Hozzávalók:
- kb. 1 kg szilva (saját kertből)
- 3-4 darab alma (saját kertből)
- 2-3 darab keményebb körte
- 2-3 darab nagyobb nektarin vagy őszibarack (saját kertből)
- 1 üveg meggybefőtt (bolti, konzerv)
- 3 dl főzőtejszín
- víz
- cukor, só, őrölt fahéj, szegfűszeg
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk. Hogy mekkorára? A méret teljesen mindegy. Érzésre. Aki a gyümölcsök héjával hadilábon áll, hámozza meg őket. Egy lábosba beletesszük a gyümölcsdarabokat és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Először csak a keményebb gyümölcsöket tesszük bele, a konzervet vagy puhábbakat majd csak később. Ízlés szerint teszünk hozzá (1-2 evőkanál) cukrot, kevés sót, őrölt fahéjat és egy fél marék szegfűszeget.
Elkezdjük főzni, majd ha a gyümölcsök már félig megpuhultak, mehet bele a konzerv meggy és a puhább gyümölcsök is. Ha az összes gyümölcs megpuhult, akkor jön a habarás.
A 3 deciliter tejszínt jól elkeverjük egy tálban egy púpozott evőkanál liszttel. Ha elkevertük, akkor a levesből 1-2 merőkanállal szedünk a tejszínes lisztre a hőkiegyenlítés miatt. Elkeverjük, majd az egészet lassan, kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez. Utána hagyjuk, hogy az egész egy kicsit összefőjön és kész is.
A lábost hidegvizes fürdőbe tesszük és lehűtjük. Utána mehet a hűtőbe és ha teljesen lehűlt, hidegen tálalható. A fenti adag 1 nap alatt elfogyott.
Jó étvágyat!
- trey blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 5032 megtekintés
Hozzászólások
Tipp: ha annyira meleg van, hogy főzni se akarsz, megoldható úgy is, hogy fogsz meggybefőttet, barackbefőttet, egyéb ilyeneket, aztán levével együtt behabarod fél/egy pohár tejföllel és 3 teáskanál fahéjas cukorral. Max. 10 perc, meg persze a hűtés.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A befottekhez kell egyaltalan cukor?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
bocs, nem fahéjas, vaníliás cukor.
Lehet csak vaníliával is, ízlés szerint.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A cukorral vigyazni kell. Meg kell kostolni a belekerulo gyumolcsoket, hogy melyik mennyire savanyu. Ha az edes gyumolcsok tulsulyban vannak, akkor nehogy tegyunk bele cukrot, mert konnyen tul lehet edesiteni, es ugy annyira nem jo. Viszont ha meggybol, savankasabb almabol es hasonlokbol csinaljuk, akkor kell bele cukor - de igyekezzunk minel kevesebbet belerakni. Tenyleg, nincs rosszabb a tulcukrozott gyumolcslevesnel.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
De. A meleg gyümölcsleves SOKKAL rosszabb :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jahm, igen, latod ez peldaul eszembe se jut. A meleg gyumolcsleves az nalam olyasmi, mint a lila fu: elkepzelhetetlen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Középiskolában, míg kollégiumi menzán éltem, nagyjából 40 olyan embert ismertem meg, aki szerint a MELEG gyümölcsleves jó, s finom. SŐT: ők el sem tudták képzelni a hideg gyümölcslevest.
--
blogom
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Boldogok a tudatlanok, mert ok ugy is maradnak. :-)
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"meleg gyümölcsleves"
Pfúj! Broáf!!
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ezt mondd az R=1 menzásoknak :-(
Bár az InfoPark I-ben hidegen adják. Szerencsére.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Istenem.... Végre valaki aki nem lusta főzni, és nem holmi pudingporral sűríti a levest.
Utálom, hogy lassan majdnem mindenhol azzal készül...
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
En mind a ketfele elkeszitesi modot szeretem, a pudingporost is, meg a rendes habarasost is. Johetnek a kovek.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszi, ebédre pont gyümileves lesz. Így rá is hangolódtam. ;D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ugyan jó sokára, de sosem késő.
Én nagymértékben leegyszerűsítettem a gyümölcslevest, vagyis inkább helyettesítettem a következővel. Bármilyen szokásos friss vagy befőzött gyümölcsből, sok joghurtból vagy kefirből, és ízlés szerint belevaló cukorból vagy mézből, esetleg fűszer: fahéj, bármi. A gyümölcsök egy részét szét lehet nyomkodni, pápesíteni, esetleg turmixolni.
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
L. fentebb.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Annyi különbség azért van, hogy az enyémnél semmit nem kell hűteni, mert nem melegítek. Amúgy szeretem a tejfölt, de a joghurt/kefir sokkal könnyebb, nekem ehhez jobban bejön. A habarást viszont kifejezetten nem szeretem. ;)
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én se melegítek semmit. Csak szobahőmérsékleten sem szeretem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni