Szerzői jog, Online jog

A MicroG fejlesztésének hivatalos támogatója lett az /e/ Foundation

Gaël Duval, a Mandrake Linux (napjainkban Mandriva) megalkotója azok számára indította el /e/ nevű okostelefon ROM-ját, akik meg akarnak szabadulni a Google-től (Android) és az Apple-től (iOS). Az /e/ LineageOS fork. Az /e/ mögött álló alapítvány ma bejelentette, hogy hivatalosan támogatja a MicroG fejlesztését.

Unalmában internetképessé tett egy buta Casio számológépet, DMCA ügyet kapott a nyakába

Egy Neutrino nevű arc fogott egy Casio FX-991MS számológépet és azt szinte tökéletes puskázó eszközzé tette. A gépbe beépített egy WiFi modult, egy titkos kijelzőt stb. A Casio nem nézte jó szemmel a hackelését, így leszedette a Github oldalt, illetve eltávolíttatta a YouTube-ról az építésről szóló videót. A fenti spanyol nyelvű videó fennmaradt, angol felirattal egész élvezhető.

Újabb elnevezési balhé a Microsoft és a nyílt forrású közösség közt

TL;DR:

A Microsoft a körültekintés hiánya mellett adott nevet megint. A redmondi cég átnevezte a Xamarin.Forms termékét MAUI-ra. Ezzel az a probléma, hogy már jó ideje létezik egy Maui nevű, szabad- és nyílt forrású (LGPLv3) szoftveres projekt, a Maui Project. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mind a Microsoft, mind a Maui Project terméke egy UI framework ... Jelentették a névegyezési problémát a Microsoftnak egy GitHub issue formájában ...

DMCA felfüggesztést kapott a Popcorn Time GitHub repója

 A Popcorn Time egy népszerű, szabad és nyílt forrású (GPLv3 licencű), torrent kliensbe integrált médialejátszó alkalmazás. A szoftver GitHub tárolója felfüggesztésre került, azon az Egyesült Államok digitális szerzői jogról szóló, úgynevezett Digital Millennium Copyright Act („DMCA”) törvényének vélelmezett megsértésekor a szolgáltatónak küldött, "takedown notice"-ra adott reakciója olvasható:

Repository unavailable due to DMCA takedown. This repository is currently disabled due to a DMCA takedown notice. We have disabled public access to the repository. The notice has been publicly posted. If you are the repository owner, and you believe that your repository was disabled as a result of mistake or misidentification, you have the right to file a counter notice and have the repository reinstated. Our help articles provide more details on our DMCA takedown policy and how to file a counter notice. If you have any questions about the process or the risks in filing a counter notice, we suggest that you consult with a lawyer.

Bruce Perens: "megnyertem a pert!"

Mint az ismert, 2017-ben a Grsecurity mögött álló Open Source Security Inc. beperelte a nyílt forrás egyik ismert szószólóját, Bruce Perenst. Perens akkor arról írt blogján, hogy véleménye szerint a cégeknek távol kellene tartaniuk magukat a grsecurity.net-en keresztül értékesített Grsecurity terméktől, mert annak felhasználásával kapcsolatban járulékos jogsértés és szerződésszegés esete merülhet fel. A Grsecurity mögött álló Open Source Security Inc. állította, hogy ez nem igaz és rágalmazási pert indított - egyebek mellett - Bruce Perens ellen.

A per elhúzódott. Előbb a bíróság kiszórta a keresetet a lényegi kérdések megvizsgálása nélkül, azzal, hogy a blogon leírt magánvélemény nem rágalmazás. Utána Perens a jogi költségeket perelte volna vissza. 2018 közepén a bíróság újra Perens javára döntött. Most, a fentiek arra engednek következtetni, hogy megvan a jogerős ítélet, aminek értelmében a Open Source Security Inc. kénytelen lesz körülbelül 300 ezer dollárt fizetni Perens részére.

Szabadalomsértési pert kapott a nyakába a GNOME Foundation

A GNOME Foundation bejelentette, hogy szabadalomsértési perrel kell szembenéznie, amelyet a Rothschild Patent Imaging, LLC indított ellene a nyílt forrású Shotwell képkezelő szoftver miatt, hivatkozva a 9,936,086 lajstromszámú szabadalomra. Részletek itt.

A Purism minden területen megoldást kínálna a privát szférájukat féltő felhasználók részére

A privát szférájukat tudatosan védeni kívánó felhasználókat célozza meg Librem One szolgáltatáscsomagjával a Purism. A cég a digitális élet minden területére - csevegés, azonnali üzenetküldés, videohívás, elektronikus levelezés, közösségi háló, virtuális privát hálózat, felhős adattárolás, operációs rendszer, alkalmazás áruház, mobiltelefon, laptop - kínálna alternatívát. A szolgáltatásait holt egyszerű és átlátható adatvédelmi irányelv szerint kínálná. A szolgáltatáscsomag 7,99 USD / hó vagy 71,91 USD / év díjtól indulna önállóan, de kapható lenne különféle csomagokban is, például előrendelt Librem 5 telefonnal a havi előfizetés 649 + 7,99 USD / hó lenne.

A Grsecurity mögött álló cég 260 ezer dollárt kell fizessen Bruce Perens ügyvédeinek

A bíróság újra Bruce Perens javára döntött. Az értelmetlen, csupán a kritikusok elhallgattatását célzó pereskedés gyakorlatát szankcionáló kaliforniai anti-SLAPP törvény alapján a bíró az ügyvédi költségek kifizetésére kötelezte Brad Spengler cégét. Bár fellebbeztek, már most fizetniük kell.

Ami talán még rosszabb hír a kissé ironikus módon a mai napig "Open Source Security, Inc" néven futó cégnek, hogy a per következő szakaszában az Electronic Frontier Foundation is beszáll Perens védelmébe, márpedig már ez a puszta tény is jelentős negatív marketingértékkel bír.