Darkcomet blogja

Döglődő alaplap, vagy mi?

Tudom, valamilyen fórum topicba kellett volna kiraknom a kérdésem, de tanácstalan vagyok, hogy hol lenne helye.

A probléma a következő.

7 éves gép, Gigabyte P4 Titan 667 Series GA-8PE667 alaplap. Ma, amikor bekapcsoltam, halott volt az USB egerem a Linux Mint 17.1 elindítása után. USB eszközöket sem ismerte fel. ls usb-re "nincs ilyen eszköz" válasz érkezett. Próbáltam pendrivról behúzni rendszert (Puppy Thar 6 nulla valahányas) de a kezdeti boot után nem sikerült. Mintha az elején kapna elég feszkót, aztán meg semmit. Minden egyes elindítás után volt egy picit egér is, felvillant egy darabig, de aztán semmi.

Öregszem?

Ha szoktátok olvasgatni a bejegyzéseimet, biztosan feltűnt, hogy nem szoktam személyesebb, vagy bő lére eresztett posztokat írni. Néha egy link, vagy valami pár mondatos izé, aztán ennyi. Most sem lenne másképp, de valamilyen fajta igazolásra lenne szükségem, vagy lebarmolásra. Vagy akármire.

2004 óta használok, szigorúan házi felhasználásra linux disztrókat. Uhuval kezdtem, aztán próbálkoztam Ubuntuval, Fedorával, de főrendszernek Debian lett a vége. Mellette Archot is nyüstöltem, meg forkjait.

Szerettem bütykölni a rendszereket, szerettem belemászni a lelkivilágukba, feszegetni a határokat (pláne Debian alatt, amikor valami olyasmit kellett rászuszakolni forrásból, ami nem volt repóban, de már az UHU Linux is adott kihívásokat 1.2-es verzió alatt, pl. a bluetooth beüzemelése, meg sok minden más), és ugyan csak egy mezei home user vagyok, de teljesen jól elvoltam ezekkel a dolgokkal, élveztem a marháskodást. Lévén nem az informatika területén dolgozom, nekem ez lett a hobbim, egyfajta időtöltés, ami leköt, ami egyfajta szellemi kihívást is jelent számomra, a mindennapi melós rutinból kiszakítva.

Rangsorolási szignállá válik a mobilbarát megjelenítés.

A HWSW írása szerint jelentős előnyöket fog élvezni mobilon illetve tableten áprilistól a Google keresési szolgáltatásán egy adott oldal ha van neki mobilbarát verziója is.

www.hwsw.hu/hirek/53630/google-mobilbarat-rangsorolas-kereso.html

A Google egy oldalt is létrehozott, ahol tesztelni lehet weboldalakat mobilbarát megjelenés szempontjából. Link a HWSW írásába.

Nos, ez alapján a hup.hu igen gyenge lábakon áll. Ez részemről nem minősítés, mert Opera Mini alól remekül tudom használni, de normális mobilos böngésző alól gyakran tényleg kínlódás az egész oldal.

[Beta] Maxthon for Linux V0.9.0.31 Beta Released!

Úgy látom, nem volt erre felé hír, ezért gondoltam, jelzem. A Maxthon Browser 2014.1.7.-én kiadta a linuxos verzió első béta állapotú változatát. Ugye a Maxhton idáig elzárkózott a böngészőjének linuxra történő portolásától, de az Opera szarakodása után bejelentették, hogy mégis meglépik ezt. Úgy tűnik, a Kínaiaknak az elenyésző linuxos Opera tábor is fontos. És hogy mit kapunk érte? Nos, nálam ez a béta állapotú böngésző már gyakorlatilag fő browserré lépett elő az elmúlt hetekben. Szerintem mindenkinek megér egy próbát.

http://forum.maxthon.com/thread-7544-1-1.html

Csak úgy magamnak.

KDE 4, klasszikus értesítési sáv visszaállítása, a paneltálcás megoldás helyett.

/home/user/.kde/share/config/plasma-appletsrc

[AppletGlobals][plasma_applet_systemtray]
ShowJobs=false
ShowNotifications=false

plasma-desktop leállít majd újraindít.

Paths of Hate

Idézet:

"A lengyel Damian Nenow friss diplomás fiatalember, rendezte ezt a zseniális animációs kisfilmet.A (Paths of Hate) bejutott a legjobb tízbe, amely film esélyes az Oscarra is, a maga kategóriájában. Úgy látszik, gyűlölet, düh és harag nélkül nem lehet háborúzni eredményesen."

És a film:

http://auto.indavideo.hu/video/A_pusztito_1

A film hivatalos weboldala:

http://www.pathsofhate.com/en/

Elég döbbenetes alkotás, csak be ne darálja a srácokat a hollywoodi alomgyár gépezete.

A rendet keressük a káoszban.

Egy érdekes interjú jelet meg a minap az indexen Szemerédi Endre matematikussal, aki ugye Abel-díjat kapott a héten.

Van az interjúban egy érdekes rész, ami arról szól, hogy annak ellenére, hogy a Rutgers Egyetem számítástechnikai tanszékén dolgozik, nem ért a számítógépekhez.

"...Sőt bizonyítani tudom, hogy az emailjeimre a feleségem szokott válaszolni. Elolvasom ugyan a leveleimet, de a számológépet nem ismerem – illetve számítógépet, csak néha már ösztönösen számológépnek hívom.

Miért nem ért a számítógéphez? Idegenkedik tőle?