EKG rendszer iPhone-ból?

Címkék

A smartphone-ok felhasználási területe egyre tágabb. Egyre több embernél található ilyen készülék zsebben, így nem meglepő, hogy egyre több területen próbálják meg munkába fogni ezeket a cuccokat. Úgy tűnik, hogy az orvosok, gyógyászati segédeszközgyártók is felfigyeltek ezekre a kütyükre és potenciális orvosi műszereket (vagy inkább pénzt?) látnak bennük. A seattle-i központú Alivecor például egy iPhonECG rendszert készül bemutatni a Las Vegas-ban a napokban (január 6-9) megrendezésre kerülő nemzetközi CES 2011 szórakoztatóelektronikai kiállításon.

Az iPhone 4 telefonokra csatlakoztatható kabát a gyártó szerint egy vezetéknélküli, klinikai minőségű EKG rendszert valósít meg. A kabát várhatóan kevesebb mint 100 amerikai dollárban fog kerülni.

A részletek itt.

Hozzászólások

Mintha lett volna olyan, hogy a pacemaker-es embernél nem szerencsés még szív közeli zsebben sem hordani mobiltelefont. Vagy rosszul emlékszem?

--
trey @ gépház

az újabbakkal már nincs gond. persze mobilból sem árt egy 3W alatti újabb tipus.
kiváncsi vagyok mikor áll végre elő valamelyik gyártó egy PIPboy féle karon hordható mobillal. amellett, hogy "kéznél lenne":) egy infarktust akár előre is jelezhetne. ahol az óramobil megbukott, ott egy nagyobb képernyős ilyen mobilkiegészitő sikeres is lehet.

Végülis ha az ébresztőórát nem sikerül üzembiztosan megcsinálni, akkor biztosan lehet klinikai minőségű EKG rendszert megvalósítani vele. :)
---
Internet Memetikai Tanszék

Majd ez is kihagy időnként, mint az ébresztés. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Sőt, kb. 300 iPhone 4-et sorba kapcsolva automata defibrillátort kapunk (a bumpert vegyük le). :)

A "klinikai minőségű EKG" és az egy elvezetés igen távol állnak egymástól. Ritmuszavar kimutatására jó, másra kevéssé.
Mellesleg az Omronnak 3-4 éve van hasonló terméke HCG-801 típusszámmal.

_szerintem_ (nem orvos vagyok, de biológus igen, és néhány évig foglalkoztam skalpról elvezetett elektronyos válaszokkal):
a doki a videón az elvezetés minőségére gondolhatott: kicsi bőr/elektróda ellenállás -> relatíve nagy amplitúdójú jel, kicsi/elhanyagolható érzékenység a külső zavarokra, ilyesmik.
STP pedig arra, hogy (habár jó a jel), 1 elvezetés klinikailag értékelhető adatokat nem szolgáltat. Amennyire tudom, a kardiológusok is variálják az elvezetéseket, mert más-másképpen felhelyezett elektródák más-más információkat szolgáltatnak (sőt, nyelőcsőből (fixme) is szoktak elvezetni ekg-t bizonyos esetekben!) Ezek mind arról szólnak, hogy a szív ún. elektromos tengelye hogyan áll (tehát valószínűleg egyénenként is változik, legalábbis kis mértékben), és ahhoz képest a PQRS-komplexum melyik tagja merre nagyobb, és melyik elvezetésen látszik jobban.
--> tehát: ez ebben a formában - mégha mégoly jó is az elvezetett jel minősége! - kevés bármilyen kicsit is komolyabb diagnosztikához. kb pulzus mérésére elég :)

De! - csak hogy kicsit "haza beszéljek" :) - létezik olyan eszköz, ami "hang által kiváltott" (ajaj...) agytörzsről elvezetett aktivitást regisztrál, és BT-n keresztül küldözgeti a jelet a pc-hez. Jóval kisebb amplitúdójú az elektromos aktivitás (ráadásul tized mikrovoltos eltérésnek már diagnosztikai értéke van!!!), igaz, nem is a CES-en mutatták be..., és - legalábbis egyelőre :) - pc kell hozzá. De ha már bt-n van a jel, és "csak" átlagolni kell, az manapság már nem nagy ügy... ;)
Ő az:
http://vivosonic.com/en/integrity/abr.html

<-------
You can't grep on dead trees.

Én sem gondolom, hogy ez klinikai minőségű lenne, mindössze elgondolkodtam, hogy ez a szó mit is jelent.

Gondolom ahány ország, annyi jelentése van a klinikai minőségűnek. Afrikában, Észak-Koreában lehet, hogy ez már űrtechnika lenne, ahogy egykét dokumentumfilmben láttam milyen állapotok vannak ott egyes kórházakban. :)

A felhasználási területen gondolkodtam. Esetleg lehetne használni harctéren (volt nemrég gondolat, hogy minden katonát felszerelnének smartphone-nal) vagy olyan helyeken, ahova nem lehet elcipelni egy komplett EKG-t?

--
trey @ gépház

Igen, ez nyilván olyan esetekben használható, ahol nem a diagnózis a fontos (tehát a "szívinfarktust fogok kapni, de majd jelzi a kütyü; mindezt otthon" kiesik :)), de sok más esetben jól jöhet. nyilván, amit írtál, az egyik (sok pénzzel kecsegtető! :)) felhasználási módja, de pl. amatőr/félprofi sportolóknál is jól jöhet, ahol legalább a durva eltérések detektálhatók; sokszor másodpercek is számítanak!
De le tudom képzelni, hogy szívritmus-zavarok bizonyos fajtái is jól követhetők vele, így nem kell még plusz egy (mégoly kicsi) kütyüt cipelgetni.
Vagy igen: "orvosok segítik a nagyon szegényeket" - több a semminél, gyakorlott szem azért gondolom lát ezt-azt egy-egy ilyen ekg-n is.

Van/lesz ennek helye! :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Kardiológus nem vagyok, de pont az EKG is a kórélettan tantárgy része, én pedig többek között ezt (is) tanulom.
Amit a videóból láttam, az alapján egy elég szép képet adott az I.-es elvezetésen, a mellkasi viszont így nem igazán értékelhető - mondhatnám semmire sem jó, a mérési pontok miatt.
Több elvezetést használunk, van három fő típus: végtagi bipoláris (I.- két kar között II. jobb kar-bal láb, III.- bal kar-bal láb között mér a két elektróda közti különbséget), végtagi unipoláris (karokon és lábakon mérhető potenciált figyeli, referenciaelektródhoz képest mér [ami a jobb láb]), és mellkasi unipoláris (a mellkason lévő valahány [általában 7] elektródát az előző jobb láb referenciához méri).
A bipolárisak a két elektróda közti vektoron lévő elektromos tevékenységet, az unipoláris pedig a test közepéből a mérőelektróda felé mutatót.
Ebből már látszik, hogy ezzel összesen egy mérést lehet végezni a cuccal, a mellkasi pedig nem sokat lát a szívből. Ezen kívül nem volt skála az EKG-hoz, ami alapján a feszültségeket megmondhatnád, hogy normális-e, vagy az egyes részletek idejét. Arról nem is beszélve, hogy egy görbe alapján nem is mondhatunk semmit biztosra.
Amire ez jó lenne esetleg, az egy gyors felmérés, esetleg szívbetegek (korábbi infarktus, stb...) saját maguk számára monitorozásra, de kizárásra nem jó.
Van létjogosultsága, de túlzás azt mondani, hogy klinikai minőségű. A kabát esetleg jó lehet, de akkor bizonyos helyeken folyamatosan érintkeznie kéne a bőrrel, és ott kis ellenállású elektrogél is kéne hozzá, arról nem beszélve, hogy mindenkire személyre szabott kabát kéne, mert a megfelelő bordaközbe kell illeszteni a mellkasi elvezetéseket.
szerk.: azt hittem a későbbiekben lesz egy kabát amin több elektród van. az angolt elolvasva rájöttem, hogy nem lesz.

A kamrai extrákat és a pitvari fibrillációt simán föl lehet vele ismerni akár mellkasról, akár végtagról. Más kérdés, hogy egy gyakorlott doki a kamrai extrákat a pulzus kitapintásából is fölismeri.
Annak lenne értelme, ha ezt az EKG-t egy doki távolról meg tudná nézni. Pl. Mari néni otthon rosszul érzi magát, a háziorvosa ránéz az EKG-ra, és el tudja dönteni, hogy kell-e mentőt küldeni Mari néniért, vagy sem.

hath nem.
kamrai asystoliat esetleg fibrillaciot meg lehet allapitani vele, de akkor mar Marineni nem nagyon telefonal, illetve jo esellyel mar a mentok erkezeset sem eri meg.
sem arrhythmiak, sem infarctus tavdiagnozisara nem alkalmas (neha meg 12 elvezetes sem eleg ehhez). nerd gadget kategoria.

Bocsi, de kötöm az ebet a karóhoz. A kamrai extrák kiválóan látszanak a 2 elvezetéses EKG-kon, szerencsés esetben még az is látszik, hogy kompenzált, vagy nem kompenzált az extra. Ha 10 ütésből csak 1 extra van, akkor esetleg tényleg nem látszik semmi, de az még nem is vészes.
A pitvari fibrilláció szintén látszik, mert egyszerűen megszaporodnak az R-hullámok. Azt félig laikusként már nem tudom, hogy a pitvari fibrillációhoz kell-e küldeni mentőt, vagy megvárják, míg elmúlik magától.

Nyilvan van egy csomo elvaltozas, ami _latszodhat_, de ettol meg a "wtf, itt vmi gebasz van" megallapitason kivul nem sokra alkalmas (ventr. extra sys eredete, qrs ido, etc : nem kiertekelheto).
Azonkivul videon (1:30tol) az alapvonal sem olyan szep izoelektromos, h azon a finomabb pitvarfibrillaciok is latszodjanak (bar lehet, h egy cardiologus szeme mar elegge pallerozott az ilyesmihez).

/*
Pitvarfibr.-nal nem (csak) a cardialis elegtelenseg a veszely (esetleges progressio kapcsan), hanem a thrombuskepzododes es embolisatio, eppen ezert eloszor altalaban az anticoagulans therapia szokott megtortenni es csak utana a cardioversio/akarmi (echo controllal).
Van, hogy nem is okoz olyan jelentos haemodinamikai valtozast, hogy tunetet okozzon.
*/

+1
Egy kamrai extra nagyon valószínű, hogy látszódna ezen, de ez az információ még önmagában semmit nem ér, lehet, hogy ivott egy kávét, esetleg elszívott egy cigit, és attól.
Az I.-elvezetésen valószínűleg látszódna egy fibrilláció, viszont egy elvezetésből nem jelenthetem ki. Lehet, hogy csak száraz a bőre, remeg a keze, stb...

Közben rájöttem, hogy butaság, amit írtam. Mert fölösleges azon filózni, hogy mi látszik, ha egy doki úgyis utálni fogja használni. Márpedig a dokik szeretik a 10mm/mV-ot, és a 25mm/s-ot LCD-n is látni, az pedig biztosan nem fér rá az iPhone-ra.
Ebből olyasmi termék lehet, mint az otthoni vérnyomásmérők: hipochonderek biztosan megveszik majd, illetve olyan krónikus betegek, akiknek előzőleg valaki megtanítja, hogy mire kell vigyázniuk.

Videot tobb okbol sem neztem meg, de a nagy kerdes: vajon pusztan a meresen kivul alkalmas-e egyebre is? Egy orvos/egeszsegugyi informatikai konferencian ugyanis az hangzott el, hogy maga az EKG lehet relative olcso eszkoz, az erteket igazan a benne levo kiertekelo, velemeny sugallo algoritmusok adjak (a kapott jelbol leszukitik a figyelendo tenyezok listajat, es otleteket, ill. valasztasi lehetosegeket irnak ki).

A video láttán eszembe jutott az az eset, amikor egy országos intézetben dolgozva a 386-os pc benne a EKG kártyával lefagyott, mert a novell 386 küldött egy administratori üzenetet. A beteg eszméletlen volt, és egy kicsit halványkék, a főorvos úr meg tőlem kérdezte, hogy jöhet-e a defibrillátor. Ha eszembe jut, még most is én szorulok újraélesztésre. (Kb 18 évvel ezelőtt történt)
Egyéb: ez úgy lenne hasznos, ha a iPhone a kezelőorvosnak/sportorvosnak küldené el a gyanús kardiogramot. Két elektróda nem sok mindenre jó, de az ún. hirtelen szívhalál és az infarktus korai felismerésére igen - így sok életet menthetne meg.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

-Kovács úr! Csinálnunk kellene egy EKG-t!
-Rendben doktor úr!
-Nos, nekem megvan a kapcsolási rajz, maga pedig, ha jól tudom elektromérnök.