HUP kérdezz-felelek #3: a Microsoft válaszol

Címkék

Sorozatunk harmadik vendége nem egy személy, hanem egy csapat - a Microsoft - volt. Íme a válaszok az általatok feltett kérdésekre:

Miért fontos a Microsoftnak a nyílt forráskódú fejlesztések támogatása?

A Microsoft-nak minden fejlesztő fontos. A nyílt forráskódú projektek az elmúlt években együtt fejlődtek a piaccal és számos értékes alkalmazással növelték az informatikai ökoszisztémát. A különböző nyílt forráskódú fejlesztési környezetek több platformra is optimalizálva vannak, hogy minél szélesebb körben tudjanak elterjedni az alkalmazások. A Microsoft a fejlesztői környezetek további finomhangolásának segítségével próbálja támogatni erősebben a nyílt forráskódú fejlesztőket.

A Microsoft alapvetően egy platform szállító cég, és érdeke, hogy minél több fejlesztő válassza a saját platformját. A nyílt forráskódú fejlesztőknek is érdeke lehet, hogy a Microsoft fejlesztői platformját használják, hiszen ezáltal több felhasználóhoz tudják eljuttatni a szoftvereiket. Napjainkban több mint 350 000 nyílt forráskódú alkalmazás érhető el a Windows környezetben.

Hogy viszonyul jelenleg a Microsoft hivatalosan a nyílt forráshoz?

A nyílt forráskód egy fejlesztési módszertan, vannak előnyei és hátrányai is. A Microsoft a lehető legjobb partnere akar lenni a nyílt forráskódú fejlesztőknek is, hiszen alapvető érdeke, hogy minél többen használják a saját fejlesztési platformját.

A végtermékek szintjén jelentős verseny van a végfelhasználók esetében, de a verseny csak itt értelmezhető, a fejlesztési módszertanok között nem.

Van-e olyan kutatási vagy egyéb könyvtár, amelynek fejlesztésében a Microsoft is részt vesz GPL vagy BSD licensz alatt? (VTK, ParaView, stb.) Van-e olyan platformokon átívelő könyvtár vagy eszköz, amelyet a Microsoft is szívesen lát annak ellenére, hogy nem a Microsoft indította el a projektet (CMake stb.)? Fog-e ezek közül valamelyikhez támogatást nyújtani vagy dokumentálni?

Átfogalmazva:

Milyen fejlesztésekben van benne a Microsoft, ami open source alapokon zajlik?

Az elmúlt években a Microsoft aktívan részt vesz nyílt forráskódú projektekben. Ezek teljes listája itt található: http://www.microsoft.com/opensource/directory.aspx

Az egyik legújabb projekt a CoApp, amely az open source alkalmazások futtatását segíti Windows-on (coapp.org).

A legújabb projektekről több oldalon is lehet információt szerezni:

  • Port25 - nyílt forráskódú közösség a Microsoft-on belül (http://port25.technet.com/)
  • OpenSource@MS - a nyílt forráskód és a Microsoft
  • Open Specification Promise - megnyitott Microsoft technikai dokumentációk, amelyek elősegítik a fejlesztéseket

Piacrészesedés és trendek

A két legfontosabb piac a desktop (+laptop, +netbook) és a szerver piac. A desktop piacon évek óta nincs változás és a legjobban a http://rankings.hu/ oldalon lehet látni a részesedéseket. Mind a linux, mind az Apple részesedése a hibahatáron belül mozog, nincs arra utaló trend, hogy bármelyik is jelentősen változna. A szerver piacon a Microsoft az x86-os piacra fókuszál, jelenleg a teljes szerver szállítás 98%-a ilyen platformon történik. A Microsoft szerver piaci részesedését itthon 2 tanulmányból szoktuk monitorozni, az egyik az ICT riport (ami mindenki által megvásárolható, lásd http://www.ictreport.hu/), a másik egy évente elvégzett belső IDC tanulmány. Mivel minden évben megvásároljuk, illetve elkészítettjük a felméréseinket, ezért trendeket is látunk ezekben. 2008-ig mind a Linux, mind a Windows Server részesedése dinamikusan növekedett. 2009-ben a Linux 19,9%-on stagnált, míg a Windows Server 72,7%-ra növekedett tovább. A Linux itthon a web platform terén erősebb, mint a Windows Server, de a Windows részesedése újabban itt is növekedést mutat.

A nagyvilágban az x86-os piacon a Linux hozzávetőleg 22%-os részesedéssel bír, míg a Windows Server 75%-on áll, a web platformnál pedig fej-fej mellett van mind a két rendszer.

Amennyiben a vásárolt laptopomhoz nem kaptam telepítő médiát (CD, DVD), csak a laptop merevlemezén van egy külön partíció, akkor telepítő CD-t kaphatok-e utólag? Ha igen ennek mi a pontos menete, díja?

A szabály teljesen egyszerű. Minden esetben az eszköz gyártója hivatott eldönteni, hogy milyen formában oldja meg a rendszer újratelepítését. Ha ez a döntés az, hogy ezt egy un. Restore Partition segítségével teszi, akkor a felhasználó nem fog a dobozban Windows telepítőt és driver CD-t találni. Mára egyébként ez jellemzi az értékesített gépek túlnyomó többségét.

Ha a felhasználó mégis szeretne CD-t, DVD-t kapni, azt a hardver gyártójánál kell kezdeményeznie, akinek vagy van, vagy nincs erre folyamata és (szállítási és kezelési) költségtérítés ellenében megrendeli a szükséges médiát. (Ezt többnyire a központi szervizek szokták intézni.) Hasonló esetekben azt szoktuk hallani, hogy kellően „magabiztos” vásárlói fellépés szükséges a rendelési folyamat beindításához, mert nem egy mindennapi folyamatot kell inicializálni, amit az ügyintézők sokszor nem ismernek. Persze az is előfordul, hogy egyáltalán nincs az adott termékhez kötődő médiapótlási lehetőség, mert mára az ügyfelek 99,9%-a totálisan elégedett a Restore Partition nyújtotta megoldással, és fel sem merül a különálló média igénye.

A Microsoft Magyarország központjában (vagy egyéb helyein) van-e nyílt nap (na, ez jól hangzik ezen a fórumon :-)), amikor meg lehet nézni, hogyan készül mondjuk egy lokalizáció, és az egyéb nyalánkságok?

A lokalizációt nem itthonról végezzük, hanem a dublini központban van erre csapat. Itthon is van egy felelőse ennek a feladatnak, de a munka oroszlánrészét kint végzik.

Nyílt napra abszolút fogékonyak vagyunk, ha összegyűlik 20-25 fő itt a HUP-on, akit érdekelne ilyesmi, akkor egyeztetünk egy időpontot és tartunk egy olyan nyílt napot, ahol a hasonló kérdésekre is választ kaphattok!

Van lehetőség arra is, hogy betekintsetek abba, mi zajlik az Open Source Technology Center-ben, Redmond-ban. Egy élő videó közvetítést könnyen össze tudunk hozni a központ vezetőjével, akár itt a HUP-on is.

Milyen fejlesztő támogatási programok vannak, mi alapján támogatnak nyílt forráskódú projekteket?

A Microsoftnak számos programja van a fejlesztők számára:

A hazai csapat kezdeményezésére születnek olyan események, amelyek ingyen látogathatók. Ezen kívül nagyon sok anyag elérhető online is a www.devportal.hu oldalon.

Tipikusan a webes fejlesztéshez a php on windows oldal (http://www.microsoft.com/web/platform/phponwindows.aspx) és a most zajló WebKert2010 verseny (http://www.webkert2010.net/) nyújt segítséget. Aki ingyen akarja kipróbálni a Windows Server Web Edition-t, annak erre is van lehetősége: http://sandbox.proserver.hu/

Azokat a projekteket támogatja a Microsoft kiemelten, amelyek érdekesek a nagyközönség számára, és sok ember tudná használni azokat a Windows platformon. Itt nem elsősorban az anyagi haszon a motiváló erő, hanem az, hogy a Windows platform elterjedtsége és az adott alkalmazás hasznossága előnyt jelent mind a fejlesztőnek, mind a véghasználónak.

A Microsoft fenntart egy külön Linux-labort. Az új Windows verziók fejlesztése során alkalmazzák az itt nyert tapasztalatokat, illetve használnak fel ötleteket a nyílt forrású alternatívákból?

Az Open Source Technology Center azért jött létre, hogy a Windows/Linux heterogén IT rendszerek közötti együttműködési képességeket fejlesszük. A fejlesztéseknél azokat a tapasztalatokat építjük be, amelyek ezeket az együttműködéseket elősegítik – erre példa a különböző teljesítményoptimalizáló kiegészítések az IIS-ben, ami a php futtatásokat javítja jelentősen, vagy a Linux kernelbe küldött fejlesztések, amely a virtualizációt támogatja. Kiemelten figyelünk arra, hogy ne legyenek kódkeveredések a projektek között.

A különböző fejlesztési módszerek viszont jól ki tudják egészíteni egymást, az utóbbi időben a Microsoft is egyre szélesebb körben publikálja a béta állapotú szoftvereit, ezáltal gyűjt be visszajelzéseket több millió végfelhasználótól.

Régebben jónak mondható kapcsolat volt a MS és a Samba csapat között. Folytatódik ez annak érdekében, hogy a Samba a legutolsó fájlszerver protokoll verziókat is támogatni tudja?

A Samba csapattal most is jó a kapcsolat, például negyedévente vannak közös egyeztetések a fejlesztési roadmap-pal kapcsolatban. Az SMB2 protokoll támogatási bejelentések például itt találhatók.

Van-e valami céges policy arra, hogy a Microsoft dolgozói milyen operációs rendszert, termékeket használhatnak a cégen belül?

Igen, van. A munkaállomásokon Windows operációs rendszert kell futtatni. Ez egyébként nem csak a "cégér" miatt szükséges: ITIL-ben jártas kollégák tudják, mit jelent a "támogatható konfiguráció" (supported configuration). Az egy olyan rendszer, amelyre vonatkozóan az IT helpdesk hajlandó pl. incidenst nyitni. Nos, nálunk ebbe a körbe a Windows-ok különböző verziói tartoznak, más nem. A cég eléggé intenzíven használja egyébként a saját rendszereit. A Windows esetén például:

csoportházirenddel kikényszerített IPSec házirendek vannak (leírás itt). Ezek nélkül a házirendek nélkül semmit sem lehet elérni a belső hálózaton, vagyis létszükséglet a tartománytagság. Azzal viszont azonnal jönnek a vállalati informatikában amúgy szokásos szabályok: jelszóházirend, képernyőzárolás stb.

  • Kötelező a Bitlocker - házirenddel szabályozott, el sem lehet ugrani előle.
  • Van VPN, de a többség már DirectAccess-t használ.
  • Régóta használunk Network Access Protection-t. Linuxos vagy Mac-es gép karanténba kerülne az enforcement client hiánya miatt.
  • Rengeteg tartalomvédett levél és egyéb dokumentum van. Ezek megnyitásához "Rights Management" kliens szükséges, office állományoknál pedig Microsoft Office. (Az RMS-ről bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Rights_Management_Services)
  • Önkiszolgáló jelszó reset alkalmazásunk van, ez a ForeFront Identity Manager 2010. Ez szintén Windows-on megy.
  • ISA tűzfalak az internet kijáratok, a kliensük szintén Windows-on fut.
  • Nincs vezetékes telefonunk, OCS szervereket és Office Communicatort használunk. (Aki nem ismeri: http://www.microsoft.com/communicationsserver/en/us/default.aspx)

A fentiek miatt hasonló a helyzet a mobiltelefonoknál. iPhone esetén nem tudnánk elolvasni az RMS-es leveleket, (nem mellesleg a cég sem fizetné a mobilszámlát.), cégen belül nem menne a Wifi stb.

Az alkalmazások vonatkozásában elvileg nem tiltott a Firefox vagy a Chrome, de őszintén szólva én csak elvétve láttam futni nem Microsoft böngészőt.

Általában elmondható, hogy amiből van saját szoftverünk, azt használjuk is, de persze lehetnek kivételek. Tudni kell, hogy az MSIT igyekszik minden termékünket a lehető leghamarabb bevezetni, de egy-egy szoftver használatának kiterjedtsége nem mindig 100%-os az RTM-re. A Forefront Client Security (az MS vállalati antivírus megoldása) előtt mi a CA eTrust-ot használtuk, ez volt a szabvány.

Végül a szolgáltatások. Nem tilos a Google használata. Én személyesen Bing-et használok, de sokan rászoktak a http://bingandgoogle.com/ -ra és hasonló oldalakra. Lehet gmail fiókunk, nekem is van, bár ritkán használom.

Nemrég vásároltam egy 12"-os netbookot, de azt csak Win7-tel adták. Miképpen kaphatom vissza a nem használt Windows árát?

A Microsoft és a hardvergyártók kapcsolata, a PC-kre előtelepített operációs rendszerek kérdése sokakat érdekelt – íme, a mi álláspontunk.

A számítógépgyártók óriási cégek: a HP piaci értéke pl. 110 milliárd dollár, a Dellé 30 milliárd. Természetesen folyamatosan egyeztetnek más gyártókkal, így a Microsofttal is, de alapvetően saját üzleti érdekeiket követik, nem lehet őket kilóra megvenni. A termékskálájukat úgy alakítják ki, hogy maximalizálhassák a hasznukat - ezt várják el tőlük a részvényeseik. A termékskála a mindenkori keresletet tükrözi. Valószínűleg azért található rajta sok Windows-zal előtelepített gép, mert a vevők nagy része ezt és így kéri az adott gyártótól: egyesek kényelemből, megszokásból, a versenytársak ismerete nélkül, mások pont a termék ismeretének birtokában, jól felfogott érdekből. Ha a vevők egy jelentős része más OS előtelepítését kérné, vagy üresen akarná megkapni a gépét, a hardvergyártó előbb-utóbb teljesítené ezt az igényt (ami azzal járna, hogy kevesebb OEM Windowst rendelne a Microsofttól). Ha nem reagál, azt kockáztatja, hogy valamelyik versenytársa megteszi helyette.

Ezt a helyzetet – az Internet Explorerrel kapcsolatos EU-eljárással ellentétben – nem lehet gazdaságpolitikai eszközökkel megváltoztatni. A Windowsba a Microsoft teszi a böngészőt, neki kell alternatív böngészők telepítését biztosítania - legalábbis Európában, máshol ezt még nem találták fel. A gépre az OEM teszi fel a Windowst (amit a saját profitmaximalizálási stratégiája értelmében ő vásárolt meg a Microsofttól), neki is kell levennie onnan - ha van őt erre kötelező szabály, akkor azért, ha nincs, akkor nem teszi meg, csak ha a piaci érdekei ezt diktálják.

A fenti helyzet egyféleképpen változhat meg: a többi operációs rendszernek bizonyítania kell a nagyközönség előtt. Nem egyes szakmai csoportok előtt: a „konzumer” PC-ket vásárló publikum előtt. Ez másféle fejlesztői/terjesztői megközelítést, más felhasználási minták kiszolgálását, más marketinget igényel.

Amikor a Windows NT a vállalati kiszolgálók piacán elindult, egészen pontosan nulla százalék volt a piaci részesedése. A Novell és a különböző UNIX-variánsok uralták a világot. Mára ez a fent idézett számok alapján úgy néz ki, hogy a Windows Server 72% (* 98%) részesedéssel bír. Ezt nem az EU rendelkezéseivel érte el, hanem azzal, hogy bebizonyította a szervereket vásárló célközönségnek, hogy a Windows NT (ma Server) jó. A piaci sikerhez ugyanis először jó termék kell (már középtávon is elbukik, aki vacakot árul), másodszor pedig jó marketing (nincs esélyünk, ha hibásan választottuk ki a vásárlói réteget, túl technikai megközelítéssel beszélünk a termékről, és gyenge a partneri hálózatunk).

Cloud téma

A számítási felhő (cloud computing) kiemelt terület a Microsoft számára. Íme egy hosszabb cikk, amit a témában írtam, de alább összefoglalom röviden.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Más iparágból származó hasonlattal: ez az alkatrész- és szerszámraktár, innen vételezzük a dolgokat, amikből összeszereljük a saját autónkat. A komponensek már ma is adottak: Windows Server 2008 R2, Hyper-V, System Center. Az ezekből összeálló környezet ma még (hangsúly a "még"-en) nem érhető el szabadon, de a Microsoft ezen működteti az Azure-t (lásd lejjebb).

Platform-as-a-Service (PaaS)

Ez a gyártósor, amit be kell programoznunk, és már gördülhetnek is lefelé a kocsik a szalagról. A Microsoft PaaS-megoldása a Windows Azure platform: van benne futtatókörnyezet (Windows Azure Compute), adat- és fájltárolás (Windows Azure Storage), automatikus szolgáltatásmenedzsment (Fabric), relációs adatbázis (SQL Azure), federálható hozzáférés-szabályozás (AppFabric Access Control) és internetes szolgáltatásbusz (AppFabric Service Bus). Futtathatunk benne .NET-, Java-, PHP-, RoR-alkalmazásokat, fejleszthetünk rá Visual Studióban vagy Eclipse-ben, menedzselhetjük böngészőben és szkriptből. Használatarányosan és "feltöltőkártya" módban is fizethető. Magyarországon is elérhető április közepétől.

Software-as-a-Service (SaaS)

Nem gyártunk semmit, lízingeljük az autót. Ilyen a Microsoft összes online fogyasztói szolgáltatása (Messenger, Hotmail, Bing), és ilyenek a vállalatok számára kínált levelező (Exchange Online), csoportmunka- (SharePoint Online), jelenlétkövető/üzenetküldő (Office Communications Online) és webkonferencia- (Live Meeting) szolgáltatások - ezek elérhetők Magyarországon, és hamarosan továbbiak is várhatók.

Ami ebből fontos: a Microsoft legtöbb "koronaékszere" már ma is elérhető, vagy hamarosan az lesz online is.

Mit gondolnak az Internet Explorerről?

A Microsoft az Internet Explorer 6-tal egy a maga idején joggal piacvezető böngészőt hozott létre – ugyanakkor tévesen mérte fel, hogy mire lesz szükség az Interneten. A cég azt gondolta, a világ a tematikus böngészők irányába megy. Készült is egy mára méltán elfeledett alkalmazás, az MSN Explorer, ami kényelmesen elérhetővé tette az akkori Microsoft Network különböző szolgáltatásait (e-mail, jelenlét/üzenetek, vásárlás, érdeklődési körök, közösségek, ...). Az IE fejlesztőinek jó részét átvezényelték az ezzel a termékkel foglalkozó csoportba. De a világ nem ebbe az irányba ment, és eltartott egy ideig, míg a cég megfordította a hajót.

Az IE8 már egy jó irányba tett lépés, az IE9-nél pedig elsősorban a sebességet érdemes figyelni, ahogy a fejlesztés zajlik, és azt a nyitottságot, amivel a megcélzott szolgáltatásokat/szabványokat/teljesítményt kezeljük. Már kipróbálható a 9-es verzió második, ún. „platform preview” változata, benne komoly szabványkövetési, grafikai és teljesítménybeli előrelépésekkel. Az IE biztonsága pedig a 8-as verziótól kezdve nagyon magas, különösen a ma egyre gyakoribb ún. „socially engineered malware” területén.

Hogyan zajlik a fejlesztés, milyen módszertanok alapján?

A Microsoft-termékek fejlesztése agilis módszertanok (főként az MSF – Microsoft Solution Framework) alapján, a saját (üzleti-, architekturális-, projekt-) tervező, életciklus-kezelő és fejlesztő/tesztelő eszközeinkkel (Project, Visual Studio, Team Foundation Server, stb.) zajlik, bár néhol használunk külső megoldásokat is. Kivétel nélkül minden üzleti célú szoftverünket saját magunkon próbáljuk ki legelőször az ún. „dogfood” program jegyében (a kifejezés értelmezése: először meg kell kóstolni, amit másoknak akarunk eladni). A béta 1 környékén a vállalkozó szelleműek már használhatják az új szoftververziókat, ez béta 2 / release candidate környékén kvázi kötelezővé válik. A külsős tesztelés hihetetlenül széles körben zajlik, egy Microsoft Office-verziót többszázezren próbálnak ki (és adnak róla visszajelzést) a megjelenése előtti fél-egy évben.

Régebben tartottatok MS Partner Napokat, amelyeken én is hivatalból jelen voltam korábbi munkaadóm jóvoltából. Ezeket a MS Partner Napokat végleg leállítottátok, vagy léteznek még?

A TechNet továbbra is létező programsorozat, ahol átfogó tudást adunk át a Microsoft technológiáiról több száz rendszermérnöknek és rendszergazdának. Étkeztetést már valóban nem biztosítunk rajtuk - számomra azonban nagy öröm, hogy ettől a résztvevői létszám nem csökkent, és online is sokan nézik az eseményeket. Az Informatika Tisztán eseményeket idén szüneteltettük, mert szerettük volna megvárni a Windows 7-et és a Windows Server 2008 R2 megjelenését – az Informatika Tisztán eseményeken és tananyagokban ugyanis az a koncepció, hogy olyan technológiákról beszélünk, amelyek már legalább egy éve elérhetőek széles kör számára, és ezek alapjairól, gyakorlati használatáról, bevezetésükről mesélünk a kis- és középvállalati rendszergazdáknak.

A Microsoft gyakorlatilag összes termékéről készült magyar nyelven komplett tananyag, ezek azóta is online elérhetőek a TechNet Portálon (http://www.microsoft.hu/technet). Ezeket az új termékek megjelenésével folyamatosan frissítjük, és technológiánként témaközpontokba csoportosítjuk.

A következő félévtől már Lippé Szabolcs kollégám vezeti mind a TechNet, mind a fejlesztői eseménysorozatokat és programokat, szerintem sok érdekes változás is bekövetkezik majd ezáltal. Jót tesz egy ilyen méretű programnak, ha más-más nézőpontok és irányelvek épülnek bele évről-évre, ezáltal sokkal színesebb, és potenciálisan sokkal több szakértőnek szimpatikus események és tananyagok születnek.

Lesz-e valaha a .NET platform Windowstól eltérő rendszerekre is kiadva? Esetleg van-e erre terv?

A .NET "multiplatformizálódása" folyamatban van, s úgy hívják: Silverlight. Ennek első komoly állomása az OSX, ahol a .NET FW 3.5 szinte összes lényeges – kliens oldali – része implementálva van az alacsony szintű támogatást adó névterektől a Linq és WCF alrendszerekig. Ez azt jelenti, hogy a Silverlight-ba gyakorlatilag a teljes .NET portolva van, s ahová a JIT compiler fordítani tud, ott .NET kód is tud futni. Ez az OSX esetében nemcsak azért komoly technológiai lépés, mert más platform natív kódjára is fordul a felügyelt kód, hanem azért is, mert más, a futási környezetet "körbe vevő" alrendszerek (pl. OpenGL) felé is meg kellett oldani az illesztést, hogy ne csak a kód, hanem a grafikus képességek is elérhetőek legyenek más platformok számára.

Ez a tendencia a közeljövőben tovább folytatódik, hiszen az az állapot áll fent, hogy egy kb. 6 MB-os futási környezetben a .NET bárhová eljuttatható, köszönhetően a CLR (Common Language Runtime) rugalmasságának.

Mit jelent ez a Linux, a beágyazott rendszerek (System on a Chip), mobil telefonok (pl. Nokia, Windows Phone 7), TV készülékek, set-top-box eszközök esetében? Azt, hogy a Silverlight technológiai jövője ezek irányába is tovább fejlődik, s ráadásul az igen közeli jövőben...

A Moonlight projekthez is hozzátennék egy kicsit. A projekt támogatása a Novell-en keresztül továbbra is adott (pl. forráskód átadás, portolási támogatás), sajnos a fejlesztés nem megy olyan gyors ütemben, ez év végére várható, hogy a lényeges képességek (pl. Smooth Streaming) terén paritásban lesz a linuxos implementáció a 3-as verzióval.

Van-e valahol olyan leírás, összehasonlítás, hogy különböző méretű cégek számára milyen licenckonstrukciók érhetők el. Elsősorban kisvállalatokra (20-50 gép) gondolok, illetve a különböző virtualizált desktop / szerver megoldásokra. Már ilyen méretben is lehetőség van volume licencelésre, illetve "szoftverbérlésre"?

Van esetleg egy online licenckalkulátor, amely egy megadott felhasználásra (gépek száma, konkurens felhasználók száma ... stb.) megoldásokat javasol?

Igen, létezik ilyen licencelési leírás, a http://www.microsoft.com/licensing oldalon. Szervezeti méret szerint meg lehet nézni, hogy melyik licencelési konstrukció a legalkalmasabb. Van egy Microsoft Volume Licensing Reference dokumentum, amely pontosan taglalja, melyik program mit jelent pontosan.

A virtuális desktopok licencelését egy "Licensing brief" írja le, amely innen tölthető le.

Szerver virtualizációhoz van, desktop virtualizációhoz azonban nincs számológép, de a szabályok miatt nem is kell. A Microsoft sohasem használ konkurens használaton alapuló licencelési modellt.

Van-e olyan lehetőség Windows alatt a Microsoft Office-ban, hogy powershell vagy egyéb megoldással scriptelni lehessen (pl. bemeneti fájl xlsx/docx, vagy xls/doc kimeneti pdf, vagy ps, esetleg tiff)?

"Természetesen" van megoldás a kérdésedre!

Open XML SDK: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=c6e744e5-36e9-…

Idézek:

The tools package contains the Open XML SDK v2.0 Productivity Tool for Office and the documentation for the Open XML SDK v2. The Open XML SDK 2.0 Productivity Tool for Microsoft Office provides a number of features designed to improve your productivity and accelerate your learning while working with the SDK and Open XML files. Features include the ability to generate Open XML SDK 2.0 source code based on document content, compare source and target Open XML documents to reveal differences and to generate source code to create the target from the source, validate documents, and display documentation for the Open XML SDK v2.0, the ECMA376v1 standard, and the Microsoft Office implementation notes.

A Microsoft munkatársai továbbra is elérhetők lesznek az oldalon, az esetleges további kérdésekre a mostani anyagi kommentjeiben fognak válaszolni.

Hozzászólások

Igy atfutva csak egy kerdes. A linux szerver oldalon hogyhogy csak 20- 22%? Ez milyen reszesedes?

Ez nekem is szoget utott a fejembe, en nem tudtam rola, hogy Windows server reszesedese ekkora lenne, mindig is ugy tudtam, hogy nem az elso helyen van. A felreertes oka lehet az, hogy "server" az ugye illik a ceg belso infrastrukturajaban levo IT-s rendszerek dolgaira is, mig en pl annak kapcsan hogy mivel is foglalkozom, elsosorban az internetes szolgaltatasokat ado szerverekre gondolok, web, mail, DNS ilyesmi.

Erre voltam kíváncsi. Szóval ha pl. egy középvállalkozás üzemeltet az IW- nél 5 debian szervert, amiért nem fizetett, és nem kereskedelmi linux, akkor az nincs benne a felmérésben igaz? Mi van akkor benne? Nyílván az összes windows szerver, mert azok kereskedelmiek, suse, redhat, 1- 2 unix? Kereskedelmi értelemben lehet igaz, de ha a valóságot nézzük, én kicsit más számokat sejtek. FIXME.

Ez nem így van!
A felméréseknek több módszere is van, de alapvetően arra vonatkozik, hogy az adott cégnél/intézménynél milyen operációs rendszer van a szerverhardveren - függetlenül attól, hogy fizetős vagy ingyenes! A desktop vonalon is így van ... nem mutatja meg, hogy mennyi az illegális windows kliens a desktopokon...

A felmérések szerint a többség ingyenes linux verziókat használ, nagyvállalatoknál kötnek a linuxhoz hivatalos támogatás szerződéseket.

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

A külső szolgáltatókat is figyelembe veszi.

Az adatparkokban általában weboldalakat üzemeltetnek, ezen a funkción a linuxnak jóval magasabb a részesedése, mint a Windows-nak. A webszerverek nagysága viszont a teljes szerver installált bázisnak csak a 4-5%-a...

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

A Moonlight fejlesztők és a Microsoft között van együttműködés? Be fogja tudni hozni a Moonlight a verzió lemaradását, vagy mindig lemarad eggyel?

"A nyílt forráskódú fejlesztőknek is érdeke lehet, hogy a Microsoft fejlesztői platformját használják, hiszen ezáltal több felhasználóhoz tudják eljuttatni a szoftvereiket."

Mint ha cross-platform fejlesztőeszközöket használnak (incl. Windows)? :) Merthogy a legtöbb azt használ.

Engem érdekelne ez a nyílt nap! :) Szábszkrájb! :)

Tipikus MS maszlag ez az írás, féligazságokkal, hazugságokkal, ferdítésekkel teli.. na ez az igazi MS.
Míg az előző részek szakmailag is és emberileg is egy ilyen "fórumra" valóak voltak, ez nagyjából egy
pofon az egésznek: hülyének néznek mindenkit..
Gratulálok!

Ha esetleg arra gondolsz, hogy az Office át lesz-e írva .NET-re (és ezáltal natívan fejleszthető), akkor ez nincs a tervben. Tehát ilyen mértékű fejlesztési mélység nem várható. Egyelőre csak .NET wrapper támogatást ad a cég, nincs tervben a mélyebb .NET implementáció. A meglévő fejlesztői támogatással kapcsolatban itt lehet tanulni .
Rövidtávon a natív interop vonal kap támogatást.

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

Nem magának az office-nak az átírásáról kérdezek, hanem arról, hogy managed nyelvekből az interop kihagyása nélkül lehessen dolgozni. Most EPPlus-t használok, de az is eléggé gyerekcipőben jár még.
Felőlem át is írhatjátok, ha ez kell, de a COM Interop C#-ból megaszopoda.
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Az az igazsag, hogy ahogy elnezem, eleg sok ponton tamaszkodik menedzselt kodra az Office, szerintem akar at is lehetne irni .Net-re, es akkor sok problematol megszabadulnank. Arrol nem beszelve, hogy az Interop felulet tenyleg halal.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Na, ha esetleg valaki nem akar hosszú, szopásokkal töltött napokat, míg az interop-ot használatra bírja minden egyes alkalommal, javaslom ezt: http://simpleooxml.codeplex.com/
Jelenleg a release csak az alap 3 sheetet tudja használni (amit template-ből húz be, igen, a fejlesztője 9 hónap alatt idáig jutott, ennyit a DocumentFormat.OpenXml-ről :-). A Discussionsban van kód, amivel létre lehet hozni új worksheetet, illetve mindjárt odakerül a worksheet törlése is.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Én nem akarok OpenXML SDK-t használni. Nekem kell egy osztály, aminek van egy indexere ami kijelöli a sheet-eket, azon belül is egy indexer, amivel címzem a cellákat. Kurvára nem érek rá 3 hónapig fejleszteni egy nyomorék xlsxwritert, mert nem voltatok képesek 6500 oldalnál szűkebb terjedelemben megcsinálni azt, ami az ODF-nek sikerült 800 oldalban, jobb minőségben.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

> Piacrészesedés és trendek
Ezt a MS már többször eljátszotta, vagy csak én emlékszem, hogy többször felmerült már a gyanú, hogy kilóra megvett "cégeket", hogy számukra pozitív mérleg szülessen. Az itt megadott, a szerver piaci mérleget előállító cég (http://www.ictreport.hu/) jelentése fizetős, nem publikus.. ilyen alapon rá hivatkozni elég necces, mivel senki nem tudja azt "ellenőrizni", véleményezni. Ha az oldalán elhelyezett módszertant nézzük, akkor szerintem sokakban felmerül, hogy valóban megfelelő eredményt tudnak produkálni.. és nem-e a cél, hogy az MS-nek kedvező piaci képet mutassanak.
Ez a kecskére káposzta esete..

> Mit gondolnak az Internet Explorerről?
> A Microsoft az Internet Explorer 6-tal egy a maga idején joggal piacvezető böngészőt hozott létre
Nem sül le a pofájukról a bőr ilyet leírni?
Valóban piacvezetőt hozott létre, mivel gyakorlatilag kinyírta a konkurenciát.. hogy miképp mindenki tudja.
És igen valóban piacvezetőt hozott létre a MS, olyat ami a MS szabványoknak megfelelt, de legtöbb tekintetben meg magasról szart a webes szabványokra.. ezzel szívott X évig a fejlesztői közösség.. gratulálok! Ne menjenek már mennybe..

> A számítógépgyártók óriási cégek: a HP piaci értéke pl. 110 milliárd dollár, a Dellé 30 milliárd. Természetesen
> folyamatosan egyeztetnek más gyártókkal, így a Microsofttal is, de alapvetően saját üzleti érdekeiket követik, nem lehet
> őket kilóra megvenni.
Igen, az MS meg egy aprócska cég.. piaci értéke, max. 10 forint.. és igen soha nem volt vizsgálat az MS ellen, olyan amiben érintett lett volna egy óriás cég.. az MS soha nem gyakorolt nyomást egyikre sem.. gyűjtsünk pénzt az MS-nek légyszi!.. szegény, fehér bárány..

Sorolhatnám még, mert tele van vele ez az anyag.. csak kiragadtam hármat.. lehet nem is a legjobbakat.
Félreértés ne essék.. nem vagyok se MS gyűlölő se Linux imádó.. amit utálok egy szakmai oldalon ilyen típusú PR anyagot lenyomni.. illett volna árnyaltabban fogalmazni, mivel azért talán a többség itt nem informatikai analfabéta és még emlékszik a régi? MS-re.
Mivel lassan itt a fórumokban lassan az autóalkatrész keresek, puding gyártás, hogyan?, Milyen matracot vegyek az alap..
át kellene ezt is nevezni valami olyanra, hogy
HUP kérdezz-felelek #3: Microsoft mese gyerekeknek

Mi lett volna szerinted a jó megoldás?

a) nem engedni a Microsoft-ot egyáltalán részt venni a kérdezz-felelekben, annak ellenére, hogy az deklaráltan azért jött létre ez az egész, hogy az iparág szereplőit megszólaltassuk
b) az általuk elküldött válaszokat a saját kényünk-kedvünk szerint átírni és azt kitenni
c) vagy az, hogy megszülettek a válaszok, azokat kitesszük, aztán majd az olvasók megvitatják, hogy mit gondolnak róla és ahogy te is, elmondod a véleményed (ez van most).

--
trey @ gépház

Értem a dilemmát és jogos a kérdés.

A probléma csak az, hogy a sok szemét miatt (alacsony signal to noise) egyre kevesebben olvassák a hozzászólásokat. Ez aztán tovább rontja az arányt, mert több embernek elmegy a kedve és nem is szól hozzá...

Erre a kérdésre esetleg megoldás lehet egy StackOverflow féle moderálási rendszer alkalmazása. (vagy más hasonló repultáció alapú rendszer)

Vissza az eredeti témához, ilyen esetben esetleg az eredeti módosítatlan cikk után lehetne jelezni, hogy "A cikk bizonyos részeiről a hup máshogy vélekedik, mint a Microsoft..." esetleg néhány link, ami ezt alátámasztja.

Számomra ez nem akkora misztérium, hogy az oldal gazdájánál könyörögjek a Tudásért, mert megfogom a vuvuzelapécét, átviszem a laborba, és így már laboratóriumi körülmények között tudom végrehajtani a tesztet: start IE -> http://hup.hu.

Eredmény: tök ugyanúgy működik minden. Még nüansznyi eltérés sincs, ami technológiailag indokolna egy ilyen textbox-ot. Következtetés: ennek meggyőződésbeli (ha úgy tetszik: ideológiai) oka van. Azaz: a HUP-nak van véleménye.

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

Nézd, szerintem nagyon jó dolog ez a kérdezz felelek, végre nem azt érzi az ember, hogy a MS egy daráló gépezet, hanem emberek is vannak mögötte. Amin kiakadtam, hogy ez a "cikk" nagyon durván, tudatosan manipulál.. ami inkább hirdetésekre,
PR anyagokra jellemző. Egyébként minden elismerésem az írójának, mert egyes szavakat szike pontossággal helyezett el, profi az illető, csak egy dolgot hagyott figyelmen kívül, hogy egy ponton túl a féligazság hazugság, a túlzott manipulálás meg visszatetszést kelt.
A "c" megoldás a jó szerintem, jó hogy megjelent, ne várja el senki, hogy egy ilyet "műre" mindenki csak tapsol..

1. Ebben az esetben ez biztos, hogy nem igaz, ugyanis ez egy független cég által összeállított kutatás. A Microsoft csak az egyik a több száz vásárló közül, aki ezt megveszi... Természetesen készítünk belső kutatásokat is, ami sokkal részletesebb elemzéseket nyújt számunkra, de erre nem is hivatkozom, mert nem adhatom ki az adatokat. Amit sokan összekevernek a részesedéseknél az a db szám és bevételi megoszlások illetve az x86(x64) versus más platformok összemosása. A fenti részesedések az x86-os piacot mutatják a db-szám alapján.
2. Az IE-ről elég sok beszélgetés volt az eredeti körben.
3. El kell fogadni, hogy a nagy hardvergyártóknak az az érdeke, hogy a lakossági és vállalati piacra olyan komplett termékeket vigyenek tömegesen, amelyekre igény van. Erről is volt egy hosszabb eszmefuttatás korábban. Nem érdemes összeesküvés elmélet után kutatni.

Ezen a fórumon is minden lehetséges dologra őszintén akarunk válaszolni, hiszen nekünk is az az érdekünk, hogy a városi legendákat eloszlassuk.

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

Kedves Balázs!

Vettem egy Lenovo netobook-ot. Azért olyat mert annak felelt meg legjobban a *hardvere* számomra.
Csak Win7-el lehet(ett) kapni.
MS Mo. azt mondja menjek a Lenovohoz. Lenovo azt mondja, menjek az MS-hez.
A szoftver elválasztható a hardvertől. Nekem nincs szükségem a szoftverre (Win7), és az MS licence azt mondja, hogy ha nem értek egyet a licence feltétellel ne fogadjam el. Nem fogadtam el. Nem használom. Soha nem is volt rá szükségem. A szoftver licence feltételében nem a Lenovo, hanem az MS szerepel.

Szóval a kérdésem, ki fizeti vissza a szoftver árát -fentiek szerint nem fogadtam el, nem használom-, amire nincs szükségem, és csak egy olyan piaci magatartás miatt kellett megvennem, ami erőfölénnyel való visszaélésnek tekintek - bár ez magánvélemény (még).

Várom **érdemleges** válaszát.
Marketing bullshit-re nem vagyok kíváncsi.

Olvasd már el a korábbi hozzászólásokat!

Nem kapod vissza a pénzt, megvetted a terméket(=vas+szoftver). Tudtad, hogy így kapod, nem? Nem fogadtad el a használati feltételeket, nem gond, ne használd :) Pereld be a hardver gyártót, hogy miért ad hozzá olyan dolgot, ami nem fogsz használni (Windows, lenovo utility, oldaltáska, táp, lenovo matrica, stb)...

Mondhatnánk több példát is már iparágból, de gondolom felesleges...

Barbor

Elsiklotok azon roppant lényegtelen momentum mellett, hogy a bal hátsó ülés része az autónak (azzal van típusengedélye), míg a szoftver NEM része a notebooknak.
W7 EULA vonatkozó része:
"A szoftver használatával Ön elfogadja a jelen feltételeket. Amennyiben nem fogadja el a feltételeket, úgy ne használja a szoftvert, hanem forduljon a gyártóhoz vagy a telepítőhöz a visszatérítési rend meghatározása érdekében."
Nem is lenne ezzel baj, ha a szoftver gyártója és a hardver gyártója nem egymásra mutogatna.

Az idézett szövegben is szerepel, hogy a "gyártó vagy a telepítő" tud ebben érdemben dönteni, nem a Microsoft. Itt a Lenovoval vagy kapcsolatban, hiszen a Lenovo értékesíti a terméket és egy általa megvásárolt és telepített szoftvert rakott hozzá. A termék ára együtt érvényes a benne szolgáltatott szoftverekkel/kiegészítőkkel.

Ebben a Microsoft nem tud segíteni.

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

Nem is nagyon ertem, miert merul fel az emberekben, hogy a Microsoftot kellene ezugyben maceralni, hiszen, mikor megvesz az ember egy laptopot, szamitogepet, X cegtol veszi, X ceg vallalja a garanciat es egyeb tevekenysegeket es ok kotottek OEM kapcsolatot a O/S gyartoval. lehet, mas orszagban maskepp van, de itt tudtommal igy mukodik a dolog.

A szamitogepgyarto es az OS kapcsolata az egyszeru emberek szamara nem feltetlen nyilvanvalo, foleg, hogy mar a bootkepernyon is a Microsoft neve koszon vissza, raadasul a Windows neve megbonthatatlanul egybeforrt a szoftverorias nevevel. Es tegye fel a kezet, ki szokta nezegetni a Rendszer vezerlopultelemen a gyartologot? Na, pont ezert keresik a Microsoft-ot.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Sajnos a dolog nem ilyen egyszeru. A PNA az egyszeru userek szamara egy konkret eszkoz, olyan, mint a telefon, nem tudatosul, hogy ezt valamilyen szoftver hajthatja. A PC/Laptop ebbol a szempontbol mas, itt mar tudatosult az emberekben, hogy a gep es a szoftver nem alkot egyseget. Foleg, amiota lehetoseg van nem-Windows rendszerek telepitesere is.

Es nem, az emberek tudatos vasarlova konvertalasa remenytelenul sikertelen vallalkozas.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

1) "A társas vállalkozások infokom-piacainak felmérésére 2010-ben 3 adatfelvételt végzünk. Mindhárom adatfelvétel során
összesen 1600 társas vállalkozás kompetens vezetőjével készítül kb. 1 órás személyes interjú."
"A költségvetési [intézményi] szegmens piacait felmérő kutatási program mintája lefedi az összes magyarországi
önkormányzati és központi forrásból finanszírozott költségvetési intézményt."
Kérdések:
1) Mennyi a társas vállalkozások száma Magyarországon és annak mekkora százaléka 1600 cég?
2) Csak nekem sántít, hogy az egyik statisztikai szegmens véletlenül az a "rendszer", ahova véletlenül
X évente milliárdokat öntenek kormányaink, szinte törvényileg is védve egyes érdekeket.. a nyelvemen van
kinek a zsebébe is megy.. a fene nem jut eszembe.
Csak ma, csak most.. csináljak olyan jelentést, amiben a unix rendszereknek 1 százalék, mig a windows szervereknek 99%
jut?
3) Az adott cég nem véletlenül a MS Office helyessenellenőrzőcskéjét használja? A "készítül" gondolom "készült" akart
lenni.. lehet fordítva írták fel a százalékokat is?:-)

3) Nyilván az Intel is ugyanezt mondta volna: nem mi soha nem befolyásoltunk ezt meg azt. Nem keresek összeesküvés
elméleteket, mert azok léte jóformán tény, szinte törvényszerű, hogy egy bizonyos "nagyságot" elérő cég nyomást
gyakorol másokra, ha teheti.. várjunk csak! Mintha rémlene valami egy ISO "szabvány" kapcsán valami.. másnak nem?

1. Az ilyen jellegű kutatócégek olyan módszertannal foglalkoznak, amik nagyon kis hibahatár mentén tudják becsülni a piacot. Ettől függetlenül nem muszáj elfogadni Neked, hogy a felmérés igaz és hibamentes. Ez a Te véleményed, az üzleti élet viszont az ilyen felmérések alapján tervez/dönt/stb.

4. Összeesküvés elmélet = törvényszerű? Ezt ugyancsak visszautasítom, ilyen nincs és nem is lehet. Ennek alapján azt is mondhatod, hogy minden reklámanyag durva manipuláció és a legtöbbet reklámozott mosópor/pelenka gyártója illegális tevékenységek mentén fejti ki munkáját. Nem állítom azt, hogy a Microsoft nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy a legtöbb helyen megmutassa, hogy az ő termékei a legjobbak, de ezek mindig legálisan zajlanak és ez minden üzleti vállalkozás gyakorlata.

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

1) Valóban nem tudom elfogadni, ezért írtam, hogy szerintem hazugságot állít, majd az olvasók eldöntik kinek adnak igazat.
No és igen azt sem tudom elfogadni, hogy senki nem tudja ellenőrizni, amit az MS állít, és ez egy fontos tény, szintén
eldöntik majd az itteniek, hogy hisznek-e a meséknek.. szerintem a többségük nem.
Volt itt egy "felmérés", ajánlom figyelmedbe:
http://hup.hu/szavazasok/20091214/linux_windows_szerverek_aranya_a_cege…
Bár tény, ez sem mérvadó, mert a mintavételezés nem igazán optimális.

4) Valóban nem minden reklám anyag durva manipuláció, de ugye nem kell a dedó szintig süllyedni, hogy elfogadjuk, ami tény,
hogy minden reklám manipuláció? Mint jeleztem nem ez a probléma, hanem az, hogy ez egy szakmai fórum, beszélgessünk
szakmai dolgokról, és a Tisztelt MS menjen a fenébe a durva propagandadumával olyan helyre ahol el is hiszik amit állít,
ahol még hitele van.. mondjuk Óz csodaországába.

Összességében Kedves Balázs a dolgod, hogy visszautasíts mindent ami sárt fröcskölhet a MS mundérjára.. érthető, tiszta sor.
Részemről az utolsó mondat gyanánt, hogy szóba kerüljön az összeesküvés és a legális szó.. van a mese.. amivel menjen az MS a fent említett csodaországba.. és vannak a tények.. amiket azért itt (is) sokan tapasztaltunk az évek során.

Kedves Esc,

1) Egy dolgot hadd ajánljak a figyelmedbe. Nem a Microsoft állítja, hanem az IDC, 2009. 4. negyedévére. Ezen kutatások eredményét a Microsoft és a versenytársai nem arra használják, hogy kérkedjenek vele a piaci szereplők és Ügyfeleik előtt! A területekre lebontott eredmények alapján hoznak döntéseket arra, milyen üzleti tervet állítsanak össze és azt milyen módszerekkel hajtsák végre legsikeresebben. Ugye azt Te sem gondolod komolyan, hogy az önbecsapás-önámítás és a hamis adatok alapján való tervezés a megfelelő módszer, amivel a nyereségét maximalizálni tudja egy cég?

"The research shows that Windows Server had a 73.9% market share for the fourth quarter of 2009, with Linux at 21.2%."
Forrás: http://blogs.computerworld.com/15675/idc_windows_dominates_linux_in_ser…

Örülök, hogy belátod: egy HUP szavazás eredménye nehezen hasonlítható össze egy worldwide IDC tanulmánnyal.

Mi a véleményed?

Üdv,
mrceeka

Házi felmérés szerint 32,4%-67,6% a windows-linux szerverek megoszlása. Azonban ez maximum akkor lenne mérvadó, ha lenne hozzá mennyiségi adat is. Ez így núdli.

Ráadásul akkor még vegyük hozzá azt is, hogy itthon mennyire hajlandóak költeni úgy eleve bármire is az emberek, ami IT-hez kapcsolódik. Külföldön hamarább vannak úgy, hogy nem érdeklik, megveszik, csak menjen, mert pénzt vesztenek rajta, ha megáll a szolgáltatás.

----------------
Lvl86 Troll

"Valóban piacvezetőt hozott létre, mivel gyakorlatilag kinyírta a konkurenciát.. hogy miképp mindenki tudja."

Azert tegyuk hozza, NS4 elavult, NS5 szar volt es sok os-Netscapes is atmigralt IE-re, mert akkoriban tenyleg jobb volt. Mas kerdes, hogy 2001 ota aludtak az MS-nel.

----------------
Lvl86 Troll

Ez a kerdes felelet cikk nagyon jora sikerult szerintem. Bar, nehez elhinni, hogy cegen belul is IE a favorizalt, de minden lehetseges :)

haha, de sokat változott a világ 10-15 év alatt. Emléxem akkor még a szabad szoftvert használó közösség maga az ördög volt. A Linux az első számú közellenség volt. Tűzzel vassal irtottak mindent ami nyílt forrású vagy nem MS volt.

Azt most meg tessék, udvarolnak a nyílt forrású közösségnek. Na mindegy is, én nem hiszek a pál fordulatokban. :) Hajrá Google!

Senki nem ódzkodik a szabad szoftverektől. Sőt ellenkezőleg. Az Apple (amerika legtőkeerősebb vállalata) bocsát ki és fejleszt szabad szoftvert. Az IBM-ről, Googléről, Oracleről, stbről meg ne is beszéljünk. Ők a frontvonalban vannak.

A Microsoftos, Ballmer féle prédikációkból tisztán kihallaccik a félelem, pölö amikor a Googléről beszél. A Google egy fél tonnás gorilla aki most nagyon oda teszi magát a Linux mögé. Desktop OS-t fejleszt, ami valszeg minden eddiginél sikeresebb disztró lesz. Egyértelmű Windows ellenefél lesz.

A robbanás szerű smartphone piacon meg Jobs tette zsebre nem csak a Microsoftot hanem az egész világot. Ballmer hiába vette át a részleg vezetését, az Apple nem Playstationt fejlesztett a messzi távol keleten hanem Amerikában amerikai igényeknek megfelelő kütyüt. Ide kevés lesz egy "xbox".

Szóval ebben a klímában kell figyelni a Microsoft közeledését a szabad szoftverek világához. 15 évet elkéstek. Én a Xenixet nem hagytam volna abba. Illetve lehetett hallani nagyon régen valami titkos Linux disztróról is. Én az MS helyébe 10 évvel ezelőtt vettem volna a kernelt megfejeltem volna az Explorer shellel és kiadtam volna. Mint amit most a Chrome OS csinál vagy éppen a Mac OS X ami BSD-vel csinálta ezt.

Ahogy a Merowingi mondta: ok-okozat.

A google nem tud tarolni a "desktop" piacon, ott az MS 1995-óta nagyon erős és mély gyökereket eresztett, azt a fát nem lehet egykönnyen ledönteni.
Amire számítani lehet esetleg hogy a Windows 7 (vagy 8 attól függően mikor jön ki a google egy versenyképes OS-el) árai brutálisan esni fognak.
Nem tartom elképzelhetetlennek hogy egy 3 gépes windows licensz nem lesz drágább 20$-nál.

Nyilván olyan, hogy tarolás nincs felhasználói programok nélkül. A Google hosszú távon gondolkodik, és ebben igazuk van. Aki Firefoxot használ az biztos legalább kifogja próbálni az Chrome OS-t.

Egy ilyen IE vs Firefox arányt céloznak meg sztem. Kérdés hogy a desktopra programokat fejlesztő cégek milyen gyorsan adaptálodnak. Jómagam már 13 éve használok Linuxot (debián-t) és még mindig át kell bootolnom Windowsba bizonyos programok miatt. Én pölö azt várom a Googlétől hogy átlökjön bizonyos cégeket a holtponton a Linux támogatás terén. A közigazgatás és az oktatás terén ez a forradalom már javában zajlik.

Így a Linux tényleg egy erős alternatíva lehet desktopon is. Nem azt akarom, hogy a Microsoft bukjon el hanem, hogy legyen igazi választási lehetőség desktop rendszereknél is.

Az MS úgy válaszolt ahogy az az MS-től elvárható volt. Bár kicsit csodálkozom hogy a nem használt, és így kényszerből megvett licenszdíjról nem esett érdemi válasz.

Sok mindent elárul azért hogy még ma is 70% körüli részesdéssel bír az MS. 2001-ben bevezetett operációs rendszere,miközben a másik zászlóshajó az Office már 4 generációt is váltott.
Nagyon érdekes utópia lenne ha valami gonosz EU-kobolt kötelezné az MS-t hogy irodai programcsomagját, a szabad verseny szellemében adja ki linuxra-is.

"Nagyon érdekes utópia lenne ha valami gonosz EU-kobolt kötelezné az MS-t hogy irodai programcsomagját, a szabad verseny szellemében adja ki linuxra-is"

Nem fogják megvárni, amíg ez megtörténik...jön az MS Office Web Apps, hangsúlyozottan minden elterjedtebb böngészővel, és teljesen Win/OSX/Linux kompatibilisen.
Állítólag nemsokára magyar nyelvű is lesz.
Szóval, MS Office "light" akár Linuxon is.
(átlagos user átlagos feladataira bőven elegendő lehet)

Ha rövid időn belül normálisan (és magyarul is) használható lesz Linuxon,
esküszöm, kap a cucc egy parancsikont a Little Susie default asztali ikonjai között.
(közvetlenül a Google Chrome mellett...)
Szóval, nem lehetetlen, hogy az FF és OOo pedig a repoban fog várakozni,
hogy teljesítse az esetleges szabad böngésző-, és office-választás kritériumait...
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Úgy látszik, a Microsoft viselkedése végérvényesen megváltozni látszik; folyamatosan nyitnak az új dolgok, tendenciák felé (amiket esetleg nem ők maguk toltak ki); nem zárkóznak el másoktól kategorikusan, hanem megpróbálnak partnerek lenni.
Ezzel a szememben sokat nőtt a cég.

'lekene sslje'

azenoldalamponthu

Az elmúlt években sokat változott a Microsoft, ahogy az egész informatikai piac is. Lehet ezt kényszerpályának nevezni, de ez inkább előre gondolkodásnak definiálnám.
Világos számunkra, hogy különböző informatikai megoldások elégitik ki az ügyfelek különböző informatikai igényeit. Ahol lehet együttműködünk a legtöbb gyártóval és szervezettel, hogy minél könnyebben lehessen MS dolgokra fejleszteni illetve különböző szoftverekkel összekapcsolni az MS termékeket.
Szerintem egyáltalán nem "szégyen", ha időről időre megújul egy cég és próbál elémenni az ügyféligényeknek...

Keszei Balázs
Microsoft Magyarország

Mint láttad, nekem tetszett ez a hozzáállás a részetekről, a cég amelynél dolgozom (név nélkül) pedig MS partner.
Ha a fejlesztőt,sysadmint, mint az ügyfél alkalmazottját -úgyis mint a döntéshozatal kvázi fontos láncszemét- tekintitek, akkor nagyon sok elégedett ügyfeletek lesz. Úgy látom, elindultatok ebbe az irányba. Köszönjük, komolyan. (Mondom ezt úgy, hogy magam nem használom az MS termékeit, egy régebbi rossz tapasztalatom miatt - de ez az MS nem az az MS.)

Ui.:
Az IE6 egykori fejlesztőit azért kiküldhetnétek Irakba vagy Afganisztánba...

'lekene sslje'

azenoldalamponthu

Eddig azt hittem, hogy ez a HUP. Hungarian Unix Portal. Mit keres ez a cikk itt? Fizettek érte?

A fizetett hirdetések, írások végén egy (x) van. Ennek a végén nem látok.

Ebben a sorozatban lehetőséget adunk az olvasóknak arra, hogy IT cégektől kérdezzék meg azt, amit mindig meg akartak volna, de nem volt rá lehetőségük. Miután a cikksorozat elindult, a Microsoft megkeresett minket (de hisz ezt itt le is írtuk), hogy részt venne a játékban. Mivel jó bulinak látszott és mert úgy éreztük, hogy így helyes, kaptak egy lehetőséget.

Továbbra is áll a felhívás, amelyet az első alkalommal tettünk közzé, hogy várjuk az olvasóktól a további tippeket, hogy kiket szólaltassunk meg legközelebb ebben a rovatban.

--
trey @ gépház