Megjelent a LibreOffice 3.3 beta 3

 ( timar | 2010. november 18., csütörtök - 22:03 )

A Document Foundation örömmel jelenti be a LibreOffice 3.3 harmadik bétaverzióját. Ez a béta sok fejlesztést és hibajavítást tartalmaz, de mint általában figyelmeztetni szoktak rá, ez még mindig csak béta minőségű szoftver. Javasoljuk, hogy próbálják ki minél többen, de éles környezetben nem javasolt a használata. Várjuk a visszajelzéseket!

A teljes bejelentés szövege itt olvasható.

Letöltés itt.

A LibreOffice nemzetközi projekt, és lényegtelen, hogy ki honnan jött, de tudom, hogy sokan örülnek, ha magyar neveket látnak, ezért kiemelem, hogy a LibreOffice 3.3 beta 2 és beta 3 közötti időszakban a 118 hozzájáruló közül 6 magyar is volt:

  • Kéménczy Kálmán
  • Nagy Róbert
  • Németh László
  • Szalai Kálmán, KAMI
  • Tímár András
  • Vajna Miklós

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

További jó munkát a magyar tagoknak, és persze az egész csapatnak.

+1

+1

+1

+1

+1

+1

+1

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

+1

+1

...és lényegtelen, hogy ki honnan jött...
Haha.. ezt így olvasva valamiért vicces kedvem támadt (mondhatni)

Egyébként köszönjük munkátokat.. ha jól számolom kilenc éve, hogy OO.o-val találkoztam és kezdtem használni.. ez még a kezdeti(?) 0.6xx időkben volt, mert nem volt épp anno otthon MSOffice telepítő lemezem, ezt meg egy újságmelléklet lemezén találtam (nem volt még internetem).. rájöttem ugyan, hogy elég ez nekem, de mivel akkoriban .doc formátumba mentettem vele mindig és .doc-okat is kaptam rendszeresen, így voltak vele bajaim úgy a 1.x verziótól (nem emlékszem mikortól) kezdem el használni az akkori saját natív formátumát a .sxw -t (talán ez lehetett, bevallom nem emlékszem és az akkori dokumentumaim közül az összes elveszett egy egykori merevlemezhalál miatt.. bár lehet van valahol egy floppym amivel akkoriban hurcolásztam ezen adataim legfrissebb részét, valószínű rajta van, de nincs floppymeghajtó egy gépemben se.. egy dobozban van a szekrény tetején az összes meghajtó.. a gépben meg a helyén egy memóriakártya-olvasó található :) (mondjuk lehet a floppy azóta nem jó már).. elkalandoztam...), bár akkortájt még csak saját használatra tudtam ezt megtenni, mert rajtam kívül senki se használta ezt a programot.

Manapság könnyebb a dolgom.. 2 dolgot használok kisebb dolgokra amik tudom jól jöhetnek bárhol is vagyok vagy megosztani akarom googledocot, de nagyobb dolgokra OO.o-t (most még)

Szándékosan vélhetőleg nem fogok váltani, így várom az időt mikor bekerül az általam használt disztribbe alapból a Libre ...

Egyébként sok helyen olvasom, hogy mondják fórumokban, "hogy ez miért volt jó", és hogy "ezentúl szétforgácsolódik az erőforrás" és "hogy az OO se volt elég gyorsan fejlesztve, mi lesz ezek után"... (ezek nem az én véleményeim.. de tényleg sok helyen olvasni ezeket és ehhez hasonlóakat..) van ez ügyben valami nyilatkozatotok, hogy linkelhessem nekik miért volt jó ha megint felvetődne valahol? :) (én sejtem ha jól megértettem anno az itteni fórumokon levő szöveget, de fárasztó mindig leírni)

Pár kérdés ami érdekelne:
Várható még több fejlesztő a 3.3mas OO.o elkészülte után, hogy átmegy a Libre fejlesztéséhez (kb. milyen arányban érkeznek "újak" a jelenlegi tagokhoz képest ha tippelni lehet)?

A fejlesztés idővel milyen eséllyel hagyhatja le az OO.o-t? vagy végig bevárással fog menni és picit mindig a "hivatalos" után jelenik meg azonos verziószámmal (mivel fork így gondolom teljesen szétválik innentől fogva, vagy tévedek)? ..illetve időnként lesz majd "kódcsere" a hasznos új funkciók átvételére ha valamit az OO.o megcsinált és ti mondjuk még nem?

Persze.. gondolom nem a "keménymagot" kérdezem ez ügyben.. csak szeretném picit tisztábban látni a merre tovább ezen dolgait.

A végleges Libre-t meg várom :)
A Magyar tagoknak meg jó kódolgatást, fordítást vagy egyebet amit végez :)

----
Dropbox tár: https://www.dropbox.com/referrals/NTY1ODc5OTQ5

Majd egyszer lesz egy FAQ-szerűség is (készül).
- a LibreOffice-hoz csatlakoztak újonnan is fejlesztők, akik eddig nem foglalkoztak OOo-val. A fejlesztőbarát fejlesztési politika ezt célozza, hogy sokan jöjjenek. Nézd meg a credits oldalt, a kék háromszögesek mind új arcok.
- a verziószámozásról nincs még döntés, az irányvonal már megvan: itt, és lesz kód átvétele is az OOo-ból eseti alapon.

Na, ez egy jó kis lista, öröm látni a rengeteg kék háromszöget, de a commitok számát is megnézve úgy tűnik pár nagyobb név még nem váltott. Gondolom ők még Oracle alkalmazottak...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

talán erre jó a LibreO...
https://shop.oracle.com/pls/ostore/product?p1=oracleoffice&sc=ocom_openoffice
/START_AVOID_TROLLS
azt nem tudom, hogy a régi verziók ingyé' meddig elérhetők, és a jövőben kijövők között leszne-e ingyenesek, és a disztrók meddig és hogyan fogják tartalmazni az ooo-t, nem követtem a dolgot, ezt a linket véletlenül találtam...
/STOP_AVOID_TROLLS

---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Oracle Open Office =/= OpenOffice.org

Az előbbi a kereskedelmi verzió, a StarOffice utóda, az utóbbi továbbra is nyílt forrású, ingyenes stb. Legalábbis jelenleg.

Azt szeretnem hozzatenni, hogy nagyon jo ezzel a teammel dolgozni, jo a hangulat es minden gordulekenyen mukodik.

Sokadszorra teszem fel a kérdést: OxygenOffice mire épül mostantól?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Ha megfigyeled KAMI itt van a LibreOffice teamben. Gondolod, hogy az Oracle féle OOo-ból kiindulva csinálja az Oxigént?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Szia!

Elnézést, ezek szerint nem olvastam az összes hozzászólást :oD

Szóval az OxygenOffice már évek óta az ooo-buildból építkezik. Még a 2.4.x széria idején áttértünk erre az ágra, a bővebb funkcionalitás miatt. A LibreOffice az ooo-build egyenesági leszármazottja, ennek megfelelően, ha készül OxygenOffice, akkor az a LibreOffice alapokra fog építkezni.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Semmi baj. Köszönöm a választ mindkettőtöktől!

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Sokan hálásak lehetünk nektek, mind a 6 illetve 118 embernek.
Egy szívből jövő köszönet mindenképpen kijár.
Köszönöm szépen.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

+1

+1

+1

+1

Szép munka!

A changelogból:
"English function name - This introduces an option to use English cell function names instead of the translated names. This feature is particularly important for Hungarian users. "

Ez az aminek látszik?

De izé, ha ez a fícsör már tavasz óta megvan, akkor most mit keres a nem régi változtatások közt? Vagy tavasszal csak a saját buildbe került be?

Go-oo patch volt, és átkerült a LibreOffice Calc forráskódjába. Végfelhasználói szempontból nem újdonság.

E oro ees bodotta'!

remélem nem nagyon offtopik, de openofficeban ezt hogy lehet kikapcsolni? librében (meg régen az fsf buildben) megvan, de open-ben nincs ott az a képlet menü

Abban sehogy.

Használ valamelyik fejlesztő PaX/Grsec kernelt, és/vagy SSP-enabled userland-et?

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez elég belemenős kérdés itt, a hupon. :)
Kérdezd meg a freenode-on a #libreoffice csatornán, vagy a levlistájukon.
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/libreoffice

Ubuntus (Debianos) tároló várható hozzá?

Tárolóról nem tudok, de deb-ek vannak:
http://download.documentfoundation.org/libreoffice/testing/3.3.0-beta3/deb/
Telepítésük "dpkg -i *.deb" paranccsal történhet (elnézést, ha triviális dolgot mondtam, de rendszeresen meg szokták kérdezni). Az Ubuntu és a Debian is szállítani fogja a stabil LibreOffice-t.

"Az Ubuntu és a Debian is szállítani fogja a stabil LibreOffice-t."
Köszönöm, ez igazán jó hír!

Elég szomorú lett volna, ha nem.
---------------------------
Oszt jónapot!