Moonlight 2

Miguel de Icaza ma blogjában bejelentette a Microsoft Silverlight 2 Unix rendszerek számára készített nyílt forrású implementációjának, a Moonlight 2-nek kiadását. A bejelentés szerint a Moonlight 2 engine 142 000 sornyi C/C++, és 320 000 sornyi C# kódból (125 000 sornyi kód a Microsof nyílt forrású Silverlight Controls projektjéből érkezett) áll.

Moonlight 2

A Moonlight a Mono 2.6 runtime-ra, a Cairo-ra és Gtk+-ra épül. Jelenleg a Firefox-ot támogatja Linux-on, de Icaza szerint keményen dolgoznak azon, hogy a Chrome-ot is támogathassák Linux-on.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Jobb lenne ha meg tudnák úgy csinálni mint ahogy a flash-plugin működik (libflashplayer.so), mert ezt minden böngésző tudja használni, nem csak egy...

Miguel de Icaza-nak szerintem nagyon nagy igaza volt, amikor a C#-nak nem azzal kezdett neki, hogy legyünk kompatibilisek a Microsoft-tal.
Ugye magától értetődő, hogy sosem lesz kompatibilis, akkor meg mi a fenének kínlódni vele.

A Mono önálló életet kezdett el Linux alatt, így ha valami MS C#-os cucc nem megy Mono-val, akkor kit érdekel.
Vannak programok, amiket eleve Mono alá fejlesztenek, így nem felesleges és kidobott munka az, amit csinálnak.

Ha a Wine-t nézzük, a programok többé-kevésbé mennek rajta. Mono-ra ez nem igaz, mert vannak 100%-ig Mono-ra írt cuccok, amiknek menni kell.

Igen, csak ez nem a hasznavehetetlen Mono hanem a (perpill szintén hasznavehetetlen) Moonlight.
Egy böngésző pluginnél pont az lenne a lényeg hogy a MÁR LÉTEZŐ webalkalmazások menjenek.

Amúgy honnan szedted hogy a Mono "külön életet él"? Egyátalán nem, állandóan izzadnak hogy behozzák a lemaradást.
Az hogy nem megy vele a .NET alkalmazások jó része, nem feature, hanem kőkeményen bug.

A GTK# a Microsoft fejlesztése? A fő GUI Mono alatt a GTK#, a Monodevelop is ezt használja.

Minthogy a Mono ki van téve a Microsoft támadásainak szabadalmi perekkel, ezért már gondolkoznak azon, hogy az ECMA szabványt/Mono fejlesztést és a Microsoft-féle többit kettéválasztják.

A Linuxos Mono ECMA+GTK# lenne, a Microsoft pedig megy egy külön csomagba, amit probléma esetén dobni lehet.

Ha a Monos világ nagyívben tesz a Windows.Forms-ra és GTK#-ot használ, akkor szerintem elmondható, hogy külön életet élnek. Relatíve kevés GUI nélküli Mono alkalmazás van szerintem.

Maga de Icaza nyilatkozta, hogy számára nem elsődlegesen fontos a Microsoft kompatibilitás, igazából a GNOME alkalmazásfejlesztőket akarta megnyerni, eddig kevés sikerrel.
Ezért lenne fontos a Microsoftos rész leválasztása, mert utána már nem félnének a GNOME-osok szabadalmi hercehurcától és talán elkezdenének C# alatt fejleszteni.

Gondolom tudod hogy a framework nem egy GUI könyvtárból áll. Vagy szerinted a java-gtk és a java-qt meg a Suntól való elszakadást jelenti?

A GTK# egy "3rd party" kiegészítés, .NET-hez is letölthető. Fura is lenne ha GNOME-os alkalmazásoknak winforms guija lenne (amit egyébként a Mono szintén támogat).

szerk: arra amúgy nem válaszoltál hogy hogyan képzelted el a "direkt nem-microsoft kompatibilis silverlight" működését és piacát (a 0,01% helyett 0,00000001%-os elsöprő részarányt képviselne?)

"mellesleg" mostantól engedélyezett 3rd party-knak is a moonlight terjesztése...
szerintem.

Nincsenek egy kis lemaradásban?
Nem értek hozzá, de akár át is ugorhatták volna a kettest és akkor egyből jöhetett volna a hármas. Azt még lehetne használni is, bár idáig még a Retekklub oldalán hallottam, hogy van.

--------------------------------------------------------

Azóta felraktam és megnéztem.

Egyből figyelmeztet az oldal, hogy nem teljesen kompatibilis és megpróbál némileg működni, de nem nagyon sikerül neki. A processzor meg viszont pörög rendesen.
minden tiszteletem a fejlesztőké, mert nem hiszem, hogy a M$ sokat segítene a munkájukban. Az open Flash megoldások is csak ilyen szintig jutottak el, tehát szégyenkezniük nem sokat kell.
Ha a M$ ennyire le akarja taszítani a Flasht, akkor miért nem invesztál bele a többi platformba? Ugyan azok minimális részben képviseltetik magukat, de annyival rövidebb mozgásteret hagyna az Adode számára.
Azon felül egy szerkesztő program is kapóra jönne, mert akkor tényleg az Adobe előtt járnának.

Epp ma volt egy jo korom. Rtl-es musornezo oldal. "Eddig ment, most nem megy". Na jott a szivatas. Sok mindent megprobaltam de sehogysem sikerult mukodesre birni. (Masik mai szopas a bluetooth volt amit nem latott egy telefon se. Vegul mire ment, elszallt a kbluetooth. Eljen!)

Nem vesztettél sokat. Win alól, igazi Silverlight-tal szaggat a videó, leáll a letöltés. Ha megállítom nem cachel... Flash-sel még hiba nélkül ment. Azt persze nem tudom, hogy a Silverlight a szar, vagy az rtlklubos kliens, esetleg a szerveroldal.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ezt a sok energiát elhasználhatnák valami hasznos projectre is. :)
C# linuxon, silverlight? Ha ilyeneket akarnak fejleszteni ott az MS. Várja a tehetséges programozókat, akik nem csak kódot másolnak (mostanában).
Van elég munka a linuxon, ezt minden linuxhasználó tudja. Ha ezt a sok energiát inkább arra fordítanák....áhhh

Most megvilágosodtam. Az MS azért fejleszti a C#-ot/silverlightot, hogy ezzel is fejlesztőket vonjon el egyéb linuxos projektektől? ;)

Viccet félretéve, ugyanekkora energiabefektetéssel független projektben sokkal-sokkal-sokkal-....-sokkal kevesebbet érnének el. Mivel a MS végezte és végzi a specifikációs, tervezési munkák zömét, így ezekben a projektekben töredékét kell csak gondolkozni azon, milyen funkciókat kódoljanak le, csak kódolni-kódolni amit az MS kitalál(t).

A látottakból úgy tűnik, hogy egy meglévő API-t bug-to-bug kompatibilisen lekódolni nehezebb, mint sajátot csinálni. A másik az, hogy a nyílt forrású közösségnek eleve nem lenne szüksége egy új, független programnyelvre és futtatókörnyezetre: ott a C++, aki nem szereti, annak meg a Java. Egy ilyen projektnek egyetlen értelme lehet: .NET/Silverlight programok futtatása, ami meg nem tűnik túl sikeresnek. Ha ez nem lenne cél, akkor nem saját, független futtatókörnyezeten, hanem más dolgokon lenne érdemes dolgozniuk.

"Ezt a sok energiát elhasználhatnák valami hasznos projectre is. :)"

a hozzaszolasodbol az sugarzik, hogy soha nem jarultal meg hozza semelyik open source projecthez, javits ki ha tevedek

"Van elég munka a linuxon, ezt minden linuxhasználó tudja. Ha ezt a sok energiát inkább arra fordítanák....áhhh"

hajra, kezdj neki!

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

+1

Az opensource projektek nem úgy működnek, hogy valaki top managert megvilágosodás ér, hogy Silver Light-ot fogunk Linuxra fejleszteni és uccu neki vesd el magad 1000 fejlesztő nekifog.

Ilyen is van, mert a Novell pénzel egykét Mono-s ipsét, de a többség hobbiból fejleszt.

Ennek hátulütői is vannak, például az, hogy több fejlesztőt érdekel a Silverlight, mint hogy a "Noname Inc. Ultragagyi AT 10"-es videókártya driverét implementálja.

Kijavítalak. :)

DE

Az én véleményem mégis az, hogy van mit helyrerakni az alapokon, ha azt nézed, hogy linux+GNU tools+egyébb programok=disztribúció. És ez csak egy nagyon nagyon leegyszerűsített tagolás. Mindegyikben rengeteg munka kellene, hogy bosszantó hibákat kiküszöböljenek/jó dolgokat belerakjanak.
És én (itt felhívnám a figyelmedet a személyes névmásra) úgy ítélem meg hogy a Mono és Moonlight project haszontalanok. Pláne hogy mint előttem is írták, soha sem fogja elérni az eredeti termék színvonalát, sőt. Felesleges erőforrás pazarlásnak gondolom, meg azt hiszem hogy tehetséges programozók mással is foglalkozhatnának.
De az a nagyszerű a szabad szoftverekben és a saját projektekben, hogy mindenki azzal foglalkozik, amivel akar. Én szurkolok nekik, de ettől még haszontalannak tartom.

Ha nem tetszik, hogy nekem ez a véleményem rendben van. De hogy személyeskedni kezdesz már megint. Ejej!
Te nem így gondolod...rendben van.

Nem vagyunk egy véleményen. Programoztam már Mono-val és nekem tetszik a nyelv is és a Mono is.
Azért mert gcc-vel nem lehet az MFC-s könyvtárakat elérni, még nem kell a C++-t kivágni a fenébe.

A gcc-nek nem feladata, hogy kompatibilis legyen a Microsoft Visual Studio-val.

Nagyon nem tudom megérteni, hogy magát a C#-ot miért kellene elfelejteni, ha WPF nincs Linux alatt?
A C#-nak ugyanígy nem kell kompatibilisnek lennie a Windows-os libekkel.

A C# egy nyelv, amit a Mono kitűnően támogat, egyedüli problémák a Microsoft specifikus libekkel vannak. De ha ez problémát jelent számodra, reportolni kell a gcc-nek is, hogy az #include <stdafx.h> nem megy. Kíváncsi vagyok a válaszukra.

Véleményem szerint a Mono már most is jól használható, programfejlesztésre alkalmas eszköz. Ha nem tudsz vele mit kezdeni, nem kell használni.

A baj az, hogy mar igy is vagy 10 elterjedt jol hasznalhato nyelv/toolkit van.
Plusz egy nyelv elterjedese azt eredmenyezi, hogy meg tobb dolog kell feltenni.
Kihalni nem lattam sem nyelvet, sem toolkitet Linux/BSD alol. Az is ritka, hogy egy oreg alkalmazas alol kidobnak egy mar kevese hasznalt toolkitet csak ezert.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az RTLmost az előző betaval egyáltalán nem ment. A mostaniv al már mgejelnik a kezelőfelület, és finoman dob egy kis üzenetet, hogy a Silverlight 3 alaklamazások nem maradéktalanul futnak Moonlight 2 alatt. Videót kicsikarni még nem sikerült belőle, de a fejlődés azért látható :)