N1 - androidos tabletet jelentett be a Nokia

 ( trey | 2014. november 18., kedd - 13:01 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az Intel Atom mennyire jo egy tabletbe? A regi reflexeim azt mondjak, ezek meg mindig sokat fogyasztanak.

Kérdés, hogy az a sok luk az oldalán a hangszórónak van vagy a hűtésnek?
Egy 22Wh-ás akku és 5W-os fogyasztás mellet alig több mint 4 óráig bírhatja szuflával.

Közben megnéztem, még 20Wh sincs az akku.

"vagy a hűtésnek"

Engem meglepne, ha hűtésnek. Szerintem design + hang.

Ennek fussunk neki még egyszer...

A régiek nagyon nem ugyanazok mint az újak, nekem egy Dell Venue Pro 8 van, 5-6 órát bír.

Asus t100 windowsos atomos tablet 9-11 órát bír.

Ezt most akkor melyik Nokia gyűri?
Az MS?
A finnek?
Eladták a kínaiaknak a márkanevet?

Hát igen. Ez a név már rongyokban lóg. Olyan mint a prosti, kicsit mindenkié. Kár, hogy így leélődött.

Ezek a finnek egyébként.

--
trey @ gépház

Szerintem a nokia nev meg mindig jol cseng, sot elkepzelhetonek tartom, h a lumiak levalasa jot tesz a nokia nevnek a telefonpiacon is.
Ha nekiallnak jo minosegu cuccokat gyartani, meg jol is kijohetnek belole.

+1

Lépjenek arra az útra, amire a Motorola lépett (kevés, de jól supportált készülék; nem szar, hulladék, mindennel telecsicsázott Android; legalább 1-2 év frissítési ígéret; stb.), s hajrá!
--
blogom

Az MS most hagyta abba a Nokia név használatát...

Biztos?

Én úgy tudom, hogy a Nokia csinálta a dizájnt és a Z launchert. De ezen túl minden mérnöki, gyártási, sales, customer care, stb munka az OEM.

Vagyis sok Nokia ebben nincsen... sajnos. De ki is csinálta volta és hol? Nincs a Nokiának fejlesztési és gyártási kapacitása már évek óta.

Most ezt úgy érted, hogy szorgos finn kezek forrasztották-e össze? Vagy nem értem.

--
trey @ gépház

Designed in Finland. Gondolom ugy, ahogy az Apple.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értem, de azt attól még Apple. Gondolom ő azt akarta mondani, hogy ez nem finn, mert nem finnek rakták össze.

--
trey @ gépház

Azt hiszem itt a HUP-on is többen megállapították már, hogy ha akarnak, akkor a kínaiak is tudnak jót gyártani. A végtermék minősége tulajdonképpen a technológián és a minőségbiztosításon múlik, nem helyrajzi kérdés.

Szerk.: Amúgy ez a legsemmitmondóbb bemutató videó, amit valaha láttam. :-)

---
Science for fun...

Mi az a reversible microusb csatlakozo? Forditva is be lehet dugni? Vagy lehet usb master, es lehet radugni pendrive-ot?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jajj, megint egy ujabb csatlakozo...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De ez végre forgatható fel-le.

Jól látom, hogy ebben is megtartották az USB2 4 vezetékét, s hozzácsapták a külön 3-as buszt? A falnak tudok menni a mostani 3.0 vezetékektől, vastag, alig hajlik, stb... Kíváncsi vagyok mikorra tudjuk ténylegesen elhagyni az usb2-t
--
blogom

usb3 teljesen megbizhatatlan. Csatlakozo annyira merev, hogy allandoan "kicsuszik"/kifeszengi magat.

Ezt egy kulso winchester eseteben irom, konkret tapasztalat. Most ossze van szigszalagozva, es gondolkodok, hogy valami keretet is csinalok, ahova leszegelem(!) az usb kabelt, hoyg ne csusszon mar ki...

VGA kabelek nem votlak ilyen merevek.

Remelem az USB2 sose fog kikopni. 4 vezetek (v. 5) teljesen eleg. Van tap, meg egy differencialt adat erpar. Sebessege is jo, millio eszkoznek eleg napjainkban.

Csinaltak volna egy normalis uj szabvanyt, akar 5letelhettek volna az apple haza tajan, azok tudnak csatlakozot gyartani:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem, nem úgy értem.

Úgy értem, hogy lényegében ebben az eszközben a külső burkolatot és a shell launchert tervezte a Nokia. Mást nem csinált. Lájszenszeli a cég nevét.

Nagyon nem ugyanaz a műfaj mint a "designed by Apple" ahol a teljesen OS-t és a hw arkitektúrát mind az Apple tervezi és gyártja. Ennek az N1-nek az esetében erről sajnos még nyomokban sincs szó.

A Nokia egy befejezett történet a consumer electronics és a handheld computer iparágban. Sajnos, tényleg sajnos... te ne ingassa senki magát naív ábrándokba, hogy pusztán azért mert egy aluburkolatra rá van szitálva a régi jól ismert Nokia logo attól az egyből Nokia lesz.

Volt idő amikor a Nokiának saját gyártósora, saját 10 ezer fős szoftver és hardver tervező műhelye volt, saját többezer fős Research Center-je volt. Ezer fős mérnökcsapat dolgozott csak a fülhalgatókon és más okos tartozékokon. Volt idő amikor a Nokiának worldwide logisztikai és customer care hálózata volt, tízezer fős szakemberrel.

Volt idő amikor a Nokia folyamatosan regisztrálta tucatszámra a szabadalmakat és midnen eszközében több újdonság volt.

Na, ezek az idők cirka 2010 tájékán véget értek... a Nokiának jelenleg nincsen egyetlen egy fő alkalmazottja sem aki valaha csinál volta bármilyen mobil eszközt. Írd és mond... egyetlen árva mérnöke sincs a Nokiának aki bármelyik sikeres termékének a fejlesztésében részt vett volna. Kivétel nélkül mindet kirúgták vagy átadták más cégeknek.

"Kivétel nélkül mindet kirúgták vagy átadták más cégeknek."

Ez most valami belső információ, vagy csak vélekedés?

---
Science for fun...

Belső információ.

de egy grafikusok csak maradt.... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem még a vizuális dizájnt is kilóra vették valami londoni dizájncégtől... pont ahogy egyébként az N9 UI dizájnját is így vették. Ilyent egyébként te is vehetsz, meg bárki más is. Pármillió euróért kapsz egy komplett interakció, komponens és UX dizájn tervet. Olyan ez manapság mint a krumpli :)

Rengeteg insider infót írtál már ide a HUP-ra. Ha nembaj egyszer összegyűjtöm egy itteni blogpostba, mert érdekes.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ha segíteni tudok bármilyen információval akkor szólj bátran. Régen volt már mindez, azóta már nincs olyan érzékeny "belsős" információ amit ne lehetne megosztani bárkivel.

Tanulságos a Nokia története és mókás, hogy milyen kevesen tudják a frankó igazságot.

Igen, itt is látni. Nemrég találkoztam egy jelenleg is Nokia ... körüli dolgozóval, aki miután meglátta, hogy qwerty phone-om van, rákérdezett mi ez.
Szomorú, mert a kijelző felett ott virít a Nokia logó. Aztán ő is jött a bullsittel, ez az az N900 ami nem jött be a cégnek stb. Mint kiderült nekik úgy kommunikálják le a dolgot, hogy a device részleg már akkor is csak vitte a pénzt fölöslegesen. (Piacvezetőként? Na erre nem tudott mit mondani.)
Ezért gyűjteném össze.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nagyon sok dezinformáció és áskálódás volt a Nokián belül.

Az egyik oka annak, hogy a cég ilyen csúnyán beleállt a földbe pont az, hogy a sok kretén felső vezető jobb dolga hiányában a cégen belüli intrikákkalés politikával foglalkoztak.

A Maemo (később Meego) Devices részleg egy egyértelműen a jövő nyerő termékvonalaként volt felfuttatva. Az egész platform arra lett fejlesztve, hogy ha a Symbian-ból kifogy a lendület, vagy bármi más oknál fogva diverzifikálni kell a portfóliót akkor legyen hova nyúlni. Ráadásul amikor a Meego átnyergelt a GTK-s Hildon desktopról a Qt-os rendszerre akkor elkezdett szépen konvergálni a Symbian felé ami ugyancsak támogatta a Qt-ot. Szóval középtávon simán lett volna még arra is lehetősége a cégnek, hogy a két platformot egymás mellett életben tartsa miközben az app development ecosystem az egységes.

De sajnos Vice President szinten beindult a hatalmi harc és elkezdték egymást fúrni a Symbian-os és a Maemo-s vezérek. Egymásnak tettek be ahol tudtak, fékezték egymás munkáját, sumákoltak egymás előtt és ennek rendszerint a mérnöki csapat és a termékek látták a kárát.

Az N900-ból egyébként minden marketing és sales hátszél nélkül 750k darabot adtak el, amikor a tervek 200-400k között voltak és már félmillió eladott divájsznál néztek mint a lukinyúl. Ha megtolták volna a marketinget és a gyártósorokat akkor 2-3 milliót csont nélkül el tudtak volna adni belőle.

Ráadásul megvolt az upgrade path az N900 OS-ről a későbbi N9-re. Vagyis az N9-re készült appok simán mehettek volna az N900-on. Az N9-et már tudatosan fékezték a Microsoft szerződés miatt. Abból, ugyancsak reklám nélkül 1.3 millió darabot adtak el, úgy, hogy Elop (az a tetű) az utolsó pillanatban letiltotta egy csomó jól fizető országban (USA például). Kiszivárgott információk szerint a Lumia termékvonal megjelenése után is még hónapokig az N9 volt a legnagyobb nyereséget produkáló terméke a cégnek.

Eredetileg 8-10 millió N9 legyártására volt terv, de Elop a Lumia sorozat kedvéért konkrétan leállította a gyártósorokat. Pedig százezer számra voltak előrendelések.

Ha akkkor, 2009-2010-ben a Nokia nem balfékeskedik, akkor 2012-re 10-20 milliós bázissal lett volna Maemo/Meego divájsz a piacon. Bőséggel jöttek be az appok és minden lényeges szolgáltatás adott volt.

A vicces pedig az, hogy az összes .. de minden vicc nélkül az összes vindózos Nokiás telefon ami azóta kijött a piacra, kivétel nélkül a Meego product pipelinéjében sorakozott. Az N9 Harmattan OS-e után jött volna az Ilmatar ami már rpm alapú lett volt (hoppá, hoppá Jolla) és lett volna egy N9 kinézetű qwerty bilós kiadása is, meg tepsi kinézetű is. Sőt, már 2010-ben készen volt a Meego tablet... ami meseszép és bitang jó volt.

Mindez pedig történt a buta vezetők kiskakaskodása miatt és a Microsoft kemény nyomulása miatt.

Anélkül, hogy megkérdőjelezném a jólinformáltságodat, itt nem egyszerűen arról van szó azért, hogy a Nokia eladta a brandet valami kínainak használatra, mert a company szinten beáll a termék mögé.

Mondjuk az gyanús, hogy a n1 oldal kínai és angol nyelven érhető el.

Ugyanaz a Foxconn csinálja, ami az iPhone/iPad-et gyártja.

--
trey @ gépház

Lényegében sajnos erről van szó. Sokminden szellemi terméket nem rakott bele a Nokia ebbe az N1-be.

Ha így is van sem gond. Nyilván újra kell építeniük magukat. Ez az első lépés. De szerintem simán van jövője a Nokiának, ha elindulnak Android irányba.

szerk: szerintem a videó like mennyisége is mutatja mennyire erő még mindig ez a brand.

Az Android egyértelműen zsákutca a Nokiának, meg a Google-n és a Samsungon kívül mindenki másnak is.

A brand-ben nagy erő van. Azért nem múlik el nyom nélkül, hogy egykoron még a világ 5. legértékesebb brand-ja volt a Nokia.

De sajnos egy jól hangzó név tartalom nélkül az nem sokat jelent.

EZt a tabletet ugyanis bárki, de tényleg bárki... akár te vagy én is bármikor le tudjuk gyártatni. Csak ki kell fizetni a gyártósor bérleti dját és meg kell venni kilóa a terveket. A Nokiának pedig van még pár milliárd euró készpénze. Gazdag cég a Nokia... de technológiai cégként sajnos csak a hálózati részelege értelmezhető. Az egyébként jó is, csak ugye nem kap akkora reflektorfényt.

ne máááááááááááááááááááá NOKIA az legyen WIN-es.... Androidból annyi van... :'(

"Now we can confirm that Microsoft will be completely dropping the “Nokia” branding from their devices, leaving “Lumia” as the hero brand for upcoming devices. In fact we understand that the Lumia 830 and Lumia 730 will be the final two devices to launch with “Nokia” branded on the phone. Future devices will most likely carry the “Microsoft” name along with “Lumia”."

Azok már nem lesznek Nokia-k.

--
trey @ gépház

Akkor nagyon megérte szétb***ni ezt a céget.

Vettek maguknak olcsón gyártókapacitást és logisztikai hálózatot.

Licenszeket is, nem?

Szerintem nem. Pontosan azt tették amit kellett. A HW gyártás már nem akkora üzlet, hogy megérje benne rizikózni, de az MS-nek ez nem volt, vett jó drágán, de túl van rajta. Neki megéri mert így már megvan minden házon belül, a Nokia meg tud koncentrálni a lényegre és csavarozza a kütyüket akinek engedik.

Ezt is gapps nélkül dobták ki.

A hwsw azt írja, lesz rajta.

--
blogom

Frissítés után :)