CUT - folyamatosan használható testing ág a Debian-ból

 ( trey | 2010. szeptember 25., szombat - 10:58 )

A Debian projekt "testing" ága az a hely, ahol a Debian fejlesztők a következő "stable" kiadásra készülnek. Noha ezen ág létezésének ez a fő célja, számos felhasználó futtatja élesben, mert jó kompromisszum a stabilitás és a frissesség közt. Természetesen van hátulütője is a "testing" ág futtatásának. Itt jöhet képbe a Debian projekt régi-új víziója, a CUT.

A CUT a "Constantly Usable Testing"-ből összeállított betűszó. A CUT lényege, hogy folyamatosan használható testing ágat hozzon létre a Debian projekten belül. Célja, hogy csökkentse, vagy jobb esetben teljesen megszüntesse azokat a hátulütőket, amelyekkel azoknak kell szembenézniük, akik a "testing" ágat futtatják.

Melyek ezek a hátulütők?

  • eltünedező szoftverek - A kiadásra készülve a Release Team előfordul, hogy csomagot távolít el a "testing"-ből. Ennek több oka is lehet. Például a csomag kiadás-kritikus bugot tartalmaz és nem történt előrelépés annak javítása ügyében.
  • (relatíve) hosszabb ideig késnek a biztonsági és kritikus javítások
  • nem mindig telepíthető - mivel a "testing" folyamatos fejlődésen esik át, nem garantált, hogy minden pillanatban telepíthető

A CUT ötlete nem új, de újabban merült fel ismét. Eredetileg Joey Hess javasolta körülbelül 3 évvel ezelőtt. Akkor vetődött fel először, hogy nem a "stable" terjesztés a Debian egyetlen "terméke" és, hogy a "testing" is megfelelő választás lehetne a végfelhasználók számára. Azóta senki sem állt neki a munkának és nem is igen volt előrelépés az elmúlt 3 évben.

Nemrég azonban ismét feldobta Joey az ötletet és úgy tűnik, hogy legfelső vezetés részéről is halló fülekre talált. Stefano Zacchiroli - a jelenlegi Debian projektvezető - felkérte Joey-t, hogy az hozzon össze a témában egy BoF-ot (munkacsoportot) a Debconf10 rendezvényre. A rendezvény legzsúfoltabb BoF-ja volt (videó) ez, ami jól tükrözi, hogy van érdeklődés az ötlet iránt.

A CUT-tal kapcsolatban két dolog merült fel. Az egyik egy rendszeres snapshot elkészítése a "testing" ágról, a másik pedig egy új, "rolling" ág létrehozása.

Hogy mi lesz az ötlet sorsa, az egyelőre a jövő zenéje. Mindenesetre, aki közelebbről szemmel kívánja tartani a CUT alakulását, az megteheti, mert van wikije, Alioth projektje és levelezési listája is.

A projektről egy hosszabb összefoglalót írt az LWN fizetős szekciójába Raphaël Hertzog Debian fejlesztő. Ezt jelenleg csak LWN előfizetők olvashatják. Illetve a nem LWN előfizető HUP olvasóknak is lehetőségük van most az ingyenessé válás előtt hozzáférni a cikkhez itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Addig jó lenne, amíg nem aknázza alá a "friss" stable ágak kiadását, már amúgy is késésben vannak...

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Az tuti, hogy ha lesz rolling, egy próbát teszek vele. A snapshot szerintem felesleges pluszmunka, bár tény, hogy a rolling meg folyamatos munkát fog igényelni. Mindenesetre, egy dpkg/apt alapú rolling release debian, hmmm, fincsi lenne.

a mostani testing is kb rolling, nem?
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

fagyasztastol kiadasig nem annyira

a testing nem, de a sid igen... idonkent vannak is benne szep depend problemak :D

Nem találtak más nevet, aki szerepelt a Toy Story-ban...? :D

az nem az ollo volt? :)

:D

BTW az egy gyerekjatekokrol szolo mese. Szoval kes, villa, ollo IMHO nincs benne :)

Bocs, nem vagyok képben Debian téren, de ez miben fog a SID -től különbözni?

a sid a nagyon nem stabil
a testing az ilyen rolling, ami néha nem egészen teljesen jó:)
a stabil meg stabil
most akarnak egy testinget, ami nem hal el soha
én ezt vettem ki
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

szerintem ez az ag az esetek nagyreszeben azonos lesz a testinggel, kiveve a fagyasztastol a kiadas koruli idot.

a jelenlegi testinggel az a baj, hogy a kiadas elott kidobaljak amit nem sikerult megcsinalni, onnantol a kiadasig nem jon ra javitas/frissites, majd a kiadas utan hirtelen egyszerre bejon az osszes visszatartott modositas, es ezzel gyakorlatilag elindul a kovetkezo testing fejlesztese.

a CUT az egy igazi rolling release lesz gyakorlatilag a testing altal megkovetelt minosegi szempontok szerint.

Tyrael

multkor nem arrol volt szo, hogy nem etikus lwn subscriber linkeket publicba kirakni? (nem szamonkeres, csak erdeklodom)

Inkább úgy fogalmaznék, hogy kérdésként merült fel. Hogy végül valami hivatalos válasz is legyen, írtam az LWN.net főszerkesztőjének, aki válaszolt is és azt írta, hogy tulajdonképpen a subscriber link alkalmankénti ilyetén való használata ellen nincs kifogásuk.

--
trey @ gépház

ah, ertem. thx.

korrekt

Nekem tetszik az ötlet, várom a fejleményeket. :)

pont erre vártam. most van egy jó testing, aztán amikor fagyasztanak release-re készülve, addig nincs jó testing, csak a kiadás után. szerintem simán a testing lehetne a CUT, és amikor fagyasztanának, inkább rögtön akkor kellene leágaznia a következő stable-nek, és így folyamatosan lenne testing.

--
joco voltam szevasz

Debian reinvents Ubuntu ;)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

lehet h rosszul ertem, ezek szerint az ubuntu folyamatos testing?

Attól függ, mit értesz testing alatt ;)
Mintha valami olyasmi lett volna Ubuntunál az alapötlet, hogy csinálnak egy disztrót deb alapon, friss csomagokkal, és lehetőség szerint úgy, hogy ne csinálja magát össze egy-egy frissítésnél.
Egyébként bár most nem vagyok biztos a Wikipédiában, de szerinte a Debian unstable az alap.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

volt. asszem már nem
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

"Constantly Usable Testing"-t. vagy nem ertem a kerdest. vagy nem ertem az elozo - http://hup.hu/cikkek/20100925/cut_folyamatosan_hasznalhato_testing_ag_a_debian-bol#comment-1125049 - kijelentest.

Vagy nem vagy kompetens Linux témakörben annyira ahhoz, hogy az Ubuntu használható legyen nálad ;)

vagy csak nem tudsz valaszolni a kerdesre, es inkabb szemelyeskedessel probalsz meg kibujni a valaszadas alol. ;)

Tyrael

Mi volt a kérdés? ☺
A kijelentés számomra azt sugallta, hogy a delikvensnél az Ubuntu nem „constantly usable”, amit az Ubuntu használatának könnyűségéből adódóan user errorra vezetek vissza.
Másrészről viszont az Ubuntu célkitűzéseivel a projekt szerintem nagy mértékben összefügg, csak az Ubuntunak az „unstable” nevű ághoz elvileg több köze van. Ennek ellenére a „testing” és az „unstable” megnevezés a kész termékre szerintem már nem áll.
Szerintem kettővel feljebb válaszoltam a kérdésre, igen, az Ubuntu de facto a Debian CUT célkitűzéseit tekinti magáénak, és – amúgy – szerintem eléggé régebb óta csinálják a dolgot ahhoz, hogy jelen kezdeményezés a kerék újrafeltalálására hajazzon – amire rajtam kívül utalt Oregon fórumtárs is.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ahogy en latom, a CUT az egy rolling release lenne, amibol idonkent tagelnenek egy allapotot az offline telepitok miatt (ala windows sp3).
en nem latom, hogy ez hol lenne ubuntu koppintas.

Tyrael

Ha úgy tetszik, akkor rolling Ubuntu. IMHO az alapprobléma, amire megoldást próbál nyújtani (vagyis hogy a Debian vagy stabil őskövület, vagy friss, de instabil) ugyanaz a kettőnél. A különbség annyi, hogy az Ubuntu házon kívüli, és nem egy dolgot hozzáírnak még, illetve emez meg rolling (afaik ilyen az Ubuntu fejlesztői ága is, csak az éppen nem constantly usable ☺)

ilyen kiforgatott gondolatmenet kapcsan az Ubuntu koppintja a debian testinget/untstablet
amugy nincs ilyen megkotes a debian-nal, hogy a stabil-nak oskovuletnek kell lennie, vagy hogy a testingbe csak bugos szoftver mehet.
van egy viszonylag konzervativ release policy, es amiatt nem annyira bleeding edge verziokat shippel a debian, mint mondjuk az ubuntu, de ez nem azt jelenti, hogy jobb egyik a masiknal, hanem hogy mas celkozonseget celoz meg.

https://wiki.ubuntu.com/Ubuntu/ForDebianDevelopers?action=show&redirect=UbuntuForDebianDevelopers

Tyrael

Hinnye, pedig már komolyan azt hittem, hogy a Debiannál van egy ilyen rosta, hogy ha bugos, akkor megy a testingbe, és ha öt évesnél régebbi, akkor már stabil ;)
Nyilván eszembe sincs minősíteni, hogy melyik a jobb, az viszont ténykérdés, hogy a CUT elgondolása („frissen+stabilan”) az Ubuntuéra hajaz.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ezt a koppintas dolgot szerintem csak te akarod beleeroltetni.
CUT nem arrol szol, hogy "frissen+stabilan" hanem arrol szol, hogy mivel sokan hasznaljak a testing agat "eles" kornyezetben, nekik nem tul szerencses, hogy a fagyasztas utan nem frissulnek a csomagok, vagy eppen eltunnek csomagok, illetve hogy a release utan sok csomagfrissules tortenik rovid ido alatt.
ezt hivatott a CUT egy rolling release formajaban megoldani.

amire az ubuntu letrejott, az egy ugyanolyan kiadas/verzio/branch alapu kiadasi ciklus, mint a debian is, csak frissebb(emiatt esetlegesen kevesbe tesztelt) csomagokbol felepitett disztro.

szoval amire most a CUT probal megoldast adni, azt sem a normal debian (a testing ag sem, lasd a fenti problemakat), sem az ubuntu nem fedi le, leven hogy ezek nem rolling release-ek.
az ami meg mar lentebb elhangzott, hogy hasznaljon akkor ubuntu fejlesztoi agat kb. annyira elheto alternativa, mint ha a debian SID-bol akarnak rendszert uzemeltetni.

Tyrael

1. a koppintás dolgot nem én erőltettem. Említettem, hogy célkitűzése, stb. hasonló, de erre Te ugrottál, hogy „ahaaaa – koppintás? hát nem!”
2. Ahogy elnézem, a félreértés fő forrása, hogy mást tekintünk fontosnak. Engem pl. pont hidegen hagy, hogy ez egy rolling release disztró – friss csomagokat szállít, mint az Ubuntu, és igyekszik kijavítani bennük a hibákat, mint az Ubuntu. Nálad ezzel szemben az a forradalmi újdonság, hogy rolling release. Hát, sok sikert kívánunk nekik egy stabil rolling release disztró megalkotásában, de ettől függetlenül szerintem ez egy olyan Debian lesz, mint az Ubuntu ;)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

1.
http://hup.hu/cikkek/20100925/cut_folyamatosan_hasznalhato_testing_ag_a_debian-bol#comment-1125049
szerintem innen indult ez a szal, es nekem ez elegge ugy tunik, mintha arra celoznal, hogy a debian koppintja az ubuntut ezzel a kezdemenyezessel.

2.
tehat szerinted maga a debian testing/SID az ubuntu koppintas?
friss csomagokat szallit (és igyekszik kijavitani a hibakat), pont mint az Ubuntu, tehat Ubuntu.

igaz lehet a mondas, hogy a kalapacsos ember mindent szognek nez.

szerintem a CUT az inkabb olyan lesz, mint a Mint ( http://www.linuxmint.com/blog/?p=1527 ) ha mar feltetlenul hasonlitani akarod valamihez.

Tyrael

1. nem koppint, de abba az irányba mutat.
2. nincs okom azt feltételezni, hogy a valaha Debian testing unstable-ön alapuló Ubuntut koppintaná a Debian ;) Ellenben nézőpontom szerint a kezdeményezésnek épp az a célja, hogy ténylegesen ki is javítsák a hibákat, folyamatosan RTM állapotban tartva a disztribúciót, ez az, ami számomra új a Debian testinghez képest, de kevéssé az Ubuntuhoz képest.

Számomra a Mint Debian kiadása – hozzáteszem, látatlanban – közelebb áll a Debian Testinghez, mint amennyire a CUT-hoz. Ugyanakkor szerintem a CUT közelebb áll az Ubuntuhoz, mint a Debian Testinghez. De változatlanul fenntartom állításomat, hogy valószínűleg azért gondolom így, mert engem pont hidegen hagy, hogy esetünkben a release az rolling.

Amúgy is ki tudja, esetleg pár hónap után rájönnek, hogy „jaj, gyerekek, nem megy ez így rolling release-zel”, és hagyják a francba jobb esetben csak a rollingot, rosszabb esetben az egészet. Kb. emiatt nem érdekel az összehasonlításban, hogy gurul-e a kiadás, mivel IRL még nem próbálták ki, mennyire működőképes.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én is így tudom (hogy az unstable az alap) LTS verziónál a testing.

desktopra cut szerverre stable, igy nem kell backportolni a desktop alkalmazasokat. :)
errol jut eszembe fsn.hu-n lesz hivatalos backports tukor?

Most is van CUT csak mi Ubuntunak hívjuk. :)

Ki is vágtuk.

Huhh. Anélkül, hogy akár negatívat vagy pozitívat mondanék azért jóval több a különbség ;-)

release engineering = 0
szanalmas

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

subscribe