Jelenlegi magánautódat, felfelé kerekítve, hány havi fizetésedből tudnád megvenni?

 ( Hiena | 2018. december 28., péntek - 8:55 )
<0.5
5% (26 szavazat)
0.5-1
9% (49 szavazat)
1.1-2
15% (86 szavazat)
2.1-3
10% (60 szavazat)
3.1-4
9% (50 szavazat)
4.1-5
6% (35 szavazat)
5.1-6
3% (15 szavazat)
6.1-7
4% (25 szavazat)
7.1-8
2% (11 szavazat)
8.1-9
1% (6 szavazat)
9.1-10
1% (8 szavazat)
10.1-11
1% (7 szavazat)
11.1-12
1% (7 szavazat)
12.1-18
2% (13 szavazat)
18.1-24
1% (8 szavazat)
24.1-30
1% (6 szavazat)
30.1-36
0% (2 szavazat)
36.1-44
0% (1 szavazat)
44.1-52
0% (0 szavazat)
>52.1
1% (3 szavazat)
Nincs magántuljadonú autóm.
24% (139 szavazat)
Cégautós vagyok. Csak az eredmény érdekel.
3% (19 szavazat)
Összes szavazat: 576

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene."
Felnevettem. Vajon hányan kezdenek el zokogni a tanfolyam végén?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Voltam a legelső "próba" tanfolyamon. Nem volt botrány, de pár embernek összeomlott a világképe. :) Az volt a jó, hogy amikor valaki felszólalt, hogy adott dolgot nem hiszi el, a tanulók közül többen is személyes sztorikkal megerősítették a Miklós által mondottakat.

Beépített emberek. :)

BTW: végig néztem anno a videóit (free) és döbbenten ébredtem rá, hogy emberek ezért fizetnek, illetve arra is, hogy sokaknak ez új

Még a Herbalife kezdetén és is beszáltam az MLM-be. Nekem is be kellett számolnom, hogy mennyire remek a termék.
Ott hagytam abba, mert ehhez gyomor is kell, hogy beéptett emberféle legyél.

Nem voltak beépítve. Leges legelső alkalom volt. Nem volt még teljesen profi az előadás. Idén arra kérte az olvasóit, hogy ne ajándékozzanak konzultációt az ismerőseiknek mert ott azért előfordultak "érdekes" dolgok. Sajnos a mondanivalója sokaknak újdonság...

> BTW: végig néztem anno a videóit (free)

link? thx

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

vgnlSwmUdQA
z123vtAnHnU
TUXZykYDwEM
nwSpTLKJj-Y
sStlB1a_Z4o
LH_FLtz_k3s
iPZkuaQ4rkk
dNeSnJJDnwc
7L2mxEtUW3M
IZ0iEIz3iCE
1TbjPVtQipU
O7ia04WUNgI
1mP0LmGQ_U4
Ve9KZmyTe7w
iGn7UHI5kq8
LOant8Amn2Q
_CrlzysAUss
y50JSqL8bR0
IXEsXpVm65Q
SNjNtytRU08
A0FnzatCD6Q
O_HXaK5LJkA

Youtube ID-k

szerk:
Ez a teljes playlist

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

thx.

podcastnek jo lesz.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kezdem örülni, hogy jönnek a csajok e-mailcímei is, nemcsak a jelszavaik.

csupaszcica@freemail.hu ? :)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

szar lehet az ilyen hülye tyúknak, egész évben pucér, télen meg kifagy a segge a -10 fokban /s
--

az iskolaban ilyet nem tanitanak. Te hol tanultad meg ezeket?

--
O1G

Jozan esz + nemi matematikai ismereten kivul szerintem nem kell a kozgazdasagtan doktoranak lenni ,hogy ezekkel tisztaban legyen az ember.

Kezdo fiataloknak az excelben vezetett koltsegvetest szoktam ajanlani.

A nyugdijjal valo szamolast mindig bonuszkent szoktam hivatkozni ha valami csoda folytan megis kapsz barmennyit akkor OK de megelni nem abbol kell majd.

- anyukám könyvelő volt
- a széles család nagy része vállalkozó
- mindig érdekelt az üzlet és a matek

Alapvetően az egész környezet ami körbevett erről szólt: megkeresni és megtartani.
Anyukámnak több tételmondata volt amit rengetegszer ismételt.
pl: kölcsönt soha! Nem kérünk és nem adunk.

hat, igen. Erre szoktak mondani, hogy nem mindegy, hogy amikor egy gyerek duhosen a bele rug a szekrenybe, falba, akkor egy labosfedo esik a fejere vagy egy konyv...

--
O1G

A szüleim nem voltak gazdagok, de anyukám hozzáállását a pénzhez örököltem. Nekem a pénz egy osztályzat a teljesítményemről, elismerés a piactól és nem a cél.

Mindig is így viszonyultál hozzá?

Nem. Csak miután a maslow tetejére kerültem.

Nekem a pénz egy eszköz, amit lehetőséggé konvertálok.

> Sol omnibus lucet.

Amúgy nekem is. Biztonságot ad amitől jól érzem magam.

Megkérdezhetem, hogy a fenti tételmondat mögött milyen érvelés van?

kölcsönt kérni:
A hitelből vett élvezeti cikkeket értem, hogy hülyeség.
De lehet olyan ritka eset, hogy egy vállalkozás beindításához kell a pénz, és biztos vagy benne, hogy a vállalkozás ki fogja termelni azt a pénzt. Ilyenkor megérheti felvenni a hitelt, nem?

kölcsönt adni:
Ezt is érteni vélem.
Ha a bankinál magasabb kamattal is felvenné, az azt jelenti, hogy a bank szerint hitelképtelen, és te szarul méred fel, tehát nagy eséllyel bebukhatod a pénzt.
Ha a bankinál kisebb kamattal adod, akkor meg neked nem éri meg, mert kb. azt állítod, hogy hatékonyabban hitelezel, mint a bank, ami hülyeség, mert valószínűleg neked más a szakmád.
Ha pedig lenyúlja a pénzt és bepereled, akkor biztosan veszítesz a költségek miatt.

Anyukám 3x volt rákos a harmadik elvitte. Az első alkalomnál kb 7 éves voltam. Majd huszonöt voltam amikor a harmadik már elvitte. Emiatt leegyszerűsített ultravalót adott, mert végig benne volt a pakliban, hogy meghal, így amit fontosnak tartott azt sokszor elmondta. Akkor még ne gondoltam, hogy ennek ekkora hatása lesz az életemre. A tételei nem teoretikusak voltak, hanem tapasztalatiak. Amúgy azt is rendszeresen mondta, hogy: Rendkívüli kiadások rendszeresen vannak. (Ezt a mondatot szerintem jó ízlelgetni!) Ami az átlagember jövedelmének minimum 10%-os megtakarításával kivédhetőek. Ha ezt betartom sohasem lesz szükségem hitelre/kölcsönre. (Eddig ez bejött.) :)
Ismerősi körből sokszor mesélt esettanulmányokat (konyhanyelven pletykált az ismerősökről). Megmutatta, hogy esetenként egy-egy vásárlás erőn felüli és ebből később gondjuk lehet, ami rendszeresen meg is történt. Tipikus példa volt akkoriban (80-as évek) 2x akkor ház építése, ami befejezetlen maradt.

"De lehet olyan ritka eset, hogy egy vállalkozás beindításához kell a pénz, és biztos vagy benne, hogy a vállalkozás ki fogja termelni azt a pénzt. Ilyenkor megérheti felvenni a hitelt, nem?"

Define biztos? Kezedben a szerződés amire vállalkoznál? Haverod Mészáros Lőrinc?
Statisztikailag nézve ami valószínűbb az a kudarc. Így a válaszom (és szerintem az övé is): NEM

Vállalkozás indításánál a legjobb ellenőrző kérdések javasoltak:
- hogyan tudnám megcsinálni fele ennyiből (hitel nem opció)
- hogyan tudom megcsinálni pénz nélkül (hitel nem opció)

Tapasztalatom szerint a legtöbb esetben kiderül, hogy a pénz a munkát és a gondolkodást helyettesíti ideiglenesen, amíg el nem fogy.

Gróf Széchenyi István: Hitel.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Történelmi érdekesség.

Hat nekem sem lenne hazam ha nem vettunk volna fel ra hitelt. Gondolom anyukad bolcs mondasa aranyrogge valtozott a zsebedben igy te siman kicsengetsz egy 160 millios hazat mert ugye hitelt csak a "hulyek" vesznek fel...

fentebb vallalkozas beinditasahoz valo hitel volt a kerdes...

--
O1G

Igen simán. Amikkor nem volt ennyi nem volt ilyen drága ingatlanom.
Egy 56nm társasházi lakással kezdtem (részben örökség). Negyvenöt múltam van 8 ingatlanom, a legdrágábban élek ami most többet ér, mint 160M. Egyik ingatlanomon sincs hitel és nem is volt soha.

Ha ez a mentalitás generációkon át öröklődik, akkor a gyerekek simán kaphatnak lakást, mert ki lehet gazdálkodni. Én is kaptam szüleimtől, és a gyerekeimnek gyűjtögetek, hogy ők is kaphassanak. Csak az benne a nehéz, hogy terveim szerint lesz vagy 5 gyerekem...

Ha egyszer kimászik a család a hitelekből, akkor érdemes átállni erre a modellre, mert összességében sokkal olcsóbb és kellemesebb is a gyerekeket finanszírozni, mint nekik magukat.

3 lányom van. Terveim szerint 2-2 lakással fognak útnak indulni. Egyiket kiadják a másikba beköltöznek.

Miért nem bízol abban, hogy képesek egyedül is megteremteni a saját egzisztenciájukat?

Nem erről van szó. Azt szeretném, ha szabadok lennéne, ahogyan én is. Nekem a heti operatív munkám kb 2 óra. Többi szabadon választott tevékenység. Azt szeretném, hogy bármi lehessen, olyan is amiből max éhen halni lehet jelenleg. Nem szeretném, hogy bárkitől és bármitől függjön. Nem szeretném, ha hitelt venne fel és kényszerből dolgozna bárhol/bárkinél.

Játékelméletet az életre alkalmazva (igen, látszólag távoli dolgok) kijön, hogy ugyanúgy, ahogy pókerben, mennél "nagyobb stackje" van valakinek annál valószínűbb hogy nyerni fog.

Úgy jön ez ki kábé, hogy akinek van pénze, annak nem kell rossz üzletekbe (pl rossz munka) belemennie, bátran ki tudja várni a lehetőségeket. Ezek a dolgok egy élet alatt rengeteget jelentenek.

Másik oldala az éremnek, hogy akinek van tartaléka az nyugodtabban élheti az életét, jobb lesz a közérzete is. Ami szintén visszahat a teljesítményre is, sokkal könnyebb kreatívnak lenni, ha nem a létbizonytalanság peremén táncolunk.

A hitel rettentő drága, azon is hihetetlen összegeket lehet fogni, ha nem kell hitelt felvenni. Kamatos kamat ugye. Ha dinasztiában gondolkodunk - ahogy kellene - akkor néhány évtized, sőt évszázad alatt szokszoros, akár több-tízszeres vagyonról beszélünk.

Az egyetlen ami ellene szól, az az hogy esetleg tékozló fiúvá válhat a túlzott anyagi háttér miatt. Ezellen a nevelés használ, ami külön téma. De a tételmondatok ismétlése, amit Oregon anyukája csinált, egész jó módszer.

Nem arról van tehát szó, hogy nem bíznék benne, hogy meg tudja teremteni magának, hanem arról, hogy inkább teremtsen meg sokkal többet a gyerekeinek.

Én például a hátterem miatt ott mertem hagyni az első két munkahelyemet, ahol nem éreztem elég érdekesnek a jövőmet. Aztán válságban tudtam telket venni, és CSOK-kal építkezni. Ha nem lett volna anyagi hátterem, akkor lehet, hogy akkor kellett volna vásárolnom amikor drága volt, és amikor jó lehetőség adódott, akkor meg ott álltam volna pénz nélkül. (Megintcsak játékelmélet.) Nagyságrendileg kevesebbet tudtam volna összehozni ugyanezzel az erőfeszítéssel.

+1

"De a tételmondatok ismétlése, amit Oregon anyukája csinált, egész jó módszer."

Magam is alkalmazom. Nyomom a mantrát. Keresem a lehetőségét, hogy kimondhassak minél több ilyen mondatot, minél többször.
pl.: kedvenc csúfolódásom: "Ilyenek ezek a gazdagok!" <- ezt olyan emberekre mondom, akik nagyon durván átlépik a lehetőségeiket. Az én számból vicces és gúnyos egyszerre. Ez is tanítja a gyerekeimet.

Volt egy ilyen mondatod, hogy "Apu pénze ezen nem segít, hanem ront". Úgy látom ugyanazon az úton járok, szintén 3 gyerekkel. (Több-kevesebb sikerrel...) Nem mesélsz róla kicsit bővebben hogy neveled bele a gyerekekbe a dolgokat? Ugyanezt a sportot űzöm és az egyik legnagyobb félelmem, hogy nem sikerül nekik az önfenntartáshoz szükséges tudást és szemléletet átadni.

Három lányom van akik 2,3,13 évesek múltak. Amikor a legnagyobb három éves volt, történt egyszer, hogy mind a ketten krémtúrót ettünk, ő simát én mazsolásat. Megkérdezte:
- Apu! Neked mi van benne?
- Bogár!
- Fújjjjjjj
Azóta nem eszik mazsolát. Hiába mondom neki, hogy csak vicc volt, nem hiszi el és undorodik a mazsolától.
Két dolgot tanultam ebből:
1. Nem viccelünk ilyenekkel.
2. A módszer használható befolyásolásra/nevelésre.

Pár héttel később autóval mentünk. Meglát egy raszta srácot és kérdi:
- A bácsinak milyen a haja?
- Büdös.
- Fújjjj
Azt hiszem nem kell aggódnom, hogy haza fog hozni egy raszta srácot. :)

És, hogy mit csinálok? Pénzt csak munkáért adok vagy, ha nem akkor kizárólag oktatási célokkal, magántanár, könyvek, tanulmányi út (itt adok zsebpénzt is).
Másik dolog pl. hogy matekból ötösért nem adok semmit (csak homlokpuszi), mert ott maga az ötös a jutalom. Viszont, ha munkát végez mondjuk megcsinál n feladatot, azért adok.
Minden munkáért sem adok pénzt, mert legtöbbször csak a hálámat fejezem ki. Azt is meg kell tanulnia, hogy nem lehet/kell mindenért fizetni és a köszönöm/kérem, hogyan funkciónál.

Tételmondatok az én számat is elhagyják. De leginkább a felelőtlen gazdálkodásra hívom fel a figyelmet a már említett gúnyos mondattal: "Ilyenek ezek a gazdagok!"
(eközben van egy gúnyos nevetésem, ami tartalmazza a megvetést is)
De van még pár mondat, amit már most is mondok mindegyik lányomnak:
"A gazdag ember attól az, hogy nem költi el a pénzét."
"Legyen mindig minimum egy forinttal több pénzed, mint amennyire szükséged van és gazdag leszel."
"Csak a hülye gyerekek költik el minden pénzüket."
"Költ, mint hülye gyerek a búcsúban."
"A pénz nem azért van, hogy elköltsük hanem, hogy nyugodtan és szabadon élhessünk."
Ezek a mondatok mindig kontextusba kerülnek valakikkel kapcsolatban.

Amúgy a nagyobbik lányom kb 12 éves koráig nem volt teljesen tisztában az anyagi lehetőségeimmel. Volt olyan iskola amiből eljött mert hányingert kapott a sok veretős magamutogatótól (gyerekek a szüleik vagyonával dicsekedtek). Nem tudta, hogy az osztályában talán mi állunk a legjobban. A kicsik szoktak vagánykodni, pl az olasz lakással vagy elmondják, hogy nekünk sok házunk van. Erről őket majd le kell szoktatnom, mert ezekkel a dumákkal nehéz lesz barátkozniuk.

A nagyobbik lányomnak már ki tudom domborítani az anyagiak előnyét. pl, hogy van időm rá, így együtt tanulok vele. (ez főleg matek), elmondom neki, hogy nem minden gyerek olyan szerencsés, hogy tud neki segíteni az apukája (tudás,idő,pénz,könyvek,segédeszközök). Azt is elmondom, hogy szeretném, ha ő is olyan felnőtt lenne, aki majd segít a gyerekeinek. Ehhez viszont nagyon fontos a pénzügyi fegyelem (és, hogy sokat tanuljon). Ha apunak nem lenne pénze, akkor nem lenne rád ideje. Azt is elmondom, hogy a legnagyobb vagyon az idő.

Baszus nehéz leírni ide pár mondatban a szemléletet. Csak egy-két dolgot kiragadtam. Talán nem lesz félreérthető.

Ugye írtam, hogy tervem szerint mindenki kap két lakást. A nagyobbiknak azt is elmondtam, hogy neki is kell majd adnia a gyerekeinek két-két lakást. Így készüljön.

"Baszus nehéz leírni ide pár mondatban a szemléletet. "
Köszönöm, szerintem értem. Egy részét én is így csinálom, de van új is abban amit mondasz. Mi még alapozásban vagyunk és a ráfordított munkamennyiség is több egyelőre, de a cél hasonló. A gyerekek nálunk nem ismerik az anyagi lehetőségeket, a nagyobb már kezdi látni, ahogy elmélyedünk a pénzügyekben meg a vállalkozás elméletében. A kicsik szerintem nem tudnának az dologgal mit kezdeni. A többgenerációs szemlélet érdekes, erre már én is gondoltam. :)

Ugyanezeket a mondatokat kérdéssel jobb bevezetni és azt már egy óvodásnak is lehet. Amikor pl megjegyzi, hogy milyen jó házuk, kocsijuk van a kispajtásnak (nem mintha én erre nem költenék).
- Tudod, hogy lesz valaki gazdag?
- Hm?
- Sokat keres és nem költi el a pénzét.

Ezt többször is meg lehet kérdezni, így a végén megtanulja.

30 éves voltam mire rájöttem, hogy miért nem jutok egyről a kettőre. 35 éves voltam mire egy működő céget felhúztam és stabilizáltam az életemet. Családi háttér sajnos nem volt mögöttem, és példák sem, a saját káromon tanultam. Azt akarom, hogy a gyerekeim ne 15 év lemaradással indítsák be az életüket. A 15 év lemaradást tekintheted rögtön -150 milliós tételnek, talán úgy érthetőbb. Egy átlagos kétgyerekes család normál középrétegbeli igényekkel már 80 milliós portfólióval elérte a pénzügyi szabadságot. Szerintem kezdjenek időben és csinálják azt amit élveznek. Időből nem lesz több, ezért ne pazarolják el. Pláne ne 10-15 évet.

Szerintem a saját hibák nem elkerülhetőek, azokat átugrani nem igazán lehet.

Ezt már most próbálom a fejükbe verni, hogy a hibáktól nem félni kell(meg titkolni), hanem tanulni belőlük. Viszont azt is gondolom, hogy ha 20 évesen tudják majd hogyan viszonyuljanak a hibákhoz és az anyagi ugródeszka is rendelkezésre áll, akkor minőségibb életre lesz lehetőségük, bővebb időkerettel.

Ha a bankinál kisebb kamattal adod, akkor meg neked nem éri meg, mert kb. azt állítod, hogy hatékonyabban hitelezel, mint a bank, ami hülyeség, mert valószínűleg neked más a szakmád.

-1, nem feltetlen hatekonysag kerdese. Tfh az x bank 20%-os thm-mel ad y futamidore z zset. A hitel felvevonek nyilvan jobb a te 10%-os thm-ed, es neked is (ha a banki kamatokkal vagy akar mas befektetesekkel veted ossze). Amire neked (mint hitelezo) nagyon oda kell figyelned (az ados szemelyen, korulmenyein, ... kivul), az a megfelelo biztositek, ill. a kozjegyzoi okiratba foglalas - ha barmi gond adodna...

és biztos vagy benne, hogy a vállalkozás ki fogja termelni azt a pénzt.

nyilvan csillio fele vallalkozas letezik, aminek kulonbozo tokeigenye van. Mivel a vallalkozasok zome nem eri meg az 5. szuletesnapjat (sem), ezert 2x3x is gondold meg, hogy szukseged van-e egy bedolt vallalkozas mellett konyortelen hitelezokre.

De ha mar hitel, akkor erdemes azt is tudni, mit tart rola a Biblia. Bajnak tartja, sot azt mondja, hogy az ados a hitelezo szolgaja egeszen addig, amit az utolso fityinget vissza nem fizeti. A kezesseget meg kifejezett ostobasagnak tartja. De a Bibliaban van az un. 7. ev, ill. a 7x7-et evet koveto 50. ev, amikor minden idegen kezbe kerult zalog (pl. fold) visszakerul az eredeti gazdajahoz. Isten ugy gondolta, kell egy ilyen fek es ellensuly a hitelezes vilagaba, hogy ne menjenek sorsok visszafordithatatlanul rossz iranyba...

--
O1G

Ha kölcsön adsz, akkor általában aki kapja megutál a végére mire visszaadja. És a fasz tudja milyen károkat fog neked ezzel hosszútávon okozni.

-1, nem feltetlen hatekonysag kerdese. Tfh az x bank 20%-os thm-mel ad y futamidore z zset. A hitel felvevonek nyilvan jobb a te 10%-os thm-ed, es neked is (ha a banki kamatokkal vagy akar mas befektetesekkel veted ossze). Amire neked (mint hitelezo) nagyon oda kell figyelned (az ados szemelyen, korulmenyein, ... kivul), az a megfelelo biztositek, ill. a kozjegyzoi okiratba foglalas - ha barmi gond adodna...

Tegyük fel, hogy megtanulod a hitelminősítést; minősíted az embert, kijön, hogy statisztikailag megéri; közjegyzői okiratba foglaltatod stb.
Nem termeltél volna több értéket ha ezt az energiát és időt az elsődleges szakmádba fekteted? Szerintem de.
Vagy ha kb. azonosat termeltél volna, nem élvezted volna jobban?

Ha pedig annyira közel áll hozzád a személy, hogy rokonod, ott már érzelmek kérdése, hogy mi éri meg.

megtanulod a hitelminősítést;

ha olyan helyzetben lennek, nem gondolnek bele ennyit, nem menne el ra annyi energia. Btw. a penzugyek keves ember elsodleges szakmaja, de pont errol megy az eszmecsere, hogy ennek ellenere is bele kell feccolni idot es energiat, mert a penzhez nem erteni luxus. Sajnos ennek keves koze van ahhoz, hogy mit elvezek jobban.

rokonod, ott már érzelmek kérdése, hogy mi éri meg.

ahogy helyesen ramutattak, az ados konnyen meggyulolhet, szoval kozeli rokonnak inkabb nem hiteleznek...

--
O1G

"mert kb. azt állítod, hogy hatékonyabban hitelezel, mint a bank, ami hülyeség, mert valószínűleg neked más a szakmád"

Ha dolgoztál volna bankban pár évet, akkor tudnád, hogy egy banknál csak hatékonyabban lehet hitelezni, mert ott a legmagasabb a munkát mímelő balfaszok száma egy négyzetméterre, pedig elég nagy székházaik vannak. :)

--
https://iotguru.live

-1

Mert nem a saját pénzét adja.

Szóval szerinted a bank a leghatékonyabb, ha hitelezésről van szó? :)

--
https://iotguru.live

Hozzám képest hatékonyabb. Több választása van és több infó áll rendelkezésére.

Nehogy azt hidd... a kamatdöntések például néha pénzfeldobással történtek, ahogy az árazások is. Nem a saját pénzükkel játszanak, ha valamit elbasznak, mennek más bankhoz... jóval nagyobb a bankok presztízse, mint amennyit megérdemelnének.

--
https://iotguru.live

Az élettől. Hogy csóró volt a családom és mindig azt hallgattam, hogy "majd" meg "az hülyeség", "nincs pénz".
Aztán elkezdtem melózni (1x évesen) és azt láttam, hogy hiába kapok fizetést még mindig nem tudok megvenni vágyott dolgokat. Kellett pár év mire sikerült kifejleszteni egy világlátást ami helyén kezeli a dolgokat.
Először ki kell kapcsolni a világot. Ha példaként figyeled a környezeted, akkor előbb-utóbb elsüllyedsz pénzügyileg, mint a Titanic. Az egész világ, a családot, rokonokat beleértve arra ösztönöz, hogy vásárolj, fogyassz, ezen keresztül mutasd meg ki vagy. Ez rohadt hibás dolog. Nem szabad, hogy a környezetedtől elismerést várj a megszerzett javaidért.
Minél kevesebbet tudnak a valós anyagi státuszodról, annál kisebb lesz a környezeted felől a nyomás, hogy annak megfelelő külsőségeket mutassál. Nincsenek, "Miért nem veszel jobb autót?", "Miért nem térkövezed le az udvarodat?", "Miért nincs faltól-falig TVd?", stb. kérdések.
Meg kell tanulni mindennek a valós, használati értékét látni. Ennek része az elavulásnak és üzemeltetési költség fogalmának a felismerése.

A probléma, hogy ezt nem egy 25000-es tanfolyam fogja az emberrel megtanítani, mert ehhez el kell érni egy olyan világlátást, ami a tömegek gondolkodásával szembemegy. És a hibás beidegződéseket nagyon nehéz levetkőzni. 2-3 bebukott hitel, elvesztett lakás általában jó tanulópénz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1

A legnagyobb lányom nemsokára 14 éves lesz. Rendszeresen azt mondom neki, hogy valaki a saját munkádból lehetsz, jelen pillanatban azokkal a sikerekkel amikért megdolgozol. Esetében ilyen az iskola, a tudás/tanulás. Apu pénze ezen nem segít, hanem ront, mert hamis illúziót ad, ha vágyott tárgyak miatt irigykednek rád. De ezek a tárgyak nem te vagy és nem is te szerezted meg őket. Jobb megszerezni a képességet amellyel később vágyott tárgyakat vehetsz, majd nem megvenni, mert akkor az az érzés, hogy bármikor megvehetem mindig melegíteni fog belül és több örömet ad, mint maga a birtoklás. Ennek amúgy egyszerű oka van: "n" nem elköltött pénz minden olyan dologra elég ami olcsóbb, mint "n", viszont, ha elkölti akkor korlátos a dolog.

Helyén kell kezelni, de ökölszabálynak nem olyan rosszak ezek a blogbejegyzések.

+1

> Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről

:)))) 25eFt-ert en is barkinek elmondom hogy hulyesegre szorja a penzet:-)
Aki kifizeti az *tenyleg* semmit se tud a penzugyekrol. Lehet nigeriaba is utal penzt, hatha alapon...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nekem sok ujdonsag volt benne. Bar Nigeriaba meg nem utaltam penzt, de hatha nem keso meg..

--
O1G

En arra az oximoronra probaltam ravilagitani, hogy valakitol kersz 25kHUF-ot,
hogy megtanitsd ra, hogy hogyan orizze meg a penzet:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

szerintem nem az a lényege, hogy őrizd meg a pénzed.

ez inkább azoknak szól szerintem, akik már olvassák őt egy ideje, nagyjából van is egy elképzelésük arról, hogy kurva jó volna elkezdeni pénzt megtakarítani, csak a hogyanmerre dologgal nincsenek képben.

nyilván el lehet kezdeni utánamenni magadtól, vagy megvenni egy ilyen kész formában. ezt már mindenki eldönti magának, megér-e neki ennyit.

szerintem meger annyit. Btw. a penzt nem csak megkeresni kell, hanem meg is kell orizni, sot, meg is kell tobbszorozni (=befektetni).

--
O1G

nem oximoron, hanem befektetes. Ugyan nem kotelezo erte fizetni, de en kicsengettem erte azt a 25k-t, siman megeri.

--
O1G

Már mér lenne oximoron? Nyelvet ingyen tanulsz? Vizet ingyen szerelnek nálad?

Valójában az információ a legértékesebb dolog a mostani világban, minden mást könnyű megvenni pénzér :-).

Ha hasznos a tanfolyam, akkor simán megér 25 ezret. Persze akinek van ideje és esze, az magától is felszedheti a tudást. De nyelvet is meg lehet autodidakta módon tanulni, sőt a gendertudományt is :-), mégis van aki fizet ezekért.

Én egy ingyenes előadásán voltam, mert kiváncsi voltam az arcára, meg hogy hogy ad elő. Szerintem többnyire jókat ír, és aki nem pénzt szívott az anyatejjel együtt, annak lehet benne új. A magyarok többségének égető szüksége lenne ezekre az ismeretekre.

Inkább úgy képzeld el, mint a pszichiáterek pénzügyi megfelelőjét. Akinek nincs szüksége rá, nyilván pénzkidobás, aki viszont nem szívta magába ezeket az alapvető dolgokat családi háttérből és emiatt hibát hibára halmoz az életben, de nem érti miért (mert sosem látott más mintát), annak aranyat érhet. Iskolában pénzügyekről lényegében semmit nem tanítanak (tananyagban sincs, de átlag tanár is a katasztrofális kategóriába esik magánélete szempontjából, nekik se megy), ha kicsit szerencsétlenebb környezetbe születsz, akkor hiányozni fog ez a láb erősen az életedből.

Még csak borsodi putriba sem kell lemenni, hogy ilyet láss, átlag magyarra alapból nem jellemző a pénzügyi tudatosság, öngondoskodás, valóban előremutató lehetőségek keresése (apró mutyik nem ilyenek), önképzés. Ez a csávó rengeteget tett ez a helyzet ellen, talán a legtöbbet idehaza mióta blogol. 25e forint konkrétan 0 pénz ha segít neked változtatni a szerencsétlen hozzáállásodon, szegényes ismereteiden, lazán visszajöhet 1-2 hónap alatt az összeg.

Disclaimer: nem voltam kiszámoló konferencián mert én kevésbé szorulok rá szerencsére, de a blogját majdnem az indulása óta olvasom, illetve nyitott szemmel élek az országban, látom azokat az életutakat amikről írni szokott.

Absztrakt szinten tanítják az egyetemen is, több kurzuson át.
lásd pl analízis, valszám, stat, mikro, makro, számvitel, (ezek pl mind vannak az OE-NIK mérnökinfón)

Sajnos arra nincs lehetőség, hogy az általánoson kívül egy speciális esetet is tárgyaljanak, pl az életed.

Absztrakt szinten tanítják az egyetemen is, több kurzuson át.

az messze nem ugyanaz, ugyhogy vastagon van letjogosultsaga az emlitett tanfolyamnak. Mert nekem pl. nem annyira vilagos a kapcsolat az analizis es a szemelyes penzugyek kozott...

--
O1G

"nekem pl. nem annyira vilagos a kapcsolat az analizis es a szemelyes penzugyek kozott..."

Igen, intelligencia kell ahhoz, hogy a látszólag távoli, de analóg dolgok között megtaláljuk az összefüggéseket. :-)

Amikor absztrakt dolgokkal foglalkozom, akkor mindig keresek egy számomra ismert speciális esetet. Sokat segít.

nem valszoltal a kommentem 2. reszere...

--
O1G

sigh. BS helyett ezt a kommentet meg is sporolhattad volna...

--
O1G

Ok. Ezek konkrét példák:
https://www.mateking.hu/gazdasagi-matematika-1/penzugyi-szamitasok

Számomra pl a numerikus sorok pont a gazdagodás/szegényedésről szól pénzügyi értelemben.

Itthon is elkezdődött egy folyamat, ami miatt ez szerencsére egyre kevésbé lesz igaz: az egyre drágább, összetetebb autók (elég csak a mostani új alsó szegmenst összehasonlítani a 10 évvel ezelőttivel) és főleg a dráguló munkaerő miatt egyre szűkül a lehetőség, hogy a kintről behozott, 15 éves levetett autókat buherálják.

Nem hiszem:

"Tavaly 116 265 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 20,4 százalékkal több a 2016-os 96 594-nél és 50,6 százalékos növekedés a 2015-ben eladott 77 179-hez képest."

Ez fog folytatódni szép lassan, ha csak nem jön egy komolyabb recesszió és/vagy kamatemelés.

Egy bekezdéssel felette pedig:

„A Bosch-felmérés adatai alapján az autópark átlagos életkora 2018 első negyedévében 13,9 év, 0,7 évvel magasabb a két évvel ezelőtt mértnél.”

Ami alapján én azt a következtetést vonom le, hogy ugyan az üzembe helyezett új autók száma nő, de ennek ellenére az autók átlagéletkora is nő. Ez például úgy lehet, hogy a behozott használt autók száma még nagyobb mértékben nőtt. Esetleg kevesebb öreg autót vontak ki a forgalomból, mint korábban.

Ez a kínálatban is látszik, amit Oregon lent mutat.
Még esetleg az lehet érdekes, hogy ez az idős kínálat milyen kategóriából tevődik össze.

Nem azt mondom, hogy azonnal lecserélődik a teljes magyar autóflotta, de azzal nehéz vitatkozni, hogy egyre drágább és nehezebb lesz javítani az öreg autókat és ez már nem csak a prémium márkákat és felsőközéptől felfelé kategóriát fogja érinteni.

Az a baj, hogy a nem öreg autókat is egyre nehezebb és drágább javítani, mert egyre több speciális tudást igényel és már nem divat az se, hogy egy-egy alkatrészt cserélsz, hanem az egész részegységet egybe tudják csak rendelni mint csere alkatrészt.

Persze, ez katalizálja a folyamatot, amit írtam.
Viszont lassan kezd általánossá válni az 5 (Dacia-nál láttam olyan opciót, hogy a teljes TCO-t megadják, tehát erre az időszakra a kötelező szervizeket is meg tudod venni, elég barátságos áron, előre) vagy akár 7 év garancia.

Ezzel egyet tudok érteni, de vannak olyan tényezők is, amiket szintén érdemes figyelembe venni. És akkor már másként fest az összkép.

Például azokban a térségekben, ahol gyakorlatilag nincs munka, általában a tömegközlekedés is nagyon rossz. Munkába járni, sőt még munkát keresni is csak akkor van esélye, ha saját autója/motorja van. Néha járok ilyen vidékeken és azt látom, hogy mostanában egyre több a roncstelep-szökevény autó. Aki össze tud kaparni egy kis pénzt, az vesz egy öreg autót, és amíg tudja üzemben tartja. Nem szempont, hogy drága az üzemeltetése, mert nincs másik/jobb autóra pénze. Autó nélkül viszont nem tud munkába járni. A keresete pedig nincs annyi, hogy értelmes összegű hitelt kapjon.

Jelenleg úgy látom, hogy ez a réteg nem csökken, hanem inkább nő. Így még egy jó ideig lesz piaca a nagyon régi autóknak.

Úgy általában: Sokan egy helyzet értékelésekor csak a saját helyzetüket, és a szűkebb környezetüket veszik figyelembe, és elfelejtkeznek arról, hogy vannak náluk sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek is. Ennek egy jó példája kovi mostani, telefonos topikja. Kovi leírja, hogy van egy készülék, plusz pénz nincs, erre kapja azokat a javaslatokat, hogy 5-10 ezer forintból ezt meg azt lehetne venni. Pedig egyszerű: a nincs pénz, sokak számára azt jelenti, hogy nincs. Nem pedig azt, hogy nem akar rá költeni.

ez eléggé így van. Budapest elég keményen buborékot képez az ember körül.
Mondjuk a vidéki nagyvárosok is jól el vannak eresztve.
Falukba ritkán járok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A forgalomban lévő autók 63%-ka 11 évnél idősebb. Ez azt is jelenti, hogy ebben a korban cserél a legtöbb autó gazdát, így érdemes itt eladni (kínálat 47%-ka) és venni meg 0-5év között, ahol az autók 6%-ka van és a kínálat 30%-ka.

Kínálat hahu:
Mind: 100.862 db
0-5év: 30.445 db
11év++: 47.126 db

"Ez azt is jelenti, hogy ebben a korban cserél a legtöbb autó gazdát, így érdemes itt eladni (kínálat 47%-ka) és venni meg 0-5év között"
Ez többmindentől függ azért. Mennyit fut a kocsi évente, egyéni pénzügyi státusz, stb. Előző vételeknél sokat mérlegeltem a lehetőségeket, rengeteget statisztkáztam(meg adatbányásztam). Az jött ki, hogy az átlagos futásteljesítményű kocsik 5 éves korukra vesztik el az értékük 25%-30%-át, míg 10 éves korukra a 75-80%-át, tehát az értékvesztés pont 5-10 éves kor közt a legnagyobb. Azt el kell mondanom, hogy főleg japán családi kombikat statisztikáztam össze, amikor keresgéltem, de úgy láttam hogy kisebb kocsikra is igaz ez az értékvesztés. Ettől függetlenül lehet hogy van ahol ez az értékvesztés görbe eltér.
Én pl. azt csinálom, hogy nepperrel hozatok egy 8-10 éves jól karbantartott kocsit, ~2 millió forintért. A nepper díja persze aránylag magas, további 300k a vételen felül, viszont cserébe tökéletes kocsit szállít. Ez egy biztosítás, hogy ne kerüljön időmbe és ne fizessem ki szervízköltségben. A beltéri állapot szinte gyári szokott lenni és műszakilag se volt eddig semmi komoly. Nem áll a kocsiban szignifikáns összeg, és ha bármi történik, akkor nem veszett el komoly pénz. Nyilván az sem lényegtelen hogy mindkét preferált márkához van megbízható, bejáratott, márkaspecifikus szerelőcsapat.
Amiért nekem megéri ez a konstrukció: a) egyszerűen nem futok annyit évente, hogy megérje 0-5 éves autót venni b) Egy 5 éves kocsi vételárához képest a különbözet ~5 millió ft, esetemben ez mehet a portfólióba(két kocsi, tehát duplán), ahol szépen dolgozik és termel. Lesz idő amikor a portfólió akkora lesz, hogy nem számít hogy új vagy használt, de jelenleg az az összeg amit a két kocsinkra rászánhatnék, többet tehet értem aktív eszközként mint élvezeti cikk formájában.

Azért ez kategória függő. A luxusautók (mint pl.: Mercedes, BMW, Audi, JAG) csökkenése exponenciális, míg egy tömegtermék szintén az, de az közel lineárisnak tűnik.* Értékcsökkenésben és designavulásban meglepő módon a JAG teljesít legjobban (7-es BMW, MERCEDES S, Audi A8, JAG XJ), ennél a legkisebb az értékcsökkenés.

Alapvetően évi 35e++-ra mondom, hogy új autót kíván a felhasználás.

*Sőt! Vannak olyan kisautók amik annyira keresettek, hogy 5-10 éves koruk között szinte alig változik az áruk. (Nissan Note, Honda Jazz)

Az mindenképpen igaz, hogy főleg családi kombi kategóriában tájékozódtam. A prémium kategóriát egyelőre tudatosan nem hoztam be a képbe.

Szerintem nem lesz kevésbé igaz, inkább csak szűkül azok köre, akik megengedhetik maguknak az autó tartását.

Neumann János több, mint 6-havi fizetését verte el autókra, amit rendszeresen össze is tört. https://www.hemmings.com/blog/2012/09/25/the-ex-john-von-neumann-hot-rod-ferrari-testa-rossa/

Mint ahogy Mike Tyson és Dzsudzsák Balázs is. Ilyenek ezek a matematikusok.

Ez a John von Neumann nem az a Neumann János :)

:facepalm: ezt benéztem :D
Mentségemre legyen mondva: https://www.interkonyv.hu/getpdf?media_id=1087

„szereti a tréfákat, a szórakozást se veti meg, imádja a szép autókat, bár figyelmetlen vezető és gyakran összetöri őket”

--
https://janosfeher.com

"John von Neumann was the Ferrari distributor for California and he was a race car driver. "

https://www.hemmings.com/magazine/hsx/2010/03/Johnny-von-Neumann/2937241.html

Írd oda, hogy nettó. :-)

Nincs autóm, kerékpárral közlekedek.

Akkor "(x) Nincs magántuljadonú autóm." :)

De lehet, hogy az a kerékpár drágább, mint sok autó. ;)

Hát küldjön be arra is szavazást. :D

Van olyan biciklim (a jelenlegi háromból), ami több, mint a havi fizetésem :)

"magántuljadonú" rollerem van. Az is er? :-)

--
O1G

+1, Bp-n is így volt, és most Londonban is, egyáltalán nem bánom, sőt még azt sem, ha szarrá ázok időnként (viszont annak kifejezetten örülök, hogy nem nagyon van fagy itt és ritkán van hó, elegem volt a Bp-i elcsúszásokból és a kéztörésből :D ) - sőt, sok előnye van.

Ha van egy 15 éves, amit kb. egy haviból meg tudnék venni, és van egy 2 éves, amit kb. 11 haviból meg tudnék venni, akkor a helyes válasz az átlag lesz. Tehát 6 hónap.

A probléma:
Ha most van egy idős autóm, akkor nyilván nem olyat fogok venni, ha új autó vásárlására vetemednék. Tehát kb. nincs jelentősége annak, hogy a mostani autómat, amit 10-15 éve vettem, mennyiért tudnám most megvenni.

Ami érdekes lenne: Ha van egy x éves autóm, ami a vásárláskor X-kategóriásnak számított (X = alsó, felső, közép, felső kategória alja,…), akkor a most hány havi fizetésemből tudnék megvenni egy mostani, ugyanolyan kategóriás autót.

> akkor a helyes válasz az átlag lesz
Inkább az összeg

+1

+1. Vagy ha jó fejek akarunk lenni, akkor a drágább.

De átlag... Beszarás. Remélem bruttóval számolva jöttek ki az értékek ráadásul. :D

Szerintem inkább arról van szó, hogy az autód egy eszköz valamire (munka, család látogatása, stb.), és a kérdés az, ha valamiért kiesik (ellopják, összetörik, összetöröd), akkor tudod-e pótolni. Pl. ha múlik rajta a megélhetésed, és nem tudod pótolni, akkor kártyavár az életed. Ha semmi sem múlik rajta, de áll benne egy éves munkád, akkor az nem eszköz, hanem cél (imádod a Quattroportéd).

Mármint gyári állapotában, vagy úgy tuningolva ahogy most van?
Mert ami tuning most benne van, az többe kerülne mint egy ilyen típusú autó:D

A tuningnal ertelmetlenebb dolgot nehezen tudok elkepzelni. Akar szettepett 20ezreseket is felcelluxozhatnal az autora.... :)

Eladaskor kb. hatrany (nem gyari alkatreszek), raadasul iszonyat draga hobort.
Egy 3 millios uj autot alkatreszekbol osszerakni kb. 40 millio forint.
A tuningalkatreszek meg meg ennel is dragabbak.

Szerintem fokozd meg, a tuningautot lizingeld:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Látom te is csak a hondacivic tuningokra tudsz gondolni, lehet azt igényesen is csinálni és külföldön egy jó tuning növeli az autó értékét, én pl offroadnál hasznos cuccokat építettem be nagyrészt nem látható helyekre, ugyhogy 3 év után is pont ugyanannyit ér mint amennyiért 3 éve vettem (tekinthetném értéktartásnak)

Ne altalanosits kerlek.
Volt epitett Hondam kb 2 millio volt ralocsolva csak a motorra...

Nem szeretek altalanositani, de a hondacivic az valamiert nagyon gyakori tuningalap volt otthon, többnyire olcsó igénytelen tuningokkal és a legtöbb embernek az ugrik be tuningra, nem pedig egy igényes tuning, pl egy full arb ford ranger, vagy a nismo gyáriak vagy egy rocketbunny (talán mert ezeket otthon ritkán látni)

En tuningra, mint "befektetesre" gondoltam.
Az penzugyileg nezve pont olyan, mintha a WC-n huznad le a penzed.

De azt is megertem, hogy valakinek ez egy hobbi, kb. olyan, mint hogy en moziba elmegyek 1x-1x... :)
Az se fejezheto ki, hogy mennyivel lettem okosabb a film utan... :-P

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy szó: életérzés! :)
Másnak az autó csak egy eszköz, de nekünk tuningosoknak ennél sokkal több. Egyfajta szerelem a gép iránt.
Akit ez nem vonz be az soha nem fogja megérteni, max elfogadni, hogy van ilyen.

Sok dologból tevődik össze: ha szeretsz építeni máris örömöt lelsz benne, mire megvalósítod az elképzeléseidet.
Ha kész (sosem lehet kész) van és elgurulsz vele egy tuning talira, ahol megnézik, megdicsérik, fényképezik, kérdeznek róla, akkor már úgy érzed, hogy megérte a belefektetett idő, munka, pénz.
Aztán ahogy gurulsz haza, netán zsebedben egy díjjal, benyomod a kedvenc zenédet, hátul dübörög a mélynyomó, elől duruzsol a direkt szűrű, amit lent megfejel a sport dob, akkor elönt az érzés, hogy imádod ezt az autót és soha nem akarod eladni! Sőt, már a jövő évi fejlesztéseken töröd a fejed, mert egy hatalmas löketett adott ez a találkozó is!

Huh, most hogy ezt végiggondoltam, már alig várom a tavasz első tuning találkozóit! :)

Az alvázvédelem tuning? Többe került, mint a kocsi.

Mivel a tuningolt autókat jellemzően kevesebb pénzért lehet eladni, mint a gyári állapotút ugyanabból, így nyugodtan használd a tuning nélküli piaci árát ennél a szavazásnál.

Ne egy opel astrabol indulj ki.

Az STI-t tobbert adtam el mint amennyiert vettem :D

Jelenlegi értéken vagy vásárláskori értéken?

Multkor nem te linkelted Muszashi agymeneset youtubeon?:) Az pont errol szolt vagymi.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

dedede és a telós szavazást is én csináltam :)

Én a jelenlegi értékét jelöltem be. Azt kérdezi, hogy mennyiért tudnám megvenni a jelenlegi autót. Nem azt, hogy mennyiért vettem, vagy mennyiért tudnám megvenni, ha új lenne vagy ilyesmi.

3 db autóm van így a summat jelöltem be. (feleségé nincs beleszámolva, pedig azt is én vettem)

ps.: lehetne egy is, ha létezne olyan limuzin, ami kupé és kisbusz is egyben :P

Nekem is lehetne 3 autóm, ha 3 seggem lenne. :)

Amikor vettem, akkor még 5 havi kellett. Aztán kicsit később váltottam. A mostani nettóból már csak 3 havi kellene. :-)

De én is osztom ezt a 3-6 havi elgondolást. Plusz ugye még azt szokták mondani használt autónál, hogy legyen másfélszer annyi pénzed rá, mert ott vannak az adminisztratív költségek és valamit úgyis kell rajta cserélni/javítani.

+1 Plusz ha valami f*sz beledrongyol (pont mint most belem), akkor a kotelezo biztosito egy regebbi toresmentes auton 50 szazalek avulast allapit meg a sertetlen karosszeria elemeken. Raadasul a javitas utan szerintuk az erteke no (!) az autonak. Erted, egy torott autonak. A gazdasagi totalkart Eurotax ertek alapjan allapitjak meg, ami kb fele a hahun veheto hasonlo felszereltsegu auto aranak (5csillag, >=4 legzsak, szivo benzin, >= 1.6, egyteru, >= 2006, full extra, toresmentes, <=150e km, szervizkonyv, >=1200 kg). Amikor viszont azt mondod, hogy ussek be ugyanezt az autot ugy, hogy torve volt az Eurotaxba es a kulonbseget fizessek ki a toresmenteshez kepest, akkor elkuldenek melegebb eghajlatra. Szoval ezert sem erdemes dragabb autot venni, mert konnyen bukod az autot ertekenek a felet is egy ilyen esettel. Biztositot perelni nem lehet (a korrupt magyar birosag miatt), esetleg a karokozot perelheted (ha van 2 eved ra es sok-sok szabadidod).

A magántulajdonú kitételről jutott eszembe, hogy a magáembereknél már csak a cégek tudnak pazarlóbbak lenni.

Adórendszer függő.

Nincs is jobb annal, amikor a cegvezetok 90% luxus pickupokkal nyomul:)
Erre van egy nagyon jo szlogen: 'Ezt is a kornyezetvedelem hajcsa!' Valamelyik auton lattam a multkor:) De lehet, hogy a hulyeseg hajtotta:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pláne az állami cégek.

Nehéz ám megállapítani egy autó értékét. Én 1 gurigáért vettem 3 éve, és azóta beleraktam körülbelül 7-800k -t, de egy rakás drága dolog teljesen újra lett benne cserélve, viszont brutál sok a km benne. Akkor ez most mennyit is ér? :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Amennyiért el tudnád adni. Nekem is volt öreg autóm, sokat költöttem rá, valamennyi vissza is jött, mikor eladtam, de azért nem nevezném jó befektetésnek.

Semmit nem jelent, a piac nem fizeti meg azt amit ráköltöttél.

Se magan se ceges autom nincs es nem is tervezem, varoson belul teljesen ertelmetlennek tartom.

+1, bar annyiban finomitanam, hogy ennyi auto teljesen ertelmetlen a varoson belul...

--
O1G

Ha felfelé kerekítjük hogy lehet <0.5? Mxx akkor, ha 0 vagy negatív értékű az autó. Jó, lehet 1 tizedesre is kerekíteni, bár a kerekítés alapból nem hiszem hogy azt jelenti. Vagy az autót kell kerekíteni, nem értem:D

<0.5 szerencsére nagyon olcsók az autók.

Az autó vételáránál sokkal izgalmasabb kérdés a TCO. A jelenlegi autómba, amióta megvan, több, mint 7 millió HUF-ért tankoltam - ez magasabb összeg, mint az autó beszerzési ára volt újonnan... és akkor még az egyéb költségeket (szervíz, kopó-fogyó, biztosítások, stb.) nem számoltam bele.

Szerintem nem kell ezt túlkomplikálni, ha most ronggyá törnéd és újat kellene venned, nagyon hasonlót mennyiért tudnál szerezni új/használt autó piacról (korától függően).

Nyilván az se mindegy, egy évben mennyit szórsz el rá, de valószínűsíthetőleg azért akinél a max 3-6 havi ökölszabály megvan annak nem túl megterhelő az összeg, aki meg 1-2 évnyi pénzét elszórja egy bömösre csóró melósként, annak utána a gatyája is rámegy.

A hozzászólásom lényege az volt, hogy a topicnyitó "jelenlegi autódat hány havi fizetésből tudnád megvenni" kérdés helyett valósabb képet adna a "jelenlegi autód fenntartása a jövedelmed hány százalékát viszi el", vagy méginkább: "az, hogy autózol, a jövedelmed hány százalékát viszi el", mert ez utóbbiban benne van az esetleges pótlás költsége is.

De mi van, ha őt pont ez és így érdekli? Azért egy topic címébe beleköti, az elég fura nekem elsőre. (=subs. :D )

1.1-2 vezet jelenleg? Ez eredményből ítélve itt az emberek vagy nagyon gatya autókkal járnak, vagy nagyon sokat keresnek. :o

Vagy nem mondanak igazat... :)

--
https://iotguru.live

Ha a jelenlegi erteket nezzuk az autoknak, akkor nem biztos

Vagy a bruttó fizetésükkel és a nettó kocsiárakkal számoltak.
--

Vagy mindkettő. :)

24 éves autóm van, és amíg működik és szaré' hugyé' fenntartható, addig nem is fogom semmilyen pénztemetőre lecserélni csak azért, hogy JÓVAL drágább legyen a fenntartása.

--
robyboy

pedig lizingelhetnel egy sokkal jobbat, amit kevesebbet kell szervizelni es kevesebbet fogyaszt.
Nem utolso sorban sokkal kornyezetkimelobb...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az utóbbi évek botrányai pont arról szóltak, hogy az autóknak nem annyi a valós fogyasztása és károsanyag kibocsátása, mint amennyi a papíron van, mert felismerték a tesztet és más programot hajtottak végre. Ha pedig nem használod annyit az autót, akkor az újabb autó előállítása lehet a nagyobb szennyezés, mint a régi használata. Én például évente 230-250 ezer forintnyi benzint használok el...

--
https://iotguru.live

Mennyiért lízingelnék? Havi 50 ezer vagy 100 ezer? Minek? Ezt a pénzt megspórolom inkább.
5,5-6,5 litert fogyaszt a kocsim, benzines. Környezetszennyező egyébként. Az összes kocsi az, még az elektromos is.
Ha a fogyasztáson akarok spórolni, akkor nem ülök autóba, ennyi. Csak akkor használom, amikor muszáj. Munkába pl. busszal járok, mert az ingyen van.
Szervizköltség évente kb. 100 ezer lehet, nem több. Legyen havi 10 ezer az egyszerűség kedvéért elosztva. Még mindig kevesebb, mint a lízingdíj.

Még jósolok neki 2 évet talán, aztán átülök muszájból valami újabba. Sajnos nem lehet örökké fenntartani a régi autókat sem.

--
robyboy

+1 szívó benzin sokáig elketyeg. Az alváz rohadása, meg az elekromos cuccok kontakthibái miatt lesz előbb utóbb fenntarthatatlan egy autó.

Ez érte utol szegény Leon-omat :-) nincs olyan, hogy valami elektromos kütyü ne lenne szar benne. De legalább "takarékos" 1.9 TDI.

A 2004 után gyártott autókba szép lassan minden szart belepakolnak, elektronikát, intelligenciát, stb... ami nem létfontosságú az autó alapvető funkciójának ellátásához, de persze kell, mert ettől jobb A autó mint B. Eredmény az, hogy egyre komplikáltabb minden, egyre több a hibalehetőség, és egyre kevesebb annak a lehetősége, hogy az ember maga javítsa meg a járgányát, holott ez bizonyos esetekben nem boszorkányság. Ld. pl. kerékcsere. Azokban az autókban amikben már pótkerék sincs, hát izé. Izzócsere. Újabb autóknál szervizben történik, stb.. stb...

--
robyboy

Izzócsere.

Jah, főleg ha az már nem is izzó, hanem xenon. Vagy led.

> egyre kevesebb annak a lehetősége, hogy az ember maga javítsa meg a járgányát,

arnyalja a kepet az is, hogy a gyartok modelleletciklusat leroviditettek, a termekpalettat kiszelesitettek.

Hol van mar az, amikor a zoldseges merci egyik modellje 10evig volt gyartasban?

Az utangyartok melyik alkatreszre alljanak ra? Sikerult elerniuk hogy a kocsik javitasa fenntarthatatlan, mert annyira egyedi...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez is igaz, a másik oldala az éremnek viszont hogy a motoron egy rakás modell osztozik, teljes konszernek, sőt konszernek között is.

Így szerencsére ugyanazt a tervezési hibát tudja örökölni egyszerre 20 kocsi is.
--

:-). Mostanában szállt el egy ismerősöm Peugeot-jának a Ford motorja... Ilyenkor öröm a közös fejlesztés.

+1 Addig veszek szivo benzint, ameddig csak lehet. Konnyen es olcson javithato, faek egyszeru. 1.6-tol pedig meg Budapesten sem atkoznak el.

Munkába pl. busszal járok, mert az ingyen van.

? Te vagy a buszsofor? :-) Mert en kemenyen fizetek erte...

--
O1G

Munkahely téríti a havibérlet 100%-át.

--
robyboy

És az ingyen van? Nekem meg a kajám egy részét téríti meg SZÉP kártya formájában, de ettől még nem ingyen eszek, csak célzottan odakerül a fizu egy része.

Nézd, ha megkapod mindenképp és ha nem kell, nem kapsz helyette mást, akkor ingyen van.

--
https://iotguru.live

Hát, ebben nem értünk egyet szerintem. Attól még, hogy nem kapsz helyette mást, azt a pénzt már nem tudod másra költeni, tehát nem volt ingyen.

Nézd, ha én adok neked minden hónapban egy 9500 forintos bérletet, amit vagy kérsz vagy nem kérsz, de ha nem kéred, akkor nem kaphatsz helyette mást, akkor saját teóriád szerint mit adsz érte cserébe nekem? Mert ha semmit nem adsz, akkor ingyen kapod.

--
https://iotguru.live

Másik munkahelyen kaphatnék helyette pénzt, szép kártyát vagy ep befizetést? Akkor nem volt ingyen.

Imho ez a baj az egész cafeteria rendszerrel, tök jól el lehet maszatolni benne, hogy mi mennyi fizetést kap. :)

Egy dolog számít, hogy mekkora a package egy évben. Ha a kukába megy 12*10500 (áfás számlára drágább a bérlet, ugye) forint, az nekem nem túl jó deal. Miért ne kaphatnék helyette olyat, ami nekem kell?

"Másik munkahelyen kaphatnék helyette pénzt, szép kártyát vagy ep befizetést? Akkor nem volt ingyen."

Hogy jön ez ide? Ha másik munkahelyen kétszer annyi fizetést kaphatsz, akkor a fél fizetésed ingyen van?

--
https://iotguru.live

Nem, hanem a jelenlegi munkahelyed a fizetésed mégegy összegébe kerül neked. Alternatíva költség, ugye :-)

Én értem, csak ugyanazt a logikát próbáltam alkalmazni az egész fizetésre.

--
https://iotguru.live

Ha kapsz 90 forint fizetést és 10 forintért bérletet, akkor a csomagod hó végén 100 forint. Coincidentally, ha hó végén 100 forint van az sms-ben, de nincs bérlet, akkor is 100 a package. Tehát nincs ingyen, mert azt a pénzt megkaphatnád más formában is.

Minden más csak maszatolás. A bérköltségben benne van a bérlet ára, a a bankszámlakivonatban viszont már nincs.

"Ha kapsz 90 forint fizetést és 10 forintért bérletet, akkor a csomagod hó végén 100 forint. Coincidentally, ha hó végén 100 forint van az sms-ben, de nincs bérlet, akkor is 100 a package. Tehát nincs ingyen, mert azt a pénzt megkaphatnád más formában is."

Leírom ismét, honnan indultunk: "én adok neked minden hónapban egy 9500 forintos bérletet, amit vagy kérsz vagy nem kérsz, de ha nem kéred, akkor nem kaphatsz helyette mást"

Tehát két dolgot kérhetsz:
- 90 forintot
- 90 forintot + 10 forintért bérletet.

Mennyi pénzbe kerül neked a bérlet?

--
https://iotguru.live

Jó, csak ez meg értelmetlen, ilyenkor én CV-t frissitenék. Ilyen hozzáállással feltételezem, hogy más téren is roppant rugalmas lehet a cég.

Oszt? Nem arról volt szó, hogy mennyire rugalmatlan a cég, hanem arról, hogy ilyen feltételek mentén mennyibe kerül a bérlet...

--
https://iotguru.live

*sigh* Értem, de nincs olyan, hogy ingyen cucc. Ha kapnál minden hónapban tízezer forintnyi virágföldet, az is a neked szánt keretet csökkentené, annyival kevesebbet költhetsz szórakozásra, rezsire, whatever.

Ha nem kell érte semmit adnod és ha nem kéred, nem kapsz többet, akkor számodra ingyen van.

"Ha kapnál minden hónapban tízezer forintnyi virágföldet, az is a neked szánt keretet csökkentené, annyival kevesebbet költhetsz szórakozásra, rezsire, whatever."

Milyen keretet csökkent, ha én kapok tízezer forintnyi virágföldet havonta?

--
https://iotguru.live

A pénzt csökkenti, amit hó végén a munkáltatód a fizetésedre költ.

De, valamit kell adnod cserébe, mégpedig azt, hogy elfogadod a 90 forintot a 100 helyett.

De oké, legyen, ingyen van a bérlet.

pedig a berletet pont el tudod adni. Szoval a 90Ft-ot megkapod, kered a berletet, es eladot 8Ft-ert (a 10Ft helyett).
Igy maris 98Ft-od van. Es akkor igazabol 8 forintba kerul a berlet. Igy megsincs ingyen.

Ezt probaltam a viccesnek szant hozzaszolasomba leirni, csak nem vettetek a lapot:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

El tudod? Régen vettem utoljára bérletet, akkor még a személyi igazolvány száma is kellett rá.

Ha beleirjak a cegnel. De van ahol te veszed meg, es viszed az AFA-s szamlat.

De a lenyeg az az, hogyha valami javat adnak neked, akkor azt te tovabb tudod adni,
hacsak nem lekotoznek es csak neked szol szemelyreszabva. Mondjuk egy ajandek veseatultetes.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"A pénzt csökkenti, amit hó végén a munkáltatód a fizetésedre költ."

Onnan indultunk, hogy nem csökkenti. Vagy kapok x forintot és y forint virágföldet vagy kapok x forintot.

"De, valamit kell adnod cserébe, mégpedig azt, hogy elfogadod a 90 forintot a 100 helyett."

Nem, vannak esetek, amikor nem kell és nem is tudsz ilyet. Nem tudom mit kell ezen ennyit pörögni, olyan ez, mint az ingyen kávé a konyhában, ami rengeteg cégnél adott... az sincs ingyen? Be tudsz menni a főnökhöz, hogy te január elsejétől nem fogsz inni ingyen kávét a konyhában, ezért adjon bruttó 4000 forinttal többet?

--
https://iotguru.live

Van ahol nincs, es a dolgozok dobjak ossze havi kozosbe a kavet.
Abbol is tok nehezen tudod kihuzni magad, hogyha egy irodabol kb. mindenki bennevan.
De van ahol van kozos lottovasarlas. De a vallalati penzszorasnak millio formaja lehet a te karodra.

Es akkor azt mondod, hogy kalap kabat, es innentol kezdve megbizasos szerzodessel vagy, es vallalkozo lettel.
Es utana te osztod be magadnak a berletpenzt, kavepenzt meg a konditerem berletet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

This.

"Es akkor azt mondod, hogy kalap kabat, es innentol kezdve megbizasos szerzodessel vagy, es vallalkozo lettel."

Én megbízásos szerződéssel, vállalkozóként is ingyen iszom a kávét a konyhában. Kutya nem szólt eddig érte és szerintem nem is fog... most akkor ez ingyen van vagy nincs ingyen?

--
https://iotguru.live

Nem is tudom. Most ez lopasnak szamit, vagy nem?
Egyszer rakerdezhetnel, csakhogy egy hullamhosszon legyetek, es ne a hatad mogott sugjanak ossze...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van ahol nincs, es a dolgozok dobjak ossze havi kozosbe a kavet. [...] De van ahol van kozos lottovasarlas

lol...

--
O1G

> Nem tudom mit kell ezen ennyit pörögni

Nem tudom, nem egyedül csinálom, két ember kell hozzá. :)

Jaja, a kávé is jó példa, bár akkor már a céges telefon jellegű "juttatások" találóbbak.

> Jaja, a kávé is jó példa, bár akkor már a céges telefon jellegű "juttatások" találóbbak.

Aminek a ceg nem is tudja elszamolni csak valami 80%-at koltsegkent, kulonben hivasonkent lebontva kene tarolnia, melyik volt ceges es melyik maganbeszelgetes.
De fixme, regi info.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudom, nem egyedül csinálom, két ember kell hozzá. :)

en titeket olvaslak a szilveszteri tv-zes helyett :-)

--
O1G

10forint?

Btw, ha tudtok 10forintert berletet megbizhato helyrol szoljatok!
Tudod, akinek ugyis ingyen lenne:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

50 Ft a legolcsobb, amennyiert en tudok bkv berletet. Kerdezzetek azt a hekker kiscsavot a reszletekrol... :-)

--
O1G

Tallinn?

> Környezetszennyező egyébként. Az összes kocsi az, még az elektromos is.

De nem mindegy, hogy az a szennyezés hol és mekkora területen koncentrálódik. Nem mindegy, hogy valaki egy liftben fingik vagy a mezőn.

Nem kell minden hirdetésnek bedőlni. Pl. Hollandiában nem ritka az olyan 20 éves, 100 és 200 ezer között futott autó, amin zöld német környezetvédelmi matrica van (ha átmennek, bemehetnek a belvárosba). Hétköznap munkába járásra nem kell, de hétvégén, nyáron, hosszabb utakra igen. Ha lecserélnék egy újra, akkor mondjuk 7.5 liter benzin helyett 6.7 fogyna. Az mennyi idő alatt spórol meg annyi károsanyag-kibocsátást, ami egy autó legyártásakor van? Ha rendesen csinálod az éves szervizeket, akkor egy ilyen kocsinak sem kell azért folyton elromlania, és a szép új csili-vili autók éves szervize meg igazán húzós tud lenni (long-life olaj, spéci szűrők, ...).

Helló,

Sajnos most kellett leadnom az ősszel bontóba (egy amúgy kiválló állapotban tartott, minden bizbasz működő volt rajta) egy 1992-es Mazda 626-ot, mert beszart a gyújtáselosztó és:

1) bontott (már) nincs itthon
2) ebay-en bontott van irreálisan sokért (50-70 ezer), ausztráliából (ott nagyon népszerű típus volt)
3) kínai utángyártott van mégtöbbért, ismeretlen gyárból ismeretlen minőségű

Sajnos le kellett adni bontóba ez miatt, mert nem lehetett javítani alkatrész hiánya miatt.

Én bekockáztattam volna az utángyártottat. Persze a part széléről könnyű okoskodni :-)

közel százezret azért nem ér meg.

Nem olyan biztos az. Mai márkásabb autókhoz az ablakmosó folyadék kerül ennyibe, "enyhe" túlzással.

--
robyboy

Az a baj, hogy már elvitte bontóba, úgyhogy nem érdemes már ezt a sebet tépkedni. :-(

26 éves autót ne hasonlítsunk egy mai autóhoz azért.

Pedig de. Autó és autó.

--
robyboy

A friss kisautóból kiszálsz, a szétrohadó 626-ból pedig kivesznek.
Ezt nehéz Forintosítani.

Pontosan! Inkább költök többet egy használt, nagyobb tömegű, 5 csillagos 6 légzsákos sz*r franciára, mint hogy vegyek egy olcsón fenntartható, megbízható, de életveszélyes autót (például régebbi Suzuki, mai Dacia).

Az az autó x évvel ezelőtt volt 5 csillagos, valószínűleg egy új kisautó jobb eredményt érne el egy mostani törésteszten, még akkor is, ha nem törött / korrodálodott és minden biztonsági eszköz működne az ütközés pillanatában a régi autóban.

Ez tény. Ma már szigorodtak a feltételek. Én mondjuk nem engedném az új teszteken, hogy a törésteszt pontszámát befolyásolják olyan dolgok, mint például az öv bekötés jelző, stb.. Ehhez egy külön értékelés kellene, mint ahogy a gyermek és gyalogos biztonságnál is teszik.

De a mai kevés csillagnak is megvan az oka, lásd Dacia Duster. Olyan vékonyak az ajtók, hogy lehet egy motoros is képes lenne oldalról maradandó sérülés okozni a vezetőnek.
Ezután nézz meg egy 10 évvel korábbi például Ford Mondeo-t..

Átírásnál olcsóbb.

persze, ha gyalog járok meg még olcsóbb. nem értem mit akarsz ezzel mondani.

A javítás költsége olcsóbb mint venni egy másikat és átíratni.

Elméletileg.

Gyakorlatilag meg mi van?

- Nincs stabil alkatrész ellátás (benzinpumpát is kellett vonla cserélni, de már az se volt)
- Nincs szerelő (ny-mo)
- Ha van is szerviz ahol nem hónapokra előre van időpont, ilyen régi kocsikat nem bütykölnek már
- Öreg szakik kihaltak

Ha az ember magának tudja szerelni, akkor persze más a helyzet.

(egy gyújtótrafó, elosztó - ha lett volna alkatrész - és kábelek cseréjére itt kb 40e ajánlatot kaptam így már 140e-nél járt volna).

Nekem szerencsére van olyan szerelőm, aki mindenfélét elvállal. Sőt jobban szereti a régebbi kocsikat. Nem is gondoltam, hogy ez is probléma lehet, de jogos.

Egyébként ilyen 100-300 között mennek ezek az autók - ránéztem hahun - tényleg soknak tűnik 1-200 ezret rádobni, de mégis ésszerűbb lehet mint cserélni, mert az újabb kocsira ugyanúgy költeni kell, csak még drágább is. Aztán meg eljön az a pont, amikor már nem.

Extrém autókat az használjon aki hajlandó beleásni magát. Nekem amikor polaris-om volt vagy Jaguarom lett (ekkor pont nem volt hivatalos képviselet), mindig megvolt a kb 6000 oldalas service manual. Így mindig csak két olajos kéz kellett nekem, az alkatrészt és a tudást vittem. Működött.

Lehet az en eletfilozofiam rossz, de en ugy vagyok az autoval, hogy evente 100kHUF-ot mindenkeppen rakoltok a benzin felett az autora (szervizre).

Ha ezen felul kell az autora kolteni, akkor 3 ev utan eladom.
A mostani kocsim jol tartja magat (10+ eves), es eddig (6 ev) ez bevalt.

Szoval ha 140kHUF-ot kell rakoltenem, akkor nem illetodok meg, hanem atnyulik masik ev koltsegvetesebe...

Ha 800kHUF-ot kellene rakoltenem, akkor szo nelkul eladnam, vagy betolnam a roncstelepre.

Ha uj autoval nyomulnek, akkor az szerviz nelkul csak ennyi lenne az ertekvesztese...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálam az alapelv, hogy hibásan semmit sem adok el.

El lehet adni hibásan bármit, ha erről pontosan tájékoztatod a vevőt, aztán ő eldönti, hogy így is akarja-e... egy használt autót nem tudsz eladni hibátlanul, csak máshol húzod meg a vonalat, hogy mit tartasz hibának, ezt a vonalat viszont mindenki máshol húzza meg... lesznek, akik az autó apró karcolásait hibának tartják és lesznek, akik konkrétan a vasig húzott karcolást is le fognak szarni.

Az én autóm például törött volt, javítva lett. Hibás? Hibás. Ki tudod javítani? A lehetőségekhez mérten javítva van, de mindig hibás marad. Vihetem bezúzatni vagy eladhatom azzal, hogy törött volt? :)

--
https://iotguru.live

Ez is igaz. A korrektség valóban a pontos tájékoztatáson áll vagy bukik.

--
robyboy

Bárcsak mindenki így gondolkozna, bár akkor a kelet európai használtautó piac tönkre is menne.
Bármikor megyek az M1-M0-M5 vonalon, azt látom, hogy mindenki hozza trailereken nyugat felől a roncsokat.

--
robyboy

Azok nem feltétlenül roncsok, csak ny-eu-ban baromi drága az élő munkaerő, a szervíz. Amit nálunk még simán megcsinálnak, az ott gtk a magas szervíz költség miatt. Osztrákoknál független szervizek 100 EUR körüli óradíjon dolgoznak.

A mai autókat sem az örökkévalóságnak tervezik, sőőt! Szerintem nyugaton 3-5 évente cserélgetik őket, csak azért, mert megtehetik, vannak olyan anyagi helyzetben.

--
robyboy

Egy újonnan meglehetősen drága autóm van (audi A2), amit használtan kb féláron vettem. Ilyenkor mi a jó válasz? Ja, és már nem gyártják.

> Sol omnibus lucet.

A jelenlegi értékéből indulj ki. Újonnan az én autóm is drága volt, de 18 éves és már a cég sem létezik :( (Saab 9-3)

A2 nagyon jo auto, de konstrukciojabol adodoan (aluminium) egy koccanas eseten is leirja a kotelezo, nem javitjak.

2008-ban vettem fel 1,48millió hitelt autóra, 77 hónapra. CHF, változó futamidő
Legutóbb (pár hónapja) 3,5millió befizetéséről nyilatkozott a bank, ennyi befizetést/jóváírást tartanak nyilván.
A csúcson azt mondták, hogy >330hónapra szaladt meg a 77hónap... de talán már csak 1,5millióval tartozok.
X = ? (akkor most mennyivel is számoljam az autó értékét? :D)

Amikor megvettem, kb. egy éves fizum lett volna vagy kicsit kevesebb, mostani értékénél jobb hónapban többet keresek. Úgyhogy nem is tudom mire szavaztam, csak valamire ráböktem :P

Te két dolgot vettél:
1. autót
2. hitelt

Itt csak az autó a kérdés.

Nem lett volna szabad a devizahiteleseket megszívatni. Pláne nem következmények nélkül.

--
robyboy

A probléma nem a devizahitel volt, hanem a takarón túli nyújtózkodás... amikor mondjuk 10 milliós hitelnél forintban 75 ezer lett volna a törlesztő, CHF alapon meg 50 ezer, akkor nem az volt a gyakori, hogy forintban tudnék fizetni 75 ezret, felveszek 10 milliós hitelt CHF alapon, és félreteszek havonta 25 ezret, hanem az, hogy akkor 15 milliós hitelt vett fel CHF alapon havonta 75 ezer forintot törlesztve. És ez a 75 ezer se egy worst case eset volt, hanem akkor sikerült ennyit kifizetni, ha minden más ideális volt, nem volt beteg egy kereső sem, nem jött semmi váratlan kiadás, mert ha hűtőt kellett venni, nem volt miből, az is hitelre ment... aztán persze a hitel törlesztéséhez is felvettek hitelt és dőlt az egész.

...nézz körül, eltelt 10 év az előző válság óta, és ugyanez a habzsidőzsi van hitelpiacon, fújódik az ingatlanlufi, viszik a tévét hitelre, csak forint alapon, mintha a forint kamata oda lenne szögezve az egy számjegyű tartományba... A következő válság meg már itt van a sarkon.

--
https://iotguru.live

+1

Azok nagy része, akik most fejest ugrottak egy változó forint lakáshitelbe (sose volt még ilyen alacsony, most kell felvenni!!!) ráadásul jó eséllyel végignézték a 2008 utáni ingatlanár olvadást, a devizahiteles hullámvasutat, illetve maguk is kötöttek le 10%+ kamatra forint kincstárjegyet. Sokuk diplomás, intelligens ember. Valahogy a pontokat mégsem sikerült összekötni. (Ezt még annak a margójára, hogy fentebb valaki kiröhögte a kiszámoló féle előadás-sorozatot 25e forintért mekkora lehúzás, hiszen józan paraszti ésszel, meg egyetemi mikmak előadásokról milyen frankó pénzügyi ismereteket lehet összeszedni...)

Most talán olyan szempontból más a helyzet, hogy jobban meg van kötve a bankok keze milyen keresetre mekkora hitelt adhatnak, talán annyi bedőlt hitel nem lesz. A pofáraesés meg sírás viszont ugyan úgy meglesz.

Mindig ez a probléma, egyébként a CSOK-nál is szépen megfigyelhető.
Viszont a banki szektor szopatása is volt az, hogy nem hívták fel megfelelően a figyelmet a devizahitel kockázataira.

Sajnos Mo-n általában csupán bármilyen konstrukció szebbik oldalát mutatják az ügyfelek felé, a sötét oldalt valahogy nem. Ld. még apróbetűs szövegeket.

Az az ügyintéző meg, aki őszinte az ügyfelekkel, kapja a lebaszásokat a főnöktől, mert nem jó értékesítő.

--
robyboy

Bocsánat, de mégis mit vársz? Amikor leadod a munkát a főnöködnek, akkor te se az apró betűs hiányokat domborítod ki, hanem azt, ami látványos és működik.

Tudod, az a baj, hogy az emberek úgy gondolkodnak, hogy
a, az állam csak ne pofázzon bele abba, hogy én hova teszem a pénzemet, szerintem a Questor fasza cucc, irreális kamatokat fizetnek ugyan, de hát egyszer élünk
b, basszameg, a Questor egy lufi volt, hát miért nem szólt bele az állam abba, hogy hova teszem a pénzem, azonnal mentsenek meg és térítsék meg a veszteségemet

Nekem meg elegem van abból a fajta mentalitásból, hogy a kockáztatásból nyereség magánügy, a veszteség meg közügy. Elegem van abból a fajta lottójátékból, ahol a nyertesek megtarthatják a nyereményüket, a vesztesek visszakapják a lottószelvény árát, a nyilvánvaló hiányt meg azoktól szedik be, akik nem is lottóznak.

--
https://iotguru.live

en egy olyan koztes megoldast kepzelnek el, hogy az allam ne pofazzon bele, mert felelosen dontok. Viszont aktivan szurje ki a questor es mas csalokat. ..

--
O1G

A kérdés az, hogy az [ "állam mondja meg" ------------------ "felelősen döntesz" ] egyenesen hova teszed azt a pontot, ameddig elviseled az állam belepofázását. Mert ez lehet egyénfüggő, lehet időszaktól függő és lehet egy jól szervezett átverés is. Ha nem vagy tisztában a kockázatokkal, akkor a tőzsde is tekinthető átverésnek...

--
https://iotguru.live

+1

+1
Az állam ne mentsen meg mindenkit. Ha valaki hülye viselje a következményeit.
Izlandnak a példáját kellett volna követnünk. Ők hagyták a bankjaikat bedőlni.
Ha a kormány hagyja bedőlni a hiteleseket, az hosszútávon a bankkok bedőléséhez vezetett volna. Win-win szituáció. Egy vagy két generáció megtanulta volna, hogy nincs ingyentv és ingyenautó. Plusz nem kell nekem minden második hónapban, elmagyaráznom a bankos hölgyeménynek, hogy mégis miért akarnak hülyének nézni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

itt az emberek nyugati életszínvonalat szeretnének de szocializmusban.

Izlandnak nem is volt más lehetősége, nem volt tér akkora állami mentőmellényre, ami a bankjaikat megmentette volna.
A külföldi és hazai nagybefektetők pedig belementek abba, hogy leírják a nyújtott hiteleket.
Ezt egy 300 ezres országban talán meg tudod tenni, itthon nem.

+1
--
ne terelj

+1

Amikor CHF hitelt vettünk fel, megnéztük 10 évre visszamenőleg a CHF/HUF árfolyamingadozást:

1999: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_19990105.htm - 155 CHF/HUF
2000: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20000105.htm - 158 CHF/HUF
2001: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20010102.htm - 173 CHF/HUF (a dotcom tőzsdeválság után 6 hónappal)

2004: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20040105.htm - 167 CHF/HUF
2005: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20050105.htm - 158 CHF/HUF
2006: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20060102.htm - 162 CHF/HUF
2007: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20070102.htm - 156 CHF/HUF
2008: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20080102.htm - 153 CHF/HUF
2010: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20101202.htm - 211 CHF/HUF
2011: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20101202.htm - 244 CHF/HUF

2019: https://www.tititudorancea.com/z/fx_huf_20190102.htm - 285 CHF/HUF

Korábbi adatokat nem tudtam elővakarni, de több, mint egy évtizeden át 150-170 HUF között mozgott az árfolyam. Ha egy gazdasági válság (dotcom lufi, 9/11) után sem vátlozott az árfolyam jelentősen, akkor mégis milyen alapon lehet az embereket felelőtlenséggel vádolni azért, mert nem számoltak 200 CHF/HUF feletti árfolyammal, mikor az írott emlékezet alapján korábban ez sosem történt meg még nagy gebasz esetén sem?

Ha rendszerszinten nézed az ország nyitott gazdaságát, akkor azt látod, hogy ha forintban adósodsz el, akkor meg ugyanúgy az árfolyam és az infláció fogja elvinni a fizetendő összegeket és a vásárlóértékét a fizetésednek, ha épp van munkád és fizetésed egy globális gazdasági válság közepén, szóval nem jártál volna jobban szignifikánsan.

Nem az volt a baj, hogy devizában adósodtál el, hanem az, hogy elmentél a határaidig vagy a határaidon túl, vagyis ez a hozzáállás: "amikor mondjuk 10 milliós hitelnél forintban 75 ezer lett volna a törlesztő, CHF alapon meg 50 ezer, akkor nem az volt a gyakori, hogy forintban tudnék fizetni 75 ezret, felveszek 10 milliós hitelt CHF alapon, és félreteszek havonta 25 ezret, hanem az, hogy akkor 15 milliós hitelt veszek fel CHF alapon havonta 75 ezer forintot törlesztve".

Mindenki a best case esetre tervezte a hitelfelvételét.

--
https://iotguru.live

Tegyük hozzá, hogy 2001-ben 2007, 2003-ben 2008 volt az EUR bevezetésének céldátuma, ehhez akkor a mastrichti kritériumokat is majdnem teljesítettük, tehát reálisnak tűnhetett.

Ja. Csak jött egy gazdasági világválság, amit térdig letolt gatyában vészeltünk át. És most jön idén a következő, amit majd bokáig letolt gatyában kell átvészelnünk.

--
https://iotguru.live

Azt nem kérhetjük számon az istenadtától, hogy nem látott előre egy vilaggazdasági válságot.

Teljesen reális és érthető volt, hogy abban bíztak, hogy pár év múlva övezeti tagok leszünk és a következő 10 - 15 évben kiszámítható hitelük lesz.

Ha az ember hitelt vesz fel, akkor azért nem arra kell tervezni, hogy minden mindig fasza lesz, sőt, még faszább. Hanem arra, hogy lesznek kevésbé fasza időszakok is, illetve egészen szar időszakok is. Amire illik tartalékokat felhalmozni.

2009 után például nagyjából ugyanannyi volt a nemteljesítő hitelek aránya forint és deviza esetén is. Mert nem az volt a baj, hogy devizában adósodott el a szerencsétlen, hanem az, hogy felelőtlenül adósodott el és olyan dolgokat vett meg, amire amúgy nem volt meg a gazdasági ereje és tartaléka sem volt soha, amint pénzhez jutott, azonnal elbaszta az utolsó fillérig.

--
https://iotguru.live

Igen, ez megmagyarázza az EUR hitelt (amig amúgy úgy nem is mentek el). De hogy magyarázza a CHF, JPY és egyéb egzotikus devizákban felvett hiteleket?

A CHF árfolyama éveke át hozzá volt kötve az EUR árfolyamhoz. A JPY pedig az OTP saját biznisze volt, ők nem jutottak könnyen EUR vagy CHF pénzhez, mert nem volt külföldi anyabankjuk, amivel ez egyszerűbb, így rögtönöztek... és általában mindegy volt, hogy milyen devizában adósodsz el, nem a devizával volt baj, hanem ezzel a régióval, a forinttal és a fizetésekkel, illetve a pénzügyi ismertek teljes hiányával.

--
https://iotguru.live

Anekdotikusan: akkoriban egy ismerősöm mesélte, hogy CHF hitelre vesz autót, mert az olcsóbb. Az első reakcióm az volt, hogy az simán elszállhat. Ő meg mondta, hogy hülye vagyok. Szerencsére akkor még a szüleim szárnyai alatt éltem, és eszembe sem jutott hitelt felvenni.

Nem anekdotikusan: nem elég 10 évre visszanézni. Svájc még a második világháborút is megúszta. Nálunk meg azóta volt jópár határmódosítás és kormányváltás is. Hogy lehetne felelősen svájci valutában eladósodni Forint alapú fizetéssel? Elég lett volna egyébként a 90-es évek elejéig visszamenni, amikor 30-40%-os infláció is volt pár évig. Én még gyerek voltam akkor, mégis emlékszem rá. A másik meg, hogy szoci vezetésünk volt, a stabilitásban bízni szoci vezetés mellett gigaLOL :-).

Azt is észre kellett volna venni, hogy mennyire nyomatják a marketingjét a CHF hitelnek. Ha másra nem legalább erre szagot kellett volna fogni. Amit nagyon reklámoznak, az mindig gyanús. Pláne ha bankokról van szó. Azoknál nagyobb szélhámos kevés van.

>mégis milyen alapon lehet az embereket felelőtlenséggel vádolni azért, mert nem számoltak 200 CHF/HUF feletti árfolyammal
Semennyire. Felelőtlenséggel elsősorban a felügyeleti szerveket (MNB) lehet vádolni, akik rossz kamatpolitikával feleslegesen drágították a forint hiteleket, aztán meg nem nyomták a vészharangot, amikor a devizahitelek miatt rohamosan romlott az ország deviza kitettsége. Illetve akkor sem léptek, amikor már köztudottan eltávolodtak a hitelintézetek a realitásoktól, olyanoknak adtak hitelt, akiknek nem szabadott volna.

Másodsorban bűnösök a bankok, akik iszonyat disznóságokat műveltek, a lehetőségeik határáig engedtek eladósodni CHF/JPY-ben olyanokat, akik a forinthitelt fel se tudták venni. Harmadsorban pedig azok, akik bármiféle pénzügyi előismeret nélkül, pocsék anyagi háttérrel, a lehetőségeik határáig elmenve fejest ugrottak ezekbe a konstrukciókba. Állítom ezek nagy része változó forinthitellel ugyanúgy bukott volna a kamatemelések után.

Azokat, akik racionálisan átgondolva vették fel bőven a lehetőségeiken belül, csak aztán pechük lett, nem tudom felelőtlenséggel vádolni, utólag nyilván mindenki okos. Ettől függetlenül miért kéne közvetve (adóforintok, megemelkedett banki költségek) állni a cechet pl. szüleimnek, akik habár anno felvehettek volna CHF kölcsönt jóval "olcsóbban", mégis forint lakáshitelt vettek fel? Értem én, hogy nekik is jobb, hogy nem vágtak utcára sok tízezer(?) embert, csak hát jogosan érezhetik úgy egy ilyen után, hogy következő körben ők is inkább beleugranak a szar, de kedvezőbb konstrukcióba, majd a "balekok" pénzén úgyis kimentik őket.

Szerintem ez enyhén szólva sem egy szerencsés társadalmi üzenet, bold betűtípussal van szedve a "következmények nélküli ország" bűnlajstromán.

Persze, csak azért tegyük mellé, hogy a másik oldalát viszont nem láttuk: mi lett volna, ha ezek a hitelesek tömegesen bedőlnek, a piacra zúdult ingatlanok még lejjebb nyomták volna az árakat, a bankok a betétesek pénzét sem kapták volna vissza, a betétesek erre vadul elkezdték volna kivenni a tőkét, amitől a bankok bedőltek volna.
Ez a teljes gazdaságon végigsöpörhetett volna, ami a politikai stabilitást is veszélyeztetheti.
Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez egy jó forgatókönyv lett volna.

Szerintem ennyire nem lett volna súlyos a helyzet, de ettől függetlenül összességében szerintem is ez volt a kisebbik rossz megoldás a problémára, igen (mint ahogy írtam is). Az a baj túl sok sztori illeszkedett erre a sablonra (állami félrenézés miatt ügyeskedők kánaánja, amit végül az adófizetők fizetnek) az elmúlt évtizedben(?), kontraszelektív maga az állami berendezkedés, társadalmi hozzáállás.

Lehet persze mazsolázni, hogy a devizahitelesek érdemelték meg kevésbé az állami kimentést, vagy mondjuk a Quaestor-károsultak, csak valahogy az az érzésem az érvek inkább korrelálnának azzal, éppen ki melyik falloszba szaladt bele.

Nagyon nem merülnék bele, nem ide való, a kérdés se ez volt, meg már amúgy is rég túl vagyok a kezdeti sokkon. De...
Elfelejtkezel arról az esetről, amikor a kedves bank azt mondta, hogy ha már pedig pénz kell, akkor ez van és kész. Nem feltétlen volt választás kérdése, hogy CHF vagy HUF. Én simán vállaltam volna, hogy HUF, sőt, azt is akartam, de kedvesen azt mondta a CIB, hogy olyan opció nincs... A kereskedő meg szintén kedvesen azt mondta, hogy vagy CIB vagy KP... alig huszonpáréves fejjel nagyon nem vacilláltam, elfogadtam. És pedig voltak kérdéseim és aggódtam az árfolyam miatt ezért lett végül változó futamidő, mert felelős és vállalható döntést akartam hozni, biztosra akartam menni, hogy a takaróm végéig nyújtózok csak. Természetesen megnyugtattak, hogy nincs mitől félni és én megnyugodtam... ez van, ezen már kár rugózni, csak nem feltétlen kellene fekete-fehéren egyik vagy másik oldalt szidni, mert ennyire azért nem egyszerű.
No meg elfogadom én, hogy megduplázódott a CHF. Így jártam. Egy szavam nem lenne, ha ennyit akarnának vissza, sőt, azt már meg is kapták. No de 9x annyit a megduplázódott árfolyamra ráfogva!? Azért álljunk már meg...

Ha ez még nem volna elég vérlázító, akkor javaslom a "Pénz mint adósság" filmecskét megtekintésre. Idézet belőle:

"A gondolat, hogy a bankár semmiből teremt pént túlságosan vérlázító volt ahhoz, hogy elhiggyék. Egyszerűen meghaladta az ehhez képest alapvetően tisztességes emberek képzeletét, ezért hosszú hosszú időn keresztül fel sem merült senkiben."

https://www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE

Igen, ez a film olyan, mint a dihidrogén-monoxid betiltását követelő szöveg, mert a mondatoknak külön-külön van igazságtartalmuk, egyben viszont egy hatalmas faszság, amit minimális pénzügyi ismeretekkel is fel kellene ismerni.

A nagy különbség az, hogy a DHMO betiltása okos emberek poénja volt, amit a buta emberek komolyan vettek... ez a film pedig buta emberek filmje.

--
https://iotguru.live

"Én simán vállaltam volna, hogy HUF, sőt, azt is akartam, de kedvesen azt mondta a CIB, hogy olyan opció nincs..."

Ezt nem igazán tudom elhinni... nem engedtek ki a bankfiókból, amíg fel nem veszel CHF hitelt? Vagy utólag könnyebb ilyesmit mondani, mint szembenézni azzal a valósággal, hogy balfasz voltál?

"No meg elfogadom én, hogy megduplázódott a CHF. Így jártam. Egy szavam nem lenne, ha ennyit akarnának vissza, sőt, azt már meg is kapták. No de 9x annyit a megduplázódott árfolyamra ráfogva!? Azért álljunk már meg..."

Ennek egyszerűen az az oka, hogy a havi fix törlesztőrészleted arra volt elég, hogy a kamatokat fizesd, vagy arra sem, a tőke meg szépen kamatozott.

--
https://iotguru.live

Bocs, de az a poszt rekeszizomgörcsöt okozott. T'od a történeted annyi szinten rossz, hogy azt elmondani sem lehet. Ennyi ésszel, nyugodtan gondnokság alá helyeztethetnéd magad és lemondhatnál a szavazati jogodról.
Azért lett 9X, mert hülye konstrukcióba ugrottál bele. Soha nem szabad olyan konstrukciót felvenni, ahol nem csökken havonta a törlesztőrészleted és a kamat. Rengetegen szopták be a biztosításokkal, takarékossági számlákkal kombinált hiteleket, mert nem tudnak kamatot számolni.
T'od 2x évesen nekem is volt autóm. Egyben, készpénzzel fizettem ki, hitel nélkül.
De, ha összeadom, az eddigi autóimnak az árát, az azokra költött alkatrész és egyéb költségeket, kevesebbet költöttem rájuk mint amennyit te felvettél hitelre. A 4 kocsimból 3 visszahozta az árát különféle maszek munkák végzése közben. Nah, nagyjából így kell autót venni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Èrtsük már meg egyszer és mindekorra, hogy az az üzletpolitika, ami alaphelyzetben a laikusok átbaszásán alapul, minden csak nem korrekt.

Nem kellene törvényszerünek lennie annak, hogy bemegy egy ügyfél akárhová, és alapból átbasszák.

Ez itt a fö probléma, nem a szar banki konstrukciók.

Tudod kit nem basznak csak át? Akiben a gondolat sem merül fel, hogy szüksége lenne bármire is.
Mert onnét kezdve, hogy KELL valami, már át is vagy baszva.

--
robyboy

"Nem kellene törvényszerünek lennie annak, hogy bemegy egy ügyfél akárhová, és alapból átbasszák."

El kellene végre dönteni, hogy
a, vannak a felnőttek, szavazati joggal, felelősséggel, döntési jogkörrel egy csomó témában
b, az államnak kell egy csomó területen gyámság alá helyeznie az állampolgárokat, mert balfaszok

A kettő együtt nem megy. Akit ilyen könnyen átbasznak egy csillogóra tisztogatott autóval és a hozzá tartozó kurva szar kondíciójú hitellel, az ne is szavazhasson, mert a politikusok is pont ennyire át fogják baszni a a csillogóra tisztogatott ígéretekkel és a hozzá tartozó kurva szar kondíciókkal.

--
https://iotguru.live

Tja kérem, hát persze. Sajnos itthon kurvanagy a sötétség a fejekben, és az oktatás színvonala is a béka segge alatt van. Rengeteg az alacsony IQ-s emberke, minden életkorban. Nagy részük örökölte. Ez van. Ez baj. De nem az a megoldás, hogy átbasszuk az embert, ezt továbbra is fenntartom.

Persze, hogy jobb lenne, ha mindenkinek a helyén lenne az esze. De mivel ez nem adott, így visszaélni egyesek "fogyatékosságával" továbbra is az átbaszás kategória.

"mert a politikusok is pont ennyire át fogják baszni a a csillogóra tisztogatott ígéretekkel és a hozzá tartozó kurva szar kondíciókkal."

Pont erről beszéltem. Ez megy nap mint nap minden szinten.

--
robyboy

> Rengeteg az alacsony IQ-s emberke, minden életkorban.

false, what is normál eloszlás?

lazán kapcsolódik, hogy a magas IQ nem ment meg a hülye döntésektől, mert a magas IQ sem pénzügyi ismeretekkel nem jár együtt out of the box, sem különösebb talpraesettséggel

Azon szoktam mosolyogni, hogy az ember tartja magát az evolúció csúcsának.

--
robyboy

ezt nevezem en onkritikanak!

--
O1G

A magas IQ csak lehetőség.

Inkább azt mondanám, nem árt, ha van, de _önmagában_ nem elég semmire. Esetleg arra jó, hogy a fent említett dolgokat (pl. ne legyél hülye a pénzhez) könnyebb elsajátítani, mert gyorsabban jössz rá összefüggésekre, hamarabb látsz meg mintákat, stb. Még valamennyi korreláció is lehet az IQ és a siker között, de ebben már nem vagyok teljesen biztos. Ugyan nem reprezentatív minta, de a saját ismerőseim között is van példa mindkettőre.

Mensa-ban az látszik, hogy a sikerre kicsi behatása van az IQ-nak. Szükséges, de nem elégséges, ha siker szakmai sikert jelent.

> Szükséges, de nem elégséges, ha siker szakmai sikert jelent.

+0.5, szakmája válogatja :)

Mensából én is inkább kiléptem, mert tiszta hülyék voltak ott :-P

+1

Bocs, de mégis hány éves gyermek agyi szintjéig kellene visszamennünk? Vagy melyik iskolai osztályig?
Van egy olyan dolog, hogy alapvető matematikai műveletek. Szorzás, összeadás.
Olvasás és szövegértés.
Idő fogalmának ismerete.
Ezeknek úgy negyedik osztály végére már mennie kell. Viszont egy negyedikes gyermek nem szavazhat.

Az átbaszás, ha nem mondanak el valamit. A hitelszerződésekben minden le van feketén fehéren írva. Sőt még olyan is van benne, hogy ügyfélként teljeskörű és kimerítő tájékoztatást kaptál. Ha nem értesz valamit, akkor kérdezhetsz.

Azt nem basszák át, aki reális elvárásokkal, reális hozzáállással él a világban. Itt kezdődik a felnőttség. Mikor józan megfontolások és nem az ösztönök vezérlik az embert.
Mindenkinek vannak szükségletei, de ezt össze kell hangolnia a lehetőségeivel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Azt nem basszák át, aki reális elvárásokkal, reális hozzáállással él a világban."

Nem a fenét nem! Álmodj csak tovább. Kapcsold be a TV-t, nézd az ingyenes állami csatornákat. Miért is tart itt az ország? Ja persze, lehet a lakosság 90%-a még gyerek.

Én pl. 2006-ban a Fidesz-re szavaztam, mert bíztam bennük. Teljes felelősségem tudatában. Azóta nap mint nap átbasznak. Azóta sem szavaztam rájuk, de megoldották így is. Miről beszélünk?

"Mindenkinek vannak szükségletei, de ezt össze kell hangolnia a lehetőségeivel."

Ez +1

Azt hiszem, az a legjobb szó erre, hogy a rendszer kihasználja azokat, akik nem rendelkeznek a megfelelő adottságokkal. Azt továbbra is fenntartom, hogy ez nem korrekt.

u.i.: "Magyarország jobban teljesít. 2010 óta megduplázódott a minimálbér". Kérdem én, az árak hogyan alakultak azóta? A panellakás, ahol élek, 2011-ben 5,2 milliót ért. Ma 13-ért simán eladhatnám. Ennyit a jobban teljesítésről... szégyellem, hogy rájuk szavaztam.

--
robyboy

Attól, hogy a lakosság 90%-a gyerek, nekem nem kell gyereknek lennem.

Rossz helyre és rosszul szavaztál. Beismered, túllépsz rajta.

Nincs olyan, hogy rendszer. Azt kell megérteni, hogy nem egy cukika, minden hópihére figyelő, gondoskodó világban élünk, hanem egy cápákkal és farkasokkal teliben. Ahol béna balfaszokat felzabálják.
Őszintén. Kötelezővé tenném, hogy 6. osztályban legyenek "ilyen világban élünk" szemfelnyitó órák. A kölykök lássanak, földbe taposott elvágott torkú csecsemőket, szétlőtt városokat, kar és láb nélküli embereket. Szélsőségeseket, miközben Allahozva rohannak be a robantani a tömegbe. Lássák utcára tett hiteleseket, részegen fetrengő csöveseket, betépett, örjöngő drogosokat. Elmondani nekik, hogy igen, a te döntésed, hogy ez leszel-e. Nem anya és apa döntése. Elmondani nekik, hogy szeressél jó kocsit úgy, hogy nincs rá pénzed, és utána ülsz majd egy takaróban a híd alatt. Elmondani, hogy ha szar környékre mész éjszaka, akkor bizony lehet, hogy megdugnak, vagy kirabolnak. Hogy a BMWs menőgyerek, aki ma ingyen spanglival kínál, holnap már apád félhavi fizetését fogja rajtad követelni. Ha hülye vagy és lusta vagy olvasni szénné fog minden bank szopatni.

Annó volt egy rendőr ismerősöm, aki pechjére elég kölyökarcú volt. Emiatt, állandóan őt küldték iskolákba prevenciós programokat tartani. Ő meg rühellte mint a szart, mert az összes 13-14 éves takony okosabbnak tartotta magát nála. VHS korszak lévén, fogta a yard videóját és ami véres, szaftos videót csak talált diszkóbalesetekről, vonatgázolásokról, detoxról, azt összevágta egy kazettára. Egy tavaszi szezonban kellett utána még iskolákba járnia, utána megköszönték a munkáját, és visszatették gyalogjárőrnek. Viszont utána másfél évig érezhetően nyugisabb volt a környék hétvégente.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1 Az ilyen a világ jellegű felvilágosítás sokakra mindenkire ráférne.

>Nem feltétlen volt választás kérdése, hogy CHF vagy HUF. Én simán vállaltam volna, hogy HUF, sőt, azt is akartam, de kedvesen azt mondta a CIB, hogy olyan opció nincs...

Ez az autóhitel? Nem volt HUF konstrukciója rá a banknak, vagy csak nem feleltél meg a kritériumoknak? Más bank nem játszott?

Mondjuk nekem eleve eszembe nem jutna hitelre autót venni, de különbözőek vagyunk illetve mindenki lehet hülye egyszer, nem ítélnélek ez alapján el.

Autó. Egyedül a 20% kezdőre jött konkrét válasz, hogy legyen inkább 25%, minden más gyakorlatilag kőbe vésett dolog volt. Banki alkalmazottat nem is láttam, se bankfiókot, a kereskedésben történt minden. A CIB szerintem az egyik legszemetebb senkiházi cigány banda, nem véletlen az ország nagy ingatlan tulajdonosa... de ettől függetlenül szerintem kb. annyiról volt szó, hogy a kereskedőnek ezen a konstrukción volt a legnagyobb haszna és inkább ő igyekezett úgy alakítani, hogy neki jó legyen.

Nekem is olyan autóm volt, amit meg bírtam venni és ki volt fizetve. Ingem-gatyám-életem ráment, minden hónapban volt valami baja. Aztán a félmilliós nagygenerál eldöntötte a sorsát... Szóval max. a nagyszájúak dumája az, hogy meddig takarózz: lehet választani, hogy lízing/hitel/bérleti díj egy újabbnál, vagy szervízdíj egy régebbinél. Az esetek 99%-ban egy autó nem befektetés, az mindig mínuszos lesz.
Vagy tömegközlekedés, gyűjtünk pénzt, járunk MÁV-val! Na az addig opció, amíg Tokaj/Szerencs környékén be nem ül melléd egy indián család és ki nem pakoltatják és át nem nézik a cuccaidat... és akkor máris más megvilágításba kerül a hitelfelvétel lehetősége. ;)

Szóval jah, különbözőek vagyunk. Csak a nagyszájú faxkalapokat viselem nehezen, mint ezek itt fentebb, akik úgy csinálnak, mintha mindent IS jobban tudnának, holott kapásból látszik mennyire nincsenek képben... :) Azért neked köszi, hogy nem ítélsz el :)

Az a szánalmas ebben a retkes országban, hogy az emberek nincsenek megfizetve.
Ha úgy meg lennének fizetve, mint Ausztriában - direkt nem mentem nyugatabbra - akkor nem az lenne a probléma, hogy máról holnapra miből élünk meg, hanem, hogy hova menjünk nyaralni évente kétszer.

A szegénység teszi tönkre a lelkeket, életeket, családokat. Nem véletlenül vagyunk a pia/dohány/rák/infarktus/stroke kategóriákban a topon.

Egy autónak, lakásnak nem kellene életpályának lenni, ez lenne a minimum egy normális egzisztenciában.

--
robyboy

Eldörzsöltem egy könnycseppet, ez olyan megható, FASZSÁG.

Jó, hogy nem várod el, hogy mindez alapban járjon nem?
Nem a szegénység teszi tönkre a lelket, hanem a irreális igények, nagyravágyás, a lustaság, a tenni nem akarás. Pia, dohány, infarktus, stroke azért öl minket, mert lusta, élvezethajszoló, saját magunkért tenni nem akarók vagyunk. Mert kell a mámor, kell a cukor, kellenek a fasza zsíros kaják, a tespedés.

Ha úgy lennénk megfizetve... Basszus, akkor tegyél le valamit az asztalra, hogy úgy legyél megfizetve. Ha nem fizetnek meg akkor keress olyan állást, hogy úgy legyél megfizetve. Képezd magadat. Vállalj kockázatot. Jahm, ezek mindegyike kurva kényelmetlen.

Egy autónak, lakásnak...Basszus láttál te már amerikai lakásárakat? Vagy amerikai TB számlát? Japán parkolódíjat?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Senki nem mondta, hogy alapban járjon bármi is. De a munka nincs megfizetve itthon. Ez tény. Szaré hugyé dolgoztatják itthon az embereket, legalábbis a munkaképesek 75%-át. A lakásárakkal csak arra akartam utalni, hogy ha 8 év alatt 75 ezerről 150 ezer lett a minimálbér, a lakásom ára meg 7 év alatt 5,2m-ről 13m, akkor miről is beszélünk? Mert a pénz reálértéke bizony szarabb lett.

Mert ha nézem a TV-t, azt látom, hogy ez a paradicsom, ha kinézek az ablakon, akkor meg mást látok.

Dolgozd halálra magad, ld. rabszeolgatörvény, és akkor jobban fogsz élni???

Amerika, Japán. Más világ. Nyugat is drágább, nem vitás. Nekünk. Hidd el, nekik még így is sokkal jobb.

--
robyboy

USA-ban nézted, hogy hány szabadnap "jár" egy évben? Mennyit garantál az állam?

Ez hogy jön ide? Ha ugyanannyit dolgoznak ök is, amennyit mi, akkor is jobban keresnek.

Az ÈLETSZÌNVONAL magasabb. Még akkor is, ha fél Amerika putri. Putri van mindenhol, de adott ország gazdasági helyzete ezzel együtt is más.

--
robyboy

Az amerikai filmek a felső-középosztályról szólnak. Nézzél statokat is. Vagy google streetview és láthatod milyen házakban és milyen autókkal járnak. Ne csak az extrém drága városokat nézd, ahol extrém jól kereső emberek élnek.

Nem vitatom, de itthon is ez van, csak körül kell nézni.
Nyilván egy 325 milliós országban durvábbak a méretek, mint egy 9 milliósban.

--
robyboy

Ugye érzed, hogy nagyon kivillant a prolijelző lámpa?
Ki dolgoztatja az embereket? Van már nemzeti rabszolgásító? Miért dolgoznak szaré-hugyé az emberek?
Az aki csak alkalmazottnak alkalmas az ne akarjon magas bért.
Tudod mit jelent a minimálbér? A minimális pénz minimális tudásért és minimális erőfeszítésért és minimális felelősségért.
A második becsődölt cégemnél panaszkodtam amerikás magyar ismerősömnek, hogy bukta van mert akármennyire hajtok nem megy a bolt. Erre ő csak annyit mondott: "Work smarter, not harder!" Aztán csőd után két évvel rájöttem, hogy mit is kellett volna okosabban csinálni. Hiába, nem vagyok egy túl eszes ember.
Másik dolog ez a lakásfétis. Amerikában 64% a lakástulajdonosok aránya, Magyarországon 85%. Arról nem beszélve, hogy az 50+-os korosztály jelentős hányada rendelkezik egynél több ingatlannal.
Szóval, a TV helyett picit le kéne ülni gondolkodni a világ menetén.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Az aki csak alkalmazottnak alkalmas az ne akarjon magas bért."

Ezt kifejthetnéd bövebben.

--
robyboy

Az alkalmazott egy szűken meghatározott döntéshozatali pozícióban, meghatározott tudást és képességet követelő feladatot végez, egy előre meghatározott javadalmazásért.
A vállalkozó kockázatot vállal, felelős döntéseket hoz egy magas kockázatú környezetben.
Ha nem vagy képes kockázatvállalásra, nyomás alatt jó döntéseket hozni, vagy ha csak szimplán nyugiban elrecskázgatott napi 8 órát akarsz, akkor te csak alkalmazottnak vagy jó. Alkalmazottként a béred a hasznosságodat és eldobhatóságodat mutatja.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tehát a kockázatvállalást kell megfizetni és nem a tudást. Már értem.

Csak kiegészítésképpen: egy alkalmazottnak is van legalább akkora felelössége, mint egy vállalkozónak.

Ezen felül meg megrohadhat a sok vállalkozó az eldobható alkalmazottaik nélkül, a kurvanagy felelösségükkel és kockázatukkal együtt.

Egyébként megsúgom: én alkalmazottként többet keresek, mint sok felelös döntéshozó vállalkozó, meg a tököm tudja még ki. Na, ez, hogy lehet akkor? Zavar a mátrixban?

--
robyboy

> Tehát a kockázatvállalást kell megfizetni és nem a tudást. Már értem.

Nem, mindent meg kell fizetni, de a (megalapozott!!!) kockázatvállalás ritkább képesség, mint közepesen érteni valamihez. A kockázatvállalás talán nem a legjobb szó ide, de tény, hogy amíg alkalmazottként nem a te bőröd megy vásárra, addig vállalkozóként nagyobbat bukhatsz egy-egy félresikerült üzleten.

> egy alkalmazottnak is van legalább akkora felelössége, mint egy vállalkozónak.

Tényleg? Hogy kell ezt elképzelni?

> Egyébként megsúgom: én alkalmazottként többet keresek, mint sok felelös döntéshozó vállalkozó, meg a tököm tudja még ki.

Szép munka, gratulálunk! Senki nem mondta btw, hogy minden vállalkozó jól keres, csak azt mondtuk, hogy nagyobb a szórás. Tudod, mint a befektetéseknél: nagyobb kockázat = nagyobb potenciális nyereség = nagyobb potenciális veszteség.

Akkor beszéljünk arról, hogy mit is jelent a gyakorlatban a KFT

"Korlátolt felelösségü társaság",

aztán folytathatjuk azzal is, hogyan kell csödbe vinni cégeket felelösen úgy, hogy közben meggazdagodjunk.

Egyébként meg nem kell túlmisztifikálni a felelösségvállalást sem, mert egyáltalán nem olyan bonyolult a dolog, amilyennek tünik.

--
robyboy

Beszéljünk!
Tulajdonosként korlátolt, de vezetőként inkább korlátlan az a felelősség illetve a korlát a teljes vagyonod.

A vállalkozó kockázata, hogy mekkora és milyen tudású embert, milyen összegért vesz fel.
Ahogy éhen gebedhet a sok alul motivált alkalmazott is vállalkozó nélkül.
Mivel nem tudom megítélni, hogy milyen pozícióban, milyen felelősséggel rendelkezel, továbbá nem tudom hol húzod meg az átlag vállalkozót ezért nem tudom a keresetedre vonatkozó állítás súlyát mérlegelni. De ha abból indulok ki, hogy munkaidőben, alkalmazottként posztolsz, nem munkajellegű fórumtémában, erősen túl lehetsz fizetve...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Egyébként megsúgom: én alkalmazottként többet keresek, mint sok felelös döntéshozó vállalkozó, meg a tököm tudja még ki.

Nincs ebben semmi ellentmondás, nem is kételkedünk benne. Amit nem értek az csak az, hogy ha eleget keresel, akkor min rinyálsz?

Nem rinya, csupán vitatkozás. Az egészséges vitatkozásból sokat tanulhatunk, ha nyitott szemmel olvasunk. Ha nem tetszik, olvasd csukott szemmel :)

Kérdésedre válaszolva: boldogabb vagyok egy boldogabb országban.

--
robyboy

"Kérdésedre válaszolva: boldogabb vagyok egy boldogabb országban."
Őőőőő, tehát ebből interpolálva: Nem Magyarországon élve, nem magyarországi alkalmazottként, nem magyarországi alkalmazotti fizetésedet hasonlítod egy magyarországi vállalkozó fizetéséhez, és állítod, hogy szar Magyarország, magyarországi élet, stb.
Javíts ki, ha rosszul látom.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Itthon élek és dolgozok. Ès attól függetlenül, hogy nekem MOST jó, látom, hogy NAGYON sokaknak pedig nem.

Az, hogy most ott tartok ahol, csakig magamnak és a munkahelyemnek köszönhetem. Amit a politikától és az államtól kapok, az csak szopatás.

--
robyboy

Mária országa? :)

Nem tudom hova akarsz még nyugatabbra menni (gondolom ez az jelenti mégjobb szinvonalba), mikor nyugaton is ausztria a top3-ba van.

Egy valagnyi helyen a világon még ennyire sincsenek megfizetve, közművek, élelmiszer, fogyasztási termékek ráadásul sokkal drágábbak (cserébe ingatlan, szolgáltatások meg olcsóbbak persze, de a nagy többségnek nem elérhetőek), még sincsenek annyira lepukkanva fizikailag, lelkileg mint idehaza. Az a baj, hogy mi a határmezsgye vagyunk kelet és nyugat között ebben is, keleti adottságok (hozzáállás, képességek, berendezkedés) nyugati igényekkel. Inkább ez teszi tönkre a lelkeket, életeket, családokat idehaza.

>Egy autónak, lakásnak nem kellene életpályának lenni, ez lenne a minimum egy normális egzisztenciában.
Annyira normális, hogy a legnagyobb frankóságban, a nyugati nagyvárosokban az alsóbb rétegeknek nem csak nem életpálya, teljesen elérhetetlen a saját lakás ha nem akar napi 3+ órát ingázni. Van ahol a felsőoktatás is kezd ebbe a kategóriába kerülni.

Elsö bekezdéssel teljesen egyetértek.

A nyugati magas lakásárakkal sem vitatkozom, ott teljesen más az albérletben élés, illetve gyakori a folyamatos lakhelyváltoztatás is a munkahely függvényében. Mivel anyagilag alapból nem állnak rosszul, és jogilag sincsenek úgy kiszolgáltatva mint mi, így nem paráznak rajta.

Nálunk a röghöz kötöttség baromira nem felel meg egyébként a kommunizmus óta megváltozott munkakörülményeknek.

--
robyboy

> jogilag sincsenek úgy kiszolgáltatva mint mi

elaborate plz

Nos, ott alap az albérleti szerzödés. Itt van egész jó példa:

https://www.nemetugyek.de/mintalevelek/

--
robyboy

Most kapaszkodj meg, de én nem laktam soha szerződés nélkül albérletben, szerződésmintákat gyűjtő weboldal pedig nálunk is van.

Eseted nem tipikus itthon.

--
robyboy

"Eseted nem tipikus itthon."

Erről szerinted ki tehet? Minden albérlő mellé kellene állítani egy rendőrt és egy adóellenőrt?

--
https://iotguru.live

Több zsé marad a zsebben a föbérlönél. Egyszerü a képlet. Ès mivel túlkínálat sincs, így az albérlö kényszerpályán van.

De ha már feketézés. Basszus, rohadt sokan dolgoznak feketén... un. vállalkozók, mert megtehetik. Kutyát sem érdekel.

--
robyboy

"Több zsé marad a zsebben a föbérlönél. Egyszerü a képlet. Ès mivel túlkínálat sincs, így az albérlö kényszerpályán van."

Meg a bérlőnél is. A kiszolgáltatottságnak ez az ára, van, aki megfizeti, van, aki nem.

"De ha már feketézés. Basszus, rohadt sokan dolgoznak feketén... un. vállalkozók, mert megtehetik. Kutyát sem érdekel."

Tegyél feljelentést.

--
https://iotguru.live

és mivel nincsenek a magyarok túlfizetve, azon spórolnak, amin tudnak, és amin nem mindig kellene egyébként.

--
robyboy

Aham, lásd. telefonos, autós, hiteles topikok. A magyarok nem spórolnak. A magyarok fillérbaszóskodnak, olcsójánoskodnak, suskusolnak, okosba', haveriba akarnak mindent, erőfeszítés nélkül. Mindezt úgy, hogy lusták gondolkodni és olvasni.

Egy európát megjárt prostituált ismerősöm mondta: "A magyar az egyetlen nemzet, akivel megalkudsz a tarifában és a dugás után alkudozni kezd."
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

:-)

:-)

--
robyboy

Ide kattintva lehet a problémát megoldani.

Na ja, ahhoz pedig, hogy tipikus legyen, az kéne, hogy az emberek ne akarják megoldani okosba'. Ugyanis ha nem lenne kereslet a feketézésre, akkor hirtelen a tulajdonosoknak sem lenne választása.

Magyarországon nem tipikus,
- hogy, autóvásárlásnál ne olyan autót vegyenek amit nem engedhetnek maguknak.
- hogy, albérletnél, mikor lakhatásról van szó szerződést kössenek.
- hogy, hitelszerződéseket elolvassanak.
- hogy, takarékot képezzenek.
- hogy, hálapénz nélkül, szolgáltatási minimumot várjanak el az orvostól.
- hogy, elvégzett munkáról és felhasznált anyagokról számlát állítsanak ki.
- hogy, betartsák a kresz szabályokat.
- hogy, nőként, egyedül ne vágjanak neki veszélyes környékeknek.
- hogy, ne korrupt politikusokat válasszanak újra és újra.
Magyarország nem tipikus ország...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

- hogy, ne tegyenek fölösleges vesszőket a hogy, mögé.

bocs :)

Nah, az menekülési út lett volna a megbántott érzelműeknek. Még szép sormintát is csináltam.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy ne is csodálkozzunk azon, hogy hol tart ez az ország.
Az van, amit érdemlünk valójában.

--
robyboy

> Az esetek 99%-ban egy autó nem befektetés, az mindig mínuszos lesz.

Az autó egy használati tárgy. Esetleg egy-egy ritkább OT-t leszámítva.

Az esetek 99%-ban egy okostelefon nem befektetés, az mindig mínuszos lesz.
Az esetek 99%-ban egy számítógép nem befektetés, az mindig mínuszos lesz.
Az esetek 99%-ban egy kiló kenyér nem befektetés, az mindig mínuszos lesz.

Nincs itt semmi látnivaló.

>Jelenlegi magánautódat, felfelé kerekítve, hány havi fizetésedből tudnád megvenni?

Tehát 0.5-1 számodra a válasz. Attól, hogy 10 éve egyszer felelőtlenül tovább nyújtóztál, mint a takaró ér, nem maradsz hülye életed végéig, jelenleg bőven a lehetőségeid alatt élsz (autótartás szempontjából), a kérdés pedig erre vonatkozott.