A veterán Unix admin kilenc jellemvonása

Címkék

A veterán Unix admin nem használ sudo-t. Viszont vi-t használ, nem Emacs-ot, nano-t vagy pico-t. Fegyverként forgatja a reguláris kifejezéseket és természeténél fogva lusta. Az elegáns megoldások embere. Csak akkor hisz egy probléma létezésében, ha saját maga is látja azt. Sokkal inkább hasonlít az orvosszakértőhöz, mint az orvoshoz. Többet tud a Windows-ról, mint amennyit valaha is beismerne. A reboot fogalmát (szinte) soha, semmilyen körülmények közt nem ismeri. Legalábbis az infoworld.com cikke szerint.

Hozzászólások

8. pontot kiveve magamra ismernek, en nem erteni Windows. :)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nocsak, veterán Unix-admin lennék? Sose hajtottam erre a címre.
(Azt azért látni kell, hogy a lustaság az intelligencia jele.)

> Sol omnibus lucet.

Épp ezt mondom, hogy nem. Attól, hogy egyik irányba helyes a következtetés, a másik irányba nem feltétlenül.
Pl. a 6-tal osztható számok oszthatók 3-mal, de a 3-mal osztható számok nem feltétlenül oszthatók 6-tal. Vagy minden négyzet téglalap, de minden téglalap négyzet.

Csak a bogarak egy tulajdonságát mondtad (nem nyolc láb). Ebből még nem következik az, hogy akire/amire ez igaz (tehát nem nyolc láb), az bogár is.

Az első hármon (sudo, vi, regexp) elcsúsztam. Asszem már sosem leszek veterán Unix admin.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

+1
Asszem már én sem, főképp a sudo és az mcedit miatt. :O)))
Nem mintha a vi-t olyan nagyon utálnám, de kényelmesebb a kék képernyős "paraszt üt Fn". :D
.bashrc vagy .bash_profile részlet nálam:

export EDITOR=mcedit

---
The Network is NOT Oracle... The PC is NOT Microsoft...

Az a baj, hogy unix terminálon nincs rendes Esc, innentől kezdve dől a vc-like működés, hiába próbálja szegény mc ezt utánozni. Nekem kb. a 3. percben lett elegem abból, hogy az egyetlen hatékony és gyors gombot 1 sec várakozással lehet csak használni - és ha türelmetlen voltam, azaz nem vártam ki a türelmi időt, akkor random funkciógombbá fordította le az Esc + következő billentyűleütést.
Ezért hiába voltam nagy vc-fan, nálam az mc sosem tudott bevágódni...

Csalódottan veszem tudomásul, hogy a WordStar-on nevelkedett, jelenleg Joe-t Jstar módban használók nem lehetnek veterán Unix adminok. Lehet, hogy tiltakozást fogok benyújtani... :)

> BERUS
Motor: Fedora 14

A sudós pont orbitális hülyeség. Ha többen is adminisztrálnak egy adag Unix-like szervert, sudót illendő használni a jobb auditálhatóság végett.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

harmadjára is vaterát olvastam :S

--
Vége a dalnak, háború lesz...

A win és reboot nem nyert. De még előttem az élet.

A sudo-t elég nehezen vette be a gyomrom, de beláttam, hogy magamat is upgrade-elni kell néha. A reboot-ot nem értem: Én mindenkinek aki valami problémával jön egyből ezt mondom és az esetek 90%-ban működik -> A lustaság sajnos megvan.

Vannak olyan rendszerek, ahol egy reboot (az alkalmazások újraindulásával együtt) akár egy óráig is eltart és több száz felhasználó nem tud addig dolgozni....
Ráadásul ha a reboot "oldja meg" a problémát, akkor szinte biztos, hogy hamarosan megint előjön.
Nyilván egy olyan szerveren ez nem feltétlen gond, amit naponta akár többször is újra lehet indítani büntetlenül.
Egy olyanon viszont szopás, amin pl. egy 1 órás karbantartási ablakot is minimum egy héttel előre ütemezni kell.

nem passzolnak a diszkek meg a gépben levő vezérlő, ezért 4MB/sec-es írás-olvasási sebességet produkál. Amikor szinkronizálja a raid1-et, gyakorlatilag minden megdöglik rajta.

ez egy többször a halálból visszavakart dzsunka pc. a rendes vasra való upgrade ötletemmel lepattantam a vezérkarról. így jártak.

Az it biztonságról nemigen van fogalmuk, úgyhogy azt én intézem:)
A szolgáltatási cuccokkal sincs túl nagy gond, rendes fekete szerverek vannak hozzá, meg itt-ott cisco cuccok, nem hiszem, hogy szégyellni kellene.

csak ezt az egy nyüves gépet nem bírtam még kipaterolni a szerverszobából...

Hmm..ha sudo-t hasznalok egy script cronbol (vagy mas geprol, ssh-n automatikusan) futtatasara, az nagy gond? mcedit, ha lehet, ha nem, akkor joe. vi-bol csak egy parancsot ismerek: quit. Lustanak lusta vagyok, de a regexpeket feleannyira sem ismerem, mint szeretnem :( Na mindegy, meg van par ev, hogy nyugdijaskoromra ide fejlodjek, ha nagyon akarok :)

--
http://www.micros~1

Unix környezetben dolgozom, de nem vagyok unx admin. De azért de szeretném, ha több veterán Unix admin munkatársam lenne a Unix team-ben. Néhányuk olyan dolgokon tud értetlenkedni, amikor együtt dolgozunk, hogy teljesen égnek áll a hajam...
===================================================
Ubuntu 10.04.1, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Veteran vagyok - ha a sudo su - beszamit, nem akarom a sysadmin kollegak agyat jelszovaltassal felb.ni - de nem vagyok admin :)

A veterán junigz admin elengedett kézzel ül a bilin és nem ijed meg ha maga alá szarik, hiszen a bilin ül, elengedett kézzel. :)

"Az elegáns megoldások embere."

Itt hangosan felröhögtem. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Ha nem lehetsz veterán,
áruld magad a Vaterán! :)

(bocs)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

ha csak a lustaság van meg, az jelent valamit?

Ha csak a reboot-ot nem ismer van meg(if system!=windows), akkor az is ér?

Egyszer volt olyan, hogy az előző munkahelyemen valamelyik okos admin ráengedte az update-et a szerverre éjjel egykor, amikor a szerveren épp csüngött volna legalább 20 felhasználó (egy üzem szervere amire a kis egyszerű felhasználók feljelentkeztek). Szóval szerver lefagyott, nem bírtak dolgozni.. Mivel én csavarhúzós emberke voltam, ezért nem volt távoli elérésem. Eltartott 20 percig mire beértem. Természetesen senki nem vette fel a telefont. Beértem, láttam mi van, megint telefon(csak a jogosultságaim tisztázása érdekében). Közben persze a kedves felhasználók nem akartak "nem dolgozni", ellenkezőleg, "ménemmegy", és nyaggatták tovább a szervert. Szóval egyet tehettem: egy superuserrel rájelentkeztem, majd restart. újraindult, feltette a buzi frissítéseket, és fél órán belül már dolgozhattak is. Persze ezt megelőzte 2 óra kínlódás a magyarázkodással, meg az engedélyek megszerzésével..

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

A veterán akármilyen adminisztrátor már nem csinál semmit, és ezzel keresi a legtöbbet.
Ja, és ez a legelegánsabb megoldás is egyben.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Háháhá, a 9-es pontot leszámítva mind illik rám. Igaz minden szerverem Xen virtuális, tehát 1 percen belül újraindulnak, a dom0-k újraindítása pedig nem okoz kiesést, mert az újraindítandó hordozót előbb live migration-nel kiürítem. Amit viszont nagyon nem szabad újraindítani, azt tényleg nem indítom újra.

szerintem a veterán unix admin szükségképpen bofh is, úgyhogy nem értem, mit vernyákoltok egy kis reboot miatt:PP

:D
Köszönjük Emese...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Erdemes azt is figyelembe venni, hogy a "veterán Unix admin" nem feltetlenul pozitiv besorolas...