Digi bohóca

Csörög a telefon minap, benne ismeretlen női hang (afféle telefonos házaló ügynök nem túl kellemes hangja, amit meghallva legszívesebben az első pillanatban bontanád a hívást), afelől érdeklődik, hogy mikor leszek otthon. Kérdezem tőle,

- Melyik lakásban?

- XY utca, 10 szám.

- Miért?

- Mert jönnek majd a Digitől, hogy üveget húzzanak be a lakásba.

- Ki kérte?

- Senki, ez nem kérés kérdése, cserélik, de írjam alá a szerződést, mert addig nem tudnak jönni.

Na várjuk egy kicsit ...

- Tehát, ha jól értem: így, telefonon keresztül "írjam alá" az általam nem olvasott szerződésmódosítást, mert ha nem, addig nem tudnak kijönni a Digitől azok, akiket én nem is hívtam?

- Igen.

- Szeretném átolvasni azért azt a szerződést, mielőtt aláírom. Át tudja küldeni?

- Nem, mert most járom a környéket, ott, ahol a lakása van, meg különben sem érek rá erre.

- Akkor sajnálom, de én nem "írok alá" semmit telefonon keresztül, főleg nem olyat, amit nem olvastam.

- De nincs benne semmi olyan.

- Milyen? Mi van benne?

- Semmi olyan, amit ne lehetne aláírni. Akkor ide tudna most jönni?

- Hova?

- A Lepke utca környékén vagyok.

Én nem a Lepke utcában lakom, de végül is teljesen mindegy ...

- Nem, jelenleg dolgozom. Ugyan nem lakom ott, de holnap a lakás felé járok délután. Akkor oda tudna jönni?

- Nekem az nem jó, biztos nem tudna jönni most ide a Lepke utcába?

- Ne haragudjon hölgyem, de én az ügyfél vagyok, Ön a szolgáltató képviselője. Ezért kapja a fizetését ... Nem tudna Ön jönni?

- Nekem most rossz az autóm, a férjem viszi holnap a szerelőhöz, most itt kitett, de mennem kell ezer helyr ...

- Hölgyem, ez az ön problémája. Én jelenleg dolgozom. Valamikor ide tudna jönni a munkahelyemre?

- Hát, az hol is van?

- YX utca 2. szám

- Hát, nem tudom ... Hát, akkor majd hívom valamikor.

- Rendben!

Hozzászólások

Engem tegnap hívott az üzletkötő, hogy mindjárt lejár a hűségszerződés, +400 forintért adna gigabites netet az 500Mbps helyett. Futtattam néhány speedtestet, különböző eszközökön, konzisztensen <200Mbps lett a vége. Szerintem nem fogom kérni. :)

Ilyenkor ne kérj semmit, hagyd futni a régi szerződést, ugyanúgy X forint marad, de idővel megszűnik a termék amire fizetsz, és a következő nagyobbra tesznek ugyanannyiért. Vagy legrosszabb esetben maradsz ugyanott, de legalább nem drágul. A UPC legalábbis igy működik konzisztensen, gondolom más is. Simán rávesznek arra hogy ird alá újabb x idő hűségre kicsit drágábban, miközben maradhatsz is a régiben.

A 2/2015. (III. 30.) NMHH rendelet 13 §-a alapján a Szolgáltató jogosult a szolgáltatás díját a fogyasztói árszínvonal változásának megfelelő mértékben évente egy alkalommal módosítani:

13. § (1) A határozatlan időre kötött előfizetői szerződések tekintetében az Eht. 132. § (2) bekezdés c) pontja szerinti esetnek minősül különösen az olyan költség - az előfizetői szerződés megkötésekor előre nem látható - növekedése, amely a szolgáltató harmadik személlyel fennálló szerződéses kapcsolatából ered és közvetlenül beépül a szolgáltatás díjába.

(2) A határozatlan időre kötött előfizetői szerződés tekintetében a szolgáltató meghatározhat olyan feltételt az egyedi előfizetői szerződésben vagy az általános szerződési feltételekben, amely alapján a fogyasztói árszínvonal meghatározott változása esetén a szolgáltató jogosult a szolgáltatás díjának naptári évenként legfeljebb egyszeri módosítására. E feltétel bekövetkezése esetén a szolgáltató az Eht. 132. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint jogosult az előfizetői szerződést egyoldalúan módosítani.

(3) A (2) bekezdésben foglalt esetben a díjváltozás mértéke nem haladhatja meg a megelőző naptári évre a Központi Statisztikai Hivatal által megadott tényleges fogyasztói árindex mértékét.

Bizony, ez a törvény betűje, azaz a valóság. Persze a valósághoz vajmi kevés köze van.

Egy hozzáértő szerint: "Ha a (távközlési) beruházás megtörtént - a többi csak marketing kérdése."

A kezdő upc előfizetésem 0,5 Mb/s - 12500 FT, most pedig 300 Mb/s - 4240 Ft és ebben 100 Ft-os telefonfonal is benne van. A törvény szerint már igen drága lenne az előfizetésem, de mégsem így van. Nem csak az infláció, fogyasztói árszínvonal stb. baromságok változnak, hanem a költségek is csökkennnek. Ugye olyanról nem hallottál, amikor csökken a díj (egy már meglévő előfizetőnek) , mert csökkent a sávszélesség ára. ;)

Tehát a valóságban törvényes kartell és maffia esete forog fenn. ;)  A marketing a főcsapás irányát követi. Több esetben emeltem csomagot vagy kötöttem határozott idejű szeződést, amitől tartósan olcsóbb lett ugyanaz. Csak résen kell lenni! :-D

A legdurvább eset az 50Mb/s kivezetése és 60 Mb/s áttéréskor történt. Felajánlották, hogy aki önént vált és hűséget köt, annak olcsóbb lesz a csomag. Megléptem, olcsóbb lett. Az egész akció nem tartott egy hétig sem! Utána felébredtek, és mindenkinek automatikusan megemelték ugyanazon az áron. Tehát a szemfüleseknek olcsóbban. ;)

Visszakanyarodva az elejére: Ezek az árak, emelések stb. olyanok, hogy a törvény ugyan megengedi, de nem jogosak, nem arányosak és indokolatlanok.

Sok éve UPC előfizetésem van, eddig minden évben hosszabbítottam (mivel olyan ajánlatuk volt, hogy kevesebb vagy ugyanannyi havidíjért nagyobb sávszél lett), most fogom élőben tesztelni, hogy mi történik ha nem írom alá, és átvált határozatlanra. Költözni tervezek, csak azért nem írom alá, ezt el is mondtam nekik.

Amúgy nálam is Internet 300 + Nonstop S madzagos telefon csomag van, és 3499Ft-t fizetek érte. (Más szolgáltatásom sincs tőlük.)

Az a baj, hogy jelen esetben a Diginél, ha nem kötöd át a szerződést, egyszer csak megszűnik a jel a kábelen, mivel éppen FTTB-ről FTTH-ra állnak át.

Mondjuk hasonlóan szép beszélgetést folytattam az üzletkötővel (telefonon, mert amikor itt volt aláíratni a papírt, csak az asszony volt itthon) annak kapcsán, hogy milyen GPON-dobozt fognak kihozni, mert csinálnom kéne hozzá egy polcot a bejárati ajtó felett, ahova el kéne vinnem a 220-at is. Megkérdezte, hogy miért, kihúzzák ők az üveget a mostani routeremig. 5 perc volt, mire megértette, hogy nem valószínű, hogy a szerelő fúrókalapáccsal jönne, hogy átfúrja a betonfalat, ha nem akarja a mostani ethernet helyére behúzni az optikait, 6 derékszögű „kanyarral”. Ja, a konklúzió az volt, hogy fogalma nincs, milyen eszközt fognak kihozni.

Imádom az üzletkötőket, akik nem tudják, mire kötnek üzletet…

(Sokáig azt hittem, a Posta/Matáv/T-nél szerencsétlenebb ügyfélszolgálat nincs. Aztán beköltöztem egy lakásba, ahol a Digi – akkor még HDSNET – szolgáltatott…)

Nem az ár az elsődleges szempont nálam. Értem, ha ez meglepő. Ha egy Digi üzletkötő bohóc azzal csicskáztat napokat, hogy én futkossak utána, adott esetben az éves "olcsóság" ugrott is, mert az időm nekem többe kerül.

trey @ gépház

Az a baj, hogy jelen esetben a Diginél, ha nem kötöd át a szerződést, egyszer csak megszűnik a jel a kábelen,

Azért az érvényes szerződésem átolvasom, mert nem vagyok benne biztos, hogy ezt így megtehetik. A másik lakásban T van, ADSL-t is fenntartják emiatt. Telefonvonalon. 

trey @ gépház

Szinte biztos, hogy nincs hűségidő a szerződéseden, úgyhogy de, megtehetik: határozatlan idejű szerződést normál felmondási idővel felmondják, a felmondási idő lejártával meg switchport off, aztán ennyi. A "b" verzió, hogy behúzzák az optikát, és leraknak egy (vagy két) dobozt - olyat, ami adott szerelőcsapanak kiadásra került. Mivel akkor, amikor az üf.-es egyeztetés történik, még nem tudható, hogy mikor kerül sorra, így az sem tudható, hogy akkor épp milyen eszköz lesz raktáron.
Ha nem K.J. módra kommunkál velül az ember, akkor sima ügy. Emlékeim szerint neálunk úgy ment, hogy megkaptam a szerződésből két példányt, aztán pár nappal (de lehet, hogy héttel, nem is tudom) később jött érte, és az aláírt példányt elvitte a hölgy - utána meg volt két kör időpontegyeztetésre, és akkor és olyan időpontban csinálták meg az átkötést, amikor nekem megfelelt. (Ami talán fontos: nem jó irány, ha valaki K.J. módon kommunikál - erősen kontraproduktív tud lenni...)

Vidéki mucsanet, 100/1,5 hajletépős tempó, általában 70/1 körül hoz (mindezt ~7000 pízért). Volt néhány hibabejelentős köröm ahol sikerült összehaverkodni a technikus srácokkal, kérdeztem hogy érdemes-e a nagyobb csomagot meglőni. Mondták hogy nem tőlük tudom de felesleges, jelképesen fog csak többet hozni azt is csak akkor ha épp nincs csutkára terhelve a hálózat, szóval erre feleslegesen ne szórjak ki pénzt.

Lassan lejár a két év hűségem és váltok a... ohh wait, nincs más.

Csak a telekomos, feltöltőkártyás, tehát a dominós "Korlátlan net 30 napra" csomagot ismerem. Az 9900 Ft 30 napra. Gyors és stabil.

Szerk.:
Tehát elég egy dominós SIM kártya, azt feltölteni pénzel, majd a 30 napos netet élesíteni az applikációjukon keresztül.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Még, ha humor lenne, de nem az. Ezek jutottak eszembe:

  • totális inkomptencia
  • szar ügyfélkezelés
  • telefonos aláírás, elolvasás nélkül?
  • COVID ideje alatt erőltetett személyes találkozó?
  • olcsó munkaerőnek híg a leve
  • ...

trey @ gépház

Teljes felsovezetes echte roman totalis inkompetenciaval, kizarolag a "frontface" nem roman, raadasnak mas nyeleveken nem is tudnak csak romanul, meg angol sem egy yesoke szinten tul.

Embereket romanoktol hozzak mar dolgozni is, mindenki elmenkult mar aki ertelmes volt valamennyire, totalis gaz a hely.

Vezetesnek meg nem lehet ellentmondani akkor sem ha valami oltari baromsagot eroltetnek.

/ex/ Insider info. Bar elofordulhat a szemelyben kis sertettseg az onerzeten, de ez termeszetes ha a fentieknek csak a fele megallja a helyet mar az is ultragaz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Akikkel én találkoztam akár terepre kijáró szerelők, akár az optikai átállást lebonyolító külsősök, mind normális, magyarul beszélő jómunkásemberek voltak - oké, nem tagadom, némelyüknél simán lejött, hogy erdélyi magyar - de bányja kánya, ha idehaza nincs a költségkeretbe beférő munkaerő (mert nincs...), akkor nekem tökéletesen megfelel az "import" is.

Ha valaki úgy ex insider, hogy "elofordulhat a szemelyben kis sertettseg az onerzeten" akkor annak a véleményére én csak erős kritikával hivatkoznék. Sőt.

Amikor jópár éve nálunk (és szüleimnél) kötötték, akkor beszélgettem velük. Baromi sok munka, de nem rossz pénz. Erdélyből Pestre is mennek - állítólag azért, mert a magyarok nem másznak fel az oszlopra (először nálunk mondta, utána mikor szüleimnél levőknél rákérdeztem erre, mosolygott, hogy hát igen).

Felsovezetest irtam. Jomunkas ember az valoszinuleg tud magyarul, mert a romanoknak ilyen hc munkahoz nemigen fulik a foga. Azt csinalja a erdelyi/magyar whatever. Mobil telepitok tuti nem magyarok voltak, mert odamentem hozzajuk es csak tarogattak a kezuket fogalmuk nem volt vagy akartak tudni mit motyogok.

Disclaimerkent is ezert irtam oda a tortenet ezen parameteret.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Most hívott, hogy méltóztatik idejönni a munkahelyemre. Kíváncsi leszek.

trey @ gépház

Pénteken 12:00-16.00 közt jönnek. Kíváncsi vagyok, hogy mit akarnak majd széjjelbaszni ütvefúróval. Szerény van routerrel a bejárati ajtónál, 230 V előkészítéssel. Elvileg az üveg behúzható úgy, hogy kívül elvágják a koaxot, rászigszalagozzák az üveget és a koaxszal behúzzák.

Mondtam, hogy létrát hozzanak, mert a múltkor anélkül jöttek és nekem kellett szeretni egyet, hogy tudjanak dolgozni.

trey @ gépház

Az ilyen szerelőknek, iparosoknak neked kell előkészítened a helyszínt, mert különben nem azt és nem úgy fogják összebaszni mint ahogy az neked jó lenne. Plussz gondolkodj a fejükkel előre, mert az nekik maguknak nem megy, csak a rohanás kapkodás összecsapott munka.

Szerkesztve: 2021. 03. 03., sze – 14:10

Nálam a múlt héten voltak. A lényege az a dolognak, hogy megszűnik a kábeles net, tehát aki a keménykedik annak nem lesz előfizuja mert nem lesz mire rákötni a netet.

Nálam a nő először telefonált - mikor jöjjön, majd kijött a szerződéssel

Semmit sem fúrtak - úgy készültek hogy a koax helyére behúzzák az optikát, de mint kiderült már az első telepítésnél kihúzták mert tudták hogy a koax ideiglenes

Routert rádugták és ennyi.

No rainbow, no sugar

Náalm az ajtó sarka fölött direkt ilyen kábeleknek van berakva egy cső, szivacsdugóval, azon jött be a koax meg az UTP, bent a gardrobszekrény tetején volt a router meg egy F-csatlakozós splitter a két szoba felé menő koaxokhoz.
Az átkötés annyi volt, hogy koax meg utp ki, optika be (szivacsdugó vissza), optika túlsó végére pigtail hegeszt, benti végére "rápattintós" dugó rárak (néhány méter optikát feltekerve előtte, hogyha netán máshova vinném mégis a végpontot). Nálam két donoz került lerakásra, egyikból a koax "jön ki" (F-csatlakozóval, új kábel, két végére roppantós F került), a másik meg maga a router, amit telefonon IVR-es nyomogatással regisztrált a szerelő, illetve telefonon lejelentette, hogy kész, meg hogy kérem a bridge módot beállítani - ahogy ez megtörtént, a médiakonverterré lefokozott digi-s routerbe bedugtam a routerem uplink-jét, és máris ment tovább minden.
 

Nálam ugyanez a helyzet. Ettől függetlenül kíváncsi leszek, mert a szerződéskötést követő visszakötésnél majdnem én "kötöttem be" a netet a fogalmatlan szerelő helyett. Nem elég, hogy létrát adtam neki, de "jaj, nincs link" 20 perces pingvintáncát megunva unott arccal kérdeztem, hogy

- Amikor az előző tulaj lemondta a szerződést, akkor a lépcsőházban nem lett véletlen a Digi által széthúzva?

- Jaaaa, megnézem!

- Nos?

- Neeeem, volt széthúúúzvaaa, de ... volt egy toldó, amit megmozgattam, most jó!

- Aha! (:D)

 

trey @ gépház

Bírom az ilyen beszélgetéseket :) nem vetted fel véletlenül?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2021. 03. 03., sze – 21:19

Borzasztó a digi. Fix IP-t is vásárolok tőlük, amit már nem lehet, de mivel régen kötöttem az szerződésemet, ezért van. Az optikára engem is átkényszerítettek.

Kényszerítettek, mert a mostani tyúkbeles le lesz bontva. Mint kiderül, majd akkor ha mindenki leköltözik róla.

 

Elsőkörben jött egy kis szőke P*csa, személyesen, hogy alá kéne írni. Abban maradtunk, hogy ezt talán ügyfélszolgálaton, mert én nem tudom hogy ki ő. Szerződést mondjuk nem lobogtatott.

Aztán felhívtak. Abban maradtunk, hogy majd ügyfélszolgálaton, mert én továbbra sem tudom hogy ki hív fel.

 

Szóval bementem az üffélszolgálatra [SIC!]

Az üzletkötő csaj első dolga volt, hogy elsápad majd közölte, hogy repül a fix ip, mert hát na. Má nincs, így ezt nekem nem lehet....

Akkor kezdtem el vele beszélgetni a piacgazdaságról, az ügyfélkezelésről, ésarról, hogy hova dugják a szerződést felfele.

 

Karácsony előtt kötöttük meg végül, két hete voltak. Ja, és a tyúkbelet igazán levághatnám a lakáson belül én magam. Mondjuk ennyi pénzért nem tudom mit várok.

Első olvasatra te is K.J.-től tanultad az ügyfél viselkedését... Egyébként ezt a "fix IP"-hez való ragaszkodást otthoni userként nem igazán értem, miért van... minden valamire való SoHo router gyártójának van saját dinamikus dns szolgáltatása, oszt' jónapot, lehet használni, és örömködni vala neki. A "másik irányba", azaz hogy valahova csak az otthoni IP-címedről engedsz be valamilyen forgalmat... Nos, az meg az SSL/TLS világában már... modnhatni eléggé múltba révedő megoldás - mást meg nem nagyon tudok elképzelni, hogy miért kéne... _otthoni_ felhasználásra fix IPv4-es cím...

Én akkor vagyok köcsög ügyfél, ha köcsög a szolgáltató.

A hozzászólásod másik fele meg lényegtelen. Minden embernek van szükséglete, elképzelése, hülyesége és rigolyája is. Amúgy Fix IP-m is azért lett, mert kedves szolgáltató azt mondta, hogy csak akkor ad nekem 25-ös port. Az az igényem később elmúlt. Lett más.

"Amúgy Fix IP-m is azért lett, mert kedves szolgáltató azt mondta, hogy csak akkor ad nekem 25-ös port." - ez teljesen korrekt, ha rólad spamelnek, akkor téged se&&be tudnak rúgni a fix ip-vel azonosítva x hét/hónap múlva is (a dhcp/pppoe logokat nem őrizheti a szolgáltató sokáig, mert személyes adat meg gédépéer meg ilyesmi) - otthoni itnernet-hozzáférésnél gyakorlatilag nincs rá szükség, hogy valaki direktben kimenjen a tcp/25-re.

Ha a szolgáltató nem tetszik, lehet váltani, keresni egy nemköcsög szolgáltatót, ahol egy felhördülésed után te is megkapod a megjegyzés rovatba, hogy "problémás", aztán csodálkozol, hogy másnak pikk-pakk megoldódnak a lejelentett hibái, a tied meg ki tudja, miért, de a vállalt határidőre épp, hogy...

Szerkesztve: 2021. 03. 03., sze – 21:31

Öt évvel ezelőtt kb. hasonló volt a szüleimnél, csak nem Digi hanem Telekom. Behúzták az új drótot, oszt mondták az öregemnek, hogy felszerelnek egy dobozt is, ha késöbb kell majd a net akkor legyen, ne kelljen úja kiszálljanak. Az öreg aláírta az új szerződést és a következő számla már drágább volt valamivel. Most egy hónapja mondták le a Telekomot, átmentek át a Digihez, akkor sült ki, hogy 5 évig fizették az internetet és nem is tudták, hogy van.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2021. 03. 04., cs – 01:30

Olvasgatom itt a "picsogást" hogy így szar meg úgy "b*sz*kodás"...közben meg épp megy a p*ló lóbálás is a napokban pl T-től is, hogy sok milliónyi gigabites előfizető....[mehh]

Azért  a nagy kínok között ne felejtsétek el, hogy bőven van még olyan aki örülne végre ennek a "b*sz*kodásnak" csak lenne már végre valami!

Megyeszékhely, a város belvárosa, nincs csak régi koax háló (invitel /azóta ez is digi/... max 100Mbps) meg DSL vicc sávszéllel. ahogy fentebb is írták tipikus "mucsanet"
Egy utcával jobbra és balra is van optika már vagy 10 éve(az egész blokk 90%-ban nagy társasházas), de 3 utcával arrébb, közvetlen a főtér mellett van olyan utca hogy egyik oldala 2 cég optikájával is be van húzva másik felén semmi! Szó szerint! Hátulról kellett falakat átfúrva, mindenféle kapcsolatot megmozgatva másik utca felől behúzatni akkor még koaxot, mindenféle hozzájárulásival a másik ingatlan tulajtól...

szóval...én örülnék ha ez lenne a legnagyobb bajom hogy optikát akarnak behúzni...és b*lf*sz az üzletkötő!

Fovaros. Itt van minden szolgaltato a kornyeken / hazban is. De tenyleg mindenki T/Flip Digi UPC de meg nekik sincs optika csak a lecsatolasig, mert van par meter amin at kellene jonniuk az ut egyik oldalarol a masikra es a "tulajdonos" nem jarul hozza.

Amiota az elso hirdetest kitolta a digi az 1G netrol azota megy a fighting, de nem sikerul nekik. Igy marad az, hogy az egesz kornyek cirka 300 usere log egy darab kocon. Gondolhato, hogy milyen meseszeru a rendelkezesreallas. Nem panaszkodhatok, mert szerencsere sokan mennek at a tobbiekhez, igy kezd vallalhato lenni.

Szerelok sokszor jonnek, beeszeltem is veluk, azt mondtak, hogy igazabol a koltozessel vagy nyugdijjal gyorsabban megleszek, mint itt FTTH lesz.

Engem mondjuk nemzavar, mert csak netet fizetek, de bekotottek a tv t is, mert pont leszartak es jofejek voltak meg zsbpenzt/kvt sem fogadtak el.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.