Nyizsa blogja

Szoftver-ergonómia Microsoft módra

A számológép egyike azon kevés applikációknak, amelyek a windows részei voltak már az 1.0 óta. Persze a windows 11 megjelenésével erre is ráfért egy ráncfölvarrás*. De milyen is legyen? Legyen nagy! Ez sikerült is, a 35 évig kb. zsebszámológép méretű... zsebszámológép meg is felelt mindenkinek, de most végre full HD-ben kapjuk.

Hogyan használd "okosan" az okos tv-t?

Ma már szinte minden háztartásban van okos tv. (Bevezető mondat, nem kell belekötni!) Lehet rajta Youtube-t nézni, USB-ről filmet lejátszani. De a lehetőségek itt korántsem érnek véget!

Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek megfordult a fejében, hogy itt egy okos eszköz ugyanazon az alhálózaton, mint a számítógépem, akkor miért kellene mindig a tv hátulján vakon keresgélni az USB portot? A Google szerint mások is szerették volna kényelmesebben használni az eszközeiket, de a kérdésekre szinte mindig az volt a válasz, hogy "vegyél Chromecastot".

Budapest, avagy szalad az idő.

Sziasztok. Tegnap fölmentem Budapestre, és megállapítottam, hogy bizony az idő nem áll meg. Sőt, inkább száguld. Gondoltam, le is írom az élményeimet.
Ott kezdődött, hogy föl kellett mennünk tesómmal ügyet intézni. Megbeszéltük telefonon, hogy a Váci utcába kell mennünk, szóval neki a legegyszerűbb a Nyugatiból metróval átmenni a Ferenciek terére, én meg Kelenföldről a 7-es busszal megyek ugyanoda, onnan meg már közel van.
Le is szálltam Kelenföldön, vettem jegyet, majd elkezdtem kóvályogni a buszok között. 7-est nem láttam egyet sem. Megszólítottam egy kósza sofőrt, aki épp lezárta az 58-as buszát, hogy sehol se látom a 7-es buszokat. Nem véletlenül, válaszolta ő, mivel az már nem közlekedik. Metró van helyette.
Jól van, irány a metró. Kicsit böngészgettem a térképet, hát nem is megy arra. Mi az, hogy helyette van? És ez még semmi, most tényleg Kelenföldtől a Keletiig megy a 4-es metró? Ennyi??? Erre költötték azt a rengeteg pénzt, meg... hány évig is épült?
Na mindegy, végül úgy döntöttem, hogy a 49-es villamossal elmegyek az Astoriáig, onnan meg már nincs messze. Megjött tesóm is, elkezdtünk sétálni a Váci utcán. A lányok csinosak, gondoltam majd szól tesóm, ha ott vagyunk. Szólt is, hogy szerinte rossz helyen vagyunk. Na, nézzük meg a címet még egyszer. Váci út. Fasza.
Na átsétáltunk, találkoztunk közben egy hölggyel, aki "csak pár perc"-et kért, valami marketing-mittudoménmire. Most nem jó, sietünk. Akkor később? Lehet, nem tudjuk, meddig tart. Ekkor szabályszerűen lebaszott minket, hogy neki ne süketeljünk, mondjunk időpontot, mert neki nincs ideje komolytalan emberekre. WTF???? Akkor csókolom.
Végül csak megérkeztünk, az ügyintézéses rész legalább simán ment, szépen elrendeztünk mindent. Mondom tesómnak, hogy itt van nem messze a Patkó Bandi, úgy emlékszek, hogy jó kis hely, igyunk meg valamit. Bementünk. Azóta étterem lett, kerthelyiséggel, meg minden, már nem az a hely, ahol hajnalban még lehet énekelni. Azért a sör jólesett a nagy melegben.
Utána irány a Nyugati, ahol láttuk, hogy még kb. 50 perc van a vonat indulásáig. Nem baj, gondoltam magamban, menjünk el a Borharapóba, én is úgy akadtam rá, hogy lekéstem a vonatot.
[flash]
Belekortyoltam a sörömbe, odaült mellém egy punk srác, elkezdtünk beszélgetni. Mondtam, hogy lekéstem a vonatot.
- Tényleg szegedi vagy? Figyelj már, van Szegeden olyan, hogy Cső utca?
- Van, persze.
- Tényleg? Basszus, barátnőm is szegedi, és el akatra velem hitetni, hogy a Cső utcában lakik, de nem létezik, hogy így hívjanak egy utcát. De akkor mégis?
- Hát, igen.
- Köszi! Akkor fölhívom, és kibékülök vele.
- Örülök, hogy segíthettem.
[cut]
Sétáltunk a Podmaniczky utcán, és az egyik hely nagyon ismerős volt, de nem az volt az, vagy mégis? Benéztem, egy idős úriember volt csak bent, csinos kis frizurával, tisztára Szondi két apródja. Szívélyesen invitál beljebb minket.
- Gyertek beee! Ide gyertek! Igyatok itteeen!
- Jó napot, mi egy olyan helyet keresünk, hogy Borharapó.
- Há ez aaaz! Há gyerteek! Végre egy igazi régi motoros! Én vagyok a kirááály!
A csapos srác elmondta, hogy már egy ideje Control a hely neve, és hétfőn pangás van, ha mi nem megyünk be, akkor csak a király van ott, szóval inkább a laptopot nyomkodja.
Megittuk a sört, tesóm fölült a vonatra, én meg gondoltam, ebédelek egy jót. 4-6 villamos, Budafoki út, húsbolt. Suli alatt nagyon finomakat ettem itt. Szerencsére nem kellett csalódnom. Nem tudtam eldönteni, hogy csülök vagy oldalas, végül mind a kettőt kértem. Nagymamám meg anyukám is finomakat süt, de itt valami hihetetlen jó, nem tudom, hogy csinálják.
A finom ebédet jólesik leöblíteni egy sörrel, gondoltam, szóval elindultam a Budafoki úton, gondoltam tartok egy kis múltidézést. Már messziről megláttam az Italcsarnok cégérét.
[flash]
Egy átmulatott éjszaka utáni nehéz reggelen szóltak a barátaim, hogy lemegyek-e velük az Icsába egy gyógysörre. Hát le, válaszoltam. Elkortyolgattuk, kellemesen hűtötte a bélt. A fal kb. 2.25 cm²-es kis négyzet alakú csempékkel volt borítva (innen a másik neve: Csempés). Ezek nagyrészt feketék voltak, de látszólag véletlenszerű helyeken piros, sárga és kék csempék tarkították. Látszólag véletlenszerű, írtam, nem véletlenül. Úgy másnaposan bambulva föl lehetett fedezni ismétlődő patterneket. A többiek azt mondták, hogy hülye vagyok.
[cut]
Bámultam be az Icsa ablakán, de patterneknek nyoma sem volt, csak létrákat meg diszpisvödröket láttam. Na, irány a Pikk Dáma. Csak pár méter.
Ott is valami Nanó vagy Noni vagy mi volt kiírva, de azért megismertem. Köszöntem a lánynak, aki épp dinnyét evett az egyik asztalnál.
- Szia, ez a Pikk Dáma, ugye?
- Hát, ez volt. Adhatok valamit?
- Egy sört kérek.
Kicsapolta, mondom nem leszek akkora bunkó, hogy ott ül egyedül, én meg egy másik asztalhoz ülök egyedül, szóval illően megkérdeztem:
- Nem baj, ha ide ülök?
- Nem, dehogy. - válaszolta, majd összeszedte a dinnyéjét, és bevonult a pult mögé. WTF????
Na mindegy, ott iszogattam egyedül, közben visszagondoltam az egyetemi évekre, hogy mennyit voltunk itt. Nem véletlenül, meg is kérdeztem:
- Van még akció?
- Hát van akció, most 280 a soproni.
- Ja, nem úgy, hanem vodkából, unicumból, Vilmosból és tequilából állandó egyet fizet, kettőt kap akció volt.
- Hát ez már nem az a hely.
- Jó, kösz.
Na ezt de sokszor igénybe vettük pedig!
[flash]
Hárman ültünk bent, elhatároztuk, hogy tequilázni fogunk. Egyikünk, aki a Dzsuva becenévre hallgatott, azt mondta, hogy ő Vilmost kér, mert a tequilának már a szagától elhányja magát. Jó, akkor kétszer két tequila meg két Vilmos.
Akkor volt, hogy valahogy válságba került a tejtermelés, és a gazdák a Parlament előtt a csatornába öntötték a tejet, vagy valami ilyesmi. Dzsuva szüleinek is voltak tehenei, vagy valahogy érintettek voltak, és ezt szépen ki is adta magából.
- ...mert a sok barom megveszi a boltban a dobozos tejet, de az már nem is igazi tej, abból mindent kivonnak, de a sok baromnak meg tökmindegy, mit iszik!
Közben megjöttek az italok, egészségünkre, só, megisz, citrom... de...
- Dzsuva, te mit ittál?
- Hát Vilmost. Mondom, hogy a tequilától rosszul vagyok.
- Nem, én ittam Vilmost! Szerintem összekeverték, te ittad meg a Tequilámat.
- Biztos nem, már rég rókáznék.
- Azért megszagolhatom a poharadat?
- Tessék.
- Na ez tequila volt.
- Á, nem létezik.
- De, pedig az volt!
- Nem, dehogy!
[cut]
Megittam a sört, aztán indultam a Deák térre, egy barátommal találkoztam, ha már följöttem, fussunk össze, rég találkoztunk. Menjünk a Gödörbe, javasolta. Beleegyeztem.
Hát, nem rossz, nem rossz, de a jó az nem ilyen. :)) Rengeteg ember, jó, a lányok csinosak, csak rettentő nagy volt a tömeg. A barátom szerint ez semmi, hétvégén sokkal többen vannak. Érdekes, gondoltam magamban, pedig 600 Ft egy fröccs. Mondjuk az almapálinka finom volt.
Aztán átmentünk még pár helyre, de elég hasonlóak voltak, rettentő drágák, rettentő sok emberrel. Meg is beszéltük, hogy ha Veszprémben vagy Szegeden találkozunk, akkor én választok helyet. De legalább jól elbeszélgettünk, régóta nem találkoztunk. Végül még a vonatot is elértem, szóval minden jól alakult. Csak rájöttem, hogy szalad az idő.

Utcazene, Veszprém, 2013

Az idén újra kimetünk, pár év kihagyás után. Jázmin már 2.5 éves, igazi partyarc, a sörfesztiválon is nagyot mulattunk. Szerdán inkább a Balatonpartra mentünk, csütörtökön meg volt egy kis láza (napszúrás?), de péntekre már minden oké volt.
Jázmin miatt ugye a késő esti programokat kilőttük, szóval csak az indulók közt mazsoláztunk. Itthoni meghallgatás után nekem legjobban a Mayberian Sanskülotts tetszett, mégpedig ez a daluk. A színpadon viszont szerintem nem hozták a hangulatot, vagy a hangosítás nem volt jó, vagy nem tudom.
A Heads viszont nagyon megtetszett, kicsit Doors-feelingje volt, legalábbis az utolsó pár daluknak, amit pénteken hallottam. El is határoztam, hogy szombaton megnézem megint őket. Ekkor viszont rövidebb műsoruk volt, és Szabó Levente más elfoglaltsága miatt beugró énekessel. Azért ő is jó volt, de a teljesen más hangszín az egésznek teljesen más hangulatot adott. A banda jellegzetessége még a csákánygitár, amit az egyik tag saját maga készített, és szól is rendesen. A Promised Land című daluk kifejezetten tetszett.
Másik, akik még tetszettek, a Headbengs. Jó kis pörgős zene, jó szövegek, fesztiválhangulat. Vándor című daluk.
Szóval mindent összevetve jó volt, jövőre is megyünk, ha minden jól megy.

UPC hűségidő.

Sziasztok.
A következő problémám van: az UPC szolgáltatja a tvt és az internetet (valahogy így alakult), eddig kb. elvoltunk, mondjuk nem felhőtlenül.
2-3 hónapja ismét árat emeltek, akkor azt gondoltam, hogy oké, jövőre lejár a hűség, aztán érzékeny búcsút veszünk egymástól. Ma a feleségem beszélt velük, ahol azt mondták neki, hogy nem jövőre, hanem majd a következő évben jár le, mivel megszüntették az 1 éves hűséges konstrukciókat, és szépen átraktak mindenkit 2 évesbe.
Ezen én nagyon megdöbbentem. Szerződésmódosítás természetesen nem történt. Arra gondoltam, hogy szép csöndben módosították az ÁSZF-et, és mivel nem olvasgatom naponta, automatikusan érvényesnek ismertem el magamra nézve (szerintük). A fogyasztóvédelem a szerződésmódosításról azt írja, hogy "Ugyanakkor minden esetben szükség van kifejezett elfogadásunkra, ha a módosítás számunkra (a díjak emelésén kívül más) többletterhet eredményezne, illetve új, vagy kiegészítő szolgáltatás megrendelését jelentené." Vagyis szerintem explicit módon föl kellett volna hívniuk bennünket, hogy elfogadjuk-e a hűségidő meghosszabbítását.
Szóval most tanácstalan vagyok. Ilyet lehet csinálni?

Nincs már windowsom

Jó ideje már (~6 éve) dual bootos volt a számítógépem, az egyik vinyón egy XP, a másikon egy Debian lakott, ez utóbbi már Sarge óta. Az XP-t nem is tudom mikor bootoltam utoljára, 4 éve talán.
Egy ideje (hónapok óta) olyan jelenséget tapasztaltam, hogy a gép alig akart bekapcsolódni, megállt a "Loading GRUB" feliratnál. Kikapcs, majd újra bekapcs után elindult. Később több kikapcs-bekapcs kellett, de ha egyszer elindult, ment hetekig. Emiatt először a grub2-re gyanakodtam (nemrég váltottam grub1-ről), de egyszer kipróbáltam Knoppixszal is, és a hardware fölismerős résznél nagyon sokáig állt. Ekkor kezdtem sejteni, hogy itt gond lesz.
Jól van, gondoltam magamban, van a SMART, majd az megmondja a tutit. Hát, nem. Mindkét vinyót tökéletesnek nyilvánította. Rövid teszt, hosszú teszt, minden. Ekkor elkönyveltem, hogy mégis a grub2.
Nemrég leportalanítottam a gépet, és valami hirtelen ötlettől vezérelve lehúztam az XP-s vinyót. Bekapcsoláskor nem tapasztaltam az addig megszokott lassulást, igaz nem is bootolt, mert a másik vinyón nem volt grub. Na mondom, megvan a hiba forrása, visszadugtam, lementettem róla a fontosabb cuccokat (nem volt sok, ami 4 évig nem kellett, anélkül megleszek ezután is), majd szépen elhatároztam, hogyha lesz időm, kiveszem. Természetesen nem lett.
A napokban viszont egy vihar után (amikor ugye kikapcsoltam, biztos ami biztos) a szokásosnál is tovább tartott bekapcsolni a gépet. El is határoztam, hogy hétvégén lerendezem.
Nem így lett, szerdán szólt Reni, hogy nem tud bejelentkezni. gdm után csak egy kék képernyő volt (nem az :) ), meg az egérkurzor. Kikapcs, majd újra bekapcs után ment, de délután nekiálltam azért.
Gondoltam némi 0-t ráeresztek a /dev/zero-ból. El is kezdte, de aztán nagyon unreszponzív lett az Xfce. Annyira, hogy csak az egérkurzor mozgott. Nem baj, gondoltam magamban, megnézem konzolban, hogy mit csinál már. Ctrl-Alt-F1, bejelentkezés, dmesg, hát szépen írogatta az I/O errorokat. Na mondom, akkor beigazolódott. Ám egyszer csak pánikba esett a kernel, és ettől le is halt az egész gép. Na jól van, kikapcsoltam, lehúztam a kábeleket a vinyóról, majd bekapcs.
Hiba nélkül elindult, 30 s alatt bejött a gdm is.
Bejelentkezés után minden úgy volt, ahogy hagytam, minden működött, minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, mindenki meg volt elégedve.

Újra itt a vizsgaidőszak, és az új Neptun is, persze.

Nos hát, ismét eljött az évnek ez a szakasza, ami sokaknak a beiglit és a csillagszórót juttatja eszébe. Engem (és szerintem itt még sok más olvasót is) nem csak ezek a dolgok foglalkoztatnak¹. Jön a vizsgaidőszak, tehát menetrendszerűen itt egy új Neptun verzió². Ami azért jó, mert már nincs leckekönyv se, vagyis mi nem kapjuk meg, szóval a jegyeinket rábízhatjuk mindannyiunk kedvenc tengeristenére.

Utcazene, Veszprém, 2009

Hát, ez is megvolt. Most szerencsére több minden valósult meg a terveimből, mint tavaly. Az időjárás idén a másik véglet szerint alakult, vagyis dögmeleg volt, kivéve szombatot, amikor a délutáni eső miatt kellemes hűvös volt. Ennek örömére pálinkáztunk meg boroztunk. De ne szaladjunk ennyire előre, csak szépen sorjában!
Csütörtökön indult a fesztiválozás a Méhek együttes pörformanszával. Sajnos a többi színpadról dübörgő dob+basszus miatt nem tudtak olyan dinamikát produkálni, mint amit szoktak, de így is élvezetes volt a föllépésük. Utánuk a Kistehén tánczenekar volt a terv, de míg sört vettünk, elkezdett játszani egy hosszú hajú srác. Ott is ragadtunk egy időre, nagyon tetszettek a dalai. Mint később kiderült, ő Nano Stern, egy chilei srác, akinek a nagyapja magyar volt. El is határoztuk, hogy mindenképp megnézzük valamelyik nap, majd átmentünk a nagyszínpadhoz, ahol már elkezdődött a Kistehén tánczenekar műsora. Hasonlóan jó volt, mint tavaly, ezúttal ugye eső nélkül.
Hazafelé még hallgattunk ilyen zenélgető emberkéket, de az fölháborító, hogy amint vége a koncerteknek, bezár a sörösbódé. Szóval nemsoká hazamentünk, meg másnap melózni is kellett. Ami különben rossz volt, mert kissé fáradt voltam, meg meleg is volt. Utána azért a hazaúton megittunk pár frissítő fröccsöt, az viszont nagyon jólesett. Kis szundítás után indult a pénteki nap.
Ahogy elhatároztuk előző nap, Nano Stern volt az első fellépő, akit megnéztünk. Nem csalódtunk, nagyon jó volt. Utána ugyanott a La Tresca együttes következett. Praktikus, nem kell elmozdulni se, gondoltam én. Valójában Asszony megéhezett, úgyhogy az egész belvárost begyalogoltuk egy lángosért. Mindegy, visszaértünk időben. A La Tresca egy olasz együttes, de a dalaik emlékeztetnek az ír népzenére, amit egy fuvolás és egy hegedűs is megtámogat. Nagyon jó kis bulizós, pörgős zenét játszanak, hallgassátok meg őket! Aztán összefutottunk Asszony kollégájával, akivel még elsörözgettünk. Már rutinosabbak voltunk, mint előző nap, ugyanis a non-stop ugye jellegéből adódóan nem zár be, és ott van sör. Valóban volt is, csak a hőmérséklete nem volt optimális. Azért az egyik hűtőláda aljában találtunk viszonylag hűvösebbeket. A késői időpontnak előnye is volt: egyáltalán nem volt tömeg. Leültünk a közben üressé vált padokra, és megvitattuk a sportot, melltartókat, iskolát, meg minden egyebet. Így zárult a pénteki nap.
Szombaton ugye későn keltünk. Kora délután szörnyű vihar tombolt, egy darabig azt hittem, hogy a fesztivál maradékát is elmossa, de nem, 7 óra körül már nem esett, illetve néha-néha csöpörgött még, de nem volt vészes. Viszont a Bijou kb. 1 órát késett miatta. De megérte várni (meg ott volt mellettünk a borkimérés meg a pálinkabolt is). Szilvi a szokásos otthonkájában volt, és kicsit fázott még az elején, de a csapat egyik tagja szorgalmasan hordta neki a pálinkákat. Szóval ő is, mi is jól éreztük magunkat.
A terv a Quimby volt a végére, de ahogy elindultunk a nagyszínpad felé, eltérültünk, és végül megint a La Tresca koncertjén kötöttünk ki. De nem baj, megint nagyon jók voltak.
A végén visszamentünk pálinkáért, mert Asszony fázott, én meg szomjas voltam. Itt is zártak, aminek az lett a következménye, hogy a megnyitott üveg borokat végkiárusították. Így tettem szert 1.5 üvegnyi borra 1000 Ft-ért. Ezzel lepecóztunk egy társasághoz, akik még zenéltek, vagyis egy srác gitározott, a tömeg meg énekelt. Jó kis hangulatos volt.
Hát ez történt az idén, jöhetne a záró gondolat, de nem jön még, merthogy az Utcazene lehet, hogy véget ért, de a történet még nem! Vasárnap reggel ugyanis Asszony gyengélkedett, amire én azt javasoltam, hogy igyunk pálinkát, az helyreteszi. Így is történt. Aztán biztos, ami biztos, ittunk még egyet, meg ha már benne voltunk, akkor sört is. Aztán zenét is csiholtam, meg táncoltunk is, szóval klassz volt. Most meg fáradt vagyok.

Tomb Raider Anniversary demo

Eszembe jutott, hogy régen milyen klassz volt a Tomb Raider, gondoltam, hátha van valami hasonló jellegű játék. Találtam is egy openRaider nevű valamit, de ez majdnem 5 éves, és úgy tűnik, hogy halott. Viszont letöltöttem a Tomb Raider Anniversary demot innen, gondoltam, egy próbát megér... és láss csodát, elsőre, (majdnem) minden gond nélkül elindult Wine alatt! A "majdnem" azt jelenti, hogy bevillantak olyan tereptárgyak is, amik más tereptárgyak mögött voltak. A Reflections kikapcsolása után ez a zavaró jelenség is megszűnt.
Jó szórakozást!
Amúgy:
lenny/sid
Linux debian 2.6.22-3-k7 #1 SMP Sun Feb 10 21:04:14 UTC 2008 i686 GNU/Linux
OpenGL version string: 1.5.8 NVIDIA 96.31
ii wine-bin 0.9.53-1+b1

Hajrá, Petőfi!

Kb. 1 hónapja arra hívta fel a figyelmemet a kollégám, hogy míg én szabadságon voltam a vizsgaidőszak miatt, a Petőfi rádió jelentős arculatváltáson ment keresztül. És valóban: nagyon klassz, máshol nem hallható dalokat sugároznak. Sok régi kedvencem mellett egy csomó új dal is hallható, melyeket műfajilag elég nehéz besorolni. A nálam okosabbak ezt "rétegzené"-nek nevezik.