Rangsorolási szignállá válik a mobilbarát megjelenítés.

A HWSW írása szerint jelentős előnyöket fog élvezni mobilon illetve tableten áprilistól a Google keresési szolgáltatásán egy adott oldal ha van neki mobilbarát verziója is.

www.hwsw.hu/hirek/53630/google-mobilbarat-rangsorolas-kereso.html

A Google egy oldalt is létrehozott, ahol tesztelni lehet weboldalakat mobilbarát megjelenés szempontjából. Link a HWSW írásába.

Nos, ez alapján a hup.hu igen gyenge lábakon áll. Ez részemről nem minősítés, mert Opera Mini alól remekül tudom használni, de normális mobilos böngésző alól gyakran tényleg kínlódás az egész oldal.

Hogy ezzel mit akarok mondani? Igazából csak annyit, hogy így 2015 környékén már nem ártana egy mobilfelület a kedvenc oldalamnak. Ez nem durroggás a részemről, csupán csak egy észrevétel.

Hozzászólások

Remélhetőleg ez magával vonja majd a mobilbarát aloldalak fejlődését is a mostani WAP-szerű szintről. Ha most egy weboldal átirányít a "mobilbarát" verziójára, pánikszerűen keresni kezdem a "Switch to Full Site" gombot és perceket töltök azzal hogy visszakerüljek arra az oldalra ami működik is. Csípném, ha pár év múlva a látogatásom első két perce nem ezzel menne el.

Hatalmas +1

Amúgy igazából sok esetben nincs baj a weboldalakkal, csak egy normális zoom esetén szöveget ablakra tördelős böngészőt kellene már szállítania valamelyik mobil megoldás szállítónak...
Szerk. Ha nem is WAP, de XHTML szint...
- - - - - - - - - - - -
Karom erős, szívem bátor, Grabovoj-szám generátor!
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Nem mobilbarát verzió kell hanem mobilbarát megjelenés. Ezzel csak az a baj hogy ezen a google is elvérzik, pl. tableten a google images vagy a gmail teljesen máshogy működik, mindkettő esetében az az érzésem hogy sokkal butább mint a normál verzió. Sajnos ha visszaváltok normál nézetre akkor meg a js miatt lesz használhatatlan mindkét "oldal".

TBH sokszor ez az agyonhypeolt reszponziv dizajn sokkal rosszabb felhasznaloi elmenyt eredmenyez, mint a hoskor "mobilbarat" kinezetei (pl. m.hwsw.hu). Foleg akkor, ha a mobil definiciojaba beleveszek olyan eszkozoket is, amelyek okosnak csak nagy joindulattal nevezhetoek (pl. Sony Ericsson W800i).

Van, ahol sikerult eltalalni, hogy mobilon is jo UX legyen, de a legtobb esetben a reszponziv design nem valtja ki belolem a "hu, de kenyelmes" erzest. Elvisz az "elviselheto"-ig, de tovabb nem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Csakhogy ez vagyalom. A mobilos felulet mindenkeppen maskepp fog kinezni, egyszeruen azert, mert az egy kisebb kepernyovel rendelkezo platform, funkcioban pedig nem lehet teljes az azonossag, mert ha pl. sok adatot kell megjeleniteni egymas mellett (mert igy osszehasonlithato) azt nem tudod 1:1 replikalni mobilon, mert elvesz az osszehasonlithatosag.

En inkabb amellett vagyok, hogy legyen kulon mobilra optimalizalt verzio, ami _hasonlit_ az eredetire (dizajnban, szinben), viszont teljes mertekben maximalizalja a felhasznaloi elmenyt mobilon, nem kotik meg olyanok, hogy teljesen egyeznie kell az eredetivel.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

várható volt az okostelefonok elterjedésével ez is..

Hm, saját hobbioldalam persze elhasal, pedig szerintem egész mobilbarát: http://merretekerjek.hu

* A betűméret túl kicsi az olvasáshoz
* A linkek túl közel vannak egymáshoz

Most találgathatom hogy milyen linkekre gondol és mekkora betűméretet lát szemüveg nélkül a bot. :/