A valaha futott crowdfunding kampányok legsikeresebbje az Ubuntu Edge kampánya

Címkék

Hacsak valami csoda be nem üt, az Ubuntu Edge közösségi finanszírozású kampánya nem fogja elérni kitűzött célját. Ugyan hátravan még 71 óra a kampányzárásig, de a számláló "csak" ~ 11 millió 300 ezer dollárt mutat. A kitűzött impozáns cél 32 millió dollár élérése volt. Ettől függetlenül a kampánynak nincs mit szégyenkeznie, a valaha indított crowdfunding kampányok közül a legsikeresebb. Már napokkal ezelőtt megdöntötte a korábban felállított rekordokat. Minden idők TOP3-as listája:

Hozzászólások

És vajon mi lesz ha lejár, és nem teljesül a cél. Mármint megpróbálják újra, más hogyan, kisebb csomagban? Vagy esetleg tényleg, ahogy várják, valaki beletolja a maradékot? Vagy ha nem, akkor beszántják, és sóval behintik az egész projektet, elkönyvelik h még nincs itt az ideje és ennyi?

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - elérhető árú, legális szoftverek itthon

Azt is több helyen kifejtették, hogy akkor lettek volna igazán nagy pácban Markék ha összetolják a kitűzött 32 milliós összeget. Amikor le kellett volna gyártani a mobilokat kiderült volna, hogy 700 dollárból az Ubuntu Edge gyártási költsége sem jön ki és ráfizetés lett volna minden mobilon.
Így meg csináltak egy jó piackutatást + reklámot az Ubuntu Touch-nak.

Az összegyűjtött pénz csak akkor kerül levonásra, ha a kampány lezárult és sikeres volt.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

A Kickstarteren és a fix összegű IndieGoGo-s kampányok esetén meg kell adnod kezdéskor az elérendő célt. Ha a felajánlások nagysága eléri, akkor sikeres lett. Az, hogy mondjuk KS-en - az utólagos tranzakció letiltása miatt - nem érkezik be a teljes összeg, nem befolyásolja a kampány sikerességét. Ezért is van az, hogy aki nem fejetlenül megy neki az ilyen dolgoknak, az a badge-ek előállítási, szállítási költségén kívül számol a lemorzsolódással is.

Nem. A KS-en csak fix összegű, míg az IndieGoGo-n fix összegű és nem fix összegű kampányokat csinálhatsz. Minden esetben meg kell adni egy elérendő célt. Pl. azt mondod, hogy $10k-t szeretnél összekalapozni. Ha az adott idő alatt csak $8k jön össze, akkor KS-en, és IGG fix kampány esetén nem kapsz egy fillért sem. Ha IGG nem fix összegű kampányt indítottál, akkor megkapod a $8k-t a kampányidőszak lejárta után.

Mittomén, mondjuk az oldal megtiltja, hogy magad sikeressé tehess egy saját kampányt. De ezek szerint itt nem így van. Azóta persze vége a kampánynak és látom, hogy "This campaign did not meet its $32,000,000 funding goal by the deadline".

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

van rá reális lehetőség, hogy Shuttleworth-ék zsebből képesek betolni ennyit?Mármint az anyagi háttér meg van?
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Biztosan nem ismered a történetét. Shuttleworth dollármilliomos. 1995-ben megalapította a Thawte-t, amit 4 évvel később eladott a Verisign-nak 500 millió dollárért. Ebből elment az űrbe 20 millióért, 10 millió tolt az Ubuntu Foundation-be.

Ha jól forgatta a vagyonát, akkor sincs jelenleg kevesebbje fél milliárd dollárnál.

--
trey @ gépház

ettől még ez csalódás nem csak az canonicalnak, hanem a kickstarternek is. ha ez összejött volna az lehet újabb ajtót nyitott volna ki a számukra a nagyobb projectek irányába.

Egyre rejtélyesebb számomra, hogy mit akarsz mondani. Csalódás ez a crowdfunding-nek? Milyen csalódás?

Az IndieGoGo (és nem a Kickstarter, annek ehhez semmi köze) akkor is megkapja a lóvét, ha a kampány nem ér célt. 4% a jutaléka, ha a kampány eléri kitűzött célját, 9% ha a kampány nem éri el a célt.

--
trey @ gépház

? Ugat a neniked. Ki mondta, hogy nem kapja vissza a penzt mindenki? Egyebkent nem a Canonical, hanem az IndieGoGo, de tokmindegy. Ettol meg ugyanugy...

a middleman jol megszedi magat, a projekt ezen inkarnacioja megdoglik, a tamogatok pedig kapnak egy... semmit

Merthogy ugye a projekt celkituzese nem az volt, hogy fizessunk be penzt, aztan kapjuk vissza, hanem egy telefon. Fogalom nelkul.

A támogatók szóról majd saxus-szal vitatkozz.

Amit te itt sározni akarsz, az a Canonical kampánya, de mellément, mert az IndieGoGo működése ilyen. Akik fizettek, azok vagy tisztában voltak ezzel és így adtak = semmi problémájuk nem lehet a dologgal (hacsak nem komplett debilek), vagy nem ennek tudatában adtak lóvét, akkor meg nem támogatók, hanem félbolondok (fogalmuk sincs mi ez az egész).

Lefordítom: senki sem ígért olyat, hogy "ha adsz x dollárt, akkor biztosan lesz Ubuntu Edge telefonod".

Segítek megkeresni:

"If we don’t reach our target then we will focus only on commercially available handsets and there will not be an Ubuntu Edge. All contributions will be fully refunded."

--
trey @ gépház

Tovabbra is azon lovagolsz, amit senki nem allitott. Senki nem mondta, hogy nem kapjak vissza a penzuket. Elmondhatod meg 100-szor, de nyitott kapukat dongetsz.

Senki nem mondta, hogy biztosan lesz Ubuntu Edge. Pontosan arrol van szo, hogy SIKER eseten lesz, BUKAS eseten nem lesz. Most az utobbi eset all fenn. Es ezt vagy te kepes ugy kihozni, hogy a vilag legsikeresebb crowdfunding-ja! Holott az egeszbol nem lesz semmi, 60 ora mulva szepen visszakuldik mindenkinek a penzt, az IndieGoGo megtartja a 4%-at, a Canonical meg azt csinal, amit akar, de penzt nem lat belole lofaszt se. Marpedig a kituzott cel ez volt, a penz, a 32 milla, ez volt a crowdfunding projekt. Namost ez igy semmi, nulla, kezdoallapot, origo. Igen, a funder visszakapja a befizetett penzet. Igen, most mar leirom, hatha nem irod le meg egyszer a nyilvanvalot ilyen bunko, kioktato stilusban, mintha lenne barki, aki nincs vele tisztaban. Nem, nincs ilyen, ertjuk.

DE.

Meg mindig az van, hogy a penzgyujtes nem erte el a kituzott celt, tehat nem lesz Ubuntu Edge (legalabbis nem ebbol a gyujtesbol), a befizetok nem kapjak meg a termeket, amiert fizettek (volna), hanem ugyanott lesznek, ahol a funding elott voltak, ellenben az IndieGoGo megkapja a 4%-at.

A Canonical csinalhat sajat penzen, amit akar. Ebbol hogy lesz a vilag legsikeresebb crowdfunding-ja, elarulnad nekem?

Bviktor, te vagy képes sikertelen kampányról beszélni akkor, amikor

- az egész világ tech sajtója erről írt hetekig (szerintem a HUP-on volt róla a legkevesebb hír)
- amikor még a nagyon sikeres magyar szappanárus is azt találgatja, hogy összejön-e a pénz és erre nézve számításokat végez
- amikor a Bloomberg beszáll egy _linuxos cég_ ötletébe

Szerinted nem tudtak volna akkora összeget kitalálni, hogy a végén ne legyen sikeres abban az értelemben, hogy elérik a célt? Biztos akkor lett volna sikeres, ha 5 milliót tűznek ki célnak és kétszeresen felülteljesítik? Technikai értelemben biztos.

Bár, mondjuk nem tudom, hogy akkor is sikeresnek neveznéd a kampányt, ha 5 millió lett volna a cél, 10 millió jött volna össze és a végén valami használhatatlan szart kaptak volna az emberek.

A kampány számomra (és ha végignézel a világban akkor mások számára is) több szempontból is sikeres. Az nekem mindegy, hogy te minek könyveled el.

--
trey @ gépház

- az egész világ tech sajtója erről írt hetekig (szerintem a HUP-on volt róla a legkevesebb hír)

Ja, 2 hete arrol ir, hogy senkinek nem kell az Edge, mert nem jon ossze a penz.

- amikor még a nagyon sikeres magyar szappanárus is azt találgatja, hogy összejön-e a pénz és erre nézve számításokat végez

Omm... jo lenne, ha nem mindig csak az IT kollegaiddal beszelgetnel, hanem az utca emberevel is, aki max annyit mond, hogy "mi a rak az az ubuntu?"

- amikor a Bloomberg beszáll egy _linuxos cég_ ötletébe

Hany tech ceg van vajon a vilagon? Ebbol egy ceg el is foglalt 1 helyet az 50-bol. De jo, nezzuk a te szemszogodbol, gondolkodjunk egysegsugarban, a 0-nal tenyleg tobb az 1, innentol atuto siker.

Szerinted nem tudtak volna akkora összeget kitalálni, hogy a végén ne legyen sikeres abban az értelemben, hogy elérik a célt? Biztos akkor lett volna sikeres, ha 5 milliót tűznek ki célnak és kétszeresen felülteljesítik? Technikai értelemben biztos.

Bár, mondjuk nem tudom, hogy akkor is sikeresnek neveznéd a kampányt, ha 5 millió lett volna a cél, 10 millió jött volna össze és a végén valami használhatatlan szart kaptak volna az emberek.

Osszemosod a crowdfunding kampanyt a teljes projekttel. A teljes projektre a 32 millios is nyilvanvaloan kurvara nem lett volna eleg. Nem veletlenul kickstarter a rivalis oldal neve. Ne tedd a hulyet. Igen, a kampany akkor lett volna siker, ha osszejon, nem pedig a levesbe (vissza a feladonak) megy az osszes penz. A projekt sikere csillio masik dolgon mulik, es nem tudhatod elore se te, se en, hogy mennyi penz kellett volna hozza, ilyen hasrautes-szeru talalgatasba pedig nem fogok belemenni.

A kampány számomra (és ha végignézel a világban akkor mások számára is) több szempontból is sikeres. Az nekem mindegy, hogy te minek könyveled el.

Igen, az omgubuntu es a hasonloan ubuntu-orult oldalak mindenkepp egyetertenek veled, de pl. az altalanossagban opensource-fanatic Phoronix mar nem ennyire ujjong a semmin, a kevesbe opensource-orientalt oldalak meg vegkepp nem.

Szerintem az a problema, hogy ket malomban oroltok.

Abban igazad van, hogy maga a kampany technikailag bukas volt, mert a penz NEM jott ossze, a tamogatok pedig - habar a penzuket visszakapjak - NEM fognak kapni Ubuntu Edge telefont - az csak sikeres kampany eseten jart volna.

Viszont azt meg te is elismered, hogy a Canonicalnak valojaban sosem az volt a celja, hogy osszehozza a 32 millio dollart, hiszen ez csak a gyartasi koltsegek egy (igen kis) reszet fedezte volna csak. A valodi cel itt inkabb a hirveres volt. Draga hirveres volt, es volt benne jocskan kockazat - de ez a lenyegen nem valtoztat.

Trey azt mondja - szerintem helyesen, de ez maganvelemeny - hogy ha es amennyiben a Canonicalnak a hirveres volt a celja - marpedig nagyon ugy tunik, hogy az volt a cel - akkor az sikerult.

Valoban igazad van abban, hogy az utca embere meg most sem tudja, mi az az Ubuntu - bar mar ez is valtozoban van, egyre tobb emberrel talalkozok, aki hallott mar valamit rola -, de az Ubuntu Edge elsosorban nem is azoknak keszul - szerintem -, hanem azoknak, akik pontosan tudjak, mi van a brand mogott. A tobbit meg elintezi a suttogo propaganda. Mert ha Jozsi es Miska megtudjak, hogy Jancsinak Ubuntu Edge telefonja van, es az milyen uberallatcool, akkor ok is vesznek - holott soha nem hallottak meg az Ubuntu brandet se sehol.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ez egy (majdnem) tokeletes reklam volt. Mindenki, akit egy picit is erdekelhet egy Ubuntu phone hallott errol a projectrol es megtudhatta, hogy mire lesz kepes a phone. Meg fogjak csinalni.

Meglehetosen sajatos fogalmad van a "siker"-rol.

Mármint hogy mutassuk meg a szolgáltatóknak, hogy mekkora igény van rá. A jelen állás szerint ekkora. (ugye nem baj ha az egybit mellé behozom a valós számokat. Ugye nem?)

szerk: amúgy nem vagyok biztos abban, hogy ez volt az egyetlen cél. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy tudom, hogy mit akartak elérni. Ebből kifolyólag én meg sem tudom állapítani, hogy elérték-e, amit akartak.

szerk2: konkrétan melyik eredeti szlogenre gondolsz?

Én inkább a legsikeresebb sikertelen kampánynak nevezném.

Izé... Csak szólnék, hogy a Star Citizen jelenleg 15,706,052 dollárnál tart. Igaz, hogy ők nyitva hagyták a kampányt a Kickstarter után, és pénz nagyrésze azóta folyt be.

Nincs benne semmi valosag (ezert lehetett volna max vicc), csak a kormany annyira fosik szegenytol, hogy mindent megtesz a mocskolasa erdekeben. Ami miatt egyebkent sorban nyeri az osszes pert, es mar egy raklap birosag altal kotelezett sajtokozlemeny es korrekcio volt arrol, hogy Bajnainak zero koze volt az ugyhoz, es csak a Fidesz kepzel oda valami time warp keszuleket, amivel ez lehetseges lett volna.

De hat a frocsogesre mindig fogekonyabb a pornep :)

Ugye ugyanarról az ürgéről beszélünk, aki a Gyurcsány kormány egyik kulcsfigurája volt éveken keresztül, csak most próbálja úgy előadni, mintha nem lett volna köze ahhoz a xarhoz, csak hát ez így valóbban vicces. Neki is ott lenne a helye, ahol Orbánnak, Gyurcsánynak, meg az összes eddig leszerepelt majomnak - a kukában.
De ne politizáljunk! :)

Valamikor a 90-es évek végén valamelyik (magyar) levelezési listán fölvetettem, hogy egy bizonyos fordítási projektet némi pénz fölajánlásával meg lehetne gyorsítani, meg a minőség is jelentősen javulhatna.

Erre egy úriember úgy elküldött nyaralni, hogy alig volt időm vízumot kiváltani. Számára a "pénz" és a "Linux" szavak teljességgel összeegyeztethetetlennek tűntek.

Ahogy elnézem, nagyot fordult a világ.

---
Science for fun...

Amióta a Steam lefordult Linuxra, azóta vásárlok játékokat. Előtte "ha már lúd legyen kövér" alapon nem érdekelt annyira, hogy jogtiszta-e a cucc, mert nem a kedvenc platformomon futott. Igaz a Portal 2-t még annak tudatába vettem meg és vittem végig, hogy max. Wine-nal lesz esélyem - de bejött. :D
Nem azért használok Linuxot mert nincs pénzem és érdekel a jogtisztaság. Ha akarnám megvenném a Windows-t (kizárólag a 7-et), de meggyőződésből ülök most is az Ubuntum előtt, meggyőződésből szenvedek a Wine-nal és élvezem a Steam-es játékokat, még ha minimális teljesítmény csökkenéssel is, és meggyőződésből támogattam az Edge kampányt én is.
Vannak negatív hangok, a magyar ember ilyen; pesszimista és sarkítja az igazságot. Én inkább azt mondom, hogy egyszer lesz egy telefonom, amin gyárilag Ubuntu fog futni.

Igen vannak akik még játszanak is. "Gyerekes" beszólásoktól kíméljetek. Köszi. :)
---
Ássuk el a csatabárdost!

Én megveszem a játékokat. Több okból is. Az egyik az, hogy legyen jogtiszta. De a legfontosabb az, hogy az "órabérem" több, mint amennyibe egy játék kerül. Azaz, nem lennék hajlandó szívni azzal, hogy megkeresem, lewarezolom, hackelem/crackelem, nem megy, kilép, kurvaanyád, tiltsd le a tűzfalat, nocd crack, meg a faszomtudja mi.

Ha egy óra alatt többet keresek mint amennyibe egy játék kerül, akkor hülye lennék a warezolással szopni. És ez csak a gazdasági oldala. Ott van még a morális és jogi oldala is a dolognak.

--
trey @ gépház

Bár elvonatkozva a személyedtől, de vajon mennyire változna ez a helyzet, ha az órabéredből csak mondjuk 3 nap beáldozásával lennél képes egy 8-10 ezer ft-os játékprogram megvételére?
- csak havi egy db-ot veszel
- csak félévente veszel
- engedsz a kísértésnek

ui, a gépemen eredeti a win7, és az a 2 db játék is.

Nem tudom, hogy 2013-ban milyen 8-10 ezer forintos játékprogramokról beszélünk. Ilyen kategóriából jó ha évente van 1-2, amit én megveszek. A többi a szemét kategória.

De pl. a héten vettem meg a következőket:

- Burnout Paradise: The Ultimate Box
- Crysis 2 Maximum Edition (ez megvolt dobozosban 10K körüli árért)
- Dead Space 1
- Dead Space 3
- Medal of Honor 2010
- Mirror's Edge
- Battlefield 3 + soundtrack
- Sims 3 (3 pakk) + soundtrack
- Amnesia: The Dark Descent
- Botanicula
- Thomas was Alone
- The Showdown Effect
- McPixel

Ez a teljes lista volt 7,7 dollár, azaz 1800 Ft. Persze lehet mondani, hogy ez most van, csak ez nem igaz. Annak idején is voltak akciók, Valve Orange Box-ot vettem pl. 3 e forintért évekkel ezelőtt.

--
trey @ gépház

"De a legfontosabb az, hogy az "órabérem" több, mint amennyibe egy játék kerül"
"- Crysis 2 Maximum Edition (ez megvolt dobozosban 10K körüli árért)"
10*8*20=1600, azaz legalább 1,6 millió nettót keresel havonta. 50%-os elvonással számolva az majdnem 160 ezer CHF évente.

Magyarországon ez már elég egy polgári egzisztenciára. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Azert te sem fejezted ki teljesen pontosan magadat. Merthogy ugye EGY jatek az nem ezernyolcszaz forint se igy, se ugy (csak a Sims 3 kostal olyan nyolc kHUF korul per pakk, a bundle-ban meg joval kevesebb, mint 1800), es ahhoz azert mar eleg csunya oraberednek kell lennie. Szoval sehogy se stimmelt, amit mondtal addig, amig nem mondtad, hogy bundle-ra gondolsz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Teljesen mindegy, mert a kalkulációban nem ez a lényeg. Az a lényeg, ha én egy óra alatt mással foglalkozok mint warez toszkodással, és azalatt az egy óra alatt többet keresek (és nem feltétlen kell, hogy ez informatikai munka legyen) mint egy játék ára, akkor nyilvánvalóan azzal a mással foglalkozok és majd abból kifizetem a játék árát. Ha egy évben veszek 20 játékot, legyen 10 ezer (pedig ez kurva drága) darabja, az 200 e forint. Miről beszélünk?

Azt meg végképp nem értem, hogy miért kellett a játék árát felszorozni napi 8 órával, havi 20 munkanappal...

--
trey @ gépház

Igen, errol van szo. Ma itthon nagyon keves ember van, akinek 10 kHUF korul mozog az orabere, es - minden szakmai tiszteletem mellett - szerintem Trey-e nem ott mozog. Azzal egyutt, hogy nem tudom, mennyit keres valojaban - es nem is erdekel - nagysagrendileg nem stimmel az osszeg.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A játékok megvételében egyetértünk, az órabér kérdése érdekesebb vitatéma, hisz akkor te nem is készítesz szendvicset a gyereknek, hisz azt sokkal olcsóbban megcsinálja Joli néni, és neki az órabére is olcsóbb, nomeg nem is focizol vele mert....
Azaz mindent nem lehet így mérni. Mindegy. Nem ezért írtam. Van olyan játék ami elvette a kedvem a megvételtől, sőt bár megvan, a warez verzió fut azon a gépen amire ez felkerült. Ez pedig a sims és az ő "kiterjesztései". Ami természetesen inkább sehogy nem működnek együtt. A warez oldalon voltak telepítő szettek, magyarázatok segítségek. A gyártónak a bejelentett hibát miszerint az egyik kiegészítő tönkreteszi a másikat (3 óra szívás után) a bejelentés után 4 nappal azzal honorálta: nem tud segíteni, sajnos ez ilyen. Warez site letöltéssel 35 perc, öröm a kislány arcán. Érdemes volt megvenni?

Mindent nem lehet így mérni és nem is mérek így. Pl. a számítógépes tevékenységeket sem mindegyiket mérem így. Ha olyasmivel foglalkozok a számítógépekkel kapcsolatban, ami érdekel, vagy hobbi kategóriába esik, azt nem így mérem.

De ha valami utálatos, életerő elszívó tevékenység. Azt igen. Ez a warezzal bohóckodás számomra az. De pl. vettem már meg számomra hasznos program fizetős verzióját az ingyenes helyett csak azért, mert nem akartam, hogy reklámbanner vegye el a hasznos területet a képernyőn az értelmes tartalomtól.

--
trey @ gépház

Nem tudom, nekem a Sims-sel sose volt egyuttmukodesi problemam, foleg a 3-as sorozattal. A 2-esnel meg voltak sorrendisegi megkotesek, nem volt mindegy, hogy mit mi utan raksz fel, de a 3-asnal ezeket szerencsere egytol-egyig megoldottak.

Amugy en nagyjabol azt szoktam csinalni, hogy amibol lehet, felrakom a warez verziot, es ha tetszik a cim, akkor megveszem - ha latom boltban. Igy van meg nekem az Age of Empires, az Age of Mythology, a Sacred, es meg tobb mas jatek is. Nem mindenbol van normalis demo verzio, zsakbamacskara meg nem koltom a penzt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ez a mir veget jelenti ? :)

10k peldany mar eleg ahhoz, hogy komoly legyen a dolog 32M -el tul sokat kertek.
"Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka."

Piac felmeres ? Baromsag. Elorendeleshez, boven eleg lett volna 8M.
Aztan ha 8M meg van, tobbiek batrabban elorendelhetnek, mert founded a project.

Nem tudom melyik gyar az, ami azt mondja, hogy 10k peldanyert, be sem kapcsoljuk a gyarto sort.
A kijelzo lenne egyedi ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.