"Informatikai szerződésekkel 15 milliárdot spórol az állam"

 ( trey | 2011. január 11., kedd - 10:10 )

"A Microsoftnak kevesebb pénz jut, a nyílt forráskód lehetőséget kap a bizonyításra. [...] A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy újratárgyalt néhány szerződést az informatikai beszállítókkal, amivel 2010-ben és 2011-ben összesen tízmilliárd forintot megspórolt. Magyarán az olyan nagy informatikai beszállítók, mint az IBM, a HP, az Oracle vagy Microsoft ezentúl kevesebb bevételre számíthatnak a magyar államkasszából. [...] Délután a Microsoft közölte, még folyamatban vannak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett tehessék elérhetővé termékeiket a magyar állam számára."

A teljes cikk itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jó nagy tartalékok lehetnek a rendszerben, ha így sity-suty össze lehet spórolni ennyi lóvét... Kiváncsian várom, hogy a nyílt forrású programok milyen szerpet fognak kapni a jövőben!

--
sirkalmi

Én attól tartok, hogy a nyílt forrású termékek csak az alkupozíció erősítésére kellenek. Hosszútávon marad a hurok a nyakunkban.
Az MS enged kicsit a licence díjakból és újabb győzelmet lehet hirdetni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Kezdetnek nem rosz, legalább már ott van a fejekben egy alternatíva amivel lehet alkudozni.

Igy van! Es me feledjuk, ha egy utokarta 10-15 milliard/ev osszeget sporol meg, akkor az is igaz, hogy par szazmilliot lehet kerni, hogy utokepes is maradjon - ergo hiaba hasznal MS szoftvert az allam, nagyon is erdekelt a szabad szoftver utokepesen tartasaban.

De ez nemcsak MO-n van igy - a vilagon mindenhol kezdenek erre raebredni a lassan kelo kormanyzati szervezetek.

Szerintem ebből sem lesz semmi. Hány éve lebegtetik a nyílt forrású programok alkalmazását. "Dejó"-nak van igaza helyezkedéshez, alkuhoz kell. Mindegy, hogy hogyan és miként, csak MS termék legyen fent a gépen... ez nekik minden üzleti "veszteséget" megér.

--
Karesz
www.myopensuse.hu

"nyílt forrású termékek csak az alkupozíció erősítésére kellenek"

Ha ez így van, már ezzel beljebb vagyunk...

--
trey @ gépház

A semminél valóban több.
De pl. oktatási intézményben azokért a szoftverekért amit az oktatásban használnak, nem az intézményeknek kellene licencdíjat fizetnie, hanem a szállítónak kellene fizetnie a termékelhelyezésért.
Most megmozdították a szoftverhasználatot a nyílt forrás irányába. Lehet, hogy ez csak kamu lendület, de lendület. Nem kellene hagyni, hogy céljukat elérve lefékezzék, vagy kisiklassák!
Attól félek ez is csak olyan lesz mint az adóreform. Mindenkit érint csak keveseket kedvezően.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Az oktatasi intezmenyekkel eddig sem ez volt a problema. Hanem az, h eljarasok es szemleletmod helyett szoftvert oktatnak. Amig ez nem valtozik addig maximum a penztarca szempontjabol nem mindegy a dolog, minden mas oldalrol a valtozas hianya erdektelenne teszi a kerdest.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1

+1

Rendben. De akkor ugye nem kellene óriási licencdíjakat fizetni azért a szerszámért, aminek az alternatíváját akár ingyen is meg lehet kapni!
Mert ugye valamilyen szárszám csak kell?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Itt jon be a kepbe a mondani valom elso fele...

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1

+1 :(

"Hé, ezt nem igy kell, be kell menni a sajátgépbe"

+ sok
Van nekünk is futó projektünk alapvetően az M$ cuccokhoz sem értenek
mert nem ezt tanították ha tanították...

+1
Mennyivel jobban élveztem volna, ha a annó régen a gimnáziumban nem a Word+Excel+PowerPoint szentháromságot oktatták volna évekig, hanem mondjuk ilyesmit: http://seas3.elte.hu/itcourse/ (Kiváló példa arra, hogyan lehet bölcsészeknek érdekes és hasznos dolgokat mesélni IT-témában. ha a Schedule-re kattint az ember, akkor meg lehet nézni az előadás-szlájdokat.)

Nem volt szerencsém még az életben ehhez a Szigetvári nevű egyénhez, és nem tudom mennyire szakmai, de belenéztem az oldalakba és a fórumba, hát.... amit megenged magának stílus, na azért járna "seggberúgás" tudom... tudom általános tanári pozíció.. (hát nem)

Mellesleg ennek sincs semmi keresnivalója eltés oldalon: "yes, I’m also ashamed of my country’s government"

Angol-info tanári szakra jártam, és tanított engem Szigetvári. Ő csinálja a tanszék honlapját, és linuxot használ a laptopján is :p. Mindig azon röhögtem, hogy az önéletrajzában egy sorba írja az idegen nyelveket és a programozási nyelveket amiket ismer :). Egy korrekt, nagyon intelligens és tájékozott ember. Több ilyen kéne, hogy a diákok teljes képet kaphassanak a szoftveres problémákról és a választható alternatívákról.
szerk: politikai véleménynyilvánítást most nézem, csalódás.

Hát 1 szakmai pozitív vélemény már van..., a fent említett tevékenységekhez nem fűzném hozzá a magánvéleményem, mivel kevés az infó így ezért is nem akarom a szakmai munka alapján megítélni, meg ennyi alapján nem is szabad (a weblap az remélem hobbi nála és nem gondolja szakmainak)
Nem az a baj azzal sem, hogy van politikai véleménye, sőt azzal sem hogy mi az, hanem azzal ami süt a "naptárból" a "fórumból". A hangnem , ahogy kezeli az embereket. Nos ennek az eredménye az is, hogy ő oda ki meri ezt írni. Ennyi.

Sokszor annyira tárgyilagos, hogy az már bunkó tud lenni, ez igaz, én nem vitatom :). A weblapokkal meg nem hiszem hogy a tanszéki oldalnál komolyabban foglalkozik, azért inkább nyelvész.

Sztem nem szabad így hozzáállni. A bérrabszolgaság is rabszolgaság.

Sztem a nyerő út az, amit Putyin kijelölt. Csak FLOSS és más semmi.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Igen, te szoktál ilyen hülyeségeket benyögni minden cikkhez.
Gondolom tudod, hogy rengeteg feladatra alkalmatlanok/erősen korlátozott alkalmasságúak a FLOSS szoftverek.
Putyin feltehetően a legtöbb hasonló hangzatos bejelentéshez (pl. ehhez) hasonlóan csak olcsóbb MS licenszet akar kiharcolni.

UI:
A hozzászólásaidat bárki módosíthatja és továbbadhatja, ha mellékeli a kódot? Kérném a jelszavadat, különben licenszet sértesz ;p

"Igen, te szoktál ilyen hülyeségeket benyögni minden cikkhez.Igen, te szoktál ilyen hülyeségeket benyögni minden cikkhez."

azért te sem panaszkodhatsz:)

más operációs rendszereket is használnak olyasmire amire általában nem alkalmas, de megoldják. ha nem hát szívnak ahogy az meg van írva. - a programban:) -

> Gondolom tudod, hogy rengeteg feladatra alkalmatlanok/erősen korlátozott alkalmasságúak a FLOSS szoftverek.

Igaz, még bővebb körben is: "Gondolom tudod, hogy rengeteg feladatra alkalmatlanok/erősen korlátozott alkalmasságúak a szoftverek."

Na ja. Es az sem csoda, hogy pl konkretan a sokszor vitak/perek kereszttuzebe kerulo Linux eseten az MS-nek igen csak erdeke lenne "elkapalni" azt. Nem hiszem, hogy (jelenleg meg) tul sok piacot vesz tel toluk (vagy igen?), de az is benne van, hogy hanyszor "fenyegetik meg" az MS-t azzal, hogy XYZ atter nyilt forrasra (es ez sokszor a "Linuxot" jelenti, ha OS-rol van szo, bar nyilvan mas kombinacio is lehetseges, pl win folott ooo, vagy akarmi). Ha lenne az MS-nek fegyvere, amivel azt mondja, hogy a "a Linux nem legalis" ... Es akkor maris ott vagyunk, hogy ki keszul a Novell-t megvenni, es ki/kik is vannak a hatterben (vagy SCO eseten is volt MS-tol nemi tamogatas, ha jol tudom). Vagy tul osszeeskuves-elemelet szagu, amit ide ronditottam most comment gyanant?

Alkupozíció erősítése... Úgy érted, többet kér zsebbe a döntéshozó?

.

Mennyiben lenne jobb egy másik, nyílt forrású hurok? Olcsóbb, de nincs mögötte egy Microsoft, ami rizikóssá teszi.
----
Hülye pelikán

Nyilván egy másik karbantartó céggel lenne szerződés kötve, a karbantartásért cserébe. (Suse, Canonical, stb...)

Ilyen méretekben az sincs ingyen, hiszen valakinek kell mögötte álni, aki karbantartja.

Ilyen méretekben az sincs ingyen, hiszen valakinek kell mögötte álni, aki karbantartja.

+1

Ingyen nincs, ellenben lecserélheted azt aki karbantartja nem vagy egy kvázi-monopoliumhoz kötve. Ha pedig lecserélheted a "karbantartót" akkor ott már lesz árverseny is.

a karbantartó az mióta monopólium? windowsos szakemberből szvsz pont, hogy több van, mint linuxosból.

Gondolom a rendszer biztonsági-karbantartásáról volt szó, illetve jövőbeli fejlesztéséről ha már a Suse és Canonical nevesítve lett. Mondhatod erre jogosan, hogy ez nem "karbantartás" de szerintem ezt értették alatta. Azaz lényegében rendszer-(tovább)-fejlesztést ami valójában programfejlesztést takar. Biztonsági frissítések megírását hiába várnál Windows rendszergazdáktól.
De a linux disztributorodat viszonylag könnyen lecserélheted:
- RedHat-ot Oracle-re vagy fordítva
- illetve RedHat-ot CentOS-re házon belül biztosított saját szakemberekkel.

Az állam szerintem ott hibázott nagyot, amikor végleges licencek vásárlása helyett ideiglenes meghatározott időkre szóló licencszerződéseket kötött. Így ma szerintem megkerülhetetlen a Microsoft.

öö továbbra sem világos. a windows admin nem fog frissítést írni, nyilván. de a suse/oracle/akármi admin sem. az adminnak nem ez a dolga. az a vendoré. teljesen mindegy, hogy azt a vendort konkrétan ms-nek, oracle-nek, suse-nak vagy red hat-nak hívják.

>>teljesen mindegy, hogy azt a vendort konkrétan ms-nek,
>>oracle-nek, suse-nak vagy red hat-nak hívják.
Ezzel már nem értek egyet. Az RedHat-ot ugyanis könnyedén lecserélheted Oracle-re. A Suse-t azaz Novell-t már nehezebben, de ott is bármikor válthatsz OpenSuse-re saját házon belül biztosított szakembergárdával. De a Microsoft-ot már nem lehet csak úgy lecserélni. Egy Windows -> Akármi váltás sokkal problémásabb, mint egy A-Linux -> B-Linux vagy esetleg egy Linux-FreeBsd váltás.
Plusz a korábbi kormányok ostobasága miatt ha nem kötnek most egy új széleskörű szerződést a Microsoft-al, akkor az államigazgatásban és oktatásban jogilag warezzé válna egy csomó számítógép.

miért könnyebb a redhat-ot oracle-re cserélni? új vendor esetén mindenképp fizetned kell az új vendornak (nem hiszem, hogy az oracle beszámítana novell vagy red hat licenszeket), és szerezned kell új szakembereket is (én legalábbis nem bíznék red hat adminra oracle rendszert, ahogy deta mondaná, a linux sem csak annyiból áll, hogy cat alma | grep korte). csak úgy, mint ms->akármi vagy fordított váltásnál.

Oracle-nél a saját (egyébként RedHat alapú) Linuxára gondoltam és nem a frissen kezébe került Solarisra. A Magyar Állam esetében akkora tételekről van szó, ahol már igenis bármi szóba jöhet például az Oracle részéről. Már azért is mert egy ilyen szituációban az Oracle is jól tudná, nem a RedHat->Oracle Linux az egyetlen lehetőség, szóba jöhet bármikor RedHat->CentOS jövő is. Bizony szóba kerülhet akár a RedHat licencek "beszámítása" is, jó pénz a éves support-díj is nekik. Plusz az Oracle felmutathat egy jelentős partnert, aki az ő Linux-ára váltott a konkurens RedHat-ról. Ez már önmagában is megéri az Oracle-nek. Jelenleg nem áll túl erős pozíciókban az Oracle Linux, jól jön az ilyen reklám nekik.

Nyilván sokkal sokkal könnyebb egy linux->linux váltás. Ha csak felhasználói felület szempontból nézzük (ami az egyik legkényesebb szempont) már ott is szempont, hogy meg lehet tartani egy GNOME-ot (vagy épp KDE-t mind1), és nem kell azt is váltani.

Meg a dokumentumok, adatformátumok, programok kompatibilitása is "garantált" Linux-Linux alatt, de legalább is jóval könnyebben megoldható.

Ráadásul állami szinten szerintem az is szempont, hogy az így fejlesztett rendszerből profitál a "nép" akiknek kvázi ingyenesen elérhető. (RedHat pont nem, de a legtöbb esetben igen, pl: OpenSuse)

Linux->linux valtasnal maximum annyit tudsz megsporolni (pont az opensource jellegebol fakadoan), h a komponenseket nem kell ujra osszevalogatni ha nem muszaj. Minden mas esetben a tesztelesi eljaras ugyanaz, mint az akarmi->linux valtasnal. A QA nem merul ki abban (normalis helyeken), h milyen szinu a startmenu a gnome menujeben.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Minden jelentős Linux terjesztésnek van teljesen Free ága is:
RedHat -> CentOS
Novell -> OpenSUSE
Ubuntu-nál és Debian-ál már nincs is csak kereskedelmi kiadás.

Ez semmit sem valtoztat a mondanivalom lenyegen.

---
pontscho / fresh!mindworkz

>>Minden mas esetben a tesztelesi eljaras
>>ugyanaz, mint az akarmi->linux
>>valtasnal.
Ezen változtat!
RedHat->CentOS átállásnál közel sem annyi a költség.
De egyébként is. Vegyünk egy ERP rendszert. Ha Windowsról kell bármilyen Linuxra migrálni egy egyedi Asp.Net alapú rendszert Linux-ra valószínűleg újra kell írni az egészet. Mono ilyen képességeivel eléggé szkeptikus vagyok. Egy Python vagy RoR Linuxos ERP-t ennél jóval egyszerűbben át lehet rakni egyik Linux terjesztésről a másikra.

Ha normalis a QA metodikaja, akkor bizony nem igazan. :) Helyedben nem vennek ra merget, h csak az a diff a RedHat RHEL es a CentOS kozott, h csak az egyik nyilt, leven RH rengeteg plusz fejlesztest is betol a sajat disztribuciojaba. Hogy mindent kiad-e vagy sem, nem tisztem megitelni es nem is erdekel. De ettol meg a ketto ket kulon dist-nek szamit, a QA-nak pedig vannak szabalyai.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1

Hát itt ezzel azért vitatkoznék:
Ha:
- meg van a tudása
- meg van fizetve ennek megfelelően
akár meg is teheti. Légy erős, időnként elő is fordul, még ha nem is túl sűrűn. Rendelkezésére áll a forráskód és a fejlesztő eszköz is. Innen már csak tudás és idő kérdése.

Ezzel szemben a Windows rendszergazdának, de még a programozónak sincs meg a lehetősége sem, mert:
- nem juthat hozzá a termék forráskódjához, mert nem MS alkalmazott
- nem fejtheti vissza, legalábbis a licensz szerint
- nincs meg a fejlesztő eszköze amivel ezt megtehetné

Javítson ki aki másként tudja.

Linuxscripting

Komoly helyen nem szabad kókányolni mert olyan nagy ívben mondják vissza a Red Hat/Oracle/randomnagycég support szerződést hogy attól kódulsz. Ez kizárólag az általuk biztosított szoftvercsomagokra vonatkozik, bármi módosítás tilos, hiába a nyílt kód... még más verziót se rakhatsz fel.

Sufnicégnél gányolhatsz kedvedre, valóban. Meg biztosítsd is a supportot, és vállald a felelősséget az esetleges bugjaidból eredő károkért...
Elméletben megteheted. Gyakorlatban valószínűleg nem fogod.

Ezt te konkrétan tudod - elolvastad a support szerződést - vagy pedig betippelted..

Vállald a felelősséget: vállalnak bármiféle felelősséget? Redhat EA-t olvasva SEMMILYEN felelősséget nem vállalnak SEMMIÉRT.

Nem, de kurva gyorsan szerződésen kívül találod magad ha elkezded saját patchekkel gányolni a rendszert.
És ezért bizony felelsz a főnöknél...

a különbség abban rejlik, hogy a sufnicéged téged ki tud baszni, mint macskát szarni, ha valami nem megy, a red hat-ot viszont nem. ezzel implicite vállalod a felelősséget. ezt olyan nehéz végiggondolni?

Ez aprópénz...

Ez egy nagyon lassú folyamat lesz (még néhány zsebet megtöm a microsoft, egy két szájat elhalgattatnak.....). Már egyszer (vagy többször is) írtam regét a monopólium utálatomról, és arról, hogy minden monopólium megdől...... Úgy látszik ez a folyamat magyarországon most kezd csírázni. Én annak örülnék, ha egy igazi nyílt verseny alakulna ki. Microsoftostól ubuntustól, IBM-estől........ Szóval én is követni fogom a dolgokat. Kíváncsi vagyok.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A 15 milliárd megint egy politikusi nagyott mondás. A végén ennek tizede sem lesz.

Az esti híradóban az volt, hogy ezt eddig már megtakarították és most jönnek a strukturális átalakítások amik további spórolásra adnak lehetőséget. Kiváncsi vagyok, figyelni fogom ezt a történetet!

Hirado, nyihahaha.
"Benne volt a TV-ben, biztos igaz!"

lehetne folytatni:
"Ez biztos így van, az Interneten írták!"
"Ez biztos így van, egy könyvben is leírták!"

"ez biztos igy van, a szomszed pista ba' mondta"

Erre írtam, hogy figyelni fogom a történetet...

nem igaz!
15milliard lesz. az elojel fog megvaltozni. ennyivel lesz dragabb.
:(

--
Live free, or I f'ing kill you.

Ha az a 1,5 milliárd a nyílt forrás jegyében lesz elköltve, már jól járt az állam.

Nevetséges, hogy azért fogy ennyi Windows és MS Office, mert Jucika csak ezeket tudja használni.
Példát lehetne venni Dél-Amerika országairól, ahol bevett szokás, hogy fizetős szoftvert csak akkor kapsz a munkádhoz, ha bizonyítani tudod, hogy neked arra feltétlenül szükséged van, és máshogyan nem lehetséges megoldani a feladatot.

Ez itthon is igy mukodik a versenyszferaban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

O, rly?

--
trey @ gépház

Amerre jartam eddig ott igen.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Egy kicsit vastagnak érzem az "Ez itthon is igy mukodik a versenyszferaban" kijelentést. Helyette a "működik ez a versenyszférában is arra, amerre jártam" helyesebb lenne.

--
trey @ gépház

Nem baj, eleg sok helyen volt mar szerencsem tiszteletemet tenni, h egy ilyen altalanositast megengedhessek magamnak. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

úgy látszik, nem elég helyen

Termeszetesen.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Kulcsszó: versenyszféra.
Egyébként nem reprezentatív felmérésem az eddigi cégek közül akikkel kapcsolatba kerültem, és nem windows az alap preferált rendszer: elég kevés. Gyakorlatilag a Balabit (syslog-ng), és egy-két garázscég kivételével nem nagyon jellemző a default "nemwindows" használat. Még PHP webfejlesztőknél is csomó helyen van windows alapértelmezésben (amin egyébként kicsit meg is lepődtem).
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mivel a célközönség IE-t használ, jó ha kéznél van egy emulálatlanul.

Mondom a célközönség.

Azok kik? A kínaiak?

Fizetni képes és hajlandó kicsit sem informatikusok.

:)

Azok a Macintosh userek. De Mac-re az 5.5 volt az utolsó IE kiadás már jó régen.

Ez jó volt :D
----
Hülye pelikán

Hogy 20%-ot enged a M$ a winfos árából? Lehet, hogy az még mindig kicsit sok azért a hulladékért!

troll

Lehet, de igaza van. :)

Egyetértek. Úgy illene, hogy még az MS fizessen annak, aki hajlandó az ő szutykát használni. Windowsért 10 fillér is SOK.
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

... ráadásul kifizethetetlen is
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

szorakoztatonak igerkezik ez a thread.
[subscribe]

en szemely szerint mar barmit szivesebben hasznalok Desktopon mint Windowst, ahol lehetseges, meg ahol a hardver megengedi (utobbinal nyilvan Mac elony)

Mondjuk a tobbi kozt erosen gondolkodoban vagyok, uyganis a siralmas traffic shaping megoldasok es az I/O scheduling Linuxon egyre kiakasztobb :/

go apa gépe

mi lenne, ha csak az idezne ezt a szoveget, akinek sikerult felfognia, hogy erre a lehetosegre meg _sosem_ volt szuksegem (csak itt mindenki arrol pofazik hogy egy update elkurja a Linuxot, hadd legyen mar biztonsagerzetem, cska mert tanulok mas hibajabol, ha en meg sem tapasztaltam)

Roviden: egy eve hagyom hogy azt higgyetek amit akartok, de mostmar k*rva unalmas, foleg hogy nem is ugy van ahogy gondoljatok

A Linuxban egész komoly shaper van, mi hiányzik belőle, a GUI?

pyshaper es wshaper-t probaltam. pyshapert nem tudtam atloni (meg nem is volt sok kedvem), mikor python binarisbol python2 lett mert a python3 lett a python (Arch), wshaper az meg sosem mukodott igazan. Meg elegge garazsprojektek, IT korokben is minden 100. user ha hallott rola (es milyen fontos problemat oldanak/oldananak meg)

Ellenben erik egy BSD kiprobalas a pf miatt, mert az meg tetszett amennyit lattam belole (tehat nem a GUI hianya a baj)

Az első bekezdésed alapján azt mondom a GUI hiánya a baj.
A második bekezdésed finomít az álláspontomon. Egyértelműen PEBKAC.

Nem lehetne, hogy csak azután szólj a témához, hogy legalább a lartc-t elolvastad, és megértetted?

Addig ülj le a sarokba és egyes!

+1 a Mac-re.
Linux esetében ajánlom figyelmedbe a 'trickle' csomagot.

koszonom megnezem majd

edit: korabban mar feltelepitettem :D Majd kimanozom mit kell vele csinalni, ha amr ugy utananeztem hogy nem is emelekztem ra

Alkalmazásszinten tudod vele korlátozni a felhasznált sávszélességet, például így:
trickle -d 1000 wget -c https://latest-movies.info/pre-premiere-cinema-movies/avatar2-3d.mkv

koszonom, majd megnezem (bar ez onmagaban edeskeves, ugyanis a problemas programok (ktorrent, valknut) onmagukban is tudjak a sebessegkorlatozast.

A lenyeg az ACK-k prioritasa, es hogy az amugy majdnem max sebesseget haszanlo p2p-knel minden mas adat fontosabb legyen

Ezért érdemes ma is Azureus-t, akarom mondani Vuze-t használni. Pedig Osx-re lenne Utorrent is, de a Vuze auto-speed kódja lényegesen jobb minden másnál. Megosztott net-nél a többi gépem sem lehet észrevenni, hogy torrent adatforgalom is van.

+1
Popcorn bekészít, ingyencirkusz jön, gyűlnek a bohócok :)

Igen, már három is van:)

:))) nem rossz
Amikor az ember már legyintene, mindig jön valaki egy beszólással

Kérhetek kölcsön egy kis kukoricát? Nekem elfogyott :D
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

GPL-es, fordíts magadnak! :)

es az orokzold "csinalj jobbat!1!!" ;)

Ő legalább be tudja állítani a BIOS-át igényei szerint. Nem úgy mint a Hup díszlámere
:-D

+1 :)
--
http://www.micros~1

:D
Egyelőre annyival is beérném, hogy a gyártók tartanák fent az oktatást, hogy cserébe a cuccaikat reklámozzák/ültetik el az agyakban ;] Nem csak a ms-ra gondolok, pl automatika esetében szóba jöhet a festo stb-stb... :)

Flamewarrrrr!! :D

Egyébként az árra +1, valóban miért kell 50-60 ezret kiadni egy Windows 7 Ultimate-ért, csak azért, mert ebben van pl. NFS támogatás? A linuxban alapból van ingyen... :) (ha valakinek van ötlete, ide kérném: http://hup.hu/node/97810 )

Hulladék? Windows Me, Vista mellékvágányok valóban azok. Azért a Windows 7 is elég jól sikerült a félkész Vistához képest. Viszont a Tisztaszoftver Programban is a Windows 7 az aktuális. A közoktatás gépein jó, ha az XP valahogy elfut egyáltalán, az egész géppark a pénzhiány miatt egy nagy roncshalmaz.

szerk: A szerződés szerint ráadásul nem is használhatná az iskola a korábban kapott Windows XP-t, hiszen azok a szerződések lejártak. "Természetesen" csak korábbi jogtiszta Windows megléte mellett telepíthetőek ezek, a legtöbb helyen ezért a Windows XP sem volt a szerződés szerint legálisan használható. Jelenleg Windows 7-et kellene használni mindenhol, szerinted hány helyen tudják használni? Megfelelő gépen? Legálisan?

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

Én is átálltam Ubuntura, mióta van rá Win7 téma!!
Nemám...
Elementary témát használok...

A problémát abban látom, hogy kicsit többe kerül nekünk az M$ licensz fizetése, mintha
bementek volna a boltba, és vettek volna 10.000 db windows licensz-t gazdaságos multipack-ban.

Mert 1 milliárd forintért mondjuk 20 ezer licensz-t lehet venni egy évben, de ekkora mennyiségű
vételnél igen komoly kedvezményt szokás adni (a 20% helyett mondjuk beszéljünk inkább 40-ről).

Innentől kezdve ezek a licenszek végelgyengülésig futhatnak. MS office-t simán lehetne cserélni
openoffice/libreoffice-ra, ezzel is lehetne spórolni.

De felteszem, az igazán nagy pénzek nem itt vannak, hanem a különböző támogató rendszerekben (SAP & co)

Újabb világmegváltó elmélet, hogy az MS Office kiváltható a feleannyi funkciót nem tudó, lassú, inkompatibilis OOo-val *ásít*

Mert Gizike munkájához, aki főállásban kész formanyomtatványokat nyom az ügyfél kezébe marhára sok csilli-villi formázós izé-bizé kell. Én inkább nem szeretnék fizetni 60.000 ft-ot/PC 1000 évenben egyszer sem használt funkciókért.

Tudod a regi szabalyt: a szoftver funkcionalitasanak maximum 20%-at hasznalja ki a felhasznalo. Csak sajnos mindenki masik 20%-ot.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Gizike valószínűleg többet használná az MS Office plusz funkcióit (és itt most az UI is hatalmas plusznak számít), mint te, aki valószínűleg jó ha havonta egyszer elindítasz egy szövegszerkesztőt, a HUP-os rendszeradmin/programozó többséghez hasonlóan - ez nem túl reprezentatív felhasználóbázis.

Tovább torzítja az OOo HUP-os megítélését hogy Linuxra gyakorlatilag csak ez van. Ettől még jó program nem lesz, legfeljebb kényszermegoldás.

Főiskolai hallgató vagyok, és olykor-olykor azért nekem is kell beadandót írnom, szóval... az MSO UI-éről meg ne is beszéljünk, mióta kitalálták ezt a szalagos baromságot nem bírtam megszokni. Mindenesetre nem tudom elképzelni milyen funkciót használ ő a max. 2 oldalas kérvényekben, amiket én nem a nem kicsit nagyobb terjedelmű dolgozatokban.

A LibreOffice megjelenésével elég erősen javulhat a helyzet Linuxon is - reméljük a legjobbakat
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Te nem bírtad megszokni - másoknak kényelmes (a felülettervezők nem hülyék. Az OSX UI se jön be mindenkinek, a többség mégis dícséri)

Beadandót lehet írtál, töltöttél már ki űrlapot? Bevallottan nem tudnak mit csinálni a betűk elcsúszásával (más betűtávok), ami űrlapnál elég szar, sokszor már új sorba csúszik a szöveg fele, illetve a jelölőnégyzetek helyett vonalak vannak, stb.
Kinyomtatod, beadod, rá se ismernek hogy ez micsoda (és miért másfélszer annyi oldalas mint kéne)...

Előadást tartottál már? Általában örülsz ha office2003 van a vetítésre szánt gépen. A diáid hiába exportáltad, biztos elcsúsznak a különböző betűtávolság miatt... az effektek sem mindig kompatibilisek (nem a buzis csillagos hülyeségek, sima áttűnéssel is volt már gond): a teljes bemutatód egy halom trágya lesz, ha nem MS Office-ban írtad.

szerk:
Az elcsúszás táblázatoknál nem zavar a beadandókban? Addig jó amíg PDF-ben lehet, sokszor (pl. kézirat) kötelező Word formátumban, és akkor már gond van.

A ribbon ui-tól én akit eddig hallottam, menekülni próbált, hogy milyen zavaró, idegesítő, és semmit sem talál.

Az űrlap lehet, hogy problémás, tessék, egy fejlesztendő dolog.

Előadás: itt a probléma nem az openoffice-szal van, hanem két szoftver közötti kompatibilitási problémáról. Ha megnyugtat, az ms office önmagával sem kompatibilis, én amikor slide-okat csináltam, és nem saját gépről ment a vetítés (jobb helyeken saját laptop bedug, enjoy) akkor kiexportáltam pdf-be.

Ami szerintem hiányos az openoffice-ban, az a jó minőségű clipart-ok, illetve szép sablonok.

"önmagával sem kompatibilis" - hány évtizedes ez az urban legend? Kb egy idős lehet azzal hogy "a windowst [95-öt] hetente újra kell telepíteni, és nincs benne csak rendszergazda felhasználó"

Tapasztalat, hogy OfficeXP-2003-2007-2010 között teljesen jól működik a .doc/.xls/.ppt dokumentumcsere. Az office2003 kompat. csomagjával (ami a 2007 motorjával dolgozik) pedig visszafele is 2003-ig...

Valószínű régebbiekkel (97-től felfele) szintén, utoljára akkor változott a fileformátum. A 97-es és 6.0-s közt lehet inkompatibilitás, mert más fileformátumot használ. Ez a probléma olyan idős, hogy már személyi igazolványt kéne kapjon........

> Valószínű régebbiekkel (97-től felfele) szintén, utoljára akkor változott a fileformátum.

docx-ről hallottál már? Az nem a 90-es évek

Gondolom elsiklottál a "kompat. csomaggal visszafele 2003-ig is" rész felett. Meg ha ez neked gond, akkor az egész kompat. csomag felett is...

A 97-et a "klasszikus" bináris office dokumentum formátumra írtam.

Jó, biztos igazad van, nem használok MSO-t

+1

Nálunk vannak olyan gépek amikre azért raktunk OpenOffice-t, hogy meg tudjuk nyitni az újabb office fájljait.

Igen, Office XP fut, de soha nem is lesz frissítve, mert a 25 fős iroda idegbajt kapott az új felülettől. Úgyhogy most párhuzamosan van OpenOffice és Office XP. És mivel az OpenOffice mindent megnyit, szépen lassan át is szoknak arra,.

idős v. nem, nagyon sokan használnak még m$ office 2000-et.
lehet hogy vannak olyan gazdag emberek/cégek, akik zsebből fizetik ki a 96 rugót + áfa. - most inkább nem beszélek egyéb szoftverbeszerzési módszerekről - magyarország egy 3. világbeli ország, csak véletlenül van európában.

10 év alatt nem sikerült kitermeni ennyi hasznot?
Valami ott sántít eléggé... vagy inkább csak kitaláltad, vagy 5-6 éves autoreply copypaste?

Egy cégnek a profit számít, és ha mindig vesz új MSO-t a profitjából, akkor minden évben kevesebb lesz a nyeresége. Ki a bánat költ felesleges dolgokra, ha ott az MSO 2000?

egy program, mint az office cseréje valószínűleg megköveteli más programok cseréjét, frissítését, az összes makró, céges/fejléces sablon ellenőrzését, módásítósást, illeszkedését adatbázisokhoz, az alkalmazottak átképzését, és még egy csomó olyan dolgot, amire az ember elsőre nem is gondol. - pl.: adott esetben hardverfejlesztést -

nem olyan egyszerű az, és nem olcsó.

Az átállást egyszer meg kell fizetni, de hosszútávon sokkal olcsóbb mint folyamatosan eszméletlenül sokat tejelni.
Ugyanakkor amit te említettél konverziós költségként, az néha egy-egy MS-Office verzió esetén is megvan. Márpedig ha nem egyszerre cserélsz minden gépen és minden partnereddel azonos verzióra, akkor az is probléma.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

minden évben? v. minden 2. évben?
ne röhögtess.

Nem értelek.
Vagy Te nem értesz!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

a srác arról beszélt, hogyha egy kis cég használ egy sw-t, akkor azt nem fogja
lecserélni, csak ha kinövi, vagy kirohad alóla... te pedig az állami office migrációról
beszélsz.

Már ne haragudj, de ezek a dolgok csak akkor jönnek elő, ha én OpenOffice-t használok, és a dokumentumot átadom egy olyan embernek, akinek MSO van. Na már most, a vita arról folyik, hogy mi lenne, ha... a hivatalokban is OpenOffice lenne? Akkor ugyan az a formátum, ugyan az a program - csak megérti már saját magát.

Ha vetítenem kellett - az oktatási rendszer miatt (mivel MS van mindenhol) - PDF-be konvertáltam az anyagot, és azt mutogattam.

Űrlap kitöltés: a Neptunból nyomtattam ki automata rendszer által előre kitöltött igazolást egy bizonyos helyre (most erre ne térjünk ki), ahol a formanyomtatványon eredetileg ott voltak a kis rublikák a karaktereknek. A nyomtatandó verzión már nyoma se volt, mert nagyjából lesz*rják hogy ott van-e a kocka, vagy nincs ott a kocka, az adatok a fontosak. Szerintem.

+1

Esetleg PDF helyett még az swf-et is szoktuk használni vetítésnél.
Vagy viszünk protable OOo-t. A vacak windowsokon úgyis szinte bármilyen programot futtathatok
De a ppt-ről leszoktunk.

(...) "mi lenne, ha... a hivatalokban is OpenOffice lenne?"

(Igaz, a szükségesnél kicsit túllőve, de) teljesítenénk egy EU-s irányelvet.

1) wine-nal jóideje megbízhatóan működik az ms office, tehát a platform nem indok, ha az mso-ra van szükség.
2) lehet, hogy ideje lenne valamit oktatni is?
3) nem, nem kérek comic sans-ot és wordart-ot a közhivatalokba. (konkrétan: hivatalos, önkormányzat által kiállított pecsétes papírt írtak comic sans-szal...)

1) marad az az indok, hogy rendszeradmin/programozó nemnagyon futtat semmilyen office-t
2) oktatnak... Fáj hogy nem az esetleg felületű OOo-t? Sajnálom.
3) ez gondolom leesett, hogy nem a szoftver hibája, gratulálok ehhez az "érvedhez" is

> 1) marad az az indok, hogy rendszeradmin/programozó nemnagyon futtat semmilyen office-t

én nem vagyok rendszeradmin/programozó, velem folytatsd már a vitát :)
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

esetleg:=esetlen

A felhasználók 80%-ának az esetlen felület kézreállóbb, mint az új, hogy is fejezzem ki magam... na mindegy, érted.

a microsoft megcsinalta a felmereset, nem kis userbazissal. te meg lemerted 5 emberen. ha erdekelnek a reszletek, keresd meg szepen az eloadast, ahol elmagyarazzak.

Azért nem öt emberen. És az, hogy nem tudok olyan ismerősömről, aki agyba-főbe dicséri az új felületet csak jelent valamit. Az az igazság, hogy a MS az emberekre erőlteti a baromságait...

Muhaha. Én is sokszor szoktam érvelni a józan ésszel, de mint a mellékelt ábra is mutatja, hiába. Az örökmozgók is működnek, csak a tudósok a hülyék.
----
Hülye pelikán

Ilyen ez a show-bussines

És ezek a marhák még fizetnek is érte.

Szarkazmust kellene éreznem?

Én meg megcsináltam a felmérésemet 25 userrel, és 100% utálta. Na most akkor?

Ettől a topictól a hideg futkos a hátamon...
Első osztályfőnökömet Gizi néninek hívták, tenyeres-talpas 120kg-os asszonyság volt, aki akkora pofonokat osztogatott, hogy a négy fal között mandínerezve szaladgáltam egész olvasás órán ha megsuhintott.
Szóval ha lehet személynevek nélkül...

De köszönhető neki, nem is lettél büdös tróger, nem?:D
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

ha az egyéves licencdíj negyedét fizetett fejlesztőkre fordítanák, akik kijavítják ezeket a hiányosságokat, rég előbbre lenne mindenki.

LOL
A Sun évekig fordította az éves licenszdíj többszörösét fejlesztőkre... gondolom nem azért fizette őket hogy az excel repülőgépszimulátort implementálják.

hanem malmoztak

nem véletlenül lett go-oo, mert a Sun nagyon nem akarta, hogy belefejlesszenek az office-ébe...

+1.

mondjuk 500 millióból össze lehetne írni az összes kívánalmat, belefejlesztenék az openoffice-ba,
és ennyi.

Összeírni össze lehetne talán ennyiből, fejlesztésre mennyit szánnál? :)

Bocsi, elfelejtettem, hogy Magyarisztánban vagyunk :D

szamold at. ez mondjuk 25-30 ember eves bere.

1.400.000 Ft/hó/fő? Az jó fizu, hol kell jelentkezni?

barhol europaban. ;)

csak ne lepodj meg, ha majd az albi 270k lesz havonta (~40nm, masfel szoba), es meg 200kt elkoltesz majd
kajara...

Magyarországról beszélgetünk. Azért megnézném azt az IT-s állást, ahol majd másfél millát adnak havonta.

normalis munkaert normalis bert kell fizetni. itthon sajnos ez nem tul meno dolog, de eleg atmenni becsig, es mar jobb a helyzet.

Hát amit az MS emberei végeznek csak nagy jóindulattal nevezhetem normális munkának

nem tudom, te mirol beszelsz, a fenti kommented alapjan sajnos szakmailag nem nagyon lehetsz kepben.

foleg, hogy ez a subthread arrol szolt, hogy ennyibol le lehetne itthon fejleszteni egy ilyet a sok okos szerint...

De a másik "sok okos" meg úgy nézi a dolgot, hogy nulla bájt forráskódról kellene felépíteni egy MSO-hoz fogható rendszert. És ne haragudj már, hogy tanulmányaim alatt nincs időm a Microsoft Office csomagjának lelki világába mély betekintést tenni :(

Pedig sokat tudnál belőle tanulni. Óriási hiba egyetemi / főiskolai hallgatóként a rendszereket "skatulyázni". A legelső feladat azt felismerni, hogy nagyon keveset tudsz az IT világról, szoftverfejlesztésről különösen. Ezzel alapvetően nincs baj, csak tanulni kell, és itt most nem a tárgyakra gondolok, az a minimum szint, amit egy önmagára valamit is adó mérnökjelölt maximum IQ tesztnek tekint.

Most kellene minél több rendszert megismerned, minél mélyebben. Később már súlyos pénzekbe fog kerülni pl. az MSDN hozzáférés, ami neked most ingyenes. Ráadásul időd is kevesebb lesz tanulni munka mellett.

Fentebb becsmérlően nyilatkoztál, az MS programozóinak teljesítményéről. Kiváncsi lennék, hogy hányadik kérdésig jutnál el az MS felvételi folyamatában, vagy akár a mi gyakornoki programunk felvételijén. Pl. fel tudnál-e sorolni 5 design patternt, előnyökkel-hátrányokkal, mikor érdemes alkalmazni, mikor nem, illetve hogy hogyan kell implementálni őket C++ és / vagy Java nyelven.

Mivel egyetemen sajnos 1000 sorosnál hosszabb programot nem kell írni, ezért onnan nézve minden nagyon egyszerűnek tűnik. Ha valóban fejleszteni akarod magad, akkor pl. kiváló lehetőség a LibreOffice-ba bekapcsolódni, akár valamelyik itt felsorolt hiányosság kijavításával.

Persze NagyZ-vel vitatkozni egyszerűbb, és kényelmesebb is.

Üdv,
Gergely

Na igen. Fura, amikor az MS _programozoit_ szidjak -- szerintem azzal van ott a legkevesebb baj. Eleg csak megnezni egy .Net frameworkot, meglepoen jo minosegu. Van ott sok gond, leginkabb strategiai es projektmenedzsment szinten, de fura azt gondolni, hogy gyenge programozok vannak ott.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hát... .net framework minőségétől én inkább sírni tudnék, ha hálózatkezeléshez (pl. http/soap/xml) köze van.

Egyszer volt dolgunk egy ilyen .net mantrát nyomó fejlesztővel, és elkezdte osztani az észt, hogy ha az M$ azt úgy implementálta, akkor annak úgy is kell. Balabitos mérnökember hiába mutogatta neki az RFC-t, meg mutattuk neki a wireshark-ban a .pcap-ot, hogy amúgy meg az RFC-re nagy ívben tojik...

Amit meg a .net nem tud a http-ben, azt nem is létezik. Legalábbis az idézett fejlesztő szerint.

Szóval a minőséget meg a .net-et nekem ne emlegesse senki egy napon, mert ha képes ezt a véleményét szemtől szemben felvállalni, akkor csúnya agressziónak fogom felfogni, ha meg nem képes, akkor bújjon vissza a sarokba ahonnan előmászott, és ne kommentelgessen faszságokat a neten névtelenségbe burkolózva!

Nem tudok nyilatkozni a .NET minőségéről (amit tudok róla az alapján jó cucc, de nem mélyedtem bele túlzottan, csak kis grafika meg hálózatkezelés), de ha te egy fejlesztő hozzáállása alapján beszélsz egy platformról, akkor a saját logikád szerint az a legnagyobb rosszaság amivel te foglalkozol, mivel kevés idiótább ember van nálad.
----
Hülye pelikán

idiota fejlesztok mindenutt vannak. hogy jon ez a .net minosegehez? :-)

<troll> állításod implikálja, hogy a .net fejlesztői között is voltak idióták… :P</troll>

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

az mar megfeleloen szurt csoport :))

<troll>Tekintve, hogy állításod szerint idióták mindenütt vannak, ez két dolgot jelenthet: vagy az idióták csoportja szűrt, vagy a .net fejlesztői idióták mind :P</troll>

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ez azt jelenti, hogy MINDENKI idióta, mert mindenki volt már egyedül, és idióták mindenhol vannak. Tehát a logika nyílván hibás, pontosabban elnagyolt. Ez szar trollkodás volt, és ha nem rakod ki a taget, akkor lehet egyszer még értelme is lesz.
----
Hülye pelikán

Amennyiben kontextusunkban a mindenütt definíciója a „minden egy főnél nagyobb csoportban”, ellenvetésed nem helytálló. A definíció esetünkben azért lényeges, mert a mindenütt = minden pozícióban meghatározás itt a klasszikus fizika értelmében nem megfelelő.

Kérdés, hogy esetünkben NagyZ hogy határozza meg ezt a fogalmat. Amennyiben neked ad igazat, kérdés, hogy érdemes-e idiótákkal beszélni :P

Azért feltételeztem, hogy a mindenütt itt a minden egy főnél nagyobb elemszámú csoportot jelöli, mert ha mindenki idióta, akkor nincs értelme ennek a megkülönböztetésnek.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

No meg ha csak egy ember van, ott nem lehetnek idiótáK.
----
Hülye pelikán

B verzió, hogy kilépünk a klasszikus fizika keretei közül, és belátjuk, hogy bizonyos mértékig a tér minden pontjában jelen van minden idióta.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Azon tűnődöm, hogy neked valójában nem is a .NET minőségével van bajod, hanem a kollégád okozta sérelmeket nem tudod kiheverni.

---
KORPIKLAANI-Tequila http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Nem skatulyáztam be sem a Windows-t, sem az MSO-t, mindkettőt használtam több/rövidebb ideig, több verzión keresztül, én nem azért váltottam Linuxra, mert trendi, hanem mert nekem ez a szemléletmód, életérzés jobban fekszik. Windows-on többnyire opensource alkalmazásokat használtam, mint pl. Gimp, Code::Block, etc. Minden Microsoft termék az MSDNAA-n keresztül érkezett hozzám, és ezzel vettem észre, hogy a legális, nem kókányolt Windows is stabil, de akkor sem jött be.

Az, hogy egy programozói felvételin nem jutnék át... már ne haragudj, ha ilyen teszteket szerettem volna kitölteni, programtervező matematikusnak megyek. Tanulunk (tanultam) mi is programozási nyelveket, no de koránt sem olyan mértékben. Megismertük az objektum-orientált programozás lehetőséget, miegymást, és kész. Ez a szak ilyen "mindenből egy kicsi", digitális technika, programfejlesztés, adatbázisok, operációs-rendszer elmélet, szg. architektúrák és hálózatok ismerete, stb. Ergo nem ér a programozói tudásomat egy programozóéval összemérni - főleg nem egy főiskolát már elvégzettével.

Igen, a felsőoktatásban nem túl sok idő jut a gyakorlásra, nálunk 50-50% arányban vannak az elméleti és gyakorlati órák, így a félév során 30 óra gyakorlat... nem túl sokra elegendő.

Az, hogy az MS programozók képességét becsméreltem: némi alapot adott az, hogy fizetett programozók, nem hobbiból csinálják (ráadásul valószínűleg meg is kapják rendesen a bérüket), elég sokáig fejlesztik az adott verziót, mégis olyan banális hibák becsúsznak...

opensource project-be kapcsolódás már megfordult párszor a fejemben, de semmiképp egy ekkora projectbe szeretnék, mint a Libre.

fyi: programtervezo matematikus szak 2006 ota nem letezik.

Ja bocs, most látom programtervező informatikus neve van (?) az ELTE-n

Szerencsére azóta kevesebben keverik őket össze a matematikusokkal.
Az azért egy kicsit más képzés.

gondolom fogalmad sincs, mennyi matek volt regi progmaton. ha igen, akkor nem tudom mi ez a "nem keverik ossze oket" dolog.

gondolom fogalmad sincs, mennyi matek volt regi progmaton

Nekem van fogalmam, mennyi matek volt a (viszonylag) régi progtervern, mert 2002-ben ott diplomáztam (öt év után). Sikerült összefutnom egy alkmatossal valamelyik (későbbi) vizsgaidőszakban egy tanári szoba előtt. Sajnos nem emlékszem konkrét számokra, de valami olyan rémlik, hogy elsőben befejezték azt az analízis anyagot, amit mi harmadik második félévében vettünk. Arra biztosan emlékszem, hogy analízis nekünk 4x2 félév volt, az előadás pedig mindig heti másfél órát jelentett. Mondom, halványan emlékszem csak, de nekik talán heti háromszor másfél óra analízis előadást tartottak elsőben, vagy valami ilyesmi.

  • matematikus
  • fizikus
  • vegyész
  • programtervező

Lefelé bármikor, felfelé leginkább sohase. Mondom ezt innen a létra aljáról. Hány nagy koponyáról olvasni, aki az első szakmája mellé (amiben természetesen sikeres volt) felvette a programozást ill. a számítástudomány néhány gyakorlatibb szeletét, és sokra vitte abban is. Mutass egy sikeres programozót, aki mellesleg sikeres orvossá vált, puszta érdeklődésből.

Van benne valami :)
Gyémánt Iván (SZTE/elmfiz) mondta, egy akkor még ságváris barátomnak, hogy ha fizikus akar lenni, akkor menjen előbb matematikus szakra. Én akkor még nem ismertem egyiküket sem, úgyhogy fizikus szakra mentem. Aztán 1 év után váltottam. Matematikusra :)

"Lefelé bármikor, felfelé leginkább sohase."
Azért ez kicsit erős. Nekem megvolt a választási lehetőség a programozó és a matematikus között és azért választottam az előbbit, mert az érdekelt jobban.

en fizikusra akartam menni elsore. aztan azt mondtak, hogy "az elso diplomad legyen olyan, amibol meg tudsz elni. a masodiknak mar akarmit csinalhatsz" :)

Ez a mondás inkább a végzés utánra vonatkozóan tartalmaz igazságot. Valószínűleg több végzett matematikus dolgozik később programozóként, mint ahány végzett progmatosból lesz utóbb matematikus.

De ennek inkább gazdasági okai vannak, mint szakmai szerintem.

Az első esetben igen, de a másodikban azért az is benne van, hogy 5 év nem matematikus képzés után, nagyon kevés ember képes arra (vagy igényli egyáltalán), hogy nap mint nap matematikai problémákon agyaljon, és élvezze is ezt. A képzésbeli különbségre csak egy példa. Többször írtunk úgy zh-t, hogy _bármilyen_ segédeszközt lehetett használni, csak éppen a feladat nem az a sablon, példatárakból begyakorolható volt.

Azt én tudom, hogy a matekosok több matekot tanulnak, mint mi, ezzel nincs is gond. De az analízisünkkel kapcsolatban nagyon bakot lősz. A BME-sek is sokkal hamarabb túl vannak (1-2 félév alatt) azon, amin mi 3-4, esetleg 5-6. Ez nem azt jelenti, hogy ők többet tanulnak, csupány hogy gyorsabban veszik az anyagot, tehát kevésbé részletesen. Én ismerem mindkét tanszéket akik analízist oktatnak az ELTE lágymányosi épületében, és a numanal tanszék jóval keményebb, sokkal több mindent tanítanak. Na, ők tanítják a progtervmaton és a vegyész szakon az analízist, mindenhol máshol az analízis tanszék, akik nálunk (prog(terv)maton) a linalgot, és nagyon laza.

De amúgy igazad van, én nem tartom magam matematikusnak, viszont nem lebecsülendő matematikai képzettségem van. Legalábbis volt :D
----
Hülye pelikán

A matematikus szakon matematikusokat képeznek. Ők, ha a szakmában maradnak, matematikával foglalkoznak, sokszor még álmukban is, vagy akár az utcán sétálva :) Többnyire kutatnak, oktatnak és az idők változásával persze, mint sokan mások is, egyre többen számítógépet is használnak. De alapvetően nem az informatika érdekli őket, hanem a matematika. A programtervező matematikus/informatikus szakon a 'sima' programozóknál matematikában lényegesen jártasabb informatikusokat képeznek. A régi elnevezés miatt őket is sokan matematikusnak gondolták, de azért ők csak nagyon ritkán válnak matematikussá. Más érdekli őket. Mással foglalkoznak.

De ha ismersz pár matematikust az ELTE-n, tudod miről regéltem :)

ismerek, sot, az elso diplomam progmat, a progtervet meg most csinalom. ;-)

ettol fuggetlenul (ha idom engedni), egy mscs matkusra be fogok nevezni.

Ha egy ideje majd gyakorlatban is fejlesztesz, kicsit mas szemmel latod majd a Microsoftot es az open source mozgalmat is.
A sajat tapasztalatom az, hogy a Microsoftnal -- az utobbi 6-8 evben legalabbis -- nagyon jo minoseguek az API-k. Tehat pl. a .Net framework rengeteg funkciot ad a kezedbe, es majd' az osszes osztaly/fuggveny ugy mukodik, ahogy az elvarhato, nem nyakatekert modon, hanem egyszeruen es szepen. Raadasul nagyon sok es jo dokumentacio van hozzajuk.
A nyilt forrasu vilaggal (amibol inkabb a Javat es a hozza kapcsolodo dolgokat ismerem) az a tapasztalatom, hogy nagyon gyenge minosegu es ritkas a dokumentacio (meg olyan rendkivul nepszeru projektek eseteben is, mint pl. egy Apache Maven), es sokszor macerasabb az API. Viszont rengeteg a jo minosegu segedeszkoz, sokkal tobb, mint az MS-vilagban. Van sok jo build/fuggosegkezelo rendszer, gyorsan letoltheto, ingyenes konyvtarak, satobbi; egyszeruen minden ott van a neten. Az ingyenesseg is -- szamomra -- azert elvezetes, mert nem kell heteket varni, hogy itt legyen a szoftver, hanem letoltom, es husz perc mulva hasznalom is; hiaba van penz a fizetos dolgokra, egyszeruen nem olyan gyors a fejlesztesi ciklus veluk.

Szoval mindket oldalon vannak elonyok, hatranyok, es biztosan mondhatom, hogy mindenhol vannak kivalo programozok es designerek. A termekek sikere (sajnos?) nagyreszt nem rajtuk mulik.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Az, hogy az MS programozók képességét becsméreltem: némi alapot adott az, hogy fizetett programozók, nem hobbiból csinálják (ráadásul valószínűleg meg is kapják rendesen a bérüket), elég sokáig fejlesztik az adott verziót, mégis olyan banális hibák becsúsznak..."

De azért ilyenek nem: http://www.debian.org/security/2008/dsa-1571
Mert kb. hasonló bugok, felbukanhatnak bármely linux projectben, lévén akár egy szobafestő is írhat kódokat bele.

Nem ilyenek, de "a támadó átveheti az irányítást a számítógép felett" típusú bejegyzést nem egyet láttam a Win frissítése közben.

"Az, hogy egy programozói felvételin nem jutnék át... már ne haragudj, ha ilyen teszteket szerettem volna kitölteni, programtervező matematikusnak megyek."

Ez nem tesztkérdés, hanem egy konkrét szakmai kérdés, amely tudást az átlag fejlesztő minden nap alkalmazza. Pont erről beszéltem az előbb, hogy nagyon keveset tudsz arról, hogy milyen tudásra van szükség szoftverfejlesztőként, vagy akár rendszergazdaként, de úgy látom, hogy nem sikerült megérteni, Helyette azt magyarázod hosszasan, hogy valamit miért nem akarsz / tudsz megcsinálni.

A honlapod és az itteniek alapján az volt a benyomásom, hogy szoftverfejlesztőként szeretnél majd elhelyezkedni. Nyilvánvalóan tévedtem.

Üdv,
Gergely

a mi gyakornoki programunk

Nagyon tetszik ez az oldal, több szempontból is. Remélem, hogy sikeresek vagytok! :)

Arról volt szó, hogy a már meglévő open/libreoffice kódbázisra építve mennyiért
lehetne belefejleszteni azt a néhány funkciót, amire az irodában dolgozó állami
jómunkásembernek hihetetlenül szüksége van.

Attól függ 500 millió mire gondolt? Ennyi euróból azért már lehetne gazdálkodni :D

500 millio eurobol nem tudnal irni egy MS Office-szintu programcsomagot, az aztan tuti. :) Ennel tobbet keres a Microsoft Office team nehany ev alatt.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Miért kéne nulláról megírni? Bele kell fejleszteni az openoffice-ba, ami hiányzik. Tényleg, mi is hiányzik az openoffice-ból, ami benne van az MS-ben, és nagyon-nagyon jó lenne?

Nézd meg linuxon az ooo nyomtatási opcióit. Utána nézd meg szintén linuxon az adobe reader opcióit.
Félreértés ne essék, én szeretem az ooo-t, de elég sok fontos dolog hiányzik belőle, sajnos. Persze megvannak a maga előnyei is, és nem csak az ára ;)

Jaj, otthoni, irodai munkára nem mindegy hány funkció van a nyomtatás oldalon? Ahol meg számít, úgyse OpenOffice-t használnak (de nem is Microsoft Office-t)
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Hát valóban, egy "két oldalt egy oldalra" funkció igencsak extra kívánság, ki az a majom, aki ilyet használ? Biztos nyomdász...
Könyörgöm, ennyire ne legyél már dilettáns...
Hidd el, nekem is, és elég sok sorstársamnak (egyetemisták), rengetegszer van erre a funkcióra szükségünk.
Az pedig nem megoldás a program hiányosságára, hogy pdf-be át, és onnan nyomtat. Azért nem (sok egyéb mellett), mert ezt megmutatod bárkinek aki sokat használja, és körberöhög, vagy elkezd sírni, hogy miért nem. Nem informatikusokról van szó, hanem "next-next-finish"-hez szokott r=1 userekről, akik _egy_ programból szeretnék mindezt megoldani.

(Igaz nem OpenOffice) LibreOffice nálam tud egy lapra két oldalt nyomtatni, sőt, akár 16-ot is

Linuxon? Ha igen, akkor megér egy próbát rc2-ként is.

Ez egy Maverick, a Libre pedig 1:3.3.0~rc2
Igaz nem sokat használtam, mióta lecseréltem az OpenOffice-t, a nyomtatást is csak azért tudom, mert a postod olvasva megnéztem ez tudja-e már, szóval nem tudom mennyire stabil, mennyire nem, de egy tesztet megér szerintem

Hm, valóban működik, köszönöm az ötletet!

emiatt az 1 funkció miatt veszel egy 50.000 forintos programot. olyan, mintha a garázs színéhez vennéd a kocsit.

Ez igy nem teljesen igaz. Nekem speciel altalaban a GIMP elegseges lenne a fotoim rendbetetelere, de inkabb vettem egy Photoshopot, ugyanis van benne automatikusan karbantartott, tobb szaz objektivet tartalmazo adatbazisu Lens Correction, amit kezzel gatyabarazni lehetetlen es egyetlen opensource alternativarol sem tudok ami ismerne. Es megerte az arat ez az egy funkcio miatt.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Jó annak, akinek a párnája is 20.000-esel van kitömve

Nincs huszezresekkel kitomve. En is ugyanugy kemenyen megdolgozom a fizetesemert mint mas, nem ritkan tobb allasban egyszerre. Nem rinyalni kell, hanem tenni azert, h jo szakember legyel es keresni a lehetosegeket.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem rinyáltam, és nem is firtattam, hogy nem érdemled meg a pénzt, csak megjegyeztem, hogy jó neked, hogy ilyenekre is tudsz költeni. Elgurult reggel a gyógyszered, vagy mi van veled?

a te hozzaallasoddal van a problema, ha nem tunt volna fel. de irigykedni nepbetegseg nalunk, ne izgulj ;)

Miért, milyen a hozzáállásom? Irigy az nem vagyok, az fix. Mire is lennék irigy? Nem ismerem egyikőtök családi, anyagi hátterét, munkahelyén betöltött pozícióját. Most az, hogy megjegyeztem, hogy jó neki, hogy ilyen dolgokra van felesleges pénze, miért irigység? Én letojom magasról a Fotóboltot, én ingyen se raknám fel, mert mi a francot csináljak én vele?

ahelyett, hogy megjegyezned, hogy jo neki, ahelyett te is kituzheted celul, hogy barmikor gondolsz egyet, vehess egy photoshopot, pl.

en azt latom, hogy sipankodni a legtobb ember tud (ez most nem feltetlen rad vonatkozik, nem ismerlek, te tudod, hogy vonatkozik-e rad), viszont amint tenni kene, akkor mar csak szettarja a kezeit...

altalaban 2 munkahelyen dolgozok egyszerre, volt mar 3 is (de azt nem ajanlom senkinek, halal). szoftvereskent nyilvan egyikunk sem a szalag mellett al napi 8 orat, de azert mikor a hataridok kozelednek egymashoz, a 4 oras alvasido alappa valik ejszaka.

a masik meg, hogy akarmennyire fikazzatok az ms officet, sok penzugyi ceg hasznalja, baromi nagy kodbazissal (makrokba!), iszonyast komplex feladatokra. nem keves emberhonapnyi munka van benne, es lehet mondani, hogy sikeres szoftver. ehez kepest kinezetben sehol nincs az OOo. hasznaltam muszajbol, mindig orultem, ha vegre nem kellett :-)

Alap, hogy ez a cél, és nem emlékszem olyanra, hogy bárki fikázta volna az MSO-t, csak azt írtuk, hogy nagyon sok ember nem tudja/nem akarja megszokni a felületét.

Azt aláírom, hogy akinek apuci, anyuci nem rak milliókat és családi céget a segge alá, keményen meg kell dolgoznia, hogy jó körülmények között élhessen, ezt eddig sem firtatta senki, nem tudom hogy jött ide a 20 műszak meg 0 óra alvás.

Az első részére nyomnék egy +1-et, magam is hasonló cipőben járok (8+4-6 óra)

A második résznél pedig elbeszélünk egymás mellett. Nem azzal van a gond, hogy az ms office ne lenne jó, szó sincs róla.

Hanem sokkal inkább arról, hogy az esetek nagy többségében semmi szükség nincs erre a plusz tudásra. Ott a pénzügyi cég, hajrá, használja a saját makróit, nincs vele semmi gond.

Viszont, az állami szférában erre semmi szükség sincs. Ha van, akkor meg kell nézni, mi az, amire VALÓBAN szükség lenne, mennyi idő lenne lefejleszteni (nem NULLÁRÓL, hanem Openoffice/Libreoffice/akármi kódbázisból), és számolni egy különbséget. Ha megéri, hajrá, ha nem, ez van.

Viszont, ha meg lehet csinálni, akkor komoly licenszköltséget lehetne csökkenteni, nem egy külső cég formátumától és megoldásától függne a teljes magyar államigazgatás, iskolástul, önkormányzatostul, amiért viszont nagyon sokat kell fizetni.

Hát rád sem bíznám az érintett terület rendbetételét ;]
A konkrét példánál leragadva én pl olyan dilemmában szoktam lenni, hogy "vegyek fotóboltot" vs. "vegyek a gyerekeknek új cipőket sulikezdésre" vagy valami hasonló. Aztán mindig oda jukadok ki, hogy szarok bele a "lencsekorrekcióba", mert az ilyen (számomra) marhaságon idétlenség rugózni, vagy ha ez a legfontosabb dolog az ember életében, akkor sürgősen el kéne gondolkoznia rajta...
De nagyjából így néz ki egy állami intézmény gazdálkodása is FYI.

Legfontosabb dolog != legnagyobb problema.

Ha ez a legfontosabb, az tenyleg nem normalis.
Ha ez a legnagyobb problema, az egy kellemes elethelyzet.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Se nem a legfontosabb, se nem a legnagyobb problemam nem volt. Ez is csak egy problema volt a sok kozul. Az pedig, h Neked az a problemad, h a "vegyek a gyereknek cipot" nem az en problemam es nem tudom miert kellene a sajat elkepzeleseim eletrekeltesenel figyelembe vennem. Sajnalom, h ha szamodra ez ilyen szukseget jelent, de epp eleg ember segget huztam mar ki a szarbol, h rajojjek, h mindenkit nem tudok megmenteni. Nem is akarok, ahogy nekem is, mindenkinek megvan a sajat elete amihez nagyjabol nulla kozom van. Ahogy masnak is nagyjabol ennyi koze van az en eletemhez.

(Pardon, csak most futottam bele ebbe a thread-be.)

---
pontscho / fresh!mindworkz

automatikusan karbantartott, tobb szaz objektivet tartalmazo adatbazisu Lens Correction

Mekkora ötlet!

Nekem ugyan nem kell, mert nem pepecselek a fotóimmal, de ha valamit lehet killer feature-nek nevezni, akkor ez az.

+1, ez valóban egy baromi jó eszköz.
Ha lenne pénzem egy normális gépre, és nem egy meglehetősen ócska kompaktot használnék, akkor ez eléggé egy musthave dolog. Majd ha lesz normális fizetésem egyszer diákhitel helyett. Ki tudja, addigra lehet, hogy kijön 4.6-os gimp, amiben már benne lesz :)

oké, 1 darab form.

Ez még a forint alapú ktg-keretből is kijönne, bár én azért húznám az időt :D

Az állami kiadások léptékének figyelembe vételével rámenne egy 30 millió :)

nyilván, de ha tényleg ilyen dolgok zavarják a felhasználókat, azoknak a megcsinálása
nem kerül 100 millókba, azt azért érezzük...

Hamár magyarisztán, akkor kalkuláljunk helyi normatívákkal, esetleg egy kicsit megspékelve/leegyszerűsítve jelenleg ~270 embert tudnál 500 hónapig fizetni belőle elég jól. Az télleg zsebpénz ;]
Nyilván az eszközök is pénzbe lennének, de ha megfelezed is elég bőséges lenne ahhoz, hogy befejlesszenek az OOo-ba :) Márha elbukik is a végén, benne lennék...

te mirol beszelsz?

270 emberre leosztva ez 154321 forint brutto, ami ~110k netto. hol talalsz ennyiert normalis munkaerot?
ez mar az "eleg jol meg vagy fizetve" kategoria?

Figyelj, mai világban örülhet az ember, hogy dolgozhat... nemhogy még siránkozzon

Ebből kb éhenhalsz.
Normális, képzett szoftverfejlesztőt ennyiért valóban nem kapsz... Amit kapsz, az olyan sw-t is fog írni, mint amilyen a mostani OOo - vagy lehet, még szarabbat.

Aha, nincs munkád, de felajánlják neked a havi 110-et, és nemet mondasz, mert ebből alig lehet megélni. Ez a baj a magyarokkal

nem, az a baj a magyarokkal, hogy a legtobben csak sipankoznak. keptelenek koltozni, hiaba lenne munka pl 100kmre.

a röghöz kötöttség, ami nyugaton teljesen máshogy van... de ez másik téma

Nem vitatom, amit állítasz, de a családos költözéshez elég nagy kezdőtőke, megtakarítás kell, amit szerencse ill. meglévő, itthoni jó állás nélkül nem könnyű összeszedni.

Elfogadja a munkát, de úgy is dolgozik ("ennyiért? Ezt a szart?"). És igen, ez baj. De ez a valóság...

Pont az a baj, hogy elfogadjak, es sz-h-ert dolgoznak.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ha tetszik, ha nem, kevés a munkahely Magyarországon. Vagy elfogadja, vagy éhendöglik, ilyen egyszerű a képlet.
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Keves, csak nem informatikaban (fokent programozok eseten). Ott konkretan hiany van, eleg kemenyen.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ha akkora hiány lenne a fizetési ráták is az égbe szöknének. Tanultál-é közgazdaságtant?

Mennek is fel egyebirant, sima programozokent meg lehet keresni az atlagfizetes 3-5-szoroset. Viszont ezek nem egyik naprol a masikra mennek, tanultal-e kozgazdasagtant? Egyszerubb azt megnezni, hogy ismersz-e _jo_ programozot, aki nem talal munkat. En nem. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ja, nem kezdőfizetést nézünk? Akkor lehet elmegyek 100.000 Ft-ért dolgozni, és majd vezérigazgató leszek havi 20.000.000 Ft-nyi fizetéssel. De jó lesz!

Amire a közgázzal utalni szerettem volna, az két fogalom: kereslet, kínálat

Programozót meg nem ismerek, első generációs informatikus leszek (!) a családban, és még nem dolgozok a szakmában

de az eszt megis osztod...

Bocs, neked már nem jutott

uh, de frappans mr. mernokinformatikus!

legalabb fogalmad lenne a dolgokrol, tudod. de se nem dolgoztal, se szakmailag nem csinaltal semmit...

Mr. Mérnökinformatikusjelölt, ha kérhetem. Amúgy nem én kezdtem... az pedig, hogy fogalmam lenne a dolgokról... hát... sok-sok ember velem egy véleményen volt itt, akik láttak már hivatalban dolgozó néniket, meg az MSO ismerete nem valami nagy szakmai mutatvány, erre nem tudnék büszke lenni

Persze 20 év szakmai gyakorlattal könnyű osztani az észt a majdani pályakezdőnek. Saját súlycsoportodban powerkodj,ha kérhetem

de orulnek 20 ev szakmai tapasztalatnak! :)

fyi, 2 honappal vagyok idosebb nalad.

Hú, akkor 3 év gyakorlattal lettél expert MSO szakértő, gratulálok.
Minden esetre az alapján megítélni valakit, hogy mennyire ért egy darab szoftverhez... nc... de mostmár hagyjuk abba, mert kezd személyeskedésbe átcsapni a dolog. Örülök, hogy beszélgethettünk, szerbusz

nem vagyok MSO szakerto, csak ismerem az excel kepessegeit, es lattam, mire hasznaljak.
ezekszerint te nem.

veled kar beszelgetni, ugy latom. egyre inkabb esik a szinvonal, sajnos.

Jó, az excel egész jó az MSO-ban, de utoljára 9-10. osztályban tanítottak nekem office-t, azóta változott egy-két dolog.
A táblázatkezelőt Libre-ben sem, és Open-ben sem használom/használtam, mert diagramokra nem volt szükségem, ha meg ilyen szűrések/lekérdezések/kimutatások kellenek, szívesebben nyúlok egy adatbázishoz. Főiskolán informatikus hallgatóknak egyáltalán nem is tanítanak ilyen dolgokat, mint az Office, nem is feladatunk az irodai csomagok napi szintű kezelése.

Remélem valamelyest emelkedett a színvonal - bár a drupal motorja eléggé megnehezi az ember dolgát

Magyarul ugy osztod az eszet, h gozod sincs a dolgokrol? Egy apro sztori OOo 3.x-szel es diagram keszitessel, volt nehany ezer elemu tablazatom, abbol kellett egy olyan diagrammot generalni ami ket vonaldiagramot tartalmazott, az egyik ugy jott ki, h egy konstans vonal lett volna. Azert OOo-val akartam megcsinalni mert keznel volt es a feladat sem volt vaszisztdasz. Ennek oromere ket bugot generalt nekem: a ket egymas korul mozgo vonalat az egyik esetben jol megmodulalta a masik sor elemeivel es ugy rajzolta ki, a masik esetben pedig a konstans ertekevel eltolta a masik vonalat felfele es rogton fals ertekeket kaptam. Osszefugges nem volt a ket vonal kozott, csak annyi, h ugyanoda rajzolja ki, a bug is attol fuggot, h milyen sorrendben akartam ezt tenni. Soha tobbet nem all szandekomban elesben hasznalni, nincs sem idom sem kedvem kockaztatni egy ujabb hibas mukodest.

Mondom mindezt ugy, h az e-bookjaim mai napig OOo-val rakom rendbe es konvertalom at html-be, h a celszoftver rendben megegye. :(

---
pontscho / fresh!mindworkz

Irtál bug-reportot? :)

Szerk: maradjunk annyiban, h nem. Az ok nem tartozik masra.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Na már meg te kezded... kicsit fentebb még fizetésekről volt szó a szálban, szóba se került hogy melyik irodai szoftvercsomag mennyire bugos. Köszönöm

Nem kezdem, es a fizetesek resze sem erdekel. Mindenki annyit keres amennyit ki tud alkudni. Az OOo-val kapcsolatos eszreveteledre reagaltam az utolso hozzaszolasodban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Beszélgetésből kiragadni egy aspektust, és arra reagálni...

"Béla és Zsolt beszélget, majd belép Imre a szobába.
Béla: -Milyen színű?
Zsolt: -Kék.
Imre: -Ne hazudj, sárga kocsitok van.
Zsolt: -A szomszéd motorjáról beszélünk."
Sacc/Kb

Barki barmikor megteheti, h a beszelgetesbe ugy kapcsolodik be, h csak egy aspektusahoz szol hozza es eltereli a temat, nem? :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Megtenni megteheti, de milyen már... ráadásul gyakorlatilag úgy k*cs*göztél le, hogy meg se nézted miről van szó

Nem szokasom "lekocsogozoni" senkit, kerdeztem. Es de, elolvastam a teljes "amokfutast" igy ebedszunetben, jot mulattam az egesz cikken. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

A bugdoc megvan valahol, elküldenéd? Érdekelne a probléma. Megnézném újabb verziókban is.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Megnezem megvan-e meg valahol.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Köszönöm!

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Érdemes lenne, sokat rajzoltam diagramokat, de semmi hasonlóval nem találkoztam idáig.

Egy apro sztori OOo 3.x-szel es diagram keszitessel

(Nekem hasonló célra a gnumeric jobban bevált.)

Na jó, ezt kultúráltan úgy csinálnám, hogy mancika1...mancika5000-ig felsoroltatnám azokat a funkciókat, amiket használnak excel/word-ből.

Ezeket összesíteni kellene, és megnézni, hogy OO vs MsOffice között van-e különbség. Ha van, akkor kb. mennyi munka lenne beleimplementálni, és az mennyi költség. Ezt lehet összevetni a licensz díjakkal, amik ezek szerint évente néhány milliárd forintot tesznek ki.

Vajon lesz-e ilyen szintű igényesség? Illetve az is érdekes, milyen pilot projekteket csinálnak? (egy hagyományos apache/php/tomcat/mysql/postgresql-re épülő rendszer azért elég más, mint mondjuk 2000 számítógép openoffice-ra való átállítása...)

Hiány van az olcsó zenebohócok terén. Drágán sokan dolgoznának ;]

munka mindig van, de a legtobb ember csak sirankozik. nezd meg pl a munkahelyi terror blogot, sokszor lehet nevetni az emberek hozzaallasan (aztan persze vannak tenyleg olyan helyzetek, ami sajnos rossz.).

pl volt egy frissdiplomas, aki irta, hogy mar 1 eve otthon ul, es mar tobb, mint 50 helyre beadta az oneletrajzat, de csak paran jeleztek vissza, blahblah. hat ha munkat keres az ember, szerintem egy heten ki lehet ennyit kuldeni...

Figyu, nem olyan vicces, es tok realis is.

Tesom gepeszmernok, hasonlo szituban van. Szerintem 50 ceg nincs adott pillanatban az orszagban, ahova gepeszt keresnek egyszerre. Foleg nem a mostani gazdasagi helyzetben.

Es ahova keresnek, oda sem palyakezdot.

es csak magyarorszagon lehet munkat talalni, ha mar minden kotel szakad?

es csak magyarorszagon lehet munkat talalni, ha mar minden kotel szakad?

Természetesen nem, de a probléma tömeges (az értelmiség körében is), a megoldási javaslatod pedig, bár egyedi esetben kiváló, csak egyedi esetben működik. Nem ítélheted el, ha valaki a hazájában szeretne boldogulni, elfogadható életszínvonalon élni.

nem itelem el, de a lazalmok meg a realitas azert mas. en ugy latom, hogy az "atlag" (ertsd: kozepen szinvonalu informatikus) kint sokkal jobban boldogul, ugyanazert a munkaert jobb penzt kap.
ha meg nagyon jo vagy, akkor itthon meg lehet elni priman, azonban kint megjobban... :-)

es teny, nem globalis megoldas. olyat nem tudok. viszont elsosorban az egyen gondjait kell megoldania mindenkinek, utana johet a kollektiva, ha fontos.

Félreértetted ezt az egyén-globális dolgot. Itt arról van szó, hogy a megoldás, amit kínálsz, nem megoldás, mert csak kevés esetben alkalmazható. Egy társadalmi problémára mármint nem megoldás. Az egyénnek persze az, de nem ez volt a kérdés, az a gépész csak egy kiragadott példa volt, hogy lám ő IS, pedig állítólag a gépész keresett szakma. Kb olyan, mint a lopást javasolni megoldásnak: kevés esetben a társadalom "lenyeli", elviseli a dolgot, ha mindenki lopna, nem lenne társadalom.

Most ezzel nem akartam semmi olyat mondani, hogy lopásra buzdítod az embereket :D
----
Hülye pelikán

Akárhogy is próbálom reprodukálni a számításodat, nem sikerül
Adott ugye 500 millió euró/500 hónap az ugyebár 1m euró. Az mondjuk 270m Ft (jó lehet h több) per hónap, azt osszuk már el 270-el, és kapjuk már meg azt az 1m/hó bérktg-et.

De mondjad, hogy hol számoltam rosszul, bár a topictól kissé elkanyarodtunk 3. osztályos matek irányába

500 millio forinttal szamoltam, erre rajohettel volna magadtol is, bar lehet, hogy ezt harmadikban nem oktatjak. annyiban igazad van, hogy visszaolvasta ez a subthread tenyleg az 500 millio eurorol szolt, viszont szerintem csak az excel team ekkora..

nyilvan 500 millio euro eseten teljesen rendben van, de az meg irrealis, igy nem is ertem, hogy ezt minek citaltad ide.

Hát akkor, mondjuk h én nyertem, mert az olvasást, meg az első két osztályban lerendezik :P
Már csak abból is, hogy ha az eurós részt nem nézzük, hónapokról beszéltem, te meg éves ktgkerettel számoltál. De már teljesen lényegtelen, mert még elrontjuk a gyomrunkat a nem létező kolbásszal.

Egyébként meg nem értem, hogy mit nem értesz. 500 millióról beszélt, mire azt írtam, hogy nem olyan kevés az, ha euróban van. De télleg hagyjuk már, hogy olvasni nem tudásból levezettétek, hogy mennyire smucig aljas senkiházi módon fizetve a megélhetési progzókat, hozzáértés nélkül dobálózok számokkal.

"csak az excel team ekkora" :D

na ez most azert vicces, mert hulyeseg, vagy azert vicces, mert vicces? :)

500 milla? Muhaha.

Kb. egy evre eleg egy kis/kozepes cegnel.

500 millió évente az még a mindenféle adókkal együtt is kb 25-30 programozó bére.

Szerintem ennyien simán karban lehet tartani, meg lefejleszteni a hiányzó funkciókat, közigazgatási célra.

És akkor a programozók meg is vannak fizetve, hogy örüljenek NagyZ-ék (cirka 1 millió nettó)

fajhat neked, hogy mondjuk 100kert mai tudasommal mar nem mennek el programozni, de hidd el, sok programozo van igy ezzel...

Nekem ugyan nem fáj, nem vagyok irigy egy embertársamra sem, meg amúgy is... letojom hogy ki mennyit keres

Az 1 millió nettó nem tudom honnan jött, de kb 300k nettó/hó bérrel számoltam.
A mai adózási rendszer közvetlen és járulékos költségei mellett ez kb ennyire jön ki.
Igen, több mint 50% az adó, egy teljes cégre vetítve, de ez már más téma.

Hát én a szja-t nem számolnám bele (járulékok stb. oké), az így is - úgy is az államnál köt ki.
Számoljatok rá +5 embert.

Ebben az országban az 500 millióból kb 50 millió jutna el a programozókhoz, ami már csak 2,5-3 programozó.. Vagy változott valami az utóbbi fél évben..?

Normális keretek között persze támogatnám a "belpiacos projectet", mert szerintem gazdaságélénkítő hatása van, szemben a licenszdíjakkal. Az elérhető megtakarítás rövidtávon kétes kimenetelű, de a hosszú távú előnyök szerintem egyértelműek. Azért szerintemezek ennyit mert nem vagyok szakértő, cáfoljatok meg.

500 millióból minden adót beleszámítva olyan ~200 millió nettó jut el a programozókhoz. Ebbe persze a korrupció nincs benne, de nem hiszem hogy azzal számolni kellene.

Szarkazmus; nem a bért sújtó adókra céloztam, hanem az alvállakozói láncra, a tanácsadói és sikerdíjakra, stb, stb. Egy efféle állami projectben 1 produktív dolgozóra kb 3 semmittevő jut (a hiearchiában fölötte) és utána jönnek az adók. A versenyszférából nézve az állami projectek költségvetése és azok eredménye többnyire megdöbbentő.

Miért nincs azonos funkcionalitású/ergonómiájú piaci alternatívája, ha ennyiből kitermelhető?

Hasonlók vannak. Ugyan olyan pedig azért nincs, mert akik az ilyen licence díjakat fizetik, azoknak nem a "Windows" az igényük.

Mint ahogy egyébként a magyar közigazgatásnak sem az lenne.
Gondoljunk csak arra mennyi energiát ölnek bele, hogy ne lehessen exe-t futtatni megosztott gépeken, vagy egyáltalán futtatható fájlokat ne vigyenek rá a userek, és nem tökéletes.

(Linux alatt: futtatási címke adás megszüntetése (1 patch vagy beállítás) + a meghajtók körültekintő felcsatolása (1 beállítás)

+1

Meg esetleg lenne rá esély, hogy házon belül marad a ráfordítás.

+1

Ha még hozzátesszük azt is, hogy azokat fejlesztenék le amire a vásárlóiknak (itt: Közigazgatási alkalmazottak) igénye van, és nem pedig másolnák a Word "okos" funkcióit.

Asszony az egyetemen dolgozik, és ahogy nézem, igen, bőven elég lenne nekik az openoffice,
a többi anyagot pedig úgyis a belső rendszereik generálják PDF-ben, ami nyomtatásra kerül,
majd lefűzik.

Annyi közöm volt a közigazgatáshoz, hogy tudjak pár részletet, amivel elüthető az ellenérvek nagy része. Ezek közül a legfontosabb, hogy a közalkalmazott/köztisztviselő olyan szoftverrel dolgozik, amilyet kap. A másik igen fontos empírikus megállapítás, hogy speciális területektől eltekintve (földhivatal) a közalkalmazott/köztisztviselő jelenlegi nyolc órájából még 7 óra 30 perc szabadon felhasználható maradt, amiben a két kávézás már nincsen benne ;]

Az meg hogy "inkompatibilis", egy elég érdekes fogalom, merhogy ugye többek közt mivel

Viszont 5 perc alatt betekinthettem a tulajdoni lapba, több idő volt kitölteni a formanyomtatványt,
mint sorra kerülni :D

Node amíg kitöltötted hányan tudtak még beletekinteni a tulajdoni lapjukba? :) Én kifejezetten sajnálom az ott dolgozókat. Amikor utoljára ott jártam, nagyjából forgalmasabb volt egy munkahely, mint a madaras tecsó pénztára.

Nem tudom, mire gondolsz, nekem a lényeg az volt, hogy 5 percnél többet tényleg nem kellett várnom, flottul ment minden. Az más kérdés, hogy elég nagy pörgés volt, de mint szolgáltatás, én teljesen
jól meg voltam vele elégedve (több ablak nyitva, kedves ügyintéző, gyors ügymenet), semmi Posta feeling :D

Jó, ilyen helyeken használjanak Windows-t, ha van spec. program a munka megkönnyítésére/felgyorsítására, de ez az állam által működtetett munkahelyek nagyon irinyó-pirinyó része, a vidéki falusi önkormányzatnál szerintem tökéletes egy OpenOffice a heti két parasztbácsi kiszolgálására.
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

igazolás az egy háztartásban élőkről:
az ügyintéző valamilyen emagyarország programban lekérdezte, egy a4-es papírra kézzel kiírta, majd ugyanarról a lapról olvasva, begépelte word-be. hibásan.

Na még egy usecase, amiról tudható, hogy ugyanolyan hatékonyan működhet OOo-val ;]

Közalkalmazottnak azt adják amit adnak, ettől még elég szar lehet neki (és az államnak is), ha egyik nap OOo-val kerül szembe, és a 8 órájából 3 csak a funkciók keresgélésére megy el, meg az összevissza kattintgatásra a tervezés teljes hiányát mutató UI-n.

Voltam olyan állami helyen ahol Linux van, mégis wine+msoffice-on dolgoznak. Nem véletlenül.

mivel inkompatibilis: ne játszd a naivot légyszíves.

Kellemetlen, amikor az ember a kékinternetre van rászoktatva, de csak egy lángoló rókát talál. Talán elhiszed, hogy sokan ugyanígy voltak a ribbonnal is, beálltak a fütykös rosszabbik végére, amikor a hivatal elköltötte az eszköz keretét, és vadiúj 2007-es offisz-os gépet toltak gizella kezei alá.

BTW, az imént azt bizonygattad, hogy linux + wine + mso futtatása = IT MSC dimploma.

Ez az inkompatibilitás egy fasza érv, akárcsak a "szokatlan elrendezés", mert ugyebár az a kiindulási állapot ilyenkor, hogy mindenki évekig mso-t használt, és az egész dokumentumrendszert mso-alapú. Ja, váltani nem egyszerű, de ezt mindenki megtapasztalhatta a mso 2003 után is.

De hagyjuk, mert mint említettem, a köztisztviselők/alkalmazottak azt használnak, amit mondanak, és általában az idejük is engedi a keresgélést. Én nem fogom megváltani ezt a világot, de te sem...

Hát igen. Mivel eddig m$ cuccokat használtak, az lett "megszokva". Nem occó mulatság ha le kell cserélni egy bejáratott rendszert egy másikra. Talán az elején kellett volna gondolkodni. De hosszú távon, ha végig tudnák vinni hozhatna megtakarítást szerintem. Persze most Magyarországról beszélünk, ahol egyes emberek érdekei előtérbe kerülnek a többivel szemben. Akkor most még finoman fogalmaztam.

Igen, tényleg fontos az oktatás, de tényleg!

Nem véletlenül, hanem miért?

Mi mivel inkompatibilis? ODF fájlokra tökéletesen alkalmas.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

mikor kaptam a gépemre egy office 2007-et, nem kellett volna megvenni? kb 8 órából 5-ön csak a gombokat kerestem.

Ebből is látszik, hogy a ms-felmérés szerint te ideológiailag képzetlen vagy az efféle magasabb rendű dolgokhoz ;]

büdös paraszt vagyok (:

Mindannyian 8)

A másik igen fontos empírikus megállapítás, hogy speciális területektől eltekintve (földhivatal) a közalkalmazott/köztisztviselő jelenlegi nyolc órájából még 7 óra 30 perc szabadon felhasználható maradt, amiben a két kávézás már nincsen benne ;]

off
Nem tudom honnan veszed ezt a butaságot.
A feleségem önkormányzatnál dolgozik (pénzügy), és jóformán annyi ideje sincs, hogy wc-re menjen.
Nem hogy szabadideje nincs, de sokszor még tovább bent is marad, hogy minél kevesebb teendő torlódjon. Természetesen a kollégái sem vakaródznak közben, még csak nem is a neten fórumoznak...
Mindezt havi 80e-ért.
/off

Némi túlzás, talán a smileyből lejött, de mint írtam saját tapasztalat. Megyei közig hivatal hatósági osztály szabadságok + táppénzesek... 11 emberből 3 ember maradt talpon, és senki nem vett észre fennakadást. Az egész megyeháza így működött, és a törv. ell. és a gyámügy által látogatott polgármesteri hivataloknál sem volt ez sokkal másképpen, akárcsak az általam megismert megyei földhivatalok, fömi egy része, fvm, fogyasztóvédelem, és hasonlók esetében. Nem mondom, hogy máshol sem dolgoznak észveszejtő tempóban, de a kifogásolt időkiesést azért lenne honnét bepótolni.

* Funkciók, amiket kevesen és csak néha használnak.
* Lassúság, amely a legutóbbi verziókban egyre kevésbé van jelen.

Most mégis milyen problémák azok, amelyeket OOo/LibO-val nem, csak nehezen lehet megoldani? Vagy éppen csak lassan?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

lazán kapcsolódik:
Nem lenne hülyeség, bár tudom, hogy inkább pénz/idő kérdése, ha valaki nagytudású készítene egy összetettebb howto doksit, amihez a felhasználók dobják fel a usecase-eket mso alapon.

Ez nagyon jó ötlet :oD

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

"Most mégis milyen problémák azok, amelyeket OOo/LibO-val nem, csak nehezen lehet megoldani?"

Fentebb már ezt pont leírtam:
Az ooo nyomtatási menüje hiányos, elég sokan használjuk a "több oldalt egy oldalra" funkciót, viszont perpillanat csak "odf>pdf>adobe reader>nyomtató" megoldással megy linuxon.
Ugyanehhez az opcióhoz jó lenne, ha a margókat is állítani lehetne nyomtatás előtt, és ehhez arányosan növelné mindennek a méretét, ami a dokumentumban van, ne kelljen kézzel az összes betűméretez hozzáadni egyet.
Impressben jó lenne egy olyan funkció, ami minden szöveget kijelöl, és nem csak az adott dián, hanem minden dián.

Egyébként gratulálok a munkádhoz, és köszönöm szépen, (sajnos, de ez nem az oo hibája xD) naponta használom megelégedetten. Persze vannak hiányosságok, de összességében nagyon jó :)

Fentebb válaszoltam a problémádra, olvass vissza

A 3.3-ban a nyomtatás felajánl ilyen lehetőséget is.
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Printerpullpages

A nagyítást nem tudom miben lehet megvalósítani. PDF-nél igen, de máshol?

Impress: Ha használod a Stílusok és Formázás eszközt, akkor ott stílusonként át tudod írni a betűméreteket. Itt tudod a legegyszerűbben megváltoztatni.

Remélem segítettem.

Minden köszönet a Közösség egészét illeti.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Tudom, hogy át lehet a stílusokban, de kaptam én itt egyetemen olyan diasort (oktató adta ki), amiben minden egyes sor új stílus volt... A fejem szétment, mire megoldottam. (a megoldás az lett, hogy gedit-ben megszerkesztettem a vonatkozó xml-fájlt, visszacsaptam a forrásfájlba, és ment szépen :))

… és már az előtt is volt megoldása a több oldalt egy lapra problémának, azt hiszem a nyomtatási kép menüpont alatt. Nem mintha ott lett volna a helye, de volt megoldás.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

...és valóban... Pedig elég sokat kerestem, elég sok helyen

Kicsit off: van olyan hely, ahova nem működő docx-eket be lehet küldeni?

Ha tényleg hiba érdemes a LibreOffice hibabejelentőjébe:
https://bugs.freedesktop.org/

Esetleg az OpenOffice.org hibabejelentőjébe:
http://qa.openoffice.org/issue_handling/submission_gateway.html

Magyarul a következő helyre:
http://bug.openscope.org/secure/Dashboard.jspa

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

édesanyám egy windows 7-es gépen office 2007-tel szerkeszt doksikat. ha valamit kicsit odébb kell tolni, akkor space. ha kell egy kis hely, akkor enterezik. Mindezt polgármesteri hivatalban, és a doksik rendkívül egyszerűek.

Mutasd már be, hogy melyek azok a funkciók a ms office-ban, amelyek nincsenek meg az openoffice és társaiban, amellyel nem lehet megszerkeszteni egy átlagos oldal szöveget?

Csak gondolatkísérlet: ha mondjuk adott esetben megspórolt 1 milliárd forintot/év az OOo fejlesztésére forítanának, az már valamilyen szinten értelmesebb felhasználás lenne, nem? És hosszútávon az ms office is kiváltható lenne. Vélemény?
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ezek szerint mégse spóroltuk meg a pénzt, hanem elköltöttük másra. Nem történt kiadáscsökkentés rövid távon, pedig most arra van szükség, nem kizárólag hosszútávra. Valamint annyi idő alatt, amíg kiváltódik az MS Office jelenlegi verziója, a Microsoft nem fog tétlenül ülni és várni, hogy a konkurrense beérje.

"Délután a Microsoft közölte, még folyamatban vannak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett tehessék elérhetővé termékeiket a magyar állam számára."

Magyarul, keresik az új embereket akiket meg lehetne kenni?

U.i.: Ez aljas rágalom, én kérek elnézést! ;)

Vigyázz, mert még a végén elvisz a Szalai Annamária!

Giv det mani bekk. Rájt náo.
----------------
http://www.youtube.com/watch?v=1stW0J7Myew

Brrr, angol szöveg magyarosan írva. Alig tudtam elolvasni. :)

Ballmer nem olvasta, hanem hallgatta, de ő se nagyon értette. Hunglish rulz! :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

A cikket tegnap olvastam azindexen. Érdekes hogy ott nem lehet kommenzetni, itt meg utánközölve lehet. Azindex tudta, hogy flame-bomb lenne belőle.

Ha már itt tartunk, spórolni igazán úgy lehetne ha nem is vennének számítógépet. Két legyet üthetne a kormány egcsapásra, hiszen nem csak a licencdíjaktól szabadulnának meg, hanem a rendszergazdákat is ki lehetne rúgni.

Végre emberek rájöttek, hogy elfogyott a pénz. Nincs több. Az ms kap x összeget azért ad amit ad és kész.

azért durva, hogy mi pénzeket tudnak összespórolni. Ez csak a hupra tartozó része, de egyre másra jönnek a milliárdos spórolások csak úgy... érdekes.

>>: sys-admin.hu :<<

Ez ket dolgot jelenthet. Vagy marketing, vagy ennyire tulkoltekezett az elozo bagazs. Vagy mind a ketto egyszerre.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mindkettő.

>>: sys-admin.hu :<<

Itt megspórolnak 10 milliárdot, ott meg elköltik debreceni sportcsarnokra meg még ki tudja mire.
Szóval várjunk még azzal a hallelujával mert lehet közben azt hiszik a Linux tényleg ingyen van és ezt a megspórolt pénzt el lehet költeni másra.

+1
A kiadás oldaon vannak nagyon durva dolgok. Az egységes SZJA úgy 200Mrd minuszt jelent. Ezt valahol pedig össze kell spórolni.

"Az egységes SZJA úgy 200Mrd minuszt jelent. Ezt valahol pedig össze kell spórolni."
Azt is ki lehetne egy évben próbálni, hogy mindenki befizeti a teljes adóját.

Ezt én már régen is mondtam, csak annyit kéne tenni, hogy az adóelkerülés formáit csökkenteni ÉS egyben csökkenteni az adók mértékét is. Külön-külön nem megy. Ugyanis aki adót csal, az akkor sem fog rendesen adót fizetni, amikor kevesebb az adókulcs.
A közelemben lévő nonstopban olasz nyelvű nyugtát adnak, így ők tkp. nem fizetnek ÁFA-t, hiszen nem adtak ki egy darab rendes nyugtát sem, amivel el kéne számolniuk. A környezetemben 1 pizzéria ad csak nyugtát, a többi papírfecnikkel szórakozik. Ez évente jó sok millió forint minusz az államkasszából. Itt az állampolgárok és a vállalatok érdekszövetségben vannak az állammal szemben: én olcsóbban adom neked az árumat, ha te elfogadod, hogy nem fizetek adót.

Az adócsalók 98%-a azért csal adót, hogy holnap is legyen bevétel, amiből csalhat. :) Najó inkább: :(

Egyébként van mindkettő most. Pl: 500 millió/év alatt a kisvállalkozóknak 20%-ról 10-re megy le. Ennek azért már van értelme is.

>>: sys-admin.hu :<<

Ennek az lesz az értelme, hogy mindenki elköltségeli magát úgy, hogy aki eddig 510 millión volt, most hirtelen 500 millió alá kerül.

Ez viszonylag szűk réteg csak.

>>: sys-admin.hu :<<

Teljesen mindegy, ha ezzel megint százmilliók vesznek el az államkasszából. Sok kicsi sokra megy.

MI a baj a debreceni sportcsarnokkal? Jah hát az, hogy nem 5 éve épült meg. :S

>>: sys-admin.hu :<<

Semmi gond vele. A gond velem van, ugyanis én nem vagyok debreceni így nem érthetem miért építenek ilyet. Sőt, még futballrajongó sem vagyok így duplán nem értem. Azaz triplán, mert a futball egy kőkemény üzlet, miért nem azok adják rá a pénzt akik azt ki is veszik a fociból?

Én azt nem értem, hogy a korábbi kormányok miért költötték ennek a pénznek a sokszorosát cigány-támogatásra, amikor én nem vagyok cigány. Származási alapon kizártak esélyem se lett volna, hogy ilyen rendszeres támogatásban részesüljek.

Azért ne keverjük a szezont a faszommal! A futball kőkemény üzlet, akik ebből élnek azok finanszírozzák ne az adónkat költsék el ilyen célokra. De gondolom kis hazánkban ilyeneket nem szokás számon kérni.

Én meg nem vagyok pesti, és sosem fogok utazni a 4-es metróval, mint ahogy lehet, hogy más sem.

-1.

Ma bemondták ezt a rádió/tv-hírekben is párszor, de valahol valami önjelölt szakértő hírszerkesztő megmagyarázta a tudatlan pórnépnek, mi is az a "nyílt forrású". Amit aztán persze az összes hasonszőrű átvett. Esetünkben ez szerinte az "ingyenesen használható" szoftver. Sírtam. De nem lepődtem meg.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Videó/hanganyag fent van valahol?

Magyarazd el egyszerubben az atlagembernek. Nagy ivben leszarja (jogosan), hogy "belenzhet a forrasba". Sztem most az atlagemberek nagy resze azon csodalkozik, hoiyg eddig miert adtak ki penz programokra, "hiszen az eddig is ingyen volt, nem?"

--
http://www.micros~1

Zsírcuppedli, ahogy a Drupal be tudja tördelni a threadet. :))

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Köztisztviselő vagyok, önkormányzatnál, előre bocsátom, ezért védem a mundér becsületét:-) Van olyan kollégám, aki a kezeim alatt ismerkedett meg a számítógéppel, Linux alatt (jó, ő már Windows-t használ)
Aki meg a 8 órából 7.30 szabadról írt: holnap és holnapután is megyek be dolgozni. Túlórapénz nincs. Plusszabadság sincs, de nem lenne értelme: tavaly nem voltam nyaralni, max 10 nap szabadságot vettem ki. Nemsokára pedig elkezdek ismerkedni a jogszabályváltozásokkal. Szabadidőmben.
Szerverként Linux-ot használunk, bár ismerem a Windows Servert, pár szolgáltatását hiányolom a sambá-ból.
2011. január 1-től az önkormányzatoknál a az ún. anyakönyvi, lakcímnyilvántartó rendszert futtató gépeket lecserélték Windows-ról Linux-ra. Mondjuk a Windows esetén május-júniusban volt egy olyan baki, hogy mivel VPN-ben csatlakozunk, lejárt a certifikáció és nem tudtunk felmenni a rendszerbe. Másik, hogy 2010-ben Norton 2004 program volt a gépen, meg xp sp2.
Ja meg IE5.5. Most mivel Firefox-ot használunk böngészőként, a webes alkalmazások nem igazán mennek, erre még a körzetközponti rendszergazdi is ráfogta, hogy a "Linux nem tudja lekezelni".
Ubuntu fut a gépen, Gnome felület spec témával (ha jól tudom)
Az anyakönyvi és címnyilvántartás Java Appleteket használ, tehát ott tényleg elegendő a Linux op. rendszer. Valami 2000 körüli gépről van szó, ott megtakarítanak ennyi Windows és ennyi Office licenszet (OO.o-t használnak)
A gond tényleg az, hogy pl. kötelező alkalmazások Clipperben íródtak, az opcionálisan választható, vásárolható alkalmazások meg alapvetően Windowson (Delphi-s, .Net-es progik, nálunk pl. MSSQL, Access adatbáziskezelőkkel) futnak.
Clipperes alkalmazást én már elindítottam dosemu-ban, meg én fel tudom rakni a program- és adatfrissítést, de szerintetek egy ügyintéző? Pendrive-on jön a frissítés, hogy fogja bemásolni, ha az útmutatóban F: meghajtó szerepel?
Amit nem figyeltetek a hírben, és nem is igen tudtok róla:
A már említett tízmilliárdos költségcsökkentés mellett az agrártámogatási és a költségvetési gazdálkodási rendszerek konszolidálásával is spórolni tudtak a hozzájuk kapcsolódó üzemeltetési kiadásokon, több mint 5 milliárd forintot.
Az agrártámogatási rendszert a HP működtette. Nem fizetett nekik az MVH, egy darabig decemberben le is állították. Csináltak egy olyan törvénymódosítást, hogy csak állami cég működtetheti, úgyhogy valószínűleg a HP-nak át kellett adni. Amúgy ez ügyfél oldalról egy Javascriptes alkalmazás, szerver oldalon szerintem meg Java+ talán Oracle adatbázis, ezen lehet spórolni.