"Informatikai szerződésekkel 15 milliárdot spórol az állam"

Címkék

"A Microsoftnak kevesebb pénz jut, a nyílt forráskód lehetőséget kap a bizonyításra. [...] A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy újratárgyalt néhány szerződést az informatikai beszállítókkal, amivel 2010-ben és 2011-ben összesen tízmilliárd forintot megspórolt. Magyarán az olyan nagy informatikai beszállítók, mint az IBM, a HP, az Oracle vagy Microsoft ezentúl kevesebb bevételre számíthatnak a magyar államkasszából. [...] Délután a Microsoft közölte, még folyamatban vannak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett tehessék elérhetővé termékeiket a magyar állam számára."

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Jó nagy tartalékok lehetnek a rendszerben, ha így sity-suty össze lehet spórolni ennyi lóvét... Kiváncsian várom, hogy a nyílt forrású programok milyen szerpet fognak kapni a jövőben!

--
sirkalmi

Én attól tartok, hogy a nyílt forrású termékek csak az alkupozíció erősítésére kellenek. Hosszútávon marad a hurok a nyakunkban.
Az MS enged kicsit a licence díjakból és újabb győzelmet lehet hirdetni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Igy van! Es me feledjuk, ha egy utokarta 10-15 milliard/ev osszeget sporol meg, akkor az is igaz, hogy par szazmilliot lehet kerni, hogy utokepes is maradjon - ergo hiaba hasznal MS szoftvert az allam, nagyon is erdekelt a szabad szoftver utokepesen tartasaban.

De ez nemcsak MO-n van igy - a vilagon mindenhol kezdenek erre raebredni a lassan kelo kormanyzati szervezetek.

Szerintem ebből sem lesz semmi. Hány éve lebegtetik a nyílt forrású programok alkalmazását. "Dejó"-nak van igaza helyezkedéshez, alkuhoz kell. Mindegy, hogy hogyan és miként, csak MS termék legyen fent a gépen... ez nekik minden üzleti "veszteséget" megér.

--
Karesz
www.myopensuse.hu

A semminél valóban több.
De pl. oktatási intézményben azokért a szoftverekért amit az oktatásban használnak, nem az intézményeknek kellene licencdíjat fizetnie, hanem a szállítónak kellene fizetnie a termékelhelyezésért.
Most megmozdították a szoftverhasználatot a nyílt forrás irányába. Lehet, hogy ez csak kamu lendület, de lendület. Nem kellene hagyni, hogy céljukat elérve lefékezzék, vagy kisiklassák!
Attól félek ez is csak olyan lesz mint az adóreform. Mindenkit érint csak keveseket kedvezően.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Az oktatasi intezmenyekkel eddig sem ez volt a problema. Hanem az, h eljarasok es szemleletmod helyett szoftvert oktatnak. Amig ez nem valtozik addig maximum a penztarca szempontjabol nem mindegy a dolog, minden mas oldalrol a valtozas hianya erdektelenne teszi a kerdest.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Rendben. De akkor ugye nem kellene óriási licencdíjakat fizetni azért a szerszámért, aminek az alternatíváját akár ingyen is meg lehet kapni!
Mert ugye valamilyen szárszám csak kell?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

+1
Mennyivel jobban élveztem volna, ha a annó régen a gimnáziumban nem a Word+Excel+PowerPoint szentháromságot oktatták volna évekig, hanem mondjuk ilyesmit: http://seas3.elte.hu/itcourse/ (Kiváló példa arra, hogyan lehet bölcsészeknek érdekes és hasznos dolgokat mesélni IT-témában. ha a Schedule-re kattint az ember, akkor meg lehet nézni az előadás-szlájdokat.)

Angol-info tanári szakra jártam, és tanított engem Szigetvári. Ő csinálja a tanszék honlapját, és linuxot használ a laptopján is :p. Mindig azon röhögtem, hogy az önéletrajzában egy sorba írja az idegen nyelveket és a programozási nyelveket amiket ismer :). Egy korrekt, nagyon intelligens és tájékozott ember. Több ilyen kéne, hogy a diákok teljes képet kaphassanak a szoftveres problémákról és a választható alternatívákról.
szerk: politikai véleménynyilvánítást most nézem, csalódás.

Hát 1 szakmai pozitív vélemény már van..., a fent említett tevékenységekhez nem fűzném hozzá a magánvéleményem, mivel kevés az infó így ezért is nem akarom a szakmai munka alapján megítélni, meg ennyi alapján nem is szabad (a weblap az remélem hobbi nála és nem gondolja szakmainak)
Nem az a baj azzal sem, hogy van politikai véleménye, sőt azzal sem hogy mi az, hanem azzal ami süt a "naptárból" a "fórumból". A hangnem , ahogy kezeli az embereket. Nos ennek az eredménye az is, hogy ő oda ki meri ezt írni. Ennyi.

Igen, te szoktál ilyen hülyeségeket benyögni minden cikkhez.
Gondolom tudod, hogy rengeteg feladatra alkalmatlanok/erősen korlátozott alkalmasságúak a FLOSS szoftverek.
Putyin feltehetően a legtöbb hasonló hangzatos bejelentéshez (pl. ehhez) hasonlóan csak olcsóbb MS licenszet akar kiharcolni.

UI:
A hozzászólásaidat bárki módosíthatja és továbbadhatja, ha mellékeli a kódot? Kérném a jelszavadat, különben licenszet sértesz ;p

"Igen, te szoktál ilyen hülyeségeket benyögni minden cikkhez.Igen, te szoktál ilyen hülyeségeket benyögni minden cikkhez."

azért te sem panaszkodhatsz:)

más operációs rendszereket is használnak olyasmire amire általában nem alkalmas, de megoldják. ha nem hát szívnak ahogy az meg van írva. - a programban:) -

Na ja. Es az sem csoda, hogy pl konkretan a sokszor vitak/perek kereszttuzebe kerulo Linux eseten az MS-nek igen csak erdeke lenne "elkapalni" azt. Nem hiszem, hogy (jelenleg meg) tul sok piacot vesz tel toluk (vagy igen?), de az is benne van, hogy hanyszor "fenyegetik meg" az MS-t azzal, hogy XYZ atter nyilt forrasra (es ez sokszor a "Linuxot" jelenti, ha OS-rol van szo, bar nyilvan mas kombinacio is lehetseges, pl win folott ooo, vagy akarmi). Ha lenne az MS-nek fegyvere, amivel azt mondja, hogy a "a Linux nem legalis" ... Es akkor maris ott vagyunk, hogy ki keszul a Novell-t megvenni, es ki/kik is vannak a hatterben (vagy SCO eseten is volt MS-tol nemi tamogatas, ha jol tudom). Vagy tul osszeeskuves-elemelet szagu, amit ide ronditottam most comment gyanant?

Gondolom a rendszer biztonsági-karbantartásáról volt szó, illetve jövőbeli fejlesztéséről ha már a Suse és Canonical nevesítve lett. Mondhatod erre jogosan, hogy ez nem "karbantartás" de szerintem ezt értették alatta. Azaz lényegében rendszer-(tovább)-fejlesztést ami valójában programfejlesztést takar. Biztonsági frissítések megírását hiába várnál Windows rendszergazdáktól.
De a linux disztributorodat viszonylag könnyen lecserélheted:
- RedHat-ot Oracle-re vagy fordítva
- illetve RedHat-ot CentOS-re házon belül biztosított saját szakemberekkel.

Az állam szerintem ott hibázott nagyot, amikor végleges licencek vásárlása helyett ideiglenes meghatározott időkre szóló licencszerződéseket kötött. Így ma szerintem megkerülhetetlen a Microsoft.

>>teljesen mindegy, hogy azt a vendort konkrétan ms-nek,
>>oracle-nek, suse-nak vagy red hat-nak hívják.
Ezzel már nem értek egyet. Az RedHat-ot ugyanis könnyedén lecserélheted Oracle-re. A Suse-t azaz Novell-t már nehezebben, de ott is bármikor válthatsz OpenSuse-re saját házon belül biztosított szakembergárdával. De a Microsoft-ot már nem lehet csak úgy lecserélni. Egy Windows -> Akármi váltás sokkal problémásabb, mint egy A-Linux -> B-Linux vagy esetleg egy Linux-FreeBsd váltás.
Plusz a korábbi kormányok ostobasága miatt ha nem kötnek most egy új széleskörű szerződést a Microsoft-al, akkor az államigazgatásban és oktatásban jogilag warezzé válna egy csomó számítógép.

miért könnyebb a redhat-ot oracle-re cserélni? új vendor esetén mindenképp fizetned kell az új vendornak (nem hiszem, hogy az oracle beszámítana novell vagy red hat licenszeket), és szerezned kell új szakembereket is (én legalábbis nem bíznék red hat adminra oracle rendszert, ahogy deta mondaná, a linux sem csak annyiból áll, hogy cat alma | grep korte). csak úgy, mint ms->akármi vagy fordított váltásnál.

Oracle-nél a saját (egyébként RedHat alapú) Linuxára gondoltam és nem a frissen kezébe került Solarisra. A Magyar Állam esetében akkora tételekről van szó, ahol már igenis bármi szóba jöhet például az Oracle részéről. Már azért is mert egy ilyen szituációban az Oracle is jól tudná, nem a RedHat->Oracle Linux az egyetlen lehetőség, szóba jöhet bármikor RedHat->CentOS jövő is. Bizony szóba kerülhet akár a RedHat licencek "beszámítása" is, jó pénz a éves support-díj is nekik. Plusz az Oracle felmutathat egy jelentős partnert, aki az ő Linux-ára váltott a konkurens RedHat-ról. Ez már önmagában is megéri az Oracle-nek. Jelenleg nem áll túl erős pozíciókban az Oracle Linux, jól jön az ilyen reklám nekik.

Nyilván sokkal sokkal könnyebb egy linux->linux váltás. Ha csak felhasználói felület szempontból nézzük (ami az egyik legkényesebb szempont) már ott is szempont, hogy meg lehet tartani egy GNOME-ot (vagy épp KDE-t mind1), és nem kell azt is váltani.

Meg a dokumentumok, adatformátumok, programok kompatibilitása is "garantált" Linux-Linux alatt, de legalább is jóval könnyebben megoldható.

Ráadásul állami szinten szerintem az is szempont, hogy az így fejlesztett rendszerből profitál a "nép" akiknek kvázi ingyenesen elérhető. (RedHat pont nem, de a legtöbb esetben igen, pl: OpenSuse)

Linux->linux valtasnal maximum annyit tudsz megsporolni (pont az opensource jellegebol fakadoan), h a komponenseket nem kell ujra osszevalogatni ha nem muszaj. Minden mas esetben a tesztelesi eljaras ugyanaz, mint az akarmi->linux valtasnal. A QA nem merul ki abban (normalis helyeken), h milyen szinu a startmenu a gnome menujeben.

---
pontscho / fresh!mindworkz

>>Minden mas esetben a tesztelesi eljaras
>>ugyanaz, mint az akarmi->linux
>>valtasnal.
Ezen változtat!
RedHat->CentOS átállásnál közel sem annyi a költség.
De egyébként is. Vegyünk egy ERP rendszert. Ha Windowsról kell bármilyen Linuxra migrálni egy egyedi Asp.Net alapú rendszert Linux-ra valószínűleg újra kell írni az egészet. Mono ilyen képességeivel eléggé szkeptikus vagyok. Egy Python vagy RoR Linuxos ERP-t ennél jóval egyszerűbben át lehet rakni egyik Linux terjesztésről a másikra.

Ha normalis a QA metodikaja, akkor bizony nem igazan. :) Helyedben nem vennek ra merget, h csak az a diff a RedHat RHEL es a CentOS kozott, h csak az egyik nyilt, leven RH rengeteg plusz fejlesztest is betol a sajat disztribuciojaba. Hogy mindent kiad-e vagy sem, nem tisztem megitelni es nem is erdekel. De ettol meg a ketto ket kulon dist-nek szamit, a QA-nak pedig vannak szabalyai.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hát itt ezzel azért vitatkoznék:
Ha:
- meg van a tudása
- meg van fizetve ennek megfelelően
akár meg is teheti. Légy erős, időnként elő is fordul, még ha nem is túl sűrűn. Rendelkezésére áll a forráskód és a fejlesztő eszköz is. Innen már csak tudás és idő kérdése.

Ezzel szemben a Windows rendszergazdának, de még a programozónak sincs meg a lehetősége sem, mert:
- nem juthat hozzá a termék forráskódjához, mert nem MS alkalmazott
- nem fejtheti vissza, legalábbis a licensz szerint
- nincs meg a fejlesztő eszköze amivel ezt megtehetné

Javítson ki aki másként tudja.

Linuxscripting

Komoly helyen nem szabad kókányolni mert olyan nagy ívben mondják vissza a Red Hat/Oracle/randomnagycég support szerződést hogy attól kódulsz. Ez kizárólag az általuk biztosított szoftvercsomagokra vonatkozik, bármi módosítás tilos, hiába a nyílt kód... még más verziót se rakhatsz fel.

Sufnicégnél gányolhatsz kedvedre, valóban. Meg biztosítsd is a supportot, és vállald a felelősséget az esetleges bugjaidból eredő károkért...
Elméletben megteheted. Gyakorlatban valószínűleg nem fogod.

Ez egy nagyon lassú folyamat lesz (még néhány zsebet megtöm a microsoft, egy két szájat elhalgattatnak.....). Már egyszer (vagy többször is) írtam regét a monopólium utálatomról, és arról, hogy minden monopólium megdől...... Úgy látszik ez a folyamat magyarországon most kezd csírázni. Én annak örülnék, ha egy igazi nyílt verseny alakulna ki. Microsoftostól ubuntustól, IBM-estől........ Szóval én is követni fogom a dolgokat. Kíváncsi vagyok.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A 15 milliárd megint egy politikusi nagyott mondás. A végén ennek tizede sem lesz.

Ha az a 1,5 milliárd a nyílt forrás jegyében lesz elköltve, már jól járt az állam.

Nevetséges, hogy azért fogy ennyi Windows és MS Office, mert Jucika csak ezeket tudja használni.
Példát lehetne venni Dél-Amerika országairól, ahol bevett szokás, hogy fizetős szoftvert csak akkor kapsz a munkádhoz, ha bizonyítani tudod, hogy neked arra feltétlenül szükséged van, és máshogyan nem lehetséges megoldani a feladatot.

Kulcsszó: versenyszféra.
Egyébként nem reprezentatív felmérésem az eddigi cégek közül akikkel kapcsolatba kerültem, és nem windows az alap preferált rendszer: elég kevés. Gyakorlatilag a Balabit (syslog-ng), és egy-két garázscég kivételével nem nagyon jellemző a default "nemwindows" használat. Még PHP webfejlesztőknél is csomó helyen van windows alapértelmezésben (amin egyébként kicsit meg is lepődtem).
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Hogy 20%-ot enged a M$ a winfos árából? Lehet, hogy az még mindig kicsit sok azért a hulladékért!

en szemely szerint mar barmit szivesebben hasznalok Desktopon mint Windowst, ahol lehetseges, meg ahol a hardver megengedi (utobbinal nyilvan Mac elony)

Mondjuk a tobbi kozt erosen gondolkodoban vagyok, uyganis a siralmas traffic shaping megoldasok es az I/O scheduling Linuxon egyre kiakasztobb :/

mi lenne, ha csak az idezne ezt a szoveget, akinek sikerult felfognia, hogy erre a lehetosegre meg _sosem_ volt szuksegem (csak itt mindenki arrol pofazik hogy egy update elkurja a Linuxot, hadd legyen mar biztonsagerzetem, cska mert tanulok mas hibajabol, ha en meg sem tapasztaltam)

Roviden: egy eve hagyom hogy azt higgyetek amit akartok, de mostmar k*rva unalmas, foleg hogy nem is ugy van ahogy gondoljatok

pyshaper es wshaper-t probaltam. pyshapert nem tudtam atloni (meg nem is volt sok kedvem), mikor python binarisbol python2 lett mert a python3 lett a python (Arch), wshaper az meg sosem mukodott igazan. Meg elegge garazsprojektek, IT korokben is minden 100. user ha hallott rola (es milyen fontos problemat oldanak/oldananak meg)

Ellenben erik egy BSD kiprobalas a pf miatt, mert az meg tetszett amennyit lattam belole (tehat nem a GUI hianya a baj)

Flamewarrrrr!! :D

Egyébként az árra +1, valóban miért kell 50-60 ezret kiadni egy Windows 7 Ultimate-ért, csak azért, mert ebben van pl. NFS támogatás? A linuxban alapból van ingyen... :) (ha valakinek van ötlete, ide kérném: http://hup.hu/node/97810 )

Hulladék? Windows Me, Vista mellékvágányok valóban azok. Azért a Windows 7 is elég jól sikerült a félkész Vistához képest. Viszont a Tisztaszoftver Programban is a Windows 7 az aktuális. A közoktatás gépein jó, ha az XP valahogy elfut egyáltalán, az egész géppark a pénzhiány miatt egy nagy roncshalmaz.

szerk: A szerződés szerint ráadásul nem is használhatná az iskola a korábban kapott Windows XP-t, hiszen azok a szerződések lejártak. "Természetesen" csak korábbi jogtiszta Windows megléte mellett telepíthetőek ezek, a legtöbb helyen ezért a Windows XP sem volt a szerződés szerint legálisan használható. Jelenleg Windows 7-et kellene használni mindenhol, szerinted hány helyen tudják használni? Megfelelő gépen? Legálisan?

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

A problémát abban látom, hogy kicsit többe kerül nekünk az M$ licensz fizetése, mintha
bementek volna a boltba, és vettek volna 10.000 db windows licensz-t gazdaságos multipack-ban.

Mert 1 milliárd forintért mondjuk 20 ezer licensz-t lehet venni egy évben, de ekkora mennyiségű
vételnél igen komoly kedvezményt szokás adni (a 20% helyett mondjuk beszéljünk inkább 40-ről).

Innentől kezdve ezek a licenszek végelgyengülésig futhatnak. MS office-t simán lehetne cserélni
openoffice/libreoffice-ra, ezzel is lehetne spórolni.

De felteszem, az igazán nagy pénzek nem itt vannak, hanem a különböző támogató rendszerekben (SAP & co)

Gizike valószínűleg többet használná az MS Office plusz funkcióit (és itt most az UI is hatalmas plusznak számít), mint te, aki valószínűleg jó ha havonta egyszer elindítasz egy szövegszerkesztőt, a HUP-os rendszeradmin/programozó többséghez hasonlóan - ez nem túl reprezentatív felhasználóbázis.

Tovább torzítja az OOo HUP-os megítélését hogy Linuxra gyakorlatilag csak ez van. Ettől még jó program nem lesz, legfeljebb kényszermegoldás.

Főiskolai hallgató vagyok, és olykor-olykor azért nekem is kell beadandót írnom, szóval... az MSO UI-éről meg ne is beszéljünk, mióta kitalálták ezt a szalagos baromságot nem bírtam megszokni. Mindenesetre nem tudom elképzelni milyen funkciót használ ő a max. 2 oldalas kérvényekben, amiket én nem a nem kicsit nagyobb terjedelmű dolgozatokban.

A LibreOffice megjelenésével elég erősen javulhat a helyzet Linuxon is - reméljük a legjobbakat
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Te nem bírtad megszokni - másoknak kényelmes (a felülettervezők nem hülyék. Az OSX UI se jön be mindenkinek, a többség mégis dícséri)

Beadandót lehet írtál, töltöttél már ki űrlapot? Bevallottan nem tudnak mit csinálni a betűk elcsúszásával (más betűtávok), ami űrlapnál elég szar, sokszor már új sorba csúszik a szöveg fele, illetve a jelölőnégyzetek helyett vonalak vannak, stb.
Kinyomtatod, beadod, rá se ismernek hogy ez micsoda (és miért másfélszer annyi oldalas mint kéne)...

Előadást tartottál már? Általában örülsz ha office2003 van a vetítésre szánt gépen. A diáid hiába exportáltad, biztos elcsúsznak a különböző betűtávolság miatt... az effektek sem mindig kompatibilisek (nem a buzis csillagos hülyeségek, sima áttűnéssel is volt már gond): a teljes bemutatód egy halom trágya lesz, ha nem MS Office-ban írtad.

szerk:
Az elcsúszás táblázatoknál nem zavar a beadandókban? Addig jó amíg PDF-ben lehet, sokszor (pl. kézirat) kötelező Word formátumban, és akkor már gond van.

A ribbon ui-tól én akit eddig hallottam, menekülni próbált, hogy milyen zavaró, idegesítő, és semmit sem talál.

Az űrlap lehet, hogy problémás, tessék, egy fejlesztendő dolog.

Előadás: itt a probléma nem az openoffice-szal van, hanem két szoftver közötti kompatibilitási problémáról. Ha megnyugtat, az ms office önmagával sem kompatibilis, én amikor slide-okat csináltam, és nem saját gépről ment a vetítés (jobb helyeken saját laptop bedug, enjoy) akkor kiexportáltam pdf-be.

Ami szerintem hiányos az openoffice-ban, az a jó minőségű clipart-ok, illetve szép sablonok.

"önmagával sem kompatibilis" - hány évtizedes ez az urban legend? Kb egy idős lehet azzal hogy "a windowst [95-öt] hetente újra kell telepíteni, és nincs benne csak rendszergazda felhasználó"

Tapasztalat, hogy OfficeXP-2003-2007-2010 között teljesen jól működik a .doc/.xls/.ppt dokumentumcsere. Az office2003 kompat. csomagjával (ami a 2007 motorjával dolgozik) pedig visszafele is 2003-ig...

Valószínű régebbiekkel (97-től felfele) szintén, utoljára akkor változott a fileformátum. A 97-es és 6.0-s közt lehet inkompatibilitás, mert más fileformátumot használ. Ez a probléma olyan idős, hogy már személyi igazolványt kéne kapjon........

+1

Nálunk vannak olyan gépek amikre azért raktunk OpenOffice-t, hogy meg tudjuk nyitni az újabb office fájljait.

Igen, Office XP fut, de soha nem is lesz frissítve, mert a 25 fős iroda idegbajt kapott az új felülettől. Úgyhogy most párhuzamosan van OpenOffice és Office XP. És mivel az OpenOffice mindent megnyit, szépen lassan át is szoknak arra,.

idős v. nem, nagyon sokan használnak még m$ office 2000-et.
lehet hogy vannak olyan gazdag emberek/cégek, akik zsebből fizetik ki a 96 rugót + áfa. - most inkább nem beszélek egyéb szoftverbeszerzési módszerekről - magyarország egy 3. világbeli ország, csak véletlenül van európában.

egy program, mint az office cseréje valószínűleg megköveteli más programok cseréjét, frissítését, az összes makró, céges/fejléces sablon ellenőrzését, módásítósást, illeszkedését adatbázisokhoz, az alkalmazottak átképzését, és még egy csomó olyan dolgot, amire az ember elsőre nem is gondol. - pl.: adott esetben hardverfejlesztést -

nem olyan egyszerű az, és nem olcsó.

Az átállást egyszer meg kell fizetni, de hosszútávon sokkal olcsóbb mint folyamatosan eszméletlenül sokat tejelni.
Ugyanakkor amit te említettél konverziós költségként, az néha egy-egy MS-Office verzió esetén is megvan. Márpedig ha nem egyszerre cserélsz minden gépen és minden partnereddel azonos verzióra, akkor az is probléma.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Már ne haragudj, de ezek a dolgok csak akkor jönnek elő, ha én OpenOffice-t használok, és a dokumentumot átadom egy olyan embernek, akinek MSO van. Na már most, a vita arról folyik, hogy mi lenne, ha... a hivatalokban is OpenOffice lenne? Akkor ugyan az a formátum, ugyan az a program - csak megérti már saját magát.

Ha vetítenem kellett - az oktatási rendszer miatt (mivel MS van mindenhol) - PDF-be konvertáltam az anyagot, és azt mutogattam.

Űrlap kitöltés: a Neptunból nyomtattam ki automata rendszer által előre kitöltött igazolást egy bizonyos helyre (most erre ne térjünk ki), ahol a formanyomtatványon eredetileg ott voltak a kis rublikák a karaktereknek. A nyomtatandó verzión már nyoma se volt, mert nagyjából lesz*rják hogy ott van-e a kocka, vagy nincs ott a kocka, az adatok a fontosak. Szerintem.

1) wine-nal jóideje megbízhatóan működik az ms office, tehát a platform nem indok, ha az mso-ra van szükség.
2) lehet, hogy ideje lenne valamit oktatni is?
3) nem, nem kérek comic sans-ot és wordart-ot a közhivatalokba. (konkrétan: hivatalos, önkormányzat által kiállított pecsétes papírt írtak comic sans-szal...)

Ettől a topictól a hideg futkos a hátamon...
Első osztályfőnökömet Gizi néninek hívták, tenyeres-talpas 120kg-os asszonyság volt, aki akkora pofonokat osztogatott, hogy a négy fal között mandínerezve szaladgáltam egész olvasás órán ha megsuhintott.
Szóval ha lehet személynevek nélkül...

Pedig sokat tudnál belőle tanulni. Óriási hiba egyetemi / főiskolai hallgatóként a rendszereket "skatulyázni". A legelső feladat azt felismerni, hogy nagyon keveset tudsz az IT világról, szoftverfejlesztésről különösen. Ezzel alapvetően nincs baj, csak tanulni kell, és itt most nem a tárgyakra gondolok, az a minimum szint, amit egy önmagára valamit is adó mérnökjelölt maximum IQ tesztnek tekint.

Most kellene minél több rendszert megismerned, minél mélyebben. Később már súlyos pénzekbe fog kerülni pl. az MSDN hozzáférés, ami neked most ingyenes. Ráadásul időd is kevesebb lesz tanulni munka mellett.

Fentebb becsmérlően nyilatkoztál, az MS programozóinak teljesítményéről. Kiváncsi lennék, hogy hányadik kérdésig jutnál el az MS felvételi folyamatában, vagy akár a mi gyakornoki programunk felvételijén. Pl. fel tudnál-e sorolni 5 design patternt, előnyökkel-hátrányokkal, mikor érdemes alkalmazni, mikor nem, illetve hogy hogyan kell implementálni őket C++ és / vagy Java nyelven.

Mivel egyetemen sajnos 1000 sorosnál hosszabb programot nem kell írni, ezért onnan nézve minden nagyon egyszerűnek tűnik. Ha valóban fejleszteni akarod magad, akkor pl. kiváló lehetőség a LibreOffice-ba bekapcsolódni, akár valamelyik itt felsorolt hiányosság kijavításával.

Persze NagyZ-vel vitatkozni egyszerűbb, és kényelmesebb is.

Üdv,
Gergely

Na igen. Fura, amikor az MS _programozoit_ szidjak -- szerintem azzal van ott a legkevesebb baj. Eleg csak megnezni egy .Net frameworkot, meglepoen jo minosegu. Van ott sok gond, leginkabb strategiai es projektmenedzsment szinten, de fura azt gondolni, hogy gyenge programozok vannak ott.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hát... .net framework minőségétől én inkább sírni tudnék, ha hálózatkezeléshez (pl. http/soap/xml) köze van.

Egyszer volt dolgunk egy ilyen .net mantrát nyomó fejlesztővel, és elkezdte osztani az észt, hogy ha az M$ azt úgy implementálta, akkor annak úgy is kell. Balabitos mérnökember hiába mutogatta neki az RFC-t, meg mutattuk neki a wireshark-ban a .pcap-ot, hogy amúgy meg az RFC-re nagy ívben tojik...

Amit meg a .net nem tud a http-ben, azt nem is létezik. Legalábbis az idézett fejlesztő szerint.

Szóval a minőséget meg a .net-et nekem ne emlegesse senki egy napon, mert ha képes ezt a véleményét szemtől szemben felvállalni, akkor csúnya agressziónak fogom felfogni, ha meg nem képes, akkor bújjon vissza a sarokba ahonnan előmászott, és ne kommentelgessen faszságokat a neten névtelenségbe burkolózva!

Nem tudok nyilatkozni a .NET minőségéről (amit tudok róla az alapján jó cucc, de nem mélyedtem bele túlzottan, csak kis grafika meg hálózatkezelés), de ha te egy fejlesztő hozzáállása alapján beszélsz egy platformról, akkor a saját logikád szerint az a legnagyobb rosszaság amivel te foglalkozol, mivel kevés idiótább ember van nálad.
----
Hülye pelikán

<troll>Tekintve, hogy állításod szerint idióták mindenütt vannak, ez két dolgot jelenthet: vagy az idióták csoportja szűrt, vagy a .net fejlesztői idióták mind :P</troll>

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Amennyiben kontextusunkban a mindenütt definíciója a „minden egy főnél nagyobb csoportban”, ellenvetésed nem helytálló. A definíció esetünkben azért lényeges, mert a mindenütt = minden pozícióban meghatározás itt a klasszikus fizika értelmében nem megfelelő.

Kérdés, hogy esetünkben NagyZ hogy határozza meg ezt a fogalmat. Amennyiben neked ad igazat, kérdés, hogy érdemes-e idiótákkal beszélni :P

Azért feltételeztem, hogy a mindenütt itt a minden egy főnél nagyobb elemszámú csoportot jelöli, mert ha mindenki idióta, akkor nincs értelme ennek a megkülönböztetésnek.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

B verzió, hogy kilépünk a klasszikus fizika keretei közül, és belátjuk, hogy bizonyos mértékig a tér minden pontjában jelen van minden idióta.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nem skatulyáztam be sem a Windows-t, sem az MSO-t, mindkettőt használtam több/rövidebb ideig, több verzión keresztül, én nem azért váltottam Linuxra, mert trendi, hanem mert nekem ez a szemléletmód, életérzés jobban fekszik. Windows-on többnyire opensource alkalmazásokat használtam, mint pl. Gimp, Code::Block, etc. Minden Microsoft termék az MSDNAA-n keresztül érkezett hozzám, és ezzel vettem észre, hogy a legális, nem kókányolt Windows is stabil, de akkor sem jött be.

Az, hogy egy programozói felvételin nem jutnék át... már ne haragudj, ha ilyen teszteket szerettem volna kitölteni, programtervező matematikusnak megyek. Tanulunk (tanultam) mi is programozási nyelveket, no de koránt sem olyan mértékben. Megismertük az objektum-orientált programozás lehetőséget, miegymást, és kész. Ez a szak ilyen "mindenből egy kicsi", digitális technika, programfejlesztés, adatbázisok, operációs-rendszer elmélet, szg. architektúrák és hálózatok ismerete, stb. Ergo nem ér a programozói tudásomat egy programozóéval összemérni - főleg nem egy főiskolát már elvégzettével.

Igen, a felsőoktatásban nem túl sok idő jut a gyakorlásra, nálunk 50-50% arányban vannak az elméleti és gyakorlati órák, így a félév során 30 óra gyakorlat... nem túl sokra elegendő.

Az, hogy az MS programozók képességét becsméreltem: némi alapot adott az, hogy fizetett programozók, nem hobbiból csinálják (ráadásul valószínűleg meg is kapják rendesen a bérüket), elég sokáig fejlesztik az adott verziót, mégis olyan banális hibák becsúsznak...

opensource project-be kapcsolódás már megfordult párszor a fejemben, de semmiképp egy ekkora projectbe szeretnék, mint a Libre.

gondolom fogalmad sincs, mennyi matek volt regi progmaton

Nekem van fogalmam, mennyi matek volt a (viszonylag) régi progtervern, mert 2002-ben ott diplomáztam (öt év után). Sikerült összefutnom egy alkmatossal valamelyik (későbbi) vizsgaidőszakban egy tanári szoba előtt. Sajnos nem emlékszem konkrét számokra, de valami olyan rémlik, hogy elsőben befejezték azt az analízis anyagot, amit mi harmadik második félévében vettünk. Arra biztosan emlékszem, hogy analízis nekünk 4x2 félév volt, az előadás pedig mindig heti másfél órát jelentett. Mondom, halványan emlékszem csak, de nekik talán heti háromszor másfél óra analízis előadást tartottak elsőben, vagy valami ilyesmi.

  • matematikus
  • fizikus
  • vegyész
  • programtervező

Lefelé bármikor, felfelé leginkább sohase. Mondom ezt innen a létra aljáról. Hány nagy koponyáról olvasni, aki az első szakmája mellé (amiben természetesen sikeres volt) felvette a programozást ill. a számítástudomány néhány gyakorlatibb szeletét, és sokra vitte abban is. Mutass egy sikeres programozót, aki mellesleg sikeres orvossá vált, puszta érdeklődésből.

Van benne valami :)
Gyémánt Iván (SZTE/elmfiz) mondta, egy akkor még ságváris barátomnak, hogy ha fizikus akar lenni, akkor menjen előbb matematikus szakra. Én akkor még nem ismertem egyiküket sem, úgyhogy fizikus szakra mentem. Aztán 1 év után váltottam. Matematikusra :)

Az első esetben igen, de a másodikban azért az is benne van, hogy 5 év nem matematikus képzés után, nagyon kevés ember képes arra (vagy igényli egyáltalán), hogy nap mint nap matematikai problémákon agyaljon, és élvezze is ezt. A képzésbeli különbségre csak egy példa. Többször írtunk úgy zh-t, hogy _bármilyen_ segédeszközt lehetett használni, csak éppen a feladat nem az a sablon, példatárakból begyakorolható volt.

Azt én tudom, hogy a matekosok több matekot tanulnak, mint mi, ezzel nincs is gond. De az analízisünkkel kapcsolatban nagyon bakot lősz. A BME-sek is sokkal hamarabb túl vannak (1-2 félév alatt) azon, amin mi 3-4, esetleg 5-6. Ez nem azt jelenti, hogy ők többet tanulnak, csupány hogy gyorsabban veszik az anyagot, tehát kevésbé részletesen. Én ismerem mindkét tanszéket akik analízist oktatnak az ELTE lágymányosi épületében, és a numanal tanszék jóval keményebb, sokkal több mindent tanítanak. Na, ők tanítják a progtervmaton és a vegyész szakon az analízist, mindenhol máshol az analízis tanszék, akik nálunk (prog(terv)maton) a linalgot, és nagyon laza.

De amúgy igazad van, én nem tartom magam matematikusnak, viszont nem lebecsülendő matematikai képzettségem van. Legalábbis volt :D
----
Hülye pelikán

A matematikus szakon matematikusokat képeznek. Ők, ha a szakmában maradnak, matematikával foglalkoznak, sokszor még álmukban is, vagy akár az utcán sétálva :) Többnyire kutatnak, oktatnak és az idők változásával persze, mint sokan mások is, egyre többen számítógépet is használnak. De alapvetően nem az informatika érdekli őket, hanem a matematika. A programtervező matematikus/informatikus szakon a 'sima' programozóknál matematikában lényegesen jártasabb informatikusokat képeznek. A régi elnevezés miatt őket is sokan matematikusnak gondolták, de azért ők csak nagyon ritkán válnak matematikussá. Más érdekli őket. Mással foglalkoznak.

De ha ismersz pár matematikust az ELTE-n, tudod miről regéltem :)

Ha egy ideje majd gyakorlatban is fejlesztesz, kicsit mas szemmel latod majd a Microsoftot es az open source mozgalmat is.
A sajat tapasztalatom az, hogy a Microsoftnal -- az utobbi 6-8 evben legalabbis -- nagyon jo minoseguek az API-k. Tehat pl. a .Net framework rengeteg funkciot ad a kezedbe, es majd' az osszes osztaly/fuggveny ugy mukodik, ahogy az elvarhato, nem nyakatekert modon, hanem egyszeruen es szepen. Raadasul nagyon sok es jo dokumentacio van hozzajuk.
A nyilt forrasu vilaggal (amibol inkabb a Javat es a hozza kapcsolodo dolgokat ismerem) az a tapasztalatom, hogy nagyon gyenge minosegu es ritkas a dokumentacio (meg olyan rendkivul nepszeru projektek eseteben is, mint pl. egy Apache Maven), es sokszor macerasabb az API. Viszont rengeteg a jo minosegu segedeszkoz, sokkal tobb, mint az MS-vilagban. Van sok jo build/fuggosegkezelo rendszer, gyorsan letoltheto, ingyenes konyvtarak, satobbi; egyszeruen minden ott van a neten. Az ingyenesseg is -- szamomra -- azert elvezetes, mert nem kell heteket varni, hogy itt legyen a szoftver, hanem letoltom, es husz perc mulva hasznalom is; hiaba van penz a fizetos dolgokra, egyszeruen nem olyan gyors a fejlesztesi ciklus veluk.

Szoval mindket oldalon vannak elonyok, hatranyok, es biztosan mondhatom, hogy mindenhol vannak kivalo programozok es designerek. A termekek sikere (sajnos?) nagyreszt nem rajtuk mulik.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Az, hogy az MS programozók képességét becsméreltem: némi alapot adott az, hogy fizetett programozók, nem hobbiból csinálják (ráadásul valószínűleg meg is kapják rendesen a bérüket), elég sokáig fejlesztik az adott verziót, mégis olyan banális hibák becsúsznak..."

De azért ilyenek nem: http://www.debian.org/security/2008/dsa-1571
Mert kb. hasonló bugok, felbukanhatnak bármely linux projectben, lévén akár egy szobafestő is írhat kódokat bele.

"Az, hogy egy programozói felvételin nem jutnék át... már ne haragudj, ha ilyen teszteket szerettem volna kitölteni, programtervező matematikusnak megyek."

Ez nem tesztkérdés, hanem egy konkrét szakmai kérdés, amely tudást az átlag fejlesztő minden nap alkalmazza. Pont erről beszéltem az előbb, hogy nagyon keveset tudsz arról, hogy milyen tudásra van szükség szoftverfejlesztőként, vagy akár rendszergazdaként, de úgy látom, hogy nem sikerült megérteni, Helyette azt magyarázod hosszasan, hogy valamit miért nem akarsz / tudsz megcsinálni.

A honlapod és az itteniek alapján az volt a benyomásom, hogy szoftverfejlesztőként szeretnél majd elhelyezkedni. Nyilvánvalóan tévedtem.

Üdv,
Gergely

Hát valóban, egy "két oldalt egy oldalra" funkció igencsak extra kívánság, ki az a majom, aki ilyet használ? Biztos nyomdász...
Könyörgöm, ennyire ne legyél már dilettáns...
Hidd el, nekem is, és elég sok sorstársamnak (egyetemisták), rengetegszer van erre a funkcióra szükségünk.
Az pedig nem megoldás a program hiányosságára, hogy pdf-be át, és onnan nyomtat. Azért nem (sok egyéb mellett), mert ezt megmutatod bárkinek aki sokat használja, és körberöhög, vagy elkezd sírni, hogy miért nem. Nem informatikusokról van szó, hanem "next-next-finish"-hez szokott r=1 userekről, akik _egy_ programból szeretnék mindezt megoldani.

Ez igy nem teljesen igaz. Nekem speciel altalaban a GIMP elegseges lenne a fotoim rendbetetelere, de inkabb vettem egy Photoshopot, ugyanis van benne automatikusan karbantartott, tobb szaz objektivet tartalmazo adatbazisu Lens Correction, amit kezzel gatyabarazni lehetetlen es egyetlen opensource alternativarol sem tudok ami ismerne. Es megerte az arat ez az egy funkcio miatt.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Miért, milyen a hozzáállásom? Irigy az nem vagyok, az fix. Mire is lennék irigy? Nem ismerem egyikőtök családi, anyagi hátterét, munkahelyén betöltött pozícióját. Most az, hogy megjegyeztem, hogy jó neki, hogy ilyen dolgokra van felesleges pénze, miért irigység? Én letojom magasról a Fotóboltot, én ingyen se raknám fel, mert mi a francot csináljak én vele?

ahelyett, hogy megjegyezned, hogy jo neki, ahelyett te is kituzheted celul, hogy barmikor gondolsz egyet, vehess egy photoshopot, pl.

en azt latom, hogy sipankodni a legtobb ember tud (ez most nem feltetlen rad vonatkozik, nem ismerlek, te tudod, hogy vonatkozik-e rad), viszont amint tenni kene, akkor mar csak szettarja a kezeit...

altalaban 2 munkahelyen dolgozok egyszerre, volt mar 3 is (de azt nem ajanlom senkinek, halal). szoftvereskent nyilvan egyikunk sem a szalag mellett al napi 8 orat, de azert mikor a hataridok kozelednek egymashoz, a 4 oras alvasido alappa valik ejszaka.

a masik meg, hogy akarmennyire fikazzatok az ms officet, sok penzugyi ceg hasznalja, baromi nagy kodbazissal (makrokba!), iszonyast komplex feladatokra. nem keves emberhonapnyi munka van benne, es lehet mondani, hogy sikeres szoftver. ehez kepest kinezetben sehol nincs az OOo. hasznaltam muszajbol, mindig orultem, ha vegre nem kellett :-)

Alap, hogy ez a cél, és nem emlékszem olyanra, hogy bárki fikázta volna az MSO-t, csak azt írtuk, hogy nagyon sok ember nem tudja/nem akarja megszokni a felületét.

Azt aláírom, hogy akinek apuci, anyuci nem rak milliókat és családi céget a segge alá, keményen meg kell dolgoznia, hogy jó körülmények között élhessen, ezt eddig sem firtatta senki, nem tudom hogy jött ide a 20 műszak meg 0 óra alvás.

Az első részére nyomnék egy +1-et, magam is hasonló cipőben járok (8+4-6 óra)

A második résznél pedig elbeszélünk egymás mellett. Nem azzal van a gond, hogy az ms office ne lenne jó, szó sincs róla.

Hanem sokkal inkább arról, hogy az esetek nagy többségében semmi szükség nincs erre a plusz tudásra. Ott a pénzügyi cég, hajrá, használja a saját makróit, nincs vele semmi gond.

Viszont, az állami szférában erre semmi szükség sincs. Ha van, akkor meg kell nézni, mi az, amire VALÓBAN szükség lenne, mennyi idő lenne lefejleszteni (nem NULLÁRÓL, hanem Openoffice/Libreoffice/akármi kódbázisból), és számolni egy különbséget. Ha megéri, hajrá, ha nem, ez van.

Viszont, ha meg lehet csinálni, akkor komoly licenszköltséget lehetne csökkenteni, nem egy külső cég formátumától és megoldásától függne a teljes magyar államigazgatás, iskolástul, önkormányzatostul, amiért viszont nagyon sokat kell fizetni.

Hát rád sem bíznám az érintett terület rendbetételét ;]
A konkrét példánál leragadva én pl olyan dilemmában szoktam lenni, hogy "vegyek fotóboltot" vs. "vegyek a gyerekeknek új cipőket sulikezdésre" vagy valami hasonló. Aztán mindig oda jukadok ki, hogy szarok bele a "lencsekorrekcióba", mert az ilyen (számomra) marhaságon idétlenség rugózni, vagy ha ez a legfontosabb dolog az ember életében, akkor sürgősen el kéne gondolkoznia rajta...
De nagyjából így néz ki egy állami intézmény gazdálkodása is FYI.

Se nem a legfontosabb, se nem a legnagyobb problemam nem volt. Ez is csak egy problema volt a sok kozul. Az pedig, h Neked az a problemad, h a "vegyek a gyereknek cipot" nem az en problemam es nem tudom miert kellene a sajat elkepzeleseim eletrekeltesenel figyelembe vennem. Sajnalom, h ha szamodra ez ilyen szukseget jelent, de epp eleg ember segget huztam mar ki a szarbol, h rajojjek, h mindenkit nem tudok megmenteni. Nem is akarok, ahogy nekem is, mindenkinek megvan a sajat elete amihez nagyjabol nulla kozom van. Ahogy masnak is nagyjabol ennyi koze van az en eletemhez.

(Pardon, csak most futottam bele ebbe a thread-be.)

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1, ez valóban egy baromi jó eszköz.
Ha lenne pénzem egy normális gépre, és nem egy meglehetősen ócska kompaktot használnék, akkor ez eléggé egy musthave dolog. Majd ha lesz normális fizetésem egyszer diákhitel helyett. Ki tudja, addigra lehet, hogy kijön 4.6-os gimp, amiben már benne lesz :)

Hamár magyarisztán, akkor kalkuláljunk helyi normatívákkal, esetleg egy kicsit megspékelve/leegyszerűsítve jelenleg ~270 embert tudnál 500 hónapig fizetni belőle elég jól. Az télleg zsebpénz ;]
Nyilván az eszközök is pénzbe lennének, de ha megfelezed is elég bőséges lenne ahhoz, hogy befejlesszenek az OOo-ba :) Márha elbukik is a végén, benne lennék...

Mennek is fel egyebirant, sima programozokent meg lehet keresni az atlagfizetes 3-5-szoroset. Viszont ezek nem egyik naprol a masikra mennek, tanultal-e kozgazdasagtant? Egyszerubb azt megnezni, hogy ismersz-e _jo_ programozot, aki nem talal munkat. En nem. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ja, nem kezdőfizetést nézünk? Akkor lehet elmegyek 100.000 Ft-ért dolgozni, és majd vezérigazgató leszek havi 20.000.000 Ft-nyi fizetéssel. De jó lesz!

Amire a közgázzal utalni szerettem volna, az két fogalom: kereslet, kínálat

Programozót meg nem ismerek, első generációs informatikus leszek (!) a családban, és még nem dolgozok a szakmában

Mr. Mérnökinformatikusjelölt, ha kérhetem. Amúgy nem én kezdtem... az pedig, hogy fogalmam lenne a dolgokról... hát... sok-sok ember velem egy véleményen volt itt, akik láttak már hivatalban dolgozó néniket, meg az MSO ismerete nem valami nagy szakmai mutatvány, erre nem tudnék büszke lenni

Persze 20 év szakmai gyakorlattal könnyű osztani az észt a majdani pályakezdőnek. Saját súlycsoportodban powerkodj,ha kérhetem

Hú, akkor 3 év gyakorlattal lettél expert MSO szakértő, gratulálok.
Minden esetre az alapján megítélni valakit, hogy mennyire ért egy darab szoftverhez... nc... de mostmár hagyjuk abba, mert kezd személyeskedésbe átcsapni a dolog. Örülök, hogy beszélgethettünk, szerbusz

Jó, az excel egész jó az MSO-ban, de utoljára 9-10. osztályban tanítottak nekem office-t, azóta változott egy-két dolog.
A táblázatkezelőt Libre-ben sem, és Open-ben sem használom/használtam, mert diagramokra nem volt szükségem, ha meg ilyen szűrések/lekérdezések/kimutatások kellenek, szívesebben nyúlok egy adatbázishoz. Főiskolán informatikus hallgatóknak egyáltalán nem is tanítanak ilyen dolgokat, mint az Office, nem is feladatunk az irodai csomagok napi szintű kezelése.

Remélem valamelyest emelkedett a színvonal - bár a drupal motorja eléggé megnehezi az ember dolgát

Magyarul ugy osztod az eszet, h gozod sincs a dolgokrol? Egy apro sztori OOo 3.x-szel es diagram keszitessel, volt nehany ezer elemu tablazatom, abbol kellett egy olyan diagrammot generalni ami ket vonaldiagramot tartalmazott, az egyik ugy jott ki, h egy konstans vonal lett volna. Azert OOo-val akartam megcsinalni mert keznel volt es a feladat sem volt vaszisztdasz. Ennek oromere ket bugot generalt nekem: a ket egymas korul mozgo vonalat az egyik esetben jol megmodulalta a masik sor elemeivel es ugy rajzolta ki, a masik esetben pedig a konstans ertekevel eltolta a masik vonalat felfele es rogton fals ertekeket kaptam. Osszefugges nem volt a ket vonal kozott, csak annyi, h ugyanoda rajzolja ki, a bug is attol fuggot, h milyen sorrendben akartam ezt tenni. Soha tobbet nem all szandekomban elesben hasznalni, nincs sem idom sem kedvem kockaztatni egy ujabb hibas mukodest.

Mondom mindezt ugy, h az e-bookjaim mai napig OOo-val rakom rendbe es konvertalom at html-be, h a celszoftver rendben megegye. :(

---
pontscho / fresh!mindworkz

Na jó, ezt kultúráltan úgy csinálnám, hogy mancika1...mancika5000-ig felsoroltatnám azokat a funkciókat, amiket használnak excel/word-ből.

Ezeket összesíteni kellene, és megnézni, hogy OO vs MsOffice között van-e különbség. Ha van, akkor kb. mennyi munka lenne beleimplementálni, és az mennyi költség. Ezt lehet összevetni a licensz díjakkal, amik ezek szerint évente néhány milliárd forintot tesznek ki.

Vajon lesz-e ilyen szintű igényesség? Illetve az is érdekes, milyen pilot projekteket csinálnak? (egy hagyományos apache/php/tomcat/mysql/postgresql-re épülő rendszer azért elég más, mint mondjuk 2000 számítógép openoffice-ra való átállítása...)

munka mindig van, de a legtobb ember csak sirankozik. nezd meg pl a munkahelyi terror blogot, sokszor lehet nevetni az emberek hozzaallasan (aztan persze vannak tenyleg olyan helyzetek, ami sajnos rossz.).

pl volt egy frissdiplomas, aki irta, hogy mar 1 eve otthon ul, es mar tobb, mint 50 helyre beadta az oneletrajzat, de csak paran jeleztek vissza, blahblah. hat ha munkat keres az ember, szerintem egy heten ki lehet ennyit kuldeni...

es csak magyarorszagon lehet munkat talalni, ha mar minden kotel szakad?

Természetesen nem, de a probléma tömeges (az értelmiség körében is), a megoldási javaslatod pedig, bár egyedi esetben kiváló, csak egyedi esetben működik. Nem ítélheted el, ha valaki a hazájában szeretne boldogulni, elfogadható életszínvonalon élni.

nem itelem el, de a lazalmok meg a realitas azert mas. en ugy latom, hogy az "atlag" (ertsd: kozepen szinvonalu informatikus) kint sokkal jobban boldogul, ugyanazert a munkaert jobb penzt kap.
ha meg nagyon jo vagy, akkor itthon meg lehet elni priman, azonban kint megjobban... :-)

es teny, nem globalis megoldas. olyat nem tudok. viszont elsosorban az egyen gondjait kell megoldania mindenkinek, utana johet a kollektiva, ha fontos.

Félreértetted ezt az egyén-globális dolgot. Itt arról van szó, hogy a megoldás, amit kínálsz, nem megoldás, mert csak kevés esetben alkalmazható. Egy társadalmi problémára mármint nem megoldás. Az egyénnek persze az, de nem ez volt a kérdés, az a gépész csak egy kiragadott példa volt, hogy lám ő IS, pedig állítólag a gépész keresett szakma. Kb olyan, mint a lopást javasolni megoldásnak: kevés esetben a társadalom "lenyeli", elviseli a dolgot, ha mindenki lopna, nem lenne társadalom.

Most ezzel nem akartam semmi olyat mondani, hogy lopásra buzdítod az embereket :D
----
Hülye pelikán

Akárhogy is próbálom reprodukálni a számításodat, nem sikerül
Adott ugye 500 millió euró/500 hónap az ugyebár 1m euró. Az mondjuk 270m Ft (jó lehet h több) per hónap, azt osszuk már el 270-el, és kapjuk már meg azt az 1m/hó bérktg-et.

De mondjad, hogy hol számoltam rosszul, bár a topictól kissé elkanyarodtunk 3. osztályos matek irányába

500 millio forinttal szamoltam, erre rajohettel volna magadtol is, bar lehet, hogy ezt harmadikban nem oktatjak. annyiban igazad van, hogy visszaolvasta ez a subthread tenyleg az 500 millio eurorol szolt, viszont szerintem csak az excel team ekkora..

nyilvan 500 millio euro eseten teljesen rendben van, de az meg irrealis, igy nem is ertem, hogy ezt minek citaltad ide.

Hát akkor, mondjuk h én nyertem, mert az olvasást, meg az első két osztályban lerendezik :P
Már csak abból is, hogy ha az eurós részt nem nézzük, hónapokról beszéltem, te meg éves ktgkerettel számoltál. De már teljesen lényegtelen, mert még elrontjuk a gyomrunkat a nem létező kolbásszal.

Egyébként meg nem értem, hogy mit nem értesz. 500 millióról beszélt, mire azt írtam, hogy nem olyan kevés az, ha euróban van. De télleg hagyjuk már, hogy olvasni nem tudásból levezettétek, hogy mennyire smucig aljas senkiházi módon fizetve a megélhetési progzókat, hozzáértés nélkül dobálózok számokkal.

Ebben az országban az 500 millióból kb 50 millió jutna el a programozókhoz, ami már csak 2,5-3 programozó.. Vagy változott valami az utóbbi fél évben..?

Normális keretek között persze támogatnám a "belpiacos projectet", mert szerintem gazdaságélénkítő hatása van, szemben a licenszdíjakkal. Az elérhető megtakarítás rövidtávon kétes kimenetelű, de a hosszú távú előnyök szerintem egyértelműek. Azért szerintemezek ennyit mert nem vagyok szakértő, cáfoljatok meg.

Szarkazmus; nem a bért sújtó adókra céloztam, hanem az alvállakozói láncra, a tanácsadói és sikerdíjakra, stb, stb. Egy efféle állami projectben 1 produktív dolgozóra kb 3 semmittevő jut (a hiearchiában fölötte) és utána jönnek az adók. A versenyszférából nézve az állami projectek költségvetése és azok eredménye többnyire megdöbbentő.

Hasonlók vannak. Ugyan olyan pedig azért nincs, mert akik az ilyen licence díjakat fizetik, azoknak nem a "Windows" az igényük.

Mint ahogy egyébként a magyar közigazgatásnak sem az lenne.
Gondoljunk csak arra mennyi energiát ölnek bele, hogy ne lehessen exe-t futtatni megosztott gépeken, vagy egyáltalán futtatható fájlokat ne vigyenek rá a userek, és nem tökéletes.

(Linux alatt: futtatási címke adás megszüntetése (1 patch vagy beállítás) + a meghajtók körültekintő felcsatolása (1 beállítás)

Annyi közöm volt a közigazgatáshoz, hogy tudjak pár részletet, amivel elüthető az ellenérvek nagy része. Ezek közül a legfontosabb, hogy a közalkalmazott/köztisztviselő olyan szoftverrel dolgozik, amilyet kap. A másik igen fontos empírikus megállapítás, hogy speciális területektől eltekintve (földhivatal) a közalkalmazott/köztisztviselő jelenlegi nyolc órájából még 7 óra 30 perc szabadon felhasználható maradt, amiben a két kávézás már nincsen benne ;]

Az meg hogy "inkompatibilis", egy elég érdekes fogalom, merhogy ugye többek közt mivel

Nem tudom, mire gondolsz, nekem a lényeg az volt, hogy 5 percnél többet tényleg nem kellett várnom, flottul ment minden. Az más kérdés, hogy elég nagy pörgés volt, de mint szolgáltatás, én teljesen
jól meg voltam vele elégedve (több ablak nyitva, kedves ügyintéző, gyors ügymenet), semmi Posta feeling :D

Jó, ilyen helyeken használjanak Windows-t, ha van spec. program a munka megkönnyítésére/felgyorsítására, de ez az állam által működtetett munkahelyek nagyon irinyó-pirinyó része, a vidéki falusi önkormányzatnál szerintem tökéletes egy OpenOffice a heti két parasztbácsi kiszolgálására.
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Közalkalmazottnak azt adják amit adnak, ettől még elég szar lehet neki (és az államnak is), ha egyik nap OOo-val kerül szembe, és a 8 órájából 3 csak a funkciók keresgélésére megy el, meg az összevissza kattintgatásra a tervezés teljes hiányát mutató UI-n.

Voltam olyan állami helyen ahol Linux van, mégis wine+msoffice-on dolgoznak. Nem véletlenül.

mivel inkompatibilis: ne játszd a naivot légyszíves.

Kellemetlen, amikor az ember a kékinternetre van rászoktatva, de csak egy lángoló rókát talál. Talán elhiszed, hogy sokan ugyanígy voltak a ribbonnal is, beálltak a fütykös rosszabbik végére, amikor a hivatal elköltötte az eszköz keretét, és vadiúj 2007-es offisz-os gépet toltak gizella kezei alá.

BTW, az imént azt bizonygattad, hogy linux + wine + mso futtatása = IT MSC dimploma.

Ez az inkompatibilitás egy fasza érv, akárcsak a "szokatlan elrendezés", mert ugyebár az a kiindulási állapot ilyenkor, hogy mindenki évekig mso-t használt, és az egész dokumentumrendszert mso-alapú. Ja, váltani nem egyszerű, de ezt mindenki megtapasztalhatta a mso 2003 után is.

De hagyjuk, mert mint említettem, a köztisztviselők/alkalmazottak azt használnak, amit mondanak, és általában az idejük is engedi a keresgélést. Én nem fogom megváltani ezt a világot, de te sem...

Hát igen. Mivel eddig m$ cuccokat használtak, az lett "megszokva". Nem occó mulatság ha le kell cserélni egy bejáratott rendszert egy másikra. Talán az elején kellett volna gondolkodni. De hosszú távon, ha végig tudnák vinni hozhatna megtakarítást szerintem. Persze most Magyarországról beszélünk, ahol egyes emberek érdekei előtérbe kerülnek a többivel szemben. Akkor most még finoman fogalmaztam.

A másik igen fontos empírikus megállapítás, hogy speciális területektől eltekintve (földhivatal) a közalkalmazott/köztisztviselő jelenlegi nyolc órájából még 7 óra 30 perc szabadon felhasználható maradt, amiben a két kávézás már nincsen benne ;]

off
Nem tudom honnan veszed ezt a butaságot.
A feleségem önkormányzatnál dolgozik (pénzügy), és jóformán annyi ideje sincs, hogy wc-re menjen.
Nem hogy szabadideje nincs, de sokszor még tovább bent is marad, hogy minél kevesebb teendő torlódjon. Természetesen a kollégái sem vakaródznak közben, még csak nem is a neten fórumoznak...
Mindezt havi 80e-ért.
/off

Némi túlzás, talán a smileyből lejött, de mint írtam saját tapasztalat. Megyei közig hivatal hatósági osztály szabadságok + táppénzesek... 11 emberből 3 ember maradt talpon, és senki nem vett észre fennakadást. Az egész megyeháza így működött, és a törv. ell. és a gyámügy által látogatott polgármesteri hivataloknál sem volt ez sokkal másképpen, akárcsak az általam megismert megyei földhivatalok, fömi egy része, fvm, fogyasztóvédelem, és hasonlók esetében. Nem mondom, hogy máshol sem dolgoznak észveszejtő tempóban, de a kifogásolt időkiesést azért lenne honnét bepótolni.

* Funkciók, amiket kevesen és csak néha használnak.
* Lassúság, amely a legutóbbi verziókban egyre kevésbé van jelen.

Most mégis milyen problémák azok, amelyeket OOo/LibO-val nem, csak nehezen lehet megoldani? Vagy éppen csak lassan?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

"Most mégis milyen problémák azok, amelyeket OOo/LibO-val nem, csak nehezen lehet megoldani?"

Fentebb már ezt pont leírtam:
Az ooo nyomtatási menüje hiányos, elég sokan használjuk a "több oldalt egy oldalra" funkciót, viszont perpillanat csak "odf>pdf>adobe reader>nyomtató" megoldással megy linuxon.
Ugyanehhez az opcióhoz jó lenne, ha a margókat is állítani lehetne nyomtatás előtt, és ehhez arányosan növelné mindennek a méretét, ami a dokumentumban van, ne kelljen kézzel az összes betűméretez hozzáadni egyet.
Impressben jó lenne egy olyan funkció, ami minden szöveget kijelöl, és nem csak az adott dián, hanem minden dián.

Egyébként gratulálok a munkádhoz, és köszönöm szépen, (sajnos, de ez nem az oo hibája xD) naponta használom megelégedetten. Persze vannak hiányosságok, de összességében nagyon jó :)

A 3.3-ban a nyomtatás felajánl ilyen lehetőséget is.
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Printerpullpages

A nagyítást nem tudom miben lehet megvalósítani. PDF-nél igen, de máshol?

Impress: Ha használod a Stílusok és Formázás eszközt, akkor ott stílusonként át tudod írni a betűméreteket. Itt tudod a legegyszerűbben megváltoztatni.

Remélem segítettem.

Minden köszönet a Közösség egészét illeti.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Tudom, hogy át lehet a stílusokban, de kaptam én itt egyetemen olyan diasort (oktató adta ki), amiben minden egyes sor új stílus volt... A fejem szétment, mire megoldottam. (a megoldás az lett, hogy gedit-ben megszerkesztettem a vonatkozó xml-fájlt, visszacsaptam a forrásfájlba, és ment szépen :))

… és már az előtt is volt megoldása a több oldalt egy lapra problémának, azt hiszem a nyomtatási kép menüpont alatt. Nem mintha ott lett volna a helye, de volt megoldás.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ha tényleg hiba érdemes a LibreOffice hibabejelentőjébe:
https://bugs.freedesktop.org/

Esetleg az OpenOffice.org hibabejelentőjébe:
http://qa.openoffice.org/issue_handling/submission_gateway.html

Magyarul a következő helyre:
http://bug.openscope.org/secure/Dashboard.jspa

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

édesanyám egy windows 7-es gépen office 2007-tel szerkeszt doksikat. ha valamit kicsit odébb kell tolni, akkor space. ha kell egy kis hely, akkor enterezik. Mindezt polgármesteri hivatalban, és a doksik rendkívül egyszerűek.

Mutasd már be, hogy melyek azok a funkciók a ms office-ban, amelyek nincsenek meg az openoffice és társaiban, amellyel nem lehet megszerkeszteni egy átlagos oldal szöveget?

Csak gondolatkísérlet: ha mondjuk adott esetben megspórolt 1 milliárd forintot/év az OOo fejlesztésére forítanának, az már valamilyen szinten értelmesebb felhasználás lenne, nem? És hosszútávon az ms office is kiváltható lenne. Vélemény?
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ezek szerint mégse spóroltuk meg a pénzt, hanem elköltöttük másra. Nem történt kiadáscsökkentés rövid távon, pedig most arra van szükség, nem kizárólag hosszútávra. Valamint annyi idő alatt, amíg kiváltódik az MS Office jelenlegi verziója, a Microsoft nem fog tétlenül ülni és várni, hogy a konkurrense beérje.

"Délután a Microsoft közölte, még folyamatban vannak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett tehessék elérhetővé termékeiket a magyar állam számára."

Magyarul, keresik az új embereket akiket meg lehetne kenni?

U.i.: Ez aljas rágalom, én kérek elnézést! ;)

A cikket tegnap olvastam azindexen. Érdekes hogy ott nem lehet kommenzetni, itt meg utánközölve lehet. Azindex tudta, hogy flame-bomb lenne belőle.

Ha már itt tartunk, spórolni igazán úgy lehetne ha nem is vennének számítógépet. Két legyet üthetne a kormány egcsapásra, hiszen nem csak a licencdíjaktól szabadulnának meg, hanem a rendszergazdákat is ki lehetne rúgni.

Végre emberek rájöttek, hogy elfogyott a pénz. Nincs több. Az ms kap x összeget azért ad amit ad és kész.

azért durva, hogy mi pénzeket tudnak összespórolni. Ez csak a hupra tartozó része, de egyre másra jönnek a milliárdos spórolások csak úgy... érdekes.

>>: sys-admin.hu :<<

Ezt én már régen is mondtam, csak annyit kéne tenni, hogy az adóelkerülés formáit csökkenteni ÉS egyben csökkenteni az adók mértékét is. Külön-külön nem megy. Ugyanis aki adót csal, az akkor sem fog rendesen adót fizetni, amikor kevesebb az adókulcs.
A közelemben lévő nonstopban olasz nyelvű nyugtát adnak, így ők tkp. nem fizetnek ÁFA-t, hiszen nem adtak ki egy darab rendes nyugtát sem, amivel el kéne számolniuk. A környezetemben 1 pizzéria ad csak nyugtát, a többi papírfecnikkel szórakozik. Ez évente jó sok millió forint minusz az államkasszából. Itt az állampolgárok és a vállalatok érdekszövetségben vannak az állammal szemben: én olcsóbban adom neked az árumat, ha te elfogadod, hogy nem fizetek adót.

Semmi gond vele. A gond velem van, ugyanis én nem vagyok debreceni így nem érthetem miért építenek ilyet. Sőt, még futballrajongó sem vagyok így duplán nem értem. Azaz triplán, mert a futball egy kőkemény üzlet, miért nem azok adják rá a pénzt akik azt ki is veszik a fociból?

Ma bemondták ezt a rádió/tv-hírekben is párszor, de valahol valami önjelölt szakértő hírszerkesztő megmagyarázta a tudatlan pórnépnek, mi is az a "nyílt forrású". Amit aztán persze az összes hasonszőrű átvett. Esetünkben ez szerinte az "ingyenesen használható" szoftver. Sírtam. De nem lepődtem meg.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Zsírcuppedli, ahogy a Drupal be tudja tördelni a threadet. :))

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Köztisztviselő vagyok, önkormányzatnál, előre bocsátom, ezért védem a mundér becsületét:-) Van olyan kollégám, aki a kezeim alatt ismerkedett meg a számítógéppel, Linux alatt (jó, ő már Windows-t használ)
Aki meg a 8 órából 7.30 szabadról írt: holnap és holnapután is megyek be dolgozni. Túlórapénz nincs. Plusszabadság sincs, de nem lenne értelme: tavaly nem voltam nyaralni, max 10 nap szabadságot vettem ki. Nemsokára pedig elkezdek ismerkedni a jogszabályváltozásokkal. Szabadidőmben.
Szerverként Linux-ot használunk, bár ismerem a Windows Servert, pár szolgáltatását hiányolom a sambá-ból.
2011. január 1-től az önkormányzatoknál a az ún. anyakönyvi, lakcímnyilvántartó rendszert futtató gépeket lecserélték Windows-ról Linux-ra. Mondjuk a Windows esetén május-júniusban volt egy olyan baki, hogy mivel VPN-ben csatlakozunk, lejárt a certifikáció és nem tudtunk felmenni a rendszerbe. Másik, hogy 2010-ben Norton 2004 program volt a gépen, meg xp sp2.
Ja meg IE5.5. Most mivel Firefox-ot használunk böngészőként, a webes alkalmazások nem igazán mennek, erre még a körzetközponti rendszergazdi is ráfogta, hogy a "Linux nem tudja lekezelni".
Ubuntu fut a gépen, Gnome felület spec témával (ha jól tudom)
Az anyakönyvi és címnyilvántartás Java Appleteket használ, tehát ott tényleg elegendő a Linux op. rendszer. Valami 2000 körüli gépről van szó, ott megtakarítanak ennyi Windows és ennyi Office licenszet (OO.o-t használnak)
A gond tényleg az, hogy pl. kötelező alkalmazások Clipperben íródtak, az opcionálisan választható, vásárolható alkalmazások meg alapvetően Windowson (Delphi-s, .Net-es progik, nálunk pl. MSSQL, Access adatbáziskezelőkkel) futnak.
Clipperes alkalmazást én már elindítottam dosemu-ban, meg én fel tudom rakni a program- és adatfrissítést, de szerintetek egy ügyintéző? Pendrive-on jön a frissítés, hogy fogja bemásolni, ha az útmutatóban F: meghajtó szerepel?
Amit nem figyeltetek a hírben, és nem is igen tudtok róla:
A már említett tízmilliárdos költségcsökkentés mellett az agrártámogatási és a költségvetési gazdálkodási rendszerek konszolidálásával is spórolni tudtak a hozzájuk kapcsolódó üzemeltetési kiadásokon, több mint 5 milliárd forintot.
Az agrártámogatási rendszert a HP működtette. Nem fizetett nekik az MVH, egy darabig decemberben le is állították. Csináltak egy olyan törvénymódosítást, hogy csak állami cég működtetheti, úgyhogy valószínűleg a HP-nak át kellett adni. Amúgy ez ügyfél oldalról egy Javascriptes alkalmazás, szerver oldalon szerintem meg Java+ talán Oracle adatbázis, ezen lehet spórolni.