Újraéledhet a Debian SPARC-on?

Címkék

A SPARC támogatás elég mostoha sorsra jutott a Debian-ban. Előbb a Jessie-ből dobták ki, majd az unstable, experimental és jessie-updates archívumokból is.

Ezek után vannak, akik örömüknek adtak hangot, amikor a napokban az Oracle alkalmazásában álló Avi Miller jelezte a debian-sparc levlistán, hogy Oracle fejlesztők dolgoznak a SPARC Linux támogatáson. Miller reméli, hogy a munkájuk hasznos lehet a Debian közösség számára is.

Hozzászólások

Pontosítsunk: a SPARC nem release architektúra, de továbbra is része a Debian unstable / testing ágaknak (szerintem experimental-nak is). Ennek megfelelően port-ként van kezelve, ami támogatott és információk szerint[1]: "Debian SPARC is officially released and known to be stable. Supported are sun4u and sun4v machines (with a 32-bit userland)". Röviden kb az a helyzet mint 64 bites gépeken az x32 port; maga a SPARC kernel 64 bites és azt támogatja, de userland 32 bites maradt. Továbbá része az ún autobuild hálózatnak is a SPARC64, azaz minden újonnan feltöltött csomag(változat) ezen az architektúrán is autómatikusan ütemezésre és lefordításra kerül. Lásd pl a glibc[2] csomag állapotát (utolsó előtti sor). Időkből leszűrhető hogy nagyságrendileg ugyanolyan gyorsan elérhetővé vált rajta a bináris csomag mint a többi CPU fajtán. Az m68k van némileg lemaradva, de az egy másik dolog ebben a kontexusban.
Amit beidéztél hogy eltávolításra került, az a régi gépek támogatása amelyek csak 32 bitesek kernel szintjén is (sima sparc). A sparc64 viszont továbbra is támogatott és működik, lásd fent. Az idézet levél is csak a 64 bites változatról ír: "Linux for SPARC is a pure 64-bit operating system and can only work on a 64-bit SPARC CPU".

Annyit olvasok ki a levélből hogy valószínűleg a 64 bites userland támogatásába segítenének be. De persze az Oracle bármilyen segítsége hasznos lehet, mégha nem is a jószándékukról híresek. :-(
Cikk címe így pontatlan, nem kell újraéleszteni a Debian-t SPARC-on, mert továbbra is van - de már csak 64 bites gépekre és látszólag Oracle sem akar mást.

[1] https://www.debian.org/ports/sparc/#status
[2] https://buildd.debian.org/status/package.php?p=glibc&suite=sid