SolidRun CuBox - 2x2x2 hüvelykes, Linux kompatibilis miniszámítógép

 ( trey | 2013. szeptember 4., szerda - 21:06 )

A SolidRun CuBox a weboldala szerint a világ legkisebb asztali számítógépe. Sokan állították már ezt a saját termékükről, de miért ne lehetne igaz? A 2x2x2 hüvelykes méret mellé rendkívül alacsony fogyasztást és HTPC szempontból nagy teljesítményt ígérnek. Gyárilag alapértelmezetten Ubuntu-val érkezik.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Biztosan sok munka volt vele, de én egy normál asztali gépet és laptopot jobban szeretem mint az ilyen minden integrált cuccokat.

Hogy miért? Csak azért, mert ha az asztali gépben valami eldurran, cserélem olcsón. Míg egy ilyen kis vackot kompletten vághatom kukába. és az biztos, hogy az ára nem teszi lehetővé, hogy megérje kompletten eldobálni ha valami megadja magát.

--
openSUSE 12.2 x86_64

120 USD a legnagyobb, nem rossz vétel szvsz. Pont most gondolkoztam amugy valami HTPC-n, lehet meg is lesz a nyertes.

120 USD-ért szerintem már jobb vétel egy OUYA. Médialejátszónak tökéletes és mellette még játszani is lehet vele, mostanában kezdenek megjelenni rá olyan játékok amivel érdemes is.

Ebből a Pro változat 160 USD, még az OUYA alapból 4 magos Tegra 3 120 USD szállítással együtt, maga a konzol kontrollerrel csak 100 USD.

Na jó, de az Androiddal jön, ez meg Ubival...

A videón csak XBMC-t láttam, az Ubuntu Unity desktopot nem. Ahhoz gondolom kevés a hardver. XBMC ugyanúgy van Androidra, ráadásul OUYA kontrollerrel remekül lehet vezérelni. Mellette van BSplayer ami a legkeményebb kódolású High profile Level 5.2 HD videókat is viszi akadásmentesen, az XBMC azokkal már bajban van.
Annak pedig, hogy desktop nélküli Ubuntu vagy Android van az XBMC alatt nincs sok jelentősége szerintem.

Átgondolom még :)

Sztem meg ezeké a jövő. Mennyi áramot meg lehetne ezekkel spórolni egy nagyobb irodában és még csend is lenne. Persze a teljesítményük miatt ez ma még csak hiú ábránd.

az 1GB-os 94$ ~ 21000 huf, a 'nagy' 4magos 2 gigás meg ~27000 huf. Egy átlag htpc azért kb 70-nél kezdődik és kicsit nagyobb doboz. Amit én raktam össze alkatrészenként (igaz angliából rendelve fontért) az 130-nál állt meg, igaz teljesen passzív rajta minden, egy hangja sincs és főleg az ssd dobta meg, amit mondjuk ehhez is be kell szerezni. :D

De akkor is elég jó vásár egy ultra 21000-erért.

De ennyi erővel akár lehetne valamelyik plug computer is, mondjuk sheevaplug, vagy nagyobb tesói közül bármelyik. SZVSZ

Oké, és ha valami tönkremegy rajta? Gépben cserélhető, ebben nem. tehát kompletten cserélheted a cuccot, nem tudod bővíteni sem. Telefonomra is ezért haragszom. Kevés a RAM, de nem lehet bővíteni, és így egyre kevesebb dologra használható..

Egyszerre reagálok mindenkinek:

Kevesebb áramot fogyaszt? laptopnál? Ha kompletten ráaggatok annyi tárat, kijelzőt stb, akkor tuti ugyanott a fogyasztása mint egy kisebb asztali gépnek / laptopnak. Oké, hogy önmagába semmit nem fogyaszt, de önmagában semmire sem használható.

A HDTV-t amúgy is meg kell venni pár 100 ezerért. Azt abba meg már általában van ethernet csatlakozó is, azt lehet a laptopról / asztaligépről / szerverről filmezni.

Irodában használni? Képernyő ahhoz is kell, akkor már ugyanott vagy mint egy laptoppal.

Az én igényeimet akkor is egy normál asztali gép és egy laptop szolgálja ki. Amúgy a htpc megoldás sem az én kedvencem. Mindenre a laptopot használom, tárolni / teljesítmény igényesebb feladatra meg van az asztali. (igazából a laptop az erősebb, de az asztalinak nagyobb a hűtése)

--
openSUSE 12.2 x86_64

Túl logikusan közelíted meg a dolgot. Ez játék. Élvezet. Vagy ahogy a Holt költők társaságában elhangzik:

"Ez költészet. Ezt nem lehet rőfre mérni".

---
Science for fun...

na az én szuperhiper dell laptopomat nem lehet szétszedni, illetve van egy másfél órás youtube video és vagy egy 30megás pdf képekkel, hogy a procihűtőhöz való hozzáféréshez hogy kell szétszedni a kijelzőt is. A szervízben meg a kis kockánál sokkal többért javítanák. Szóval ha évente kidobok egy ilyen 'ultra' kockát is jobban kijövök mint egy dell laptoppal. :D

Másik hogy ezt a kis kockát bedobom a nadrágzsebembe az ssd-t az oldalzsebembe, míg a laptopot elrakom a táskájába, felaggatom a vállamra, stb, stb.

Laptop fogyasztás. Nézem a HD videót, elindul az ati kártya, a processzor felörög, fel kell hangosítani mindent, hogy a zúgástól halljam a filmet, már csak ha összeszámolom mennyi energia megy el hőben is több jön ki, mint ennél a gépnél. Általában 96-102 fok környékén forr a procim a laptopban ha csak egy geditet is megnyitok. Mondom, csaoda Dell. :D

Neked nem felel meg a kiskocka. Nekem megfelel. Ez így jó.

Az enyém csak akkor éri el a 100-at, ha videót kódolok, de erre van az asztali gép, az nem sül meg...
97Wh-nál többet nem tud fogyasztani a laptopom se, de ahhoz már nagyon komolyan izzasztani kell, hogy ezt elérje.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Az a baj az ethernet csatlakozós TV-vel, hogy a többségük csak Level 4.1-ig támogat h.264 HD videókat. Ha egy efeletti videókkal találkozol vagy át kell kódolnod őket vagy cserélheted le a tévédet ami kicsit drága móka egy jobb darabnál. Sokkal célszerűbb ilyen kis dobozokkal megoldani a nagy laposon a videólejátszást és a tv okosítását. Ezek olcsón cserélhetőek újabbra, a tv pedig maradhat.

WDTV Live. $100 alatt van az ára.
Idáig még mindent lejátszott. WiFi-n, etherneten keresztül is. Nevesebb HD videókamera, olcsó kínai HD kamera által felvett filmet is. Automatikusan frissíti a firmware-ét. Direkt erre készítették. Mi más kell még ha videót akarsz lejátszani?

Nálam az OUYA lett a nyerő médiabox. De hát kinek a pap kinek a papné... :-)

Hát erre már vannak megmozdulások, a rhombus-tech részéről, amit igyekszünk úgy alakítani (jómagam is igyekszem asszisztálni), hogy a rendszer bele vagyis az EOMA 68 processzorkártya cserélhető legyen. Ez több szempontból is jobb, mert a teljesen moduláris alaplap az egész laptop kb. 30%-a lesz csak. Külön van a wifi és a 3g modem modul az eredeti tervben. A végcél, természetesen nem csak laptop, hanem sok más kütyü is, ahol az upgrade az a modul cseréjét jelenti.
Korábban találkoztam A10, és legutóbb A20 processzorkártyával is...

Link itt: http://rhombus-tech.net/community_ideas/laptop/

ez állat. sub.

Tényleg nem rossz. Simán lehet a következő Raspberry Pi.

Valaki kibogarászta már, hogy melyik minigép a legjobb vétel dealextream-em?

http://dx.com/s/MK818+Android+4.1+Dual-Core+Mini+PC+Google+TV+Player+w++Bluetooth+++1GB+RAM+++8GB+ROM+++EU+Plug++Item

Ha végeztél vele, kérlek nevezd meg a 3 dobogósat! :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha raszanod a penzt, es megrendeled mindegyiket, en kiprobalom oket egyenkent :)

Úgy egy éve használok ilyen ketyerét filmezésre geexbox -al. Teljesen jó.

Pont ezt a típust vagy hasonlót?

Azt amiben a 1GB memória van. Akkor még csak ezt lehetett kapni.

Rendes KDE vagy Gnome desktopot próbáltál rajta?
Bár pont a 2GB-os lenne az ami elvben megütné az elfogadható használathoz szükséges ram követelményt. Bár a Marvell saját in-order PJ4 arm magjának hatékonysága is kérdéses multitask Linux desktop használatnál. A Cortex-A15-öt használó Nexus 10 teljesítményéről egyöntetűen pozitívan nyilatkozik a szaksajtó pedig abban "csak" két A15 mag van. Ugyanezt a SoC-ot használja a Samsung a Series 3 Chromebookban amin hagyományos linux desktophoz közelebb álló ChromeOS van. Ez már sok kritikát kap és több cikk is lassúnak találta.

Ha vannak tapasztalataid Linux desktop használatáról ezen a kis gépen az természetesen érdekel.

Gyárilag a 4GB -os kártyán egy ubi volt, asszem valami netbook kiadás Gnome felülettel. Sokat nem nyomogattam mert nem arra volt szükségem de működött és nem tűnt használhatatlannak.

Desktop eszköznek azért én sem ezt használnám, max. vékonykliensként. De nem is erre van kitalálva.

Így szemre tök édi meg aranyos, hogy mau nyelven mondjam: "kekeleutuki". Ahogy azonban belegondol jobban az ember, szóval... Amikor kijött a raspberry, eltöprengtem rajta, hogy de jó lenne. Aztán rájöttem hogy de mégse. Képernyő ugye nekem mindenképp kell. Nincsenek nagy igényeim, de egy 1024x768 azért csak muszáj, és ahhoz hogy lássak is rajta valamit, kell legyen akkora, mint ami úgy kb a mostani ThinkPad T60-asomon van. Na most ha megvan az a képernyőm, amit úgyis kell cipelnem, akkor ez alatt simán lehet egy ugyanekkora méretű vas is, ami már amiatt is kell, mert kell billentyűzet is. Egy billentyűzet nem is nagyon lehet annál sokkal vékonyabb, ha nem valami érintőképernyőt használok. És azt nem akarok mert komoly munkára alkalmatlan.

Na most ezek után akkor gyakorlatilag épp ott vagyok ahol most: van egy laptopom.

Aztán, e laptopnak bővíthetem a memóriáját, sőt a merevlemezét is. Igaz hogy elég nyögvenyelősen, de meg lehet oldani. (Meg is oldottam...) A laptopomat ha akarom, rádughatom egy dokkolóra is.

Nem mondom hogy ez a kis cucc rosszabb lenne, de szemlátomást nem adják hozzá a képernyőt, billentyűzetet, merevlemezt, szóval akkor végülis tényleg, mi haszna?! Ez olyan mintha kiszerelném a laptopomból a központi egységet és a csatlakozókat, betenném egy spéci burkolatba, s azt mondanám, van egy pici számítógépem, holott nem. Ja bocs, tennék mellé egy SSD-t is, na bumm!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Mi haszna? Mint minden egyéb más olyan eszköznek amihez monitort, billentyűzetet vagy egeret kell csatlakoztatni.
Egy laptop/notebook alapvetően a mobilitásra van kitalálva, ez a gép viszont a kicsi méretre és fogyasztásra.

Én speciel HTPC -nek használom, de kollégával próbáltuk rajta a zonealarm -ot is otthoni felügyeleti rendszernek, működött.
Teljesen jó még vékonykliensnek vagy nas -nak is.

Oké. Nézd, én a laptopomat úgyis rém ritkán hurcolbászom, s akkor se használom útközben. S amikor otthon van velem, majdnem mindig a dokkolóra van dugva. Tehát oké, vegyük azt hogy nekem nem okvetlenül fontos a mobilitás, olyan értelemben, hogy amikor "mobilkodom", akkor közben használjam is.

Na de akkor is kell nekem képernyő meg billentyűzet. Billentyűzetem ha úgy vesszük van: egy Logitech K400 wireless. Azt gondolom erre is rá lehet dugni, mert van rajta USB port. Ezek után azonban még mindig nyitott marad a kérdés, illetve kérdések többesz számban, hogy:

1. Miféle képernyőt használhatok hozzá?
2. Én ragaszkodom hozzá, hogy legyen minimum 3 gigabájt központi memóriám. Meg lehet-e csinálni?
3. Hogyan csatlakoztathatok rá merevlemezt, úgy, hogy azt használja ne valami SSD-szart? (Nem, cseppet se bízom az SSD-kben. Elhiszem hogy gyorsak, de nem bízom az élettartamukban. Hiszek benne hogy majd egyszer leváltják a merevlemezeket túlnyomórészt, de szerintem az még nagyon odébb van, nem elég kiforrott a technológia).
4. Nem tudom, kapcsolható-e hozzá USB 3.0 külső merevlemez, kiegészítő háttértárként?
5. Van ebben valami hangkártya? Ha nincs, milyet lehet hozzá kapcsolni, annak mekkora a fizikai mérete és az ára?

Ezekre válaszolj kérlek ha tudsz, hiszen te azt mondod ismered. Ha anyagilag és teljesítményben jobban kijövök mintha vennék egy bika T410-et, akkor azt mondom oké, ez lesz a következő gépem. De nekem ezek kellenek amiket felsoroltam.

Ja és bocs a hülye kérdésért de ezen most 64 bites Linux ketyeghet, vagy csak a "régi" 32 bitesek?
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Szerintem médiacenternek simán jó, de nem tudom, mire akarod használni.

1. Ránézésre HDMI?
2. Talán.
3. USB, eSATA
4. eSATA van helyette.
5. Van optikai hangkimenete (→ valószínűleg ők is médiacenternek szánták) → van.

Teljesítményben egy „bika” T410 jobb, ez a gép mozizásra jó. Vagy vékonykliensnek.

És javítsanak ki az okosabbak, de szerintem az ARM-nek nincs sok köze a 32 vagy 64 bites rendszerekhez, más az utasításkészlete.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Hát a
2. Talán
számomra nem megnyugtató. Nem vagyok egy hardware-guru. Ha ezt meg lehet csinálni de nehéz, ha többől áll mint hogy valami memóriamodult bedugok egy foglalatba, az akkor nekem felejtős.

Aztán: Ha ez ARM és nem fut rajta se a 32, se a 64 bites Sabayon, akkor hogy telepítem fel rá? Szóval, akkor pláne felejtős az egész. Mármint nekem.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Miért egy laptophoz akarod hasonlítani ezt a cuccot? Az almát sem hasonlítod a banánhoz, csak mert fán terem. Neked felejtős, mert nem tudod mire van, nem tudod mi az az ARM (azt hogy hallottad már, az nem számít tudásnak). Ha ne adj isten szükséged lesz egy ilyen cuccra, érezni fogod és ráérzel arra, hogy miért van szükséged rá és nem egy laptopra, addig viszont ne szarozz le magadban semmit csak azért, mert te nem látod értelmét


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

1. amilyet akarsz
2. nem, mert nem kell megcsinálni
3. amilyen porton szeretnéd, rád van bízva, az meg hogy te személy szerint miben hiszel, csöppet sem releváns
4. igen
5. van, akár kapcsolhatsz is, akkora méretben ás árköltségben, ahogyan szeretnél

Neked ez nem való, ez nem asztali gép/laptop/etc. kiváltására van kitalálva.

szerk.: nem úgy volt hogy te többet nem írsz a hup-ra?


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nem violazoli volt az aki a "két nem párhuzamos evolúciójáról" értekezett legújabb könyvében? :)


Normális HUP-ot használok!

Ejj, lehet, nem tudom már követni a mimózalelkü/művész embereket itt a hup-on. Biztos vagyok benne hogy trey már eladta a jogokat egy brazil szappanoperához.


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Az a két nem koevolúciója volt. És cseppet se a legújabb könyvében. Azóta violazoli eszméletlenül sok mindent írt, szóval az egy nagyon régi dolog. És nem is könyv volt hanem esszé.

És totál nem értem, az hogy jön ide. Nem érzed egy icipicit offtopiknak?
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Biológus haverjaimnak derűs perceket szereztél vele. Ekkora baromságot még életükben nem olvastak - kb. ezekkel a szavakkal foglalták össze az élményt hosszas röhögés után.
Annyiban ontopik a te esetedben, hogy ott is - itt is alapismeretek nélkül dobálózol olyan fogalmakkal amiknek a jelentéséről halvány lila gőzöd sincs. Legalább felcsapnál egy lexikont vagy biológus szakkönyvet ahol utána nézhetnél a 'koevolúció' szó jelentésének, de nem te inkább öntöd magadból a tömény baromságot hosszú oldalakon keresztül. Kitartó és eltökélt vagy az tény, bár ezek szerint a koevolúció témájának csak egy esszét szenteltél. Szegény gobolinux nem úszta meg ennyivel, ott egy könyvnyi baromságot sikerült összehordanod fogalmak nélkül. El is tűnt a gobolinux mára, lehetséges minden egyes fejlesztője halálra nevette magát a könyveden és nem maradt gobo fejlesztő. :)
Csak, hogy tanulj is valamit így utólag: koevolúció egy fajon belül értelmezhetetlen, ez csak fajok között értelmezhető fogalom. Koevolúciós jelenség pl. a zárvatermők és az őket beporzó rovarok együttes fejlődése. Vagy az ember és az ember számára hasznos növények együttes fejlődése. De az emberi fajon belül két nem között totál baromság koevolúcióról hablatyolni.
Itt is rendszeresen írod hülyeségeidet a 'mélyterminálodból', miközben rendszeresen tanúságot teszel informatikai ismereteid durva hiányosságairól. Annyi idő alatt amióta a hup-on szórakoztatod ill. fárasztod a közönséget kiművelhetted volna magadat legalább egy szakterületen.


Normális HUP-ot használok!

Ezt ugye amiatt írtad, mert

1. az agykapacitásodnak csak az 1%-át használod
vagy
2. mint az evolúció elszánt hívője, úgy véled a te dolgod bebizonyítani, hogy az ember a majomtól származik
3. vagy mint 2., csak pontosabban megfogalmazva: az embernek és a majomnak közös őse volt, de szerinted a rokonság nagyonis közeli fokú még...

Szóval, amit írtál arról hogy a koevolúció miként értelmeztetik hagyományosan, az ha jól tudom szerepel az esszém elején. Ez nem zárja ki, hogy a fogalmat értelmezzük tágabban is. Te olyan vagy, mint aki azt mondja: a gyökvonást csak pozitív számokra értelmezzük, és aki ennek ellenkezőjét állítja, az faszkalap, nem ért a matematikához.

Aha. Ragadjunk le az 1200-as évek színvonalán, és ne fedezzük fel a komplex számokat, meg a többi más magasabb matematikai miskulanciát... remek. Most már leülhetsz, köszönjük a feleletedet Móricka.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

el ne ijeszd *zdmeg!!!! :D

A kedvedért újra átolvastam, de semmit nem találtam benne, ami nevetséges volna, vagy amit manapság ne vállalhatnék. Mondd, te elolvastad egyáltalán, vagy csak a címe alapján formáltál róla véleményt?!

Ha nem olvastad volna el, itt megteheted:

http://violazoli.blogspot.com/2012/04/ket-nem-koevolucioja-homo-sapiens.html

Megjegyzem, az ott vázolt jövőképhez hasonló társadalom számos regényemben szerepel, melyek sokaknak tetszenek.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Akkor még egyszer.
Ez a gép alapvetően nem desktop felhasználásra van kitalálva, bár némi kompromisszumokkal arra is használható. Itt a cél a kompaktság és az alacsony fogyasztás volt. Nekem a nappaliban van a TV-re kötve és 7x24 -ben megy médialejátszóként. Nincs rákötve sem billentyűzet és egér mert teljesen felesleges, de ha szükség adódik rá akkor lehet vele használni.

A kérdéseidre megtalálod a választ ha veszed a fáradtságot és megnézed a cikkben szereplő linket és elolvasod a specifikációt. Ott a felhasználásra is találsz ötleteket.

Egy időben nagyon nézegettem ezt HTPC-nek, bogarásztam a fórumokat. Akkor az volt a konklúzió, hogy jobb vétel a raspberry pi, mert lehet, hogy erősebb a hw, jobbak a perifériák, de az sw sokkal rosszabb, és a gitjük alapján egyemberes projekt.

A rasp mogott csak nagy a hype, semmi tobb:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A rasp szerintem tök jól működik XBMC konzolnak, számomra két hibája van:
-nincs spdif (végül cubox helyett egy spdif hankártyát vettem a raspihez)
-sok régen népszerű kodeket nem tud (pl divx3). Ezeket egy modernebb chipset, mint az ouya tegra3-ma már megoldja nyers erővel.

Bármilyen Linux által támogatott usb hangkártyát támogat a Raspberry Pi vagy ennél szűkebb a támogatott hangkártyák kínálata?

Én csak egy gagyi Speedlink kártyával néztem direktbe (a saját analóg hangkimenete elég zajos volt), de azzal is ment. Szerintem majdnem mindegy, hogy milyen USB-s eszközt dugsz rá, amíg nem haladja meg az áramigénye a 100 mA-t. (Ha aktív USB hubra dugod rá, akkor még ez se kritérium.)

Nekem is valami hasonló van. A 100mA már nem létkérdés, a rev2-es boardokról lekerült az usb-k áramkorlátja (csak a tápbemeneten maradt).
Egy problémával találkoztam sokszor: elég vacak a raspi-re integrált usb hub drivere, ha több eszköz van rádugva, akkor hajlamosak megkavarodni. De nekem egy wifi stickel korábban, most meg egy hangkártyával semmi gond nincs.

Ezt nem értem. Csak egyetlen USB csatlakozó van a Raspberry Pi-n, igaz?
Tehát közvetlenül csak egy usb eszközt tudsz rádugni a Raspberry Pi-re. Ha egy külső USB hub-ot dugsz rá és ott kavarodnak meg az eszközök azért az usb hub és nem a Raspberry Pi a felelős. Sajnos fele van a piac gagyi usb hubbal. Ezer forint alatt csak gagyi van, egy normális usb hub kettő de inkább háromezer felett van. A Belkin usb hub-ok biztosan jók.

Kettő USB csatlakozó van. Itt van mellettem az asztalon egy, munka miatt kaptam kölcsönbe, látom rajta.

Az A típuson egy USB van és nincs ethernet, a B típuson két USB és van ethernet. A B típuson ezt a három csatlakozót egy chip hajtja meg (a proci felé a proci egyetlen usb-jén csatlakozik), na ennek a drivere nem túl jó.

Ehhez kapcsolódóan van egy kérdésem: tudja itt valaki, hogy milyen tápcsalatkozót kell rádugni erre az USB hubra?
A mellékelt útmutatóból még a polaritás sem derül ki. Az üzletben semmit sem tudnak az eladók, még az is meglepetés volt számukra, hogy tápcsatlakozót lehet rádugni. :-)

Azt nem értem, hogy miért ilyen miniatűr méretben gondolkozik mindenki. Én sokkal inkább megvennék egy PC méretű nagy ARM alaplapot PCI(-express) csatlakozókkal, több SATA porttal, bővíthető rammal.

Nem sok gyakorlati haszna lenne rajta egy pci(-express) csatolonak:) Ha ilyet szeretnel, akkor szamodra az intel atom/amd geode lapok vannak kitalalva


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Azért a rasp -nál mindenképpen jobb, nem csak az erősebb hw -ben hanem a gigabit ethernet (még ha nem is lehet teljesen kihajtani), az esata port, SPDIF, és az infra portban. Mindamellett a "kultúráltabb" kivitel is szempont lehet a TV mellé lógatva. Viszont drágább...

Ugyan az a XBMC futtatható rajta. Az tény, hogy a közösség kisebb mögötte így os-terén kevésbé "látványosabb" haladás történik.