A Bukwang Pharmaceuticals Ubuntu-val spórol

 ( trey | 2014. augusztus 7., csütörtök - 13:21 )

1960 óta fejleszt és gyárt a Bukwang Pharmaceuticals gyógyszereket és higiéniai cikkeket. Napjainkban mindegy 600 dolgozót foglalkoztat Dél-Korea különböző pontjain. Az Ubuntu-ra váltás előtt körülbelül 620 desktop géppel rendelkeztek. Ezek 60%-a Windows 7-et, a maradék Windows XP-t futtatott. Amikor a Windows XP támogatás véget ért, Bukwang egy új, sokkal drágább Enterprise Assurance ajánlatot kapott a Microsoft-tól. Az új ajánlat elfogadása esetén a cégnek új hardvereket is be kellett volna szereznie és ez jelentősen megnövelte volna a cég desktop gépparkjával kapcsolatos költségeit.

Ehelyett, mivel a cégnek már volt tapasztalata nyílt forrású szoftverekkel, úgy gondolták, hogy a Linux és más nyílt forrású szoftvere megoldhatnák ezt a problémát. Megvizsgálva a lehetőségeket, az Ubuntu mellett döntöttek. Számos érv szólt mellette:

  • könnyű telepíthetőség, egyszerű karbantarthatóság (2 ember megoldotta 390 gép bővítését, tesztelését, telepítését két hét alatt).
  • az Ubuntu alapból biztonságos
  • Windows-on felnőtt felhasználók számára képes ismerős felületet biztosítani
  • képes jól együttműködni más platformokkal

Első körben Bukwang körülbelül 400 PC-t állított át Ubuntu-ra. Már ekkor megspóroltak 300 ezer dollárt az éves licencköltségeken. De a váltásból származó előnyök itt nem értek véget.

A váltás élénk érdeklődést váltott ki az ország üzleti szférájában, továbbá a cég emiatt szépszámú ingyenes megjelenési lehetősét kapott a helyi sajtóban.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

750$ / év egy gépre a licencköltség? Kicsit soknak hangzik.

Valszin peruser. Officeostul, Exchange-estül meg mindenestül (management eszköz, vírusírtó és még hasonlóak) könnyen előfordulhat. Az SA licensz tudtommal az hogy fizetsz és mindíg az aktuálisod lehet, de majd egy M$ szaki pontosít.

Kliensgépen futó dolgok + CAL sok-sok rendszerhez (Citrix, Remote Desktop, Exchange, stb.) + Szerveroldali licenszek osztva userek száma.

"Az új ajánlat elfogadása esetén a cégnek új hardvereket is be kellett volna szereznie " vs "2 ember megoldotta 390 gép bővítését"

Szóval így is úgy is hozzá kellett nyúlni a hw-hez, akkor meg mi a picsogás tárgya?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Feltetelezhetoen az, amihez te nem ertesz (TCO, $, penz, cash, money:).

nyilván nem mind a 390 gépet kellett bővíteni, de ha igen, akkor gondolom sem volt nagy meló
meg minimál bővítés, sanszosan olcsóbb volt, mint 390 gépet venni...

azért 2 hét alatt 390 gépet lepörgetni jó kis meló lehetett :)

Hja azt énis néztem, bár ha már rendelkezésre állt előre a hw konfig lista és megjött a megfelelő CPU+RAM+HDD kombó akkor kiskocsival körbe lehetett valszin járni a cuccokat és végignyomni. A telepítést is jó eséllyel image-ből oldották meg, szal...

40 órás munkaidővel kicsit kemény lenne... Egy gép 6 perc.

Két hetük volt és ketten voltak rá. 4x annyi idő egy gépre.

Valószinüleg nem kellett minden géphez fizikailag hozzányúlni és amíg egyet szerelsz a másikon indul a PXE boot. :) Javaslom nézz néhány koreai starcraft bajnokságos videjót.

Hát persze! Dél-Koreában 40 órás munkahét. Esetleg munkanapot gondoltál írni, nem? :DDD
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nekem anno a mostani gépemre a W7 telepítése 8,5 percig tartott. Ez a DVD-ről való bootolás kezdetétől a működő asztalig értendő. Gyanítom lett volna kevesebb is, ha nem DVD-ről telepítettem volna.

(Ehhez képest egy Ubuntu a telepítés legkülönfélébb pontjain kérdez mindenféle fasságot, azt is fogyaték módon. Pl. Ubuntu _szerver_, kétszer is rákérdez az időzóna beállításaira, de arra egyszer sem, hogy DHCP-n akarok kapni vagy statikus IP-t állítanék.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A szó amit keresel: Kickstart.

Rajtad kívül ki picsog még?

+1

Nem kellett hw-t bővíteni.
„in fact, two administrators were able to upgrade, test and roll Ubuntu out onto 390 PCs in just two weeks.”

Én is ezt gondoltam az olvasottak alapján, de logikusan végiggondolva nem ez volt számomra valószínű és arra jutottam, hogy a megfogalmazás volt pontatlan / félreérthető. A valószínű az volt, hogy az XP-s gépeket bővíteni (leginkább memória) bővíteni kellett az Ubuntu-s használathoz.

--
trey @ gépház

Ha a prociban nincs pae támogatás akkor szinte mindent cserélni kell. De annyira régi gépek valószínűleg már nincsenek ott.

A Pentium Pro-ban mutatkozott be a PAE támogatás, cirka 20 évvel ezelőtt. Meglepődnék, ha nem lenne.

--
trey @ gépház

Ennek ellenére: http://hup.hu/node/132497
Régi de nem 20 éves.

Igen, az intelnek néha van ilyen játéka, ezért is jobb AMD-t venni.

Sikerült megtalálnod az egyetlen "desktop" processzort, ami kivétel.

Idézet:
PAE is supported by Intel Pentium Pro and later Pentium-series processors except most 400 MHz-bus versions of the Pentium M.[citation needed]

Hosszú évek óta használok PAE-t (most is, ezen a gépen) és még nem volt olyan gépem, ami ne tudta volna.

--
trey @ gépház

Jól választottak.

Gépeket átállogatni nem kunszt, de csoportmunkát, sso-t, hozzáférés managementet. Erre eddig biztos volt IT, ők vajon hogy viselik, hogy most minden változott? Vagy maradt a kiszolgáló infrastruktúra? Office dokumentumok szerkesztése? Sok itt a kérdés.

TFA:
"The team at Bukwang already had some experience with open source software including OpenOffice, 7ZIP and Linux on the server. They had even developed an ERP system using open source components."

"It can co-exist easily with other platforms. Due to the country-wide prevalent use of Microsoft’s Active-X software, only 62% of the company’s PCs could be migrated away from Windows in the first instance, so interoperability was a must."

Egyebkent meg mindenre van megoldas, csak akarni* kell

*: akarni, atgondolni, donteni, kolteni ra.

Olvastam, de ez nem válasz a kérdésemre, nekem.

Nyilván, akarni kell, csak az az infrastrutúra a hard, nem a linux desktop.

Azért ha kiesik a képből az összes MS szoftver (tehát 1) forráskóddal együtt tudsz integrálni és 2) nem a zárt protokollokkal kell szívni), akkor már nem annyira lehetetlen megvalósítani ezeket. Csoportmunkára attól függően, hogy te éppen melyik értelmezését keresed, kismillió nyílt megoldás van, SSO open cuccokkal sem leküzdhetetlen probléma, hozzáférés management szintén igényektől függően megoldható (bármihez való hozzáférés menedzsmentjét értsd is rajta).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ilyen mentalitassal, hamarosan barati orszag lesz eszak-korea" Gondolta B.G. majd nagyot podort a bajszan.

Az egyik legérdekesebb folyomány kimaradt a hírből:

As a direct result of its experience with Ubuntu, Bukwang launched a successful software development subsidiary called Bukwang C&C, specialising in open source solutions for the Korean business market. As Sang-Hoon Kim, President and CEO of Bukwang Pharmaceutical, explained: "At first, we just wanted to save money. But we never expected the free publicity that would result, nor did we expect to launch a profitable new business."

Csaba

"Bukwang Pharmaceuticals Ubuntu"
Hirtelen azt hittem, ez lesz az új release neve. :-)

Te is kaptál 40 plusz pontot az egyetemi felvételinél?

--
trey @ gépház

Három perce ezen röhögök.

Én már ezen nem. Már belefáradtam.

--
trey @ gépház

Ártatlan poén lett volna, a reakciód nem volt szükséges.