Apache

Automatikus TLS tanúsítványkezelés érkezik az Apache webszerverbe

Címkék

A Let's Encrypt bejelentette, hogy a TLS tanúsítványok kezelésére szolgáló ACME protokollt natívan fogja támogatni a népszerű Apache HTTP szerver (

httpd

) az új

mod_md

modul révén. Ezáltal még egyszerűbbé válik a tanúsítványok beszerzése és megújítása, mert nem lesz szükség további ACME kliensek használatára (pl. Certbot). A Let's Encrypt reméli, hogy a jövőben több tanúsítvány-kibocsátó (CA) is implementálni fogja a protokollt, megkönnyítve az üzemeltetők munkáját.

A projektet a Mozilla finanszírozza a Mozilla Open Source Support (MOSS) program keretében. A modul jelenleg a

httpd

fejlesztői ágában érhető el (illetve a GitHubon), de a tervek szerint be fog kerülni a stabil

2.4.x

ágba is. Egy rövid demó videó itt tekinthető meg.

Szétnyíló iPhone 8 Plus-ok képei borzolják a kedélyeket

Címkék

iPhone 8 Plus reportedly splits open while charging, another claimed to arrive in same state https://t.co/hsszeogIng pic.twitter.com/aiCMMekPgv

— 9to5Mac  (@9to5mac) September 29, 2017 #onhup

Az interneten két olyan beszámoló bukkant fel, amiben a tulajdonosok arra panaszkodnak, hogy szétnyílt az iPhone 8 Plus készülékük. Egyiknek töltés közben (gyári töltővel és gyári kábellel) egyszer csak elvált a kijelző a készülék házától, a másiknak a készüléke már eleve így érkezett. Egyelőre több esetről nem tud az Apple, ami vizsgálja az ügyet. Részletek itt.

Apache OpenOffice 4.1.0

Címkék

Az Apache OpenOffice projekt nevében Juergen Schmidt "release manager" tegnap bejelentette az Apache OpenOffice 4.1.0 elérhetőségét. A kiadás egy ún. minor, azaz kisebb, karbantartási kiadás, amelyben leginkább hibajavítások találhatók. A hibajavítások mellett két új funkció, fejlesztés is érkezett. Az egyik az iAccessibility2 beépítése, amely főként a mozgásukban korlátozott felhasználóknak lesz nagy segítség. A másik előrelépés az, hogy a projekt OS X-en 64 bitre váltott.

Részletek a bejelentésben. A kiadási megjegyzések dokumentum itt olvasható. Letölthető innen.

Befejeződik az Apache HTTP Server 2.0-s sorozatának karbantartása

Címkék

Az Apache Software Foundation és az Apache HTTP Server Project bejelentette az Apache HTTP Server 2.0-s sorozatának utolsó karbantartási és hibajavító verzióját. A 2.0.65-ös kiadásban számos (de nem az összes) olyan hibát javítottak, amelyet a 2.2-es és 2.4-es sorozatban már korábban fixáltak. A 2.0-s sorozat használóinak érdemes mielőbb frissíteni a 2.2-es vagy 2.4-es sorozatok valamelyikére.

Részletek a bejelentésben.

Új logót keres az Apache az OpenOffice 4.0-hoz

Címkék

Logót keres az Apache OpenOffice

Az Apache fennhatósága alá beköltözött OpenOffice projekt 4.0-s kiadásához egy friss, megújult kinézetetű logót kerestek. A közzétett felhívásra több mint 40 javaslat érkezett. A beküldött munkákat a közösséggel véleményeztették, az eredményt közzétették. A legjobb értékelést kapott logókat összegyűjtötték és a közösség elé tárták. Ezen logók szerzői a visszajelzések alapján javíthatják még művüket és az átdolgozott változatokat beküldhetik. Végül az Apache OpenOffice projekt átnézi a beérkezett munkákat, megvitatják őket és kiválasztják közülük az új logót.

Apache HTTP Server 2.4.3

Címkék

Az Apache Software Foundation bejelentette, hogy elérhető az Apache HTTP Server 2.4.3-as kiadása. A 2.4.3 alapvetően egy biztonsági és hibajavítási kiadás, amelyben két biztonsági hiba (CVE-2012-3502, CVE-2012-2687) került javításra. Letölthető innen. Részletek a bejelentésben.

Új szponzorok az Apache Software Foundation mögött

Címkék

A Twitter Engineering blogján a napokban kifejtette, hogy mint cég, milyen fontos számukra a nyílt forrás. Számos Twitter projekt nyílt forráson alapul, így a vállalat open source iránti elkötelezettsége egyre nő. Éppen ezért a Twitter úgy döntött, hogy beáll az Apache Software Foundation hivatalos támogatói közé. A bejelentés fényét egy kissé fakítja, hogy a Twitter mindössze bronz fokozatú (évi 5000 dollár támogatás) támogatója lett az ASF-nek, miközben például a Yahoo, Microsoft, Google, Facebook platina támogatók (évi 100 000 dollár támogatás).

Az ASF bejelentette, hogy a Twitter mellett a Huawei és a GoDaddy is belépett a támogatói közé ezüst fokozatú (évi 20 000 dollár támogatás) támogatóként.

Több mint hat év után új "major" Apache HTTP Server kiadással állt elő az ASF

Címkék

Az Apache Software Foundation ma bejelentette, hogy kiadta az Apache HTTP Server 2.4-es kiadását. Az 1996. áprilisa óta az internet No. 1 webszerverének számító Apache HTTP Server éppen 17. születésnapját ünnepli. Az ASF utoljára 2005. december 1-én jelentkezett "major" HTTP Server kiadással, mikor is elérhetővé tette a 2.2-es verziót. Újdonságok a 2.4-es kiadásban:

ASF: az Apache OpenOffice.org nincs veszélyben

Címkék

Az Apache Software Foundation (ASF) a napokban egy állásfoglalást tett közzé, amelyben leírta, hogy az Oracle által az Apache-nak a nyár folyamán átadott OpenOffice.org kódbázissal minden rendben van. Az ASF azt befogadta az Apache Incubator-ba és annak keretein belül viseli gondját az immár Apache OpenOffice.org névre hallgató projektnek. Az Apache megjegyzi, hogy a szem előtt levő más termékekhez hasonlóan, az Apache OpenOffice.org jövőjével kapcsolatban is vannak spekulációk, találgatások. Az alapítvány szerint nemrég destruktív kijelentések hangzottak el mind a FOSS közösség egyes tagjai, mind az eredeti OpenOffice.org termék korábbi fejlesztőinek szájából, azt sugallva, hogy az Apache OpenOffice.org projekt elhalt. Az ASF ezt cáfolandó kijelentette, hogy az Apache OpenOffice.org nem forog veszélyben. Az ASF szerint több mint 70 projekt commiter dolgozik közösen azon, hogy biztosítsa az Apache OpenOffice.org jövőjét.

Az ASF egyben gratulált a LibreOffice közösségnek a projekt első évében elért sikerekhez. Az ASF közleménye elolvasható itt.