A hét videója: Ubuntu-val dolgoznak a Kékvonal Gyermekkrízis Alapítványnál

Címkék

0:36-tól

Hozzászólások

Érdekesnek találom, hogy IT-val foglalkozó embereknek problémát okoz egy Ubuntu kezelése, miközben azt látom, hogy 0.0-s felhasználók dolgoznak vele.

--
trey @ gépház

Szerintem ez teljesen ertheto. A hugom gepen evekig Ubuntu ment, teljesen megfelelt neki, hiszen a net-zene-film-szovegszerkesztes-egyebek kombora teljesen rendben lehet. A kezelhetoseggel nincs semmi gond, te is tudod, hogy legtobbszor egy-egy szofver hianya okozza a gondot. (A hugomnal is akkor kellett atallni Windowsra, amikor gy viszonylag ritka nyelv oktatasara szolgato (nem programnyelv) szoftver nem mukodott.)

En azert hasznalok nagyreszt Windowst, mert fontos, hogy a laptopot berakva a dokkoloba egybol menjen a dupla monitor (a legujabb Ubuntu es a hasonlo disztrok (Mint) egybol lehalnak, ha a bedokkolt X201-esen bekapcsolom a Displayport kimenetet). Pedig szerettem volna, ha megy, mert epp jobban esett volna Linuxon fejleszteni (Powershell ide vagy oda, nekem jobban bejon a bash). Az egyik baratom grafikus, hadd ne illusztraljam. A masiknak mas hianyzik. A harmadik par eve a netbookjan kiprobalta az Ubuntut, nagyon akarta, de 5-bol egyszer befagyott a suspendnel, ami nyilvan orjito. Raadasul ha egy haztartasban van 3 gep, es kettore mindenkepp Windows kell ilyen-olyan ok miatt, akkor felesleges a harmadikra mas OS-t tenni, ugyanis nehezebb kezbentartani, ezt is tudod.

Persze ezeket az indokokat mar mind hallottad, szoval nem is ertem, miert tetteted, hogy meg vagy lepodve. Az IT-vel foglalkozo emberek jellemzoen specialis eszkozoket igenyelnek.

Na meg 'if it ain't broken, don't fix it'. Ha a Win7 az utobbi masfel evben egyetlen lefagyast sem produkalt a gepemen (pedig egyszer lehalt a videodriver, de a WDDM miatt siman visszavaltott Aero Basicbe, es ennyi), akkor igazabol felesleges erolkodni. A Windows ara raadasul viccesen alacsony (annak, aki egyebkent nem warezolja a tobbi szoftvert sem).
----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ertem en, viszont nem latok IT-vel foglalkozo embereket, akiknek problemat okoz a _kezelese_. Ha problemat okoz, az tenyleg sajnalatos, es lehet, hogy a forumon ilyenek is vannak, de viszonylag kevessel talalkoztam eloben.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Megintcsak: OOo is jo, ha 0.0-s user vagy, es hazidolgozatot akarsz irni, majd kinyomtatni, es nem jo, ha advanced user vagy, aki makrokat, addonokat hasznal, satobbi.

Az ablakkezelo gombok miatt nem sokan hagytak ott az Ubuntut, szerintem. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"es nem jo, ha advanced user vagy, aki makrokat, addonokat hasznal, satobbi."

Helyesen: Nem jó, ha Microsoft Office működést akarsz másolni (ez egyébként általános hiba szokott lenni a Windows világból jövőkkel), viszont kiválóan alkalmas komolyabb munkára is, ha értesz hozzá. Ezt kkemenczy már bemutatta annak idején rendkívül szép OOo dokumentumokkal, csak lusta vagyok előkeresni.

--
trey @ gépház

Persze, de a szoftvereket nem onmagukban hasznaljuk. Ha eltekintunk az allitolag gyakori OOo-bugoktol (nem olvas vissza rendesen sajat maga altal mentett dokumentumot, etc.), akkor is: egyutt kell mukodni a letezo infrastrukturaval. Es megint visszaertunk a thread elejere: azert nem hasznalsz X szoftvert [Ubuntu / Openoffice / Windows Phone 7], mert nem a munkadhoz szukseges egyeb osszetevokkel nem kompatibilis [Photoshop, a kihagyhatatlan:) / VBA addon / kedvenc mobilos jatek].

Nem veletlenul hoztam fel WP7-et: technologiailag az egyik legfejlettebb mobil OS a WebOS es es a Meego mellett (legegyszerubb ra fejleszteni, stb.), az Android meg az egyik leghekkeltebb, de a piaci penetracio rengeteget szamit. Evvan, en szivesen vennek WP7-et, mert tetszik, de tul sok ponton kotodom az Androidhoz jelenleg.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Semmi baj azzal, hogy nem való mindenhova. Egyetértek. De a nem való sehova egy ostoba hozzáállás (Csigaa és tsai). A mellékelt ábra is jól mutatja (egyébként aki nem vak és csőlátású az amúgy is látja), hogy vannak felhasználási területek, ahol teljesen használható.

(Hosszú évek óta használok kizárólag OOo/LibreOffice-t, de olyannal még nem találkoztam, hogy saját dokumentumát nem tudta megnyitni. Olyannal viszont számtalanszor, hogy MS Office-t használó kollégát kisegítettem OOo-val, mert megnyitottam neki az MS Office-szal előállított, de az ő verzióján meg nem nyíló dokumentumot.)

--
trey @ gépház

Épp tegnap konvertáltam át egy 30 megás, 1500 oldalas doc fájlt odt-be. Word-ben megnyitva lefagy a 160. oldal után. A LO meg simán ki tudta exportálni PDF-be, a DOCX verzió 16, az ODT meg 4 mega lett!

Most akkor melyik a jobb?
---
Informatikai Biztonság Wiki
http://osbuda.hu/biztonsag
https://facebook.com/informatikai.biztonsag

Nem jó, ha Microsoft Office működést akarsz másolni (ez egyébként általános hiba szokott lenni a Windows világból jövőkkel), viszont kiválóan alkalmas komolyabb munkára is, ha értesz hozzá.

Az ember ritkábban csinálja a dokumentumokat és táblázatokat magának, sokkal gyakrabban másoknak, akik nagy valószínűséggel MS Office segítségével fogják megnyitni. Remek, hogy OOo-ban akár Python scriptelni is lehet, csak nem sok mindent fog tudni kezdeni vele a másik fél, ha neki nem OOo van telepítve.

A komoly munkához hozzátartozik az is, hogy figyelembe veszed a többi munkában érintettet is és nem hagyod figyelmen kívül a másik fél munkakörnyezetét (ez egyébként általános hiba szokott lenni a FOSS világból jövőkkel ;)

Hat ebbol nem tulzottan lenne helyes leszurni barmit it.
En rendszeresen azzal talkozom/tam hogy doc-ban kuldjuk az oneletrajzod meg a pdf-et se szeretik sok helyen.Raadasul 90%-ra nem a technikai emberek kapjak a CV-t meg eloszor, hanem a HR-sek.
En egyebkent annak idejen mikor allast kerestem, ubuntun odt-ben szerkesztettem a CV-m es csak es kizarolag emiatt volt egy virtual win-em office-al, hogy abban ellenorizzem a kinezetett, hogy a celkozonseg pontosan hogyan fogja latni.

Hat ebbol nem tulzottan lenne helyes leszurni barmit it.
En rendszeresen azzal talkozom/tam hogy doc-ban kuldjuk az oneletrajzod meg a pdf-et se szeretik sok helyen.Raadasul 90%-ra nem a technikai emberek kapjak a CV-t meg eloszor, hanem a HR-sek.
En egyebkent annak idejen mikor allast kerestem, ubuntun odt-ben szerkesztettem a CV-m es csak es kizarolag emiatt volt egy virtual win-em office-al, hogy abban ellenorizzem a kinezetett, hogy a celkozonseg pontosan hogyan fogja latni.

A PDF az tipikusan ilyen közzétételre megfelelő formátum (tehát ajánlatoknál rendben van), de én olyanról beszéltem, ahol a másik fél, vagy akár több független ügyfél is bele szeretne szerkeszteni a dokumentumba. Ott tipikusan se a PDF, se az OOo formátuma nem túl alkalmas.

Ilyenkor szokott az lenni, hogy sok helyen mentenek Office 2007 formátumba, mert nem tudják, hogy a másik oldalon "mi van". Ha meg már abba mentenek, akkor a tapasztalatom az, hogy nyugodtan lehet használni az OOo/LibreOffice-t. Mert ugye ezek tudnak 95, 2007 stb. formátumba (is) menteni.

--
trey @ gépház

Értem... egyesek ezt az oviban kinövik.
- Pisti meghúzta a hajam.
- De ő meg kicsúfolt!

Arról volt szó, hogy az open/libre office-ban .doc-ba mentett dokumentum a legtöbb esetben ms office-ban nem úgy jelenik meg. Erre te jössz azzal, hogy de ms office és ms office közt sem! Lehet, sőt nyilván előfordul, de nem erről volt szó.

Nekem az a tapasztalatom, hogy két különböző verziójú ms office-ban megnyitott dokumentum nagyon ritkán tér el egymástól megjelenésben, miközben open/libre office és ms office között ez nagyon gyakori, sőt rettenetes különbségek vannak, gyakorlatilag a dokumentum használhatatlan.

Nem tudom hogy fogytam el, nem is érdekel, ahogy mondtad, hagyjuk.

'Megintcsak: OOo is jo, ha 0.0-s user vagy, es hazidolgozatot akarsz irni, majd kinyomtatni, es nem jo, ha advanced user vagy, aki makrokat, addonokat hasznal, satobbi.'

Szépek ezek a Microsoft Word-ről szőtt legendák. Ehhez képest a kiábrándító valóság:
A minap ki kellett nyomtatnom egy egyszerű tíz oldalas dokumentumot. Tudom vinnem kellene magammal mindig egy hordozható nyomtatót, de éppen elég csomag a notebook nekem. Nem tudtam vidéken mire számíthatok, a legrosszabbra készültem és Microsoft Word Mac változatában mentettem el a doksit docx formátumban és a biztonság kedvéért még doc-ban is.
Erre a nyomtatósnál kiderült, hogy évek óta van OpenOffice-uk és nyugodtan vihettem volna odf-ben, ismerik jól. Kinyomtatták a docx szöveget, néztem, első látásra fura volt. Az összes szóköz eltűnt a szavak közül. Ennyire kompatibilis a Microsoft Office önmagával.
A doc fájl szerencsére használható volt a Windowsos Microsoft Word-ön is.

Olvastad a Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel pdf könyvet? Vajon mi lehet a nyomdai minőségű kiadványszerkesztésnél is komolyabb 'more advanced' feladat amit egy szövegszerkesztőtől elvárhatunk??

> A Windows ara raadasul viccesen alacsony

Ugye te vagy az a tag, aki a Guglinál melózik Svájcba. Na most neked lehet, hogy olcsó de itthon Mo-n geci drága.

És most ne menjünk bele hogy még egy takarítónéninek is szüksége van operációs rendszerre. (Ha meló után akar nézni a Zinterneten ugye.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Ugye te vagy az a tag, aki a Guglinál melózik Svájcba. Na most neked lehet, hogy olcsó de itthon Mo-n geci drága."

He? 200$ a home verzio (nem OEM) amit 5-8 evig tudsz hasznalni. Ez neked sok? Ne rohogtess mar. Meg az Office-szal egyutt is teljesen korrekt ara van ha szetkened ennyi evre.

Nope, en nem a Guglinal melozom, es nem Svajcban :)

Ha megvetted 10 eve az XP-t dobozosan, akkor meg mindig hasznalhatod. Szerintem evi 3000 forint nem sok penz egy olyan orszagban, ahol a havi atlagjovedelem brutto 210000 forint, a median pedig 184000. (Most ne gyere azzal, hogy hazudok, mert neked hatvanhatezer, a statisztika teged is leszar, mint mindenki mast :) )

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Sőt ha megvetted pár éve a vistát, akkor amiatt vehettél egy vaskosabb gépet, és már semmit sem ér lassan. :)

Szerintem kár mások pénztárcájában turkálni. Ha egy ingyenes oprencer/office is éppannyira megfelel az igényeinek, akkor miről beszélünk? Költsön rá még száz rugót, mert az ms, vagy mi a rák...? Pláne egy alapítványnál, ahol néha az is csoda, ha a fűtésre van pénz

Ne csusztass a szaz rugokkal. Annyit mondtam, hogy evi 3-5e forintot megerhet, hogy altalaban mukodnek a dolgok. Termeszetesen ha az ingyenes os 'eppen annyira megfelel az igenyeknek', akkor baromsag tobbet kolteni ra. A home szerveremen nekem is Linux van, desktopra meg nem, mert 'nem felel meg teljesen az igenyeknek'.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Egyelőre te csúsztatsz az évi 3-5e forinttal. Semmi garancia rá, hogy a w7/8 is hasonló kort megélhet mint az XP, sőt épp a ms szeretne ettől szabadulni. De vegyél egy win7-et meg hozzá offiszt, esetleg ha már cég vagy akkor SBS-t (van még ilyen...?), mert AD/GPS/macifüttyel akar mindenki szabályozni persze -- mert anélkül nincsen élet -- aztán már túl is léptél a gépenkénti 100eft-on.
Az meg kit érdekel, hogy neked nem felel meg? Az sem volt kérdés, hogy te meg tudod-e engedni magadnak, vagy h én. Nekem megfelel (sőt a családnak is, pedig ők aztán tudnak élni...), pedig meg tudnám venni, aztán mégsem az az érv egy alapítványról szóló cikknél.

Ha meg valami fatális véletlen folytán mégis kijönne valahogy az az évi 3-5eft, akkor az pont évi 3-5eft-al több a kelleténél, ha meg tudják oldani FLOSS-al.

Ha kicsit megerolteted magad, es visszaolvasol: ott szalltam be a threadbe, hogy trey szerint az IT-profik panaszkodnak a kezelhetoseg miatt, pedig lam, a 0.0-s userek is tudjak hasznalni. Erre en annyit mondtam, hogy pont az alapszintnel komolyabb felhasznalassal vannak problemak. Aki meg nem csak szorakozik a gepen, annak nemhogy evi, hanem napi haromezer forint koltseg is beleferhet, ha a munka hatekonysagat jelentosen megnoveli.

Tovabbra is: ha valami 100%-ig, konnyen megoldhato FLOSS-al, akkor azt kell hasznalni; ez jellemzoen nem a komplex kornyezetekben van (desktoprol beszelunk, nyilvan; szerveren mas a helyzet).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Felhasználástól függ minden, az ember nem csak úgy vesz, hanem céllal. Ha fotóboltolni akar, vagy autópályát/nemzeti színházat tervezni, akkor nyilván leszarós, hogy mennyi alá akár a vas is, nemhogy az oprencer. Otthonra, meg ilyesmi alapítványoknál már viszont mostanában van értelme gondolkodni, hogy ki akar-e dobni az ember feleslegesen pénzt.

Egyébként jómagam szakmabeliként egyelőre több embert látok hajukat tépni a win ökörségei miatt, és a rendcergazdink sem épp nyugodtan lógatja a lábát a melegvizes lavórba, amióta új irodaházba léptünk.

Az egésznek a gyökere inkább a nemakarásban, illetve a megszokásokba való görcsös kapaszkodásban van. A gyerekeim probléma nélkül ülnek le egy binugzos géphez (pedig nem konzolba hekkelnek) nekik ez természetes. Egy 10 éve start menüre kattingató iparos, már kellemetlenebbül érzi magát, ha valami nem kék-zöld, hanem barna, és a menü fent van. De hálistennek egyre többen jönnek rá arra, hogy nem kell erre adott esetben feleslegesen építeni.

De vegyél egy win7-et meg hozzá offiszt, esetleg ha már cég vagy akkor SBS-t (van még ilyen...?), mert AD/GPS/macifüttyel akar mindenki szabályozni persze -- mert anélkül nincsen élet -- aztán már túl is léptél a gépenkénti 100eft-on.

Céghez ott a MAPS 60 ezer forintért: benne van az SBS, Windows 2008 R2 server, Windows 7 (hozzá 10+1 licenc), Office 2010 (10 licenc), MS Project, Visio, SharePoint, SQL Server és még egy rakás egyéb cucc.

Ha nem tudsz kifizetni 60 ezret rá cégként, akkor ne akarj céget.

"Az Action Pack Solution Provider előfizetésre csak a Microsoft Partner Network hálózatban regisztrált tagszervezetek jogosultak

Vállalata akkor válhat a Microsoft Partner Network hálózat tagjává, ha termékeinek és szolgáltatásainak több mint 75 százalékát a cégen kívüli ügyfeleknek értékesíti, és besorolható a következő kategóriák valamelyikébe:

Informatikai tanácsadási szolgáltató
Független hardvergyártó (IHV)
Független szoftvergyártó (ISV)
Nagyvállalati viszonteladó (LAR)
Eredeti hardvergyártó (OEM)
Szoftvertámogatási szolgáltató
Rendszerépítő
Rendszerintegrátor
Szoftverekkel kapcsolatos képzéseket biztosító szolgáltató
Értéknövelt informatikai szolgáltató (VAP)
Értéknövelt viszonteladó (VAR)
Webtervező
Webmarketing-ügynökség
Szoftverüzemeltető

Non-profit szervezetek, oktatási intézmények, diákok, közigazgatási hivatalok, illetve elsősorban nem informatikai tevékenységgel foglalkozó szervezetek nem lehetnek a Microsoft Partner Network regisztrált tagjai."

https://partner.microsoft.com/hun/program/40016470

Ne haragudj, de egyrészt nem érdekelnek a ms licencelési útvesztői, időm se nagyon van átrágni magam rajtuk, még ha érdekelne is, másrészt meg kezdem a türelmemet is elveszteni ilyen érvelés mellett.

10 gepre 60 ezer vs 10 gepre Ubuntu rendszergazdaval, aki fel evente frissiti a lejart supportu sechole-os verziot (LTS szoba se johet, mert az mar akkor out-of-date volt amikor kijott), es mindemellett be is tanitja az alkalmazottakat az uj rendszer halozatkezelesere pl. (total commander es windows halozat helyett most mas lesz, meg nem meghajtok). Valoban

Egyetlen helyzetben nem eri meg a Hunger altal emlitett uzlet: amikor 256-512MB-os XP-s gepekrol van szo, de egy mai ceg gepparkjanak el kell birnia a Windows 7-et XP helyett, de ott meg jobban megertem a sporolast, mint egy gepenkenti hatezres liszenszen a megszokott kornyezetert es az r1 usernek megszokott rendszerert.

Persze, nem éri meg minden esetben Linuxozni.

Mellesleg nem értem, Win-hez nem kell rendszergazda? Mindenki annyira ismeri a dolgokat?!

Hálózatkezelés: szerintem még egyszerűbb (és főleg gyorsabb) mint a Win-es dolog. Még a SMB megoldás is jó. (Hát még ha SFTP-zek.)

LTS out-of-date? Nagyon sok helyen azt használom, semmi gondom vele, ha kell valami backportról(vagy mi a pontos neve) esetleg PPA-ról használom a frissebb verziót.

Dokumentáció, oktatás - nálam a PDF/HTML leírás, és a dolgozó 1-2 használat után belejött a dologba. Főleg úgy, hogy ha már agybajuk van a Win-től és a problémáitól. Nekem bejött a dolog, ezen felül többet foglalkozhatok az új dolgokkal, hisz több a szabadidőm ha minden úgy működik, ahogy elvárom.

A megszokott környezetről annyi a véleményem, hogy azért van itt az egész ország, mert megszokta azt, ami eddig itt folyt. Ha nyitnának az új dolgok felé, kipróbálnának más dolgot, nem csak az előítélet lenne, akkor talán jobban állnánk. Az informatika is ilyen terület szerintem, kell az újdonság.

Akkor kiemelem neked is, hátha elsőre elkerülte a figyelmedet

"elsősorban nem informatikai tevékenységgel foglalkozó szervezetek nem lehetnek a Microsoft Partner Network regisztrált tagjai"

Attól függetlenül, hogy néha jól jön egy ilyen lehetőség, kicsit gázosnak érzem azt, amikor egy informatikával foglalkozó embert nem lehet leültetni egy binugz elé (feltételezve persze, hogy a gép funkcionálisan rendben van)

"Ha megvetted 10 eve az XP-t dobozosan, akkor meg mindig hasznalhatod"
szóval arra tippelsz, hogy a Windows8 fejlesztése is legalább akkora bukta lesz, mint a Longhorn volt, és 2015 előtt biztosan nem jelenik meg a win8?! akkor is hasonló bukás lesz, mint a Vista volt és a következő elfogadott windows úgy 2018 körül jön ki, ezért többszörös hosszabbítás után 10 évig támogatott lesz a mostani dobozos Windowsod.
Windows 7nél az általános terméktámogatás záró dátuma 2015, most 2011ben tartunk.
ha Vistát vettél még nagyobb peched van.

"En azert hasznalok nagyreszt Windowst, mert fontos, hogy a laptopot berakva a dokkoloba egybol menjen a dupla monitor (a legujabb Ubuntu es a hasonlo disztrok (Mint) egybol lehalnak, ha a bedokkolt X201-esen bekapcsolom a Displayport kimenetet). Pedig szerettem volna, ha megy, mert epp jobban esett volna Linuxon fejleszteni (Powershell ide vagy oda, nekem jobban bejon a bash)"
már ne haragudj! hivatalosan Linuxal vetted a Notebookodat?
ugye, hogy nem!
akkor csak magadat okolhatod, mert úgy álltál be a gyártói láncba, hogy nem volt meg hozzá a kellő tudásod.
lehet venni hivatalosan linuxos Thinkpadet is. azon out.of.box menni fog a dokkoló.

az otthon házilag felbarkácsolt windowsokkal szintén vannak hasonló problémák. rosszul/nem működő suspend, dokkolásra kékhalálozó win, stb.

"(A hugomnal is akkor kellett atallni Windowsra, amikor gy viszonylag ritka nyelv oktatasara szolgato (nem programnyelv) szoftver nem mukodott.)"
2011ben már létezik olyan is, hogy virtualizáció. egyébként te írod később,
"Raadasul ha egy haztartasban van 3 gep, es kettore mindenkepp Windows kell ilyen-olyan ok miatt, akkor felesleges a harmadikra mas OS-t tenni, ugyanis nehezebb kezbentartani, ezt is tudod". akkor most mégis miért volt nála Ubuntu, ha az egy háztartás, egy rendszer, egy windows elvet vallod?

"Ha a Win7 az utobbi masfel evben egyetlen lefagyast sem produkalt a gepemen (pedig egyszer lehalt a videodriver, de a WDDM miatt siman visszavaltott Aero Basicbe, es ennyi), akkor igazabol felesleges erolkodni".
az én Debianom az utóbbi 13 évben nem produkált egyetlen fagyást sem, pedig a hardware többször is cserélődött már alatta.

> lehet venni hivatalosan linuxos Thinkpadet is. azon out.of.box menni fog a dokkoló.

Nem igaz. (Tudom, hogy csak a levegobe beszelsz, mert tenyleg nem megy minden. Pl.:"Sound: Recording on an external microphone is not supported on this system.") Raadasul upgradet nem is kapsz ra, tehat kenytelen vagy a SLED11-nel maradni, es tudjuk, hogy eleg szenvedos egy nem frissulo Linuxra nem tamogatott 3rd party appokat pakolni.

> akkor most mégis miért volt nála Ubuntu, ha az egy háztartás, egy rendszer, egy windows elvet vallod?

Mert jellemzoen 2000 km-re elunk egymastol, es ebben az esetben ez volt a legjobb megoldas 3 even keresztul.

> az én Debianom az utóbbi 13 évben nem produkált egyetlen fagyást sem, pedig a hardware többször is cserélődött már alatta.

Minden tovabbi nelkul elhiszem, mondjuk elegge szerencsesnek tunsz, hogy 13 ev alatt nem fogtal ki egyetlen osszeomlo xorg drivert sem.
----------------------
while (!sleep) sheep++;

ugyanez a típus támogatott RHEL és Ubuntu alatt is. azoknál nem írnak ilyen hibát. egyébként a Novelltől is lehet venni upgradet, hivatalos Lenovo partnerek. a Windows upgrade sincs ingyen.
természetesen van sok választási lehetőség is. sytem76nál például sohasem tapasztaltam problémát, upgrade után is minden működött tovább rendesen.

Dehogy tamogatott. A fo komponensek mukodnek. Idezek a Lenovo oldalarol:

"What does Linux certification mean for our customer? It means a system has been tested with a defined Linux distribution and most of the basic functions work (see the table below)."

Tenyleg, probald ki, ha van a kozeledben Linuxos, dokkolhato notebook. Bedokkolod, aztan kiveszed, majd vissza, aztan lecsukod.
----------------------
while (!sleep) sheep++;

most legfeljebb Panasonicon tudnom kipróbálni, azon nincs probléma.
az IBM/Lenovo linuxos ThinkPadekre van Help Center, ThinkPad Configuration Utility, Power ManagerAccess Connections. ezektől többek igazán, mintha csak magadnak rakod fel, és ha a dokkolóval gondod van, akkor nyugodtan kérheted a hivatalos support segítségét:) de ha nem vagy megelégedve, van sok más gyártó is hivatalos linux modellekkel.

Pont a topikon belul altalam mas miatt linkelt broadcom driverek egyike is okoz tobbek kozt lock-upot, amire az a megoldas, hogy csak egymagos gepen futtatod a Linuxot. :D De mar a legelso Ubuntum is egy het utan lefagyott anno :D

Bar ugyanugy zavar, amikor okoskodnak IRL, hogy a Windows 7 nem is tud lefagyni, mert nekik meg nem fagyott soha (en azt is n+1-szer lattam, gondolom te is).

attol en meg rengeteg Linuxot lattam Desktopon lefagyni, most annyira nem mentem bele, hogy csak az X szarta ossze magat, vagy kernel panic volt, de ctrl+alt+efvalamennyi nem ment, az biztos.

Jelenlegi gepem ssh-n se valaszolt, mikor megallt rajta az Arch egere, igy itt valoszinuleg nem csak az X volt lehalva

Egy éve az egyik irodai gép (Kubuntu 10.04) elkezdett véletlenszerűen újraindulni (úgy napjában egyszer). Semmilyen kiváltó okot nem találtam, de idővel megszűnt a jelenség, helyette viszont néha-néha (úgy kétnaponta) egyszercsak lefagyott, se egér, se billentyűzet stb. Két hónapja semmi baja. Rájöttem, a változás összefügg a Kubuntu frissítésével: 10.10-től csak fagyott, 11.04-gyel még semmi gondom nem volt.
Ja, ilyen gépből van három darab, pont ugyanazokból az alkatrészekből összerakva, és a többivel semmi gond nem volt. Tekintve, hogy hálózatról bootolnak, a szoftverkörnyezet is bitre azonos. Akkor hogy is állunk ezzel a "nem nagyon ismerem a lefagyás szót" dologgal?

"Ja, ilyen gépből van három darab, pont ugyanazokból az alkatrészekből összerakva, és a többivel semmi gond nem volt."

Akkor itt gyanítható hogy valami hardware-es gond van azzal a géppel, ami csak speciális esetben jön elő. Érdekes dolog. Ha rájöttél mi okozta a gondot leírhatnád azt is.

Miután standalone rendszerrel (USB-ről) nem tudtam reprodukálni, passz. De bármi megtörténhet: 2000 környékén egy barátomnál pl. egy Matrox G400 W98-as drivere dobta fel a talpát, bármit csináltam a géppel. Miután hazavittem a gépet, semmi baja nem volt. Később rájöttünk, hogy a 220-as hálózattal volt gond.
(Az ilyenek miatt rühellek egyébként enduser supportot vállalni.)

pl. 0.0-s autoszerelok? ;)

Viccet felreteve asznalni tudjak 0.0-sok, de IT-sok allitjak be (es akozben szopnak vele). Es attol, hogy 0.0-s userek hasznaljak, szakmabeliek cserelgetik felevente a bluetooth stacket upgrade-nel, szakmabeliek szenvednek a b43 vs broadcom-wl problemaval, szakmabeliek tudnak hozza hardvert vasarolni, szakmabeliek flippeltetik camsource-szal a webkamera driverhibajabol adodo fejjel-lefele kepet, ami negy evvel ezelotti libekhez van defaultkent igazitva, stb. Volt mar (rovid ideig) olyan laptopom, amin nekem sem volt produktiv az Archlinuxom, meg ha a jelenlegin mukodik is, es igy mar barki tudja _hasznalni_ (meg ha par funkciojat tovabbra is csak en ismerem), de _beallitani_ csak en tudtam.

IT-soknak se a kezelese bonyolult az Ubuntunak, hanem a beallitasa lehetetlen olykor, 3 eve eletem elso Ubuntujan a dpkg --force-architecture miatt a Skype 32 bites libjeivel ket napot szenvedtem, aztan mikor belottem, mar apam is el tudta rajta inditani

Szeretem desktopon hasznalni a Linuxot, de az akkor sem noramlis, hogy tok atlagos feladatokra kint kell legyenek az asztalomon shell scriptek pl.

Mint emlitettem, nekem is megy a kezelese. Sot, nekem a beallitasa is (now != 3 eve), de valoszinuleg neked is. Az autoszerelozes meg csak vicc volt, tudtommal arrol (vagy olyasmirol) csak papirod van, de nem az, hanem valami szamitogepkozeli a default szakmad (fixme).

Ellenben azert remelem msotmar megvan a kezeles es a beallitas kozti kulonbseg ;) Ugyanis a videon lathato holgy valoszinuleg csak kezeli (inkabb legyen erre a hasznalja szo)

"Mint emlitettem, nekem is megy a kezelese. Sot, nekem a beallitasa is"

wow! :)

"Ugyanis a videon lathato holgy valoszinuleg csak kezeli (inkabb legyen erre a hasznalja szo)"

Ez egész nagy szerencse, mert én is kezelést és nem beállítást emlegettem az IT-s emberekkel kapcsolatban... Még ki is emleltem. A beállítást te keverted ide és látszólag jól rugózol rajta :)

--
trey @ gépház

Szakmabeliek szenvednek a b43 problémával? Fura. Nem vagyok szakmabeli, ismerős gépében van ilyen. Ő sem szakmabeli. Műszaki analfabéla. Megmondtam neki, hogy melyik csomagot kell felrakni, és tulajdonképpen utána megy is. Múltkor valamit elszabott, és újrarakta. Megcsinálta a wifi-t egyedül. Kis google, meg amit mondtam neki, megjegyezte. Haláli, hogy a szakmabeliek meg szenvednek ilyesmivel :D

hint: http://www.leenooks.com/Wifi
a listan levok is konnyeden mukodtek?

hint2: https://wiki.archlinux.org/index.php/Broadcom_wireless#Getting_the_driv…
ezek a lepesek megvoltak, vagy csak bemakoltatok, hogy a 3 driver kozul melyik a jo? (bar en talalkoztam olyan kartyaval, amelyiken egyik se ment, illetve broadcom-wllel egy-ket CLI parancs (pl. iwlist wlan0 scan) ment, de networkmanager nem tudott vele az istennek se kapcsolatot letesiteni)

Én ugyan csak a 14-es AFIT autójavítóban dolgozok, de mégis tudok olyan gépeket vásárolni, amik probléma nélkül működnek. Most is egy olyan gépről írok neked, ahol tökéletesen megy minden oob. Persze lehet, hogy ez csak véletlen, mert érteni nem értek hozzá.

--
trey @ gépház

Hardvert vasarolni tudni kell, tobbek kozt nekem is sikerult. Egyetlen egyszer neztem be nVidia Optimust nemreg, de halistennek gyorsan megszabadultam tole. De valoszinuleg az alapitvanyos nenikek rendszergazdaja is tud hardvert vasarolni, de tehetunk egy probat, elkuldhetjuk a videon szereplo Ubin dolgozo nenikeket boltba, kivancsi vagyok, hogy Linux-szal hany %-ban kompatibilis laptopot fognak hazahozni ;)

Ami az Ubuntu hasznalatat illeti, nagyszuleim is Xubuntut hasznalnak, meg egy osi gepukon fluxbox valt be iDesk-kel (legalabb nem allitgatjak el feleslegesen, GNOME-nal folyton elunt a felso vagy az also panel 1 honapon belul)

A szaküzletek (nem keverendők össze a szatócsboltokkal) azért vannak, hogy a témában kevésbé jártas embereket hasznos tanácsokkal lássák el. Tehát ha a néniket olyan boltba küldöd, ahol hozzáértő személyzet dolgozik, minden bizonnyal megfelelő gépeket fognak hazavinni.

--
trey @ gépház

Mar a berezes miatt is kicsi a valoszinusege, hogy tenyleg olyan ember fog ott varni rajuk a boltban, aki latott mar kozelrol Linuxot, es azon belul hardvertamogatasi tablazatokat vag fejbol. Egy Tesco-s muszaki pultos messze nem keres annyit, mint egy rendszergazda.

Jo esetben kifogsz egy informatikushallgato diakmunkast, aki me'g nem ismeri a tudasanak az erteket.

Ezenkivul van olyan szamitogepboltos ismerosom, aki mindig (==evente egyszer) engem hiv fel, ha Linuxos ugyfele van, es 15+ eve van a szakmaban (es meg az en tudasom is erosen megkerdojelezett itt, de o tobbnyire adatmentest es particonalast inteztet velem, az egyszeru)

hint: nem bemákoltuk, hanem rákerestünk, hogy ezen a notebookon mit kell csinálni. Ilyen egyszerűen ment. Angolul mindketten beszélünk, tulajdonképpen sima ügy volt. De ha valami olyan gond lett volna, amihez különleges képességek kellenek, biztos lebeszélem a srácot a linuxról.

Pedig ha belegondolsz telkjesen logikus. Egy 0.0 felhasználó más logikával áll hozzá az OS-hez, mint egy olyan ember, aki évek/évtizedek óta ezzel foglalkozik. az első a saját logokája szerint akarja használni és nem érdekli, hogy mi van a háttérben. "kattontok, oszt mukodj". A második tudja, hogy hogy működik és esetleg tudja, hogy másképp jobb lehetne és úgy akarja használni. Emiatt nehezebben boldogul, mert a rendszer működése nem azt a logikát követi, amit ő szeretne. Lehet szidni az ubuntu-t, de ebből a szempontból zseniális, hogy a 0.0-ás usereket kiszolgálja. Én nem találkoztam még olyan "laikus" emberrel, aki pillanatok alatt ne ismerte volna ki magát benne. Legutóbb párom volt így. Nem ment a gépe, odaült az enyémhez. Fanyalgott, mert Ablakokat használt egész életében. aztán arra mentem haza, hogy "ez sokkal jobb, mint a windows, tök jó szeretem". Pedig egy délutánt töltött a gép előtt, úgy, hogy otthon se voltam és egyszer sem hívott fel, hogy ezt vagy azt hogyan kell. Mindezt a unity-ban, ami nekem a halálom, és szívből gyűlölöm.

OFF: nem azt kéne ellenőriznie a szülőnek, hogy milyen oldalakat nézeget a kölke, hanem néha kicsit foglalkozni is kéne vele...

trey kommentjére válaszolva szerintem ez azért van, mert az Ubuntuba beépített sok kényelmi funkció (gondolok itt pl. a szoftverközpontra) egy UNIX-ban járatos szakembernek olyan újdonságot jelent, amihez nincs hozzászokva, megtöri a munkafolyamatát, vagy ezetleg lassítja azt (mert egy sudo apt-get install apache2 jóval gyorsabban megvalósítható, mint menü > szöftverközpont > keresés > apache webszerver > megnyit, kattint), amég egy valamilyen más (ált. windows) környezetből jövő, GUI-hoz szokott átlagfelhasználónak a CLI-s programok használatának el nem sajátítása könnyebbséget jelent. Na ezt is sikerült jó hülyén megfogalmazni. : /
___
Blogom

Mindenesetre en donteshozoi szempontbol nem tartom jo otletnek ilyesmiben egyik oldal erolteteset sem. En pl Linuxot hasznalok, amivel a munkahelyemen kissebsegben vagyok, de nagyon rosszul esne, ha holnaptol Windowst kene hasznalni. De ugyanigy nem eroltetnem masokra az altalam szeretett/ismert kornyezetet sem. Szerencsere itt en dontom el.

A pelda santit. A paraszt dolgozni nem szeret, az a baj vele. ;) Ha egy olyan eszkozzel menne dolgozni ami nem kapa, de o jobban szereti es elvegzi vele ugyanazokat a feladatokat (esetleg jobban, lelkesebben), akkor hasznalja nyugodtan.

Visszaterve az altalam ismert helyre (az ismert oriasi tulzas), szerintem az lehet a gond, mint altalaban a Linux desktopok eroltetesevel. Nincs rendes tamogatas, csak odatoljak elejuk, hogy ez van, hasznald. Az egysegsugaru user altal windowson kinkeservesen felszedett tudas, jelentos resze hasznalhatatlanna valik, "semmit nem fog a helyen talalni". A munkajat ettol meg meg fogja tudni csinalni, de nehezkesebben. -> Utalni fogja.

En egyebkent a Windows arat egyszeruen nem erzem kritikusnak, sehol nem szamit egy munkas egy evi koltsegehez kepest.

Nekem az a fontos (es talan nem csak nekem, de ez startegiai szempontbol is lehet erdekes), hogy egy adott kornyezetben (valallati halozat), ne legyen kizarva a Linux hasznalata. Ezert orulok pl annak, ha a ODT terjedeserol hallok.

Opensuse-t használok, és rengeteg apróság van ami megőrjít.

teljesség igénye nélkül:
a suspend-ből visszatérve vagy azonnal, vagy 5-10 percen belül fagy
firefox: nem látszanak leütött betűk, főleg az i í l (1366x768 hdready)
firefox: a youtube-on kívül képtelen más flash-t lejátszani, adobe plugin telepítve
egy folyamatindikátor képtelen úgy végigmenni, hogy ne legyen benne szakadás.
Operában szintén ugyanez a helyzet, Chromiumban minden szép és jó lenne, de azt nem szeretem
broadcom wifi-m van, szerencsére azt viszi a network manager, bár nagyon lassan kapcsolódik.
HD videót képtelen vagyok folyamatosan lejátszani. (Képtelen vagyok felhasználóként elfogadni, hogy ezért a funkcióért inteléktől a legújabb driver forrását töltsem le, fordítsam le, meg még kernelt is forgassak hozzá meg tudja a bánat, hogy mit)
az is dúrva, amit egy nokia telefonnal kell művelni, hogy összelőjem az evolution-nal kékfogon keresztül.

a kamerámon hál égnek jól áll a kép, a rendszer gyors, a libreoffice használható, az xchat és a liferea dropbox skype(ja ez is szopós :D ) működik
google earth megint szopós
utorrent server nagyon király bár idő be telt mire találtam init scriptet, mert írni nem tudok
azt hiszem ennyi :)

De küzdök, és szeretném használni ezek után is
Bár az ismerőseim/kollégáim mosolyognak rajtam, hogy minek erőltetem ha ennyi szopás van vele.

szerk:
a compiz nem mindig indul be bekapcsoláskor, aztán Rendszer/megjelenés/asztali effektek ki majd bekapcsolása rendbehozza.
Külső monitor rákötésénél nem tudom elsötétíteni a notebook monitorát, egyszerűen nem találtam rá funkciót

Egy biztos, "point 'n' click" embereknek ez nem való. Ha ennyire nem megy ez a világ, akkor jó szándékkal azt javaslom, hogy másfelé nézelődj. Azt hallottam, hogy az OS X kiváló kis rendszer azoknak, akik nem bírnak, vagy nem akarnak mindenféle mélyebb szintű dolgokkal foglalkozni.

--
trey @ gépház

Na akkor gondoltam válaszolok 1-2 dologra.
1. ehhez nem tudok érdemben hozzászólni, suspend leginkább a hardveren múlik ergo van akinek hibátlanul működik és van akinek nem annyira, de a Linuxnak valóban nem ez az erőssége (AFAIK)
2. további betűtípusok, felbontás állítása, ctrl+mwheelup a barátaid
3. a flash az érdekes, jó lenne tudni, hogy milyen verziószámút használsz abból meg firefoxból, nálam még 64 biten is működik (bár a fullscreen az elég vicces tud lenni).
4. milyen folyamatindikátor? Másolás-beillesztésnél megjelenő? Milyen WM-DE?
5. hm, azt DKMS-sel nem lehet megoldani?
6. dúrva

7. a skype azt hiszem van a packman repóban, miért szopás?
8. compizhoz próbáld ki a fusion-icon csomagot. (ha repóban nincs, akkor rpm.pbone.net a barátod)
___
Blogom

"HD videót képtelen vagyok folyamatosan lejátszani. (Képtelen vagyok felhasználóként elfogadni, hogy ezért a funkcióért inteléktől a legújabb driver forrását töltsem le, fordítsam le, meg még kernelt is forgassak hozzá meg tudja a bánat, hogy mit)"

Azaz olyan integrált videókártyád van ami képes a hardveres videógyorsításra Linux alatt (a processzorba integrált Intel GMA HD szériák, az Intel GMA 4500MHD még nem támogatott), de a processzorod mégsem bírkózik meg a HD tartalmakkal?

Ez aligha hihető, próbálkozz MPlayerrel, az FFmpeg mostanában már mindkét processzormagot kihasználja.

Mellesleg az openSUSE 11.4 a megfelelő Inteles driverekkel érkezik ahhoz, hogy a hardveres videógyorsítás működhessen.

"firefox: a youtube-on kívül képtelen más flash-t lejátszani"

Ezzel még szerintem senki nem találkozott, vélhetően a Youtube-on HTML5 tartalmakat játszol le és nálad egyáltalán nincs feltelepítve / nem megy a Flash.

"firefox: nem látszanak leütött betűk"

https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox_Tips_and_Tweaks#Appearance

Kb. 10 éve használok Linuxot desktop célra. Ez idő alatt mellette egyszer kb. 1 évig használtam windows XP-t, mert a munkahelyen azt kellett használni. Megjegyzem soha nem volt fagyásom azalatt az egy év alatt, de hiányzott a bash, meg a "buherálások" így az otthoni gépen maradtam a Linuxnál. Kipróbáltam a 10 év alatt elég sok disztribúciót, végül a Kubuntu vonalnál kötöttem ki kb. 4 éve. Voltak gyakran szívások, de többé-kevésbé használható rendszer volt. Igaz, dist upgradenel mindig voltak gubancok de kitartottam mellette. Általában azért frissítettem az adott kiadást, mert attól egy fennálló probléma megoldását vártam, amit a frissítés általában meg is oldott, de jött helyette kétszer annyi probléma. De én, a naiv mindig bizakodtam. A végső döfést a 11.04 -re frissítés adta meg. Elment a wifi-m és 1-2 nap guglizás után sem tudtam megcsinálni, mivel határidős melóm volt, nem akartam vele tovább szenvedni, így legyalultam a gépről. Már a kezemben tartottam az XP telepítő CD-t, amikor jött egy gondolat, igaz, hogy 7-8 éve a legjobban a SuSE-t utáltam (Yast), de hátha már jobb az OpenSuse próbáljuk meg.
Meg is próbáltam és igazam volt, sokkal összerakottabb rendszernek tűnt, mint a Kubuntu. A wifi is működött (igaz nem tökéletesen) és olyan eget verő problémái nem voltak, csak a szokásos "linuxos apróságok" (pl minden 4-5.-ik suspendnél csontra fagy (de csak ha úgy küldöm suspendbe a gépet, hogy lehajtom a kijelzőt) )

Végül úgy alakult, hogy új laptopot vásároltam (Dell Vostro 3750) és gondoltam csinálok egy multibootos rendszert Win7 + OpenSuSE. Először a win7-et raktam fel (megjegyzem XP óta nem használtam soha semmilyen windowst) és kb. fél nap alatt kialakítottam a munkára kész állapotot. Minden tökéletesen működik, legnagyobb meglepetés a VPN kapcsolat beállítása volt, mert Linux alatt általában 1-2 órás szenvedés belőni itt meg 2 klikkre működött.

Következett az OpenSuSE telepítése. Elsőre minden szépen működött, de aztán kiderült, hogy mégsem. Ebben a gépben ilyen hibrid video megoldás van Intel+ NVidia. Az nvidia drivert felrakva az x csontra fagy, próbálkoztam, gugliztam, de semmi sem segített. Sebaj, akkor leszedem az nvidia drivert csak az intelt használom, az is elég lesz a munka 98%-hoz. Hurrá működik. Korai az öröm, mert csak addig volt jó, amíg nem telepítettem valamit a rendszerre, mert sunyi módon a Yast feltelepítette a nvidia drivert is úgyhogy következő induláskor megint nem volt x. Sebaj, beállítottam a Yast-ban az nvidia csomagot (meg az openjdk-t, mert az is ezt produkálta), hogy semmilyen körülmények között ne telepítse. Jó is volt vagy 2 óráig, akkor ugyanis egy rpm-et nyitottam meg, amit a kpackagemanager nevű nagyon értelmes programmal telepítettem, de az maximálisan letojta, hogy én a Yast-ban letiltottam az nvidia csomagot ez szépen sunyi módon feltelepítette a háttérben, amire persze másnap jöttem rá, miután induláskor megint szórakozott az X.

Sok volt a munkám elkezdtem win alatt dolgozni, gondoltam majd később ha lesz időm még reszelgetek valamit a Suse-val. De win alatt minden működik úgy ahogy kell ,minden kézre áll. Így 2 napja el sem indítottam már a Suset. És lehet nem is fogom pár évig. Végülis minek? Nem vagyok már fiatal, amikor még szerettem bütykölgetni. Kódolni szeretek, gyorsan és hatékonyan és ebbe nem férnek bele olyan hibák, hogy lehajtom a kijelzőt és lefagy az egész rendszer. A szabadidő eltöltésének is van számos hasznosabb módja, mint a gugliban túrni a találatokat a linuxhibák megoldásai után kutatva.

Szóval, nálam 2011 nem a Linux desktop éve :(

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

kifogtad a legrosszabb kombot: nVidia Optimusnak hivjak, jelenleg az egyetlen nem mukodo videokartya konfig Linuxon, 2011-re eljutottunk oda, hogy mar az Ati driverekkel is csak kisebb bajok vannak Linuxon.

Megoldasnak esetleg google://bumblebee es nouveau driver gyari nvidia helyett, de en 2 nap szenvedes utan inkabb megszabadultam az Optimusos laptoptol, lett egy GPU-t leszamitva mindenben nagyobb teljesitmenyu csak a core i5 GPU-jat hasznalo Asusom, azon minden szepen megy.

Annyi meg, hogy Archlinuxozok, ott pl. Intel driver kapasbol csak nouveau-val egyutt lehet fent, amikor en szenvedtem vele meg csak vga_switcheroo script volt, ami konkretan nem csinalt semmit.

Megoldas lehet meg (Arch forumokon es Arch wikin azt javasoljak), hogy Intel VGA megy, nvidiatol meg meg az aramot is elveszed, hogy ne fogyasszon acpi callal, akar init scriptben, igy a yast/zypper/packagekit se fog sirni hogy driver nelkuli nvidia kartyat talalt: http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/2010/07/using-acpicall-module…

No igen kifogtam, de inkább jó értelemben, mert a régi laptopom is Dell és nagyon bevált így csak Dellben gondolkoztam, ráadásul ehhez nagyker áron jutottam hozzá, szóval semmi pénzért nem vinném vissza és cserélném ki másra :)

Én is végiggugliztam megoldások után kutatva. Talán a legközelebbi megoldás az ez volt :

http://www.martin-juhl.dk/2011/05/optimus-on-linux-problem-solved/

de ez is sok bütyköléssel jár és valamiért mégsem működött, úgyhogy 1-2 óra után feladtam. Remélem a technológia 1-2 év alatt kiforrja magát Linuxon, és minden bütykölés nélkül működni fog.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Erről az egész huzavonáról egy kedves ismerősöm (nő az illető és nem is annyira fiatal már) esete jut eszembe. Van egy számítógépe, amin XP-volt, tökéletesen tudta használni a mindennapos dolgaihoz (netezés, videó, zene, szövegszerkesztés). Adódott egyszer, hogy a gépben megadta magát az alaplap, kicseréltem. Ezt az XP nem fogadta kitörő örömmel, újra kellene telepíteni (biztosan meg lehet oldani más úton is, hogy a megváltozott hardver eszközökkel is elboldoguljon), na igen, de nem volt nálam telepítő, csak egy régebbi Ubuntu lemez (talán 9.10), gondoltam próbára teszem, az amúgy hentesként dolgozó 0.0-ás ismerősöm. Feltettem neki, elmagyaráztam, hogy itt nincs START menü, hanem itt, meg itt találja a dolgokat, ennek vagy 2 éve. Múlt héten hívott fel, hogy menjek át hozzá, kellene egy kis segítség, ugyanis szeretne csatarendbe állítani egy nyomtatót.
Az egésszel az volt a célom, hogy bemutassam, egy 0.0-ás felhasználó majd két évig használt egy olyan rendszert (probléma nélkül), amit akkor látott először. Igaz semmi speciális igény nem merült fel, gondolok itt wifi beállításra, stb... A számítógép egy mezei Tesco gazdaságos asztali gép. Az illető, mint mondtam nem agysebész, hanem egy normális hétköznapi hentes (megnézném a műtő asztal mellett egy bárddal), csak annyira ért a technikához, amennyire neki kell, be tudja kapcsolni a TV-t, számítógépet.
*szerk Ill. még egy gondolat szembe állítva az előzővel: szem-, fültanúja voltam olyan esetnek, ahol egy 'magasan képzett számítógép szervizes' (akinek ezért adnak fizetést) nem tudott egy egyszerű port átirányítást megcsinálni egy routeren, hogy a kedves páciens tudjon torrentezni.

> 'magasan képzett számítógép szervizes' (akinek ezért adnak fizetést) nem tudott egy egyszerű port átirányítást megcsinálni egy routeren, hogy a kedves páciens tudjon torrentezni.

Te neked ez nem gyanús egy kicsit?

Én is programozásból élek, és én sem szoktam ilyenkor segíteni hanem megvonom a vállam: hogy passz.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ja, akkor kalóz programoknak számítanak a torrenten letölthető Linux disztribek is...

A Torrent nem egyenlő az illegális tartalmú letöltéssel, de az is elérhető rajta.
Ez olyan rossz véleményt festő kép, mint amikor elterjesztették a Hackerekről azt, hogy ők a rossz fiúk, pedig a Cracker okoz szándékosan kárt.

Egyébként a torrentről letöltőkkel kapcsolatban eszembe jutott az, hogy valaha adtál már kölcsön valakinek felhasználásra legális tartalommal bíró adathordozót, esetleg papírra nyomtatott könyvet, aki aztán nem vette meg az árut, csak megnézte/meghallgatta/kiolvasta?

"Továbbiakban nincs mit magyarázni a torrentről."
- no azért még ne írjuk le ha lehet :) azért mert valaki nem pont arra a célra használ valamit amire az készülhetett, és ez neked szúrja a szemed, még nem az adott dolog a hibás.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

+1
A Linuxnak csak ártanak a torrentre fújó RMS-huszárok. És nemcsak azért, mert a torrent teljesen legális fájlterjesztésre is használatos. Magyarországon már hagyomány torrentezni, a törvény is megengedő. Egy csomó csak torrentről elérhető film Amerikában ingyen, vagy minimális díjért nézhető (hulu és tsi.) Így etikailag is nehéz igazolni a szélsőséges torrent-ellenességet. A megfakult BSA plakátokkal agitáló, a Linux ingyenes és legális jelszavakat skandáló szakállas aktivista a legnagyobb jó szándékkal többet árt a szabad szoftvereknek, mint a konkurencia legdörzsöltebb marketingesei.

A kifejezés rossz volt, a szervizest úgy kell érteni, hogy telefonos operátor (egy internet/tv/telefon szolgáltatónál), akinek az a feladata, hogy telefonon keresztül segítsen, a nem szolgáltató oldali hibák/problémák megoldásában, és úgy reklámozzák magukat, hogy magasan képzett informatikus gárda :D

Édesanyám munkahelyén (állami intézmény) is Ubuntuval dolgoznak (szövegszerkesztenek, nyomtatnak, internetet böngésznek) és nem jelent nekik semmiféle problémát, pedig az ECDL vizsga egyiküknek sem lenne meg ha másnap le kellene tenni, és aki a rendszert feltelepítette az is hasonló kaliberű alaptudással rendelkezik (ezért hálózat az már nincs is vagy nyomtatómegosztás, de minden más működik).

Ezt még mi épitettük, jómagam csináltam az imaget.
Egy erős szerver van a háttérben, ami tftpboot-n keresztül szórja az image-t a vékonyklinsek számára.
A hivások egy pci-os isdn kártyába jönnek a belső telefonközponttól, és asterix kezeli/szórja szét, a belső voip-on.
A userek loginjához van összelőve a mellék, igy ha XY-t keresik mindegy melyik vékonykliens előtt ül, ott csörög ki.
A hivások rögzitve vannak, és 6 havonta automatikusan törlődnek, de addig is bármikor visszahallgatható a gépek előtt.
A kékvonal munkatársai minden hivásról egy javas programban jegyzőkönyvet vezetnek, aminek az adatai mysqlben van tárolva.
Elég meredek feladat volt összehozni ezt annó :)
--

Furcsának tartom, hogy valaki részleteket oszt meg egy ügyfelének a rendszeréről egy nyilvános fórumon úgy, hogy valószínűleg előzetesen nem kért engedélyt ÉS azt is lehet pontosan tudni, hogy kié a cucc. Nekem nincs bajom vele. Érdekes volt. Viszont ha az én cuccom lenne én tuti ne örülnék.

Ez azért nem katonai titok bakker :)))
Semmi titkos nincsen abban, hogy használnak vékonyklienst, szabad szoftvereket, voip telefonrendszer, stb... a jegyzőkönyvezés, és rögzités ráadásul törvényi feltétele annak a támogatási rendszernek, amely alapján működnek.
És talán örülnek is neki, ha "kiderül",hogy sok szervezettel ellentétben ők betartják az adatvédelmi irányelveket is.

--

Tömör véleményem az egész témáról:

1. Nem a felhasznált eszköz, hanem magának az egyénnek a felkészültsége a meghatározó az eszköz használata során.
2. Teljesen mindegy, hogy ki mit használ, ha azzal boldogul, és megfelel a saját és mások elvárásának vele.
3. Csak a tudás szintje határozza meg a végtermék minőségét.
4. Mindenki arra költi a pénzét amire akarja. Az meg, hogy mi szükséges és mi nem, az szubjektív.
5. Az idő minden kérdést eldönt előbb vagy utóbb, ha tetszik, ha nem.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ezt úgy hívják a pszichológusok, hogy "kivetítés", és most éppen rajtakaptak. Nincs ebben semmi "Jézus". :)