Bírói ítélet: A Reddit-nek nem kell kiadnia a kalózkodással kapcsolatos kommenteket tevők IP-címeit

A Redditnek nem kell megosztania hat olyan felhasználó IP-címét, akik kalózkodással kapcsolatos megjegyzéseket tettek a webhelyen. A cég sikeresen tiltakozott a filmesek egy csoportjának harmadik próbálkozása ellen [...] A filmcégek tavaly év elején először idézték be a Reddit-et, több felhasználó személyes adatait kérve. A Reddit megtagadta az együttműködést, megvédendő a felhasználók anoním beszédhez való jogát. Az egyik kaliforniai szövetségi bíróság egyetértett: a Reddit-nek nem kell kiadnia az adatokat.

Összefoglalva, a Bíróság úgy találja, hogy a keresetet benyújtó(k) nem felel meg a 2TheMart szabványnak, mivel az általuk keresett bizonyítékok más forrásokból is beszerezhetők, beleértve a Frontier-t (az internetszolgáltató - a szerk.) is az adatgyűjtés szokásos folyamata során.

Az ítélet itt.

Hozzászólások

Remélem, itthon is erre jutna a bíróság, így lehetne mondani, hogy menj az internetszolgáltatóhoz adatokért.

Eddig talán kétszer volt hatósági megkeresés a HUP felé, egyikben sem lett adatszolgáltatás a vége. Sajnos drága a hosting hely, nem őrzünk logokat a végtelenségig ... 🤷‍♂️

trey @ gépház

Az utóbbi időben olyan sok kártörténetet tudnék mesélni, amelyre sem a törvények, sem a jogszabályok nem nyújtanak megfelelő védelmet. Mindegyik csak azt mutatja, hogy az, akinek van pénze, sok mindent meg tud oldani. Az idézetben említett problémákat főként azok a "nagymamák" okozzák – közvetve több ezer embernek –, akik ilyen csalás áldozatai, vagy legalábbis azt próbálják bizonyítani a bíróságon.

 

Itt egy élő példa ahol az igazi csaló sose fog bűnhődni de attól a "nagymami" is keményen kellett hozzá:  https://debrecenitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20240209/brazili…

Védelem és/vagy orvoslat? A pénz valóban tud segíteni, de ez már a korrupció irányába mutat. Az áldozati közrehatás létező fogalom, de nem tudom hogy jött ide. Jelentős különbség van a hanyagság és tudás hiánya között. A példám arra utalt, hogy a bűnöző magatartása is döntés kérdése, ahogy utaltál a normák figyelmen kívül hagyásának opcionális jellegére. Politikusok által hozott normák ellen megy, de ettől még objektíve ördögtől való. Apró adalék: nem te döntöd el, hogy áldozat leszel-e vagy sem, hanem a ragadozó, jelen esetben a bűnöző. Megint más kérdés, hogy csökkenthető bizonyos esetekben annak az esélye, hogy áldozat legyél, de sohasem lesz nulla.

"Az áldozati közrehatás létező fogalom, de nem tudom hogy jött ide."

 

A példád alapján.      A konkrét ügyben is kellett hozzá, de a hatóságok is kihasználták ezt a gyengeségét ami meg kapcsolódik a post témájához mert kiadták az IP cím alapján a hollétét. 

Valakinek nagyon kell az extraprofit ott a filmesek között.

Megint a kettős mérce , mi más ... 

Hiszen lopni nem baj, ugye ??