[Kocka a konyhából] Hideg, tejszínes gyümölcsleves

(A sorozat többi szereplője itt.)

Tegnap a fű se nőtt, olyan rohadt meleg volt. 35-40 fokban (ja, tudom, hogy Celsius) enni sincs kedve az embernek. Ilyenkor a legjobb egy tányér hideg gyümölcsleves. Nézzük, hogy én mit kotyvasztottam:

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg szilva (saját kertből)
  • 3-4 darab alma (saját kertből)
  • 2-3 darab keményebb körte
  • 2-3 darab nagyobb nektarin vagy őszibarack (saját kertből)
  • 1 üveg meggybefőtt (bolti, konzerv)
  • 3 dl főzőtejszín
  • víz
  • cukor, só, őrölt fahéj, szegfűszeg

A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk. Hogy mekkorára? A méret teljesen mindegy. Érzésre. Aki a gyümölcsök héjával hadilábon áll, hámozza meg őket. Egy lábosba beletesszük a gyümölcsdarabokat és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Először csak a keményebb gyümölcsöket tesszük bele, a konzervet vagy puhábbakat majd csak később. Ízlés szerint teszünk hozzá (1-2 evőkanál) cukrot, kevés sót, őrölt fahéjat és egy fél marék szegfűszeget.

Elkezdjük főzni, majd ha a gyümölcsök már félig megpuhultak, mehet bele a konzerv meggy és a puhább gyümölcsök is. Ha az összes gyümölcs megpuhult, akkor jön a habarás.

Hideg, tejszínes gyümölcsleves
habarás előtt

A 3 deciliter tejszínt jól elkeverjük egy tálban egy púpozott evőkanál liszttel. Ha elkevertük, akkor a levesből 1-2 merőkanállal szedünk a tejszínes lisztre a hőkiegyenlítés miatt. Elkeverjük, majd az egészet lassan, kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez. Utána hagyjuk, hogy az egész egy kicsit összefőjön és kész is.

Hideg, tejszínes gyümölcsleves
a habarás után

A lábost hidegvizes fürdőbe tesszük és lehűtjük. Utána mehet a hűtőbe és ha teljesen lehűlt, hidegen tálalható. A fenti adag 1 nap alatt elfogyott.

Jó étvágyat!

Hozzászólások

Tipp: ha annyira meleg van, hogy főzni se akarsz, megoldható úgy is, hogy fogsz meggybefőttet, barackbefőttet, egyéb ilyeneket, aztán levével együtt behabarod fél/egy pohár tejföllel és 3 teáskanál fahéjas cukorral. Max. 10 perc, meg persze a hűtés.

A cukorral vigyazni kell. Meg kell kostolni a belekerulo gyumolcsoket, hogy melyik mennyire savanyu. Ha az edes gyumolcsok tulsulyban vannak, akkor nehogy tegyunk bele cukrot, mert konnyen tul lehet edesiteni, es ugy annyira nem jo. Viszont ha meggybol, savankasabb almabol es hasonlokbol csinaljuk, akkor kell bele cukor - de igyekezzunk minel kevesebbet belerakni. Tenyleg, nincs rosszabb a tulcukrozott gyumolcslevesnel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Istenem.... Végre valaki aki nem lusta főzni, és nem holmi pudingporral sűríti a levest.
Utálom, hogy lassan majdnem mindenhol azzal készül...
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Köszi, ebédre pont gyümileves lesz. Így rá is hangolódtam. ;D

Ugyan jó sokára, de sosem késő.
Én nagymértékben leegyszerűsítettem a gyümölcslevest, vagyis inkább helyettesítettem a következővel. Bármilyen szokásos friss vagy befőzött gyümölcsből, sok joghurtból vagy kefirből, és ízlés szerint belevaló cukorból vagy mézből, esetleg fűszer: fahéj, bármi. A gyümölcsök egy részét szét lehet nyomkodni, pápesíteni, esetleg turmixolni.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Annyi különbség azért van, hogy az enyémnél semmit nem kell hűteni, mert nem melegítek. Amúgy szeretem a tejfölt, de a joghurt/kefir sokkal könnyebb, nekem ehhez jobban bejön. A habarást viszont kifejezetten nem szeretem. ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."