Microsoft Safety Scanner - ingyenes, hordozható AV szoftver a Microsoft-tól

 ( trey | 2011. április 21., csütörtök - 11:02 )

A Microsoft egy ingyenes, hordozható (mivel nem kell telepíteni, akár egy USB drive-ról is indítható), alkalmanként igény szerint futtatható anti-vírus/anti-malware szoftvert adott ki Microsoft Safety Scanner néven. Valószínűleg a termék a Malicious Software Removal Tool-ra épül és kiegészíti azt egy teljes szignatúra adatbázissal. A Microsoft szerint a kereső használható más gyártók AV szoftvereivel párhuzamosan is. Létezik belőle 32 bites és 64 bites bináris is. A termék 10 napig működik, utána friss verziót kell letölteni. A redmondi cég így oldja meg a szignatúra adatbázis frissítését. A vállalat megjegyzi, hogy e termék nem teszi feleslegessé a folyamatosan futó AV szoftvereket. Letölthető innen. További infók itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Meg egy lepes es itt a pendrive beepitett viruskergetovel.

Bocs, a Windowst nem ismerem, és a munkahelyi gépemen nincs is. Le tudom itt ezt úgy tölteni és kiírni egy pendrive-ra Linux alól, hogy hazavíve az otthoni Win-es gépet ellenőrizni tudjam? A játékok miatt van otthon Win, van rajt víruskergető is, de gyanús, hogy bekaptunk valamit, csak ehhez baromira nem értek. A gyanús Win-es gépen meg nem akarnám a pendrive-ot megírni, nehogy már az fertőzött legyen.

Nem vagyok ebben száz százalékig biztos, de szerintem ez nem egy live víruskergető USB dolog, hanem egy egyszerű .exe fájl, linuxról rámásolod egy pendrive-ra, és a win-es gépen lefuttatod.

szerk.: Jaja, megnéztem. Sajnos ez ilyen. Töltsd le a linkről, másold fel, és használhatod is

Kösz!

Még hülyébb kérdés: (Ha lehet, nem akarom futtatni a Win-t, ami esetleg fertőzött.)

Linux alól, Wine-nal futtatva nem ellenőrzi a gép Win-es partícióit?

lehet hülyén hangzik, de manapság biztonságosabb a fertőzött gépen, a futó rendszeren ellenőrizni, mint az "alvó" partíción

Miért?

hogyhogy miért? mert nem a kikapcsolt számítógépen hanem a bekapcsoltan tehet kárt a vírus:)
a fájlrendszerben nagyon egyszerűen elbújhat egy "titkosított fájlban" amit maga a windows "csomagol ki", ez akár lehet szó szerint is titkosítás, a windowsnak van rendszere ami így működik, vagy csak szimplán a futó windows teszi össze a szétszórt darabokat, vagy nincs is a partíción hanem a hálózatról csak a rendszerbe férkőzik be, ki nem íródik a merevlemezre.. stb..stb.. bonyolult :)

ezekkel szemben messze elhanyagolható hogy a vírus esetleg ki tudja játszani a vírusirtót

Nem vagyok szakértő, de veszélyesebbnek látom a futó OS alatti ellenőrzést, mivel ott már, jó eséllyel, a vírus házon belül van, míg passzívan magát a vírusirtót kellene kihasználnia a túléléshez, vagy elbújik, de az más tészta.

én sem vagyok szakértő de (pl beszámítva azt is hogy sokféle vírusirtó van amik sokkal gyakrabban frissülnek mint az oprendszer)

egész biztos vagyok benne hogy sokkal-sokkal nehezebb a vírusirtót kijátszani mint elbújni a kikapcsolt "rendszerben", (így, idézőjelben, mert mint írtam a kikapcsolt az nem rendszer, hanem egy adatkupac, amit a sem a wine sem egy másik windows nem fog neked jól kicsomagolni).. már ha egyáltalán ott van a partíción

.. de tégy ahogy jónak látod, tegyél fel 3 vírusirtót, és még offline is ellenőrizd, ha offline találsz valamit amit online nem, feltétlen szólj :)

Az már régen rossz, ha egy rendszer vírusos. Ilyen rendszeren vírust keresni online vagy offline módon szerintem mindegy. Èn biztosan újratelepíteném az ilyen rendszert mindenféle "valami történik a háttérben, amiben vakon megbízok" folyamat után.
Bár öszintén szólva, ezért nem telepítek Windows-t sem magamnak, mert vírusvédelem nélkül semmit sem ér, azzal meg lassú...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Probald ki a Microsoft Security Essentials-t es nezd meg, lassunak talalod-e. En eszrevehetetlennek talalom.

Udv,
mrceeka

A látszat csal. Pl. fájlletöltéseknél "órákig" szkennel.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

p3-ason?

Bármin. A vírusvédelem lassít, bárki bármit állít. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki nélküle.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

megvolt, így is, úgy is jó. 6 évnél régebbi gépen nem próbáltam, de aki olyanon akar élesben netezni, az meg is érdemli.

fyi: http://img59.imageshack.us/img59/4691/avbench.png

wow.. és tényleg, inkább hiszek a grafikonnak mit a saját stopperemnek, szememnek és a körömnyomoknak az asztalon, hisz a grafikon sokkal tudományosabb :)

jó hát engem nem érdekel, ha nem tudsz rendesen összerakni egy rendszert.

mi az hogy összerakni? alap win 7, használgatva, semmi hekkelgetés.. mse feltéve.. lassul az egész, érezhetően tipikusan nagyobb fájloknál, programoknál, mse letörölve, vissza a normális sebesség.. sajnálom, konkrét mérési adatokkal nem tudok és nem is akarok szolgálni*, elég volt nekem a vírusokból :)

*: nem célom meggyőzni senkit ghogy ne használja, még én kerülök bajba, próbája ki bárki a sajátján :)

jójójó, have fun

no problem, csak egy kicsit erős, mondhatnám kannibálos ez a nem tudsz windowst feltelepíteni, és semmi magyarázat, gugli tipp hogy mégis hogyan kellene, _ráadásul_ ezt egy igencsak megkérdőjelezhető szintetikusnak is műanyag tesz mögül :)

pedig minden jel erre utal.

mármint mire? ha te egy 7zippel méred a vírusirtót akkor én nem értek a windowshoz?

akkor most leírom még egyszer, hogy a hétköznapi használattal sincs baj mellette, mert látom, a 7-zipes kép nagyon megzavarta a fókuszod.

tudom, a tömörítéshez nem kell disk i/o, meg cpu se :)

a hétköznapi használatban sokféle gép van, a te rendszereden lehet a diszk a szűk keresztmetszet, az enyémen meg a cpu.. de ettől is árnyaltabb a kép, ki milyen programot használ, de egyy 7zip után nekem ne mondja senki hogy nem a reklám kedvéért adták a portásra mert olyan tudós feje an és rakták be a mosóporreklámba grafikont mutogatni hogy a haj 123%-al fényesebb

tényleg még viccnek is rossz a 7zip teszt, azt felhozni _emellett_ hogy a másik nem tud rendszert összerakni meg egyenesen irritáló, de mindegy :)

jó engem nem érdekel, hogy mennyire nem hiszel nekem, több tíz gépen próbáltam ki, rengeteg régi van közte, és egyiken se volt gond az mse-vel. tudom, nálad szar, úgyhogy ne tegyen senki av-t a gépére, mert lassú. most jó? :) remélem, legalább 10 éves hdd-ken nyomulsz, váljék egészségedre.

nem diszk, cpu és nem 10 év, csak desktop, nem erőgép, és pont hogy nem azt írtam hogy senki ne tegyen fel, hanem hogy van ahol lassít annyira hogy ne érje meg

de tényleg mindegy, én is inkább felteszem arra a gépre aminél másnak kell szenvednie, rajtam csak a felelősség van.. (a több tíz gépen kipróbálni és használni nem ugyanaz)

a laptopomon NODot hasznalok, nem vettem eszre semmi lassulast. szoval azert mert epp nalad szar, az egy dolog, a tobbi csillio embernel nincs gond.

a noddal nekem sem volt különösebb sebességbeli problémám, az mse lassított csak be látványosan

Érdekes itt még nem ezt írtad. :)

--
Don't be an Ubuntard!

az nem én voltam, még ha szó szerint vesszük igaz is, a gyakorlatban az a bármi erős túlzás, van amit a felhasználó nem vesz észre, ha pl a háttérben, jól időzítve végzi, de két apróság:

- tejes sebességbeli tesztet néz valaki: 7zip mb/s.. csakhogy nagyon sok programnál a teljes ellenőrzés idejére megfogja azt a fájlt, nem kezdi el a fájl elejét már feldolgozni.. sok esetben így nem az a tesztbeli 9 vs 10 sec jön ilyenkor szóba hanem az a millisec a beolvasás legeleje, ami helyett így már másodperceket kell várnia, ami a fájl első pár kb-ja jön szóba, nem mb-ja

- pl tc-ben vagy más fájlkezelőben: belépek egy könyvtárba a képernyő felét kilistázza, aztán vár, fél másodpercet vagy 5 másodpercet.. de vírusirtó nélküli gépen ezt nem láttam csak virusirtóson

"az nem én voltam"

Tényleg nem, csak az utána kialakult szálba végig te írtál, ebből következtettem.

--
Don't be an Ubuntard!

érdekes, pedig _minden_ hsz-ban, lentebb is ott van, hogy "saját", meg "mérje ki magának", "különbözőek a rendszerek", stb, tehát hogy nem mindenkinél, hanem van ahol.. de hát ki mit akar látni

van ahol = nálad.

vagy csak nem veszed észre, engem pl az animációk is zavarnak más meg nem veszi észre hogy az 1000x0.5 sec az már sok, minek kivárni.. de más is azt mondja nem a vírusirtó lassít, próbaképp leszedem, jé megjavult :)

total commander? animációk? egyre cifrább lesz ez.

látom, még mindig nem sikerült elvonatkoztatni a 7-ziptől.

sajnálom, az volt az egyetlen érved, most technikailag mondtam rá példát hogy miért hülyeség..

nem, nem az volt az érvem, csak neked ennyit sikerült feldolgozni belőle.

nem értem, logikailag, nyilván több minden lehet a tesztben, meg lehet vele mutatni hogy van ahol nem jelentős a sebességvesztés, de arra hozni hogy nem okoz sebességvesztést nem lehet
de most már tényleg mindegy, hisz az animáció+tc-t is vagy nem értetted vagy nem akartad érteni

a lényeg: akinek erős gépe van nem lassít sokat, akinek meg gyenge az meg úgy sem használja, de ettől még mindkét esetben lehet szó arról hogy megéri-e, .. sőt nincs az a vírusirtó ami jobb lenne az odafigyelésnél, akár ahelyett

Van az a vírusirtó, ami jobb mint az odafigyelés. Sőt, majdnem mind jobb. Csak egy vírusirtó sem helyettesíti az odafigyelést.

Pontosabban az odafigyelés sem 100%-os de a vírusírtók sem, azaz egyik sem helyettesíti a másikat. Viszont a kettő uniója közelebb áll a 100%-hoz, mint akármelyik külön-külön.

--
Don't be an Ubuntard!

Most tényleg jól látom a képen, hogy az MSE gyorsítja a Windows működését?! Hát, ez zsírkirályság!

amennyiben az antivírus nélküli rendszer a leglassabb, akkor jól látod (hint: nem).

Ó, ja, hogy ez pontozás, nem idő. Persze, hogy csúnyán benéztem. Be kéne tiltani az ilyen hiányos grafikonokat, mert még engem is megszivatnak!

Na én csak egy netbeans indulást mértem (tudom java, de azt is ellenőrzi a vírusírtó (avast5)), pontosan 10,7s volt vírusírtóval és anélkül is (filecacheből mind a kettő, mert lusta vagyok rebootolni, úgyse az számít).

Illetve ha már bervi mért 7-zippel, akkor egyet én is: vírusírtóval: 3517 MIPS, vírusírtó nélkül: 3458 MIPS. Ne kérdezzétek, hogy miért ennyi. :)

--
Don't be an Ubuntard!

az hibahatáron belül van...

igen, lehet méricskélni, én is figyelgettem, van ahol ezeket hozta nálam is, de volt ahol határozottan nem, és ráadásul a kedvenc vírusaimat is majdnem bántotta, egyebet amiről meg nem tudtam soha nem talált, szóval repült :)

esetleg te is kipróbálhatnád nélküle :)
programindításoknál, fájlok másolásnál, betöltésénél nagyon be tud lassítani

Ez most olyan mint amikor fennen hirdetted bárkivel szemben az utcai reklámkijelzők lufival történő törhetőségét, vagy már komolyabb?

Biztos lehetsz benne, hogy wine-al futtatva nem fog ellenőrizni semmit. A wine egy könyvtáradat jelöli ki, mint C: meghajtó, és ha működik is, ez azon belül fog keresni. Ha a wine könyvtárad ráirányítanád egy ntfs- meghajtóra, amin a windowsod van, akkor ő az ottani fájlokat akarná használni, és 1.: valószínűleg a wine nem indulna el, 2.: elindulna, de a windowsos fájljaid helyett feldobálná a sajátját, és ezután a windowsod nem indulna el
(Persze ez nem 100%, de elég valószínű, hogy a kettő közül valamelyik történne)

Be lehet állítani hogy mondjuk a /media/windows útvonalat D: meghajtónak ismerje fel a program, szerintem ha fut, akkor ellenőrzi is.

toltsd le windowsbol es inditsd el. a pendrive nelkul
:)

Működik, ahogy lentebb írták. Akit érdekelnek, képek:

http://www.flickr.com/photos/h_u_p/tags/msert/

--
trey @ gépház

"A termék 10 napig működik, utána friss verziót kell letölteni. "

Ez vicc?
2011-ben ilyen vírusadatbázis-update rendszert kihozni?

mármint 2011-ben olyan nagy követelmény az internet-elérés 10 naponta?

Mivel az egész egy darab, nem települő exe, ezért az adatbázis frissítés egyetlen módja az exe lecserélése. Bár a futó program elvileg lecserélhetné önmagát, nyilván így egyszerűbb volt megoldani. Ráadásul biztonságosabb, mert nyilván ha ilyen eszköz futtatására van szükség, akkor azt a gépet egyrészt nem biztonságos kiengedni a netre, másrészt a pendrive-ot is érdemes readonly módon csatlakoztatni (hw-es kapcsoló, ahol van).

--
Don't be an Ubuntard!