Minitunes: új zenelejátszó Linux-ra, OS X-re

Címkék

Flavio Tordini, a Minitube szerzője és fejlesztője bejelentette Minitunes névre hallgató zenelejátszó szoftverének első verzióját Linux-ra és OS X-re. Hogy miben tér el a Minitunes a többi zenejátszótól? A szerző szerint a Minitunes jobb az eddigieknél.

A fejlesztő 9 eurót kér az OS X-es verzióért. Kipróbáláshoz próbaverziót tett elérhetővé. A Linux verziót letöltőktől támogatást kér. A Windows verzió a honlap szerint fejlesztés alatt áll és hamarosan érkezik.

Minitunes
[ 2 | 3 | 4 ]

A Minitunes licence GPL, forráskódja elérhető a Gitorious-on. A hivatalos bejelentés itt. Telepítési útmutató Linux felhasználók számára itt. A fejlesztő TODO listája itt található. Egyéb részeltek itt.

Hozzászólások

Mondjuk már kismillió zenelejátszó létezik, de nem rossz kinézetre.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Én az Audacious-t használom, amikor átjöttem Ubuntura, az hasonlított legjobban a Winampra, szóval azt használom :) Mondjuk a Krusadert is pont emiatt használom, az meg Total Commander klón.

Erdekes az OSXesektol fix osszeg keres, Linuxosoktol tamogatas keres. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Pedig van igazság abban, amit ír. Egy n+1. zenelejátszóra kicsi az igény, fizetősen még kisebb. Ellenben játékból, amiből a platformra nagyon kevés jelenik meg, meglehetősen nagy, így sokan hajlandóak fizetni is érte. Főleg ha abban a hiszemben fizetnek, hogy ezzel más játékok kiadását is megfontolják a platformra.

--
Don't be an Ubuntard!

Egyszer, kétszer, háromszor fizetnek. De később is elég nagy lesz a fizetőképes/fizetőszándékos réteg? Egyelőre még nem tudni, hogy mi lesz, ha a Linux disztribúciók nagyobb mértékben elterjedtté válnak az átlagemberek körében. Valószínűleg Linuxra is ugyanannyian fognak warezolni mint Windowsra.

:)

Ha a te eszmefuttatásodat követjük, vagyis ugyanúgy warezolnak mindkét platformra, akkor windowsra sem érdemes fejleszteni..
Az igazság az, hogy az értékes és nem túlárazott programokat ugyanúgy megveszik minden platformra. Ha pedig ingyenes, támogatják rendesen.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Azt mondtam, hogy a jelenlegi trend valószínűleg nem egyezik meg a jövőbeliekkel. Márpedig te azt (vagy valami olyasmit) sugalltad, hogy igen.

Ha megnézed a játékos példádat láthatod, hogy a bevételek több mint felét windowsosok adták össze. Ha mindhárom platformra ugyanannyi erőforrásba kerül fejleszteni, akkor jelenleg Windowsra éri meg a legjobban. Természetesen ez csak száraz tény, és nem kisebbíti azt, hogy a Linux asztali gépeken való elterjedtségéhez viszonyítva a linuxosoktól befolyt pénz a teljes bevétel negyedét teszi ki. Pont ez int óvatosságra, mert kérdéses, hogy a maroknyi csoportnak hosszútávon mennyi elkölthető pénze van.

:)

Segítek: abból indultam ki, hogy sikeres lesz az app. Ehhez az kell, hogy sokan megvegyék. Tehát sok OSX júzer kiad pénzt egy zenelejátszó programért. Innentől lásd amit már leírtam.

Ez ÁLTALÁNOSÍTÁS, és mint ilyen, nyílván vannak kivételek, a jelenlévők például mindig ;)
----
Hülye pelikán

Szoval abbol indulal ki, h tegyuk fel hogy megveszik sokan es ezert sikeres lesz, mert sokan megvettek. Ezzel csak annyi a problema hogy ez onigazolas. Masreszt tovabbra is all a kerdes: mibol feltetelezte itt barki is, hogy attol hogy valaki OSX-t hsznal mar minden szart meg fog venni?

----------------
Lvl86 Troll

"Tehát sok OSX júzer kiad pénzt egy zenelejátszó programért."

Azt áruld már el, hogy miből gondolod, hogy sok OSX user ki fog adni egy zenelejátszó programért pénzt? A burzsuj köcsög Applebérenc, minden szart megvesz sztereotípia is ugyanúgy nem igaz, mint a "binuxosvagyoknemfizetekszoftverert".

----------------
Lvl86 Troll

a sztereotípiák már csak ilyenek - az emberek elhiszik őket :)
és általában van valami valóságalapjuk is:
osx szoftverpiacra jellemző, hogy inkább kisebb-nagyobb összegért, de jól átgondolt, ízléses
és tesztelt/supportált appok készülnek, a puszta funkcionalitáson fölül.
míg az oss linux desktop appok általában - nos, funkcionálisak - de gyakran félkész tákolmánynak tűnnek
mert ha a fejlesztő egyszer elérte azt a funkcionalitási szintet, ami neki kell, ritkán fejleszti
tökéletesíti tovább, anyagi motiváció ésvagy idő hiányában.
persze mindkét esetre lehet ellenérveket találni bőven, de
talán itt a kapcsolat a maces mindenkért fizet es linuxosnemadpénztszoftverért legendákkal

Örülök, hogy vissza tudtál találni a gyökerekhez. Ha tovább nézed, én sehol nem állítottam, hogy ez a valóság. Én kiindultam abból a feltételezésből, hogy sikeres lesz a cucc, és ebből gondolkodtam tovább. Fogalmam sincs, milyen a tipikus osx user (csak rosszindulatú sztereotípiáim vannak), ezért nem is általánosítok róluk (csak ha viccelek).
----
Hülye pelikán

Mondod ezt te, aminek még egy GDF főiskolai diplomád sincs. Olyan vagy, mint az egyszeri házaló természetgyógyász, aki szidja a háziorvosokat, mert: nem tudnak semmit, és CSAK háziorvosok. Ő meg még az sem. :-)
Tudod mit?
Írj egy jobbat, ami csak OSX-re lesz ingyenes és linux-ra fizetős! Ja, hogy nem menne? Opsz!
--
gabucino a képesítés nélküli "informatikus" szagember :-)

Cannibal azt mondta, hogy a Linux-felhasználók többnyire nem szeretnek pénzt adni egy-egy szoftverért. Te pedig azt válaszoltad, hogy ő viszont annyira hülye és diplomanélküli, hogy nem is tudna szoftvert fejleszteni. Így az én megállapításom az, hogy veled valami nincs rendben.

"binuxos bölcsészgyerekek úgyse fizetnek semmiért,"

Körülbelül ez a bemondás annyit ér, mint ha azt mondanám, hogy az itthoni megélhetési problémás, de-azért-lásd-hogy-nálad-különb-vagyok-éheztem-hónapokig-hogy-összespóroljak-egy-használtra Mac-esek mind warezolnak.

--
trey @ gépház

Tanulj meg előbb olvasni, kis gabu-fluffer!
'Valóság: a binuxos bölcsészgyerekek úgyse fizetnek semmiért'. Akinek a legmagasabb végzettsége 40 közelégben nagy szamárként egy érettségi, vegyen vissza három méretet az arcából, és ne szidja lekicsinylően a bölcsészeket. Ők legalább el tudtak végezni egy egyetemet.
--
gabucino a képesítés nélküli "informatikus" szagember :-)

Egyet értek. Bár Gabucino maga a megtestesült személyeskedés.
Jó lenne ha Az Ő személyeskedései is abbamaradnának. pláne akkor ha még tudja is, hogy hazudik.
Az azért nem járja, hogy Gabu hazugsággal személyeskedik, majd a számára igen kellemetlen reakciót törölteti.

Amíg ő rendszeresen belém köt vagy másokba, én is viszonozni fogom. Normális hangvételű kommentjére még nem reagáltam támadólag, igaz alig lehet ilyet találni gabutól.
--
gabucino a képesítés nélküli "informatikus" szagember :-)

Azért a bölcsész szakok közt is van különbség. Nekem is vannak ismerőseim "könyvtárszakostól" kezdve igazi régészig. Ez utóbbira meg hidd el, hogy elég erős tárgyi tudás kell.
Ugyanakkor ismerek olyan villamosmérnököt is, aki végigbugdácsolta az egyetemet, mert főleg bulizott...velünk :). Ettől még az egyik legokosabb ember akit ismerek. És nem csak szakmailag.És ismerek olyanokat is, akik szinkitünőre vörösdiplomáztak és mégis segghülyék a szakmájukhoz. Sőt ismerek olyat akinek nincs egyeteme de hülye és olyat aki okos, intelligens.
Szóval az ahogy ezen vitatkoztok hülyeség.
Vannak normális emberek, meg hülyék. Pont.
Meg szerencsétlen hülyék, akiket jobb lett volna, ha a faterjuk spermája nem csorog az anyukájuk seggéről/ből a megfelelő helyre. és nem okádja őket világra. de ez meg ugye már szubjektív ítélet az emberek felett, mert más meg őket tartja intelligens és okos embereknek. :)

Nem védeni akarom Gabut, de az, hogy valaki letesz egy diplomát (=legalább a vizsgákra fel tud készülni és/vagy ki tudja puskázni az anyagot), az még nem jelenti azt (sajnos), hogy ért is ahhoz, amiről papírja van.

Az meg, hogy valakinek van egy bölcsész diplomája, az nem indokolja azt, hogy bármit meg tud tanulni.

Egyébként menedzsment tanárom mondta egyik gyakorlaton vagy előadáson: "mérnökből bármikor lehet közgazdászt képezni, de közgazdászból mérnököt nem mindig". :)

----------------
Lvl86 Troll

>az, hogy valaki letesz egy diplomát (=legalább a vizsgákra fel tud készülni és/vagy ki tudja puskázni az anyagot), az még nem jelenti azt (sajnos), hogy ért is ahhoz, amiről papírja van.

Ez azért függ magától az iskolától. Azért nem ugyanannyi tudást kell összegyűjteni egy GDF meg egy BME diplomához. Nem beszélve a mesterkurzusról.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Most így hirtelen passz, valamikor 1-2 éve találtam "itunes + flac" keresőszókra, de azóta már csináltam egy clean installt, és nem raktam fel, így nem emlékszem.
Lehet, hogy a fluke volt. Mi a baj vele?
CogX arra jó, hogy belehúzod a zenéket, és minimál felületen játtszod le őket, de zenehallgatásra squeezebox a megfelelő eszköz. :)
(Bár a szerver része szarakodik jelenleg freebsd alatt, mostanában nem egy stabil valami... :/ )

Tetszik, respect! :)
A minitube se rossz. Nem tudom nektek milyen, de nálam sokkal gyorsabb a keresés is, és a videó betöltése is, mint browseren.
Jah, és nem tudom, hogy eredetileg is tud-e magyarul, mindenesetre a suse csomag full magyar :).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Én is kipróbáltam mindkettőt. A minitune szerintem jó, újszerű (nekem). Mondjuk elég fapados is, egyelőre pénzt nem adnék érte. Tetszett, hogy egy kattintásra ad infot az előadóról, albumról és a szöveget is letölti.
A minitube viszont nagyon hiányzott eddig, az tetszik benne legfőképpen, hogy végre nem akadozik a 1080p-s videó.

hurrá, az n+1. player, ami semmivel nem tud többet, mint az eddigiek.
szerintem.

Szukseg lenne a HUP Firefox extension tovabbfejlesztesere, hogy ne csak pirossal megjelolni lehessen kedvenc petjeidet hanem a kommentjeiket es az egesz alatta levo threadot ki lehessen maszkolni. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

>Konkrétan pl jevgenyij kapcsán nem volt ilyen beszólásod, szóval move on
valoban nem neveztem neven de
veled egy kategoriaba soroltam, ha ez megnyugtat.
(segitek, 4. bekezdes)
XMI-nek volt folotte egy jo elemzese a jelensegrol.
Konkretan korabban (mielott elkezdtel megint visszajarni) egyszer sem
vettem eszre a tagot, de te sikeresen aktivalod a latens-trollokat
es teszitek tonkre gyakran kozosen a tarsalgast.
Ha neked a hozzad hasonlo szinvonaliak kigyujtese
es pellengerre allitasa az eletcelod
lelked rajta, de ne itt csinaljatok
hivd ki oket a hora, vagy valami..

MiniTunes:
Sosem hallgattam annyi zenet, hogy a lejatszo szoftver ugy konkretan erdekeljen :)
A mappaszerkezet is rendezve van, nem akarom "ujrafelfedezni a zenemet"
Winen Foobar (de ott is default konfiggal, nem pimpelem szanaszet), linuxokon default player jol
hasznalhato altalaban, vagy moc, osx-en meg iTunes nem olyan tetu lassu mint a Win-port, amiatt
kialakult az "iTunesszarlassupfuj" kozhiedelem, szoval ott meg azt.
Ugyhogy n+1. player, annyira nem fogott meg.

Eddig nem volt ilyen problemam, neki van olyan stilusa ami mellet nehezen megyek el, meg a fel valaszok, a mindent igazolo de igazabol oda nem illo idezgetesek, es az apro becenevek mint binuxos, huppertrolkodas (amit kulonossen nem ertek mert akkor miert jar ide ha midnenki szemet) es hasonlok osszesegeben nalam mar soknak bizonyulnak.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

A magam részéről sok egyéb ingyenes alternatívát sem próbálok ki, nemhogy egy n+1-ediket, ha van egy számomra megfelelő, pláne hogy nem viszi túlzásba a magyarázkodást, hogy miért sokkaljobbabb. Valahol érthető az árstratégiája, mert platformon belül összehasonlítva a többiekkel van értelme, de mégis kicsit röhejesen néz ki egymás mellett a két megoldás.

jah. most akartam szerkeszteni. szóval még a többi:

a todo listát végignézve, a cue és gapless részeket kivéve tökéletesen ugyanolyan lesz, mint a másik 57 használhatatlan player.

egyébként már van remény, a qmmp formájában. csak az meg a winamp ui-t erőlteti sajnos. amúgy meg igazából mindegy, mert az alapvető gondok nem a ui-val vannak, hanem sokkal mélyebben. de majd írnak egy n+1-edik absztrakciós réteget is, hátha az megoldja a gondot :)
szerintem.

"A szerző szerint a Minitunes jobb az eddigieknél."
Miben? A kérdés az volt, miben tér el. Nem válaszolta meg, diplomatikusan kitért.
Aki kipróbálta, írna róla valamit, hogy miben tűnik jobbnak? Nem szeretnék addig feltenni alkalmazást, amíg nem látok egy listát. Honlapja szerint eget rengető újítást nem tartalmaz.

Alapvetően amarokot használok, ezt most csak pár próba erejéig nyúztam, tapasztalatok:
- gyors, pillanatok alatt indul, a felület gyorsan reagál
- a puritán (bár szerintem szép és ötletes!) megjelenés ellenére első blikkre nem hiányzik semmi olyan funkció, amit használni szoktam
Azt hiszem kicsit még nyúzom :-)
szerk: egy dolog hiányzik, nincs trayicon, és én azt használnám.

Fölraktam arch linuxra, gnome-ra. Szép, jó, gyors, szól. A közel 100 Gb zeném ~15 perc alatt beolvasta, flac, mp3, ogg mind megy, az előadók feléhez talált borítót.. Viszont nincs equalaser, nincs tálcaikon és semmi beállítási lehetőség nincs. OSX-re biztos jó így, nekem ez kevés.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

+1 (Csak nekem KDE.)
A tálcaikon tényleg hiányzik, meg az, hogy elküldje a hallgatott zenéket Last.fm-re, meg a konfigurálhatóság is. Pl. a zenegyűjtemény kiválasztásánál egyetlen könyvtárt olvas be, abból is mindent; meg jó lenne, ha lehetne hozzá letölteni/írni különféle szkripteket, mint Amarokhoz, de akkor már egész más lenne. :)

--
#FreedomFlotilla

A foobar2000-nél nincs jobb. Csak kár, hogy az nincs se Linux-ra, se OSX-re. :-)

Szemely szerint moc playert használok napi szinten. Összerakom a lejátszani listát (alkönyvtárakból rekurzívan behúz minden lejátszható tartalmat), és utána zárom is a terminált, a szerver része fut háttérben. Conky-ra ki vannak írva számmal kapcsolatos adatok, shortcut-hoz meg hozzárendelve a vezérlőfunkciók…
Nem egy nagy szám a program, de pont ettől jó. Flac, ogg, mp3 zenéket lazán visz, id3v1 v2 tageket olvas, úgyhogy zenehallgatásra szerintem kiváló.
Win alatt viszont ez a foobar2000 megőrjített. Nagyon összevesztem vele, nekem valahogy nem állt kézre.