CodePlex Foundation: nyílt forrású alapítványt indított a Microsoft

Címkék

A Linux Watch arról számolt be, hogy miközben a Microsoft-ot azzal vádolták meg az elmúlt napokban, hogy megkérdőjelezhető kereskedelmi és szabadalmakkal kapcsolatos trükköket, praktikákat vet be a Linux ellen, a vállalat útnak indította első nyílt forrású alapítványát. A CodePlex Foundation célja, hogy összekötő, közvetítő legyen a kereskedelmi vállalatok és a nyílt forrású fejlesztők és közösségek közt.

A bejelentés két hónappal azután érkezett, hogy a Microsoft GPL-es kódokat adott ki a Linux-hoz. Ezen a héten azonban azzal vádolták meg a szoftverfejlesztő óriást, hogy marketinges emberei Linux-ellenes oktatási anyagokkal látták el a Best Buy alkalmazottakat azzal a céllal, hogy azok távol tarthassák a Linux-tól a vásárlókat. A másik vádat pedig a Linux Foundation igazgatója, Jim Zemlin fogalmazta meg, amikor azt állította, hogy a Microsoft Linux-szal kapcsolatos szabadalmakat akart patent troll-ok részére közvetítőn keresztül eladni.

A non-profit alapítvány a nevében hordozza a Microsoft által alapított, nyílt forrású kódokat hostoló site, a CodePlex[.com] nevét. Az alapítvány weboldala azonban hangsúlyozza, noha lényegében ugyanazokat a célokat támogatja, teljesen független a CodePlex.com-tól.

Az alapítvány elnöke Sam Ramji lett. A vezetőségben számos Microsoft alkalmazott - úgymint Bill Staples (az IIS csapat vezetője), Stephanie Boesch (.Net Framework programigazgató), Britt Johnston (Data and Modeling termékigazgató) - kapott helyet. Mellettük helyet foglalhatott Shaun Walker, a DotNetNuke társalapítója, és Miguel de Icaza is.

A részletek itt és itt olvashatók.

Hozzászólások

utolsó előtti sorban csak én olvastam a "DotnetNuke" szót "BotnetNuke"-nek? :D

es ezt igy hogy? majd a szabad szoftverek iroi atadjak a szerzoijogot a codeplex foundationnek, hogy az alapitvany igy hatekonyabban tudjon fellepni a linux ellen? vagy csak en nem ertem mi itt az elkepzeles?

- Use the Source Luke ! -

szerintem meg fognak nyitni bizonyos nem létfontosságú kódokat, esetleg egész programokat, - pl.: m$n messanger - ami amúgy is ingyenes, és csak a baj van vele. ezzel meg fog jelenni a linux bisztrókban az m$ logó, és lassan lekerülhet a nagy testvér, és a $ az m$-ről:) nyilván olyasmikről lesz szó ami a legkisebb befektetéssel a legnagyobb hasznot hajtja, és a megnyitott kódokat, kódrészeket alaposan ki kell kozmetikázni a szabadalmi ügyek miatt megnyitás előtt.

a megnyitott kódokból más előny is származhat, pl.: jobb lesz a program minősége, nem kerül annyi pénzbe a fejlesztés, és még az m$ logó is rajtamarad a programon. hogy milyen is lessz az a licence amivel ezt megteszik, az egy jó kérdés:)

Persze csak nagyon lassan fog ez a folyamat megindulni, és haladni, minden egyes lépésük előtt alaposan mérlegelni fogják a nyereség/veszteség oldalt.

És akkor még ott van az m$-on belül a belső ellenzék:) de mást nem tehetnek, linux ügyben lépni kell valamit nekik, mert két oldalról éri őket rendszeres támadás. ( mac és Linux ) és a gazdasági válság mindenkit az olcsóbb/hatékonyabb megoldások felé tolnak.

szerk.: bocsánat csak tol, nem tolnak:)))

"...a megnyitott kódokból más előny is származhat, pl..."
Egy év múlva az MS azt mondja, hogy hát ja, most akkor minden ami a codeplexben van az az MS szellemi tulajdona. Innentől kezdve pl az msn messanger esetében: mivel a nyílt forrású msn-ben van fopen, ezért minden amiben van fopen az MS szellemi tualjdonát képezi. :)

Valamiért egyszerűen nem bízok az MS-ben. Hangsúlyozom, hogy csak ilyen téren. Vagy ilyen téren főleg.

bízni, én sem bízom bennük:)
A fopen meg nem jó példa. ha netán igazad van, és a licence is megengedi, és le akarjak zárni a kódot, egyszerűen forkolják az utolsó még szabad verziót.

Szerintem ez az egyik dolog ami nagyon nem tetszik nekik.
De tönkremenni, vagy kissebd vállalattá zsugorodni még kevésbé akarnak.

"A CodePlex Foundation célja, hogy összekötő, közvetítő legyen a kereskedlmi vállalatok és a nyílt forrású fejlesztők és közösségek közt."

nyitott kapukat dönget a Microsoft. vagy a MySql, Java, OpenSolaris, Ecplipse, gcc, vagy maga a linux kernel fejlesztése mi más lenne, ha nem jó példa a kereskedelmi vállalatok és nyílt forrású fejlesztők és közösségek együttműködésére?