Az Oracle megvette a Ksplice-t

Címkék

Ksplice - kernelpatchelés reboot nélkül

Az Oracle tegnap bejelentette, hogy megvásárolta a Ksplice technológia mögött álló Ksplice Inc.-et. Korábbi HUP cikkek Ksplice témában: google://ksplice site:hup.hu

Hozzászólások

Na, akkor gondolom jöhet az apt-get remove --purge uptrack*

--
trey @ gépház

Azért reménykedem, hogy nem. Az Oracle logó már kinn van az oldalon, de az ingyenes letölthetőség még nem lett eltávolítva. Akár az is lehet, hogy az Oracle még keményebben rááll a témára és az eddig ingyenesen adott "becsalogató" dolgokat megtartja jobb szolgáltatás mellett. ;)

--
trey @ gépház

Üzletileg nem lenne okos döntés megszüntetni az ingyenes Ubuntu és Fedora támogatást. Elmondom miért:

- az Ubuntu Desktop és Fedora desktop ingyenes támogatása nem visz el pénzt az Oracle-től, mert ez a szolgáltatás jellemzően nem ezen a területen hozza a pénzt
- viszont jó tesztkörnyezet a Kpslice-nak, mert relatíve sok gépen tesztelheti a megoldását
- ráadásul ha egy rendszeradmin kipróbálhatja ingyen testközelből, akkor hamarabb jut el oda, hogy 'bammeg, ez de milyen jó lenne a szervereiken!', onnan meg egyenes az út az Oracle kasszájáig

Szóval ezért azt gondolom, hogy jó esély van arra, hogy az Oracle nem szünteti meg ezt a becsalogatót. A többi platformra - pl. Ubuntu Server - eddig is fizetni kellett a Ksplice szolgáltatásért.

--
trey @ gépház

http://goo.gl/JFWWp
Ez egy megtörtént eset. A „Hókarú Nauszikaá”-t nem sikerült dekódolnia egy közéleti szereplőnek, ezért még feljelentést is tett mert szerinte megfenyegették, hogy őt a „nyuszikát” hókaróra húzzák. Műveltségi körkép a 21. századi Magyarországról. :)

Ugyan már. Számos államigazgatási, oktatási, egészségügyi és multicég szervertermébe vagyok bejáratos, ahol rendszeresen rám bízzák a feladatokat. Valószínűleg azért, mert papírom van arról, hogy értek ehhez. Ilyen helyekre papírok nélkül nem lehet bejutni, munkát nem lehet végezni. ;) Lehet itt autószerelőzni, de hogy pont kirsa74 autószerelőzik a legtöbbet, akinek a képzettsége - hogy is fejezzem ki - elég cinkes, az a világ vicce. Meg te, aki Linux portált üzemeltettél szappan- és vegyiárus létedre. Az autentikus :D

--
trey @ gépház

és mind örülünk, hogy a győri lakosság tudja hova vinni a crashelt windows-ait újrainstallálásra. ráadásul a zrt fel tud mutatni egy ubuntu-hoz értő embert is (papírral)! kivéve a kernelt, mivel azt az oracle intézi helyetted. meg a boot folyamatot, mert ahhoz se nyúlsz. de amúgy tényleg!

oregontól nem szép hogy linux portált üzemeltet, de a tiédet meg ráadásul bra üzemelteti. FreeBSD-n.

Jenci, nekem hardver oldalon van főként papírom. Olyasmiket sorolj, hogy a győri és országos intézmények veled szerelteik a rack szekrényüket, rakatják össze és szervizeltetik a szervereiket, építtetik a SAN-jukat stb.

Persze a múltkor éppen kamiont raktam a cégnél, mert arra volt szükség. De van, hogy éppen ugyanennek a cégnek a megbízásából Európa valamelyik 5 csillagos szállodájában ülök egy asztalnál az Intel, a Fujitsu, a HP vagy valamelyik másik multi első embereivel vendégként.

Írd tovább a hazugsággyárad, de ne felejtsd felvenni a pancserlistádra a saját lamerkedéseidet se, mert így hiteltelen. ;)

--
trey @ gépház

köszönöm az ajánlattételt, az a rész kimaradt hogy mennyiért szerelsz rackszekrényt, illetve pakolsz teherautót? jó lenne nekem egy ilyen kontakt, mert ilyen kulimelót sosem végzek.

ha elküldöd a treymeme listádat, szívesen hostolom! (ha bra segít neked e téren, hát ki vagyok én, hogy ne ajánljam fel hasonló szolgáltatásaimat?..)

Nem titkos az óradíjam. Aki kér ajánlatot a cégemtől az rendszermérnökként 16 ezer forint / óra árat fog kapni. A kamionrakásba pedig a szervizes fiúknak segítettem be, mert éppen kevesen voltak. 1 darab zöld Borsodi sörért (ennyit kapott mindenki poénból), de azt is elajándékoztam Cirmi kollégámnak, mert szomjas volt ;)

Jelzem, ez egy olyan cég, ahol a milliárdos tulaj, ha kell kiugrik a Mercédeszből, ledobja a zakót és nekiáll dobozt rakni.

A munka nem szégyen.

--
trey @ gépház

Esetleg rátérhetnénk most arra, hogy te mivel tengeted napjaidat :)

Az biztos vidámabb sztori. Mondjuk sok időm nincs rá, mert lassan F1 meg dolgom is van, készülődnöm kell. Amúgy itt szakad az eső. De nem veszi el a kedvem, mert 4 órakor a legjobb spanom ma megnősül és feltehetően ma jól fogunk szórakozni! ;)

PS: a rólad szóló meme-t egyesek elkezdték írni itt a kommentekben (nem én, mert az ilyent rangon alulinak érzem), de te bírósággal fenyegetted meg az oldalt, ha nem távolítom el???!!

--
trey @ gépház

Azért ismerjük el, hogy az autószerelő jól csinálja, ha ő üzemelteti a No. 1. *nix portált az országban - vagy ha úgy tetszik - magyar nyelven.

Másrészt igenis számít, hogy ki mit irogat össze egy olyan portálon, ahol összegyűlik sok, a szakmát állítólag gyakorló (vagy azt imitáló), esetenként döntésközelbe (= pénzköltésközelbe) kerülő ember.

Beszélsz össze vissza! Az előző hozzászólásod után azonnal kiadtam a törlés parancsot úgy ahogy ott leírtad.
Most tessék leírni a visszatelepítéshez szükséges parancsot is! :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

OMG! :( Terjeszkednek a "vörösök".

Customer letter:

"Oracle does not plan to support Red Hat Enterprise Linux or SUSE Enterprise Linux. The Oracle Linux Premier Support subscription applies to Unbreakable Enterprise Kernel."

Meglepődnék, ha pestisrac életében egy sor kódot is írt volna. :))

Én mondjuk olyanokra gondoltam, akik ehhez értenek. Talán nem is kéne startup. Számos olyan cég van, aki ért ehhez. Itt van mindjárt a Balabit (tippadóként kérek 5%-ot ;) Megvan a szakértelem, security területen dolgoznak és "állítólag" nem is ügyetlenek.

--
trey @ gépház

Áh, szerintem csak egy kis pöcs... vagyis olyan, csak kisebb. Amikor valaki csinál valaki valamit, akkor sok "okos" srác, "jobban" is meg tudná csinálni. Jah, de annyira taszítja ez az elbaltázott dolog, hogy nem, hogy olyat, de semmilyet sem csinál. Puszta szájkarate. Mondom ezt úgy, hogy a BalaBithez partneri, pár emberrel pedig baráti viszonyon kívül más nem fűz.
Egyébként pont az ilyen emberek miatt van, hogy sokan mondják, csak akkor jönnek körülnézni a HUP-ra, ha muszáj és nagyon keresnek valamit. Csak fel kell húzni a gumicsizmát, hogy a fentiek fekálián át tudj gázolni és meglásd a gyöngyöt a sz@rban.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy mérlegelték az Oracle-nél, hogy melyik hoz több pénzt: ha supportálják, vagy ha nem supportálják a linuxos versenytársakat.

Szerintem itt az Oracle elsősorban a RedHat ellen lépett (mivel sok "enterprise" redhat ügyfél használta a Ksplice szolgáltatását).

CentOS alatt használom a fizetős Ksplice-t és egy ilyen mondat szerepelt a tőlük kapott tájékoztatóban: "The Ksplice Uptrack service is planned to be included as a standard part of Oracle Linux Premier Support, and we will no longer be selling the service separately to new customers moving forward."

Tehát a jövőben új ügyfél csak az Oracle Support keretében vehet Ksplice szolgáltatást, külön termékként _nem_.

A RedHat év elején megelégelte az Oracle "Linux Support" ügyét, és csinált egy finom húzást, amivel a GPL-en belül maradva alávágott az Oracle (és a Novell) módszerének (hogy lenyúlják az ügyfeleket, miközben a RH végzi a kernelfejlesztés oroszlánrészét): http://www.theregister.co.uk/2011/03/04/red_hat_twarts_oracle_and_novel…

Pontosan... Es itt lenne az ido, hogy a RH forkolja a projectet. Az mar mas kerdes, hogy van-e erre resource (bar nem lepodnek meg ha 1-2 honap utan jonnenek a hirek hogy X.Y. a ksplice project vezeto fejlesztoje elhagyta az Oracle-t mert...).

A baj az az, hogy a RH egy kishal az Oracle-el szemben :(
Lehet, hogy jobban teszik, ha meghuzzak magukat...

By the way: Join to the "I hate Oracle" club on facebook. ;)

Valóban kishal.
De a "forkolás"-nak kb elég lenne a logó csere, onnantól már csak karban kell tartani a frissítéseket, amiket a kernelfejlesztő csapat úgyis belecsap a kernelbe, nem? Tehát végülis talán nem olyan nagy többlet munka, ha Kclipse módon is hozzáidomítják a patcheket a kernelhez.

Igen, szerintem is az lenne a legjobb, ha forkolnák, és minden nagyobb disztribúció beépítené a saját frissítési szolgáltatásába. Ugyanis eddig a Ksplice abból élt, hogy elkészítette a patcheket a disztribúciók aktuális kerneleihez, amiért pénzt kért (azoknál a disztribúcióknál, amiket jellemzően "production" környezetben futtatnak.)
Egyből nem érne többet az Oracle. :-)

Érdekes lesz a dolog, ha a két cég némiképp keresztbetesz egymásnak, mert ránézésre az Oracle jobban támaszkodik a Red Hat technológiákra, mint fordítva, és a Red Hat is képes - a hardvert és az adatbázist leszámítva - teljes enterprise stack-et adni az ügyfeleinek, s néhány további dologban még többet is tud adni, mint az Oracle...

A Ksplice nem olyan nagy dolog, hogy ne tudna a Red Hat, a Canonical és a SuSE (akárki éppen a tulajdonosa) egy hasonló megoldást implementálni közösen a kernelben, amely akár bele is kerülhetne a mainstream kernelbe, és akkor az Oracle bezsírozhatja és oda teheti a Ksplice-t, ahova az a Ksplice felhasználók éppen erősen kívánják.

Egyébként nagyon látványos, hogy az Oracle stratégiai döntéshozói még mindig nem értik igazán a nyílt forrást és annak kezelését, ahogy a viszonylag erős közösséget se tudják hova tenni... ez a legerősebben az OpenOffice.org fiaskónál látszott. A Sun-t is azért vették meg, hogy ne máshoz kerüljön a technológia feletti ellenőrzés, s egy év elteltével is még csak forgatják a Sun-os koncot, hogy mit is tudnak vele kezdeni azon kívül, hogy a szabadalmi portfólió alapján a fél világot beperelik, a másik felét meg perrel fenyegetik meg...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Szerinted az Oraclet erdekli a kozosseg meg az openszosz?

Oket csak az erdekli, hogy minel tobbet keressenek, es egyelore a bevetel onnan van, ahova komoly ceges hatszel nelkul nem lehet eladni semmit. Gondolom sejted, hogy allami es banki szektorban a "kozossegi tamogatas" es hasonlokkal meddig jutnal el egy palyazaton.

----------------
Lvl86 Troll

Kell majd érdekelje, ha nem marad más a Sun-os csomagból, csak a szabadalmak és a hardver. Egy csomó dolgot elbuktak már, mert nem értették a nyílt forrást és a közösséget... elbukták az OpenSSO-t (OpenAM), az OpenSolarist (Illumos) OpenOffice.org-ot (LibreOffice), a Hudson-t (Jenkins), és még fél tucatnyi kisebb-nagyobb dolgot... mindegyiknél próbáltak erősködni, megszorongatni a közösséget, aztán mire észbekaptak, a vezető fejlesztők és architekt-et elhúztak máshova, s az Oracle ott maradt egyedül pár junior programozóval, és mire észbekaptak, mindegyikből lett egy új projekt, amely mögött felsorakozott a hajdanvolt közösség. A Oracle pedig szégyenszemre odaadta végül valakinek a cuccot (OpenOffice.org -> Apache, Hudson -> Eclipse, stb.), de látványosan sorvadnak el ezek az ajándékok, mert nem kell senkinek.

Közösség nem csak egyénekből áll, hanem közösséget alkotnak a piacon az azonos területen dolgozók, így simán össze tud például gyülni egy minikonferenciára a Java fejlesztő cégek java, s képesek egymásnak előadni technológiai szemléletben, holott egymásnak konkurensei. De képesek felmérni azt, hogy mikor érdemes szövetkezni és mikor nem. Az Oracle nem szövetkezős fajta, és ez nagyon látszik az utóbbi egy év történésein, jelenleg fut az események után és nem irányítja azokat.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> Szerinted az Oraclet erdekli a kozosseg meg az openszosz?

Persze hogy érdekli. Mindenkit érdekel, mert "természeti erőforrás". Aki ki tudja "bányászni", többre jut vele, mint nélküle.

Más kérdés, hogy egy konkrét cég miért tud (vagy nem tud) élni a lehetőséggel.

Az *OUG tagok között van szép számmal Oracle felsővezető, csak tudják, hogy mit akar az Oracle a kérdést tekintve... :)

Egyszerűen az van, hogy az Oracle igen erősen szeretne a közösségekre támaszkodni, csak lassan már egy éve az történik, hogy amint támaszkodni akar, a közösség eltáncol alóla... most kezdik érteni, hogy mit is jelent a nyílt forrás, és a nyílt forrás köré szerveződött közösség, és azt, hogy a vezető fejlesztőik, illetve architect és kulcs-embereik milyen viszonyban vannak ezekkel a közösségekkel, és most már értik a motívációt is, hogy miért hagyták ott az Oracle-t. Kissé téves szemlélet az, hogy ezek az emberek pótolhatóak, amikor egy-egy szakmai team 3-4 emberből áll... ezek pótolhatatlan veszteségek. Az általam már felsorolt dolgokra nehéz rámondani, hogy amúgy se kellett az Oracle-nek, nem érte veszteség: nem elhanyagolható veszteség érte, és már igyekeznek másképp viselkedni. Szóval eléggé erősen változik az Oracle, kellett egy év, amíg sikerült megérteniük, hogy nyers erővel nem jutnak előre, mint a többi felvásárlásuk esetén.

Jóval több van ezekben a dolgokban, mint egy rossz vacsora... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Az ahogy a Google-nel hisztiznek a java jogai miatt, az ami az OOo hazatajan tortent, a MySQL-lel kapcsolatos donteseik, a Ksplice-nal hozott strategiai dontesek, satobbisatobbi meg mindig nem arra utalnak, h olyan mertekben erdekelne oket, mint amit most itt lefestettel. Az Oracle-SUN biznisz (foleg a regi sunos termekek tamogatasan latszik meg, miota egy simpla fire fw frissitesert is perkalni kell) arra szolgalt, h begyujtsek a szabadalmi portfoliojat es a vas uzletagat a sajat db es os platformjuk ala. A tobbi hab volt a tortan amivel most probaljak kitalalni mit is kellene kezdeni. Olyba tunik, h a szabad forras reszukrol inkabb szukseges nyug mint lehetoseg.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Csak szabadalmi portfóliónak és hardvernek kicsit drága volt a Sun, van ott sokminden más, aminek haszna és értelme volt, csak elszúrták. :)

Eléggé nehéz stratégiai döntésnek nevezni azt, hogy körömszakadtáig ragaszkodnak bizonyos "nyűgökhöz", aztán amikor "legyőzte" őket a közösség, akkor duzzogva odaadják egy alapítványnak a maradékot. Ez történt az OpenSSO-val, az OpenOffice.org-al, a Hudson-al, és még pár dologgal. Ha igaznak gondolod, hogy az Oracle kifejezett stratégiai célja volt ez a cirkusz minden egyes ilyen projekt körül, amelyben jelentősen sérült az Oracle brand, akkor sokkal nagyobb baj van az Oracle háza táján, mint gondoltam... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

És? Ez nem támasztja alá azt, hogy mit tett a felsorolt projektekkel az Oracle és mit szándékozik tenni a jövőben. Nem látom azt, hogy a nyílt forrású projektek a "nyűg" kategóriában lennének, amikor legalább annyi sikeres projektet gondoz megfelelően az Oracle, amennyit elrontott, csak azokhoz később és már másképp nyúlt hozzá. Fordul az a hajó, egyszerűen csak idő kellett hozzá, amíg rájöttek, hogy valamennyit módosítani kell, különben veszteséges lesz a nyélbeütött üzlet...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> legalább annyi sikeres projektet gondoz megfelelően az Oracle, amennyit elrontott

Van egypár:

http://oss.oracle.com/projects/

Meg amire még ráteheti a kezét:

http://sourceforge.net/search/?type_of_search=soft&words=oracle
http://www.google.com/search?domains=code.google.com&sitesearch=code.go…

Kar, hogy ez mar a rontott projektek felhasznaloit nem kulonoskeppen izgatja.

Egyebkent pedig majd az ido eldonti. Nagyon sok nyilt forrasu projekt moge kell jol odaallnia az Oracle-nak ahhoz, hogy a mostani velemeny megvaltozzon. Jelenleg az van, hogy ha megerzodik az Oracle szaga, mindenki kezdi csomagolni a motyot, hogy ha felvasaroljak a projektet, akkor gyorsan el tudjon huzni. Es ez egyelore mindenkinek rossz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem inkább az van, hogy amiben nem lát pénz attól megszabadul.. amiben meg pénzt lát, azt átalakítja/átformálja, hogy ki is tudja később belőle venni a lóvét?
Lásd Java.. openjdk.. majd szépen fogják és pénzért fognak árulni hozzá dolgokat.. lásd gc-k, ilyen-olyan készletek.. akár netbeans, nincs rá garancia, hogy nem..
.. arra viszont több, hogy igen, mert kevés gerinctelenebb cég van mint az oracle.

Hihető lenne, ha feltette volna a kezét egy szép napon, hogy "Hé átnéztük a cuccainkat, itt van az OpenSolaris, az OpenSSO, a Hudson, az OpenOffice.org, stb, nincs rá szükségünk, kinek kell?".

Ehelyett elkezdték a saját megszokott módszereikkel szivatni a felsorolt projektek mögött lévő közösségeket és persze ezzel a saját (átvett) vezető fejlesztőiket és architekt embereiket, aztán őszintén meglepődtek, amikor megpattannak ezek az emberek a konkurenciához, és a projekt köré kiépült ecosystem összezárt, az Oracle pedig a padlóra esett. Végigkövetted, hogy mit műveltek például az OpenOffice.org közösséggel? Úgy tűnt, hogy azért akarják központosítani a projektvezetést és kizárni a meglévő közösséget, mert dobni készültek a projektet? Az utolsó pillanatig ragaszkodtak hozzá, hogy márpedig Oracle diktálni fog, aztán amikor egyedül maradtak, és eltelt fél év, akkor adták oda nagy duzzogva az Apache alapítványnak a forrással kapcsolatos jogokat.

Botorság azt mondani, hogy ez a projekthalmaz aprópénz egy Oracle-nek, amikor hasznot is tudna hozni, csak nagyon kevés tapasztalatuk volt a nyílt forrással és a közösségi fejlesztéssel. Az utóbbi évtizedben nem kényszerült az Oracle arra, hogy más cégekkel kell együttműködnie, vagy demokratikus formában meghatároznia a stratégiai irányokat, most rákényszerítették erre a körülmények, különben tovább szökne a megszerzett értékes tulajdon, és valóban csak a szabadalmi portfólió maradna, de csak ahhoz drága volt a csomag.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Vajon ez is egy szabadalom, és elképzelhetetlen, hogy a "kernelpatchelést reboot nélkül" megoldja valaki ingyenesen, neadj isten része legyen a kernelnek mindenféle szabadalmi perek nélkül?

Ha ez egy szabadalom akkor én be akarom jegyeztetni a "kernelpatchelés rebbottal" c. szabadalmat. :-{)E
Sőt a "Windows frissítés reboottal" és a "Windows frissítés reboot nélkül" c. szabadalmakat is.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Közeledik az az idő, mikor az oracle lesz a közutálat/közellenség tárgya os/linux/java körökben.
Ez a Mocskos Larry és cége semmit komolyat nem adott még a Linuxhoz, csupán egy élősködő, ő is meg a cége is.

Kezdődött, a Sun felvásárlásával.. a java körüli hercehurcával, jött a google per, a RH konfliktus, most meg ez is..
Az ilyen szarházik miatt kellene belevenni a kernel/linux licencelésbe valami korlátozást, mert a tetűirtó nem biztos elég az ilyennek.

"Ez a Mocskos Larry és cége semmit komolyat nem adott még a Linuxhoz, csupán egy élősködő, ő is meg a cége is."

Ha a szabalyokat betartjak akkor nem eloskodo...

"Az ilyen szarházik miatt kellene belevenni a kernel/linux licencelésbe valami korlátozást, mert a tetűirtó nem biztos elég az ilyennek."
Az lenne csak igazan a szabad software. :P

oracle linux-hoz a támogatást nem vásároló user-ek kapnak frissítéseket release-ek között?

Az OpenOffice sorsa után úgy tűnik, hogy előbb-utóbb lassacskán a teljes Linux-kernel forkolásának is eljön majd az ideje.

> lassacskán a teljes Linux-kernel forkolásának is eljön majd az ideje.

Le vagy maradva: "In software engineering, a project fork happens when developers take a legal copy of source code from one software package and start independent development on it, creating a distinct piece of software."

Friss 'uptrack' csomag érkezett Natty-ra.

--
trey @ gépház

Valaki autentikus, aki ismeri ezt a ksplice-t.
Van e arra esély, hogy Larry nem csak a saját brokitlan Linuxát akar(hat)ja így foltozni on-the-fly, hanem mondjuk az adatbázis-kezelőit is?