Brain Fuck Scheduler 0.443

Címkék

Con Kolivas ausztrál orvos, hobbista kernelhacker rövidebb-hosszabb hallgatás után 2009-ben tért vissza a Linux kernel hackeléséhez. Akkor állt elő BFS, azaz Brain Fuck Scheduler (BFS) koncepciójával. A főként desktop felhasználásra kihegyezett (cél az extrém kicsi latency és a kiváló interaktivitás, nem cél a nagyobb vasakon való jó skálázódás) BFS azóta több kiadást is megért. Con Kolivas a napokban bejelentette a BFS 0.443-as kiadását. A rövid leírás szerint a legfrissebb (3.12) mainline kernelhez való szinkronizálás mellett néhány, időzítéshez köthető javítást és a suspend to RAM/resume megfelelő működését biztosító fixet hoz.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Van valami benchmark, hogy ez a cucc mennyivel jobb, mint a kernelben lévő schedulerek?

Nagyban támogatom az ilyesmit. Anno próbálgattam is, de nem mértem.

Ma már az embedded világban is olyan felfújt linux rendszerek vannak (pl. Arch Linux, Debian stb), hogy rossz nézni. Amikor kézzel készítek nulláról beágyazott rendszert, az tud gyorsan bootolni :)

Szerintem a BFS alapértelmezetté tétele lenne az egyik legjobb dolog, amit manapság a Linux Desktopért tenni lehetne.

Ezt nem mérni kell, hanem érezni. Terheld ki az összes CPU magot alacsony prioritású folyamatokkal, majd használd a gépet. A CFQ után űrtechnika.

Bármelyik disztribútor szabadon dönthet arról, hogy milyen CPU scheduler-t szállít. A mainline-ban esélytelen, hogy bekerüljön, mert Kolivas saját maga döntött úgy, hogy nem vesz részt a mainline kernel fejlesztésében. Ezért sem küldi be ezt beolvasztásra.

--
trey @ gépház