Hosszú évek munkája után landolt a ZFS a Debian-ban

Címkék

Petter Reinholdtsen blogjában közölte, hogy sokak több éves munkájának köszönhetően 2016. május 12-én a ZFS (ZFS on Linux) megjelent a Debian-ban (unstable). A csomagstátusz ellenőrizhető itt és itt. A forráskód elérhető az Alioth szerverről git-en keresztül.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ez kicsit más fénybe helyezi a Canonical korábbi, hasonló lépésére vonatkozó szkeptikus nyilatkozatokat, miszerint ehhez még az Oracle-nek is lesz egy-két szava. A Debian mindig is elég óvatos volt, ami a szabad szoftveres, licenszelési kérdéseket érintette. Ha ők is úgy gondolják, hogy a ZFS-t berakhatják, annak remélhetőleg jól megalapozott okai vannak. Mindenesetre elég jó hír. :-)

Milyen szkeptikus nyilatkozatra gondolsz? 16.04-től tudtommal hivatalosan támogatott Ubuntu alatt a ZFS: https://insights.ubuntu.com/2016/02/16/zfs-is-the-fs-for-containers-in-…
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Pont ezért (se) értettem a fenti mondatot:
"Ez kicsit más fénybe helyezi a Canonical korábbi, hasonló lépésére vonatkozó szkeptikus nyilatkozatokat"
Vs.
"Az Canonical nemrég bejelentette, hogy megvizsgálta a ZFS bináris terjesztésének és támogatásának lehetőségét licencszempontból és arra jutott, hogy probléma nélkül belegyúrhatja a ZFS-t az Ubuntu-ba"

Oks, hogy az SFC erre jutott, de az Ubuntu ilyet tudtommal sose mondott. Jó, hogy az SFC úgy gondolta, hogy az Oracle ebbe még beleszólhat, de a fenti comment nem erre utalt.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Az Ubuntu a "veszélyesebb" utat választotta, ők bináris formában szállítják a kernel modult. Ránézve a Debian megoldására, nekem úgy tűnik, hogy ők az óvatos megközelítést - dkms - választották. Azaz, a modul a végfelhasználó gépén fordul le. Ez lényeges különbség...

--
trey @ gépház

Miért, támogatottan telepíteni is lehet ZFS-re?

A szenzációt amúgy nem értem, egy sor kellett eddig a sources.list-be, és volt ZFS.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_In…