Szerzői jog, Online jog, Szólásszabadság

Munkaadód szabályozza, hogy magánszemélyként milyen kommenteket tehetsz a neten?

A kérdés önmagáért beszél. Szabályozza, korlátozza, retorzióval fenyegeti vagy éppen le se nem érdekli?

Választások

Bírói ítélet: A Reddit-nek nem kell kiadnia a kalózkodással kapcsolatos kommenteket tevők IP-címeit

A Redditnek nem kell megosztania hat olyan felhasználó IP-címét, akik kalózkodással kapcsolatos megjegyzéseket tettek a webhelyen. A cég sikeresen tiltakozott a filmesek egy csoportjának harmadik próbálkozása ellen [...] A filmcégek tavaly év elején először idézték be a Reddit-et, több felhasználó személyes adatait kérve. A Reddit megtagadta az együttműködést, megvédendő a felhasználók anoním beszédhez való jogát. Az egyik kaliforniai szövetségi bíróság egyetértett: a Reddit-nek nem kell kiadnia az adatokat.

Összefoglalva, a Bíróság úgy találja, hogy a keresetet benyújtó(k) nem felel meg a 2TheMart szabványnak, mivel az általuk keresett bizonyítékok más forrásokból is beszerezhetők, beleértve a Frontier-t (az internetszolgáltató - a szerk.) is az adatgyűjtés szokásos folyamata során.

Az ítélet itt.

A Trónok Harca írója és más TOP írók indítottak pert az OpenAI ellen

Amerikai szerzők kereskedelmi csoportja (Authors Guild) beperelte a ChatGPT mögött álló OpenAI-t a manhattani szövetségi bíróságon olyan neves írók nevében, mint John Grisham (Pelikán ügyirat, A cég stb.) és George R. R. Martin (Trónok Harca stb.), azzal vádolva a céget, hogy jogtalanul képezte ki munkájuk felhasználásával népszerű mesterségesintelligencia-alapú chatbotját, a ChatGPT-t.

Részletek itt.

Egy kínai cég elnézést kért mert kiderült, hogy a "saját szoftvere" open source Microsoft kódokon alapul

Bocsánatot kért egy guangdong-i (Kína) székhelyű államilag támogatott vállalat, miután elismerte, hogy "házi fejlesztésű" szoftvere a Microsoft nyílt forráskódján alapult. A Digital Guangdong bocsánatkérést tett közzé a múlt héten, miután kiderült, hogy a programozókat kódírásban segítő CEC-IDE szoftveralkalmazása a Microsoft MIT licence alatt elérhető Visual Studio Code-ján (VS Code) alapul, ők csak kisebb módosításokat végeztek rajta és néhány új funkciót adtak hozzá.

A CEC-IDE elrajtolása a kínai médiában kifejezett izgalmat okozott. Az orgánumok beszámolói "új, saját fejlesztésű, szupererős CEC-IDE"-ként üdvözölték, amely majd "megtöri a külföldi monopóliumot".

Részletek itt.

Franciaországban a rendőrök hozzáférhetnének az állampolgárok telefonjának kamerájához, GPS adataihoz

Franciaországban lehetővé tennék a rendőrség számára, hogy azok nyomozati tevékenységként hozzáférjenek távolról a gyanúsítottak telefonjának (laptopjának, autójának stb.) mikrofonjához, kamerájához és GPS adataihoz. A törvényjavaslat állítólag csak olyan bűncselekmények gyanúsítottjaira vonatkozna majd, amelyekért legalább öt év börtönbüntetés jár. Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter azt állította, hogy az új rendelkezés évente csak néhány tucat esetet érintene. A jogvédők természetesen tiltakoznak.

Részletek itt.

A svéd adatvédelmi hivatal eltiltott négy céget a Google Analytics használatától

A svéd adatvédelmi hivatal (Integritetsskyddsmyndigheten – IMY) hétfőn (2023 július 3.) hozott határozatában megbírságolt négy svéd céget a GDPR megsértése miatt. Nem is annyira a bírság a jelentős a döntésben, mint inkább az, hogy a határozat megtiltja ezeknek a cégeknek a Google Analytics további használatát.

39 éves az USA legfelsőbb bíróságának fontos szerzői jogi döntése

1984-ben ezen a napon az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 5-4 arányban úgy döntött, hogy a televíziós műsorok személyes felvétele otthoni videomagnóval későbbi megtekintés céljából méltányos használatnak minősül, és nem minősül szerzői jogsértésnek.

[Frissítve 20221211] Twitter titkos akták #2 #3 #4 - Twitter cenzúra a gyakorlatban, az elnök eltávolítása a platformról

Elon Musk publikál(tat)ta a Twitter nyomozás eredményének második adagját. A megállapításokat ezúttal Bari Weiss, a The Free Press (@TheFP) alapítója tette közzé:

Musk friss megszólalásai a Twitterrel kapcsolatban #1

A normál/alkalmi felhasználók számára mindig ingyenes marad, de a kereskedelmi/kormányzati felhasználók számára lehet, hogy némileg fizetőssé válik.