Elrendelte az Egyesült Királyság kormányzata a nyílt forrású szoftverek preferálását a kormányzati hivataloknál

Címkék

Az Egyesült Királyság kormányzata első ízben rendelte el, hogy a kormányzati nyilvános, digitális szolgáltatások jövőbeli fejlesztéseinél preferálni kell a nyílt forrású megoldásokat. Az új Government Service Design Manual dokumentum When to use open source bekezdése egyértelműen rendelkezik:

Részesítse előnyben a nyílt forrású szoftvert a proprietary vagy zárt forrású alternatívákkal szemben, kiváltképp operációs rendszerek, hálózati szoftverek, webszerverek, adatbázisok és programozási nyelvek esetén.

A dokumentum kitér arra, hogy zárt forrású programokat csak ritka kivételek esetén szabad használni és akkor is óvakodni kell a vendor lock-in helyzetekről. Az új irányelv-gyűjtemény egyik kidolgozója elmondta, hogy nem dogmatikusak a betartatást illetően, mert tudják, hogy nem mindenre megoldás a nyílt forrású szoftverek használata. Minden feladatra a legmegfelelőbb eszközt választják. Viszont a nyílt forrás állami szektorban való használatának egyértelműen nagy előnyei vannak.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Vajon a győri, futballos Szíjjártó és haverjai erre mikor fognak rájönni? :-)
Ha egyáltalán...
Papolnak ezerrel, röfögnek ezt-azt, elengednek baltás szakmunkásokat hazai irányba (fővárosa: Baki), de közben megy a digitális tananyag "támogatása" a M$ irányába állami pénzekből (jóféle adóforintokból) és az lesz ám az igazi vendor lock-in helyzet (pl. ha a kölöknek - ugye a család szeme fényéről van szó - nincs M$ alapú (által támogatott/engedélyezett) eszköze és azzal együtt megfelelő operációs rendszere, akkor menjen segédmunkásnak (amúgy sincs elég munkanélküli), vagy majd azt is állami pénzből megveszik mindenkinek, egységesen, közbe_szerzés testre szabott módon: Közgép)?
Mert - nagy valószínűséggel - mással nem fog futni az a ...tt tananyag - garantáltan.
Másként hogyan, miként lehet(ne) kinevelni a jövő nemzedék rabszolgáit? :-(
Ha nagyon másként nem megy, akkor lesz egy újabb Alkotmány Alaptörvény módosítás.
Szép, új világ?

Az az érzésem, h csak szerveroldalon akarnak nyíltak lenni. Legalábbis az irodai programcsomag kategória feltűnően nincs kiemelve.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Éljen a verseny...

Ja várj, ilyen esetben teljesen elfogadható a verseny korlátozása.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Szerintem nálunk is már csak idő kérdése, de ehhez sokat és jól kell lobbiznia a szakmai szervezeteknek (meg mindenkinek, aki inkább itthon tartaná az adóforintokat).

Már látom a hírekben :)

2014. július 1., kedd
Elrendelte Magyarország kormányzata a nyílt forrású szoftverek preferálását a kormányzati hivataloknál, az oktatásban és az egészségügyi intézményeknél.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium frissen kinevezett vezetői közös sajtótájékoztatón jelentették be a kormány új, nyílt forráskódú megoldásokat előtérbe helyező fejlesztési stratégiáját. Felhasználva a témában összegyűlt különböző hazai és külföldi tapasztalatokat, számos állami fejlesztési projekt kapott zöld utat. Ezek többek közt lefedik az önkormányzatok informatikai rendszereinek szorosabb integrációját, az egészségügyi és a kormányzati infrastruktúra továbbfejlesztését. A miniszter szerint az új rendszerek és alkalmazások nem csak milliárdos megtakarításokat, hanem új munkahelyeket, hatékonyabb egészségügyi ellátást, valamint már a közoktatástól kezdődően versenyképesebb tudást jelent a magyar állampolgárok számára.

A projekteket koordináló vezető elmondta: "A céljaink megvalósítása herkulesi munka, ezért a nyílt forráskóddal foglalkozó cégek mellett a civil szakmai szervezeteket és egyetemeket is be kívánjuk vonni az egyeztetésekbe. Az így kialakított szakmai tervek alapján példaértékű összefogás és együttműködés alakulhat ki a különböző szektorok között és ez a gazdasági növekedésre is jótékony hatással bír."

Most csütörtökön meg gyertek az Arénába :)
http://techcorner.hu/esemeny/2554

---
Informatikai Biztonság Wiki
http://osbuda.hu/biztonsag
https://facebook.com/informatikai.biztonsag

pontosan, a közösség akinek szól, az munkában van és nem mindenki teheti meg, hogy elmegy, hogy ha akarna, mivel az alkalmazónak ha nem érdeke akkor nem mehet. továbbá hirtelen szabadságot sem biztos hogy ki tud venni, az más kérdés, hogy nem mindenki akar erre szabadságot "költeni".
ettől függetlenül sok sikert kívánok az eseményhez.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/