"Januártól jöhet a fapados internetelőfizetés"

 ( trey | 2016. október 24., hétfő - 12:34 )

"Mobilinternetes és vezetékes vetülete is lehet a kormány szándékai szerint 2017 januárjától elérhető Digitális Jólét Alapcsomagoknak. Ezek olyan, elsősorban kedvezőbb árfekvésű internetelőfizetésekből állnak majd, melyek az EU-s átlaghoz képest kifejezetten gyászos képet festő magyar internetpenetráción szándékoznak javítani. [...] A hétfői Világgazdaságban megjelent újabb információk szerint a Digitális Jólét Alapcsomagok a tervek alapján teljesen technológiasemlegesek lehetnek, azaz vezetékes szolgáltatás és mobilnet egyaránt elérhető lesz majd kedvezőbb feltételekkel jövő év elejétől. Már a kedvezmény mértéke is körvonalazódni látszik, a Digitális Jólét Alapcsomagok legkevesebb 15%-kal lehetnek olcsóbbak a szolgáltatók kínálatában szereplő egyes alapcsomagoknál."

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez is pénzbe kerül. Akik ilyesmin agyalnak, elszakadtak a valóságtól, s nem értik, hogy van egy réteg, akiknek valóban probléma a számláik kifizetése, az élelmiszer beszerzése. Nem kell még egy tétel, amit fizetni kell. Ezen felül miért kell valakire ráerőltetni olyan valamit, amelyre esetleg semmi szüksége? Nekem is adhatnák ingyen a TV-t akár, akkor sem érdekelne. Minek?

Akinek kell net elérés és van rá pénze, annak van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én azért örülök, hogy vége a szocializmusnak.

--
trey @ gépház

Nem világos, ez hogyan kapcsolódik a hozzászólásomhoz. Akkor szegények voltak az emberek, most meg nem? Ennek az egésznek épp az lenne a lényege, hogy akinek nincs net elérése, annak legyen. Szerintem két oknál fogva nincs valakinek net elérése:

a) nincs rá szabadon elkölthető pénze
b) nem érdekli

Az a) eseten hivatott ez a program segíteni, viszont akinek nagyon nincs pénze, annak minden forint számít, tehát ha fizetnie kell érte, bármennyit is, addig nem kell, tudniillik inkább néhány kilogramm kenyér, mint internet. Vagy inkább tusfürdő, mint internet. Vagy inkább melegvíz, mint internet.

A b) eseten sem segít, tudniillik ha valami nem érdekel, akkor sem fog, ha olcsó. Megannyi csecse-becse kapható olcsón kínai üzletekben, aztán mégsem rohanok ilyeneket venni, mert semmi szükségem rájuk.

Most már csak az nem tiszta, mi köze ennek a szocializmushoz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

No offense, de néha nem ártana kidugnod az orrodat a Nagykörúton kivüli világba. Mert a news show és az Éhezők viadala nem a valós viszonyokat tükrözi. :)
Magyar falu széli tájkép: lepusztult házak vakolat nélkül, junktown feelinget idéző tetők, szemétégető módba kapcsolt kémények, hónapok óta fizetetlen gyorshitelek, de
a házon ott van a parabola ésvagy kábeltv + havi 20 ezer körüli tv&net csomag + iPhone és valami drága tablet az természetesen van. Az iPhoneokra külön külön vannak drágább mobilnet csomagok, mert a wifivel való bajlódás úri huncutság.

Nyugaton is megvan a hasonló réteg, és ugyanezt a mentalitást viszi.

De szépen leírtad! S persze ne felejtsük el, hogy dohányra meg piára is mindig akad zseton.

--
robyboy

Természetesen. Ezért a kocsma a leglepukkantabb faluban is jól jövedelmező vállalkozás.

Parancsoljunk akkor egy "szegény" családból felköltözni budapestre pl. a nagy remény kedvében ...

70-90ezer albérlet több fővel ez a kezdő + 2 havi kaució ~~270++ összeg. Teremtse elő az összeget a kedves user.

Jah, hogy előtte dolgozni kéne?? Jah előtte dolgozott, lehet hogy többet mint TI összességében a monitor előtt.

Kérdés?

Nem akartam tudatosan kipécézni a falusiakat. A pesti lumpen-prolinak ugyanúgy stílusjegye az iPhone valamilyen aranyozott(-nak látszó) tokban.

Remek, de nem ez volt a lényege a dolognak ...

Más nagyvárosokban még sokkal drágább a lakhatás.
Különben gondolom ironizáltál a számokkal, mert valójában ennyi pénzért Pesten önálló másfélszobás garzon házrészt lehet bérelni a kertvárosi részeken.

Biztosan így van. Üdv Bács-Kiskun Megyéből (btw "nagyvárosbóóóól, Kecskemét...) :)

Nem magyar nagyvárosokra gondoltam. :)

akkor én kérek elnézést.. :)

mi lenne, ha leírnád amit gondolsz a barchoba helyett? :-)

Ismerek néhány presztízstelefonos "prolit". Ki tudja fizetni és kell neki az életérzés, pedig az ár irreális a jövedelméhez képest. Nem sajnálja rá a pénzt én meg nem sajnálom tőle az élményt. Autója, lakása a fizetéséből nem lesz soha, a telefonja az ő luxusa.

Tulajdonképpen néhány iPhone okosság valóban jól jön. Például automatikusan tudja blokkolni a gyorskölcsönök behajtóinak a telefonszámait. :)

Minek menne bárki is Budapestre csak úgy?
Max. ha kap egy olyan állásajánlatot, amiért megéri. Proliék nem kapnak, annyi szent. Egyszerübb, ha otthon keres magának valamit, amiböl el tud lenni. Meg reálisabb is.

Kurvára el kellene már felejteni, hogy Budapest=Magyarország.

--
robyboy

Hehehe, otthon keres valamit, lol.
Vannak olyan települések az országban, ahol az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Van ahol 3 műszakos szalagmunkára többezres várólista van jelentkezőből. Hadd ne folytassam...

Szerinted az ilyen Budapesten nagyobb elönnyel indul?

--
robyboy

Igen.

Árulhatja a Fedél nélkült kb. bár az is egy csoda kitörési lehetőség-

--
robyboy

"Proliék nem kapnak, annyi szent."
tehát akkor aki nem pesti, az tulajdonképpen nem is létezik/nem vehető emberszámba?
(faszér' nem gyalulták el naffalut a két világháború bármelyikében...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

"Jah előtte dolgozott, lehet hogy többet mint TI összességében a monitor előtt."

Ezt milyen egyenlet alapján hoztad össze?
A két munkakör GDP arányát vetetted össze? Vagy te is előnyben részesíted a (szarul fizetett) kétkezi munkát, mint a kedves vezetőnk?

Az elet iskolaja nagyon fontos te butus :D

Ja, igen :D

Feltételezés...

A többi kommentet olvasgatva, gyakorlatilag aki szegény == alkesz, játékgépfüggő, stb...

Ez mekkora kibaszott nagy általánosítás már ?

Mert kb. az jön le ebből aki szegény családban él, annak "elisszák a feje felől a tetőt, eljátszák a lába alól a talajt, stb."

Remek. És igen az élet iskolája, saját magam által, mikor volt anyósom tanár és olyan szegénységben élnek, hogy nem igazán tudnak 3 gyerek után kifizetni egy "extra" ~10ezres + költséget. Jah. Lehet itt röhögni a monitor mögül megint csak... Meg lehet megtapasztalni dolgokat.

Remek emberek lehettek, ha csak ennyit tudtatok leszűrni, hogy egy röhögésre és egy "élet iskolára" futotta. Köszönöm. Lenne még pár példám az "élet iskolájából", de nem szeretném ilyen emberekre pazarolni.

+1

Mégpedig hatalmas +1!


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csatlakozva a felettem szólóhoz, orbitális +1

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

És mit tett azért, hogy a nyomorából kitörjön?

Csak kérdezem. Mert én szülők nélkül nőttem fel, gyerekkoromban volt, hogy nem volt mit ennem. 18 éves korom óta dolgozom, 18 voltam amikor az utcára kerültem, úgy, hogy nem volt hol laknom. 20 évesen heti 6 napot és 2 éjszakát dolgoztam 2 munkahelyen, plusz tanultam, aminek a díját én kerestem meg.

De nem sápítoztam, nem a postást lestem a segéllyel, hanem 2-szer annyit dolgoztam, hogy jussak valamire. Ja, én nem vártam senkitől hogy sajnáljon.

És miért kellene nekem szarul éreznem magam azért, mert vannak, akiknek ez nem sikerült? Meg hogy fórumon oktatnak, hogy mit kéne éreznie a lelkemnek?

És simán megtörténhet, hogy újra szar helyzetbe kerülök. De akkor is igyekszem majd magam kimászni belőle és nem mások sajnálatára apellálni.

BTW: ahol nagy a szegénység, meg kellett volna fontolni, hogy kell-e 3 gyerek.

--
trey @ gépház

Sajnos amíg a rendszer olyan, hogy az állam a gyerekek száma után fizet "bért", ne csodálkozzunk azon, hogy putriba születnek 20-an egy családba. Ezen kellene már egyszer s mindenkorra változtatni.

Ha mindenki így gondolkozna, cselekedne, ahogy te, nem volnának (mély)szegények.

--
robyboy

Gratulálok az általánosításhoz megint. Meg a seggnyaláshoz is.

Ezek szerint majd a te gyerekeidet is a putriban 20++ -os gyerekszámos tanítónő fogja tanítani. Esetleg a 20++-os putriból jött ápolónő fogja majd az ellátásodat biztosítani a kórházban.

állás és hivatás között kurva nagy a különbség (minden téren). De ezt nem sokan látják itt.

De trey megmondta én is csak egy fórumozó vagyok aki osztja az észt, hogy más hogy érezze magát, miközben ő / ti meg osszátok az észt, hogy kinek mit kellene tennie és hány gyereket vállalnia. Akkor most ez patt helyzet.

Gratulálok.

Innentől be is fejeztem ezt a témát, értelmetlen vitatkozni addig amíg egysíkúan nézitek a dolgokat. MER MÉR NEM TETT ÉRTE HOGY ..... ***

bye

Nem rád céloztam, amikor azt mondtam, hogy osztja az észt. Itt.

Értem, hogy bevágtad a durcát, de érdemben nem szóltál hozzá ahhoz, amit írtam. Nekem is van 2 nagynéném (vagy mi), akik orosztanárok voltak anno. Nagy igény ma erre nincs. Vagy átképeztették magukat vagy nem, nem tudom.

De van, aki tudott sikeresen váltani. Ha nem tud megélni mint tanár, akkor váltson.

Ismerek olyat, aki tanárból lett benzinkutas és bejött neki az élet.

Ez szoci oldalról fújó rémisztgetés meg, hogy ki fogja tanítani, hogy ki fogja műteni. Köszi, a gyereket most is tanítják, a haver meg tegnap jött ki a kórházból, volt aki megműtse.

--
trey @ gépház

"a gyereket most is tanítják, a haver meg tegnap jött ki a kórházból, volt aki megműtse"

most még....

*Szerintük* már rég nincs. Egyeztetni kéne a propagandát.

--
trey @ gépház

A *szerintük* és a szocik alatt esetleg az MSZP-re gondolsz? De miért pont őket említed? Nálatok nem a Gyurcsány a nagy ősellenség?:)
Én nem igazán követem őket figyelemmel. De pl. a vg.hu-t rendszeresen olvasom, képben vagyok azért. Nem nyalom be a hazugságokat.

Nem tudom, a baloldalt képviselő 22 pártban helyet foglaló összesen 10 ember párttagságát nem követem figyelemmel, csak néha megüti a fülem a felőlük jövő sok okosság.

--
trey @ gépház

---

"Ha mindenki így gondolkozna, cselekedne, ahogy te, nem volnának (mély)szegények."

Kibújt belőlem a szociológus, ezt azért mindketten gondoljátok tovább. Ha mindenki teljes erővel küzdene és a nyertesek közé kerülne végül, akkor nem lennének vesztesek. Nyertes meg ugye nem lehet mindenki, a javak és erőforrások végesek.

Vannak országok, ahol mindenkinek van munkája és mindenki elfogadható szinten él.

Más országokban az a természetes, hogy 55 éves korban nyugdíjba mennek és 95 évig eltartja őket egy pár balek, aki napi 10 órát gürizik.

Az erőforrások végesek, de több ember több értéket termel, kevesebb ember kevesebbet.

v.ö. "Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze, vagy közgazdász"

Nem hiszem, hogy létezik végtelen. Csak azt, hogy az erőforrások elosztása nem egyenletes.

Valaki dolgozik, főz, mos, takarít, nevel 3 gyermeket, más meg a postást várja.

Azért a pénzért, amit semmiért megkap, tehetne is valamit: főz, mos, takarít, miközben a másik dolgozik és nevel 3 gyermeket.

Ez lenne a munka igazságosabb elosztása.

Mindenki azt csinál, amit akar. Csak amikor nyugdíjasok, mélyszegénykék, miegymás pampog, hogy nem tud megélni, mindig azt mondom, hogy hálálkodni kellene, mert többet kapnak, mint amit valaha is befizettek.

Életében 4 órára volt bejelentve, a többi pénzt a főnökkel zsebbe kapta, aztán csodálkozik, hogy nincs meg a 20 év munkaviszony. Nem kell csodálkozni. A minimál nyugdíj jár neki. Az állam korrekt, nincs értelme hőzöngeni. Felvetették neki, hogy 3 évet 8 órában bejelentve dolgoznia kellene 64 éves koráig, akkor meg lett volna a 20 év munkaviszony, mit csinált: 50 ezret fizetett, hogy leszázalékolják.

Most kapja a minimál nyugdíjat és hőbörög, hogy egy életet ledolgozott. Csak nekem ehhez mi közöm van. Így is nagy lelkű adófizető vagyok, mert többet kap, mint amennyit saját nyugdíjára félretett. A többletet én fedezem, tök jófej vagyok. Minden szép és jó, az adófizetők olyan kedvesek, hogy támogatják a rászorulókat a sajátjukból. Nekik semmi más dolguk nincs, mint megköszönni.

Nagyon jófej vagy, meg is köszönjük neked. Köszi!
De amit leírtál, az jókora tévedés, mondhatni demagógia a köbön. A nyugdíjkassza egy 2011-es Fideszes alkotmánymódosítás óta már nem így működik.
Javaslom olvass pl. ezt vagy ezt na de ne csak úgy átfusd, hanem figyelmesen ám!

De ez most kinek ujdonsag? Mar 10+ eve is azt mondta mindenki, hogy "sporolj, allami nyugdijad mar ugyse lesz".

Igen, mindenki ezzel jön. Meg azzal, hogy a rendszerváltáskor a komplett megtakarításokat és nyugdíjakat ellopták és nem értik a tisztelt nyugdíjasok, hogy mi a problémám.
Valakinek fizetni kell, a nyugdíjasok megtakarításait meg ellopták.

Erre válaszoltam annó, hogy akiktől loptak, azokat bizony kötelessége kárpótolni a magyar államnak, a magyar adófizetőknek.
A helyzet nem ennyire egyszerű, mert csomóan nem fizettek semmi nyugdíjjárulékot, őket milyen alapon kellene kárpótolni?

A nyugdíjról:
- a nyugdíj nem pozitív vívmánya a XX. századnak, hanem egy hatalmas kibasz az emberekkel, mert elveszi az önállóságukat, önbecsülésüket, egészségüket, szellemi frissességüket
- amint nyugdíjba mennek az emberek: azonnali testi + szellemi leépülés indul meg
- minél tovább tartod benn őket a munkaerő piacon (akár részmunkával), annál hosszabb és boldogabb életet biztosítasz számukra

Az nem rossz, hogy a fiatal generáció csak 70 évesen mehet nyugdíjba, vagy a fölött. Az jó. Nem fognak úgy leépülni, mint elődeik.
Csomó orvos van 70 fölött, megállás nélkül dolgoznak, szellemileg frissebbek, mint amilyen én valaha is leszek. Az időskori demencia láthatóan megkíméli őket.

Te amúgy hány éves vagy? Ha érettségi után regisztráltál ide, akkor most 30-35 körül lehetsz. Attól több nemigen, fogalmad nincs milyen egy 50+ ember helyzete. Segítek: 1 2
Van egy jó nagy adag igazság abban amit írsz, de ez valami mesevilág. Akkor lenne jó, amit írsz ha az 50 éven felüliek alkalmazását sokkal durvább járulékkedvezménnyel támogatná az állam. Most lesz valami, de az lópikula... Most ebbe nem megyek bele, annyira úgyse érdekel téged.
Lényeg, hogy 50 felett már simán fel se vesznek sehova dolgozni. Nemhogy 60. Vagy 70?!?!? Miért tennék? Beteges vagy, lumbágó, érszűkület, cukorbetegség, szakmailag kiégtél, nem alkalmazkodsz, rosszul tűröd a főnök köcsögösködését, lassú vagy, a motivációs tréningeket meg már körbe se röhögöd. Van helyetted bármennyi "senior" 30-as akik helyből meghágják a világot. És ez most nem cinizmus, hanem ilyen a hazai HR.
Be kell vezetnünk valami újfajta társadalmat, mert ez így nem lesz jó! Forradalom kell!

Bocs, de az általad említett problémák közül 1-re megoldás a nyugdíjazás.

> Lényeg, hogy 50 felett már simán fel se vesznek sehova dolgozni.

Erre a problémára a megoldás az 50 felettiek munkához jutásának elősegítése.
A nyugdíjazás / agyonlövetés rossz megoldás, mert bár ténylegesen megszünteti a problémát, viszont nem a gyökerénél van kezelve.
Értelemszerűen a nemzetgazdaság jobban járna az 50-esek foglalkoztatásával, mint ha nyugdíjaznád, vagy agyonlövetnéd mindet.
(az agyonlövetést azért használom, mert pont akkora faszság, mint nyugdíjazni ezeket az embereket)

> Beteges vagy, lumbágó, érszűkület, cukorbetegség

Értelemszerűen a rokkant-nyugdíjazás a megoldás, viszont nem is fognak még 40+ évet lehúzni betegen. A társadalom kisebb részét érinti.

> szakmailag kiégtél

Az állásváltás a megoldás, esetleg továbbképzés.

> nem alkalmazkodsz, rosszul tűröd a főnök köcsögösködését

állásváltás

> lassú vagy, a motivációs tréningeket meg már körbe se röhögöd

Elég motiváló erő a közmunka, meg hogy ne dögölj éhen.

> Van helyetted bármennyi "senior" 30-as akik helyből meghágják a világot

A senioroknak büdös teszteket írni, konfigurálni, nyomogatni a telefont, hogy megnézzék nem bugos-e az applet. Nincs az a szenior, akit felvennének 1 misiért telefont nyomogatni. Értelemszerűen, ha öreg vagy, nincs munka, miért ne vállalnád el 250-ért, hogy napról napra kézzel végignyomod a teszteket. Nincs az a szenior, aki megcsinálja.

Úgy látom, a legtöbb problémára az állásváltás vagy a rokkantnyugdíjazás a megoldásod, miközben pont arról beszélünk, hogy sehova nem vesznek fel 50+ évesen és nyugdíjba is tiszta hülyeség menni...
Hát mit ne mondjak, tiszta szerencse, hogy nem vagy miniszter! Bár akár lehetnél is! :D

Szerk: Szögezzük le végkövetkeztetésnek, hogy attól, hogy valaki 50 elmúlt, még nem lett "öreg"! Ezt csak a 30-as picsogó HR "szakemberek" meg a megmondóember ájtimérnökurak képzelik így. És pluszban te is ezt a szót használtad valamiért, hmm.
De lesztek még ti is ennyi idősek és majd kerültök a cső másik végére, háháhá [:sátáni kacaj:]

Ne haragudj, de rohadtul elegem van a hazudozásból.

A munkanélküli az nem rokkant nyugdíjas. Ahhoz, hogy egyről a kettőre lépj bizony nevén kell nevezni a dolgot. Közröhej, hogy 40 éves rendvédelmiseket, 55 éves embereket nyudíjasoknak neveztek. Ezek mind munkanélküliek.

Minden normális ember úgy gondolja, hogy ha jó egészséged van, átlagban 20 évvel tovább élsz, akkor dolgozz 20 évvel többet. Egészséges embereket ne az állam tartson el. Ha nem lenne jó egészségük, nem élnének +25 évet nyugdíj után.

Aki 55 éves és nincs munkája, azt munkanélkülinek hívják. Aki elérte a nyugdíjkorhatárt, az nyugdíjas. Ennyire rohadtul egyszerű. Viktor eltörölte a korkedvezményes/előre hozott/rokkant/... nyugdíjat és az összes rohadt mutatója az országnak elindult felfelé. Lassan utólérjük az uniót foglalkoztatásban.

Nevén kell nevezni a dolgot és akkor minden stimmelni fog. Ha az 55 évest munkanélkülinek hívod, akkor nem "nyugdíj" alamizsnát fogsz osztogatni Mikulásként nekik, hanem állást teremtesz számukra. Olyat, amiből fenn tudják tartani magukat.

Maximálisan támogattam a kormány minden lépését amivel az előrehozott nyugdíjakat megszüntette nagyon helyesen. Viktor így is tök liberális, mert még most is 63 év a korhatár, pedig 67-nek kellene lennie.

szuper, örülök, hogy sikerült kihozni belőled a rejtett pszichopatát. magaddal beszélgetsz? :) De valami nagyot árthattak neked ezek a nyugdíjasok, hogy ennyire gyűlölöd őket! akarsz róla beszélni???
"Viktor eltörölte a korkedvezményes/előre hozott/rokkant/... nyugdíjat és az összes rohadt mutatója az országnak elindult felfelé."
jujj... hát nem vagyok orvos, így nem tudok segíteni rajtad. :S
"Lassan utólérjük az uniót foglalkoztatásban."
közmunka,London
"Viktor így is tök liberális"
nahh.... csak a bájerzsóti meg ne tudja..

Nem gyűlölöm a nyugdíjasokat, rengeteg ember van, akiket tisztelek.

Igazából nem értem az egészet. Mármint, hogy miért jó neked az, ha lesajnállak, hogy már csak a nyugdíj marad, mert minden más hasznos produktív munkavégzésre alkalmatlan vagy.

Láthatóan jólérzik magukat a kisnyugdíjasok egy lapát szarként, de ez nem mindenkinek perspektíva. Nem szeretnék önként és dalolva leépülni és csatlakozni a postás-várók népes klubjához. Lehet, hogy ez megtörténik, de az biztos, hogy önként nem fogok menni. Előbb leszek éjjeliőr.

Vedd észre, hogy mennyire pozitív a gondolkodásmódom az öregekkel szemben és hogy feltételezem, hogy 55 fölött maradt még valami használható belőlük, amit az ország javára lehetne fordítani. Nem hiszek abban, hogy mekkora lerobbant balfékek vagytok, meg hogy nem lenne érdemes ezt a munka dolgot nagyon erőltetni, mert totál káosz mindenki 55 fölött.

Szállj már magadba, vég nélkül bizonygatod, hogy 55 fölött mindenki fostalicska és úgysem találna munkát.

Szövegértésedre 0%-ot adni túlértékelés lenne. Gázos elméd valamelyik vaktekervényében megszületett még korábban a gondolat, hogy én 50 feletti vagyok és/vagy szarba se nézem ezt a korosztályt. Tévedés mindkettő, sőt kifejezetten épp az ellenkezője az igaz.
A különösen elkeserítő az, hogy tökre hasonló véleményen vagyunk mind a ketten. Csak én már tudom azt, hogy miért nem működik, amit gondolsz. Neked meg fogalmad nincs róla, de azt szentül hiszed, hogy van. A saját mindent jobban tudásodba vetett megingathatatlan hitedben mindenki más véleményét arrogánsan negligálod.
A másik jelentős probléma veled egy kezdődő elmebaj, amire már fentebb utaltam. Ez nem is olyan ritka a jelenlegi légkörben, amikor a habony árpiék meg arthur finkelsteinék a hozzád hasonló manipulálható emberek agyát tömegesen átmossák az állami médiákon keresztül és egy egész életre szóló paranoid ellenségképet, üldözési mániát építenek fel elmétekben. Belőletek lesznek azok a nyugdíjasok, akik a Kossuth-téren verik a "hazaárulókat" csak azért, mert ők mást gondolnak. És minél több újságot, tévét és rádiót vesztek meg magatoknak, hogy az ellenvélemények teljesen kiirtsátok, annál inkább biztosított a kollektív nemzeti elmebaj több évtizedre előre. :(
De úgy érzem most már eléggé eltértünk a tárgytól és el is fogyott a reggeli kiflim és kávém. Tehát végleg zárom ezt az érdekfeszítő csevejt, üdv néktek.

Más országokban működik, Németországban 67 év a nyugdíj-korhatár. A német nyugdíjas nem is épül le annyira, mint a magyar.

Az általad említett dolgot a pszichológia tanult tehetetlenségnek hívja, amikor apám nem tudott elhelyezkedni, nagyapám sem, a szomszéd sem és annak a szomszédja sem. Három helyről már elküldtek, teljesen értelmetlen munkát keresni.

Megjegyezném, hogy a tanult tehetetlenség köszönő viszonyban sincs a valósággal. Azt gondolod, hogy nincs munka, miközben emberek milliói dolgoznak 50 felett is.

Finoman megjegyzem, hogy a fentiekre nem megoldás a delikvens nyugdíjazása, megerősítése abban, hogy tényleg nem fog munkát találni. Ezt csak az idióta politikusok szajkózzák. Inkább segíteni kell az elhelyezkedésben.

Valamelyik cégvezető főleg 50-eseket alkalmazott, mert azok nem váltanak percenként munkahelyet, megbízhatóak, nem mennek szülési szabadságra,...

Ez csak a te mániád, hogy a nyugdíjtól jön az elbutulás.

Noha kétlem, hogy akár a magyar, akár a német nyugdíjasokról reprezentatív mintából vontad le a következtetésed, de - csak a játék kedvéért - tegyük fel hogy igazad van.

Mi is _még_ a különbség a nyugdíjkorhatáron kívül?
Pl. hogy a átlag leendő magyar nyugdíjas a papíron 8 (6, 4?) órás munkahelyén lehúz 9-10 órát szar pénzért, mellette esetleg még tol valami másodállást vagy háztájit vagy akármit, és így is csak annyit keres hogy épphogy megél, megtakarítani nem tud, nyaralni 5 évente ha el tud menni, és folyton stresszben él hogy mi lesz ha valami szarabbra fordul. Rossz minőségűt eszik és iszik, egy rosszul működő állam épphogy csak működő szolgáltatásaival copik (pl. eü), aztán miután elmegy nyugdíjba akkor a fő foglalatossága lesz azt keresni, hogy épp hol akciós a csirkefarhát.

Az átlag német ezzel szemben dolgozik 1 helyen napi 8 órát, és ezért kap egy normális fizetést amivel tud egyről a kettőre jutni. Minden nyáron elmegy nyaralni, télen sielni, és úgy egyébként is ki tudja magát pihenni, van ideje és pénze mondjuk könyvet venni és olvasni, elmenni színházba, "for fun" tanulni, és még így is félre tudja tenni a fizetése 10 százalékát. Jó minőségűt eszik és iszik, és egy alapvetően jól működő állam többnyire jó minőségű szolgáltatásait veszi igénybe. És miután elment nyugdíjba akkor se fog túl szarul élni, nem kell az olcsó csirkefarhátat keresnie, hanem simán eljár kirándulni az országon belül és kívül, és köszöni szépen, jól elvan.

Szóval kicsit bonyolultabb ez a dolog mint ahogy leírod...

"Minden nyáron elmegy nyaralni"

ráadásul egy hónapot, nem egy hosszúhétvégét/hetet.

> Szóval kicsit bonyolultabb ez a dolog mint ahogy leírod...

Na ebben egyetértünk. Az átlag magyar meg azért melózik 10 órákat, hogy eltartson 1 millió korhatár alatti nyugdíjast és mire eljut 55 éves koráig, pont ugyan olyan lerobbant káosz lesz, mint akiket eltartott. Ez ördögi kör.

Kizárólag úgy jutsz ki belőle, ha megszakítod, tehát aki egészséges, ha akar sem mehet nyugdíjba 65 év előtt, hogy másoknak ne kelljen helyette is melóznia.

DE ez ugye nettó fasság. Nem is hiszem hogy lenen 1 millió nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjas.

Amúgy meg az idei költségvetés kiadási oldala 17 ezer milliárd forint, nyugdíjra ebből elmegy 3 ezer milliárd, ami persze sok pénz, de többi 82% mégis 4,5x annyi...

Plusz TFH valaki elment 18 évesen melózni, végigdolgozta az életét, neki 65 év a nyugdíjkorhatár. A másik bulikázott kicsit az egyetemen és helyette, 28 évesen elkezdeett dolgozni és neki is 65 év a nyugdíjkorhatár.
Ez egy kicsit nem fair azért.

> Ez egy kicsit nem fair azért.

De nem ám, mert az egyetemista belepakol a rendszerbe milliókat adóban, miközben a 18 éves munkás jóformán minimálisan adózik.
Szerintem nagyon korrekt az államtól, hogy aki többet rak a rendszerbe ugyanakkor mehet nyugdíjba, mint aki kevesebbet.

Ha nem lenne ilyen nagylelkű, a 18 éves munkás még 100 évesen is melózna.

Ez meg már hülyeség. Aki dolgozik az pakol a rendszerbe, viszont az az egyetemista aki nem dolgozik az _semmit_ nem pakol a rendszerbe, csak kivesz.

Azért aki 4 órára van minimálbéren bejelentve, elég keveset pakol a rendszerbe.
Aki meg elvégzi az egyetemet/főiskolát vélhetően jobban pörgeti a GDP-t tanulmányai után.
(már ha nem külföldön kamatoztatja azt - ebben az esetben pedig lesz szíves azt kifizetni - vagy ledolgozni itthon)

Az hogy ki hány órában van bejelentve teljesen irreleváns ebből a szempontból, ugyanis nem azon múlik hogy diploma vagy nem diploma.
A GDP pörgetés pedig jövedelemfüggő, lassan (??) ott tartunk hogy az aldi/lidl pénztárosnak pedig nagyobb a jövedelme mint a diplomás orvosnak vagy tanárnak. És akkor az érettségis kamionsofőrről nem is beszéltem, aki nettó 6 kilóért nyomja az EU-s fuvarokat...

Elvileg persze igazad van, a gyakorlatban viszont ott vannak a kacor király főiskolák, illetve az a tény hogy a nyugdíj összege nagyban függ a jövedelemtől. Szóval szerintem semmiképp se fair az egyik embertől 47 évnyi munkaviszonyt elvárni, míg a másiktól mondjuk elég a 37, mert mondjuk bulizott 10 évet és mellette szerzett valamilyen diplomát...

vagy én fogalmaztam rosszul, vagy te mostad össze a két állítást :-)
Én úgy gondolom, hogy a diplomások vannak annyira intelligensek, hogyha van választás akkor olyan helyen dolgoznak ahol teljes munkaidőbe vannak bejelentve, 8 órában fizetik utánuk a jutalékot, etc.

Közben a 8 általánost + szakiskolát végzett jómunkásember gondolkodása pedig sok esetben addig tart, hogy hivatalosan kapnék mondjuk 120e-t, ha 4 órában minimálbéren jelentenek be, akkor meg 160e-t (merthogy a főnök is sokat kap feketén) így majd mindenkinek jó lesz (kivéve, ha betegszabira v nyugdíjba megy)...

Az, hogy mi a fair, meg mi nem, más kérdés...

Hát én nem tennék rá nagyobb összeget, hogy a diplomás vs. nem diplomás bejelentett órás feltételezésednek van bármi alapja.

> Nem is hiszem hogy lenen 1 millió nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjas.

Elkeserítőek a hazai állapotok.
2009-es adat:
http://m.cdn.blog.hu/ve/velemenyvezer/image/2010augusztus/nyugdijasok_grafikon.jpg

A nyugdíjasok fele 2009-ben 65 év alatt volt.

Magyarországnak gyermekeket kellene nevelni nyugdíjasok helyett. Én egy tollvonással a 65 alatti korosztályt visszazavartam volna dolgozni.

2009-ben 62 volt a nyugdíjkorhatár, és 43% volt 63 éves vagy fiatalabb.
Az meg hogy te mit csináltál volna, hát az a te bajod. Szerencsére nem vagy kormányon, mert a mostani bandánál is nagyobb kárt okoznál...

Több probléma is volt a rendszerben. Egyrészt, hogy 62 volt a nyugdíjkorhatár 65 helyett, másrészt, hogy mindezek mellett 43%-ot korhatár előtt nyugdíjaztak.

Kezet lehet Orbánnak csókolni a nyugdíjreform miatt, mert én nem lettem volna ennyire liberális. Szerintem felháborító volt, ahogy munkaképes emberek a társadalombiztosításon élősködtek/élősködnek. A mai nyugdíjak jogosan alacsonyak, mert gyakorlatilag senki sem dolgozott korhatárig. Én nem is emelném azoknak, akik 40 évet nem húztak le melóhelyen.

A grafikonból kiderül, hogy ha átlag 65 évesen mentek volna nyugdíjba, több mint dupla nyugdíj lenne.
- egyrészt mert fele annyi nyugdíjas lenne
- másrészt mert a munkájukkal beraktak volna pénzt a költségvetésbe, nem pedig kivettek volna

Nem véletlen többletes évről-évre a nyugdíj kassza. A folyamatos korhatáremelések miatt fogynak a nyugdíjasok és leépülési pénz helyett az állam értelmesebb dolgokra, pl. stadionépítésre, vagy Felcsúti kisvasútra is tud pénzt kiadni.

Vedd észre, hogy az előrehozott nyugdíj mennyivel nagyobb faszság, mint a felcsúti kisvasút. Felcsút csak szimplán kukába dobott pénz, miközben az előre hozott nyugdíjjal duplán veszel ki a rendszerből (nem fizet a polgár be, hanem kivesz onnan).

Ez a mániád, hogy a 65 éves nyugdíjkorhatár jó, minden más meg rossz. Érved persze nincs rá, de ezt így kijelented, tehát így van. Szerinted...

Viszont ogv nem nyugdíjreformot csinált, hanem inkább csak szétbaszott mindent. Az valóban felháborító, hogy "munkaképes emberek a társadalombiztosításon élősködtek/élősködnek", de ennek a mértékét te se ismered meg én se.

A több mint dupla nyugdíj nettó spekuláció a részedről, mert ennek megalapozott kimondásához kellene tudnod legalább korcsoportonként a nyugdíjak átlagát, még inkább mediánját. Persze ezt nem tudod, csak vagdalkozol a világba, mint minden mással ebben a témában.
Az meg pláne hülyeség hogy aki korhatár előtti nyugdíjas az dolgozna, mert ma is van hivatalosan is többszázezer ember akinek egyszerűen nem tud munkát biztosítani a munkaerőpiac. Persze ez a közmunkásokkal "szépített" statisztika, a valóság ettől sokkal rosszabb, bőven félmillió fölött van a valós szám. Csapj még hozzá 2 millió 65 alatti nyugdíjast, honnan a fenéből lenne munkájuk? Amúgy a fidesz szócső origo írja a fidesz által kézivezérelt ksh számaíról: "a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal, 67,1 százalékra emelkedett". Hát ennyike, minusz párszázezer közmunkás.

Az meg hogy szerinted "többletes évről-évre a nyugdíj kassza" az leginkább két dolognak köszönhető. Mégpedig annak, hogy ogv és kormánya megemelte a járulékokat _és_ kilőtte az mnyp pillért. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy - ha csak nem történik valami komolyabb csoda - a mai 30-as és 40-es generációnak esélye sincs a normális nyugdíjra. Mert vagy megelik a korhatárt olyan 80 év fölé, és az a pár ember aki azt megéli pár évig kaphat normális nyugdíjat. Vagy nem emelik meg, és éhenhalni is kevés lesz a nyugdíj. A valóság valahol a kettő között lesz, azaz meg is emelik de nem ennyire, és szar is lesz a nyugdíj de nem ennyire. Azaz a kenyér és csirkefarhát talán kijön belőle, jobb esetben a legolcsóbb párizsi is. 50 évnyi nyugdíjfizetés után, pár évig.
Miközben minden alkalmazott után a nettó fizetésének a fele kerül nyugdíj cimkével az államhoz...

A felcsúti kisvasút pedig a szimbóluma ennek a kormánynak.

A matematika egy egzakt tudomány.

Pontosan ki lehet számolni, hogy ha 6 millió adófizető van, 2 millió nyugdíjassal, akkor ennyi az átlag nyugdíj. Ha 4.5 millió adófizető van 3.5 millió nyugdíjassal, akkor meg annyi.

Kitalálhatsz bármit, lehet filozofálni, hangzatos disszertációkat írni, a 2+2=4 egyenleten nem lesz változás. Egyszerű képlettel számolható.

Kétféle megoldás van:
- sok nyugdíjas kevés nyugdíjjal
- vagy kevés nyugdíjas magasabb nyugdíjjal

Ez a paletta, erről tudsz választani. Az eszköztárad itt ki is merült, mert a 20 éves Pistikét minimálisan motiválja hogy hány nyugdíjast tart el a keresetéből. Hiába növeled Pistike adóját, hogy a nyugdíjasok többet vigyenek haza, Pistike elhúz az országból és más nyugdíjasoknak fog fizetni a magyarok helyett. Nincs 3. megoldás, a fenti egyenleten kizárólag rontani tudsz, ha csökkented az adófizetők számát.

Nézd, két lehetőség van. Vagy nem akarod érteni amit leírtam, akkor csak simán trollkodsz. Vagy tényleg nem érted amit írtam, akkor pedig annyira ostoba vagy hogy az már vitaképtelen.

Bármelyik is a helyzet, ezt nem érdemes folytatni, szóval én itt kiszálltam, szépeket.

Megértem amit írsz és nem a morális oldalról beszéltem, hanem a matematikairól.

Te el próbálod vinni a vitát az igazságosság irányába, miközben mindenki leszarja, hogy te mennyi nyugdíjjárulékot fizettél, hogy te hány embert tartottál el, hogy előbb halsz-e meg, minthogy elérd a nyugdíj korhatárt. Amiről te beszélsz, az a moralitás/igazság, amire mindenki nagyívben szarik.

Semmi értelme erről filozofálni, annyi kaját azért fogsz kapni, hogy a mindenkori kormányra az X-et behúzd.

Összekevered a moralitást a közgazdasággal/nemzetgazdasággal. Ha 55 évesen kirúgnak: két lehetőség van, vagy találsz munkát, vagy nem és közmunkát végzel. Ha 55 évesen nyugdíjaznak, akkor csak 1 lehetőséged marad, a nyugdíj.

Közgazdaságilag nem indokolt az 55 éves nyugdíjazás. Akkor sem ha előtte 500 millió adót befizettél. Kapsz csirkefarhátat, azt szevasz.
Senkit nem érdekel a te feltételezett igazad. Azt megtarthatod magadnak.

Közgazdaságilag nem indokolt az 55 éves nyugdíjazás. Akkor sem ha előtte 500 millió adót befizettél. Kapsz csirkefarhátat, azt szevasz.

Térjünk csak egy kicsit vissza a magánnyugdíjpénztárak államosítására :)

Nem, nem kell a duma, hogy azok rosszak voltak.

Az az "igéret" érdekel, hogy az állami kasszában mindenki nyomon tudja követni a pénzét.

Uhm. Ez hol is van? :) Sehol. Pedig ez nem mostanság volt, jah az elmúlt 8 évbe.. meglehetett volna alkotni a rendszert :)

Erre mit mond a közgazdaságtan/nemzetgazdaság?

Jósolok, "adminisztrációs hiba / nem volt elég idő feldolgozni / stb...."

Köszi :)

A magánnyugdíj pénztári vagyon felélése és az 55 éves nyugdíjaztatás nem állítható szembe egymással.
Mindkettő hibás és elítélendő dolog. Azért, mert az állam lopott, még nem lehet megengedni az előrehozott nyugdíjat.

Részben egyetértek, de azért a korengedményes (kedvezményes? fene tudja) nyugdíj a rendőrök (katonák, tűzoltók, mittudomén) juttatási csomagjának fontos része volt. Kb. az volt a deal, hogy igaz hogy szar a munka, rosszak a munkakörülmények, hülyék a főnökeid és még a fizetés is szar, de ez egy stabil állás és X év munka után elmehetsz nyugdíjba.

Szóval ezek az emberek ennek tudatában vállalták a munkájukat, ők meg is tették azt amit ezért meg kellett tenniük, csak amikor a témagyar államnak is állnia kellett volna amit megígért, akkor jöttek viktorék és azt mondták hogy nemúgyvanaz...

Bár azt is elég nehéz elképzelni, ahogy egy 62,5 éves rendőr kergeti az utcán a tolvajt...

> Bár azt is elég nehéz elképzelni, ahogy egy 62,5 éves rendőr kergeti az utcán a tolvajt...

Amerikában vannak idős rendőrök. Nézd meg a a híradóban amikor balhé van. Megdöbbentő, de ott szaladgálnak az 50-es rendőrök is.

Kocsival járőröznek, a golyó sebessége meg egyébként is 500 m/s kilövésnél. Más kultúra.

Nyilván vannak ott is mutatóban 50+ emberek, itthon is talász ilyet. Csak ott is inkább kivétel ez.

Usák (link): "And these veterans are often highly valued by the New York Police Department because they have the experience and street smarts to know, say, how not to inflame a family quarrel or infuriate a driver during a traffic stop. So, unlike most of their colleagues, when these rank-and-file police officers become eligible to retire after 20 years, they choose to stay on the job, doing exactly what they have been doing."

usák hadsereg (link): "The military retirement system is arguably the best retirement deal around. Unlike most retirement plans, the Armed Forces offer a pension, with benefits, that starts the day you retire, no matter how old you are. That means you could start collecting a regular retirement pension as early as 37 years old."
(Itt amúgy elég jól működik az "up or out" rendszer, és mivel limitáltak a tiszti pozíciók így nem egy vízfej alakul ki (mint itthon), hanem egy piramishoz hasonló struktúra, ahol a fiatalok sokan vannak alul, míg a ranglétrán felfelé lépkedés során sokan kiesnek a rendszerből. És igen, sokan nyugdíjba is vonulnak 40-50 évesen, 20-30 év szolgálattal a hátuk mögött.)

UK (link): "Thousands of police officers who retire at 50 are walking into well-paid civilian jobs at their old stations while also enjoying generous pensions."

Nem fogok többet keresgélni, maradjunk annyiban hogy a rend/honvédelemből külföldön is szokás korán nyugdíjba vonulni.

Most nem tudom hogy van, de a 70-es, 80-as években, ha egy orosz/szovjet százados egy ideig nem tudott magasabb beosztásba, és ezzel együtt magasabb rendfokozatba előlépni, akkor elküldték nyugdíjba. Tehát nem (csak) liberálkapitalista találmány a korai nyugdíj, hanem a régi/új barátaink is élnek vele.

Igen, ez az "up or out" rendszer.
Illetve a társadalom - részben - a korai nyugdíj lehetőségével honorálja nekik, hogy adott adott esetben nem csak verejtékükkel, hanem vérükkel is szolgálják a hazát.

Ja a volt sógorom így ment el nyugdíjba ~ 40 évesen életerősen, akkor kétszer annyi nettóval, mint az én fizetésem volt.

Le is ült WoW-ozni utána és 5 évig fel sem kelt onnan. Kétszer játszotta "végig" a WoW-ot :D :D :D

Azt mondta, hogy hülyék ezek, minek dolgozzak?

Ja, kommandós volt, de az ideje jelentős részében focimeccseket biztosított, ahol leginkább álldogált és csak néha kellett alkoholista drukkerek veséjét levernie tonfával. Végül is, veszélyes munkakörnek is lehet nevezni.

Na jó, 10 év alatt volt talán 2-3 éles helyzet is...

"Bár azt is elég nehéz elképzelni, ahogy egy 62,5 éves rendőr kergeti az utcán a tolvajt..."

Nem is kell nekik. A sógorom az utolsó 1 évét már a lőszerraktárban töltötte és abból állt a napja, hogy a 9x19-es Parabellum skulókat számolgatta naphosszat, hogy megvannak-e darabra. Ezt egy 62,6 éves ember is meg tudná tenni.

--
trey @ gépház

Nálunk a tágabb családban voltak rendőrök és katonák. Volt aki - hivatalosan fogalmazva - szolgálatteljesítés közben vesztette életét. Volt akit szintén "munka közben" harapott meg egy kutya, aztán évekig keresték az orvosok hogy milyen fertőzéstől vannak féltenyérnyi furunkulusok a testén összevissza. Ez meg a másik oldala.

Nem kétlem, hogy egy kis részük megérdemelte. De valószínűleg azokat azért nagyítóval kell keresni.

--
trey @ gépház

Egyszerűen csak meg kellett volna nézni itt IS, hogy csinálják ezt az igazi Európában.

Ameddig a magyar adófizetők fizetnek, addig teljesen mindegy, hogy Európában hány évesen mennek nyugdíjba.

Mindenkinek joga van pampogni. Az oktatóknak sem könnyebb a hülyegyerekekkel, az orvosoknak sem, az IT is panaszkodhatna, hogy a sok ülőmunka árt az egészségnek, a vasúti kalauzok folyamatosan ki vannak téve agresszív elemeknek, a buszvezetők,...

Nem kellenek kiváltságosok, akik helyett a többiek fizetnek. Találjanak ki nekik 50 utánra is értelmes és hasznos feladatot.

Valószínűleg fogalmad sincs hogy milyenek az arányok, mint ahogy nekem sem.

Mindenesetre az elmúlt kb. 1 hónapban 1 rendőrt agyonlőttek (egy másik ha jól tudom megsebesült), 2 rendőrt felrobbantottak (szerencsére túlélték és úgy néz ki felgyúgyulnak), nem olyan régen asszem 4 tűzszerész halt meg a Hortobágyon, és a határdrótot őrzők "munkakörülményeiről" is jelent már meg pár cikk, bár azok is csak a felszínt karcolgatták. Mindez a ranglétra alja felé nettó 130-150e fizetésért.

Szóval az életük nem csak játék és mese...

És arról van kimutatásunk, hogy mennyi építőipari munkás esett le állványról, tetőről, esett árokba és halt meg?

Illetve, ezek közül mennyit léptettek elő poszthumusz százezredes kőművessé?

--
trey @ gépház

Nekem nincs, talán a munkaügyi felügyelet tud válaszolni a kérdésedre. (Bár a fidesz mindent átnevezett, szóval valszeg valamilyen nemzeti foglalkoztatási lófaszakármi hivatal néven találod meg őket.)

Tudod, olyan ez mint a tűzoltók munkája. Minden ember annak örül, ha a tűzoltók minél többet bent ülnek a pihenőjükben, és meccset néznek. Viszont ha kivonulnak, akkor minden egyes alkalommal az életüket is kockáztathatják.

Hasonlóan gondolkodom a TEK-esekről (és a haszonszőrűekről) is. Az a jó, ha sok meccset néznek, és időnként gyakorlatoznak. Egy tűzoltó és egy TEK-es között csak annyi a különbség, hogy az utóbbi sokkal többet keres, illetve a PR-juk sem túl jó. Rosszul mutat a TV-ben, amikor kiderül, hogy egy 150 kilós, alsónadrágos uzsorást sikerült megbilincselni. Azonban a mostani rendőrgyilkosság rávilágított arra, hogy egy 75 éves nyugdíjas is ölhet rendőrt.

Egy tűzoltó, rendőr, katona,… akkor is meghalhat, ha előírásszerűen hajtja végre a munkáját. Ezzel szemben ha egy munkás leesik a tetőről, akkor általában az derül ki, hogy valaki nem tartotta be az előírásokat, és ezért következett be a baleset. Ez szerintem elég nagy különbség.

Érdekes világ volt. Bokros Lajos idején a mérnök növendékek a Cola gyárat Dunaharasztiban tanszéknek nevezték.

Amikor végetért az egyetem, a hallgatók mentek a palackozni, hogy legyen miből fizetni a tandíjat, meg a koleszt. Ez a világ legtermészetesebb dolga volt, nyári munkából fedezték a tanulás költségét.

Voltak nagy balhék a tandíj miatt, viszont aki elvégezte az egyetemet, abból ma egy sem munkanélküli. Megtanultak dolgozni és hátrányukká nem vált a nyári palackozás.

OK, ez vagy te, aki egy jó képességű, intelligens figura, de ne feledd, sokan születnek kevésbé barázdált aggyal. Azt akarom mondani, hogy vannak olyanok, akik hasonló helyzetben simán éhen halnának.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nappal, hétfőtől szombatig farmernadrágot árultam, péntek és szombat éjjel pedig kidobó voltam különböző szórakozóhelyeken. Egyik sem intellektuális elfoglaltság. Viszont éjszakánként jól lehetett tanulni matematikát, algoritmusokat és egyebeket.

--
trey @ gépház

+1
paradicsomot, krumplit kapálni sem kell nyolc általános. az a különbség, hogy van akinek derogál nem vezető beosztásba dolgozni és inkább marad a segélynél - valakinek meg nem.

Látszik, hogy pesti vagy.

Egyik haver paradicsommal bizniszel, de az üvegházba senkit sem enged.

Fűt rá télen, ha egy idióta rossz permetezőanyagot keverne és kinyiffanna minden, akkor csak fűtésszámlája lenne, bevétele nem.

Agrárfőiskolai diplomával is csak betanulás után engedte a testvérét az üvegházba.

vidéki vagyok.

a haverodnak teljesen igaza van, ugyanis az embere legnagyobb része megy a legkisebb ellenállás irányába, számukra csak az a fontos, hogy elvégezzék a munkát 5ig, majd lelépjenek.

Az, hogy másnak mennyi munkáját tették tönkre, nem számít. (lásd még átlagos "mesterember" címszónál)

A mondandómmal mindössze annyit akartam kifejezni, hogy nem kell ahhoz spanyol viaszt sz*rni, hogy boldogulj, csak akarni kell, nem várni a sültgalambot. Lásd, a haverodnak is sikerült.

Orulok, hogy igy magadra vetted, de volt anyosod facebook adatlapjan az van (lenne) kiirva, hogy "XY Tanarkepzo", vagy az, hogy "Elet ISkolaja!!" ?

Kurvanagy ongolt lottel most. Remek ember lehetsz.

hm, értelmezés egyes. Köszönöm.:)

Irreleváns a GDP. Az ugye megvan, hogy ez nem egyéb, mint egy közgazdasági dogma, továbbá csak a jelenlegi, ám meglehetősen igazságtalan társadalmi berendezkedésünkben értelmezhető, amit írsz? Szerintem tegyél tisztába napi gyakorisággal demens idős bácsikat és néniket nagy mennyiségben, takaríts ki jó néhány gennyes sebet, viseltess az elesettek felé kellő empátiával, segíts rajtuk, ne okozz fájdalmat nekik, aztán beszélgessünk utána munkavégzésről, meg GDP arányosságról...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Felteszem te ezeket napi 19 oraban csinalod.

Nem én, de közeli hozzátartozó igen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálunk itt a lakótelepen 100 méteres távolságon belül 3 kocsma van. Tényleg! Miért nem lehetne ezt törvényileg 1-ben maximalizálni?
Lassan már csak alkeszek és kocsmárosok lesznek ebben az országban (talán még alkesz kocsmárosok is).

--
robyboy

Nem csak abban az orszagban.

Nem vigasztal.

--
robyboy

és még mit kellene maximálni?

maximálták a plázák nagyságát,
maximálták a plázák számát
maximálták az iskolákat,
maximálták az egyetemi férőhelyeket, kivéve persze a nemzetinek nevezetteket,
maximálták az értelmes emberek számát a kormányban, és annak közelében,
maximálták a nők számát a kormányban, vagy annak közelében (0-ban)
maximálták a menekültek számát (0-ban)
maximálták a külföldön élő magyarok szavazati jogát (~0-ban)
maximálták az ellenzéki médiák számát,
maximálták a kussolást..
maximálták a megfélemlítést..

mit is még?

legalább berúgni hagyják a magyar embereket, meg a fideszkocsmárosokat gazdagodni - mert másnak már nincs tőkéje kocsmát nyitni -

Kocsmáros vagy?

Szerintem pl. az iskola és a kocsma nem egy kategória, nem hoznám fel öket egymás mellett példaként.

--
robyboy

hátpedig az iskolákat bezárják, helyettük meg kocsmákat nyitnak :))

Az a helyet, hogy ez a "tilcsákbe / korlátozzák" téma elég sok helyen ki lett már próbálva, az eredményeit se kell nagyítóval keresni. Röviden: a várt eredmények soha nem jöttek, mellékhatások viszont voltak dögivel.

Jelen esetben az lenne az eredmény, hogy bezárna 2 kocsma és a 3 kocsma közönsége a megmaradó egybe járna. Legalább 2 kocsmáros és családja elvesztené az állását (megélhetését), a megmaradó kocsma viszont már lenne akkora üzlet hogy egy fideszes "vállalkozó" rátegye a kezét.

Szóval sötét ostobaságot beszélsz, függetlenül attól hogy ki kocsmáros és ki nem.

Hát tudod, az legyen a legnagyobb probléma, hogy 2 kocsmáros a 3-ból elveszíti az állását. Foglalkozzanak mással, áruljanak virágot.
Vagy járjanak a megmaradt kocsmába piálni. Vagy nyissanak italboltot, vigye haza a sok alkesz a piát, aztán otthon igya magát le a sárga földig. Azzal legalább nem húzzák le a városképet.

Szóval annak, ha bezár egynéhány kocsma, csak elönyét látom, hátrányát nem. Ennyi eröböl lehetne drogozót is nyitni, mekkora buli lenne nem? Különbség? Semmi. Àllami "Drogéria" vazze. Erre is rátehetné a kezét az állami maffia, mint pl. Kolumbiában, stb...

Nagy üzlet a sok lecsúszott, nem érdeke a felzárkóztatásuk azoknak, akik belölük élnek meg. Minden kocsmáros megérdemelné, hogy alkesz legyen egy "próbaévre", hogy megtapasztalja, milyen fasza ügyfélnek lenni...

--
robyboy

akik meg onnan is kiszorulnak a te lépcsőházadban fognak csövezni ...

te is valami szeretethiányos kdnp-s vagy, akik még a pápát is lehülyézi, meg a bibliát is meghamisítja ha épp úgy adódik?

csak kérdezem, nem állítom!

Nem vagyok az. De szívböl utálom azokat, akik az elesettekböl (pl. szenvedélybetegekböl) élnek, mi több jól megélnek.

--
robyboy

hát pedig mindannyian azokból élünk így v. úgy..

ezt teszi egyebek mellett a munkamegosztás

?

--
robyboy

annak idején akik a kocsmai nyerőgépen elbukták a havi fizetésüket, azokat sem kötelezte senki a szerencsejátékra. ahogy kocsmába se kötelező behaladni, fogyasztani meg pláne.
(hány trafikot gyújtottál fel eddig?)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Lehet kulturáltan, mértékkel is alkoholt fogyasztani.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Látom nem érted, pedig a szóban is benne van "betegség". Szenvedélybetegség.
Gondolkodj el a szó jelentésén, majd ha te leszel beteg, és azt mondják neked, hogy senki sem kötelezett rá.

--
robyboy

tehát a nyerőgépesek kurvajól éltek többek között a (szerencsejáték-)szenvedélybetegekből is. utálhatod őket, mert a legtrehányabb is évente közel 200millió Ft adót fizetett be azon kívül, amit egy átlag munkavállaló után a munkáltatója.
meg sem fordult a buksimban, hogy a szenvedélybetegség opcionális kiegészítője volna az életnek.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Gondolom azt kibírnád röhögés nélkül, ha a te munkádat szüntetné meg valaki hasonló indoklással, mert neki meg az nem tetszik...

A többi meg nettó fasság, válaszra se érdemes.

Èn nem mások kiszolgáltatottságából élek, és erre még büszke is vagyok. Egyébként az én munkámat is bármikor elveszik, ha akarják, attól még nem fogok kocsmát nyitni. Keresek másik állást, ahol az értékteremtö munkámért kapom a fizetséget, és nem alkohol eladásáért.

Ja, jut eszembe, két munkahelyemet veszítettem már el, önhibámon kívül, azóta is jól megvagyok, köszönöm szépen.

--
robyboy

Mi is a munkád pontosan?

Kocsmáros :) bocs, no public.

--
robyboy

akkor tek-es internetkém

:)

--
robyboy

Semmi gond. Csak rá akartam világítani, hogy mindenki mások kiszolgáltatottságából él, csak bizonyos kiszolgáltatottságokat szégyellünk, másokat nem. Felteszem, te sem magadnak termeled az ételt, így ki vagy szolgáltatva másoknak, akik belőled élnek.

Így okés az összefüggés, de még így is különbség, hogy én nem épülök le testileg, egészségügyileg attól, ahogy engem kihasználnak.

--
robyboy

> Minden kocsmáros megérdemelné, hogy alkesz legyen egy "próbaévre", hogy megtapasztalja, milyen fasza ügyfélnek lenni...

Olyan buta vagy, hogy arra szavakat sem találok.

Én néha "ügyfél" vagyok egy kocsmában, mégsem vagyok alkesz. Sem a kocsmáros, sem más nem tart pisztolyt a fejemhez, hogy járjak minden nap, vagy igyak annyit, hogy ne tudjak hazamenni.

Lehetne még:

- a nemzetiségiek létszámát
- a civil célra használható helikopterek számát
- a civil szervezetek számát
- a globalista világpolgárok számát
- nem utolsó sorban az aposztrofok számát - mondjuk egy shell scriptben ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

napéldául! :))

Miért jó ha:
- egy helyen 3-szor annyi ember rúg be?
- a kocsma előtt 3-szor annyi ember dohányzik és iszik?

Ilyen korlátozások kézenfekvő eszköze a koncessziós pályázat. Ezt úgy lehetne megtenni, hogy meghatározzák törvényileg, egyes körzetekben maximum mennyi kocsma lehet, majd pályáztatnák a kocsmárosokat. A pályázat nyertesei koncessziós jogot kapnának, mondjuk 25 évre. Bónuszként mellétehetnék, hogy alkoholtartalmú terméket csak kocsmában és dohányboltban lehet árusítani. Esetleg még éttermekben és vendéglőkben is, helyben fogyasztás esetén. Ha szerinted ez jó ötlet, akkor minden bizonnyal kocsmáros akarsz lenni, és van legalább egy, a koncessziós pályázat megnyeréshez szükséges ismerősöd.

mer amíg részegek, addig nem tüntetnek, meg fütyülnek a fütyülőjükkel..

Igen, van ilyen. De nem csak ilyen van, van olyan is, hogy hónapról-hónapra él a család még a kiadások minimalizálása mellett is, és próbálnak, de nem tudnak kitörni abból a körből. Azoknak nagy segítség lehet egy akármilyen net hozzáférés, mert kitörési lehetőség.

Egyébként meg nem kell rétegezni: elég régóta vannak kutatások az átlagember gazdasági ismeretiről... valahol a siralmas, elkeserítő és katasztrofális háromszögében van, gyakorlatilag kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül. Egy kamatos kamat számítás a nagy többségnek már gondot okoz, alapvető összefüggésekkel nincsenek tisztában az emberek; akikkel persze így bármit alá lehet íratni.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igen, és pont a siralmas pénzügyi ismeretek miatt nem tudják valójában minimalizálni a kiadásaikat, tehát a kör bezárult.
Lenne kedvem végignézni egy úgymond szegény család pénzügyeit, hogy milyen faszságokra megy el az a kevés is, ami van.

--
robyboy

Nincs ingyen leves, szokta hajtogatni az egykori liberális gazdasági miniszter. Szerintem pedig éppen a leves, aminek ingyen is kéne lennie. Ingyen internet viszont minek. Amúgy, vessük össze az ócsósított internet ötletét a netadóval, illetve annak visszavonásával. A következetesség érdektelen. Az irány (oda vagy vissza) szintén érdektelen, csak legyen mindig valamilyen akció. Nem ez jelenti a mindenkori pillanat uralását?
--
ulysses.co.hu

+1

Pedig van ingyen leves a kölköknek az iskolában. Valahogy kezd elegem lenni azokból, akik ugyan magunk nem szegények, de állandóan a szegényekről papolnak. Ez egy IT oldal, én a hír IT részét nézem. Amikor tankolok, téliszalámit veszek, vagy külföldre utazok nyaralni, akkor sem azon tanakodok, hogy "jáááj, de mi van a szegényekkel".

Vannak erre megfelelő szervezetek, érdekképviseleti fórumok stb.

Vannak becsületes nyugdíjasok, akiknek ugyan van internetjük, de havi 1-2 ezer forint spórolás jól jön nekik.

--
trey @ gépház

Csakhogy nekik ebből nem lesz 1-2e Ft spórolás, mert:
1. 1-2 eFt a 15% spórolásból csak 10e nagyságrendű számlánál jönne ki,
2. ha jól tudom csak oda lehet kötni, ahol az elmúlt 1 évben nem volt.

Ma Magyarországon 2 esetben nincs internetelőfizu:
1. nem telik rá, vagy
2. nincs rá igény.

Az 1. esetben az a 15% (vagy 1-2 ezer forint) nem sokat számít, a 2. esetben pedig még annyit se.

+1

Értem. Rohadjon meg az egész, apósom ezen sem spórol 1-2 ezer forintot!!!!!111 Pedig de megérdemelné!

--
trey @ gépház

Nyilván az se tuti amit írtam, de ezt olvastam. Jelenleg kb. senki nem tud semmit szerintem.

Tehát apósodnak 10.000 forintos netszámlája volt, de most ez lemehet 8-ra? Olcsóbb lesz a gigabit?

Upc-nél 4k a korlátlan mobilnet(tehát a kiskertben, piacon, vikkendházban is lesz internete.
De ha kapott volna 2.000 forint nyugdíjemelést, akkor anyósoddal együtt már a havi bevételnövekedés +4000.
Most sajnálod azt a pénzt anyósodtól?

2 év hűséggel... (a nagyátlag azt sem tudja, hogy a következő hónapban lesz-e munkahelye/nyögdíjja, nem hogy egy év múlva, vagy két évig tudja-e fizetni...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

> 1-2 eFt a 15% spórolásból csak 10e nagyságrendű számlánál jönne ki,

Vidéken élő ismerős a TV + telefon (értsd, nincs benne internet) kombóra 10-14 ezer forintot fizet havonta, és nem azért, mert a legnagyobb csomagot fizeti.

Én vagyok vagyok egy vidéken élő ismerős :-) Az ***itel 8500,-Ft/hó-ért adja ADSL-en a 10/0,5Gbps-os internetet + telefont. Májusban előfizettem 15 Gbps-re, de nem bírta a ~30 éves rézdrót, én meg nem bírtam ezt, ezért egy külön eljárásban kérhettem a méltóságos szolgáltatót, hogy had jöhessen újra csak 10 Gbps-on a net, egy éves hűséggel. Szegeden, kertvárosban. Nemhogy panelba költöznék, ott van digi/upc (240/20) és ennyiért jöhetne a tripla sebesség. Versenytárs: t. Kábelen :-)

nem csoda hogy nem birja a rezdrot a gigabitet... :D

:-D bocs álmodozok, természetesen Mbps

Magyarországi DIGI-nél a gigabit már nem álom. Igaz még nem 15 csak 1. :)

Azért még nagyvárosokban sincs teljes lefedettsége, nemhogy országosan...

Lehet, de nagyvárosok mellett már kisvárosokban is jelen van. Szerintem semmilyen DIGI szabadalom sincs bejegyezve Magyarországon ami tiltaná a konkurenciának, hogy modern optikai hálózaton szolgáltasson gyors internetet olcsón.

Nincs, és felteszem mind a Digi, mind a T és Invitel gpon v egyéb üveg hálózata kb azonos elven működik.
Érdekes módon a Digit kivéve a többiek kb azonos módon magas áron adják a szolgáltatásaikat.

Ps: mondj két számot kérlek, szerinted
a) mennyi az átlagos beruházási ktg egy kertes házas ügyfélre
b) mennyi idő alatt térül meg

Nem kívánok beszállni az isp üzletbe ezért nem érdekel. Ha arra akarsz kilyukadni, hogy kertes házas ügyfeleknél nem szolgáltat a DIGI akkor nincs igazad, mert már ott is jelen van a DIGI a gigabitjeivel.

nem kérlek. arra akarok kilukadni, hogy kertes házas övezetben a 80/25 netet önmagában eladni 2800Ft-ért kiépítési díj nélkül szerintem masszív bukó. De azt még a TV csomag (amin mondjuk havi 1000Ft-t ha keresnek) sem feltétlen fordítja át nulla fölé...

Igen ez érdekes kérdés, nálunk például van jelenleg 500/200-as digi net van itthon, XVI.ker családi ház. Kiépíteni biztos nem érte meg, csak behúzni drágább...

hát ugye, valahol el kell pacsálni a panelban begyűjtött hasznot, nem? :-)

Nekem is felszaladt a szemöldököm :D

"Az ***itel 8500,-Ft/hó-ért adja ADSL-en a 10/0,5Gbps-os internetet + telefont."

Jó, ennek fele a TV, a net legyen 5k. Ennek a 15%-a 750 Ft valami limitált netért (részleteket még nem tudunk), 2 éven keresztül, ha legalább 1 évig nem volt net bekötve.

Szerintem ezzel sajnos nem fogsz jól járni...

Nem szoktam jól járni. Ha lenne itt is versenyhelyzet (digi/upc), akkor az ***itel sem járna jól. De addig ő jár jól.

:-(

Bővíteném a listát egy harmadik szemponttal:
3. nincs elérhető (se vezetékes se mobil) internet

Van olyan magyarországi település, ahol a területileg illetékes szolgáltató nem szolgáltat netet, és a mobilnet sem érhető el.

Kicsit költségesen, de megoldható a dolog. A szomszéd országban kell mobilinternetre előfizetni, onnan ugyanis működik a szolgáltatás...

Magyarország európai szinten elég jól áll mobilinternet szolgáltatásokban. Vannak olyan Magyarországról álomországnak képzelt helyek, ahol csapnivaló a normál mobil lefedettség is, a mobilnet pláne. Ahol van ott is csapnivaló a minősége. De a magyarországi otthoni gigabites vezetékes internet is irigység tárgya.

Értem. Amiről én beszéltem, ott se mobil internet, se gigabites (még adsl) net lehetőség sincs. Innen nézve teljesen mindegy, hogy álomországban sincs. Egyébként egyáltalán nem beszéltem gigabit-es igényekről, egy sima adsl, vagy magyarországi mobilnet szolgáltatás is nagyszerű lenne. Most úgy van mobilnet, ha a diófa 3. ágára felmászom, ott már egy egységnyi térerővel az e-mail-ek legalább letölthetőek / elküldhetőek. Télen nem túl jó megoldás... Ezért maradt a külföldi kártya vásárlása.

Mivel az egész terület lefedetlen, ezért se teleház, se faluház nincs internettel.

De megvan a Digitális Menetrend, remélem legalább egy adsl formában realizálódik belátható időn belül.

Hol van ez a település?

Szentendre egyes reszei ilyenek pl.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

-

A horvát határnál. Sík terület, nincsenek hegyek (mobilt nem gátolná, a horvát megy is 4g-vel, ahogy írtam), szántóföld minőségű talaj (kábelfektetés nem lenne egy nagy mutatvány).

off

Amikor tankolok, téliszalámit veszek, vagy külföldre utazok nyaralni, akkor sem azon tanakodok, hogy "jáááj, de mi van a szegényekkel".

Lelked rajta.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

off:

Úgy egyébként te mit teszel a szegénység ellen / a szegények megsegítéséért? Már az awareness campaign futtatásán kívül. ;)

A szegénység egy állapot, amibe vagy beleszületik a szerencsétlen, vagy egy folyamat végén köt ki benne.
Mindkettő helyzet kezelése baromi összetett, nehéz feladat, és elsősorban a szegénysorban lévő akaratán, erején és kitartásán múlik, hogy ki tud-e törni belőle. Legalábbis az első esetben. A második esetben ez duplán igaz, aki egyszer lecsúszik, az nem túl sanszos, hogy vissza tud onnét mászni.

Az biztos, hogy nem a 100 forintos a megoldás, amit az ember a koldusnak ad.

--
robyboy

"Mindkettő helyzet kezelése baromi összetett"

Akkor viszont ne jelentsük ki ex-cathedra, hogy "a szegénysorban lévő akaratán, erején és kitartásán múlik, hogy ki tud-e törni belőle."

Pedig de. Mert enélkül csinálhatsz bármit, felesleges.
Képzeld el azt a szitut, hogy megpróbálnak meggyőzni arról, hogy válts életformát, de te ezt nem akarod, mert neked megfelel az, ami van.
Amíg te nem akarod, nem is fogsz váltani. Ilyen egyszerű a képlet. Rengeteg lecsúszott ember él kis hazánkban, akik teljesen meg vannak elégedve a helyzetükkel, így nem is akarnak rajta cseppet sem változtatni. És itt el is bukik az egész történet.

-
-
robyboy

Akkor tulajdonképpen ebben az országban mindenkinek lehetne legalább nettó 150k havi jövedelme, mert a feltételek adottak. Csak nem akarja eléggé. :)

Nem érted a lényeget. Van aki ennél többől is lecsúszik, mert pl. piál, drogozik, kurvázik, vagy mert csak egyszerűen tök hülye, nem tud bánni a pénzzel.
Tudod, ne halat adj, hanem taníts halat fogni... de nem mindenki akar halász lenni.

--
robyboy

Inkább nem ugyanarra a társadalmi csoportra gondoltunk. A szegénysorban lévőkről volt szó amiről neked az önsorsrontó, lecsúszott egzisztenciák jutottak eszedbe, nekem meg a többgenerációs munkáscsaládok. Akik végigdolgozzák az életüket de csak egyik hónapról a másikra tudnak élni a fizetésükből. Őket megtaníthatják halászni de attól még nem lesz több hal a tóban.

Nem fekete-fehér a képlet. Sokan lehetnek, akik az általad definiált munkáscsaládokból csúsznak le. Épp ez a lényege az elszegényedésnek, hogy bármikor bárkit utolérhet szinte egyik pillanatról a másikra. Pl. egy autóbaleset is elég, vagy egy kórházi félre kezelés.
Ne sztereotípiákban gondolkozz.

--
robyboy

Akkor viszont ne jelentsük ki ex-cathedra, hogy "a szegénysorban lévő akaratán, erején és kitartásán múlik, hogy ki tud-e törni belőle."
Pedig de. Mert enélkül csinálhatsz bármit, felesleges.

Erre a hozzászólásodra reagáltam. A szegénység leküzdése a szegénységgel küzdő akaratán múlik.

Azt elfogadom, hogy az első lépés kezdődik azzal.
(Majd persze elbukik, mert már az iskola, majd később a munkahely is szegregál.)

De sokkal valószínűbb, hogy az a környezet, ahol szocializálódik, már gyerekkorában kiöli belőle az akaratot, hogy próbáljon kijutni ebből.

Igen. Ezért írtam, hogy ha hiányzik az akarata a szegénynek, minden próbálkozás hasztalan a megsegítésükre.

--
robyboy

Egy gyerek még nem akar kitörni a szegénységből, csak éli a világát. Egy jó hátterű és egy szegény okos gyerek között óriási különbség lesz az általános iskola végére csak a szülők által biztosított lehetőségek miatt is.

"Valahogy kezd elegem lenni azokból, akik ugyan magunk nem szegények, de állandóan a szegényekről papolnak."

+1

Ez a magyar index-nemzeték stílusjegye, vagy nevezhetném akár helikopter-generációnak is. :)

Én is. Valamint annak is fogok örülni, ha majd a középkor is véget fog érni egyszer.

--
robyboy

túl optimista vagy..

Én csak azt remélem, hogy az út nem visszafelé vezet.

--
trey @ gépház

Hát igen.

--
robyboy

A no-go zónák speciel tökre hasonlítanak egy új középkori világra. A BBC-s pöcsfej szerint nem is léteznek, miközben mindenki tudja nagyon is léteznek és növekednek.

:) Találó

off: Magyarországon is tudok olyan utcákról, ahova a helyi rendőr be nem teszi a lábát, ha be kell menni a "megyétől" hívják a kommandót. Mindez BBC-s pöcsfej, migráncsosok és satöbbi nélkül is.

senki sem akarta jelentektelen szinben feltuntetni az omigransok kepessegeit

pedig teljesen jó az irány a szocjalizmus felé: államosítások, (köz- és manyup-)pénzlenyúlások, jó helyekre valakinek a valakije, multik szopatása, szelektív jogszolgáltatás - a teljesség igénye nelkül)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Végülis "jól" működött 40 évig. Ebben az országban semmi sem működött még 40 éven át, csak a szocializmus. Bocs, inkább kommunizmus.

--
robyboy

Ha stabilitást akarsz, az Orbán dinasztiát fáraóvá kellene választani. Idáig az a legstabilabb rendszer a maga 3000 évével.

Már meg van választva, és a dinasztia is adott. Jöhet a 3000 év.

--
robyboy

Tényleg vége?!

Másik oldalról nézve viszont a Zinternet az esélyegyenlőség egyik legkiválóbb terepe és a leszakadóban levő (értsd: nem a már leszakadt!) rétegnek elég nagy támogatást jelenthet az előbbrelépéssel (elérhető információk, képzési lehetőségek stb. stb. stb.). A netadós tüntetéseken hangzottak el képzelt-valós történetek arról, hogy mi van, ha nem férsz hozzá a nethez és a rajta fellelhető információkhoz, az azon keresztül elérhető kommunikációs csatornákhoz stb. A legegyszerűbb példa: hány HR-eshez tudsz besétálni és lerakni az asztalára a CV-det? És hánynak tudod elküldeni emailben? Tovább lépve, a brutális (elsősorban digitális, de analóg is) írástudatlanság felszámolásában is segíthet egy ilyen.

És akkor most komolyra fordítva a szót: félre ne értsétek, biztos vagyok benne, hogy a kivitelezés megint katasztrofális lesz (csak pozitívan!), de maga a cél (internet és méginkább IT-használat növelése) támogatható...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ebben igazságod van, de akkor valami más konstrukció volna jó. Teszem azt, forgalomkorlátos, de ingyen. Vagy munkanélkülieknek járjon ingyen. Vagy nem tudom, hirtelen jött gondolatok voltak ezek. Azt is tudom, találékony a magyar, minden családban van vagy lesz egy munkanélküli, ahol nem, oda pedig elér a szomszédból a wifi, és hirtelen az összes net előfizetést felmondanák. :) Szóval finomításra szorul, de akkor sem jelent semmit az, hogy 0.85*(piaci ár). Elég bármire is? Alig.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy havi 50GB/5Mbit/500.- vagy valami hasonló összeállítású szolgáltatás szerintem korrekt lenne.

ahogy móricka elképzelni.
1) szerinted mennyibe kerül egy számla kiállítása, lekönyvelése, behajtása?
még nem adtál semmit, de máris fizettél
2) egyszer 10percre telefonálnak be a supportra, máris többe került
3) amikor az ilyen csomagot kitalálod, ne a diginet legyen már a képzési alap :-)

Hogy nézne ki a te "korrekt" verziód?

nem mondtam, hogy megmondom az ultimate answer-t.
Meg el is hiszem, hogy qrvajó lenne, ha mindenki elérné az internetet.
DE
ha a közösségi tereken ingyen lehet használni (értsd főtér, (fűtött) busz és vonatváró, vendéglátóegység, faluháza)
akkor miért kell arra megint milliárdokat eltolni, hogy az utolsó falu utolsó házában is 5mbps állandó elérésű internet legyen gombokért?
aki megteheti, hogy otthon, melegben használja, az fizesse ki a piaci díjat. Akit támogatni kell (1 szülős, gyerekes, nehéz helyzet, miegyéb) annak pedig fogadják el, hogy a befizetendő adó (szja, akármi) összegéből levonja a saját nevére és bejelentett lakcímére szóló internet számlát - becsatolva azt.
Bocs, de én NEM érzem azt, hogy ennél többet kéne tennie a piaci szereplőknek.

Úgy érzem, hogy az internetelérés nem kezelhető egy általános piaci termékként. Fontosabb mint a TV adás, amihez ugye valamilyen formában ingyenesen is hozzá tud férni a nehéz anyagi helyzetben élő.

ahogy a nethez is. mondjuk elsétál a teleházba, faluházba, könyvtárba, etc vagy kimegy a főtérre.

:) "... miért nem esznek kalácsot?"

Csak, hogy ez nem adott mindenhol. Értem én utazzon is akkor érte stb.

a különbözetet a tényleges ár, és az eladási ár között ebben az esetben az államnak kell állnia.

és nem automatizmusnak kellene elbírálnia azt hogy ki jogosult a kedvezményes net elérésre, hanem az államnak/önkormányzatnak...

de már megint az van, hogy az állam más f@szával veri a csalánt..

az államnak állnia a különbözetet. mintha az állam egy termelő szervezet lenne. de újraelosztó...

Igen, de ahogy fentebb írták, azért nem mindegy, hogy újraeloszt és megy a levesbe (segély), vagy újraeloszt és legalább valami halovány remény van arra, hogy hasznosul/megtérül az elosztás (befektetés-jellegű támogatás, mint ez).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Elosztással is fordíthat pénzt erre a területre, nem kell megtermelnie. Hova is kerül mostanában az optimálisnál több adóforint? ;)

én tudom, én tudom! focira, stadionra, és haveri zsebekbe...

ha az állam engem kötelez valamire, mint magánszemélyt/magánvállalkozást, akkor köteles a költségeket is biztosítani.

vagyis ha törvény kötelez hogy valakinek kedvezményt adjak, akkor a költségeket is állnia kell.

Dehogy kell állnia. Még köteleznie sem kell. Elég ha például a lakossági internetszolgáltatás alacsony áfa-kulcsát bizonyos feltételekhez köti, amiben benne van a szolgáltatás árának maximalizálása. Amelyik szolgáltatónak nem tetszik, szolgáltat tovább úgy ahogy eddig. Ha viszont egy éven belül eltűnik lakossági ügyfeleinek a 70%-a és csőd szélére kerülnek az így járás esete. És csak magát okolhatja.
* ez a konkrét ügytől független példa volt.

A drága internetszolgáltatókat sem kérdezi senki, miért szolgáltatnak elavult technológiával három-négyszeres áron tized, sőt század lassúságú internetet, amikor más szolgáltató havi 4000 forintért ad gigabites internetet. Az ilyen anomáliák visszaszorítására kormányzati eszközökkel fellépni szerintem nem helytelen.

"A drága internetszolgáltatókat sem kérdezi senki, miért szolgáltatnak elavult technológiával három-négyszeres áron tized, sőt század lassúságú internetet, amikor más szolgáltató havi 4000 forintért ad gigabites internetet. Az ilyen anomáliák visszaszorítására kormányzati eszközökkel fellépni szerintem nem helytelen."

most öszintén, tényleg arra akarod "kötelezni" a többi szolgáltatót, hogy a Digi üzleti modelljét használja???

Senkit sem kell kötelezni semmire. Ha már szóba hoztad a Digit, ahol megjelennek ott a többi szolgáltatónak csengettek. Az ügyfelek a hűségszerződések lejártával átpártolnak a Digi-hez, mert természetesen az olcsóbb és jobb szolgáltatást választják. A konkurencia elavult rezes hálózata igy a megmaradt ügyfeleivel már inkább csak viszi a pénzt, mert a hálózat fenntartási költségei természetesen megmaradnak. A veszteségeket így egyre inkább ráhárítják fogyatkozó ügyfeleikre. Talán ezeknek a szolgáltatóknak kellene átgondolniuk a saját üzleti modelljüket, nem?

a digi egy külön kategória.

Miért? Pénzverési joguk van? Vagy kínai optikai kábel és gpon gyáruk? Nem hinném. Csak okosabbak, ügyesebbek mint a konkurenseik többsége.

vicces...

még a digisek szerint is egy román pénzmosoda, de persze ez csak pletyka, és semmi köze a valósághoz, és nem is mondtam ilyesmit. és még csak itt sem voltam:9

én ezt így nem akartam leírni... :-)

Minden bántás nélkül, nekem a Digi modelljéről (a társasházas netes kiépítés esetén) az jut eszembe, h műszakilag a legolcsóbb, ami még működik.
Sem a T-nek sem a UPC-nek sem az Invitelnek nem célja szerintem ilyen rendszert kiépíteni. Az, hogy ők nem adnak éppen gigás netet - amire amúgy semmi szükség - hát így alakult.

Ps: az szerintem nem csak az én véleményem, hogy anyagilag így nem éri meg - de ki tudja, h mi van a háttérben...

Direkt ránéztem most a DIGI oldalálra Ha a "megrendelés" linkre kattintasz feljön a települések listája. Ránézésre a nagyvárosok mellett a településnevek többsége már olyan, ahol csak keres házak vannak.

"a legolcsóbb, ami még működik"

+1

"Az, hogy ők nem adnak éppen gigás netet - amire amúgy semmi szükség - hát így alakult." Nem a gigással van a baj, hanem a szar feltöltési sebességgel. Megkérdeztem a T-t mennyi lenne a max. feltöltési sebesség amit tudnának adni, 3Mbit/s, jó tudom kábelnet... Akkor lett itt digi, na azóta működik és nem döglik le havonta kétszer mint a T-s.

Torrent forevö? ;)

--
robyboy

Az is, de volt amikor fel kellett volna nyomnom egy 1GB-os videót onedrivera, vagy egyszer volt egy 6GB-os fálj, semmire nem volt jó a T-s net, és jóval drágább is volt.

Igen, legalább ugyanolyan fontos a feltöltési sávszélesség, mint a letöltési. Nekem főleg a végtelen számú DNS-lekérdezés miatt (sima böngészés magyarul), illetve ha fotókat töltök fel akárhova.

--
robyboy

Vagyis szüntessék meg a szolgáltatást olyan területeken, ahol nem éri meg optikát kihúzni? Inkább ne, ha lehet.

aha, mint a telekomadó, meg a tranzakciós díj esetén, ugye?
bocs, de te melyik országban élsz most? :-)

a telekomadó meg a tranzakciós díj minden szolgáltatót, ill bankot egyformán sújt. a probléma velük az, hogy azok ágazati adók. adók, és nem kedvezmények valakinek. mondjuk a nyugdíjasoknak ...

a jó példa a nyugdíjasok utazási kedvezménye, amit az állam fizet pl. a mávnak, vagy a városi közlekedési vállalatoknak, vagy a volánnak.

a probléma vele az, hogy habár az államnak ki kellene fizetnie, van róla elszámolás, meg minden, csak az orbán utálja a pestieket meg pestet, meg úgy általában minden városit, meg mindenkit aki nem jogot végzett, na meg mindenkit aki nem ö maga, vagy nem olyan kőbunkó vidéki paréj mint ő, és nem az ő offshore cégei vannak a buliban, ezért nem fizet a bkv/bkk-nak az állam.

Olyannyira versenysemlegesek ezek a külön adók, hogy adott vállalkozások bevételeivel kalkulálva húzzák meg a mértékét.
Lásd rtlklub

ne haragudj, de vannak tele-házak, e-magyarország pontok, (még) internet kávézók is. Sőt, szinte minden településen van helyi ingyenes wifi bizonyos közösségi tereken, bankokban (általában kívűl is elérhető) soroljam?
Igen, kényelmes otthon a karosszékben nyomni a tabletet. Aki viszont nem engedheti meg magának, azét hadd ne én fizessem...

Továbbra is: ugyanúgy, ahogy te, én sem tudok részleteket, így egy optimális esetet (hahahahaha) figyelembe véve:

Nem te fogod megfizetni, illetve legrosszabb esetben is pont annyira fogod megfizetni, mint azokat, amiket felsoroltál (minusz a netkávézó, ami piaci alapon megy). Koncentráljunk egyelőre a mobil piacra (egyszerűen azért, mert a vezetékesnél a DSL-t leszámítva [amit meg ugye folyamatosan akarnának kivezetni] azokon területeken, ahol ezt igénybe vehetnék, hálózatfejlesztéssel kellene kezdeni, tescó gazdaságos árazásért meg egyik szolgáltató sem fog nekiáll optikát kihúzni...): tegyük fel, hogy Béla jól járt, és nem a minimum 15, hanem mondjuk 50%-al olcsóbban kapja a mobilnetet; akár azzal együtt, hogy a szolgáltató a jóárasítás miatt korlátozza (sávszél, adatforgalom, alacsonyabb prio az ő csomagjainak, ..., akár port korlátozás). Béla jól járt, mert visszakapcsolódott a világba, a szolgáltató jól járt, mert értékesítette a kihasználatlan erőforrásai egy részét, a kormány jól járt, mert szépen átadhat magának egy kitüntetést, hogy milyen okos kiscserkész, téged meg semmi hátrány nem ért. (meg tippre mindenféle EU-s pályázatokon is ez jól mutat majd...)

És hogy mi lesz ebből valójában: a szolgáltatók kitalálnak jó kis csomagokat a fentieknek, belemennek egy árversenybe, és fillérekért fogják kínálni a terabites netet, egyszerűen azért, mert egy pillanat alatt át fogják látni, hogy milyen retek bürokrációt épít köré az állam (ha jól tippelek, legkevesebb négy állami szervezettől kell majd a jogosultság igényléséhez szükséges igazolásokat bekérni [OEP, ha a nyugdíjasokra kiterjesztik, NAV a jövedelem igazolására, tippre mindhárom mobilszolgáltató (+ a virtuális szolgáltatók), hogy nincs máshol előfizetése [vagy megnyitják egymás és az állam felé ezt az infót a szolgáltatók...], földhivatal, hogy a szolgáltatás helyszínén jogosult-e igénybe venni azt, anyakönyvi hivatal, mert csak és...) és hogy annyira senki nem tud élni vele, hogy mindegy, mit hirdetnek...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1

"Aki viszont nem engedheti meg magának, azét hadd ne én fizessem..." - Nem az ehhez hasonló tételekre megy el az adód...
Inkább fizetném a netet olyannak, aki álláskeresésre, távmunkára, képzésre használja, minthogy segélyre, ami 30x akkora tétel. A gond az, hogy általában számítógép sincs ott, ahol net nincs, sőt főtér, bank és kávézó sincs hotspottal.

+1 "hal helyett hálót"

csak nehogy éhendögöljön az egyszeri szegényember, amíg megtanulja foltozni a kopott likas 0-ra irt hálót, amit nagylelkűen, nagy csinnadrattával adnak neki a gazdag nemzeti nagyhalásztőkések..

700 feletti a hátrányos helyzetű települések száma, a teleházakból pedig összesen 350 körül van.

azért, mert ezzel és a csipes személyikkel olcsóbb lesz nemzeti konzultációt hamisítani. nem beszélve a népszavazásokról, meg a választásokról.

akárhány stadionba is kerül..

Az Internet az új TV. Egy lépéssel közelebb a teleképhez. Szó se lehet róla, hogy bárki kimaradjon belőle.

Erről van szó. Anyósom reggelente megeteti a csirkéket, ad enni az állatoknak és a leghalványabb financiája nincs arról, hogy mi az a számítógép.
Nem netről van szó, számítógépről.

Nála simán elképzelhetőnek tartom, hogy ha ingyen bekötnék a netet, 30 évig dísznek ott pompázna a lakásban.
Tudod: sárga színű routert kérek, mert az jobban illik a fal színéhez.

Tudjuk, hogy Magyarországon X%-ban nincs bekötve az internet.
Csak az unió gondolja azt, hogy azért nincs bekötve, mert szegények az emberek.

Elég komoly %-nak fingja sincs arról, hogy mit lehet csinálni a Wifi Routerrel. Rárak egy virágot, mert olyan szépen virágzik a routeren...

Nem is olyan régen még külön internetadót próbáltak kivetni. Most meg olcsóbbak lesznek a csomagok, illetve csökkentik az ÁFA-t?

Azt befizeted a benzin jövedéki adóval, a kamatadóval, a magas áfával, a matricával, az ekaer-rel.

A más f*szával a csalánt.. politika ez is mint a bankoknál.
Bevezették a tranzakciós adót, de kötelezték őket, hogy havi 2 alkalommal ingyen vehessen ki pénzt az ügyfél. Ja a tranzakciós adót arra is be kell fizetniük.
Ha lenne normális piac és nem torzítanák azt agyon az okos törvények, talán jobb lenne. Mondjuk az is igaz, hogy a mobil internet ára pofátlanul magas, és nagyon kicsi az adatforgalom. Tehát itt talán jótékonyan hat majd ez az agymenés!

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Várj, most van a mai napon az az egy perc, amikor meghatódva elmorzsolok egy könnycseppet a bankokért. Arra kérlek, ebben az egy percben ne zavarj meg eme szertartás gyakorlásában.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehat szemet dolog beleszolni a piaci folyamatokba, viszont jo dolog beleszolni a piaci folyamatokba?

Valmennyire bele kell szolni maskulonben elobb utobb monopolium, vagy kartell alakul ki.
Viszont tul sokat sem szabad, mert akkor meg verseny nem lesz...

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Én személy szerint örülök, hogy lesz egy ilyen lehetőség. Még akkor is ha nagyon kemény előfeltételei vannak.
Személy szerint engem nem érint mivel több mint 20 éve van hivatalosan internet előfizum.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Inkabb azon agyalnanak, hogy vezetekes internet mindenhol elerheto legyen, ahova aramot kerhet az ember...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

?

A fejlesztési célok szépek, dicséretesek (bárcsak úgy is lenne, valósuljon meg mihamarabb, én lennék a legboldogabb), de azokban meghatározni óhajtott tartalom nem egészen közelít a mi életünkben még valaha is megvalósuló kitűzött célokhoz. Ne értsd félre, bárcsak én tévednék.
De az is lehet, hogy simán én lakom rossz helyen :-) Misi kommentje itt eggyel lejjebb is, mintha ezt támasztaná alá. Olyan ez, mint a roma felzárkóztatási program, meg az út a munka világába program. Lóvé elköltve, elszámolva, eredmény nulla. Üres, valódi tartalom nélküli bullshit.

"A Digitális Menetrend arra kötelezi Magyarországot, hogy a háztartások legalább 30 Mbps-os sebességgel csatlakozzanak a világhálóra 2020-ig. A kormány célja, hogy az Európai Unióban élenjáróként már 2018-ra biztosítsa az egész országot lefedő, nagy sávszélességet (legalább 30 Mbps) biztosító infrastruktúra megépítését, a digitális közszolgáltatások biztosításához és igénybevételéhez szükséges nagysebességű szélessávú hálózatot."

Na, a 2018-as célkitűzéshez még van egy év, két hónap. Meglátjuk lesz-e net, vagy sem azokon a helyeken, ahol most még nincs. Türelmesen várunk, mást nem tehetünk. :)

A digitálismagyarországos dolgok az én szememben is bullshitek, amíg ilyen emberek a "nagykövetei" a dolognak mint ez a totálisan inkompetens, gerinctelen "mindenhezisértek" keljfeljjancsi, a dajcstomi. És most nem is az ő személyéről van szó, hanem az egész mögöttes apparátusról. Tehát itt nem az a cél, hogy a jónép háztartásonként spóroljon 250 forintot a havi internet előfizetésén (ami 1 ócska sör ára a sarki kricsimiben ugyebár) hanem a cirkuszt-a-népnek stratégiába illő, vaktöltényszerű politikai munícióról és a valóban fontos dolgokról való ELTERELÉSRŐL. No de legalább lesz mit tolni a sok kormányszócső médiafelületen.

Szerinted hogyan lehetne javítani az internet elterjedésén?

- a 250 Ft díjkedvezmény az pénzkidobás. Ha kellene nekik a net, akkor kevesebbet söröznének a kocsmában, kb. nulla múlik ezen.
- a gyermekek neteznek, szóval az oktatás sem segít sokat

Aki nem netezik, az a nyugdíjas korú réteg, itt találod meg millió számra azokat, akik nem fizetnek elő. Ezek a 250 Ft kedvezmény jottányit sem segít. A gyermekeket tudod tanítani, de a nyugdíjasokkal mit csinálsz? Pláne a Magyarországiak passzív-agresszívek, hármat odébb nem lépnek, hogy új dolgokat tanuljanak. Jön a postás, hozza a zsetont, azt ennyi.

Külföldön nem ez a helyzet, ott nyitottabbak, de itthon kemény meló lenne megdolgozni őket.

Nyugdíjas net-klubbot lehetne indítani, hogy azok, akik unatkoznak kocsma helyett netezgetnek a haverokkal. Szerintem ennek lenne értelme, de kemény dió. Pár százalékot lehetne még rányomni a jelenlegi szintre, bár csodát várni felesleges.

Miért kellene javítani az internet elterjedésén? Miért kell bizonyos szokásokat, szolgáltatásokat ráerőltetni másokra? Tudod mit? Tegyünk boldoggá minden nőt, ha akarják, ha nem! Jé, hát nem ezt hívják nemi erőszaknak?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

amiért össze kell írni a magánkézben lévő térfigyelő rendszereket..
amiért csipes személyi kell mindenkinek...
amiért net elérés kell mindenkinek..
mert így könnyebb ellenőrizni a zebereket.
meg könnyebb megzsarolni a zembereket.
meg ilyesmi..

ja meg könnyebb tudatosítani bennük ki is itt a hazaáruló, és ki a főnök..
meg ilyesmi..

Tedd a szívedre a kezed. Ugye fel tudnál sorolni ugyanennyi előnyét is az internet elterjedésének. Ha pedig így van, akkor miért csak ezt az oldalt szajkózod?

--
trey @ gépház

csakhogy a jó oldal használata természetes, és - legalábbis azt hiszik - veszélytelen

hírértéke csak a veszélyes és káros dolgoknak van.

arról nem is beszélve hogy a legkisebb kár is tönkreteheti a dolgok imázsát, vele minden belefektetett munkát..

Hogy mi?

--
trey @ gépház

csak a káros dolgok érdeklik az embereket.
a jó hír nem hír, az természetes..

Be the change you wish to see in the world.

OK, ez eddig világos. Nagyjából ugyanez a bajom a törvény szerint ugyan nem, de a gyakorlatban kötelező bankszámla használattal. Egy szolgáltatás, amelybe belekényszerítettek, amelynek számomra költsége van, s amelyre semmi szükségem. Egyedüli bökkenő, hogy a munkáltató csak utalni hajlandó a fizetést.

Tegyük rögtön hozzá, hogy az efféle ellenőrzés kevésbé agy Magyarország méretű porfészek kormánya és államolgárai viszonyában érdekes, sokkal inkább nagyhatalmi, globalizációs aspektusból, valamint az ezen folyamatokat ellenző valóban civil szervezetek, magánszemélyek kapcsolata szempontjából. Hogy, s hogy nem, amikor Julian Assange kezdett kényelmetlenné válni, előkerült egy hölgy, akit Assange megerőszakolt. Szegény nő olyan sokkban volt, hogy évekig nem jutott eszébe a hatóságoknál jelentkezni eme traumával. Érdekes világ ez, na...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kötelező. Nem kötelező bankon keresztül átutalni a számlát sem, amikor postán sárga csekkel is befizetheted.

Viszont nemzetgazdasági szinten a sárga csekk sokba kerül. Gondolj bele, évente mondjuk 10 milliárd a sárga csekket legyártani, ennyi pénzből mit lehetne csinálni?

Magyarország a rendszerváltás során rossz irányba ment el. Az APEH (ma NAV) adóhivatal helyett karhatalomként viselkedett, zsarolta az embereket, kirúgdosta belőlük az utolsó pénzüket is, miközben az emberek megtanulták, hogyan kell kiszűrni az APEH ellenőröket, komplett gyárak működtek úgy, hogy valaki őrt állt és az ellenőröket figyelte. Senki senkiben nem bízott, olyan alapon ment a gazdaság.

Ahelyett, hogy a gazdaságos termelés csínját tanulta volna meg az ország, abban van a tapasztalat, hogy hogyan szúrd ki az APEH ellenőröket.

Mindennek ára van. Ha megnézed mely országok a sikeresek, rá kell jönni, hogy ahol az adóhivatal karhatalomként viselkedik, visszaél az erejével, ott nem képes a gazdaság normálisan fejlődni. Ott sárga csekkeznek, milliárdok mennek el arra, hogy a karhatalmat semlegesítsék.

Azok az országok, ahol az adóhivatal partnerként működött, ott képesek voltak láncok kialakulni, hatalmas termelő egységek, amelyek jóval hatékonyabban termelnek, mint a 10 fős cégek, akik őrszemet állítanak a NAV legények ellen.

Amikor kötelező internet/bank számla van, az első reakciód:
- azért kell, hogy nyomon kövessenek minket (karhatalom)
- normális országban viszont azért kell, hogy költségeket takarítsanak meg (partner)

Magyarország itt ment el őrült rossz irányba, az első reakciója az embereknek az, hogy a hatalom ellenőriz minket, miközben partneri viszony és bizalomra épülő kapcsolat esetén tényleg lehetséges lenne költséget megtakarítani.

"évente mondjuk 10 milliárd a sárga csekket legyártani"

De azt ugye tudod, hogy ennek a pénznek a sokszorosát veszik ki a bankok az ügyfelek zsebéből az átutalási költségekkel...

"Magyarország itt ment el őrült rossz irányba, az első reakciója az embereknek az, hogy a hatalom ellenőriz minket, miközben partneri viszony és bizalomra épülő kapcsolat esetén tényleg lehetséges lenne költséget megtakarítani."

Ezt viszont jól írtad. A hatalomféltő, megosztó és totalitárius politikai vezetők miatt az ország elment a rossz irányba és ez a vonat bizony már nagyon elment. Az "ügyfélbarát NAV" ugyanúgy nevetségesen hangzik, mint a "környezetbarát atomerőmű", stb..... Ugyanúgy, ahogy a gyűlöletkampány emberekre gyakorolt következményeit se lehet már visszacsinálni, stb. stb. Nem akarok politizálni, csak a száraz, objektív tényeket érdemes alapul venni.

Mindent vissza lehet csinálni, csak akarni kell. Ha holnap hirtelen elkezdenének normálisan, ügyfélbarát módon működni, egy év múlva már te is bíznál bennük.

A probléma az akarással van. Az államapparátus továbbra is azt gondolja, hogy ők nem alkalmazottak, hanem uralkodnak az országban.

Ha elmész vidékre, senki sem akar a versenyszférában dolgozni, mindenki közalkalmazott akar lenni, presztizs kérdés. Eszükbe sem jut, hogy az egész kupit a versenyszféra üzemelteti.

Én ennek az alapvető óvatosságnak, bizalmatlanságnak örülök, mert ez a szabadság záloga. Ha már ez sincs, teljessé válik a kiszolgáltatottság.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet, elkerülte a figyelmed, de az én bizalmatlanságom kevésbé a hazai hivatalos szervek felé irányul, sokkal kritikusabb vagyok a véleményem szerint strukturálisan rossz társadalomszervezéssel, amelyet kapitalista piacgazdaságnak, konkrét implementációját tekintve liberális demokráciának neveznek, s amelyet ennek legnagyobb nyertesei tűzzel-vassal, akár vér árán is oltalmaznak, sőt, mindent megtesznek azért, hogy azokon a helyeken, ahol nem ilyen a társadalomszervezés, oda ezt a típusú berendezkedést exportálják. Nem véletlenül említettem Assange urat. Számomra nem a NAV a mumus. Sokkal inkább az, hogy amennyiben bankszámlán van a pénzed, kártyával vásárolsz, úgy nyomon követhető az életmódod, az, mit vásároltál, mikor és hol. Ilyen információ birtokában az egészségbiztosító olyan döntéseket hozhat felőled, amelyben nem vagy érdekelt, tehát ez a szabadságod rovására történhet. Hasonlóképpen bármikor elvághatnak a saját jövedelmedtől, bármikor zárolhatják a számlád. Tudod, arról beszélek, amiért megdolgoztál már, ami a tiéd, függetlenül attól, hogy az aktuális - nem feltétlenül belföldi - hatalmak elvárásai szerint működsz, vagy homokszem vagy a gépezetben. Készpénzt viszont elköltethetsz úgy, hogy nem követhető az életmódod, a tartózkodásod, tehát amennyiben készpénzzel vásárolsz, megmarad a szabadságod. Persze mindez nem érdekes azoknak, akik számára a szabadság csak egy szó, egy hangsor, egy betűhalmaz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Zseniális a gondolatvezetésed.

Gondolom, ha te lennél a megfelelő pozícióban és feltennék a kérdést, hogy hogyan igyekeznél fehéríteni a gazdaságot, akkor arra lenne valami frappáns ötleted.

Gondolom ismerős, haveri, családi körödben számtalan sztorival tudsz szolgálni, amelyben a szegény főszereplő áldozatául esett a banki megfigyelésnek, kisemmizte az állam jogtalanul stb.

Értem én ezeket a nagytestvéres félelemeket, de jobbára az emberek nem ezért ódzkodnak a bankoktól, hanem azért, mert a feketén megszerzett jövedelmüket igyekeznek a hatóságok elől eltitkolni.

A kápés dolgaidról annyit, hogy jól hangzik ez a "nem tudják elvenni" dolog. Persze, ahogy Móricka elképzelte.

Amíg parizert meg kenyeret veszel belőle. Abban a pillanatban, hogy ingatlant, járművet vagy nagyobb értéket veszel a pénzeden már buktad is. Földhivatal, nyilvántartás stb.

Szóval romantikus ez a párnacihában tartott lóvé elképzelés, de lassan inkább kényelmetlen mint praktikus. Nem beszélve arról, hogy ha nagyobb léptékben gondolkodol, akkor nehogy forintban tartsd, mert mi lesz ha egyszer semmit sem fog érni. De akkor miben? Aranyban? Nehéz cipelni és leütnek, megölnek.

Vagy kérd mindjárt dollárban a fizetést?

Ne már. Ezt a végtelenségig lehetne fokozni.

--
trey @ gépház

Azért lásd be, ebben is vannak vadhajtások. Néha már ott tartunk, baráti szívességből, jófejségből sem csinálhatod meg lassan a szomszéd néni rádióját, számítógépét esetleg egy-két feles szilváért cserébe. Meg kell különböztetni az alkalomszerű segítséget, és az üzletszerű jövedelem eltitkolást.

Ettől függetlenül engem tényleg az zavar, amit írtam, nem a NAV-val vagyok elfoglalva.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én úgy tudom, hogy megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok a magánszemélyekkel kapcsolatban.

Viszont vannak helyek, ahol átkozódok, hogy nem lehet paypass-szal kényelmesen fizetni. Pl. vannak szolgáltatók, akik kénytelenek lennének számlát adni. Rettegnek is az online kasszáktól...

Kéne az áruházakban is E-folyosó mint a horvátországi fizetőkapuknál. Csak kártyával / Paypass-szal gyorsan lehetne a kasszánál haladni.

A minap egy szerencsétlen azzal tartotta fel a sort 15 percre, hogy a kasszaszalagra kiborított negyven kiló csicsedlit, a kasszás meg nem győzte számolni a fém 10-est kilószám. Más meg haladt volna.

Szóval ja. Érted.

--
trey @ gépház

Egy címletből emlékeim szerint 50 db a legtöbb, amit el kell fogadni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ez az elmélet. Meg van a gyakorlat, ami sokszor szarik az elméletre. Amikor a pénztáros úgy dönt, hogy az értelmi fogyatékosnak látszó, kissé agresszív vevővel nem ellenkezik, hanem elveszi tőle a pénzt, még ha neki is kell majd rolniznia munkaidő után.

(A sorban álltam az esetnél.)

--
trey @ gépház

Mielőtt elkezded osztani az észt, mi lenne, ha használnád a Google-t?

--
trey @ gépház

Nekem nem kell használni, mert Kaposvártól, Győrön át, Tatabányáig tudják, hogy a csicsedli az aprópénzt jelenti egy bizonyos koron túl az emberek.

Még a szentesek is.

Hogy a börtönben mi a csicsedli, azt szerencsére nem tudom. Nem jártam még börtönben.

(Jó tanács: nem mindig az első találat a releváns egy témában)

--
trey @ gépház

felénk meg a csekedli járja...
(ahogy pl nálatok stelázsi, nálunk meg telázsi)

hogy kizárjuk az esetleg többféle (akár régiónként eltérő találati listával operáló) google lehetőségét, pl szegecsre milyen találataid vannak?

(vélemény: itt sem feltétlen az első találatok lehetnek a mérvadóak)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

ok!

de melyik a bevándorló?

Elég lett volna egy "bocs, nem tudtam, hogy az ország nagy részén így hívják az aprót, köszi a linkeket" is.

http://mek.oszk.hu/00000/00071/html/tin05.htm

"pénz általában" = [...] csicsedli (“aprópénz”) [...]

De szívesen felvilágosítalak máskor is.

--
trey @ gépház

bocs, nem tudtam, hogy az ország nagy részén így hívják az aprót, köszi a linkeket is.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Azért gondolom te se örülnél neki, ha egyszer csak - nem is olyan sokára - odáig jutnánk, hogy állambácsi lekéri, miket vásároltál az elmúlt 1 évben a teszkóban és ha rájönnek, hogy sok macskaeledelt vásárolsz, jó pénzért eladná az ügyfélkapuban regisztrált email címedet egy macskaeledelt gyártó cégnek célzott marketing célokra...

locsemege óvatossága érthető, ha figyelembe vesszük, hogy minden nap jöhet egy világvége. Globális pénzügyi összeomlás igen gyorsan történhet, ha valahol bekövetkezik egy komolyabb háború - és erre azért van esély - ez esetben hótziher, hogy a bankban tartott pénzed egy ezredmásodperc alatt nyomtalanul el fog tűnni. OK háború esetén már a papírpénz se ér sokat, de azért talán még tudnál venni pár konzervet vagy egy kalasnyikovot.

+1

"Azért gondolom te se örülnél neki, ha egyszer csak - nem is olyan sokára - odáig jutnánk, hogy állambácsi lekéri, miket vásároltál az elmúlt 1 évben a teszkóban és ha rájönnek, hogy sok macskaeledelt vásárolsz, jó pénzért eladná az ügyfélkapuban regisztrált email címedet egy macskaeledelt gyártó cégnek célzott marketing célokra... "

És te mennyire örülnél, ha életmentő műtétre vinnének be leszakadt lábakkal és az orvosok, a laborosok megsárgult papírkartonokkal futkoznának körülötted és próbálnának a kórház egyik végéből a másokba adatokat eljuttatni veled kapcsolatban? Vagy a kórházi nyilvántartásokkal nincs bajod? Szervkereskedők áldozata lehetsz. Nem olvastál Robin Cook könyveket (pl. Kóma). Jaj, cukor pedig a konteósoknak.

"locsemege óvatossága érthető, ha figyelembe vesszük, hogy minden nap jöhet egy világvége. Globális pénzügyi összeomlás igen gyorsan történhet, ha valahol bekövetkezik egy komolyabb háború - és erre azért van esély - ez esetben hótziher, hogy a bankban tartott pénzed egy ezredmásodperc alatt nyomtalanul el fog tűnni. OK háború esetén már a papírpénz se ér sokat, de azért talán még tudnál venni pár konzervet vagy egy kalasnyikovot."

Tegyük fel valaki az összes megtakarítását otthon akarja tartani... Tudod mennyi helyet foglal el mondjuk 10-20 millió kápé? Tudod milyen jól ég egy lakástűzben? Tudod, hogy nincs az a biztosító, ami neked azt biztosítja? Tudod, ha van is, basztad az elképzelésed, mert tudják, hogy otthon mennyit tartasz? Tudod, hogy hány embert öltek már meg, loptak már meg ennek töredékéért is az otthonában?

Mérlegelni kell, hogy minek van nagyobb esélye. Minek mi a pozitív és a negatív hozadéka.

--
trey @ gépház

Ez mind rendben is van. Nem azt mondtam, hogy szántsuk be a bankokat, hanem ez az erős nyomásgyakorlás nincs rendjén a bankszámla használat tekintetében. Ha van 10-20 millád, azt vélhetően amúgy is befekteted, legalább is annak van értelme. Ennek a lehetőségére szükség van. Meg arra is, hogy aki készpénzben kéri a fizetését, abban kapja a munkahelyéről, s emiatt ne kelljen szorongania, hogy kivívja a munkáltató ellenszenvét.

A banki szolgáltatásoknak ugyanolyan szabadon választhatónak kellene lenniük, mint bármi másnak. Látszólag az, de gyakorlatilag nagyon nem, kvázi kötelező, ha van jövedelmed. Persze, a számlavezetési díjat és azt a bizonytalanságot, hogy nem juthatsz bármikor a pénzedhez, ezzel megnyerted. Emlékszel a görög válságra? Amikor feleszméltek a számlatulajdonosok, hogy bajban vannak a bankok, akkor igen alacsony összegben limitálták a naponta kivehető összeget. Ezzel csak az a probléma, hogy az a pénz a számlatulajdonosé, aki megdolgozott érte, a bank pedig egy vállalkozás, amelyik bátran csődbe is mehet. Ez miért tabu? Egy asztalos vállalkozás, egy étterem csődbe mehet, egy bank meg nem, mert szent tehén?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az állam érdekelt a bankszámlázásban, követheti az illegális jövedelmeket.

Ha neked nincs illegális jövedelmed, akkor nincs probléma. Mindent követnek, amikor orvosságot veszek a gyermeknek, azt is tudják. Sőt írnak is, hogy a feleségemnek nem lett volna joga a kártyámmal orvosságot venni, mert nem nyilatkoztam, hogy ő is aláírhat.

Az jobban zavar, hogy a minimálbéres szomszéd a két kocsijával gázártámogatást kapott, amit az én adómból vontak le.

Vedd észre, hogy Viktor nem munkára rakódó adóemeléssel csinál magának lóvét: EKÁER, online kassza,...

Az online kasszával is csak azoknak van baja, akik eddig amit lehetett elcsaltak. Az alacsony adókhoz vezető út a nemfizetők megregulázásán át vezet.

Nem ez a problémám, hanem az, hogy a fürdővízzel együtt kiöntjük a gyereket is. A gazdaság fehérítésének oltárán feláldozzuk a szabadságunkat. Gondoltál már arra, hogy az így követett vásárlásaidból sejthető, milyen minőségű élelmiszereket fogyasztasz, milyen gyakran vagy beteg, milyen gyakran csalod az asszonyt, s mindezekből szépen kalkulálható az egészségühyi kockázat, amely alapján a biztosító készségesen, vagy kevésbé készségesen, esetleg nagyon drágán köt majd veled biztosítást?

Amit mondani szerettem volna: az hadd legyen az én személyes döntésem, mikor mit vásárolok, adott esetben nem is feltétlenül magamnak, s erről ne kelljen kötelezően beszámolnom senkinek, ne gyámkodjon felettem senki, ne legyek ezzel az információval zsarolható, és így tovább.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Gondoltál már arra, hogy az így követett vásárlásaidból sejthető, milyen minőségű élelmiszereket fogyasztasz, milyen gyakran vagy beteg, milyen gyakran csalod az asszonyt, s mindezekből szépen kalkulálható az egészségühyi kockázat, amely alapján a biztosító készségesen, vagy kevésbé készségesen, esetleg nagyon drágán köt majd veled biztosítást?"

1. Ehhez azért elég sok feltételnek kell(ene) teljesülni
2. a "milyen gyakran csalod az asszonyt" nem tudom hogy derülne ki
3. az eü kockázatból adódó biztosítási díj "perszonalizálása" pedig pont azoknak fájna, akik nagyobb kockázatot jelentenek. Pl. a kgfb díjak is erősen függnek attól, hogy a sofőrnek milyen az előélete, hol lakik, milyen a kora, az autója, stb. Itt se az van, hogy fejenként X ezer havonta mindenkinek, hanem aki kockázatosabb(nak tűnik) annak mondjuk ennek az ötszöröse, aki pedig B10-el nyomul annak az ötöde. Szerinted ez probléma?

És nem kell beszámolnod senkinek: ATM-ben veszel fel pénzt és fizetsz kp-val.

"És nem kell beszámolnod senkinek: ATM-ben veszel fel pénzt és fizetsz kp-val."

Amig van ATM meg keszpenz. Tul kis idotavokban gondolkodtok. Kozep/hosszutavon mar akar ki is vezethetik a keszpenzt, hiszen brutal koltsege van a nyomtatasnak / potlasnak / hamisitas elleni vedekezesnek, stb. Vagy legalabbis ezzel fogjak indokolni :)

Hosszú távon meg jön egy aszteroida / őrült aztán elpusztítja az egész emberiséget :)
Amúgy tényleg drága a kp.

van egy barátom, külföldre dolgozik, valami kis szigeteki offshore bankba kapja a lóvét, és azzal a bankkártyával fizet.
ezt kövesse valaki :-)

"te mennyire örülnél, ha életmentő műtétre vinnének be leszakadt lábakkal és az orvosok, a laborosok megsárgult papírkartonokkal futkoznának körülötted és próbálnának a kórház egyik végéből a másokba adatokat eljuttatni veled kapcsolatban?"

Nem szeretném, ha leszakadna a lábam, de amikor legutóbb egy közepes ügyben kórházban voltam, pont ez történt, amit itt leírsz....

"Tudod mennyi helyet foglal el mondjuk 10-20 millió kápé?"

Hogyne tudnám, pont befért a kispárnámba és még nem is lett nagyon kitömve. :D
Egyébként akinek ennyi pénze van és kp-ben, bankbetétben vagy kötvényben tartja, az tiszta hülye. Ingatlanba kell fektetni, semmi másban nem szabad gondolkozni. Azt legalább lehet biztosítani és megmarad bankcsőd esetén is. Mondjuk ha háború lesz, azt is lebombázzák... no de akkor már mindegy.
Ha meg feketén lett valakinek sok pénze, akkor lehet kivinni offshore cégekbe. Megvannak erre a szakemberek, itt a NAV nem rúg labdába.

> Globális pénzügyi összeomlás

Azért azt jegyezzük meg, hogy extrém esetben pont a hupperek nagy része fog először elpusztulni, ugyanis egy globális összeomlás esetén bizonyos szakmáknak megmarad az értéke (pl. orvos, mezőgazdász, stb.), míg az irodai seggmeresztőknek az értéke látványos zuhanásba fog átmenni. Az előbbiek túlélést a közösség támogatni fogja, mivel ők is támogatják a közösség egészének túlélését. Utóbbiakét nem.

A személyeskedést elkerülendő, magamat is az irodai seggmeresztők közé sorolom.

offtopik vége :)

Abszolút jogos. Már gondoltam is rá, most tanulom a szobafestő szakmát... :D

Ha ez bekövetkezik, az nyer, aki előbb lő, vagy szúr. Szóval önvédelmet kell tanulni. De még az is kevés lesz.

--
robyboy

Van az a klasszikus, hogy az optimista angolul tanul, a pesszimista oroszul, a realista pedig lőni...

Neteznek a nyugdíjasok. Számokat nyilván nem tudok mondani de személyes tapasztalat alapján tudom, hogy egészen időskorúak is (80 felett) használják az internetet. Sokaknak ez az egyetlen szórakozási lehetőségük amit az egészségi állapotuk és a pénztárcájuk megenged.

dupla

Persze amikor internetadóról volt szó, akkor kaszát-kapát fogtak egyesek. Most kb. ugyanezek fanyalognak. Kicsit unalmas már.

--
trey @ gépház

Szépen előadod itt a fideszes dumát.

Ez a "fapados internet" egy hangzatos blöff, nettó bullshitnél több nem nagyon van mögötte. Valszeg annyi lesz az "eredménye" hogy pármilliárdot (tippem szerint EU-s) eltapsolnak tanulmányokra, valamennyit tolnak belőle isp-knek is (akik persze visszacsorgatnak), az internetet használók száma pedig érdemben nem fog változni.

Ez a reális forgatókönyv, már ha nem fideszfan az ember hanem az elmúlthatév tapasztalatai alapján következtet.

És ennek semmi köze a netadóhoz, max. annyi, hogy ugyanez a kormány pár éve még _csökkenteni_ akarta a nethasználatot az extra adóval, ami csak még hiteltelenebbé teszi az egészet.

Fideszes duma, amikor szót emelek az ellen, hogy egyesek kényelmes karosszékből (munkaidőben :D), internet hozzáférés birtokában, sokszor gépükben negyed-félmilliós videokártyával, zsebükben 1-2 százezer forintos mobiltelefonnal a szegénységről, ki nem fizethető internet árakról papolnak nekem? :O

--
trey @ gépház

submit

Igen, ezt én is nagyon várom. Ne külföldi netet kelljen már használni...

Magyar földre Magyar Netet :)

--
robyboy