Az ifupdown helyett a netplan az alapértelemezett az Artful-ban

Címkék

Mathieu Trudel-Lapierre nemrég bejelentette, hogy az "Artful Aardvark" (megjelenés után Ubuntu 17.10) disztribúcióban az ifupdown helyét alapértelmezetten a netplan vette át:

Since Friday, netplan is now the default in artful. It is now included in the minimal seed, and thus part of all installs by default (if you find it missing, it's a bug I encourage you to report and let me know). It's a direct replacement for ifupdown: I'm still working on making ifupdown properly disappear from default installs (you will still be able to install it if you really want to). [...] Netplan is a framework for configuring networks. [...] Netplan is intended to be the default configuration method for networking in 17.10.

Hozzászólások

az Ubuntu 17.04-ben is benne van az nplan csomag, és telepítve is van csak deaktivált azt hiszem.

bár hogy melyik repróból jön azt nem tud'om, ahogy azt sem, hogy mi a csudának van telepítve.

de hát hogyhogy nem systemd-networkd?

Nem is hallottam még erről. Használja valaki ezt a netplant?

Mondjuk azt nem értem, hogy végre abbahagyták a Unity erőltetését, minek helyette valami mást erőltetni. Nem bírják ki, hogy ne keverjenek állandóan. Mintha gáz lenne egy normális disztró, amelyikben semmilyen hülye irány nincs erőltetve, semmilyen megváltást ígérő trenddiktálás, csak egyszerűen működik a megszokott eszközökkel.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

siralmas.

Ezek amugy kik akik ezeket otleteket kitalaljak? Valami php/java fejleszto fosadek devopsok?
Azt furcsalom, hogy nodejs/java/elasticsearch/grafana/kafka dependje nem lett networkingnek. Pedig fontos lenne.

will take care of writing the configuration files needed for
NetworkManager or systemd-networkd, saving you from having to learn the
details of both of these configuration formats

Milyen jó nekem, hogy mem kell megtanulnom két konfigurációs formátumot, hanem helyette megtanulhatok egy harmadikat. Már csak azt szeretném látni mi az amit ezek annyival jobban tudnak, mint az interfaces...

háháháháháh
http://manpages.ubuntu.com/manpages/zesty/man5/netplan.5.html

A példában:
" network:
version: 2
# if specified, can only realistically have that value, as networkd cannot
# render wifi/3G.
renderer: NetworkManager"
A renderer értéke by default networkd, de lehet NetworkManager is, ha networkmanager-only feature-öket használ az ember. Azaz tudni KELL, hogy melyik netplan backend mire képes. Csodás bazmeg :D Sok értelme van ennek az "absztrakciónak". De nem baj, a Canonical "mérnökei" mindent jobban tudnak.

de majd jön a patch, hogy ha ilyen konfigot lát, akkor gyorsan feltelepíti a networkmanagert, és azzal indít hálózatot.

Aztán rájönnek, hogy hálózat nélkül, az nem megy, úgyhogy csinálnak egy netplan-offline-dpkg-cache csomagot, hogy biztos meglegyen, amikor fel kell telepíteni....

Érdekes és távolról szórakoztató látni, ahogy "a community" föltalál mindent újra, ami a(z amúgy elég overengineering-szagú) Solaris SMF-ben egy jó ideje benne van, csak ott konzisztens és elég jól átgondolt. Most éppen a hálózati konfiguráció. Az ötlet a Netplan mögött amúgy egyáltalán nem rossz, de ez így, ebben a formában gyakorlatilag csak egy szövegfilekonverter.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

apt show netplan
Package: netplan
Version: 1.10.1-5

...

Description: network server for `plan'
Plan is a schedule planner based on X/Motif.
.
Netplan adds to plan multiuser capability using an IP server.
.
WARNING: the best level of authentication offered by netplan in
this version is identd. That's quite weak, so watch the manpage and

Azért ez picit meleg így :-D

----
올드보이

Már egy ideje elkezdtem átállítani mindenem Ubuntu Serverről és Debianról Devuanra, de időnként még mindig kételkedem, hogy az a helyes irány, hiszen az új disztró még nem bizonyított hosszú távon. Szerencsére időről időre jön egy ilyen megerősítés, hogy igazából nincs mit vesztenem.

Főleg az Ubuntu felől, eléggé "whatever" kategória az utóbbi időben amit prezentálnak. Én bírtam az Unity-t is, az most kilőve, így már nincs is miért elviselni a systemd-t és az ilyen ad-hoc kitalált baromságokat. Nekem stabilitás kell, és megbízható frissítések, mert főleg olyan helyeken használok Linuxot, ahol arra van szükség, és semmi szükségem arra, hogy a nemlétező problémákat oldjanak meg mindenféle Intergalaktikus Innovációkkal, amiket aztán hetekszám maszírozhatok migráció címszóval, aztán a végeredmény egy bugosabb és instabilabb kártyavár legyen mint korábban.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ha megszűnik a Devuan, használhatsz helyette Void Linuxot is, nem Arch fork, de arra hasonlít, rolling release-es, systemd nélkül disztró. Igaz nem hagyományos Vinites, hanem runit-ot használnak helyette. Még nem próbáltam, de az archosok agyba-főbe dicsérik.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum