Szerzői jog, Online jog

A Purism minden területen megoldást kínálna a privát szférájukat féltő felhasználók részére

 ( trey | 2019. május 13., hétfő - 15:06 )

A privát szférájukat tudatosan védeni kívánó felhasználókat célozza meg Librem One szolgáltatáscsomagjával a Purism. A cég a digitális élet minden területére - csevegés, azonnali üzenetküldés, videohívás, elektronikus levelezés, közösségi háló, virtuális privát hálózat, felhős adattárolás, operációs rendszer, alkalmazás áruház, mobiltelefon, laptop - kínálna alternatívát. A szolgáltatásait holt egyszerű és átlátható adatvédelmi irányelv szerint kínálná. A szolgáltatáscsomag 7,99 USD / hó vagy 71,91 USD / év díjtól indulna önállóan, de kapható lenne különféle csomagokban is, például előrendelt Librem 5 telefonnal a havi előfizetés 649 + 7,99 USD / hó lenne.

Elbukott a szerzői jogi reform

 ( trey | 2018. július 6., péntek - 8:01 )

A teljes cikk itt olvasható.

A Grsecurity mögött álló cég 260 ezer dollárt kell fizessen Bruce Perens ügyvédeinek

 ( BandiG | 2018. június 12., kedd - 15:23 )

A bíróság újra Bruce Perens javára döntött. Az értelmetlen, csupán a kritikusok elhallgattatását célzó pereskedés gyakorlatát szankcionáló kaliforniai anti-SLAPP törvény alapján a bíró az ügyvédi költségek kifizetésére kötelezte Brad Spengler cégét. Bár fellebbeztek, már most fizetniük kell.

Ami talán még rosszabb hír a kissé ironikus módon a mai napig "Open Source Security, Inc" néven futó cégnek, hogy a per következő szakaszában az Electronic Frontier Foundation is beszáll Perens védelmébe, márpedig már ez a puszta tény is jelentős negatív marketingértékkel bír.

Pénteken jön a GDPR, felkészült a céged?

 ( fejesjoco | 2018. május 21., hétfő - 9:06 )
Teljes mértékben, és még a jogászaink is rábólintottak.
12% (40 szavazat)
Szerintünk teljesen, de jogász nincs nálunk.
8% (25 szavazat)
Többé-kevésbé/kicsit lemaradunk a határidőről, de egyelőre nem aggódunk.
13% (43 szavazat)
Egyáltalán nem, jöhet a bünti/lehúzzuk a rolót.
13% (42 szavazat)
A mi cégünket nem érinti a GDPR.
6% (21 szavazat)
Felhasználóként érint csak, készítem a popcornt.
15% (48 szavazat)
Egyéb.
6% (19 szavazat)
Unom már az egészet...
27% (88 szavazat)
Összes szavazat: 326

Bruce Perens 670 ezer dollárt akar a Grsecurity-s Brad Spengler-től

 ( trey | 2018. február 11., vasárnap - 11:10 )

Miután a bíróságon első körben sikertelenül perelte Bruce Perens-t a Grsecurity mögött álló Open Source Security Inc., Perens most visszavágna és a jogi procedúra költségeit behajtaná a cég mögött álló Bradley Spengler-en. Perens a kaliforniai anti-SLAPP törvényre hivatkozva perelné vissza a költségeket.

Részletek itt.

A bíróság kiszórta a Grsecurity mögött álló cég Perens elleni keresetét

 ( BandiG | 2017. december 28., csütörtök - 17:37 )

A Grsecurity mögött álló Open Source Security Inc. nemrég indított pert Bruce Perens ellen, miután az arról blogolt, hogy a Grsecurity csapat egyedülálló GPL értelmezése akár jogsértő is lehet. A bíróság most a lényegi kérdések megvizsgálása nélkül kiszórta a pert azzal, hogy a blogon leírt magánvélemény nem rágalmazás.

A gyanúsan értelmetlen, csupán a kritikusok elhallgattatását célzó pereskedés ellenes kaliforniai anti-SLAPP törvényre hivatkozva beadott Perens-kérelmet egyelőre szintén elutasították, azonban a bíró világossá tette: ha a Grsec-esek tovább erőltetik a dolgot, valószínű az anti-SLAPP törvény rossz oldalán találják magukat:

"[T]he court has difficulty seeing how the present claims can elude California’s anti-SLAPP statute," she said. "Mr Perens’s statements were made in a public forum and concern issues of public interest, and the plaintiffs have not shown a probability of prevailing on their claims."

Részletek itt.

A Grsecurity mögött álló Open Source Security Inc. beperelte a nyílt forrás egyik ismert szószólóját

 ( trey | 2017. augusztus 4., péntek - 21:06 )

A nyílt forrás egy ismert szószólója, Bruce Perens nemrég arról írt blogján, hogy véleménye szerint a cégeknek távol kellene tartaniuk magukat a grsecurity.net-en keresztül értékesített Grsecurity terméktől, mert annak felhasználásával kapcsolatban járulékos jogsértés és szerződésszegés esete merülhet fel. A Grsecurity mögött álló Open Source Security Inc. állítja, hogy ez nem igaz és rágalmazási pert indított - egyebek mellett - Bruce Perens ellen.

Részletek itt.

Az EU jogalkotásra készül a "jog a javításhoz" témakörben

 ( trey | 2017. július 10., hétfő - 19:54 )

Hogy csökkentse a tervezett elavulás miatt képződő elektronikai hulladék mennyiségét és felvegye a harcot azzal a helytelen gyártói magatartással szemben, ami megtiltja a fogyasztók számára a saját eszközeik javí(tat)tását, az EU olyan jogalkotásra készül, mi legalizálná a javításhoz való jogukat (right to repair) és rászorítaná a gyártókat arra, hogy hosszabb élettartamú és könnyebben szervizelhető eszközöket tervezzenek, gyártsanak. Ez a jogalkotási folyamat jelenleg korai fázisban (nyilvános vita) van, de már több EU-s parlamenti képviselő és szervezet is beállt mögé.

Részletek itt és itt.

Jogvédett tartalmakat ingyen beszerezni szerintem ...

 ( hajbazer | 2017. április 17., hétfő - 10:23 )
etikátlan és büntetendő.
14% (55 szavazat)
etikátlan, de nem büntetendő.
39% (158 szavazat)
etikus, ha nem haszonszerzési célból történik.
31% (123 szavazat)
minden esetben etikus.
3% (13 szavazat)
(egyéb, leírom)
13% (52 szavazat)
Összes szavazat: 401

"Visszautasítja a Google az antitröszt-vádakat"

 ( trey | 2016. november 13., vasárnap - 11:09 )

"Beleáll az antitröszt-csatába a Google, a cég kereken visszautasítja az európai hatóságok vádjait. A cég szerint az operációs rendszer nyitott, és választási szabadságot biztosít. [...] Visszautasítja az uniós hatóságok antitröszt vádjait a Google, és továbbra is fenntartja, hogy az Android "nyílt" operációs rendszer, amely a vásárlóknak választási szabadságot biztosít - áll a cég jogi igazgatója által írt új blogbejegyzésben. [...] A cég szerint az Android sokszínűséget hozott a piacon, és a hatóságok álláspontjával ellentétben nem szűkítette a vásárlók opcióit, hanem szélesre tárta azokat. A Google szerint ma 1300 gyártó 24 ezer különböző modelljéből válogathatnak a vásárlók, a belépési küszöb pedig már 45 euróig esett le. [...]"

A teljes cikk itt olvasható.

Az LLVM projekt újralicencelést tervez

 ( trey | 2016. szeptember 20., kedd - 15:20 )

Az LLVM projekt jelenleg BSD-stílusú NCSA licenc alatt terjeszti dolgait, de fontolóra vették a licenc lecserélést olyan licencre, amely szabadalmi kérdések szempontjából jobbnak tekinthető.

Idézet:
After extensive discussion involving many lawyers with different affiliations, we recommend taking the approach of using the Apache 2.0 license, with the binary attribution exception (discussed before), and add an additional exception to handle the situation of GPL2 compatibility if it ever arises.

Chris Lattner levele itt olvasható.

Andrew “bunnie” Huang - Miért perelem az Egyesült Államok kormányzatát

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 12:32 )

Andrew “bunnie” Huang nem ismeretlen a HUP olvasók előtt. A hardverhacker 2014-ben például nyílt forrású laptop terveivel vonta magára a közösség figyelmét. Bunnie most arról blogolt, hogy miért áll perben az Egyesült Államok kormányzatával. A szakember az EFF támogatásával indította a pert. A perben a felperes azt kívánja bizonyítani, hogy a Digital Millennium Copyright Act 1201 szekciója (§1201. Circumvention of copyright protection systems) megsérti, korlátozza az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első módosítása (First Amendment) által biztosított jogokat (az idevágó ezek közül a szólásszabadság).

Bunnie úgy érzi, hogy a hozzá hasonló hackereket a DMCA 1201 szekciója korlátozza a tervezésben, gondolkodásban, alkotásban, tudományos munkában.

Az EFF és az FSF régóta élenjárója a DMCA elleni harcnak.

"A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerint"

 ( trey | 2016. május 25., szerda - 9:07 )

Idézet:
A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerintű

Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket. Ez annak ellenére van így, hogy a BSA legújabb, szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey) szerint egyértelmű a kapcsolat a nem jogtiszta szoftverek használata és a kibertámadások között.

A felmérés (A jogtiszta szoftverek kínálta esély – Seizing Opportunity Through License Compliance) azt állapította meg, hogy Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 38 százalékot, amely 1 százalékos csökkenést jelent a BSA által 2013-ban felvett adatokhoz képest.

További részletek a Microsoft sajtóhírében.

SFC: a zfs.ko terjesztése sérti a GPL-t

 ( trey | 2016. február 26., péntek - 10:12 )

Az Canonical nemrég bejelentette, hogy megvizsgálta a ZFS bináris terjesztésének és támogatásának lehetőségét licencszempontból és arra jutott, hogy probléma nélkül belegyúrhatja a ZFS-t az Ubuntu-ba. A Software Freedom Conservancy (SFC) azonban nem ért egyet ezzel:

Idézet:
We are sympathetic to Canonical's frustration in this desire to easily support more features for their users. However, as set out below, we have concluded that their distribution of zfs.ko violates the GPL. We have written this statement to answer, from the point of view of many key Linux copyright holders, the community questions that we've seen on this matter.

Specifically, we provide our detailed analysis of the incompatibility between CDDLv1 and GPLv2 — and its potential impact on the trajectory of free software development — below. However, our conclusion is simple: Conservancy and the Linux copyright holders in the GPL Compliance Project for Linux Developers believe that distribution of ZFS binaries is a GPL violation and infringes Linux's copyright. We are also concerned that it may infringe Oracle's copyrights in ZFS. As such, we again ask Oracle to respect community norms against license proliferation and simply relicense its copyrights in ZFS under a GPLv2-compatible license.

Az SFC elemzése elérhető itt.

Az Immersion szabadalomsértési pert indított az Apple ellen

 ( trey | 2016. február 16., kedd - 11:56 )

Az érintéssel, tapintással (haptic) kapcsolatos technológiáiról ismert Immersion azzal vádolja a gyártó Apple-t és a szolgáltató AT&T-t, hogy a legújabb iPhone és Apple Watch készülékek megsértik három szabadalmát.

A hónap hülye szabadalma: a Microsoft dizájnszabadalma egy csúszkáról

 ( trey | 2015. december 30., szerda - 13:14 )

Microsoft  D554,140 dizájnszabadalom

A Microsoft nemrég beperelte a Corel-t. A benyújtott dokumentumban számos egyéb mellett megtalálható a D554,140-es "User Interface for a Portion of a Display Screen" szabadalom is.

Kopimashin - okoz-e dollármilliárdnyi kiesést az illegális zeneletöltés a zeneiparnak?

 ( trey | 2015. december 26., szombat - 12:05 )

A Pirate Bay társalapítója, egykori szóvivője Peter "brokep" Sunde börtönbüntetését töltötte a múlt évben, de még mindig dollármilliókkal tartozik a szórakoztatóiparnak az általa okozott károkért. Azt hihetné az olvasó, hogy a büntetés elvette a kedvét a letöltéstől. Helyette azonban egy gépet konstruált, ami naponta több mint 8 millió "másolatot" készít egy ismert dalról és ezzel - az zeneipar szerint - több millió dollárnyi extra kárt okoz.

Sunde december 14-én egy videót tett közzé a Kopimashin nevű eszközéről, ami nem más, mint egy Raspberry Pi, egy LCD kijelző és némi Python szkript.

Mindenkit beperel a szabadalmi troll, ami azt állítja, hogy a HTTPS oldalak megsértik szabadalmát

 ( trey | 2015. december 2., szerda - 9:00 )

A hírek szerint egy texasi cég elkezdte beperelni a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatokat és tech vállalatokat, azzal vádolva őket, hogy azok HTTPS oldalaikkal megsértik "Auto-Escrowable and Auto-Certifiable Cryptosystems" titkosítási szabadalmát. A CryptoPeak Solutions eddig több mint 50 pert indított. A beperelt cégek közt található a AT&T, Costco, Expedia, GoPro, Groupon, Netflix, Pinterest, Shutterfly, Starwood Hotels, Target és a Yahoo.

Vannak cégek, akik belemennek a perbe a CryptoPeak-kel, de van olyan - pl. a Scotttrade -, amely peren kívül megegyezésre jutott a felperessel.

Részletek itt.

A megbukott szoftverkalóznak vagy összejön a 200 ezer YouTube látogatottság vagy jókora büntetést fizethet

 ( trey | 2015. november 29., vasárnap - 13:08 )

Valószínűleg minden idők legfurcsább büntetését kapta egy cseh férfi. Jakub F. ellen a cseh BSA indított pert, szoftverkalózkodással vádolva. A bíróság a férfit szeptemberben elítélte. Kapott három év felfüggesztettet, az eszközeit elkobozták. De ezzel nem úszta meg. Az ügyben több vállalat - beleértve a Microsoftot, HBO-t, Sony Music-ot és a Twentieth Century Fox-ot - érintve volt. Ezek a vállalatok megállapították, hogy Jakub 373 ezer dollár kárt okozott nekik. Hogy ne kelljen egy kisebb vagyont kifizetnie kártérítésként, Jakub megegyezett a felperesekkel egy ún. "alternatív büntetésben".

EJEB - a weboldalak üzemeltetői felelőssé tehetők a felhasználóik által írt kommentekért

 ( trey | 2015. június 17., szerda - 8:59 )

A hírek szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy friss ítéletében úgy döntött, hogy egy weboldal felelőssé tehető a felhasználói által elkövetett névtelen és feltehetően rágalmazó kommentjeiért. A szakértők most attól tartanak, hogy az ítélet arra bátorítja a weboldalak üzemeltetőit, hogy azok saját védelmük érdekében cenzúrázzák a kommenteket.

A részletek itt olvashatók.

Szabad szoftveres licencelés fejlesztőknek

 ( dnet | 2015. május 25., hétfő - 10:49 )

2015. május 21-én tartott szabad szoftveres licencelésről szóló előadás felvétele elérhető, ajánlott mindenkinek; van benne szerzői jogtól szabadalmi trollokon át szabad licencekig (vö. nyílt forrás) minden. Az előadás CC-BY-SA licenc alatt terjeszthető.

US ITC bíró: szabadalmakat sértenek a Microsoft telefonjai

 ( trey | 2015. április 29., szerda - 8:37 )

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság egy bírája úgy döntött hétfőn, hogy a Microsoft mobiltelefonjai szabadalmakat sértenek. A bíró szerint a redmondi cég a InterDigital Inc. két mobiltelefonos kommunikációval kapcsolatos szabadalmát használja engedély nélkül. A bíró nem zárkózik el attól, hogy megtiltsa a Microsoft telefonjainak az USA-ba irányuló importját. Azonban mielőtt az importtilalmat érvényre juttatnák, a bíró döntését még át kell tekintenie a teljes bizottsági testületnek. A testület augusztusra végezhet az áttekintéssel.

A részletek itt olvashatók.

A kínai kormányzat publikussá tette a Microsoft Android-ellenes szabadalomarzenálját

 ( trey | 2014. június 16., hétfő - 9:16 )

A Microsoft az elmúlt években számos céggel, vállalattal kötött Androiddal kapcsolatos szabadalmi licencszerződést. A szerződéskötés gyakran azzal végződött, hogy a felkeresett vállalat szabadalmi jogdíjat fizet a Microsoft-nak minden egyes értékesített androidos készülék után. A Microsoft arra hivatkozott e cégek felkeresésekor, hogy egy hosszú szabadalmi listával rendelkezik, ezeket a szabadalmakat a cégek felhasználják androidos eszközeikben, ezért a cégek fizessenek szabadalmi jogdíjat a használat fejében. Aki nem volt hajlandó licencelni a nevezett szabadalmakat, azt a Microsoft bíróság elé citáltatta.

A Zenimax hivatalosan pert indított az Oculus VR ellen a VR technológia miatt

 ( trey | 2014. május 22., csütörtök - 4:23 )

Nemrég volt szó arról, hogy a korábban az id Software-t felvásárló Zenimax azzal vádolta meg az Oculus VR-t, hogy John Carmack közreműködésével jogtalanul VR technológiával kapcsolatos Zenimax szellemi tulajdonokhoz jutott. A Zenimax a vádak megfogalmazásánál nem állt meg, jogi útra terelte az ügyet. A cég bejelentette, hogy pert indított John Carmack jelenlegi munkaadója, az Oculus VR ellen.

A részletek itt olvashatók.

A Google pert indított a Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar ellen

 ( trey | 2013. december 28., szombat - 23:58 )

November elején úgy kezdtem az egyik cikk megírását, hogy "A Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar szabadalmi pert indított a Google ellen" címet adtam neki. E cikknél most csak egy kicsit kellett változtatni azon a címen: A Google pert indított a Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar ellen.

A Google pert indított az egykori Nortel szabadalmakon ülő szabadalmi troll Rockstar ellen. A Google célja egyebek mellett az Android gyártópartnereinek megvédése. A részletek itt olvashatók.