Tovább dagad az iPhone 4 balhé, a rendőrség lefoglalta a Gizmodo szerkesztőjének gépeit

Címkék

A nagy port kavart történet dióhéjban: néhány nappal ezelőtt a Gizmodo egyik szerkesztője, Jason Chen egy cikket írt, amelyben meglepetésre az Apple következő generációs iPhone-ját, az iPhone 4-et mutatta be. Meglepetésre, mert az Apple minden igyekezetével próbálta titokban tartani a készüléket. A cikk megjelenése óriási érdeklődést generált. A Gizmodo szerverei izzadtak a terhelés alatt. De hogyan került a Gizmodo-hoz az Apple féltve őrzött telefonja?

Állítólag egy Apple mérnök veszítette el az egyik bárban, miután születésnapját ünnepelve betankolt megfelelő mennyiségű, jófajta német sörből. A mérnök Gray Powell, aki a következő generációs készülék baseband-jén dolgozik. Gary a bárból még írt néhány sort a Facebook-ra a gondosan iPhone 3GS-nek álcázott új készülékről, majd azt állítólag ottfelejtette a szórakozóhelyen. Egy részeg alak megtalálta. Körbekérdezett, hogy kié a stuff, de senki sem jelentkezett. Elkezdett játszani a készülékkel, ami elsőre teljesen szokványos iPhone 3GS-nek látszott. A telefonban a Facebook alkalmazásban meglátta Gary Powell-t, az Apple mérnökét. A telefont elvitte haza.

Reggel, amikor felébredt, látta, hogy a készülék halott. Távolról eltéglásították a MobileMe-n keresztül. Ez az a szolgáltatás, amellyel az elvesztett/ellopott készülékeket le lehet gyalulni. Amit észrevett, hogy a készülék külsőleg különbözik az a forgalomban levő iPhone-októl.

Ezután állítólag felhívta az Apple-t és megpróbálta kideríteni, hogy kié lehet a telefon. Állítólag senki sem vette komolyan. Nem hívták vissza.

Egy héttel ezután a Gizmodo állítólag 5 000 dollárt adott a készülékért. Amikor megvették, állítják, nem tudták, hogy hamisítvány-e vagy valódi. A megvásárlás után megvizsgálták és rájöttek, hogy ez bizony valódi.

A sztori részletei itt, itt.

A Gizmodo tegnap arról számolt be, hogy pénteken éjjel a kaliforniai Rapid Enforcement Allied Computer Team lefoglalta Jason Chen - a szerkesztő, aki az első iPhone 4 cikket publikálta - számítógépeit.

A részletek itt.

Hozzászólások

A rendőrség dolga kideríteni mi történt. Egyrészt nem biztos, hogy a leadott mese a "véletlenül" ottfelejtett telefonról igaz. Lehet, hogy direkt hagyta ott a csávó, lehet, hogy nem is 5 000 dollárt kapott érte a másik. Lehet, hogy kitalálták közösen ezt a mesét.

Az is lehet, hogy tényleg elveszítette. Akkor azt kell vizsgálni, hogy történt-e lopás. Az ottani törvények szerint ha tudod, hogy kié és nem szolgáltatod vissza, az bűncselekmény. Ha 400 dollárnál nagyobb értékű a stuff, akkor nagy értékre elkövetett (grand theft). Persze bizonyítani kell, hogy valóban tudta a fazon, hogy kié a cucc.

A másik oldal, hogy Kaliforniában törvény védi az újságírókat. Kérdés, hogy Chen újságírónak számít-e, vagy sem. Ha igen, akkor volt-e joga az eljárást lefolytatónak a törvények értelmében behatolni a házába úgy, hogy nem volt otthon, betörve az ajtót.

"Lucy Dalglish, executive director of the Reporters Committee for Freedom of the Press told CNET on Monday: "This is such an incredibly clear violation of state and federal law it takes my breath away. The only thing left for the authorities to do is return everything immediately and issue one of hell of an apology." "

A Cnet cikke itt.

--
trey @ gépház

volt már róla szó, és kamu. távolkeleti hamisítvány, nem véletlen hogy MobileMen téglázták a telefont. még kiderült volna, hogy csak egy újabb netkacsa hypeog:) a kérdés csak az, hogyan tudják rávenni a marketingesek a los angelesi rendőrség spec osztagát arra, hogy statisztáljanak a gerillamerketing kampányukban?:)
úgy látszik ott is csak van az a pénz...:D

Hat kikerulni sehogy. De egy embertarsadnak aki a munkajat vegezte azt kivanni hogy az egyertelmu rendori tulkapas es tulreagalas jogos aldozata csak azert, mert te az aktualis kutyudrol elobb tudtal meg valamit mint szerettel volna??? Szerintem nem igy kell hozzaallni a vilaghoz es embertarsaidhoz.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Nem baj. Majd ha egyszer veled is hasonlo tortenik esa mas is orul neki csak azert, mert ugy gondolja hogy nem dolgoztal vele hanem csak ugy elszotymorogtel akkor remelem majd emlekszel erre... :\

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Hat ha igaz a story es tenyleg egy hetig probaltak visszaadni a telefont az almaskertnek akkor ok igazan mindent megtettek. Es amint megis jelentkeztek erte (ismet csak, ha igaz a story) visszaadtak a telefont. Akkor mire is a nagy ajtoratores es lefoglalas?
Amugy nem is errol van szo tovabbra se, ez mar kicsit tereles. Kiakadasom annak szolt hogy orolsz annak amikor neki most ugy fogalmazva kellemetlensegekkel telitett az elete, csak azert, mert 'elvette tőlem a stevenote élvezetét'
Reszemrol tultargyaltnak tekintem, felteszem erted mire gondolok, ennyi volt a celom, koszi ha atgondoltad.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Nem vagyok görög katolikus. De ha egy görög katolikus olvassa szerintem rosszul esik neki, ha ismeri a történetét ha nem az aláírásodnak.
Olyan ez mint svastikat használni aláírásnak:
卐.卍.卐.卍.卐.卍.卐.卍.卐.卍

Csak unicode karakterek, ami igaz is. Buddha szívének pecsétje. Kínában a vegetáriánus ételek jele. A mi generációnknak már csak mesterséges hisztéria, ami körülötte van. De biztosan vannak olyanok, akiket sért. Bajuszos nőzni szerintem még bántóbb.

Szerintem egyertelmu az alairasbol hogy egy poen az egesz es semmi serto nincs benne. Aki tenyleg ugy erzi hogy ennek a vallasi csoportnak a megiteleserol szol ez a ket mondat akkor vagy mestersegessen szeretne problemat csiholni es felhaborodni valamin hogy aztan jol megvivhassa a kis harcat (vallasokra jellemzo az utobbi idoben) vagy egyszeruen nem tul inteligens / nem tul jo a humorerzeke.
Igen, igy erzem en is hogy mesterseges hiszteria. De akiket ez sert azokat serti nagyon sok minden mas is sert, kb barmelyik mondat amibe a kis vallasi csoportja bekerul vagy barmilyen mas csoport / fogalom amiert fanatikussan rajong. Lasd SGn, Indexen a kulonbozo szelsojobb vs szelso balos vitak, Intel vs AMD, nVidia vs ATI stb stb. Semmi ertelme egyiknek se csak a mesterseges szajbazasrol van szo.
Szoval rovidre zarva, az alairasnak tortenete van, en ismerem es kellemes emlekek, aki meg ott volt szinten igy erezhet, es semmi koze se a gorogokhoz, se a katolikusokhoz, se a gorog katolikusokhoz. Aki ezt sertonek erzi es megkeres annak szivessen elmondom ugyan ezt.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Képzeld el az aláírást néhány másik kisebbséget kiragadva a magyar társadalomból.
Akár etnikait, akár másmilyent. Sőt, a mondat alanyán kívül akár mindent meg is változtathatsz benne, még akár teljesen pozitív szövegezéssel is, minden bajszos nő nélkül. Akkor is fel fog merülni a legtöbb olvasóban, hogy mi bajod van neked az adott csoporttal.

Különben mi az a "muholdal", "műholddal" akar lenni?

Azt nem ertem, hogy evek ota ez az alairasom, miert lett ez most ennyire feltuno?
A helyesirasom valoban pocsek, beismerem. :) Ket d van ott, mindjart at is irom. Amugy kovetne meg vagy egy tucat ehhez hasonlo mondat, de megse lehet 5 sor magas alairasa valakinek. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

A story egy spin doctor "új" ötlete, hogy megint meglegyen a nagy várakozás az Apple újabb termékére... Zero költség, nagy hype.

Volt már telefon elvesztős-megtalálós-kommandósos, volt már Izraelbe nem engedős majd mégises, aztán jön az, hogy az epül megvásárolja az ARM-et, de kíváncsian várom a további gerilla kampánycikksorozatot, mondjuk h valaki a seggébe tolta és a kórházban szedték ki, vagy hogy életet ment az iphone/ipad, valami stílusos...

Nekem mar az is furcsa, hogy a becsuletes megtalalonak feltunt, hogy az a keszulek nem olyan, mint a forgalomban levo telefonok. Persze lehet apple fun vagy ilyesmi, de szerintem eleg kicsi szazalekban fordul elo az ilyen figura a vilagban. Persze nem kizart, de szamomra nehezen hiheto.
--
HUP Firefox extension

iPhone-nal rendelkező munkatársammal egyetértettünk abban, hogy ez visszalépés. A kör alakú hangosító gombok gyalázatosak. A szögletes forma se vált a javára. Ettől még maga a készülék lehet jó, dizájnbeli visszalépése ellenére jelölt lehet a következő telefonra.

--
trey @ gépház

nem kell szerintem kidobni. figyelmen kívül kell hagyni, ha nem tetszik. kivágás után szerinted mennyi idő, míg bárki visszajön? engem pusztán szociológiai értelemben "piszkál a kíváncsiság", hogy vajon mi haszna van (a frusztráltságának megnyilatkozásán kívül), hogy valaki véleményének az inverzét veszi :) mit csinál vele, miután megvan az inverze? magáévá teszi? lerajzolja? netán a szobája falára kiteszi az alma mellé? (bár meglehet, hogy azért szereti az almát, mert frusztrációjának tárgya (bárki is az) történetesen nem szereti. vagy nem annyira. ;)

--
xterm

- nekem bejon az uj design
- ettol fuggetlenul nekem meg mindig nem telefon, hanem hordozhato webbongeszo/jatekkonzol tegla :)
- most lehet, hogy csak egy jol kitalalt marketingkampany (ipad peldajabol okulva - mar elore lehetett tudni hogy fog kinezni)
es a vegleges tok mas lesz, hogy az applefanok tekerhessenek egyet a pacemakerjukon stevenoteon
* DE - Occam-borotvaja: mi a valoszinubb:
* - terveztek, es legyartottak ket tok kulonbozo modellt (a jelenlegi formavilagbol amugy is nehez tobbet
kihozni, meg az apple minimaldesignja inkabb a dolgok elhagyasarol szolt: most mar egy gomb se lesz rajta?
* - * mondjuk ez meg jopofa is lehetne)
* - egy jol sikerult esten elhagyta a prototipust az egyik mernok, akinek irl-tesztelesre
adtak a telot.
- ha a fazon tudta, hogy lopott arut vett, akkor - tokmindegy h az ocean melyik oldalan vagyunk - egy orgazda.

ez az egész rendőrösdi is csak azért van, hogy hír legyen az új szifon

random_person-tol megveszi random_ujsag a random_prototipust, majd az ujsagcikk irojanak lakasara mennek lefoglalni? erzed itt az elterest? egy ujsagiro lakasara mentek ki, nem a szerkesztosegbe! Telefonokat is lefoglaltak, ipadet is, mindent. Az mas kerdes, hogy jo ugyveddel nyerteskent, es par dollarral vastagabban vegzi az emberunk, de, ha ott (USA) ezt megtehetik, mi lesz mashol?

dehogy nem. :D
nezd, nem azzal van a baj, hogy egy adott tv. ellen vet valaki, es azt megbuntetik. az teljesen jogos. itt azzal van a baj, hogy nem a ceget veszik elo.

egyebkent most igy belegondoltam, es vegulis siman megeshet, hogy home officebol dolgozik az illeto... ha ez igy van, akkor nyilvan visszavonom a dolgokat.

szerintem nem ugy ment be a szerkesztosegbe, hogy ott volt egy prototipus az asztalan, meg egy uzenet, hogy "irj rola cikket", hanem
- megkereste a csavo, hogy nem erdekli-e
- persze hogy erdekelte, kert 5k$ -t a fonoketol, akik belementek
- majd a csavo elment, megvette, es irt belole cikket

szerintem varjuk ki a veget. rengeteg dolgot illetoen igazad van, egyet is ertek vele (pl. aki lop, az dogoljon meg, de minimum buziskodjanak vele a rendorok), es sok olyan van, amivel nem. errol viszont igy vitatkozni semmi ertelme, mert az allaspontok nem fognak kozeledni. a csavot amugy sem kell felteni, mert lesz neki jo ugyvedje.

nyilvan elolvastad a hatalyos jogszabalyokat, es ebbol latszik Neked is, hogy ha talalsz valamit, akkor a torveny kotelez arra, hogy megprobald felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, ha ez nem sikerul, akkor pedig irany a rendorseg.

aki megtalalta, leadta a rendorsegen? (nem). a gizmodos ujsagiro tudta, hogy az apple tulajdona? (igen).

akkor nem ertem mirol beszelsz.

tokmindegy, hogy az apple elhajtotta, vagy nem. tech supportot felhivod, es nem tudnak semmit az uj prototyperol != nem szegted meg a torvenyt.
olyan dolgot venni/eladni pedig, ami szinten nem a jogos tulajdonostol van, szinten buncselekmeny.

California penal code, section 485:L

One who finds lost property under circumstances which give him knowledge of or means of inquiry as to the true owner, and who appropriates such property to his own use, or to the use of another person not entitled thereto, without first making reasonable and just efforts to find the owner and to restore the property to him, is guilty of theft.

California civil code, section 2080.1:

If the owner is unknown or has not claimed the property, the person saving or finding the property shall, if the property is of the value of one hundred dollars ($100) or more, within a reasonable time turn the property over to the police department of the city or city and county, if found therein, or to the sheriff’s department of the county if found outside of city limits, and shall make an affidavit, stating when and where he or she found or saved the property, particularly describing it.

Tulajdonképpen lehetne, de most épp a "property" kifejezésen lovagolva az az érzésem, hogy a valóságtól kissé elrugaszkodottnak tűnik ez a rendőri reakció _is_. Ehhez kicsit több indokra lenne szükség, hogy valaki elveszett valamijét birodalmi rohamosztagosokkal keresik meg.

az okozott kart befolyasolja, hogy egy olyan bicikli prototipusat adta el egy orgazda, amit majd 5 ev mulva akartak kihozni, es senki nem tudott rola,
meg amikor egy olyan dolog prototipusat lopjak el, ami nem uj termek, hanem egy regi utoda.

szerinted mennyit veszt most az apple azzal, hogy akik most akartak iphonet venni, azok mar csakazertis megvarjak az uj verziot?

megertem en, hogy gondolkodni faj neha, de emberek, ennyire?

Szerintem ezt az apple sem tudja megjósolni. Bizonyítani meg még kevésbé, ami alapján egy ilyen akciót egyáltalán el lehetne rendelni. Addig meg marad az a jogi kapaszkodó, amit idéztél, ti. elvesztettek valamit, amit a törvény kekeckedő rendelkezései miatt vissza kéne szolgáltatni, ha kell kemény rendőri fellépéssel támogatva -- ez utóbbit egy kicsit neccesnek érzem, mit jeleztem

De az is lehet h egyszerűen nem az általad idézettek alapján jogászkodnak

Tán nem ment át az üzenet, de erre céloztam. Jelen esetben kissé légből kapott lenne még az ablon vs bvm épelem ügyhöz (meg nem épült üzletközpont elmaradt haszna ;]) képest is akár megbecsülni, hogy kára vagy haszna származott a "kéretlen" "hírverésből/leleplezésből". Bizonyítatlan elmaradt haszonért meg nem ugrik bejelentésre a SWAT.

Most olvastam olyasmit, hogy lopásra tett bejelentés alapján indultak az alakulatok harcba, nomeg amellett h némiképp túlreagáltak, törvényellenes is volt a művelet. Alakul, még pár cikket lehet róla hozni a bulvárban

Értem. Tehát akkor, ha az Apple termékét találom meg, akkor a SWAT töri rám az ajtót, mert hát mégis csak egy vezető gyártó termékéről van szó, ha meg az Alcatel új gagyimobiljának a prototípusát, akkor meg John Doe őrmester kopog be és megkérdezi, hogy lehúzza-e a cipőjét. :)

Szerk:
Bocs ez rossz helyre ment :(
>>Tell your parents not to ruin the world that you will live in.<<