KoGa blogja

[KV] Megkaptam az oroszt

Korábbi regisztrációs blogbejegyzésem okafogyottá vált. Mivel tagja vagyok egy önkéntes mentőszervezetnek, időközben megkaptuk az oltást ennek keretében. A Sputnikkal oltottak, kis kar zsibbadáson kívül eddig semmilyen jelét nem tapasztaltam, se láz, se fejfájás, semmi egyéb tünet.

Az oltás a Margit kórházban volt. Szervezetten és viszonylag gyorsan ment de azért elég sok embert hívtak egy időpontra, a regisztráció során a papírt 4 helyen kérték el, ezen azért talán lehetett volna egyszerűsíteni. És a folyamatban számítástechnikai eszközt nem nagyon láttam, mindenhol papír alapú adminisztráció, ikszelgetés ment.

Egyébként felmerült bennem, hogy vajon a regisztrációs rendszer ezt az eshetőséget lekezeli, vagy azért hívni fognak oltásra? Vagy van lehetőség a regisztrációt visszavonni? Megannyi kínzó kérdés.

[KV] Regisztráltam kiváncsiságból

Külön email címet használtam erre a célra, kíváncsi vagyok hol fogom viszontlátni. A telefonszám kitöltésénél nem egyértelmű, milyen formátumot kell használni, de a nemzetközit (+36..) nem engedi. Viszont legalább 10 karakter hosszúnak kell lennie, tehát önmagában a telefonszám, vagy akár a körzetszám + telefonszám sem elegendő. A 06-al kezdődőt elfogadja, de az meg ugye semmilyen szabálynak nem felel meg, hiszen a 06 csak előhívó. Úgyhogy lehet találgatni, a mezőben minek kellene lennie. Ellenben fura módon a TAJ szám mezőre sikerült validációt rakni, még ha megfelelő formátumban de kamut írsz be, azt sem fogadja el.

Természetesen a regisztrációról semmilyen visszajelzés, megerősítő email, stb. nem jött.

Hitelbiztosítéki nyilvántartás

Hallott már valaki erről a trágyáról? Az hagyjuk, hogy valaki 2021-ben hogy adhat ki egy így kinéző weboldalt a kezei közül. De milyen már, hogy

1. Néhány egyszerű adat megadásával bárki lekérdezheti (GDPR helló)
2. Kötelező a regisztráció ha pl. lízingelni akarsz
3. A regisztrációhoz közjegyző kell (éljen az elektronikus ügyintézés, chipes személyi és egyebek)

https://hbny.mokk.hu

Vodafone nem akarja a pénzem

Szóval végre a Tré-komon kívül végre más is szolgáltat a lakóhelyemen. Igaz, hogy szintén T infrastruktúrán, de elégedett véleményeket olvastam, gondoltam adok egy lehetőséget nekik. Kértem a weboldalon keresztül egy visszahívást, meg is kerestek. Az értékesítő elmondta a hőségidős árat, majd mikor rákérdeztem, hogy hűségidő nélkülit tud-e, természetesen tudott... De kb. itt véget is ért a beszélgetés, lezárta annyival, hogy azt viszont az üzletben kell elintéznem, klikk. Miért nem lehet ezt ugyanúgy intézni? Ügyfélszolgálatra járni 2020-ban? Ennyire nem kell nekik az ügyfél, aki ráadásul többet fizetne ugyanazért?

Subject: Átvételi értesítő (Feladó: NAV, Dokumentum: Elfogadó nyugta - blablablab

Én értem, hogy biztonságos dokumentum kezelés, meg minden, de miért kell olyan visszaigazoló levelet küldeni, amiből:

- nem derül ki, hogy miről van szó

- tele van hashekkel, meg kódokkal ami senkit nem érdekel

- hiába egy sima webes felületen kattingattam, valami tárhelyről hadovál

Nem lehet ezt 2020-ban kicsit felhasználó barátabban? Mondjuk:

 

Tisztelt Ügyfelünk!

1%-ról való nyilatkozatát befogadtuk.

Köszi, Nav.

Frissítettem Oneplus 3-ról Redmi Note 5-re

RIP Oneplus. A korábban képernyő cserés Oneplus 3-am csütörtökön úgy tűnik végleg megadta magát. Korábban csak a képernyő teteje vált le egy kicsit, majd elkezdett az üzemmód váltó kapcsoló nem működni megfelelően (hiába kapcsoltam vissza némából, továbbra sem csörgött ki a telefon), végül teljesen megszűnt működni a kijelző...

Sürgősen szükségem volt egy új telefonra, ezért (persze ünnepnap előtti este) végigrohantam a plázákat, és a legjobb ár/érték arányúnak a Redmi Note 5 tűnt, ezért vettem egy ilyet. Nyilván ha több időm lett volna a beszerzésre, jobban szétnéztem volna, esetleg jobban megfelelő eszközt is találtam volna, de most így jött ki a lépés.

Bye-bye T

Felmondtam a Telekomnak. Már vagy egy éve használhatatlan volt az internet elérés amit adtak. Igaz (jó régi) szerződés szerint csak 20/20-as net volt benne, de az utóbbi időben néha gyakorlatilag semmit nem lehetett betölteni rajta. Érdekes módon az első néhány évben tökéletesen működött, pedig még IPTV is volt mellette a dróton.
Fura módon meg sem próbált az ügyintéző marasztalni, pedig mondtam direkt neki, hogy szerződést felmondani jöttem, de meggyőzhető vagyok. Hát nem akart meggyőzni, egy 10 ezer forintos csomagot ajánlott a mostani 12 ezres helyett.
Mivel nálunk nincs más, egyelőre marad a Telenor mobilnet. Tapasztalatok szerint ez sokkal jobban teljesít mint az eddigi drótos elérés. TV nem kell, nem nagyon néztem. De ha nagyon hiányolom, MindigTV még mindig van.

Windows lassulás agyhalál

Történt tegnap este hogy gyanútlanul böngészem a netet, Facebookozom, ez-az. Egyszer csak látványosan belassul a gép, a beviteli mezőben a karakterek másodperces késleltetéssel jelennek meg, az oldalak rohadt lassan töltődnek, stb. Jól van, van ilyen, ugyan a Task Manager nem mutat semmi különöset, de újraindítom a gépet.
Eredmény: semmi. Reboot után is ugyanez. Mondom jó, ideje volt megzakkanni a Windows 10-nek, elvégre már ki tudja mikor lett újra húzva, de először megnézem a háttértárakat HDSentinellel, hátha mutat valamit. Egy rendszer SSD-m van, jó régi Crucial M4, 100/98, az "adatos" HDD 100/100, semmi hiba. Na jó, újratelepítés, azért a HDD-t kivettem, láttunk már kutyán gatyát.
Rendszer szépen felmegy, programok feltelepít, böngésző belő, 10 perc után ugyanez a probléma... Task manager továbbra is semmit nem mutat, memória 24%-ban használt, proci 10%-ig néha felmegy, a gépelés mégis lagol. Most itt tartok :(

RIP OnePlus 3

Sikerült összetörni a kijelzőjét. Elég sok mindent túlélt, köszönhetően a gyári toknak, de most a zsíros kenyér jellegű betonra ejtést nem :( A tok esés közben kinyílt..
Élt 1 év 4 napot :( Na jó, igazából működik még, de a kijelző darabokra tört... intézem az RMA-t.

login.live.com

"Something went wrong and we can't sign you in right now. Please try again later."

Tényleg ennyire bonyolult egy működő logint megcsinálni? Nincs elég programozójuk? És nem csak most romlott el valami, rendszeresen ezt dobja...

Penny Hírlevél

Jön ez a spam... Eleve nem iratkoztam fel rá, nem is vásárolok ott soha. Ezt még betudom annak, hogy nagyon általános az e-mail címem, könnyen megadhatta valaki más véletlenül. Viszont, az miért jó, hogy a leiratkozás linkre kattintva egy olyan oldal jön be, ahol meg kell adni az e-mail címet? Ilyen bonyolult lenne egy id-t hozzácsapni az URL-hez? Az extra pont már csak, hogy ha beírom a címet, azt nem találja a rendszer, erről ékes angol nyelven tájékoztat is, tehát leiratkozni lehetetlen.

Olcsó storage készitése?

Melóban van egy halom, különböző méretű és állapotú HDD amik csak állnak. Arra gondoltam érdemes lenne belőle valami olcsó storage-ot összerakni. Nem lenne rajta semmi fontos, inkább csak tanulási céllal készülne. Az ihletet a Storage Pod-ok (https://www.backblaze.com/blog/open-source-data-storage-server/) adták, de persze ennél valami sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldásra gondoltam.
Az alapja lehetne egy sima PC ház, van olyan szabadon amibe belemegy 5-8 diszk. Persze ha olcsón lehet építeni valami nagyobb kapacitású dolgot, akár az is belefér. Ehhez kellene gondolom valami SATA kártya, ami ennyi diszket tud vinni, plusz szoftver. Sima linux LVM? Más? Megosztani NFS-el, esetleg iSCSI-n megfelelő lenne, a sebesség annyira nem szempont.

TvGO vajon működik bármivel?

Tegnap megpróbáltam TVGo-t nézni... nem fordul elő gyakran, de gondoltam ha már van ilyen szolgáltatás, miért ne... Windows 7 alatt sem voltak jó tapasztalatok vele, továbbra sincsenek frissen telepített Win 10-el:
Firefox: a plugin (2016-ban minek plugin videó nézéshez?) telepítése és kézzel való engedélyezése után úgy tűnik betöltődik a dolog, de nincs kép, csak feketeség.
Edge: Hibaüzenetet kapok, hogy a Chrome (wtf?) nem támogatott.
Ezek után Chrome-al természetesen meg sem próbáltam.
Tehát: működik ez bármivel?

LSI MegaQ...

Annyira bírom, mikor van egy hibaüzenet, de nem lehet kideríteni, mit is jelent.

Történt hogy már másodszor keményre fagyott egy szerver, látszólag diszk hibával. Mivel távoli gép és valamiért konzolon sem adott képet, csak a reset volt megoldás. MegaCLI logjában ilyesmi van:

Code: 0x000000b9
Class: 2
Locale: 0x04
Event Description: Enclosure PD 04(c None/p1) phy bad for slot 4
Event Data:
===========
Device ID: 4
Enclosure Index: 1
Slot Number: 255
Index: 4

Kösz. De ezzel nem lettem okosabb :( Ha már hibaüzenet, lehetne bővebb.
Arról nem is beszélve hogy slot 0-3 vannak diszkek, ez meg 4-et ír.

Informatika érettségi vs. továbbtanulás

Felvetődött bennem vén fejjel, hogy jó lenne egy diploma... ehhez persze felvételizni kell, amivel meg is próbáloztam a pótfelvételik alkalmával. Pofára ejtettek, miszerint a büdös életben nem fognak felvenni, ha nincs érettségim matematikából és fizikából vagy informatikából. Márpedig nincs... a középsuliban fizika tárgyunk nem is volt, informatikából pedig nem érettségiztünk hiszen szakmai tárgy volt, helyette 5. évben oklevelet kaptunk. Az létezik, hogy egy számtech. suli sikeres elvégzése és okj papír, tizensok év szakmai tapasztalat után nem tudok a szakmámban továbbtanulni, hacsak nem érettségizem újra? :)