[Frissítve] Microsoft: a Silverlight-tal kapcsolatos stratégiánk eltolódott

 ( trey | 2010. október 31., vasárnap - 17:07 )

A ZDNet-en Microsoft témában gyakran publikáló Mary Jo Foley egyik friss írásában megjegyezte, hogy a Microsoft héten lezajlott Professional Developers Conference rendezvényén elég nagy volt a hallgatás a Silverlight 5 jövőjéről. Ezzel szemben viszont a gyakran emlegették a HTML5-öt és azt, hogy a Microsoft elkötelezett vele szemben. Hogy ezzel milyen üzenetet küldött a Microsoft a fejlesztők felé? Ennek próbált meg a ZDNet munkatársa utánajárni.

Frissítés: Bob Muglia itt magyarázza, hogy mire gondolt akkor, amikor azt nyilatkozta, hogy a "stratégiájuk eltolódott".

Megkereste Bob Muglia-t, a Microsoft server & tools üzletágának elnökét és megkérdezte tőle, hogy mi a Microsoft stratégiája a Silverlight-tal kapcsolatban. A vezető elmondta, hogy a Silverlight a Windows Phone fejlesztői platformja, de amikor szóba került, mint a Microsoft cross-platform runtime-ja, a vezető azt mondta, hogy a stratégiájuk eltolódott.

A Silverlight megmarad ugyan keresztplatformos megoldásnak, de Muglia szerint a HTML az igazi keresztplatformos megoldás. A vezető azt nyilatkozta, hogy lesz Silverlight 5, de azt nem közölte, hogy mikor.

A részletek itt.

Egyesek szerint a Microsoft ezzel üzent a webfejlesztőknek. Olyanok is vannak akik már temetik. A Microsoft nyilatkozatai nyomán számos blogbejegyzés született internet szerte:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez mindenképpen jó hír. Már csak a JavaScript 2.0 kell a boldogsághoz, de annak nagyon itt lenne már az ideje. Vagy még jobb lenne, ha nem egy új nyelv jönne, hanem egy _egységes_ bájtkód formátum.

+1, mar csak egyetlen problema marad: Sulinetexpresszes warezXP-s (50%+) 256Mega ramos gepekre is valahogy IE9+ -t vagy egyeb bongeszot kellene defaultkent megadatni. nem beszelve a fejlodo orszagok XP-s gepeirol.

bar remelem, hogy Win 7-en is amint megjelenik az IE9, kotelezobb lesz a kotelezonel upgrade-elni ra (kulonben 5 percenkent ujraindul a geped, ha elfelejtesz kattintani pl.)

"kulonben 5 percenkent ujraindul a geped, ha elfelejtesz kattintani pl."

ezt nevezem én igazi átgondolt, felhasználóbarát és az ügyfél hűségét biztosító megoldásnak! csak így tovább:) és az eredmény nem marad el.

ez fiktiv pelda volt, es valoszinuleg az altalad megadott indok miatt nem fog igy tenni az MS (bar XP-n futottam mar hasonloba, falat kapartam tole anno, egyszer csak regel arra ebredtem, hogy a rendszer frissult es ujrainditotta magat)

Csak hogy legyen egy ugyfelbaratabb pelda: semmilyen masmilyen frissitest ne engedjen frissiteni, amig az IE9-et fel nem raktad, hogy a korabbi IE-t letorolhesse a rendszer. Egy szo mitn szaz, remelem a szart rendesen ellapatoljak maguk utan

>XP-n futottam mar hasonloba, falat kapartam tole anno, egyszer csak regel arra ebredtem, hogy a rendszer frissult es ujrainditotta magat

Lehet nem kellett volna benyomni a frissítések automatikus letöltését és telepítését. (Telepítés végén rákérdez, de bármikor állítható utána is.)

Flash

LOL! :D

?

Ez most komoly, hogy komoly?! Úgy gondolod, hogy az egyik elcseszett platformfüggő formátumot majd egy másik elcseszett formátum váltsa le, amibe az Adobe tíz év alatt nem volt képes alapvető dolgokat implementálni és amiket megcsinált is jobb, ha egy-kettővel ne tette volna meg?! :)

Én úgy tudtam, hogy cross-platform a Flash, nem platformfüggő. Mik azok amiket 10 év alatt se implementáltak?

Ilyenkor mindig felvetődik bennem a kérdés, hogy olyannal beszélek, aki már unja a Flash bannereket és ezt a dühét terjeszti ki az egész platformra, vagy olyannal, aki már aktívan fejlesztett is rá és ismeri az előnyeit, hátrányait a környezetnek?

attol hogy majdnem teljesen cross-platform, eleg gany nehol a megoldasa (meg erzelmi okokbol kihagnyi az iPadot es az iPhone-t, ugyan ne vicceljunk mar), sokkal jobb megoldas lenne, ha a projekt fejlesztok maguk csinalnak a szabvanyhoz a playert, maguk szenvednenek a sajat API dzsungelukkel, es az sokkal kozelebb all a cross-platform fogalmahoz is (jé, a HTML5-ot pont erre talaltak ki, es a Silverlightnak uyganugy beletort volna ebbe a bicskaja, mint az Adobe-nak)

Es a cross-platform szinte sehol nem szamit, ez alol kivetel a bongeszo, mert bongeszni mindenki mindenrol akar, es midennki szeretne midnent megnyitni, ennek ne egy gany player legyen mar az akadalya. Az, hogy Starcraft 2 nincs PS3-ra, senkit nem erdekel, mert nem bongeszesi elem, de hogy a vimeo nem nyilik meg PS3-rol, az igenis szamit (furcsa pelda, tudom)

De pont azt látom, hogy mindenhol szidják ezt a böngészőt, meg azt a böngészőt, hogy itt így jelenik meg, ott meg úgy. Flash-sel nincs ilyen gond, azt ahogy elkészítette az ember, az összes támogatott platformon ugyanúgy jelenik meg. Az, hogy az Apple nem engedte be a Flasht a platformjára, az nem az Adobe hibája, hanem Jobs bácsi üzleti terveinek következménye.

Három évnyi aktív játékfejlesztés Flashben elegendő ahhoz, hogy véleményt alkothassak róla? :)

Kicsit mást jelent számomra a cross-platform, mint hogy megy Linuxon, Mac OS X-en, meg Windows-on és immel-ámmal Androidon is. "Jobban szeretem" az olyan platformokat, ami megy konzolokon, handheldeken, mobil és embedded platformokon is.

Mit nem sikerült implementálni? Nem sikerült megoldani az erőforrás zabálás problémáját 2D-nél.
A hardveres 3D a fasorba nincs, majd talán jövő év elején a Molehill API ezt is megoldja. Azt, hogy milyen minőségben, azt el tudjuk képzelni az eddig látottak alapján. Folytassam?

Így oké. Sokan kritizálják user szemszögből a Flasht, az irgalmatlan reklámmennyiségből kiindulva. Mondjuk ez utóbbi engem is bosszant.

Én úgy érzem, hogy a Flash sokkal jobb és egyszerűbb platform RIA készítésére, mint a HTML+JS+CSS. Nincs szívás IE6-tal, nincs szívás a layouttal, ahol van FP, ott mindenhol ugyanúgy jelenik meg, nem kell böngésző-specifikus hackeket alkalmazni.

Nem a Flash a mindent megváltó, de nagyon egyszerű vele fejleszteni. Tény, hogy a sebességén lehetne optimalizálni, futottam már én is bele ebbe a problémába.

Szerintem abban is lehetne potenciál, hogy egy-egy Flash (Flex) alkalmazást lehet portolni viszonylag könnyen Air-re, tehát a Flashben elkészített alkalmazás használható lenne weben is és standalone Air-rel is. Ld. Google Wave, amit én is azért nem használtam rendszeresen, mert Operában nem működött, hivatalos desktop kliens meg nem volt. Google szerintem itt rontotta el, hogy a Chrome-ra optimalizálta. Ha rögtön Flashben írják meg HTML + JS helyett és csinálnak belőle desktop klienst is, jobban elterjedt volna:)

R.I.P.

Nem fog hiányozni. Bár még siratni is korai. Amibe egyszer a Microsoft életet lehelt, annak sokáig tart a haláltusája. Gondolok itt például az IE6-ra. Bár csak ne lenne igazam.

-----
"Fontosabb egy jó szomszéd, mint egy távoli rokon." (Árvízkárosult, 2010)

Írok is mindjárt az RTL-nek hogy olvassák el a cikkeket, mert így nem tudom nézni Győzikét, majd lesz jó flash megint és élvezhetjük a művészetet :-)

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

vagy (ne)adjisten hátéemelöt. Bar lehet az a vegso cel, hogy rtlmostot csak WP7-en lehessen nezni :D

Vagy visszatérhetnek akár windows mepdia player-re is :)

az lenne a legjobb, nekem kpartsplugin azt gyonyoruen viszi mindegyik bonegszomben (bar a geckos mplayeres GNOME-firefox kombo anno nem ment ilyen szepen)

szerk.: firefoxban nem mukodik kparts, csak chromeban es operaban (meg ugye konqueror plugin nelkul is olyan)

Sajnalom. A C# 4.0-hoz hasonloan kenyelmes kornyezetbol keves van mostansag.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

igenám, de a platformfuggetlen szabvanyokban nagyobb jovo van, még ha nehezebb is bennuk fejleszteni. Kenyelmes webdev kornyezetnek még ott van a flash, olyan is. A Silverlight ment Windowson es OS X-en, eetleg ment volna WP7-en. A HTML5 jelen allas szerint megy Windowson, OS X-en, Linuxon es az osszes tobbi UNIXon, iOS-on, Androidon, Maemo/Meego-n, es szerintem elobb utobb Symbian^3-on es WP7-en, es nem is akarhogy: egyetlen kod megirasaval (portolas nelkul)

!windows környezet az msfanboi társadalmat sehol sem érdekli.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

igen, csak eddig ugye elhanyagolhato volt Desktopon a Mac es a Linux reszesedese, de mostmar nem csak Desktop van, hanem mobile device is, ahol meg majdhogynem a Windows hanyagolhato el jelenleg (mar és még). Ha a Silverlight 3-4 evvel korabban jon, akkor nem utkoztek volna ilyen problemaba, ileltve kesobb a portolasoknal lehet kicsit at kellett volna gondolniuk a dolgokat, de nem lett volna lehetetlen feladat

Nem akarlak elkeseriteni, de OSX-re van Silverlight. Hivatalosan. Microsofttol.

----------------
Lvl86 Troll

Android?

Szeritned annak fenyeben, hogy jelenleg business app es Windows Phone 7 platformma akarjak tenni, erdekel barkit is az Android?

----------------
Lvl86 Troll

idevág még, hogy "ipad? what ipad?"

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ja tenyleg, a Tableteket nem is emliutettem, abbol is jonnek az Androidosok, es szerintem az iPad bongeszoje is viszi a HTML5-ot (fixme)

tudom, csak ez a komment mar nem arrol szolt

A flash nagyon messze van a kenyelmes webdev kornyezettol.

Valóban így van. Azonban a jelenleg elérhető alternatívák közül a legkényelmesebb.

errol kerdezd meg azokat a webprogramozokat, akik anim gif helyett is inkabb flasht csinalnak :D

Melle -- villamosmernokkent leginkabb C/C+-ban programoztam, es a C++-t jobban is elvezem, mint barmi mast. Ettol meg nem lesz hatekonyabb mainstream nyelv.

A technologiak minosege sajnos nem vilagnezet-fuggo, aki ugy gondolja, hogy az, az nem ert a szakmahoz. A fentebbi msfanboi-ozo kollegara is ez vonatkozik. :) Dzsunkamelosok, dzsunkacegektol, dzsunkabeosztasbol szerintem ne osszak az eszt :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hat ha attol még neked lehet jobb minosegu valami, hogy feleannyi platformon sincs még eselye sem futni... Meg en nem neveznem jo minosegu platfromnak azt, amelyiken 2010-ben eleg jo mai PC-ken akadozik egy SD(!, nem HD) video online nezve (még akkoris, ha az rtlmost kefélte el)

Egyebkent bocsi, gondoltam standard hupexperttel van dolgom, akinek az az egy a kedvence, amelyiket ismeri (mert itt ez a megszokott), nagy esely volt ra, hogy nem teves a kovetkeztetesem... az volt :D

Megirigyeltuk a Googlet? A HTML5 a Google hazi szabvanya, es az egyik zsenialis huzasa: hogy erjuk el hogy az osszes konkurencia tamogassa a mi szoftvereinknek szukseges hattereszkozoket? Portoljanak ok, ne mi. Hat "szabvanyositsunk" a W3-on keresztul. Persze nem olyan idetlen modon, hogy akkor mindent lenyomunk a torkukon egy nagy falatban, hanem aprankent, hogy megemeszthessek. Az eredmeny? Lassan az ms is HTML5-re valt. Totalis Google gyozelem... Hacsak az ms nem lesz olyan ugyes, hogy rajojjon, hogy ezt o is meg tudja jatszani (hisz van penze eleg, a W3-hoz meg fokent az kell).

Kar, hogy a WHAT-WG-t az Apple, a Mozilla es az Opera alapitotta es a Microsoft is hozzajarult...

----------------
Lvl86 Troll

Nyilvan ez a trukk. Haverkodasssal sokkal messzebbre lehet jutni mint erofolonnyel. (Ne ertsd felre, ez nem fikazas volt, hanem annak bemutatasa, hogy milyen modon lehetsz sikeres anelkul, hogy mindenkit eltaposnal.)

Értetted is, amit saxus mondott, vagy csak válaszoltál rá? ;)

Ne temessétek, nem halt meg. Kicsit felkapta a szenzációhajhász média a kevéssé megalapozott hírt.

Itt találjátok a hivatalos mondást:

http://team.silverlight.net/announcement/pdc-and-silverlight/

Budai Péter
Termékmenedzser
Microsoft Magyarország

Hiába dolgozol az MS-nél, ha azt mondtuk meghalt akkor az úgy van és kész! Jobb ha megmondod Ballmeréknek hogy olvassanak több HUP-ot! ;-]

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...