Raspberry Pi helyzetjelentés, körkép

Címkék

Régen volt szó a Raspberry Pi-ről, pedig az elmúlt napokban sok minden történt a projekt háza táján. Pár nappal ezelőtt, április 15-én új Debian kiadást jelentettek be az apró laphoz. Megjelent egy tutorial, amely arról szól, hogy hogyan lehet Debian/Raspberry Pi alatt WiFi-t csiholni.

Akik kamut kiáltottak, azoknak nem lett igazuk. Először megérkezett a stuff a Raspberry Pi közösség legfiatalabb önkénteséhez, Liam Fraser-hez, aki a projekt letöltőszerverét adminisztrálja, illetve aki a Raspberry Pi Tutorials @ YouTube mögött áll:

Április 16-án új Arch Linux ARM build jelent meg. Az a néhány szerencsés, aki már akkora megkapta megrendelt tételét, már pattinthatta is fel tesztelésre.

Tegnapelőtt már elkezdtek felbukkanni internet-szerte az "unboxing" videók és képsorozatok, ami arra utalt, hogy a tömegesen érkeznek meg a végfelhasználókhoz az első szállítmányból származó egységek:

Április 17-én az egyik regisztrált HUP olvasó is arról számolt be, hogy kézhez kapta a megrendelt Raspberry Pi-jét.

Egy másik videón Arch Linux / Quake 3 / audió témában tájékozódhatunk:

Egy mai hír szerint csak az element14-nél több mint 100 ezer visszaigazolt rendelésnél tartanak. A disztribútor szerint aki tegnapig leadta a rendelését, az június vége előtt megkapja a cuccot.

Hozzászólások

Zanyjuk. Feliratkoztam az alert-re még a beharangozás napján, azóta sem kaptam emailt.

"Akik kamut kiáltottak, azoknak nem lett igazuk."

khhm. most elvonatkoztatva a konkret esettol en mar talalkoztam a vateran es az ebay-en is a beeteteses modszerrel, amikor par tucat elegedett vasarlo utan valahogy nem erkezett tobb termek.

egyebkent kethetente kapok az RS-tol emailt, de eddig meg nem kuldtek egyetlen olyat sem ahol rendelni lehetett volna. szoval valahogy nem igazan tud meghatni hogy a raspi weboldalan mekkora dicshimnuszokat enekelnek, nekem meg (elo)rendelni sincs eselyem, nem hogy vasarolnom.

Aki nem multimédiás hanem például vezérlési célokra szánja, annak készül más olcsó (45 EUR) alternatíva ami az RPi-vel és BBone-al ellentétben akár hobby szinten is reprodukálható vagy saját dizánjhoz használható és nem csak 10 ezer darabnál. Bár egyszerűsége ellenére akadnak extrém alkalmazások is ugyanerre a kontrollerre építve, mint például az andoridos karóra.

Én amúgy nem értek hozzá, hogyan működik a bürokrácia meg az ipari szerződések, miegyebek, de ha ekkora az igény, mi a *-ért nem lehet többet gyártatni belőle? Ha nincs kapacitás, esetleg még valakit megbízni vele?

Nekem nem sikerült előrendelni belőle, és most sem él a rendelés az RS oldalán (a farnell meg Magyarországon nem is forgalmazza). Ha így halad a dolog, hozzám még szeptemberre sem fog kerülni belőle. Addigra meg megint egyetemistává válok, aztán nem lesz időm foglalkozni vele...

A Farnell azt írta 1 hete, hogy a mellékelt linket rendelhetem, csakis bankkártyás fizetéssel. Viszont nem rendeltem meg, mert másfélszeres áron adják az RS-hez képest (Angliából szállítanak csak) valamint a bankkártyás fizetés minden (!!!) adatát a Farnell weblapján kell megadni. Igen, a biztonsági kódot is, nem irányít át banki oldalra. Kösz nem.

http://twitpic.com/98u4rm

Igen és nekem is az rémlik, hogy RS-nél olyan 8,X ezer forint + ÁFA volt meghirdetve, tehát ugyanott vagyuk.

Sőt, ahogy nézem RS-nél Angliában 20% ÁFA-val £31.86 áron adják, ami megint hasonló összeg.
Ugyan a magyar oldalon 7409 Ft-ot írnak, de nem részletezik, hogy ez mit tartalmaz, csak odabökték a lap aljára.
Vélhetően a magyar ÁFA és talán a szállítási költség is hiányzik abból az árból.

Ha pedig Google-vel átszámoltatom a $35-öt forintba, ~7800 Ft-ra jön ki, ami az előbbit támasztja alá... és ebben benne lehet a forint árfolyamkülönbsége is.

Én úgy döntöttem kivárok. Vagy kiteszem inkább a Facebookra a bankkártyám minden adatát nyilvános profilban. Az RS magyarországi forrású szállítást igért, a Farnell csak angliait. Az RS külön az RPi-hez készített shopot készít, PayPal fizetéssel, a Farnell/E14 pedig szórakozik a bankkártyával. Az RS nem hiteget, hogy mingyá' az enyém a cucc, itt topog az ajtóban... :(

Amerikaban fizetek rendszeresen (heti legalabb 3x) neten kartyaval es meg egyszer sem futottam bele ilyenbe. A paypal-t nem szamolom persze, mert az egy eltero szolgaltatas. A bankom tudna olyat, hogy meg az o oldalukra atiranyit a vasarlas utan, hogy egy plusz koddal elfogadtassam, de nem kertem. (Tehat az oldalnak megadom az adatokat, majd a bank oldalan alairom a tranzakciot.) Ugyanis ha visszaelnek vele, akkor ugyis fedezi a bank. Meg nem volt vele gondom.

Mondjuk en rutinbol olyan oldalakon szoktam regelni, ahol valamely nagy fizetooldanak a logoja kinn van, de egyebkent nagyon keves olyan oldallal futok ossze, ahol nem igy kell fizetni. Mondjuk azok is fokepp ilyen Amazon-szeru oldalak, ami azert eleg baromi nagy. De egy ismeretlen nevnel eszembe nem jutna megadni a bankkartyamat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én az e14-nél feliratkoztam, hogy értesítést kérek. Kaptam is egy levelet, hogy rajta, ha most megrendelem, akkor kapok a cuccból, megrendeltem, de semmi reakció. Elküldtem a form-ot, de semmit nem írt ki.

Egy kérdésem lenne csak: vajon lehet erre a cuccra flash playert varázsolni valahogy?

Csak mert elvileg Androidos mobilokra van, amik szintén ARM alapúak.
Viszont az Adobe megszüntette a linuxos flash támogatását, ha jól tudom.
Viszont a Chrome-ban marad.
Mégegy viszont: tudtommal a Chrome-ból csak 32 és 64 bites intel, amd procikra van.
Meg mégegy: valami alpha vagy beta verziós asztali chrome elérhető Androidos telókra.

Ezekből kiindulva akkor most szerintem IGEN a válasz, csak nem hivatalos tárolóból, hanem valami otthoni mesterkedéssel. Ami annyira nem is nagy gond, csak működjön. De azért érdekelne más vélemény is.

Nekem volt egy 600MHz-es ARMv6-os procival szerelt ZTE Blade-em, és azon elég jól ment a flash videó, ha nem volt más tartalom ami megette volna a cpu-t. Persze nem alap rommal, hanem valamelyik Cyanogenmoddal ha jól emlékszem.

A raspberryben viszont ha jól tudom 800MHz a procc és ARMv7, szóval elvileg hardver szinten kéne vinnie a dolgot, de nem tudom. Csak azért kérdezem, mert jó lenne kipróbálni. Mondjuk linuxra van valami youtube alkalmazás, ami on-air módon átkonvertálja a videókat MP4-re és a gyengébb gépek is le tudják játszani a tartalmakat. A P3-asomon anno úgy néztem youtube-n filmeket :) Szóval ha más nem, akkor remélhetőleg ez a lehetőség adott. Forráskódból csak lehet egy csomagot forgatni belőle :P

Ti gondolkodtatok olyanon, hogy a 256MB SD RAM-ot kicserélitek 512MB-ra? Vagy ez impossible? Egyáltalán létezhet 512-es SD RAM chip? De tegyük fel, hogy létezik... akkor megcsinálnátok?

Régen én úgy oldottam meg, amikor még a firefox a /tmp-be mentette a flash videókat, hogy onnan vlc-vel vagy mplayerrel játszottam le. Összemérhetetlenül kevésbé ette meg a gépet, mint a hulladék flash player.
Így egy 300 MHz-es gépen tudtam talán még 480-as videókat is nézni.