Zaragoza folytatja az átállást nyílt forrásra

 ( trey | 2015. december 6., vasárnap - 9:35 )

A spanyol Zaragoza város folytatja megkezdett migrációját szabad és nyílt forrású szoftvermegoldásokra. A városvezetés 3000 számítógépéből immár 1200 Ubuntu-alapú AZLinux rendszert futtat. Az összes munkaállomáson LibreOffice az alapértelmezett irodai programcsomag és a város Open Document Format-ot (ODF) használ.

Eduardo Romero, Zaragoza átállását vezénylő IT vezető elmondta, hogy ahol tudnak, mindenhol megpróbálnak szabad és nyílt forrású megoldásokat használni. A város számos alkalmazottjának számítógépén megtalálható a Mozilla Firefox webböngésző, a Mozilla Thunderbird levelezőprogram, a GIMP képszerkesztő, a Scribus, a PDFSam, a VLC, a File Roller, a Pinta, a Geany, a Chromium, a Filezilla, a Solfege és a Pidgin.

Romero november végén a Párizsban tartott OpenSourceSummit rendezvényen elmondta, hogy az átállás ugyan lassan, de biztosan zajlik (egy korábbi HUP topik szerint 2010-ben már folyt).

A város open source programja nem csak a desktop gépekre, de a szerverinfrastruktúrára is kiterjed. A város 100 szervere közül a legtöbb a nyílt forrású CentOS, Suse Linux vagy Debian disztribúciók egyikét futtatja.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Solfege minek?
a lakások csengőjének hangját is engedélyeztetni kell?

„GNU Solfege is an ear training program for X Window written in Python,
using the GTK+ 2.0 libraries. You can practice harmonic and
melodic intervals, chords, scales and rhythms, and you can add new
exercises using a simple plain text file format.

Ear training is a big subject with many connections to music theory
and performance of music, so I won't even try to make "a complete
computer-based ear training course". But I hope someone find this
software useful.”

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

azt én tudom mire jó a solfage, azt nem tudom mire használja egy városi közalkalmazott, mint pl polgármester, v. ügyintéző, v. építésügyi előadó, v. könyvelő, v. pénzügyi előadó, v. parkolóőr, v. portás v. karbantartó, v. akármi ...
Azt nem tudom, hogy a tanárok városi, v. állami státuszban vannak-e, v. egyáltalán közalkalmazottak-e.

Szerintem eléggé nyilvánvaló, hogy a zenetanároknak és a diákoknak rakják fel. Nyilván a Gimpet, a Scribust, a Filezilla-t, a Pinta-t, a PDFSam-et sem rakják fel mindenkinek, csak akinek a munkájához kell.
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Miért is? Szerintem semmi értelme ilyennel szívni. Nyugodtan lehet gimp, filezilla etc. mindenki gépén, bajuk nem származik belőle, és nem kell több image.

Persze, szerintem is belefér. De a szál indulását olvasd el! ;)
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Zaragoza egyebek mellett a Zentyal városa is. Előre, így helyes. A langyos víz árulása jövedelmező, de egyre égőbb feladat is.

Itt most mit jelképez a langyos víz?

Például MS office a felhasználók 99%-nak.

Hagyjuk már ezt. A licencek legnagyobb része (nem állami) vállalatok kezében van. Akik azért veszik, mert szükségük van rá. Ha ugyanazt az értéket megkaphatnák ingyen is, akkor inkább megtartanák maguknak a pénzt.

Nem látom, hogy említette volna az ingyenességet.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nincs igazad. Gondolj a céges autókra, főnök mobiljára. Ráadásul nem ugyanaz az érték kell, hanem olyan eszköz, ami kielégítő.

De igazam van.

Bővebben: ha ugyanazt a produktivitási szintet kevesebb pénzből is hozni lehetne, akkor az olcsóbb megoldást választanák és megtartanák maguknak a profitot.

A „kevesebb pénzből”-be azt is bele kell számolni, hogy csak a Windowst ismeri, így a nem Windowsra való átállás költségeit is beleszámolja. Ezt egyszerre kell kiadnia. Nem biztos, hogy akarja. És még fél is, hogy nem Windows, jaj, mi lesz. Kis cég még olcsón sem kapja az MS termékeket. De csak x évenként egyszer kell azt is kifizetni. És nincs félelem. Vagyis van, de ez a Windows használata esetén természetes. Már megszokták.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az ubuntu nem a kedvencem , de örülnék , ha mondjuk kies hazánkban is lenne hasonló intézkedés (remény hal meg utoljára:) )