Xenon vakuzástól kikapcsol/rebootol a Raspberry Pi 2

 ( trey | 2015. február 8., vasárnap - 15:23 )

Érdekes dologra lettek figyelmesek Pi 2 tulajdonosok a Raspberry Pi fórumon. Elsőként PeterO számolt be arról a megfigyelésről, miszerint ha a Pi 2-jét vakuval fényképezi, az eszköz kikapcsol.


Xenon vaku probléma

Megfigyelését másik tag - mikerr - is megerősítette, hozzátéve, hogy tesztjei szerint csak Xenon vaku okoz problémát, LED vaku nem. Mikerr tesztjei szerint Samsung Note 2-vel fényképezve a Pi 2-t nem történt semmi, míg Samsung K Zoom készülékkel fényképezve a Pi 2 crash-elt. A K Zoom Xenon vakus.

Jdb felhasználónevű tag szintén elvégezte a kísérletet. Ő egy biciklis LED fejlámpával és Canon Ixus 60 fényképezővel tesztelt. A LED lámpa semmi problémát sem okozott, míg a fényképező vakuja "lefagyasztotta" a Pi 2-t.

Az U16 jelű alkatrész a gyanúsított... Visszajelzések szerint megfelelő árnyékolással a probléma elkerülhető.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fura is lenne, ha a LED-es vakuktol ujraindulna. Gondolom a xenon vaku nagyfeszultseggel csinal egy komolyabb elektromagneses impulzust, a RPi meg erzekeny ra. En egy kicsit index.hu-snak erzem ezt (marmint azt a reszet, hogy "LED-es vakuval nem" - azert 99%-ra barki elsore megmondja, hogy nem fenyerzekeny a RPi).

Nem olvastam vegig a forumot, csak feluletesen vegiglapoztam, de nem talaltam, hogy milyen tavolrol fotoztak (a LED-esre valaki 3cm-t irt).

A forumra mutato link azt hiszem nem jo (legalabbis nalam).

/sza2

Szerk.: bar csak a linkelt kep alapjan neztem, nem a kapcsolasi rajzrol, szerintem az U16 egy reset IC aminek a kimenete kozvetlenul a processzorba megy, igy azon a kornyeken egy nagy impulzus valoszinuleg tenyleg reset-et okoz.

"A 100mW red laser pointer aimed at U16 also triggers it.
Unless you want to claim diode lasers now emit x-rays and low rise time EM pulses... it's light sensitive.
And inspecting U16 closely, it's no surprise. You're not looking at a plastic package but the laser marked underside of a bare die."

Egy darab gyurma az U16-ra és a probléma megoldódott. A tesztelők szerint az eszköz fényérzékeny. A gyurma nem árnyékol elektromágneses impulzust. Vagy?

--
trey @ gépház

Nos, ha tenyleg megis a maradek 1% akkor mea culpa.

Viszont nagyon gyanus, hogy egy tokozott IC fenyerzekeny legyen.

/sza2

Pont ez a lényeg. Nincs rajta megfelelő borítás.

Methods of Reducing Light Sensitivity in CSP Packages

Az alábbi videón mutatja a fószer:

https://www.youtube.com/watch?v=c7p2OcQ7G58

--
trey @ gépház

Igen, neztem ez a videot, itt valoban fenyesnek tunik a teteje, ilyen tokkal, bar lattam mar, nincs tapasztalatom. Viszont ami a hirben van link (U16) azon en mattnak latom, latszik (megha ki nem is olvashato) a jeloles. Szerintem azon a tokon keves esellyel megy at a feny.

Ezek szerint lehet, hogy idokozben valtoztattak.

Mokas, hogy a linkelt pdf epp a mi egyik application note-unk :-)

/sza2

Ami nekem van, az is fényes, kb úgy néz ki, mint a régebbi amd athlon xp-k, amiken nem volt fém sapka (és könnyű volt őket lesarkazni).

Az alapján, amit olvastam róla, nem a tetején megy át a fény, hanem a bga lábak felöli oldalon nincsen semmi burkolat a sziliciumon. Szóval a nyák felől beszűrődő infravörös fény az, ami megzavarja. Ha gyártáskor underfill-t csinálnak ott, akkor valószínűleg megszűnik a jelenség. Szerintem utólag is befesthető / elfedhető valahogyan. A hdmi mellett is van egy ilyen tokozású chip.

Szerintem a chip tokozása mindenütt egyforma lehet, csak a jó fotós be tudja állítani úgy, hogy ne csillogjon.
Persze lehetséges, hogy több változat is legyen, hisz a csi dsi csatlakozók színe sem egységes, van akinél fehér van akinél fekete. A fém csatlakozók sem egyformák.
http://goo.gl/nqfQXf

+1, insightful

(rejtett sbubscrible)

Olvasd el a 2. oldalt a fórumon, ott írják, hogy a xenon vaku alatt egy pillanatra leesik a feszültség 0V-ra. Sőt, még a kikapcsolt, kihúzott Pi2-nél is megfigyelhető ez a rendellenesség vakuzáskor. És állítólag kb. 50cm-en belülről...

Ez a kikapcsolt, kihuzott dolog meg gyanusabba teszi a dolgot. En meg mindig arra szavazok, hogy a xenon vaku altal gerjesztett elektromagneses ter, es nem a feny (jo, a feny is elektromagneses hullam) csinalja ezt.

Kivancsi volnek, mas iranyba vakuzva (nem a Pi fele) is ugyanekkora-e a tavolsag vagy valtozik.

/sza2

Nem feltétlenül a látható fény tartományában kell keresni a bűnöst!

A félvezetők hírhedtek az infra érzékenységükről, az pedig, hogy egy műanyag tokozás fekete, infra szempontból nem jelent semmit, lehet akár átlátszó is abban a tartományban, s az áramkörben elég egy ponton egy nagy impedanciás bemenet, egy egész kis fotoelektromos impulzus is beindíthat egy komplett folyamatot.

Ja... és a LED eléggé monokromatikus fényű, nincs másutt fénye csak ahol kell. A Xe csőből viszont igen széles spektrumban jöhet akármi is, közeli infrában dönti is a fotonokat, pünkt a 800-1000 nm tartományban ahol a Si félvezetők a legérzékenyebbek.

Xe villanólámpa spektrum
http://www.ushio.co.jp/images/en/products/list/lamp/lamp_07_img_02.gif

Si félvezető érzékenységi görbe:
http://www.xfab.com/uploads/pics/Opto_ALS_grapgh_340px.png

Mindenesetre a probléma érdekes.

A Xenon vaku biztosan nagyon erős infra forrás. Akinek van otthon, próbálja ki, hogy eléteszi a kezét és rávillant. Érezni fogja, hogy a vaku melegít.

Hát mindenesetre, ha kiderül, hogy valóban fényre érzékeny akkor a későbbi "árnyékolás" a szó lehető legszorosabb értelmében lesz szükséges...
:)

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Az egész falu erről beszél! :)
(Tényleg, vékonyfalu vagy vastagfalu?) :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Most miert kell cikizni? Hat szegyelos a draga :)

még mindig azt hiszik, hogy fullos windows jár hozzá ingyé :)