Gentoo: "Nem vagyunk halottak"

Címkék

A linux-mag.com friss cikkében a Gentoo disztribúcióval foglalkozik. A Gentoo nemrég ünnepelte 10. születésnapját. Ebből az alkalomból a weboldal visszaemlékezett a kezdetekre, a szebb és nehezebb napokra. A nehezebb napok alatt voltak akik leírták a terjesztést, "haldokló disztribúció"-ként beszéltek róla. Az elmúlt években több olyan jel is volt, ami a külső szemlélő számára azt sugallhatta, hogy problémák vannak. Volt idő, hogy a Gentoo heti hírlevél szünetelt, a Gentoo 2007.1 kiadását törölték, illetve visszavonták a Gentoo alapítvány működési engedélyét (amelyet később sikerült visszaszerezni). Szóval elmúlt két év, de mi változott azóta? Beigazolódtak a "haldokló disztró" állítások, vagy minden visszaállt a rendes kerékvágásba? A linux-mag.com Matthew Summers Gentoo fejlesztővel beszélgetett.

Hozzászólások

trey, a link az interju masodik felere mutat.

Egy hete már bejelentették a GNOME 2.26 stabilizálását. Erre még mindig csak amd64-en stabil. Mé mán? Az x86 arhitektúra az deprecated lett?
Kéne a 2.26 több ok miatt is. A 1.9.1-es xulrunner-rel (kell a 3.5.x firefox-nak) az új epiphany működik együtt. Csak az újabb anjuta fordul 4.4.x-es gcc-vel. Stb. Nem akarom az egész gnome-ot keyword-ölni. Már így is elég hosszú a lista.

Ha nem lennék Hardened fan, akkor már biztos átnyomultam volna Arch-ra:
"Guys, Gnome 2.24 was released like 5 hours ago; why hasn't it been upgraded in Arch? Rolling distro my ass!"

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pedig igen csak dögrováson van szegény gentoo, bár tény hogy nem kihalt, de iszonyat kemény munka lesz (ha egyáltalán még lehet) visszahozni a régi fényét. Régen a legfrissebbek között voltak a csomagjai, ma meg.....
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"Régen a legfrissebbek között voltak a csomagjai, ma meg....."
Te marhára nem vagy tisztában azzal amiről beszélsz. Ez nem bubuntu meg debian, ahol vannak a stable csomagok azt amíg az én kiadásomhoz nem jön ki, addig csorgatom a nyálam, ha meg testinget rakok fel akkor az alapcsomagok közül jónéhány nem működik tehát szívok. Itt pont az lényeg hogy ha valamire kíváncsi vagyok, akkor felrakom a ~arch csomagot, ha újabb gcc kell neki akkor felrakom azt is de közben megmarad a régi is, stb, stb. Én nem az alapján ítélek meg egy distro-t hogy a stable csomagok mennyire régiek (ez szerintem eléggé csacska dolog lenne), hanem hogy
1) A stable csomagok valóban stabilak-e
2) Ha valami újat akarok akkor mennyi vesződségbe kerül feltenni. Ezekkel szerintem nem baj, ha az ember szív egy kicsit, ő kezdte el verni a farkával a csalánt, akkor meg ne szitkozódjon.

A rendszerem meglehetősen stabil (kevesebb bajom van vele mint a munkahelyi Debiannal), viszont 3D-vel használom a radeonhd drivert a hd4650-esemmel. Kde-ből a 4.3.2 van fent. És ezekhez vagy volt leírás a wikiben (pl. a radeonhd-hez) vagy simán felmentek úgy, hogy engedélyeztem őket (pl. kde-4.3.2).

Ez nekem marhára nem tűnik halott disztrónak. Egyszerűen csak nincs kéthetente hírverés hogy megjelent a Western Wookie 3. alphája. És hogy ebben már benne van a legújabb csili vili netudommi. Ezeken kicsit mosolygok is, ha nekem már egy hete fent van.

A gentoo-ról egyszerűen azért nem jönnek mostanában hírek mert nincs botrány. Igaz általában új kiadás sincs egy évig, de minek az ha használod. Ha meg új rendszert telepítesz akkor meg úgyis egy hét mire rendesen belövöd és minden lefordul ahogy kell, csak ha újabb a kiadás akkor kevesebb a szívás.

Bőven van annyi híve hogy ne haljon ki mivel ez egy közösségi disztró amit nem lehet csak úgy leállítani(főleg hogy most már a jogi viták is rendeződtek).

Ezzel az a baj, hogy az első ~arch csomag után jön a többi.
Én kb fél év-év használat után ott tartottam, hogy kb semmit nem tudtam telepíteni anélkül, hogy bővítettem volna a ~arch csomagok listáját.

Nekem nem kellett volna, hogy a kiadás után 2 órával stabil csomag legyen fent, de azért 1-2 hónap után elvártam volna...

Amikor Gentoo-zni kezdtem, még nem volt ilyen gond. Imádtam, mert mindenről volt leírás, és/vagy beállító script. Csak aztán egyre több lett a stabil csomagok késése.

Most nem tudom mi a helyzet, de azért ne tegyünk úgy, mintha emberk felvetése mondva csinált probléma lenne...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

"Nekem nem kellett volna, hogy a kiadás után 2 órával stabil csomag legyen fent, de azért 1-2 hónap után elvártam volna..."

Nekem nem kell még két hónap múlva sem, ha ez azt jelenti hogy valamit használok és ettől fejre áll (és nincs hozzá workaround se).
Ha nincs vele kapcsolatban komoly bug, akkor stabillá válik. Nekem pont azzal volt bajom régebben hogy update után néha annyira nem ment valami (pl. egy új library-vel a rebuild egy számomra kritikus csomagnál elszáll) hogy downgradelni, maskolni kellett - szerintem ez sokkal zavaróbb.
Ha olyan disztrót akarsz amelyikben mindig mindenből a legújabbat rakják bele akkor válaszd a fedora-t, vagy nyomj a make.conf-ba egy "~"-t az arch elé (kb, ugyanaz az eredmény). Nem kevesen servert üzemeltetnek Gentoo-val. Ott aztán tényleg szívás ha egyszercsak valami nem megy. Ha valami stable-nek van kikiáltva legyen is az.

Így viszont, ha egyszer beállítottad hogy miből szeretnéd mindig a legújabbat akkor abból tényleg a legújabbat kapod, míg többi marad betonstabil (persze esetleges rebuild után). Tény hogy nálam a package.keywords több mint 1100 bejegyzést tartalmaz, de ennek kb csak a fele kéne mert a másik része elavult (már a két verzióval későbbi is stable), de az is tény, hogy a bejegyzések jó részét scriptek generálták így igazán nem főtt miattuk a fejem.

Engem pont ez az 1100 bejegyzés zavart. És abban az időben azt láttam, hogy a stabil csomagok és a legújabb verziók között a távolság egyre nőtt. Váltottam.

Persze lehet, hogy "feléled" a Gentoo, én visszatérnék szívesen...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

A legjobb helyeken is vannak hullámvölgyek, így a Gentoo se lehet kivétel :P :D

Hajrá :)

Hat en probaltam parszor valtani Gentoo-rol mivel kisse lassan jonnek a csomagok a stabil agba. De olyan szinten behataroltak a mai disztrok, hogy ez lehetetlenseg. Binaris disztronal az van amit a fejlesztok akarnak, es ezt kell szeretni. Mig Gentoo alatt az van amit te akarsz. Azt a szabadsagot amit a Gentoo/Portage ad en nem tudom felvaltani egyetlen binaris disztrora sem. Amikor kiprobalok egy uj disztrot jonnek, hogy Gentoo alatt ez egyszerubb volt, ez is, ez is. Akkor miert nem hasznalok Gentoo-t :) Vannak ezek a grafikus beallito programok, amik nagyon jok amig mukodnek, de az en kezeim alatt alltalaban pillanatok alatt elhasalnak valami ertelmezhetetlen hibauzenettel, es utanna marad a parancssor. Ami binaris diszro eseteben nem tulsagosan van dokumentalva, mivel csak a GUI-s megoldast irjak mindenhol, plusz olyan agyament konfiguraciokat tudnak kitalalni, hogy az elkepeszto.

A forditasi ido pedig egyre csak csokken, ma mar nem nagy szam egy 4 magos proci tobb GB memoriaval...