LibreOffice 3.3 RC1

 ( trey | 2010. december 6., hétfő - 11:28 )

Pénteken Petr Mladek létrehozta a LIBREOFFICE_3_3_0_1 tag-et, készülődvén a LibreOffice 3.3 első kiadásra jelölt verziójára. Az irodai programcsomag első RC-je letölthető a projekt weboldaláról Windows-ra, Linux-ra (32 és 64 bit), Mac OS X-re illetve forráscsomagban. A változásokról részletesen itt lehet tájékozódni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a betat mar hasznaltam, gyorsabb, mint az Oo.o, varom az update-et, hogy becsomagoljak. Bar a ppt-s resznel belefutottam egy erdekes fullscreen bugba

nekem is gyorsabbnak tűnik, fullscreen bugot eddig nem találtam, nálad mi volt?

van egy pps, amit nekem cska fullscreenbe nyit meg alapbol, es nem tudok f5-tel sem kilepni a diavetitesbol (utolso betaban, tehat meg nem a cikkben emlitett rc-ben), igy ha akarnam, nem tudnam modositani: http://www.sendspace.com/file/5alpjj

Ez a régi go-oo alapú OOo-val is így volt, úgy lehet szerkeszteni ha átnevezed .ppt.-re.

…vagy cli-ből konvertálod odp-be (amire szintén csak a 3.3-tól van lehetőség, ugye).

Most lehet hülyeséget mondok, de úgy vettem észre, hogy a pps az maga a vetítendő fájl, azért nyitja meg egyből. A ppt pedig a template/sablon fájl, ezért nyitja meg szerkesztésre a vetítés helyett.

openSUSE 11.4 (M4) alatt elindul, eddig (!) hibát nem találtam.

Van egy nagy gond az Open/LibreOffice-szal: minden egyes verzióváltásnál szorongok, hogy a korábbi doksijaim ugyanúgy néznek-e ki majd, mint előtte. Így volt ez pl. ezzel is, úgyhogy gyorsan vissza is váltottam az Open 3.2.1-re... az új verzióval eltűntek a checkbox-ok az összes dokumentumból (.odf mindegyik)...

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

Az ilyeneket be kéne jelenteni...

Te ismered a projektet: léteznek egyáltalán automatizált tesztek? :)
--
Gábriel Ákos

Léteznek. De akkor megy a user biztosra, ha bejelenti, ha baja van.

Egyfelől igaz. Másfelől ez annyira tipikus (és egyszerűen tesztelhetőnek tűnő) regresszió, hogy erre rég kellene legyen automatizált teszteset. Tudom... miért nem csináltam meg eddig... :) (mert más open source projekten dolgozom... :)

--
Gábriel Ákos

Miért, te láttad rival doksiját? Nem biztos, hogy olyan egyszerű. Vannak olyan hardcore arcok, akik azt vallják, hogy ha nincs bejelentve a hiba, akkor nincs is probléma. Lehet, hogy durva leegyszerűsítés ez, de a gyakorlatban beválik. Mindig jönnek hozzászólások, hogy program így rossz, úgy rossz, ha pedig kérjük a konkrétumokat, a bejelentő sokszor eltűnik, vagy elismeri, hogy tévedett. Nem konkrétan rival-ra céloztam most, csak az általános tapasztalatra a hupon és máshol.

Most éppen a saját munkalap sablonomról van szó, amit ki szoktam tölteni.
Hová, mikor, kinek küldhetem a problémás doksit? Rajtam ne múljon! :)

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

Köszönöm a gyors reagálást a két bugtrack oldalon!

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

"ha nincs bejelentve a hiba, akkor nincs is probléma" : hát, nem egy mérnöki hozzáállás. Inkább olyan homokba-dugom-a-fejem típusú.
Persze létezik a rossz bugreport, a reprodukálhatatlan probléma, stb. amivel nem érdemes foglalkozni.
De amiről itt a kolléga beszélt, hogy a checkboxok eltűnnek, az azért eléggé reprodukálhatónak, sőt reprodukáltnak tűnik.
Az ő doksijával például.

--
Gábriel Ákos

Ha az OpenOffice.org/LibreOffice projektet nézzük, bejelentve, ledokumentálva, kielemezve van annyi jó bugreport, hogy évekig elég muníciót szolgáltathat a mérnököknek, nem beszélve a rosszakról, amik még nagyobb számban vannak jelen. Ezért szokták azt mondani félig-meddig viccesen, hogy ne jelentsetek már többet, mert van elég.

Ez a checkbox eltűnés nagyon jó hiba volt, és remélem, ki is javítják napokon belül, mert kimondottan a LibreOffice-ra jellemző. Mivel a szlogen most már a "dokumentum", komolyan kell venniük egy ilyen fájlformátum-kompatibilitási hibát. Ilyenek jöhetnek. :)

A javítás ma elkészült.

A hiba az RC7-es OpenOffice-ban is benne van. Ha ugye a LibO és az OO fejlesztése külön utakat jár, ez azt jelenti, hogy pl. ez a checkbox probléma megoldódik az előbbi alatt, míg benne marad az utóbbiban? Vagy azért van összeköttetés?

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

Tudtommal senki nem gondoskodott arról, hogy az OpenOffice.org-ba is bekerüljön a javítás. Az összeköttetés egyirányú: OOo -> LibO, mivel az OOo megköveteli a szerzői jog megosztását, a LibO pedig nem. Így aztán semmit nem tudnak átvenni a LibO-ból, csak amit a szerző direkt elküld nekik.

A hiba egyébként érdekes fogadtatásban részesülne az OOo részéről. Mint ahogy Cedric írta, ez az ő munkája volt, egy Go-OO patch, amit később módosított, és ez bekerült az upstream OOo-ba. Hiba volt módosítania, mert a fájlformátumot megváltoztatta, viszont az upstream OOo szemszögéből ilyen hiba nem létezik. Upstream OOo-val korábban nem lehetett ezt a checkboxot beolvasni, most meg lehet, abban nincs hiba. Te Go-OO-val hoztad létre az eredeti odt-t ezért jött elő nálad.