Apache

Automatikus TLS tanúsítványkezelés érkezik az Apache webszerverbe

 ( RaptoR | 2017. október 18., szerda - 16:10 )

A Let's Encrypt bejelentette, hogy a TLS tanúsítványok kezelésére szolgáló ACME protokollt natívan fogja támogatni a népszerű Apache HTTP szerver (httpd) az új mod_md modul révén. Ezáltal még egyszerűbbé válik a tanúsítványok beszerzése és megújítása, mert nem lesz szükség további ACME kliensek használatára (pl. Certbot). A Let's Encrypt reméli, hogy a jövőben több tanúsítvány-kibocsátó (CA) is implementálni fogja a protokollt, megkönnyítve az üzemeltetők munkáját.

A projektet a Mozilla finanszírozza a Mozilla Open Source Support (MOSS) program keretében. A modul jelenleg a httpd fejlesztői ágában érhető el (illetve a GitHubon), de a tervek szerint be fog kerülni a stabil 2.4.x ágba is. Egy rövid demó videó itt tekinthető meg.

Szétnyíló iPhone 8 Plus-ok képei borzolják a kedélyeket

 ( trey | 2017. szeptember 30., szombat - 8:32 )

Az interneten két olyan beszámoló bukkant fel, amiben a tulajdonosok arra panaszkodnak, hogy szétnyílt az iPhone 8 Plus készülékük. Egyiknek töltés közben (gyári töltővel és gyári kábellel) egyszer csak elvált a kijelző a készülék házától, a másiknak a készüléke már eleve így érkezett. Egyelőre több esetről nem tud az Apple, ami vizsgálja az ügyet. Részletek itt.

Apache OpenOffice 4.1.0

 ( trey | 2014. április 30., szerda - 10:47 )

Az Apache OpenOffice projekt nevében Juergen Schmidt "release manager" tegnap bejelentette az Apache OpenOffice 4.1.0 elérhetőségét. A kiadás egy ún. minor, azaz kisebb, karbantartási kiadás, amelyben leginkább hibajavítások találhatók. A hibajavítások mellett két új funkció, fejlesztés is érkezett. Az egyik az iAccessibility2 beépítése, amely főként a mozgásukban korlátozott felhasználóknak lesz nagy segítség. A másik előrelépés az, hogy a projekt OS X-en 64 bitre váltott.

Részletek a bejelentésben. A kiadási megjegyzések dokumentum itt olvasható. Letölthető innen.

Befejeződik az Apache HTTP Server 2.0-s sorozatának karbantartása

 ( trey | 2013. július 15., hétfő - 13:50 )

Az Apache Software Foundation és az Apache HTTP Server Project bejelentette az Apache HTTP Server 2.0-s sorozatának utolsó karbantartási és hibajavító verzióját. A 2.0.65-ös kiadásban számos (de nem az összes) olyan hibát javítottak, amelyet a 2.2-es és 2.4-es sorozatban már korábban fixáltak. A 2.0-s sorozat használóinak érdemes mielőbb frissíteni a 2.2-es vagy 2.4-es sorozatok valamelyikére.

Részletek a bejelentésben.

Új logót keres az Apache az OpenOffice 4.0-hoz

 ( trey | 2013. május 13., hétfő - 17:05 )

Logót keres az Apache OpenOffice

Az Apache fennhatósága alá beköltözött OpenOffice projekt 4.0-s kiadásához egy friss, megújult kinézetetű logót kerestek. A közzétett felhívásra több mint 40 javaslat érkezett. A beküldött munkákat a közösséggel véleményeztették, az eredményt közzétették. A legjobb értékelést kapott logókat összegyűjtötték és a közösség elé tárták. Ezen logók szerzői a visszajelzések alapján javíthatják még művüket és az átdolgozott változatokat beküldhetik. Végül az Apache OpenOffice projekt átnézi a beérkezett munkákat, megvitatják őket és kiválasztják közülük az új logót.

Apache HTTP Server 2.4.3

 ( trey | 2012. augusztus 22., szerda - 17:53 )

Az Apache Software Foundation bejelentette, hogy elérhető az Apache HTTP Server 2.4.3-as kiadása. A 2.4.3 alapvetően egy biztonsági és hibajavítási kiadás, amelyben két biztonsági hiba (CVE-2012-3502, CVE-2012-2687) került javításra. Letölthető innen. Részletek a bejelentésben.

Új szponzorok az Apache Software Foundation mögött

 ( trey | 2012. április 25., szerda - 11:01 )

A Twitter Engineering blogján a napokban kifejtette, hogy mint cég, milyen fontos számukra a nyílt forrás. Számos Twitter projekt nyílt forráson alapul, így a vállalat open source iránti elkötelezettsége egyre nő. Éppen ezért a Twitter úgy döntött, hogy beáll az Apache Software Foundation hivatalos támogatói közé. A bejelentés fényét egy kissé fakítja, hogy a Twitter mindössze bronz fokozatú (évi 5000 dollár támogatás) támogatója lett az ASF-nek, miközben például a Yahoo, Microsoft, Google, Facebook platina támogatók (évi 100 000 dollár támogatás).

Az ASF bejelentette, hogy a Twitter mellett a Huawei és a GoDaddy is belépett a támogatói közé ezüst fokozatú (évi 20 000 dollár támogatás) támogatóként.

Több mint hat év után új "major" Apache HTTP Server kiadással állt elő az ASF

 ( trey | 2012. február 21., kedd - 17:30 )

Az Apache Software Foundation ma bejelentette, hogy kiadta az Apache HTTP Server 2.4-es kiadását. Az 1996. áprilisa óta az internet No. 1 webszerverének számító Apache HTTP Server éppen 17. születésnapját ünnepli. Az ASF utoljára 2005. december 1-én jelentkezett "major" HTTP Server kiadással, mikor is elérhetővé tette a 2.2-es verziót. Újdonságok a 2.4-es kiadásban:

ASF: az Apache OpenOffice.org nincs veszélyben

 ( trey | 2011. október 18., kedd - 18:40 )

Az Apache Software Foundation (ASF) a napokban egy állásfoglalást tett közzé, amelyben leírta, hogy az Oracle által az Apache-nak a nyár folyamán átadott OpenOffice.org kódbázissal minden rendben van. Az ASF azt befogadta az Apache Incubator-ba és annak keretein belül viseli gondját az immár Apache OpenOffice.org névre hallgató projektnek. Az Apache megjegyzi, hogy a szem előtt levő más termékekhez hasonlóan, az Apache OpenOffice.org jövőjével kapcsolatban is vannak spekulációk, találgatások. Az alapítvány szerint nemrég destruktív kijelentések hangzottak el mind a FOSS közösség egyes tagjai, mind az eredeti OpenOffice.org termék korábbi fejlesztőinek szájából, azt sugallva, hogy az Apache OpenOffice.org projekt elhalt. Az ASF ezt cáfolandó kijelentette, hogy az Apache OpenOffice.org nem forog veszélyben. Az ASF szerint több mint 70 projekt commiter dolgozik közösen azon, hogy biztosítsa az Apache OpenOffice.org jövőjét.

Az ASF egyben gratulált a LibreOffice közösségnek a projekt első évében elért sikerekhez. Az ASF közleménye elolvasható itt.

Apache HTTP Server 2.2.21

 ( trey | 2011. szeptember 14., szerda - 19:51 )

Az Apache Software Foundation és az Apache HTTP Server Project ma bejelentette a népszerű, nyílt forrású HTTP szerver, az Apache HTTPd 2.2.21-es kiadását. A kiadás elsősorban karbantartási kiadás, azaz főként hiba- és biztonsági (CVE-2011-3348, CVE-2011-3192) javításokat tartalmaz. Mivel a fejlesztők ezt a verziót tartják az Apache HTTPd legjobb verziójának, minden felhasználónak érdemes mihamarabb frissítenie. Részletek a bejelentésben.

Apache HTTP Server 2.2.20

 ( trey | 2011. augusztus 31., szerda - 7:42 )

Az Apache Software Foundation és az Apache HTTPD projekt bejelentette, hogy elérhető az Apache HTTP Server ("Apache") 2.2.20-as kiadása. A kiadás elsősorban bugfix kiadás, amelyben javították a CVE-2011-3192 DOS hibát. A projekt szerint ez a jelenleg elérhető legjobb Apache 2.2.x verzió, így mindenkinek ajánlott mielőbb frissíteni. A projekt web- és letöltési oldala még a 2.2.19-es verziót tartalmazza, de a bejelentés és a mirrorokon a kátránylabdák szintén (httpd-2.2.20.tar.gz | md5 | sha1).

Subversion 1.7 beta2

 ( g_gaboo | 2011. július 31., vasárnap - 8:30 )

Elérhető a régóta várt Apache Subversion 1.7 béta változata. Az új változat két területen hoz jelentős változást: gyorsabb http protokoll megvalósítás (HTTPv2) és gyorsabb lokális adat kezelés (WC-NG).

Az Apache OpenOffice.org projektnek adományozza az IBM a Lotus Symphony-t

 ( trey | 2011. július 14., csütörtök - 19:29 )

Nem sokkal azután, hogy az Oracle bejelentette, az OpenOffice.org irodai programcsomag feletti ellenőrzést átadja az Apache Foundation-nek, az IBM részéről Rob Weir azt közölte, hogy az Apache OpenOffice.org projektnek adományozzák a OOo-ra épülő Lotus Symphony 'standalone' verzióját Apache 2.0 licenc alatt. Ezzel szemmel láthatóan az IBM az AOOo (Apache OpenOffice.org) mellett tette le a voksát, szemben The Document Fondation felügyelete mellett fejlődő LibreOffice-szal.

Apache inkubátor projekt lesz az OpenOffice.org

 ( trey | 2011. június 14., kedd - 8:36 )

Mint az ismert, az Oracle az Apache felügyelete alá akarta helyezni az OpenOffice.org fejlesztését. 2011. június 1-én Luke Kowalski az Oracle részéről beküldte az OOo-t inkubátor jelöltnek az incubator-general levlistára. A javaslat hosszú szálat generált a listán. A kérdés az volt, hogy az Apache az Oracle által felkínált OOo-t befogadja-e inkubátor projektként. A kérdést szavazásra bocsátották. A szavazás pénteken indult és vasárnapig tartott. Az eredmény: elsöprő többség a befogadás mellett döntött. Ez azt jelenti, hogy az OpenOffice.org megy az Apache felügyelete alá.

Netcraft: webszerverek piaci részesedése 2011 júniusában

 ( trey | 2011. június 8., szerda - 16:15 )

A NetCraft közzétette 2011. júniusi webszerver felmérésének eredményeit. Az ehavi eredményeket 346 004 403 weboldaltól érkezett válasz alapján közölte a cég.

HTTP szerverek piaci részesedése hostnevek tekintetében 2011/06

Dokumentumokat kérnek az Apache Foundation-től az Oracle America vs. Google üggyel kapcsolatban

 ( trey | 2011. május 4., szerda - 20:03 )

Az Apache Software Foundation (ASF) bejelentette, hogy szövetségi kerületi bírósági kérvényt kapott, amelyben az dokumentumokat várnak tőle az Apache Harmony Android-ban való felhasználásával kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban, hogy az Apache korábban nem járt sikerrel, amikor elfogadható licencet szeretett volna kapni Java SE Technology Compatibility Kit-hez (kapcsolódó korábbi HUP cikk itt).

Apache httpd 2.4 beta

 ( trey | 2011. március 9., szerda - 14:06 )

A népszerű Apache HTTP szerver mögött álló Apache Software Foundation és the Apache HTTP Server Project nemrég bejelentette az Apache 2.3.11-beta verzióját. Ez egyben az Apache 2.4 első béta kiadása is. A kiadás célja, hogy tesztelhetők legyenek azok az új technológiák és szolgáltatások, amelyek inkompatibilisek vagy túl nagyok ahhoz, hogy a 2.2.x ággal kerüljenek tesztelésre. Az Apache HTTP Server 2.3.11-beta letölthető innen. Az újdonságokról részletesen itt.

Az ASF és a Google bejelentette az apache-extras.org-ot

 ( trey | 2010. december 14., kedd - 17:23 )

Az Apache Software Foundation (ASF) és a Google ma bejelentették (Apache bejelentés, Google bejelentés), hogy az innováció felgyorsítása érdekében elindították az apache-extras.org-ot. Az Apache Extras - ami egy, a Google által hostolt szolgáltatás - olyan Apache-csal kapcsolatos projekteknek ad otthont, amelyek hivatalosan nem részei az ASF-nek.

Cassandra-ra vált a Digg is

 ( trey | 2010. március 12., péntek - 18:06 )

Nemrég volt szó arról, hogy a Cassandra kikerült az Apache inkubátorából, top level Apache projektté vált és, hogy a Twitter bejelentette, hogy Cassandra-ra vált. Most egy újabb nagy forgalmú oldal, a Digg jelezte, hogy lecseréli a MySQL-t Cassandra-ra. A Digg mögött álló mérnöki brigád nevében John Quinn mondja el, hogy mi a baj a MySQL-lel, milyen megfontolások mentén választottak, hol tartanak az átállásban és, hogy mi a következő lépés. A Digg nem csak a saját kódját írja át annak megfelelően, hogy az képes legyen együttműködni a Cassandra-val, hanem magán a Cassandra-n is dolgozik. Quinn azt ígérte, hogy az összes, Cassandra-val kapcsolatos fejlesztéseiket nyílt forrásúként közreadják majd.

Felsőszintű Apache projekt lett a Cassandra adatbázis-kezelő; a Twitter MySQL-ről Cassandra-ra vált

 ( trey | 2010. február 25., csütörtök - 11:18 )

Az Apache Cassandra Project egy nyílt forrású, kereszt-platformos, jól skálázható, második generációs, elosztott adatbázis-kezelőt fejleszt Cassandra néven. A Java-ban írt, Apache 2 licenc feltételei szerint felhasználható adatbázis-kezelő az Apache inkubátorában (az Apache alapítvány által befogadott projektek előszobája) fejlődött egészen mostanáig. Matthieu Riou, az Apache Software Foundation (ASF) egyik tagja nemrég bejelentette, hogy a Cassandra elhagyta az inkubátort, és jóváhagyással felső szintű Apache projektté vált. A Cassandra-t eredendően a Facebook fejlesztette ki, amely a múlt hónapban az Apache Software Foundation arany szintű szponzorává vált. 2008-ban tette nyílt forrásúvá a Facebook a Cassandra-t. Nemrég pletykaszinten elterjedt, hogy a Twitter MySQL-ről Cassandra-ra vált. Egy, a MyNoSQL által készített interjú ezt megerősíteni látszik.

Részletek itt.

15 éves lett az Apache HTTP szerver

 ( trey | 2010. február 23., kedd - 17:37 )

Az Apache Foundation egyik blogbejegyzésében az olvasható, hogy a világ legnépszerűbb webszervere, a közel 112 millió weboldal alatt dolgozó Apache HTTP szerver betöltötte 15. életévét.

SpamAssassin Y2K10 Rule Bug: ellenőrizd, ha az újév túl sok "false positive"-vel indult

 ( trey | 2010. január 2., szombat - 11:32 )

Apache Foundation SpamAssassin projektje arra figyelmeztet, hogy a népszerű spamszűrője egy olyan szabállyal került kiadásra a 3.2.0-s verziótól kezdve egészen a 3.2.5-ig, amely az új év beköszöntével problémákat - a "false positive"-ek megjelenését vagy azok számának emelkedését - okozhat.

Apache projektekhez csatlakozik az SAP

 ( trey | 2009. október 31., szombat - 11:51 )

Az október 27-29 közt Bécsben tartott SAP TechEd 2009 rendezvény ideje alatt az SAP bejelentette, hogy megerősítendő növekvő elkötelezettségét a bevált és széles körben alkalmazott nyílt forrású technológiák iránt, csatlakozik számos, az Apache Software Foundation ernyője alatt működő projekthez.

Apache 2.2.14

 ( trey | 2009. október 7., szerda - 14:18 )

Az Apache HTTP Server projekt fejlesztői bejelentették a népszerű webszerver 2.2.14-es verzióját. A változások listája itt. Az új funkciók közt megtalálható: Smart Filtering, Improved Caching, AJP Proxy, Proxy Load Balancing, Graceful Shutdown support, Large File Support, az Event MPM, és a refactored Authentication/Authorization.

Illetéktelen hozzáférést szenvedett el az apache.org egyik szervere

 ( trey | 2009. augusztus 28., péntek - 12:58 )

Az apache.org ezekben a pillanatokban éppen áll. A weboldalon található információk szerint az Apache Software Foundation infrastruktúráért felelős csapata egy illetéktelen szerverhozzáférést vizsgál ki. Biztonsági okokból az apache.org legtöbb szolgáltatása jelenleg áll. Az infók szerint a szerverhez a támadók egy kompromittált SSH kulccsal fértek hozzá és nem egy, az Apache-ban találtható biztonsági hiba kihasználása során. A "balesettel" kapcsolatos híreket folyamatosan frissítik a projekt weboldalán.