Szerzői jog, Online jog

Jogvédett tartalmakat ingyen beszerezni szerintem ...

 ( hajbazer | 2017. április 17., hétfő - 10:23 )
etikátlan és büntetendő.
14% (55 szavazat)
etikátlan, de nem büntetendő.
40% (158 szavazat)
etikus, ha nem haszonszerzési célból történik.
31% (123 szavazat)
minden esetben etikus.
3% (13 szavazat)
(egyéb, leírom)
13% (51 szavazat)
Összes szavazat: 400

"Visszautasítja a Google az antitröszt-vádakat"

 ( trey | 2016. november 13., vasárnap - 11:09 )

"Beleáll az antitröszt-csatába a Google, a cég kereken visszautasítja az európai hatóságok vádjait. A cég szerint az operációs rendszer nyitott, és választási szabadságot biztosít. [...] Visszautasítja az uniós hatóságok antitröszt vádjait a Google, és továbbra is fenntartja, hogy az Android "nyílt" operációs rendszer, amely a vásárlóknak választási szabadságot biztosít - áll a cég jogi igazgatója által írt új blogbejegyzésben. [...] A cég szerint az Android sokszínűséget hozott a piacon, és a hatóságok álláspontjával ellentétben nem szűkítette a vásárlók opcióit, hanem szélesre tárta azokat. A Google szerint ma 1300 gyártó 24 ezer különböző modelljéből válogathatnak a vásárlók, a belépési küszöb pedig már 45 euróig esett le. [...]"

A teljes cikk itt olvasható.

Az LLVM projekt újralicencelést tervez

 ( trey | 2016. szeptember 20., kedd - 15:20 )

Az LLVM projekt jelenleg BSD-stílusú NCSA licenc alatt terjeszti dolgait, de fontolóra vették a licenc lecserélést olyan licencre, amely szabadalmi kérdések szempontjából jobbnak tekinthető.

Idézet:
After extensive discussion involving many lawyers with different affiliations, we recommend taking the approach of using the Apache 2.0 license, with the binary attribution exception (discussed before), and add an additional exception to handle the situation of GPL2 compatibility if it ever arises.

Chris Lattner levele itt olvasható.

Andrew “bunnie” Huang - Miért perelem az Egyesült Államok kormányzatát

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 12:32 )

Andrew “bunnie” Huang nem ismeretlen a HUP olvasók előtt. A hardverhacker 2014-ben például nyílt forrású laptop terveivel vonta magára a közösség figyelmét. Bunnie most arról blogolt, hogy miért áll perben az Egyesült Államok kormányzatával. A szakember az EFF támogatásával indította a pert. A perben a felperes azt kívánja bizonyítani, hogy a Digital Millennium Copyright Act 1201 szekciója (§1201. Circumvention of copyright protection systems) megsérti, korlátozza az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első módosítása (First Amendment) által biztosított jogokat (az idevágó ezek közül a szólásszabadság).

Bunnie úgy érzi, hogy a hozzá hasonló hackereket a DMCA 1201 szekciója korlátozza a tervezésben, gondolkodásban, alkotásban, tudományos munkában.

Az EFF és az FSF régóta élenjárója a DMCA elleni harcnak.

"A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerint"

 ( trey | 2016. május 25., szerda - 9:07 )

Idézet:
A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerintű

Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket. Ez annak ellenére van így, hogy a BSA legújabb, szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey) szerint egyértelmű a kapcsolat a nem jogtiszta szoftverek használata és a kibertámadások között.

A felmérés (A jogtiszta szoftverek kínálta esély – Seizing Opportunity Through License Compliance) azt állapította meg, hogy Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 38 százalékot, amely 1 százalékos csökkenést jelent a BSA által 2013-ban felvett adatokhoz képest.

További részletek a Microsoft sajtóhírében.

SFC: a zfs.ko terjesztése sérti a GPL-t

 ( trey | 2016. február 26., péntek - 10:12 )

Az Canonical nemrég bejelentette, hogy megvizsgálta a ZFS bináris terjesztésének és támogatásának lehetőségét licencszempontból és arra jutott, hogy probléma nélkül belegyúrhatja a ZFS-t az Ubuntu-ba. A Software Freedom Conservancy (SFC) azonban nem ért egyet ezzel:

Idézet:
We are sympathetic to Canonical's frustration in this desire to easily support more features for their users. However, as set out below, we have concluded that their distribution of zfs.ko violates the GPL. We have written this statement to answer, from the point of view of many key Linux copyright holders, the community questions that we've seen on this matter.

Specifically, we provide our detailed analysis of the incompatibility between CDDLv1 and GPLv2 — and its potential impact on the trajectory of free software development — below. However, our conclusion is simple: Conservancy and the Linux copyright holders in the GPL Compliance Project for Linux Developers believe that distribution of ZFS binaries is a GPL violation and infringes Linux's copyright. We are also concerned that it may infringe Oracle's copyrights in ZFS. As such, we again ask Oracle to respect community norms against license proliferation and simply relicense its copyrights in ZFS under a GPLv2-compatible license.

Az SFC elemzése elérhető itt.

Az Immersion szabadalomsértési pert indított az Apple ellen

 ( trey | 2016. február 16., kedd - 11:56 )

Az érintéssel, tapintással (haptic) kapcsolatos technológiáiról ismert Immersion azzal vádolja a gyártó Apple-t és a szolgáltató AT&T-t, hogy a legújabb iPhone és Apple Watch készülékek megsértik három szabadalmát.

A hónap hülye szabadalma: a Microsoft dizájnszabadalma egy csúszkáról

 ( trey | 2015. december 30., szerda - 13:14 )

Microsoft  D554,140 dizájnszabadalom

A Microsoft nemrég beperelte a Corel-t. A benyújtott dokumentumban számos egyéb mellett megtalálható a D554,140-es "User Interface for a Portion of a Display Screen" szabadalom is.

Kopimashin - okoz-e dollármilliárdnyi kiesést az illegális zeneletöltés a zeneiparnak?

 ( trey | 2015. december 26., szombat - 12:05 )

A Pirate Bay társalapítója, egykori szóvivője Peter "brokep" Sunde börtönbüntetését töltötte a múlt évben, de még mindig dollármilliókkal tartozik a szórakoztatóiparnak az általa okozott károkért. Azt hihetné az olvasó, hogy a büntetés elvette a kedvét a letöltéstől. Helyette azonban egy gépet konstruált, ami naponta több mint 8 millió "másolatot" készít egy ismert dalról és ezzel - az zeneipar szerint - több millió dollárnyi extra kárt okoz.

Sunde december 14-én egy videót tett közzé a Kopimashin nevű eszközéről, ami nem más, mint egy Raspberry Pi, egy LCD kijelző és némi Python szkript.

Mindenkit beperel a szabadalmi troll, ami azt állítja, hogy a HTTPS oldalak megsértik szabadalmát

 ( trey | 2015. december 2., szerda - 9:00 )

A hírek szerint egy texasi cég elkezdte beperelni a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatokat és tech vállalatokat, azzal vádolva őket, hogy azok HTTPS oldalaikkal megsértik "Auto-Escrowable and Auto-Certifiable Cryptosystems" titkosítási szabadalmát. A CryptoPeak Solutions eddig több mint 50 pert indított. A beperelt cégek közt található a AT&T, Costco, Expedia, GoPro, Groupon, Netflix, Pinterest, Shutterfly, Starwood Hotels, Target és a Yahoo.

Vannak cégek, akik belemennek a perbe a CryptoPeak-kel, de van olyan - pl. a Scotttrade -, amely peren kívül megegyezésre jutott a felperessel.

Részletek itt.

A megbukott szoftverkalóznak vagy összejön a 200 ezer YouTube látogatottság vagy jókora büntetést fizethet

 ( trey | 2015. november 29., vasárnap - 13:08 )

Valószínűleg minden idők legfurcsább büntetését kapta egy cseh férfi. Jakub F. ellen a cseh BSA indított pert, szoftverkalózkodással vádolva. A bíróság a férfit szeptemberben elítélte. Kapott három év felfüggesztettet, az eszközeit elkobozták. De ezzel nem úszta meg. Az ügyben több vállalat - beleértve a Microsoftot, HBO-t, Sony Music-ot és a Twentieth Century Fox-ot - érintve volt. Ezek a vállalatok megállapították, hogy Jakub 373 ezer dollár kárt okozott nekik. Hogy ne kelljen egy kisebb vagyont kifizetnie kártérítésként, Jakub megegyezett a felperesekkel egy ún. "alternatív büntetésben".

EJEB - a weboldalak üzemeltetői felelőssé tehetők a felhasználóik által írt kommentekért

 ( trey | 2015. június 17., szerda - 8:59 )

A hírek szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy friss ítéletében úgy döntött, hogy egy weboldal felelőssé tehető a felhasználói által elkövetett névtelen és feltehetően rágalmazó kommentjeiért. A szakértők most attól tartanak, hogy az ítélet arra bátorítja a weboldalak üzemeltetőit, hogy azok saját védelmük érdekében cenzúrázzák a kommenteket.

A részletek itt olvashatók.

Szabad szoftveres licencelés fejlesztőknek

 ( dnet | 2015. május 25., hétfő - 10:49 )

2015. május 21-én tartott szabad szoftveres licencelésről szóló előadás felvétele elérhető, ajánlott mindenkinek; van benne szerzői jogtól szabadalmi trollokon át szabad licencekig (vö. nyílt forrás) minden. Az előadás CC-BY-SA licenc alatt terjeszthető.

US ITC bíró: szabadalmakat sértenek a Microsoft telefonjai

 ( trey | 2015. április 29., szerda - 8:37 )

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság egy bírája úgy döntött hétfőn, hogy a Microsoft mobiltelefonjai szabadalmakat sértenek. A bíró szerint a redmondi cég a InterDigital Inc. két mobiltelefonos kommunikációval kapcsolatos szabadalmát használja engedély nélkül. A bíró nem zárkózik el attól, hogy megtiltsa a Microsoft telefonjainak az USA-ba irányuló importját. Azonban mielőtt az importtilalmat érvényre juttatnák, a bíró döntését még át kell tekintenie a teljes bizottsági testületnek. A testület augusztusra végezhet az áttekintéssel.

A részletek itt olvashatók.

A kínai kormányzat publikussá tette a Microsoft Android-ellenes szabadalomarzenálját

 ( trey | 2014. június 16., hétfő - 9:16 )

A Microsoft az elmúlt években számos céggel, vállalattal kötött Androiddal kapcsolatos szabadalmi licencszerződést. A szerződéskötés gyakran azzal végződött, hogy a felkeresett vállalat szabadalmi jogdíjat fizet a Microsoft-nak minden egyes értékesített androidos készülék után. A Microsoft arra hivatkozott e cégek felkeresésekor, hogy egy hosszú szabadalmi listával rendelkezik, ezeket a szabadalmakat a cégek felhasználják androidos eszközeikben, ezért a cégek fizessenek szabadalmi jogdíjat a használat fejében. Aki nem volt hajlandó licencelni a nevezett szabadalmakat, azt a Microsoft bíróság elé citáltatta.

A Zenimax hivatalosan pert indított az Oculus VR ellen a VR technológia miatt

 ( trey | 2014. május 22., csütörtök - 4:23 )

Nemrég volt szó arról, hogy a korábban az id Software-t felvásárló Zenimax azzal vádolta meg az Oculus VR-t, hogy John Carmack közreműködésével jogtalanul VR technológiával kapcsolatos Zenimax szellemi tulajdonokhoz jutott. A Zenimax a vádak megfogalmazásánál nem állt meg, jogi útra terelte az ügyet. A cég bejelentette, hogy pert indított John Carmack jelenlegi munkaadója, az Oculus VR ellen.

A részletek itt olvashatók.

A Google pert indított a Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar ellen

 ( trey | 2013. december 28., szombat - 23:58 )

November elején úgy kezdtem az egyik cikk megírását, hogy "A Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar szabadalmi pert indított a Google ellen" címet adtam neki. E cikknél most csak egy kicsit kellett változtatni azon a címen: A Google pert indított a Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar ellen.

A Google pert indított az egykori Nortel szabadalmakon ülő szabadalmi troll Rockstar ellen. A Google célja egyebek mellett az Android gyártópartnereinek megvédése. A részletek itt olvashatók.

A német Szövetségi Szabadalmi Bíróság érvénytelenítette a Microsoft "common name space for long and short filenames" szabadalmát

 ( trey | 2013. december 9., hétfő - 11:23 )

December 5-én a Bundespatentgericht (német Szövetségi Szabadalmi Bíróság) egy egész napos érvénytelenítési tárgyalást tartott az EP0618540 Microsoft szabadalom ügyében. Ez a szabadalom az, amit említenek U.S. Patent 5,758,352, "common name space for long and short filenames" neveken is, illetve gyakran hivatkoznak rá csak egyszerűen "Microsoft VFAT" szabadalomként is.

A Creative Commons bejelentette licencei 4.0-s verzióját

 ( trey | 2013. november 27., szerda - 13:23 )

A Creative Commons bejelentette, hogy elérhető licenceinek legfrissebb, 4.0-s verziója. "A 4.0-s licencek — több mint két év készítés után — a legteljesebb, jogilag legrobusztusabb licencek, amelyeket a CC eddig megalkotott."

A legfontosabb változtatások megtalálhatók itt. Részletek a bejelentésben.

"A Microsoftnak és IBM-nek köszönhetően elbukott a szoftverszabadalom reform a Házban"

 ( trey | 2013. november 24., vasárnap - 15:25 )

Egyre nagyobb igény mutatkozik az Egyesült Államokban a szabadalmi rendszer megreformálására, annak érdekében, hogy felléphessenek a patent trollok ellen. Egy, a múlt évben napvilágot látott tanulmány úgy becsülte, hogy a patent trollok által indított perek évente 29 milliárd dollárnyi kárt okoznak az amerikai gazdaságnak.

A kongresszus számos tagja javasolta már a szabadalmi rendszer megreformálását, de, hogy egy törvényjavaslat átmenjen, ahhoz a republikánus Bob Goodlatte támogatására lenne szükség. Ő az elnöke annak a House Judiciary Committe-nek, amelynek a szoftverszabadalmi kérdések a hatáskörébe tartoznak. Goodlatte nemrég bemutatta a szoftverszabadalom reformjával kapcsolatos elképzelését. Az Innovation Act-nek több pontja is komoly csapást mérhetne a patent trollokra:

A Microsoft, Apple tulajdonában levő Rockstar szabadalmi pert indított a Google ellen

 ( trey | 2013. november 2., szombat - 17:28 )

A kanadai Nortel 2009-ben csődbe ment és áruba bocsátotta legnagyobb vagyonát, a szabadalmi portfólióját. A portfólió, amely a 4G vezetéknélküli innovációktól kezdve számos más technológiát fedett le, közel 6 ezer szabadalmat foglalt magában. Az aukciót 2011-ben tartották. A Google szerette volna megszerezni a portfóliót. Többször is tett rá ajánlatot. Először 900 millió dollárt kínált érte, majd néhányszor emelt az összegen, míg végül eljutott a 4,4 milliárdos ajánlatig. Az óriási összeg ellenére nem sikerült megszereznie a portfóliót, azt más vitte el. A győztes az Apple, Blackberry, Ericsson, Microsoft és Sony közös tulajdonában levő Rockstar Bidco lett, amely 4,5 milliárd dollárt kínált.

Egy német bíróság a Google javára ítélt a Nokia-val szemben VP8 ügyben

 ( trey | 2013. augusztus 7., szerda - 9:06 )

Márciusban jött a hír, hogy a Nokia fogást próbál találni a Google-ön a VP8-on keresztül. A csata első ütközetéből azonban a Google került ki győztesen. A WebM projekt egyik friss blogbejegyzése szerint számukra jó hírek érkeztek Németországból, ahol is az egyik mannheimi bíróság úgy ítélt, hogy a Google VP8-a nem sérti meg a Nokia egyik szabadalmát. A blogbejegyzés szerint a bírósági ítélet fontos és pozitív lépés afelé, hogy a WebM projekt elérje legfőbb célját: nyílt, jó minőségű, szabadon licencelt videokodekkel lássa el a webes közösséget.

A blogbejegyzés itt olvasható.

Snowden ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól, a Fehér Ház "rendkívül csalódott" az orosz döntés miatt

 ( trey | 2013. augusztus 2., péntek - 8:27 )

A Wikileaks bejelentette, hogy Edward Snowden 2013. augusztus 1-én, moszkvai idő szerint 15 óra 50 perckor elhagyta a Seremetyjevói nemzetközi repülőteret és Sarah Harrisonnel, a Wikileaks jogtanácsosával ismeretlen, titkos helyre távozott. Snowden azután hagyta el a repteret, hogy Oroszországtól ideiglenes menedéket kapott. Az amerikaiak által üldözött whistleblower (magyarul ~ közérdekű bejelentő, aki bejelentést tesz egy szervezetnél történt visszaélésről vagy veszélyről, azért, hogy fellépjenek ellene) 39 napot töltött el a repülőtér tranzitjában. Az oroszok által kiállított, ideiglenes menedéket biztosító papírok egy évre szólnak.

A Wikileaks megjegyzi, hogy noha Obama választási ígéretei közt szerepelt, hogy megvédi a whistleblower-eket, most már több vádat emeltek nemzetbiztonsági whistleblower-ek ellen, mint az összes többi amerikai elnök ideje alatt összesen. A Wikileaks szerint emiatt kizárt, hogy Snowden tisztességes eljárásban részesülne a jelenlegi amerikai kormányzattól.

Snowden ma (talán) elhagyhatja a repülőteret

 ( trey | 2013. július 24., szerda - 16:13 )

Számos online lap számolt be arról, hogy a PRISM balhét kirobbantó Edward Snowden hosszú tartózkodás után ma (talán) elhagyhatja a seremetyjevói repülőteret. A Reuters egy reptéri hivatalnokra hivatkozva írja, hogy az orosz hatóságok elfogadták papírjait. A bevándorlási hivatal nem erősítette meg (még) az értesüléseket. A The Washington Post ideiglenes tartózkodási engedélyről ír. Részletek itt.

Frissítés: Egyelőre még maradnia kell

Snowden benyújtotta menedékkérelmét az illetékes orosz hatóságnak

 ( trey | 2013. július 16., kedd - 15:38 )

A Wikileaks és több hírügynökség arról számolt be, hogy Edward Snowden ma benyújtotta ideiglenes menedékre vonatkozó kérelmét az illetékes orosz hatóságnak. Anatolij Kucserena orosz ügyvéd szerint Snowden a seremetyjevói repülőtéren átadta kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársának.