OpenSolaris alapú diszkdobozok a Sun kínálatában

 ( pog | 2008. november 29., szombat - 1:07 )

Megjelent a Sun új Storage 7000 Unified Storage Systems termékcsaládja. A recept egyszerű: vegyél 1-2 adag x86 szervert, adjál hozzá egy csomó olcsó diszket (JBOD) és néhány enterprise flash meghajtót. Készíts hozzá OpenSolaris alapon egy könnyen kezelhető, ámde funkciókban gazdag "firmware"-t. Hosszú fejlesztés és tesztelés után tálalható a kiváló ár-teljesítményű tárolódoboz.

A termékcsalád nagyban épít az OpenSolaris tároló specifikus projektjeire, mint pl. a ZFS, NFS, CIFS, iSCSI. Ezek közül a ZFS kiemelkedő szerephez jut a teljesítmény és szolgáltatások tekintetében. Az olyan projektek pedig, mint az FC Target, COMSTAR és pNFS Server már előre vetítik a lehetséges fejlődési irányokat.

A Sun Storage 7000 család tagjai NFS, CIFS és FTP fájlszerverként, valamint iSCSI diszkként is használhatóak. Az összes funkció további licensz költség nélkül korlátlanul elérhető: snapshot, clone, replikáció, LDAP, AD, SNMP, NDMP, CLI és egy kellemes Web interfész.

A nagy teljesítmény kulcsa a ZFS alapú hibrid diszkterületek használatában rejlik. Az olvasásra optimalizált nagy kapacitású "Readzilla" becenevű SSD-ket a rendszer L2ARC-ként, az írásra optimalizált "Logzilla" SSD-ket pedig ZFS Intent Log-ként (ZIL) állítja csatasorba. Ezáltal a flash meghajtók egyfajta cache-ként működnek, a hagyományos NVRAM alapú megoldásoknál olcsóbban és lényegesen nagyobb kapacitással.

Egyedülálló lehetőséget nyújt a Web-es felület ún. "Analytics" funkciója, amely a DTrace segítségével valós idejű információkat nyújt a tárolórendszer szinte összes érdekes működési paraméteréről. Olyan kérdésekre kaphatunk ezáltal választ, mint pl. milyen válaszidőket produkál a doboz - akár fájl vagy kliens bontásban is!

A család jelenleg 3 tagú. A 7110 és 7210 önálló készülékek (ez utóbbi akár 44TB kapacitást nyújt 4RU helyen - ismerős?). A legnagyobb 7410 pedig moduláris felépítésű, amely fürtözött HA kiépítésben is elérhető - ebben az esetben is egyszerű web-es menedzsment lehetőségek mellett.

Érdekes szakmai videók kerültek fel a Sun wiki oldalára a termékfejlesztőktől: Sun Storage 7000 Technical Videos.

A letölthető Unified Storage Simulator VMware virtuális gépen tesztelhető az új rendszerek szinte teljes funkcionalitása.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Beletellt egy kis időbe, míg eljutott odáig a Sun, hogy a külön-külön rendelkezésükre álló technológiákat összerakják, és egybecsomagolva, kulcsrakészen használható módon értékesítsék.

Ígéretesnek tűnik ez a cucc.

Csak nehogy a "kompetens" menedzsment elbaltázza...

Amúgy tényleg nagyon jónak néz ki.

--
Q: What's the difference between Lem's Solaris and Sun's Solaris?
A: One's an alien presence that drives all who encounter it mad, and the other one's been made into a movie by Andrei Tarkovsky.

Ezt hogy lehet management szinten elbaszni ? (nem kotekedes, csak kerdezem)
Nalam egy ehhez hasonlo rendszer 1 eve megy, igaz fospcbol takolva es SSD helyett 15k rpmes mirror a ZIL, a diskek meg sima satak, es iSCSIn, NFSn szolgaltat teruletet.

Szerintem a vállalat (Sun) menedzsmentjére célzott. Nem a termék menedzsmentjére.

--
trey @ gépház

Executing shell commands may invalidate your service contract. Continue? (Y/N)

YYYEEESSS! :)