Elérhető Android-ra a LibreOffice Viewer (Beta)

A The Document Foundation (TDF) ma bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a LibreOffice Viewer béta kiadása. Letölthető a Google Play Store-ból. Fejlesztés alatt áll, nem stabil kiadás.

LibreOffice Viewer LibreOffice Viewer

 • Támogatott fájlformátumok:
  • Open Document Format (.odt, .odp, .ods, .ots, .ott, .otp)
  • Microsoft Office 2007/2010/2013 (.docx, .pptx, .xlsx, .dotx, .xltx, .ppsx)
  • Microsoft Office 97/2000/XP/2003 (.doc, .ppt, .xls, .dot, .xlt, .pps)
 • Későbbi kiadásokban érkező további funkciók:
  • Interactive document elements (e.g. URLs)
  • Support for browsing external SD storage
  • Many more features planned

A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Végre lehet androidon is szétesett és hibás dokumentumokat nézni, mióta várok már erre.

Én nem találom a Google Playen. De pontosan miért is lesz jó (miután már nem béta) ez a többi Androidos cucc mellett, mint pl. a Microsoft Office Mobile, Google Dokumentumok, Kingsoft WPS Office, Polaris Office, Docs To Go vagy OfficeSuite? Pontosan mi a víziója a TDF-nek?

Google Play valóban nem könnyen adja ki (talán a béta megjelölés miatt), de a linkről simán elérhető.

Tablettre sajnos nem sikerült telepítenem (letöltés után, a telepítés kezdetén leáll ... Pipo p9).

Én nagyon várom, mert a fentebb felsorolt progikkal - eddig még - nem sikerült kezelnem a .odt, .odp stb. doksiaimat. Úgyhogy gondolom, hogy ez a vízió ;-)

(mert odt-ből lementeni doc-ba, hogy meglehessen nyitni Office Mobilba ... eléggé gáz ;-) ... jelenleg fut az Openoffice-nek az AdrOpen-je, s azzal meg tudom nyitni a Libreoffice-s doksiaimat is, de ...)

Androidos ODF nézegetőt kétféle módon próbáltak eddig előállítani. Az egyik, hogy nulláról fejlesztettek valamit, ami az ODF egy részhalmazát tudta, és elfogadható kimenetet produkált a képernyőn. A TDF ezzel szemben azt az utat választotta, hogy a kiforrott, szinte tökéletes implementáció -- a LibreOffice -- forráskódjából megpróbált androidos csomagot készíteni. Ez a megoldás azért jobb, mert szinte reménytelen nulláról lefejleszteni egy teljes ODF implementációt, továbbá extra bónuszként megkapjuk, hogy más fájlformátumokat is meg tudunk nyitni, amelyeket a LibreOffice ismer.

Az első mérföldkő az volt, amikor végre sikerült lefordítani a LibreOffice-t erre a sajátos platformra. A második mérföldkő most érkezett el, amikor is elkészült egy béta alkalmazás, egy egyszer kezelőfelület, amellyel fájlok nyithatók meg. A harmadik mérföldkő a szerkesztési lehetőség lesz, természetesen érintőképernyőre optimalizált kezelőfelülettel.

Á értem. Szóval az elképzelés az, hogy legyen egy "szinte tökéletes" ODT nézegető (és később szerkesztő) Androidra.

Poénképpen készítettem egy igen egyszerű (címsor, fejléc 1, normál szöveg) ODT doksit. A OneDrive Online Word kezelte, az MS Office Mobile egyáltalán nem, a Google Dokumentumok app és weboldal kezelte. Hibát nem láttam, de ez nyilván a doksi egyszerűsége miatt lehetett.

Pedig épp azért szoktál kardoskodni, hogy azért rossz az ms office kezelés, más programokban mert hiába van nyilvános specifikációja és dokumentációja, az nem elég részletes vagy rossz. Most meg kiderül, hogy még az "etalon" ODF-et - aminek biztos nagyon fantasztikus a dokumentációja - se lehetne normálisan újrairni, egyetlen "helyes" implementációja létezik a libreoffice? Az durva.

én inkább úgy közelíteném meg a dolgot, hogy van-e olyan nyomós érv, ami miatt érdemes 0-ról lefejleszteni csak Androidra egy ODF implementációt, mikor már létezik portolható (hiszen már elérhető Windows/Linux/OS X-re) szabad szoftveres megoldás. bizonyos értelemben ez is csak egy új platform, nem? :)