A Microsoft megnyitotta a Visual Studio Code forrását

 ( trey | 2015. november 18., szerda - 18:39 )

Áprilisban jelentette be a Microsoft ingyenes, keresztplatformos - Linux, OS X, Windows - forráskódszerkesztőjét, a Visual Studio Code-ot. Most pedig azt jelentette be, hogy a Visual Studio Code forrását elérhetővé tette a GitHub-on. Licence MIT licenc.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Meg az is vicces, amikor Visual Studioban megírod a .Net 5 kódot, majd Publish, amire egy Docker konténert küld egy Linuxos gépre...

Preview-ban pedig a .Net kódból Linuxon dependencia-mentes natív binárist fordít...

Üdv,
Marci

rip java :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

long live to Silverlight! :-P

Wishful thinking :)

Oké, oké, de azért kijöhetne végre az MS egy desktop enterprise Linux-szal. Kerüljön pénzbe, na bumm. A Windows nem jó, a mai ingyenes vagy EL disztók pedig vagy ki tudja, hogy mit tartalmaznak (pl. Arch AUR-ok) vagy a disztró készítőnek perverziója az elavult csomagok szállítása (pl. Ubuntu 15.10-ben docker 1.6.x).

Nem látom át miért kellene és lenne jó nekik kijönni egy desktop Linuxal, persze azon kívül, hogy Som-Som szerint a Windows nem jó... :)

Pedig mennyi ertekes adatot begyujthetnenek ha portoljak ra a Windows 10 (pro) nagy sikeru ugyanakkor kikapcsolhatatlan "telemetria" funkcionalitasat...

Nem láttam még olyan szoftverfunkciót, amit ne lehetett volna kikapcsolni (crackerek nevetnek ezen ;)

Attol fugg, hova van beepitve ez a "funkcionalitas":
http://www.alex-ionescu.com/blackhat2015.pdf

Amíg nem a hardverbe, addig könnyen megkerülhető. ;)

<sl:policyInt name="TelemetryPermission-AllowDisable">0</sl:policyInt>

Kár, hogy alá van írva. :D

Az aláírást nem szoftver ellenőrzi? ;)

De, amit véd a Terms of Use (meg a jogászhadsereg). ;)

Krekkergyerek meg hátrahőköl ettől, mint faltörő kos a fotocellás ajtótól.

Üdv,
Marci

Krekkergyerek valószínűleg úgyis zEnterprise (Kispista Edition) SKU-t használ ott meg (elvileg) kikapcsolható. :D

Az MS-nek jó lenne, mert a Win olyan technikai akadályt állít elénk, hogy kénytelenek vagyunk ezrével Linux desktopra átmenni. Viszont megmaradnánk a vevőik, ha RHEL és társaival ellentétben az MS kiadná a világ első valóban használható desktop EL-jét.

Technikai akadályokra hivatkozni valódi technikai érvek nélkül eléggé komolytalanná teszi a hozzászólást.

Docker, file symlink. Valamint egy csomó tool adott Linuxon, pl. nem kell görcsölnöm, hogy van-e Perl telepítve a célgépen, stb.

Látszik, hogy sem a Dockert sem az mklink-et nem ismered. Ha ismernéd, a PowerShell-t sem reklámoznád, mert Docker alatt... khm...

Nyugodtan írd le személyeskedés helyett technikai érvekkel.

Nagyon egyszerű. A Docker az egy Linux-only technológia, azaz hiába mondják a Dockeresek, hogy máshol is megy, valójában nem.

Az mklink sem működik, illetve nem úgy, hogy a legtöbb embernek megfelel: http://superuser.com/questions/402390/why-cant-i-make-a-symbolic-link-mklink-even-when-im-an-administrator

Először el kellene dönteni, hogy mit szeretnél csinálni. A Docker segítségével Linux-alapú konténereket kezelni, vagy Windowson szeretnél hasonló OS-virtualizációt.

Maga a OS-virtualizáció nem újkeletű dolog, kérdezz meg egy FreeBSD Jail felhasználót erről, vagy egy Solaris Containers adminisztrátort. Windowsra ugyanilyen régóta érhető el hasonló megoldás, pl. a Parallels Virtuozzo személyében, de régóta létezik a VMware ThinApp is és Windows 2016 TP3-tól a MS saját Containers megoldását is használhatod.

Az mindenesetre nem túl erős érv, hogy te darus csörlőt szeretnél a villás raklapemelő targoncára, és amiért nincs rá, ezért nem jó a targonca...

Ha mklink kapcsán az a bajod, hogy alapértelmezetten biztonsági okokból csak adminisztrátorok használhatják, akkor ezen könnyen lehet segíteni: http://superuser.com/questions/124679/how-do-i-create-a-link-in-windows-7-home-premium-as-a-regular-user

Bár továbbra se látom, hogy ez a linkelés miért ennyire fontos...

Alapvetően Linux konténeresdi kell nekem. A Docker adott és kőbe van vésve, ehhez kell igazítanom az életet, és erre a Win nyilván nem alkalmas.

Az mklink csak egy apró kis szösszenet. A linkelt megoldás sajnos nem jó nekem, mert nem fogom mindenki gépén a policy-t állítgatni. De alapvetően megkerülhető, emiatt nem dobnám ki a Win-t. Csak bosszantóak az ilyen szösszenetek tucatjai.

De a kiindulási problémám nem is ez volt, hogy a Win jó-e nekem vagy nem, hanem csupán egy nem túl eredeti felvetés, hogy az MS végre kiadhatna egy EL disztrót, ha már ennyire tolja a Linuxot.

"mert nem fogom mindenki gépén a policy-t állítgatni"

Kevés alapvetőbb dolgot tudok elképzelni, egy Enterprise desktop infrastruktúrában, mint a központilag vezérelt, terített és visszamért beállítások.

Üdv,
Marci

Én, mint mezei felhasználó aligha tehetem meg. Az IT support pedig...

Már 7 éve dolgozom olyan környezetben, ahol mindenki admin a gépén, kérdés nélkül. Úgy, ahogy otthon is...
És ha jól érzékelem, sokkal kevesebb dolga van az IT-nak a Felhasználókkal és sokkal kevesebb baja van a Felhasználóknak.
Fáj belegondolni, hogy hány olyan hely van, ahol desktop korlátozásokkal teszi pokollá a maga és a Felhasználók életét az IT.

Üdv,
Marci

Ahhoz biztonságtudatos felhasználó is kell :) A legjobb amikor az ezt nyújtó e-képzés weblapjára már nem tellett egy 5 dolláros ssl certre. (azaz aki eljut a képzésig az gyakorlatilag meg is bukott :D)

Ahhoz biztonságtudatos felhasználó is kell :)

Itt teljesen átlagos felhasználók vannak.

Üdv,
Marci

Akkor az átlagos nem tölt le exe kiterjesztésű doksit, vagy nem nyitja meg simán a maszek freemailről az idegen nyelven írt CTB lockeres emailt. :D

És mindenki telepíthet amit akar, az IT meg tartja érte a hátát? Szuper hely lehet.

"És mindenki telepíthet amit akar" - már csak az hiányozna. Megvannak a megfelelő szabályzatok, be kell őket tartani.
"az IT meg tartja érte a hátát" - miért tenné, nem ő sértette meg a szabályzatot...
"Szuper hely lehet" - Egyetértek, szuper egy hely! Az például kifejezetten tetszik, hogy felnőttnek vannak tekintve a felhasználók, akiknek megvan a felelősségük azért, amit és ahogyan tesznek.

Üdv,
Marci

És amikor jön egy ellenőrzés akkor mind a 227 felhasználót odahívjuk, hogy mesélje el, hogy mi van a gépén és mért, ugye? Ne haragudj, de kicsit kami-kaze akciónak érzem ezt így. Szerintem az informatikában egy cégnél nincs demokrácia, mert az fejetlenséget szül. Kellenek szabályok, amiket a hüly..gyengébb felhasználóknak is és a hardcore usereknek is be kell tartani. Értem én hogy értelmes emberek ülnek ott, de ez szerintem akkor sem állapot.

"mind a 227 felhasználót odahívjuk, hogy mesélje el, hogy mi van a gépén" - erre való a központi szoftverleltár. És igen, a felhasználó felel azért, amit a gépre telepít a központilag biztosított szoftvereken túl.

"Kellenek szabályok, amiket a hüly..gyengébb felhasználóknak is és a hardcore usereknek is be kell tartani. " - Fent írtam, vannak szabályok és be kell őket tartani.

Szerintem eléggé végiggondolt rendszer üzemel itt, 100000+ felhasználó és jóval több IT eszköz kezelése nem mindennapi feladvány.
Ráadásul az alkalmazott megoldásokról sok mindent publikál a cég, szíves hasznosításra.
Innen kiindulva mindent megtalálsz:
Microsoft IT Showcase: How Microsoft does IT

Üdv,
Marci

Az hogy IT, R&D department az local admin az alap,
minden mas reszlegnel is _minkenki_ local admin aki kapott dedikalt gepet ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Igen.

Üdv,
Marci

Arról nem is szólva, hogy rengetegen használnak az IT által adott image helyett saját telepítésű oprendszert - akár béta verziójút is. :)

Hmm, nem tudom, ez mondjuk engem is meglepett...

De akkor a local admin userek használata mellett azért vannak még (pl. AppLocker) korlátozások a rendszereken, hogy tényleg ne akármi legyen futtatható, csak a központi szoftverleltárban található alkalmazások?

Nem tudok ilyenről. :)

Nekem pl. van saját magam által vásárolt szoftver is a gépen, amit munkára használok, viszont tuti, hogy nem volt előtte SCCM-ben whitelistre téve.

Azért furcsálom ezt, mert akkor ezek szerint, ha bekaptok egy 0dayt, akkor esély sincs arra, hogy egyes korlátozások révén az ne szabaduljon el a belső hálózatban (pl. - stage 1 - böngésző exploit letölt egy egyedi trojan/worm/akármi binárist és ezek szerint az lokálisan simán futhat...)

És a kötelező xkcd: http://xkcd.com/1200/

Üdv,
Marci

Csak érted, ez olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy azért nem jó a Linux, mert nincs rá VMware ThinApp...

Írtam valahol olyat, hogy nem jó a Win? Én ezt látom: "a Win olyan technikai akadályt állít elénk"... Ettől még másra/másnak jó lehet a Win, ahogy a CP/M is.

Írtam valahol olyat, hogy nem jó a Win

Igen, pl. itt... :)

Egyébként nem értem, hogy miért kell desktopon használni a Dockert, majd egyszer ezt is fejtsd ki.

Ouch :)

A Docker több dolog miatt is jó lehet desktopon:
1) Target környezetet teszteled.
2) Be akarsz környezetestül csomagolni egy alkalmazást és adaadni.
3) Enyhe izolációt szeretnél, de egy VM túlzás / lassú. Pl. nem bízol a Skype-ban, hogy mit matat.

Első kettőnél nem látom, hogy miért kell desktop, hacsak nem kifejezetten Linux desktop alkalmazásokkal és környezeteikkel bajlódsz. Ebben az esetben viszont érthetetlen a Windows hogyan jöhetne egyáltalán szóba, miért került a csizma az asztalra.

A harmadik esethez pedig felesleges, de legalábbis nem ideális a docker. Használj a Skype korlátozásához RBAC, RSBAC, Apparmor vagy SELinux szabályozást.

És bármit írnak és mondanak, ne hidd el, hogy a Docker biztonságos izolációra alkalmas.

> Első kettőnél nem látom, hogy miért kell desktop

Minden helyben el tud futni: mini tesztkörnyezet, fordító és környezete. Nyilván kérdés, hogy mi a szösznek ez nekem, amikor erre vannak a szerverek, de nekem így tetszik, hogy néhány git push/pull-t leszámítva totál offline is lehetek.

> ne hidd el, hogy a Docker biztonságos izolációra alkalmas.

Igen, tudom.

Akkor is helyben tud elfutni és offline, ha Windows alatt egy virtuális gépben dockerezel... de te tudod :)

Ez egy pocsék kényszermegoldás. Nagyjából u.a., mint amikor a Dockeresek valótlanul azt állítják, hogy a Docker fut Win-en.

Windowson akarsz Docker segítségével Linux desktop alkalmazásokat nyaggatni. Ez azért eléggé behatárolja a lehetőségeket, nem? :)

Ráadásul kérdőjelessé teszi az egész nyitóposztod értelmét...

> Windowson akarsz Docker segítségével Linux desktop alkalmazásokat nyaggatni.

Dehogy akarok.

> Ráadásul kérdőjelessé teszi az egész nyitóposztod értelmét

Így indítottam: "kijöhetne végre az MS egy desktop enterprise Linux-szal". Pont ezt írom, hogy nem kell nekem Win.

"Az MS-nek jó lenne, mert a Win olyan technikai akadályt állít elénk, hogy kénytelenek vagyunk ezrével Linux desktopra átmenni."

Ezt írtad. Ezek alapján ez olyan számomra, mintha egy faipari cégnek bejönne egy hegesztéssel kapcsolatos munkája és elkezdene a körfűrész gyártójánál panaszkodni, hogy nem lehet a körfűrésszel hegeszteni, ezért igazán tehetnének már valamit, ha más nem, kezdjenek már el hegesztő berendezéseket is gyártani... :)

Ami egyébként még működhetne is, ha több millió darab vásárlásáról van szó (nem ezer), csak nem egy random alkalmazottnak kell az internet egyik zugában ezzel próbálkoznia, hanem a cége vezetőjének a másik cég vezetőjénél.

De értem, hogy ez valamiféle wishful thinking volt, még ha meglehetősen furcsa is. :)

Na, ne túlozz! Csupán egy enterprise desktop cuccot (Win) cserélnék egy másikra. Ráadásul az MS ma már nem is járatlan a Linux témakörben. De valóban, wishful thinking. A Linux biztos, max mezei Ubuntu lesz.

Gyanús vagy nekem Hunger! Te közös céges parkolót használsz gelei-vel és mcreeka-val? :)

Persze és az van a munkaszerződésemben, hogy "hibás érvelést helyreállító technológus"... :)

Hm. Másképp kérdezek. Bing a default keresőd? :)

Persze, meg az altavizsla :D

Mert mi a baj a Bing-gel? Nálam az a default az összes gépemen és a telefonom is.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az is lehet, hogy pl. olyan keresőt használok, amelyik egyszerre keres google, bing, yahoo, duckduckgo és sok-sok másikon egyszerre... ;)

"ki tudja, hogy mit tartalmaznak (pl. Arch AUR-ok)"
-> megnézed az aur scriptet, hogy mit csinál
-> megnézed hogy mit honnan tölt le, aztán rájössz hogy a spotify, oracle sqldeveloper, skype és egyéb binárisok pont ugyanúgy "ki tudja mi a szar ez" dolgok mint windows-on a setup.exék

--
arch,debian,openelec,android

Ez igaz. Az AUR-okkal csak az a gondom, hogy kissé kaotikusak néha, pacmanban ott van egy csomó izé. Win exe-ket és pl. Ubuntu repókat az eredeti szerzőtől szedem, bár nyilván ezt AUR-ral is meg lehet tenni. Ez persze nem biztosíték semmire, ez igaz. Ezért is jó lenne egy többé-kevésbé megbízható forrás. Meg valami finomhangolt, észrevehetetlen, biztonságos sandboxing :)

Fagyit is gyárthatna. Biztosan finom lenne.

karaj

egy readelf -a binaris kimenetet azért szívesen megnéznék

A nativ binaris (fuggosegek nelkul) feltetele a full aot - a .net native forditoja egyelore csak UWP (windows store) alkalmazasokat keszit es a forraskodja zart (es nem is valoszinu, hogy meg lesz nyitva - mivel a Visual C++ forditojukat hasznalja (C2) [1] [2] - az llilc forraskodja ugyan nyitott de meg tavol all a kesz verziotol.

Esetleg erre gondolsz?

https://github.com/dotnet/coreclr/blob/master/Documentation/botr/readytorun-overview.md

[1] https://channel9.msdn.com/Shows/Going+Deep/Inside-NET-Native
[2] https://channel9.msdn.com/Events/dotnetConf/2014/-NET-Native-Deep-Dive

Ebben a videoban 0:19:35-től 0:21:35-ig látható: https://channel9.msdn.com/Events/Visual-Studio/Connect-event-2015/010

Üdv,
Marci

Ááá azt hittem a mondatod azon része is a Visual Studiora vonatkozik. (abbahagyom a keresést)

Pardon, félreérthető volt. Ettől persze, ha kész lesz maga a natív fordító, nem tűnik nagy dolognak megoldani, hogy VS-ból lehessen irányítani a folyamatot.

Üdv,
Marci

Es itt pedig pull request formaban is lathato [3] - akarmi is legyen az a Microsoft.DotNet.ILCompiler komponens ami az IL->C++ atalakitast csinalja - ugy tunik clang-3.5 ami vegul elkesziti a binarist. [1] [2]

[1] https://github.com/dotnet/cli/blob/master/src/Microsoft.DotNet.Tools.Compiler.Native/IntermediateCompilation/Linux/LinuxRyuJitCompileStep.cs
[2] https://github.com/dotnet/cli/blob/master/src/Microsoft.DotNet.Tools.Compiler.Native/IntermediateCompilation/Linux/LinuxCppCompileStep.cs

[3] https://github.com/dotnet/cli/pull/217

Úgy tűnik épp nem műkszik. :(

Idézet:
Note: the below is not currently working with the installers above - fix coming ASAP!

Finally, you can also try out native compilation on Windows and Linux. Note: at this point, only the helloworld and dotnetbot samples will work with native compilation.

https://github.com/dotnet/cli/blob/master/README.md

C++-t mikor fog fordítani? Az viccesebb lenne.

Remote GDB debugging távoli Linux gépekre Visual Studioból, mondjuk Raspberry PI-ra.

Üdv,
Marci

Fejlesztés MacOS-re Visual Studioban, partner által hosztolt távoli Mac toolchainnel.

Üdv,
Marci

Demo: saját vércukorszintjéből és pulzusából Azure Machine Learning-gel kalkulál egy stresszfaktort, melyet az Office 365 Graph API-val rávetíti a naptárára, megállapítva, hogy kivel találkozik épp, amikor a legstresszesebb, vagyis: ki a fő stresszforrás a számára...

Üdv,
Marci

(mielőtt kérded: cukorbeteg, eszköz méri folyton)

Valamiért másféle összefüggést is el tudok képzelni, de díjazom a logikád! :)

TypeScript kapcsán a Google-ös Angular csapattal való együttműködésről: "The things you discover doing open source: we're all just engineers. We all just love writing code. And when we first met with the Angular team it took us like 15 minutes to realize: 'Boy, we all speak the same language here!'"

Üdv,
Marci

Ilyen találkozóktól nem tart egyik cég sem? Ha 15 perc elég volt a 'Boy, we all speak the same language here!' felismerésére, lehet hamar meg lesz a "gyere át a mi csapatunkba, ha már ugyanazt a nyelvet beszéljük" téma is.

Szerintem e nélkül is megtörténhet és ráadásul nincs is azzal semmi baj.
Előny, hogy nem kell céges politikával foglalkozni: mit mondunk el-mit nem stb.
Ott a forráskód, nyílt és szabad, ott a nyilvános roadmap a tervezett funkciókkal, semmi titkolózás.

A most épp fent lévő a videon 6:08:50-től: https://channel9.msdn.com/ (Ez a link csak a hozzászólás ideje környékén érvényes.)

Üdv,
Marci

mint ahogy a masik iranyba is

Ez megtorenhet akar IRC-en is, nem kell hozza tenylegesen IRL talalkozni. Ha fel, akkor ajánljon/teremtsen jobb felteteleket mint a masik ceg hogy megtartsa a dolgozoit. :)

Az ellen vednek a cegek kozotti titkos/illegalis no-poach egyezmenyek. :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ennek örömére megint felraktam, megjavítottak minden hibát amiket még áprilisban tapasztaltam, köztük a legidegesítőbbet is. Egyelőre marad. :)