Újabb szabadalomsértési pert akasztott a Nokia az Apple nyakába

 ( trey | 2010. május 8., szombat - 7:50 )

A finn, telekommunikációs eszközöket gyártó vállalat tegnap bejelentette, hogy pert indított az egyik Wisconsin-i bíróságon az Apple ellen. A Nokia keresetében azzal vádolja a Cupertino-i számítógépgyártót, hogy az iPhone és iPad 3G termékeivel öt fontos szabadalmát megsérti. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha minőségben csak szemetet tudunk gyártani, fejjük meg azokat, akiknek bejön a biznisz.

Ez az ítéleted már jogerős, vagy még lehet fellebbezni? :-Z
A tévedés lehetőségét, gondolom kizárod. Ez elő sem fordulhat, hiszen aktív hír fogyasztó vagy.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

+1 LOL:)

Én úgy tudtam, hogy a Nokia kifejezetten jó minőségű cuccokat gyárt.

LOL XD

Pedig igy van. Tobbi gyartohoz kepest minden esetre. Olyan borzadaly mint Sony Ericcson, Samsung, LG... peldaul ezek ellen kiralyi telefon, A kategorias, nem tudom hova sorolni.

(Mostansag jogos hogy elterjedt a fosNokia ami Sony Ericcson alkatreszeket hasznal fokent, de ez csak olcsobb modellekre ervenyes)

Jezusmaria.

--
"Or just open the kconf editor, enter "dbd46848b31f34fe4fc0503d5ab28a98" and set the value to 23."

Na meselj.

A Nokia pont az alsó árkategóriában adott és ad ki megbízható, elnyűhetetlen darabokat, ezzel lett széles körben "A telefon". Ott még elmegy hogy nyiszeg, meg bemegy a kijelzőhöz a por, de mikor egy Eseries/Nseries nincs normálisan összerakva, meg a billentyűk közötti réshez van tervezve az őket megvilágító led és kikandikál, meg lötyög a hátlap, az előlap és a fém keret, na ez valahogy az általad felsorolt samsung, lg, és SE telókra egyáltalán nem jellemző.
Azt meg külön nem tudom honnan szedted hogy "SE alkatrészekből" vannak a Nokia telefonok :)

--
"Or just open the kconf editor, enter "dbd46848b31f34fe4fc0503d5ab28a98" and set the value to 23."

+1
Az E és N Series a többi gyártó készülékéhez képest egy vicc!

több, mint vicc :) azon behaltam, hogy a zászlóshajó n97 egyszerűen szoftverhibák miatt használhatatlan. amikor megjött a céges rendelésem, akkor a 3. verzió frissítés volt az aktuális, azokkal is jelentkeztek nálam a fagyások. több, mint mókás!

Hat nekem E es N szerias mobiljaim voltak es meg mindig idotalloak, jol mennek, soha egy gond nem volt veluk.

Mondj megis egy HASONLOT akar ami ugyanazt nyujtja, ugyanannyiert. Kivancsian hallgatlak.

Őőő... iphone? :)

--
"Or just open the kconf editor, enter "dbd46848b31f34fe4fc0503d5ab28a98" and set the value to 23."

60k VS ~200-240k azert kicsit kulonbozo.

(Bar most mar tenyleg egy kategoriaba fognak szeeeep lassan esni, de a Nokia-s N97/N95/N73, etc , ezek mar boven regebbiek, nem is volt / nagyon draga volt az iphone)

Ha választanom kell, hogy fizessek 200k-t egy jól használható rendszerért (legyen az iPhone, Android, Blackberry, MeeGo vagy bármi más), vagy vegyek egy roggyant Symbian S60-as vackot 60k-ért, akkor én inkább arra költöm a pénzem, amiért kapok is valamit. Néha az olcsóbb a drágább. :)

20k-ert vettem az N szerias nokiam. Az apple kb 100k most is. Nem fogok +80k-t fizetni, 20k meg szerintem realis ar ezekert. ^^"

Es?

---
pontscho / fresh!mindworkz

Esesmies?

Itt a múltkor 50k-ért hirdettek ajfont. Nem +80k csak +30 :) De azért jó hogy elmozdultunk a 200-240khufos számaidtól.

--
"Or just open the kconf editor, enter "dbd46848b31f34fe4fc0503d5ab28a98" and set the value to 23."

Ismerosom vett iPhone 3GS -t kb 210-230k-s osszertekben, elsore 240-re dobtak arajanlatot.

50-et en is kiadok erte bar most megvarom a 4-est.

Jol at basztak.
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Nem en voltam. :) Nekem csoro nokiam van mint mar irtam. Ismerosom vette, T-mobile-nal, elofizetesben. Jo tudni hogy ott is megy mar a sefteles a T-pontoknal.

Hát az N97/n97mini nem olyan régi, ha jól emlékszem a nokia az iphone után igen nagy késéssel dobta piacra az 5800-at "válaszul" (bwahah), mint tapisteló, kb egy árkategóriában az ájfonnal, nade az s60v5 és rezisztív tapi mégse lett egy kategória. Most kapálóznak az N8-cal, de az eddig elérhető videók alapján a symbian^3 olyan szinten van elmaradva felhasználói élményben MINDEN mai touchscreen teló os-től, hogy szinte már csak röhögni lehet rajta. De legalább lesz hdmi kimenet, merthát nyilván mindenkinek a leghőbb vágya a telefont a tv-re kötni.

--
"Or just open the kconf editor, enter "dbd46848b31f34fe4fc0503d5ab28a98" and set the value to 23."

rég olvastam ekkora butaságot, bocs. Nokia felsőkategóriás készülékei ritka szarok. volt kb fél napig egy n97-em, a bill zárba is belefagyott. a képernyőt a vázon tartó pánt úgy festett, hogy jó, ha 1 hónapig bírja. visszavitettem és hozattam helyette egy xperia-t, azóta is nyúzom (bár az xperiák háza anyaghibás).
más: anno, tán 2004-5 körül vettem 1 Nokia 3650 (asszem ez a típus, az a hülye zuhanyrózsa) és egy se p800-at. Nokia kb 1,5 év után totál behalt (persze a bill már ez idő alatt elkopott, stb), a p800 meg a mai napig aktív használatban van, azt használom privát elôfizumhoz. ja, ennek kb 1 éve kezdett kopni a borítása, a ház még egyben. Nokia első nap recsegett.

pedig 3650-et csomo ismerosom 4-5 evig is hasznalta. Es p sorozat teny, hogy midnent tulel (jobbhijan nekem is az van (p990) még egy darabig, mert csak az élte tul a csaladban), de a symbian uiq egy vicc a symbian s60hoz kepest. Es SE-bol is ugy szidjak a horroraru Xperiat, mint a rongyot. Az E soroizatban vannak jok es rosszak, de teny, hogy az olcsobb Nokiak strapabirobbak.

A Symbian s60 meg rossz, de még nem talaltak ki jobbat (kiveve n900 maemoja, de abol mire lesz "kovetkezo"). A WinMo-hoz teljesen jol alltam (moto mpx200am is meglepoen jol birta), a WinMo 2003 még nagyoin jonak tunt, de nagyon rossz iranyba megy, és meg a 6.1 sem kepes egy teelfonkonyvbejegyzesnel tobbet kuldeni, ami elegge szegyen. Android nem jott be szinten tobb okbol, de msot nem reszleteznem. De az még lehet jo lesz egyszer, de jelenleg a maemohoz kepest egy vicc, ahhoz kepest, hogy mennyire hype-oljak

Az E es N sorozat rossz, de még nem nagyon talaltak ki jobbat. Nekem inkabba designuk nem tetszik
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

errol mi a velemenye kegyednek?

Psszt...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

nem szabad bonyolult keresztkérdésekkel felzaklatni az Apple fanboyok egyszerű lelkivilágát, mert nyomban felmegy a vérnyomásuk aztán élből kiosztanak mindenkit:)

Vagy csak szelíden megkérdezik tőled hogy honnan tölthető le a mitikus L4 mikrokernel :)

[ Like ]

válassz kedved szerint,
http://www.l4ka.org/
http://ertos.nicta.com.au/research/l4/
http://www.l4dev.org/
http://wiki.tudos.org/Main_Page
http://ertos.org/research/sel4/
igen népes az L4 mikrokernel család:)

kicsit ironikus Gabucino, hogy már másodjára az vérzel el az L4en:)

Szánalmas hogy még mindig nem jöttél rá hogy el is kéne tudni olvasni amit linkelsz. Vagy csak nem tudsz angolul, viszont tudálékoskodni azt nagyon tudsz. Ezek közül ugyanis egy sem az általad vizionált "L4 mikrokernel", hanem az általam említett Pistachio, Fiasco, seL4 és tsai mikrokernelek, ami nemrég még szerinted baromság volt.

Azért az borzalmasan dermesztő, hogy már az én állításommal érvelsz saját magad ellen :D

[ Like ]

gyengébbek* kedvéért,
"L4 started as a kernel developed by Jochen Liedtke, designed from the ground up with performance as a primary goal. The kernel was purely written in x86 assembler and highly optimized.

Over the time several groups have adapted the L4 idea and developed other kernels. Among performance, new goals were maintainability and portability. Nowadays the kernels are written in higher-level languages like C++ and are running on many different architectures.

Due to the diversity of existing kernels, the term L4 now denotes a microkernel family rather than a single kernel.

All L4 kernels have a common spirit:

* Only put the absolutely necessary functionality in the kernel, all other functionality shall be implemented on top of the kernel in user applications
* No policy in the kernel, the kernel shall only implement mechanisms
."
http://wiki.tudos.org/What_is_L4

* csak azért volt a többesszám, mert szeretsz sok nicket használni:)

az a baj Gabucino, hogy te csak angolul tudsz. de ezzel még nem lesznek rendszerezett progmat ismereteid. az összeolvasgatott tudásnak megvannak a határai.
az pedig, hogy szerinted a "az l4linux egy processz a Hurd alatt/felett", ezt te magad sem gondolhatod komolyan, mert erről te is tudod, hogy emeletes baromság.
ha visszafognál az elvből konfrontatív antiszoc stílusodból, azzal elsősorban magadnak tennél egy nagy szívességet. itt sokan jól elszórakoznak rajtad, de utána kikapcsolják a computert és élik világukat. te viszont troll/méregzsák önmagad maradsz addig amíg nem látod be, hogy érdemes megváltoznod, és emberbarátibb hangnemet megütnöd.

Touché! :)

Azt nem tudni hogy miről zagyválsz "progmat ismeretek" és angol nyelvtudás összefüggésben, de kettőnk között az az egyik különbség, hogy én használtam L4/Fiasco/L4Linux-ot, te meg soha a büdös életben sem, csak anyázol hogy ezmegez baromság, és öntöd magadból róla az emeletes faszságokat vakon bele az internetsbe, amiket aztán - mivel irgalmatlan baromságok - nem tudsz bizonyítani.

Pedig én csak egyet kértem, hogy az általad annyira létezni vágyott "L4 mikrokernelt" mutasd meg, de ehelyett csak az általam említett, L4 környezetben futó mikrokerneleket tudod előrángatni, mintha azok azok lennének. Kurvára nem, de mivel:

- teljesen fogalom nélkül vagy a témában
- egy vitában elég nehéz a másik fél álláspontjával saját magadat győztesnek nyilvánítani
- a projekt weboldalán nem vagy képes meglátni az L4-től teljesen független (lásd Fiasco/UX), külön letölthető mikrokerneleket (DROPS is based on the microkernel Fiasco (an implementation of the L4 API)
- a saját tévedésedet sem vagy képes beismerni, (urambocsá megköszönni hogy kijavítottam)

... ezért csak itt pastelgeted vég nélkül a számodra semmitmondó szövegeket. :(

Vegyél vissza az arcból, mert tudás nélkül hülyén nézel ki.

[ Like ]

:)

Így tökéletes.

[ Like ]

Hát igen. A szar Nokia telefonom eddig mindennel képes volt együttműködni amin volt USB port vagy Bluetooth. A tökéletes minőségű Apple termékekről ez nem mondható el.
Íme néhány kihagyhatatlan klasszikus:
http://img408.imageshack.us/img408/1997/20080926stonevsiphone.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/7936/ipadvsstone.jpg
Remélem érzed az ár-érték arányt.


Bye Bye Nyuszifül

Off: nem ertem, miert kellene widescreennek lenni egy olyan eszkoznek, amit alapvetoen arra terveztek, hogy ugy tartsuk a kezunkben, mint egy koteg A4-s lapot.

Konyveknek sem veletlen olyan a formajuk, amilyen.

----------------
Lvl86 Troll

Ez lehet, de kimondott internet device-t kihozni amikor monitorból már csak ez a képarány kapható....

az iPad-del összevetetten még a szöveg is kitapogatható, így az még tochscreen-es is.

jól megmondtad a sok almabuzinak!!!!
iphone vs stone!!!!!!!444 mekkora szar ez az ájfon!!

[ Like ]

Nem írtam sehol hogy szar lenne, de az árához képest vannak hiányosságai, nem gondolod?
Hogy közben divat lett, az más tészta.


Bye Bye Nyuszifül

Így van!!! Még egy kő is jobb nála!!! Apple sucks!!!!!! Szerinted jó az eppül? Ugye hogy nem!

[ Like ]

Feltételezem nem kerülte el a figyelmed, hogy a hozzászólásom a Nokia szemétnek titulálására született válaszként.


Bye Bye Nyuszifül

Hiaba probalkozol, verbeli Apple fan. :)

Tudod hogy van ez...
> http://asset.soup.io/asset/0814/6728_1483.gif

:)

(Nem mondom, iPhone rossz, csak nem tetszik (bena) (igen hasznaltam mar (3GS-t) nem kell a szokasos kerdes). Nokia melle sem allok igaz ilyen telefonom van, de egyszeruen gany dolgokat gyart mar joideje. Talan majd idovel (2011/2012) az Android / Symbian^3 telefonok, kiderul. Egyelore az Android is egy vicc hogy belekurnak egy orias CPU-t csak azert tobbek kozt hogy mozogjon a hatter. WTF?! Inkabb kussoljon es birja tovabb akksival..)

Nagyon tetszenek a képek, ötletes összehasonlítások! :-))

Bár én sem vettem volna nokia-t önszántamból soha, ezek a lököttek létrehozták a maemo-t ami önmagában telefonnak szar, de mid device-re felejthetetlen os lehetne ha nem ölnék meg. Az n900 eszközük (ha a szoftvert nem tekintjük) hardverileg el van találva. Kevés negatív dolgot tudok mondani róla. Az sem tetszik, hogy ha valaki szabadalmi előnyével kíván piaci fölényt kicsikarni. Azt azonban gondolom, hogy meg kellene vizsgálni miért pont az apple ezeknek a támadásoknak a célpontja, és mit tesz az apple azért, hogy néha jól pofán verjék.
A véleményed így önmagában is csak flame-re jó egy ilyen thread-be, de az apple hozzáállása miatt úgyis szétszednek.

ennek volt elozmenye tobb cikkben, a Nokianak hagyomanyaosan kifizette minden mas ceg a megegyezett K+F penzt, kiveve az Apple.
es +1, jelenleg az N900 az egyetlen keszulek, amin hasznalhato operacios rendszer van. Az andoriddal nem tudok kibekulni, de a tobbi az annal is szarabb
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

+1
az Applenél pedig ez a tipikus "hóhért akasztják" esete. melyik is az a patenttroll cég, amelyik miatt nincs multitouch annyi okostelefonon? az Apple bizony. miközben ők úgy léptek be a mobilpiacra újoncként, hogy ez vasat sem fizettek azoknak, akik létrehozták a technológiai hátteret. olyan ez a szitu, mint amikor a paraszt szoros Armani öltönyben belép az úri társaságba, az asztalra vág és követeli magának a ZSÉt.

+1

Azert durva, hogy a 11000 szabadalombol (amit a bejelentes emlit) mindosszesen csak 5-ot talaltak, amit akar megsertHETtek. ;-)

Egyebkent az mar alapkovetelmeny, hogy nem jelolik meg a pontos szabadalmi pontokat amiket megsertettek?

En azt is megkovetelnem, hogy pontosan irjak le, hogy hol es hogyan sertettek meg a szabadalmaikat minden egyes szabadalomra kulon-kulon.

Mert ez igy elegge szardobalas.

"The best defend of patents is not to read them in the first place."

Nem tudom hol olvastam (ha olvastam), de szerintem nagyon talalo.

Update: Egyebkent egy ilyen szabadalmi perben a biro mi alapjan allapitja meg a karterites osszeget?
Megse kozgazdasz, nagyjabol lovese sincs, hogy mi a realis ar.

Vagy ez is ugy mukodik, mint a jogvedoknel?
Egy-egy album letolteseert dollarmilliokat kovetelnek. (amit a szegeny delikvens elete soran osszesen nem keres, ha 0 kiadasa lenne)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Gondolom, hogy ez a pereskedés, kimeneteltől függetlenül, reklám mindkét cégnek.

Idézet:
Azert durva, hogy a 11000 szabadalombol (amit a bejelentes emlit) mindosszesen csak 5-ot talaltak, amit akar megsertHETtek. ;-)

Ha veszed a faradtsagot hogy legalabba cikk cimet vegigolvasd: "Újabb szabadalomsértési pert akasztott a Nokia az Apple nyakába" Akkor mar az sem hozott volna ilyen hatranyos helyzetet ha az elmult evet lathatoan hibernacioban toltotted es nem ertesultel eddig a nokia es az apple kozott zajlo szabadalmi csatarol. Amugy a joceg/rosszceg pntszamoknal ezt is add az osszkephez az apple oldalan.

Mindamellett eleg egyetlen szabadalom megsertese is ahhoz, hogy a birosag azonnal eltiltsa tole a szabadalomsertot. Onnantol pedig nem adhat el egy olyan keszuleket sem ami azt az egy szabadalmat megserti AFAIK. Es en nem lennek benne olyan biztos, hogy a nokia fenti szabadalmai a szoftverszavadalom kategoriajaba tartoznak. Nokianak eleg jelentos szerepe volt a mobiltechnologiak kifejleszteseben (GSM/3G), szoval van bizony nekik jopar olyan (nem szoftver) szabadalmuk ami nelkul nem lehet ma normalis mobiltelefont gyartani. Boven elkepzelhetonek tartom az apple arroganciajat ismerve, hogy amikor a Nokia megkereste oket azzal hogy "van itt egy kis problema fiuk, van par szabadalom amit licenszelnetek kene ha mobilokat akartok gyartani" valaszkent felmutattak egy kozepso ujjat. Gondolom az esetek tobbsegenel ez bevalik, kisebb cegeknek ugysincs eleg tokejuk/jogaszuk megvivni egy ilyen csatat, csak jelen helyzetben poppet rosszul mertek fol a helyzetet, a Nokia ugyanis mar nem ez a sulycsoport. Masreszt ha nem szoftversabadalom az amit elbuknak, nem csak az USA-ban kell majd abbahagyniuk a keszulekek forgalmazasat, es nem ilyen "kitalaljuk hogyan oldjuk meg maskepp" jellegu dolog lesz ha pld a szabadalom olyan dolgot fed le ami nelkul nem tud mobilhalozaton kommunikalni normalisan egy keszulek.

Idézet:
Egyebkent az mar alapkovetelmeny, hogy nem jelolik meg a pontos szabadalmi pontokat amiket megsertettek?

A birosagon nyilvan be kell nyujtani, hogy melyik szabadalmat mivel sertette meg az alperes. Ezert nem szokott a picipuha eddig eljutni.

Idézet:
Update: Egyebkent egy ilyen szabadalmi perben a biro mi alapjan allapitja meg a karterites osszeget?
Megse kozgazdasz, nagyjabol lovese sincs, hogy mi a realis ar.

Nem az osszeg a lenyeg, ami amugy viszonylag konnyen becsulheto ha az adott szabadalmat mas mobilgyartok licenszelik. A lenyeg az, hogy addig nem fog tudni az Apple semmilyen telefont eladni amig vagy ki nem fejleszt egy sajat megoldast a szabadalommal vedett helyett (ami nem biztos hogy megoldhato/kifizetotdo), vagy meg nem egyezik a licenszelesrol. Az ugy elozmenyeirol azert annyit lehet tudni hogy elso korben a nokia targyal az aplle-lel hogy licenszeljek ezeket a technologiakat, es allitolag nem kinalta nekik dragabban mint a tobbi mobilgyartonak.

Oszinten remelem hogy az Apple kap most egy kis lecket, mar azota elen all az undorlistamon, miota az SCO kivegezte sajat magat. A Gizmondo ugy ota pedig mar testhosszal vezet. A Nokianak sem vagyok amugy szabadalmi ugyekben nagy rajongoja, ugyanis teljes sullyal (ertsd fenyegetozes/"lobbyzas") az europai szoftverszabadalmak mellett szallt ringbe, de ebben az esetben remelem az alma huzza a rovidebbet, es Jobs beiratkozhat Balmerhez egy szekdobalo tanfolyamra.

http://gpsforum.hu - Navigációról szájkosár nélkül

"Egyebkent egy ilyen szabadalmi perben a biro mi alapjan allapitja meg a karterites osszeget?"

A legritkább esetben jutnak el idáig. Ez úgy szokott lenni ekkora cégeknél, hogy az egyik fél perel, a másik viszontperel, mindenki feldobja a mérlegre amije van, aztán végül peren kívül megegyeznek, kötnek egy keresztlicensz szerződést, és az egyik fél ad egy kis lóvét a másiknak.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

remélem az én telómba nincs (nem volt még) beépítve a civakodás költsége...

Dehogynem. Mivel ez nem az első ilyen per...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

hogy nem az első ilyen per az nem teljesen világos hogy jön ide, hisz a régen megvásárolt telója pénzéből telik a mostani perre :)

A várható perköltségek bele vannak építve az árképzésbe...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

igen, a várhatóak, tehát a már meglévő telefonban van benne a mostani költsége :)

No de attól várható, hogy nem az első. :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

nem ismerem a nokia üzleti terveit, de gondolom hogy a 2008-as bevételből (telefonomat megvettem) fedezik (osztják rá) mondjuk a 2009-es perlekedések költségeit,
így a 2010-es civakodásokat talán már nem támogattam :))

bár pénzügyi + számviteli szempontból lehet ezt csűrni-csavarni időben, csak nem érdemes...
(nem akkora/jelentős tétel (szerintem), mint bármely egyéb ráfordítás).

már hogy ne lenne?!?!
nem hogy ennek a marketingnak a költsége van beépítve hanem még az ezen reklám miatt származó plusz bevételek által keltett haszon további árnövelő hatása is :D

ecetereecetere..... Jajj de unom már....

akkor menj színházba :D

Sok-sok idő után csütörtökön voltam újra. Jó volt.

Voltam vasárnap medvefarmon. Jó volt, s így már tényleg érdekes a szabadalomsértés szappanopera-sorozat :)

vagy egyszerűen ne olvass ubuntu fanportált :)

[ Like ]

en is untam, de aztan vettem sort es popcornt es igy egesz elvezheto :D
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)