Frantique blogja

Sose gondoltam volna, hogy...

... munkát fogok keresni. Most pedig itt vagyok, és akaratomon kívül váltanom kell.

10+ év szakmai tapasztalattal (projekttervezés (ERP (Art Invoice), Webshop (ArtShop), egyedi megoldások) és fejlesztés) a hátam mögött egy tőlünk független ügy miatt a cégünket durván 2 óra alatt tették tönkre, és sehogy se halad a megoldás irányába az ügy. (Többet nem mondhatok el, sajnos, mert a végén nekem is bajom lesz belőle.)

Szóval... munka kéne, lehetőleg távmunka, mivel itthon vagyok a két éves kisfiammal, így bejárós munka legfeljebb péntektől vasárnapig jöhet szóba. Munka terén nem riadok vissza semmitől: rendszerfelügyelet, kiépítés, karbantartás, fejlesztés (Win, Linux főleg).

Eszköz kerestetik

Használom a Waze-t, azonban az események jelentése eléggé macera, főleg, ha közben sűrű a helyzet az úton. Kéne egy kormányra akasztható, egy nyomógombos tekerővel ellátott BT eszköz, amely a Waze-nak be tudja küldeni a jelentést. Semmi egyéb funkció nem kéne, csak ennyi: betekerem a megfelelő eseményre, és lenyomom. Mindezt hüvelykujjal. A visszajelzés a telefon kijelzőjén lenne.

Van ilyen? Ha nincs, miért nem csinál senki? Szerintem lenne rá kereslet.

Kézenfekvő lenne...

ha a kismillió könyvelőprogram gyártó végre egységesítené az importáló modulját, és pl. az új adóhatósági adatellenőrzés xsd-je szerint előállított xml-t használnák - kötelezően. Kicsit egyszerűbb lenne az élet.

GT-S5570 feltámasztása

A két éves kisfiam zeneőrült (folyamatosan zenét hallgat valamilyen módon), és igencsak ügyesen bánik az érintőképernyőkkel is, de még nem érti, hogy bizonyos dolgokat miért nem szabad piszkálni a telefonon.

Megkapta játszani az anyja régi GT-S5570-ét, amit imád nyomkodni, és a nagyiknak "telefonálni". Azon gondolkodtam, hogy ezeket a rég kifutott készülékeket fel lehetne támasztani, például pofás mp3 lejátszóként, azonban oda semmi egyéb nem kéne, csak egy lejátszó: se kilépni, se elállítani ne lehessen (vagyis nem OK, hogy az android gui elérhető bármilyen módon.).

Ubuntu 14.04 - migrálás 64bitre újratelepítés nélkül

Bevallom, merő kíváncsiságból estem neki a feladatnak, azt akartam ellenőrizni, hogy egy sok-sok saját szkripttel, programmal és egyéb módon testreszabott 32 bites Ubuntu 14.04-et sikerül-e átállítani 64 bitre úgy, hogy minden a helyén maradjon. Aki nem akar sokat olvasni, annak elárulom, hogy meg lehet csinálni!

Az utasítások itt találhatók: http://www.ewan.cc/?q=node/132

OnePlus One - CM13

Gyári rom legfrissebb változatáról váltottam a sok helyen megénekelt módon (TWRP + CM13 nightly + opengapps nano), a művelet eseménytelen volt, eddig 2 apróság jött elő:

1. A Google nem képes visszaállítani semmit a Play (?) szolgáltatáshoz kötött mentésből. Valószínű, nem lehet 5.1.1-ről 6.0-ra migrálni a háttérképem és a wifi adatokat a nagy verziókülönbség miatt. Tehát VIGYÁZAT! Teljesen nulláról indulsz! (Valaki tud rá megoldást?)

2. A főképernyőn levő cLock widgetnek sehol nem lelem a beállításait (előzőkben volt külön menüpont), ha valaki megtalálta, szóljon.

Segítség kéne - frissült

Kicsit eltérek a műszaki témáktól, és egy kis össznépi összefogást szorgalmazok. Akinek nem nagy gond, kattintson az alábbi linkre, és nyomjon egy Tetszik-et:

http://erdely.ma/fototar.php?kepid=5123&cim=zsucherie_kamraja

A versenyző egy lelkes anyuka, aki szeretné megnyerni ezt a versenyt, de az ellenfele tisztességtelenül, kamu regeket is bedobva játszik. Köszönöm előre is mindenkinek! :)

UPDATE: A versenyen csak Facebook fiókkal lehet szavazni, sajnos.

---

UPDATE2: Srácok, hatalmasok vagytok! Nagyon köszönöm, nem hittem volna, hogy ennyien fogtok segíteni. Vendégeim vagytok egy italra! :)

Digi... - FRISSÜLT

Lakossági előfizetés. Hirtelen, egyik percről a másikra levelezés blokkolva a 25-ös és 587-es porton. Hívom őket. Vegyek üzleti előfizetést és fix IP-t. Na persze. Csak azért, hogy a céges SMTP-t tudjam használni??? Nem értem, miért kell ezeket a portokat blokkolni, közben az illegális (?) torrentek vígan futnak.

Pin kódok...

Egyik beteg barátom (elég szomorú lefolyású betegség, nem is ez a lényeg) képtelen megjegyezni a pár darab pin kódját, amit használ (riasztó, telefon, bankkártya), ezért csináltam neki egy olyan segédeszközt, hogy csak egy darab számot kelljen megjegyeznie/feljegyeznie, a pin kódokat meg nyugodtan leírhatja.

Mi a módszer? Fogjuk a pin kódot, és elforgatjuk a titkos értékkel, a kapott kimenetet meg leírjuk. Ha bármikor vissza akarjuk fejteni, akkor beírjuk a papírra leírt kimentet, hozzácsapjuk a titkos számunkat, és máris megvan az eredeti pin kód.

Mi az előnye? A legfontosabb, hogy bármilyen titkos számmal használva a kimenet mindig valid lesz, így a leírt pin kód kb. annyit ér, mintha véletlenszerű számsort írnék le.

Windows 8.1 WTF

Délben hozott a futár egy vadonatúj, null kilométeres, Win 8.1-gyel szerelt Lenovo-t, azóta a következőket tapasztaltam:

1. Az első bekapcsolás utáni fiókok kreálása kínosan hosszú procedúra volt.
2. Hiába állítottam be a magyar nyelvet, a billentyűzeten kívül egyéb magyar vonatkozást nem képes magából kiizzadni.
3. 2 nyomtatóból 2-be tört bele a bicskája (1 Samsung és 1 Ricoh)
4. Frissítéseket talált, szám szerint 131-et, de egyet se bírt letölteni 3 óra alatt.
5. A hálózaton megosztott nyomtatóhoz való csatlakozás elhasal 0x0000000a hibával, közben valami Windows Update-t kerget.
6. Néha az egér egyszerűen kiakad.
7. A nyomtatók drivereinek letöltése után (hiába keresett online, semmit nem talált - apropo, ti láttatok már olyan esetet, amikor ez sikerült neki?), 2015-ben A: (!!!!!!) meghajtón akarja keresni a drivert. Szép regresszió... Mióta is? 20 éve?
8. Most épp újraindul. "Keep your PC on until this is done." 77 frissítés. Ezt mikor szedte össze? (Lásd 4-es pont.)

OnePlus One frissítés

Nemrég jelent meg a hivatalos CM12, és máris itt egy jókora frissítőcsomag YNG1TAS17L azonosítóval.
Az OTA frissítés után azonnal a hangvezérlés tanító felülete jelenik meg, azonban amint sokan panaszkodnak máris, taníthatatlan: folyamatosan arra panaszkodik, hogy nem "hallotta" az "OK OnePlus!" utasítást, amit ismételgetni kell neki.

Miért fogok előbb meghalni?

Mert rákényszerültem a Microsoft Visual Studio-ra, ahol autobackup, manuális mentegetések mit sem érnek, egy nap munka után elszállt a görény, és vitt mindent. A backup mappák, a projekt mappák, temp mappák, stb. mind-mind üresek. Mintha mindig is üresek lettek volna. Egy napi munka odalett.
Birka leszek, beee-beee, újra begépelem, mert nincs más megoldás (recovery, undelete se segített).

Csendesen kérdezem: ha mindez nem Windows alatt történik, mekkora flémelés lenne belőle?

Takarítás lelkes önjelölt fejlesztők után

Megkeresett a minap egy cég, hogy valamit folyton kiír az oldaluk, ami nem odavaló. "You have an error" valamit. Kiderült, hogy amellett, hogy világgá kürtölte a baját a szerencsétlen oldal, és elég részletes leírást adott az adatbázisról, még hetente le is másolgatták valakik a teljes adatbázist (SQL injection rulez), benne több ezer ügyfél minden adatával együtt.

Az ügyvezető nem értette, miért baj ez. A problémát mára sikerült orvosolni (ennél nyakatekertebb és logikátlanabb kódot ritkán láttam), és az adatbázis is kapott saját felhasználót az addig használt root helyett. Ja, és úgy nézem, az injektorok nem voltak szívbajosok. Vittek mindent. A szerveren található majdnem száz adatbázis tartalmát is...

NAV tanúsítvány - FRISSÜLT!

Próbálom megnézni, milyen szabályozások lesznek, erre kiderül, hogy valami f***tudja milyen Zrt adta ki a tanúsítványt. Komolyan, nem lehetne évi 4 dollárért egy igazán trusted hitelesítést venni?

UPDATE!!!!

Nini, mégis lehet ezt normálisan is. Ezek szerint valaki illetékes nézi a HUP-ot. Okos. ;)

Spam gyűjtemény

(Kicsit az elkeseredés és a kilátástalanság határára kerültem. Eléggé döcögős a projekt finanszírozása, és lövésem sincs, hogyan oldjam meg, pedig úgy látom, hasznos, amit csinálok.)

Pár száz IP-ről töltik rendszeresen a napi spam gyűjteményeket, jópár magyar IP is van köztük, ennek ellenére még soha senki egy szóval se köszönte meg.

Én csinálok valamit rosszul? Ha így megy tovább, sajnos 5 év után le kell majd állítani az egészet, mert a saját zsebből fenntartás kicsit luxus. Na jó, nagy levegő, és folytassuk a munkát.

Miui 6 - gyorsjavítás

Ha bizonyos oldalak nem elérhetőek, vagy szolgáltatások (főleg Google) nem működnek, indítsd újra a készüléket recovery módban, és adb-vel root-ként jelentkezz be, majd a /system könyvtárat csatold fel írhatóként.

Utána lépj be a /system/etc könyvtárba, és a hosts fájl tartalmát töröld a francba, kivéve az első sort:

127.0.1.1 fyt

Ezek után rebootolj, és láss csodát: minden működni fog.

Spamassassin Bayes közkincs

Évekkel ezelőtt létrehoztam egy kezdeményezést, most itt egy mellékága is. Minden éjfélkor lecsomagolom a bayes adatokat, amelyekkel fel lehet tölteni a frissen telepített spamassassint.


#!/bin/bash
wget http://artinvoice.hu/spams/bayesian.database.gz
gunzip bayesian.database.gz && sa-learn --restore bayesian.database
/etc/init.d/spamassassin condrestart
rm -rf bayesian.database
exit 0

Részletesebben angolul itt: http://artinvoice.hu/spams

Munin emlékeztető

Ha a munin-cgi-graph 500-as hibával elhasaltatja az apacsot, és a logban Connection reset by peer: mod_fcgid: error reading data from FastCGI server hibát látok, valamint a teszt cgi szkript lefut hibátlanul, akkor az a baj, hogy a munin-cgi-graph.log tulajdonosa a munin, és nem az apache, és nem tudja írni az apacs.

Ha tesztelni akarom a szkriptet, akkor "su - apache --shell=/bin/bash" -ban cli-ből futtatom a munin-cgi-graph-ot, és máris láthatom, hol a baj. Az fcgi nem részletezi a hibát, sajnos.