Szerinted jó lenne, ha be lenne kamerázva Magyarország?

Címkék

Igen
29% (111 szavazat)
Nem
58% (222 szavazat)
(kezet dörzsöl) Ejj, de megírom hozzászólásban!
3% (11 szavazat)
Nem nyilatkozom.
10% (39 szavazat)
Összes szavazat: 383

Hozzászólások

Ha az összes autópálya felhajtó és lehajtó kiegészítve egy átlagsebesség-mérővel, valamint egy "ismered-e a jobbra tarts elvet" elvet ellenőrző rendszerrel össze van kötve, akkor hajrá. Lehetőleg egy automatizált csekknyomóval.

De ugyanígy üdvözölném a minden problémás kereszteződéseknél a "ráálltál-e az zebrára" vagy "akkor is kövér gázt nyomtál a sárgán, mikor láttad, hogy a szemközti sáv teljesen tele van, de így legalább a keresztirányú sávot is jól leblokkolod" is automatizálva.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A Védák ezeket nem oldják meg egyébként? Anno néztem, hogy záróvonalat, vagy 20-30 ilyen szabályt bemutattak, amit tud figyelni. Örömmel venném én is, ha ebből több lenne, esti órákban, 8-10 körül külvárosi részeken nagyon sok a versenyegér, aki még nem tudta felajánlani a szerveit, de már dolgozik rajta.

Kb 200-300 métert lát el előre-hátra.

Példa:
Az M3-ason van 3 fix Görbeházáig (ebből az első még a városban, és még egy a Nyíregyháza elkerülőn).
Ez kb 180km, amiből le van fedve (és kitáblázva) kb 1,5km. Ez egy durva 0,83%.

Amióta ezek vannak, csak mutatóba láttam mobil sebességmérést (pénteki csúcsban megyek Debrecen retúrt). Legtöbbször a kint álló rendőrök nem is mérnek, csak úgy állnak, mintha, a pihenő végén.

Korábbi sajtóhírek szerint nem vették meg a licenszet a ilyenolyan extrák figyelésére, azaz a cucc tudja, csak nem "nézi".

Pedig nagyon primitiv megoldas van erre, Hollandiaban ezt hasznaljak az osszes uj/felujitott autopalyan: un. traject-controle. Vagyis nem (vagy nemcsak) abszolut sebesseget mer az oszlop, hanem feljegyszi a rendszamot, tudja a tavot az elozo oszloptol, abbol tudja az atlagsebesseged. Ha az 10%-al nagyobb, mint a max. megengedett sebesseg, akkor csekk.

Iszonyu primitiv, de nagyon hatekony, es legfokepp: legalissa teszi azt, hogy egy-egy elozeshez akar 200-ra is gyorsits, amig a max. atlagsebesseged tartod.

+1 Ez nagyon jó megoldás, Svájcban is ez van a ha jól tudom. Faék egyszerű, olcsó. De ahogy hallottam (nyugatról) nálunk annyira nincs demokrácia, hogy nem jegyezhetik fel a rendszámokat az eszközök, mert még nem tudják hogy el fogsz-e követni valamit. Náluk bezzeg, oh wait..
Hasonlóan nem lehet nálunk csoportosítani a bűneseteket például rassz, kisebbség szerint, bezzeg nyugaton, oh wait..
Nálunk nem lehet kiírni a bűnelkövetők nevét, legtöbbször képét sem lehet mutatni személyiségi jogok miatt, bezzeg nyugaton, oh wait..
Szóval vannak furcsaságok :)

Pedig nagyon primitiv megoldas van erre, Hollandiaban ezt hasznaljak az osszes uj/felujitott autopalyan: un. traject-controle. Vagyis nem (vagy nemcsak) abszolut sebesseget mer az oszlop, hanem feljegyszi a rendszamot, tudja a tavot az elozo oszloptol, abbol tudja az atlagsebesseged. Ha az 10%-al nagyobb, mint a max. megengedett sebesseg, akkor csekk.

Iszonyu primitiv, de nagyon hatekony, es legfokepp: legalissa teszi azt, hogy egy-egy elozeshez akar 200-ra is gyorsits, amig a max. atlagsebesseged tartod.

Ha mar boyracer akkor az autopalyan menjen 200-al, ne a faluban vagy a lakotelepen. Az autopalyan adottak a lehetosegek, tiltani sem kellene, lasd Nemetorszagban az ajanlott 130-as tablaval. A kamerakkal is lehet igy sporolni.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

> lasd Nemetorszagban
Ha majd a magyar autopalyak olyanok lesznek mint a nemetek, es a magyar sofor mentalitasa olyan lesz mint a nemet sofore, terjunk vissza erre.
Addig boyracer menjen a fizetos magan ringre, ott nyomhatja. Ha benzinre van love 200 km/h-hoz, lesz belepojegyre is :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Kollégám véletlenül (saját balfaszságából) munkahelyi autóval heti 2x járt autópályán fél éven át, hogy nem volt rajta matrica. Minden alkalommal áthaladt egy pályán lévő VÉDA alatt. Két csekket kapott, azt is fél év után. De valaki biztos sokat keresett rajtuk.

A VÉDA a pályamatricát nem ellenőrzi. Az M7-en elvileg a felhajtóknál elhelyezett kamerák olvassák le a rendszámot, gyakorlatban úgy tűnik, _csak_ a sárga villogó autók a benzinkutak kijáratánál.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

De tudják, és a VÉDÁ-s kereszteződésekben nem is szokott gond lenni. A jobbratarts figyelést az autópályán igen fasza lenne, ha implementálnák, sok sötét györkér idióta növeli az amúgy is nagy zsófoltságot az M7-en azzal, hogy nem megy ki az üres külsőbe.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mindig röhögök reggelente a belvárosban amikor az utolsó balf.sz még csakazértis rááll a kereszteződés közepére, a másik balf.sz meg keresztbe rányomul és kölcsönösen ráfekszenek a dudára :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Vagy pl. Újbuda központnál rendszeresen ráállnak a villamos sínre, az pedig néha fél percig is nyomja a csengőt hogy tűnjön már el. Oké, hogy a villamosnak van igaza, de az idegbeteg csengetéstől még nem fog tudni elférni az autó. Hacsak nem tolat hátra a másik sínpárra, ha épp nincs mögötte másik autó, de egyik se jobb:)

Ha nem csengetne a díszfasznak még fogalma se lenne róla hogy állatságot csinál. Talán a következő díszfasznak feltűnik és nem áll oda ő is ugyanúgy. Talán. Az eddig legszebb ilyenből az volt, mikor mentő szirénázva rongyol át, villamos rágyorsít(hogy el tudja engedni a mentőt): díszfasz fékez (épp nem csattant neki a villamos :), kb 20cm-n múlt ) majd a villamossal párhuzamosan közlekedő egység sugaró a most fékezőbe beleszáll oldalról.
Mercedes S osztály + Lexus :)

Egy ilyen kamerarendszert én is 100%-ban tudnék támogatni, főleg az átlagsebesség mérőst pályán.
Jelenlegi véda arra jó hogy mindenki lelassít alatta 100-ra és utána újra küldi mint a vadmarha, semmi értelme de legalább lassítja a forgalmat.
Ha jól tudom azon bukik el a dolog hogy nem tárolhatják el az adatokat és így nem tudnak átlagot számolni, de fixme ha hülyeséget mondok.

Ezt nem velem kell lebeszélni, ez a törvény. Nekem speckó a 140-es tempomat szokott jó lenni (waze szerint ez 134-5), így jó a fogyasztás, kényelmesen tudok időben mindenre reagálni, ezt érzem biztonságosnak. Ami e fölé esik az már nekem para, nem érzem biztosnak, zabál a verda, sokat kell fékezgetni/gyorsítani.

Ettől függetlenül ha üres a pálya és valaki siet hát lelke rajta, felőlem száguldozhat vállalva a hátrányokat/következményeket ha neki megéri az hogy negyed órával hamarabb odaérjen valahova, csak ezzel ne veszélyeztesse a körülötte lévők életét.

Jobbrol elozesre menjen az automata csekk, kiveve, ha a megelozott valaki max megengedett sebesseg minusz 10%-nal lassabban ment a kulsoben.

A lenyeg, hogy be buntessunk mar olyan szabalyokert, amik felelos megallapitasara lettek letrehozva, nem betartasra.

A keresztezodes kozepen es zebran megallok automatikus buntetesevel viszont egyetertek, mert azok mar kart is okoznak. De nyomni 160-nal nem okoz kart senkinek, max a Fold olajkeszlete fogy tole picit gyorsabban (nem szignifikans).

Jobbról nem is lehet előzni, mert ha lenne ott előzéshez elég hely, a szabálykövető elöl menő kisorolna oda. :)

Azért én kíváncsi lennék egy közlekedési rendőr büntetései közül mennyi a gyorshajtás és mennyi a jobbra nem tartás miatt kiszabott.
--
$ grep -c egy$ word.list
100

Sávot váltasz és szép nyugodtan elhaladsz mellette a megengedett sebességgel, majd ott is maradsz vagyis nem mész vissza azonnal elé. Ez nem előzés és nem tiltja semmi. Úgy emlészem, a tahó rendőrökkel szemben javasolta egy autóklub szakértő.
--
$ grep -c egy$ word.list
100

KRESZből idézgetsz, csak erre nem emlékszel?

25. § (5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.

Nos mivel a kocsidon se műszaki hiba nem lépett fel, különben épp jobbra indexelnél heves anyázás közepette, se az út nem rossz, se az időjárás nem szar (utóbbi 2 esetén a 160-nal jövő se 160-nal jönne), azt hiszem megáll az indokolatlan akadályozás.

36. § (2) ([... felvezető szöveg, majd megnézed magadnak,] ...), megmaradhat a belsõ forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó jármûvek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sûrû, hogy a külsõ forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belsõ forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

Talán egyértelmű.

Pl _én_ nem villoglak le, ha látom, hogy nem férsz ki. Csak ne jogászkodjunk már.

Önmagában nem lenne probléma, ha nem társulna ez sokszor kellően nagy aggresszivitással ÉS nem idiótán használnák a sávokat az emberek. Ugyanis, ha egy faszparaszt 160-al mászik be a seggembe, viszont a "csak" 125-el ""tötymörgők"" meg a középső sávban vannak és lehetetlen közéjük bejutni, kurvára balesetveszélyes helyzetet tud teremteni.

Amúgy meg autópályán minimum 60, maximum 130 km/h. Barátkozz meg ezzel a két limittel vagy add vissza a jogsidat és takarodj az utakról.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az autók menettulajdonsága, az emberek reakcióideje, és az idevágó KPM-BM rendelet tartalma, aminek a kölcsönös betartására (elvileg, ugye) számíthatnál.

Majd ha az autók többsége nem lesz életveszélyes már 120-140 környékén, az emberek jobban megtanulnak vezetni, akkor lehet módosítani a KRESZ-t, és _ezután_ fogom majd azt mondani, hogy a 180-at nem indokolja semmi, elég a 160 is. :)

Amúgy meg időben el kell indulni, ahogy mások is írták fentebb.

Szerintem félreértjük egymást, én arra céloztam, hogy tanuló vezetőként a fejedbe verik, hogy a másik fél betartja a játékszabályokat (indexel kanyarodás előtt például), és te ebből indulsz ki egy forgalmi helyzetben.

Van egy jogi vonzata ennek: te jogosan indulsz ki abból, hogy az autó maximum 130-al megy a pályán és ezért van időd egy manővere, ha pedig mégsem lenne, akkor nem te, vagy nem csak te vagy a hibás.

"Marijuana is illegal because it is an illegal drug" érvelésünket hallották ma.

"Majd ha az autók többsége nem lesz életveszélyes már 120-140 környékén."
Already done, ugorhatunk is a második tagmondatra. Na azzal egyet tudok érteni.

Bár én is egyetértek azzal, hogy aki nem tud 130-zal menni, ne menjen annyival, csak _NE_ a belső sávban tegye ezt.

Gondolom te jövőbe látsz, elmondanád nekem az 5-ös lottó jövő heti nyerőszámait?

Ha az a bajod, hogy valaki "megmagyaraz valamit", akkor az a bajod vele, hogy a logika szabalyai szerint igaza van.

Vagy automatikussan legyen face detectoros csekkuldes is, ha egy gyalogos atment a piroson hajnal 3-kor?

Vagy ne tudd beinditani a motort, ha 5 perc 2 masodpercet toltottel varakozni tilosban? Majd ha rendezted a buntetest elobb.

Ha van egy kozos tulajdonsagod egy emberkereskedovel, megelozeskeppen bortonozzenek be teged is, mert a korrelacio alapjan jo esellyel rosszra fogod hasznalni?

Raadasul az megvan, hogy az autopalyan a legveszelytelenebb atlepni a 130-as sebessegkorlatot? Sokkal veszelyesebb varosban 70-nel menni, mint autopalyan 160-nal. De te az utobbit jobban enforce-olnad, es nem csak a jelenlegi penzbirsaggal.

Es ertsetek mar meg, hogy a szabalyok nagy resze felelosseg megallapitasara keszult, nem arra, hogy hu de szigoruan be legyen tartva.

> Ha az a bajod, hogy valaki "megmagyaraz valamit", akkor az a bajod vele, hogy a logika szabalyai szerint igaza van.

Ugy erted a te logikad szabalyai szerint. Ha mar itt tartunk, miert 160? Miert nem 170? Vagy 210? Vagy eppen 280? Mert *neked* belefer a 160, mert *szerinted* okod es jogod van ra, hogy megengedd magadnak. Mert az *szerinted* belefer, ezzel *szerinted* nincs semmi baj. Mert *te* meg tudod magyarazni. Ahogyan masok is.
Masnak meg ahhoz van joga hogy 250-el szaguldjon a 3. keruletben, mert siet kokoert? Vagy hogy a nagyautoval kinyirjon egy csaladot a kisautoban? Csak mert nem tetszik neki hogy elotte vannak? Meg amugy is vasarnal belefer az 3 sor, tudok attol vezetni. Ha neked igen, nekik is okuk van minderre. Sietek beloni, minek vannak utban, szomjas vagyok sorre.

Ugye az megvan hogy hova jutnank ha a tobbseg igy gondolkodna? :)
Menjel 160-al, el foglak engedni ha tudlak. Csak ne akard megmagyarazni hogy okod van ra. Akkor sincs ra okod (es jogod se btw.) ha varosban 70-el menni veszelyesebb, mint a palyan 160-al.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Azt értsd már meg, hogy a 160-al nem csak magadra vagy veszélyes (azt mindenki leszarná), hanem másokra. És az, hogy te tudsz menni 160-al, az nem jelenti azt, hogy mindenki tud. Na márpedig ha egy autópályán lesz 50-60 km/h különbség (mert továbbra sem vagy köteles 130-al menni és most ne fárassz az akadályozó bullshittel), az kurvára nem lesz fasza.

Abba is gondolj bele, hogy ha 160-al mész és előtted valaki mondjuk megy 140-150-el és a külső sor 110-el, akkor neki ekkora sebességváltozást kell leküzdeni, besorolni, stb. Minél nagyobbak ezek a különbségek, annál nagyobb a veszély.

Sikerült már megélnem azt, hogy az M5-ösön nagyjából két méter volt köztünk meg az előttünk haladó közt tövig nyomott fék mellett, mert így sikerült átsorolni a külső sávba, mert valakinek nagyon sürgős dolga volt mögöttünk. Megpróbáltuk utána felvenni vele a tempót, annyi biztos, hogy 170-nél gyorsabban ment. Mi mentünk belsőben olyan 140-145-tel (Mi soffőrünknek is kicsit nehéz volt a lába...), külső sávban haladók olyan 100-110-al. Sóval légyszi kímélj meg ettől a "jaj, nem is veszélyes a 160" bullshittől, mert de, kurva veszélyes szituációkat tud eredményezni.

Lakott területen is ugyanezért 50 a limit: hogy ha kiszalad eléd valaki, akkor még legyen időd reagálni, ugyanis egy autópályához képest jóval ingergazdagabb egy település, jóval több mindenre kell reagálni, ami nagy sebesség mellett nehéz. (Egyébként már csak emiatt is betiltanám a rákba az út mentén elhelyezett hírdetéseket.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A lakott teruletes resszel eddig is egyetertettem.

De itt mar fentebb kocsiba epitettek volna a 130-as limitalot, ami meg a te atlagsebessegmerodnel is rosszabb.

A 130-as limit meg azert 130-as limit, mert aki gyorsabban megy, az automatikusan felelos mindenevel egy baleset eseten. Nem azert, mert "ez a szabaly, az autokat is oda kene limitalni, meg meg kell buntetni mindenkit, akinek eszebe jut atlepni". Akikre panaszkodsz, azok nem csak a sebesseghatar hanem a kovetesi tavolsag szabalyat is megsertik (amikkel szinten automatikusan ok a/ok is felelosek balesetert, de ha balesetveszelyesen besorolsz, nem csak 130-cal "poffeszkedsz" a villogo seggfej mogott, onnantol a te felelosseged is felmerul). Ha valaki _csak_ a sebesseghatart lepi at autopalyan, amikor _nincs_ elotte senki, az onmagaban nem veszelyes, kiveve ha nagyon balfasz sofor teszi ezt. Jogilag veszelyes, de a gyakorlatban nem.

Miért is?
Nem következhet be előre nem làtható esemény üres úton?
T'od 160nàl ha kimegy eléd valami, ami előtt 130nàl meg tudnàl àllni, azt olyan 104km/h-val fogod elbaszni. És nem, nem vagy szupermen, nincs csoda gumid, csoda féked.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha mar igy mondod :)
Olyan ketyerenek is orulnek ami kikenyszerit egy -sebessegtol fuggo- minimalis kovetesi tavolsagot. M0, 100-110, kulso sav, es 1-1,5 meterre vannak az auto anuszkarikajatol. Meg kicentizik a bal hatsot savvaltasnal. Olykor ha csak levennem a labam a gazrol mikozben beljebb mennek mogulem, a motorfek miatti enyhe lassulas miatt megtolnanak. Es akkor meg nem kellett fekeznem semmi miatt.
Mindennap tobbszor elofordulo pelda.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Probléma az, hogy nem arról volt szó, hogy a seggfejnek mögöttünk lassítania kellett. Kurvára nem lassított, csak szimplán jött. Le se szarta, hogy mi van előtte. Szóval két választási lehetőség volt: vagy SOS-ben kihúzódni előle, vagy beköszönt volna hátulról.

Másrészt meg mivel garantálod, hogy a kocsid hírtelen nem hibásodik meg? Hogy nem kerül eléd hirtelen egy kis olajtócsa vagy jön egy nedves esetleg fagyott útszakasz?

130 km/h-nál 36,1 métert teszel meg másodpercenéként. 160-nál 44,4-et. Probléma nem az, hogy 23%-al gyorsabban haladsz.

Probléma az, hogy az, hogy milyen gyorsan fogsz tudni reagálni az eseményekre az konstans. Teljesen midnegy, hogy 130 vagy 160-al haladsz, a szervezeted nem fog 23%-al gyorsabban reagálni egy hírtelen megváltozott körülményre. Bónuszként minél gyorsabban haladsz, annál inkább kialakul a csőlátás, ráadásul nem lineárisan. Tehát gyakorlatilag még tovább rontod a reagálási esélyeid. Aztán nagyobb sebességnél növekszik a féktáv is.

Tehát ameddig te 130-al haladva megállsz mondjuk minimum 120-130 méteren, addig - 23%-al gyorsabban haladva - az lesz 180-200 méter is. Másfészer annyi. És akkor még nem számoltunk azzal, hogy mennyire szokták úgy általában betartani a követési távolságokat az autópályán.

Bónuszként nagyobb sebességnél egy apróbb mozdulat is kurva gyorsan katasztrófát tud okozni. Gázpedált taposni kurva könnyű, egy elcseszett szituációra reagálni már nem. Márpedig azt jellemzően nem tanítják. Nem tudom emlékszel-e arra a pár évvel ezelőtti buszbalesetre, amikor egy busz a belső sávból(!) kötött ki az autópályán az árokban(!), mert valaki megzavarta a buszsoffőrt és hátrafordult, ezzel épp csak egy picit elrántva a kormányt. Na ő nem 160-al ment, csak 80-al.

Nem arról van szó, hogy normál üzem mellett lehetne-e 160-al menni. Lehetne 240-el is, semmi akadálya nincs. A probléma a "nem normál" esetekkel van. Tudod, ami miatt vannak a gyűrődési zónák, a biztonsági öv, a légzsák meg minden olyan biztonsági dolog az autóban, amire egyébként semmi, de semmi szükség nincs. Na, ilyen a sebességhatár is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akkor buntessenek kovetesi tavolsag be nem tartasaert. Mert itt az a magasabb balesetveszely faktor, nem a 160.

A tiedhez hasonlo hozzaallas miatt szuletett meg az a bortonos meme UK-ban, hogy

"Te miert vagy itt?"
"Harmas gyilkossag, ebbol ketto kulonos kegyetlenseggel elkovetve. Es te?"
"90 mph-val mentem az autopalyan"

Az autopalyan gyorshajtok sokkal kevesebbet artanak, mint a varosban gyorshajto, sarganal magat zebrara fekezo, utkeresztezodes kozepere beragado, belso savban lassan (nem 125-tel, hanem 100-zal a 130-as tablanal) totymorgo barmok. Megis van jelenleg egy kamerarendszer az elobbiek elkapasara, utobbiak elkapasara meg kb. majdnem semmi nincs, kb. irasbeli dicseretet kapnak a rendortol az autopalyan gyorshajtokhoz kepest.

Te meg azt szigoritanad tovabb (atlagsebsssegmero) ami a legkevesebb balesetveszely-emelessel jar ezek kozul.

"Akkor buntessenek kovetesi tavolsag be nem tartasaert. Mert itt az a magasabb balesetveszely faktor, nem a 160." - Első részével tökéletesen egyetértek, amúgy büntetnek is, ha baleset van és belemész valakibe akkor mindig te vagy a hibás mert nem tartottál követési távolságot.

Ellenben a 160 továbbra is törvénytelen, ha nem tetszik akkor el kell menni germániába, ott lehet -még- kenni neki ha erre van igény. Vagy korábban elindulni ahogy fentebb is említették.

Tapasztalataim szerint erős korreláció van a sebességhatárokat be nem tartók és a más egyéb, kihágásokat elkövetők között. Avagy, aki 160-al tapossa a gázt az autópályán, az jellemzően a városban sem akar a lámpák közt tötymörögni és bemegy akkor is a kereszteződésbe, amikor kurvára semmi keresnivalója nem lenne benn.

Másrészt a 160 km/h-sokkal az a probléma, hogy sokszor akkor is 160 km/h-val akarnak menni, amikor valaki előttük a belső sávban a megengedet 130 km/h-val haladnak.

Harmadrészt nem tudom feltűnt-e, de megemlítettem a jobbra tartást nem ismerők csoportját is meg a sárga-lámpán-csak-azért-is-átmegyek-és-lefosom-hogy-eldugítom-a-kereszteződést csoportját is. Azzal tökre egyetértek, hogy a belső sávban ne menjen már senki 100-al, vagy ha jön mögötte valaki 130-al, akkor húzódjon le. Viszont hadd fossam már le, hogy te 160-al akarsz menni és hadd ne neked legyen már igazad, mikor egy 130-al haladót tolsz le a 100-al haladó külső sávba.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fel tudok gyorsitani 180-ra mikor ures a belso, es meg a 99-cel szabalytalanul elozo kamionos elott is lelassitok a belso savban tartva a kovetesi tavolsagot. Erre varrjal gombot.

(Oke, a 160-nal menni akarok tobbsege tenyleg nem ilyen, hanem a letolos fajta, a korrelacios allitasoddal nem tudok vitatkozni).

-te miert vagy itt?
-bekabozva, gyorshajtva baleseteztem, 2 ember meghalt amikor nekimentem egy masik autonak es felszaladtunk a buszmegalloba. jah..de nem vagyok itt, otthon vagyok haziorizetben..persze miutan meg kicsimmel nyaraltunk 2 hetet tavolkeleten.
-es ezt igy hogy?
-jah.. rogan toni a spanom..

Ezzel kapcsolatban pont tavasszal volt is egy "vicces" sztorim. Mentem a nagyfaluba kényelmes 140-145-el. Belső sávba behúzódok, hogy elmenjek egy pár kamion mellett (10-15 biztosan ment egymás után + egy pár 100-nál nem megyek gyorsabban, mert félek autós). Tirpák mercis meg ott villogott mögöttem, mint egy karácsonyfa, hogy húzzak lefelé.

Ilyenkor mi a jó eljárás?
- Túrjam be magam a kamionok és 100-al haladó autósok közé?
- Hajtsak gyorsan, hogy tirpákunk haladni tudjon 160-180-al?
- Ne foglalkozzak vele?

Nos én az utóbbit választottam + megtanítottam, hogy 130-al is lehet menni.

Természetesen félreértés ne essék, ha olyan van, akkor engedek bárkit, de ha az illető látja, hogy nem lehet lehúzódni, akkor bizony én senki kedvéért nem fogok gyorshajtani (a kocsi is a max 140-et szereti csak), sem pedig kimászni a 100-al vánszorgó sávba. Ha pedig nagyon pattog, akkor le is lassítok 130-ra, hogy még annyira se tudjon haladni. Mivel nincs megkülönböztető jelzés, vagy bármi hasonló akkor rá is a 130 vonatkozik, mint másra (ha látom, hogy sürgősségi vér-, vagy gyógyszerszállító, akkor azért próbálok lehúzódni, de egyéb esetben pont lesz..om, a tirpákok előtt pedig képes vagyok km-eken keresztül is menni, villogjon ha nincs jobb dolga).

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Ilyet én is szoktam csinálni, annyival kombinálva hogy ha látom waze-n hogy van trafi akkor kamionok közé is bemegyek, had padlózza meg idegből.
Amúgy pontosan az ilyen gépekkel szoktak véda alatt 80-as tempóra lassítani, szoktam is nézni hogy villog le mint az állat (mert van pofám betartani a 130+áfát), utána nyomja mint a hülye, aztán a kövi véda alatt meg elmegyek mellette mert ő 80-90-el totyog.

Autópályán NINCS minimum 60 kph limit, bár sok szerencsétlen hiszi. Olyan jármű mehet föl, ami KÉPES sík terepen önerőből 60 kph-val menni. Nem ugyanaz.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM

Közlekedés autópályán és autóúton

37. § (1)
"... csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni ..."

Úgyhogy ha szabad a fagyinak visszanyalnia, saxus te is add vissza a jogsidat és takarodj az utakról :P

:wq

Tipikusan annak tűnsz, aki 130-cal beül egy sávba, egy leszarod, hogy a másik menne vagy sietne, te ott vagy és "szabályosan" közlekedsz, amikor feltartod a forgalmat. Ugyanez városba, amikor belső és külső sávba is megy két autó, egymás mellett 50-nel. Amikor akár lehetne 60-nal vagy 7-nel is menni.
--
"Sose a gép a hülye."

Feltűnt már, hogy a kresz-ben van egy jobbra tarts is megfogalmazva? Tudod, a kresz nem csak sebességhatárokról szól. Tudod, az az elv, amit ha mindenki betartana, jóval kevesebb probléma lenne az autópályával.

Egyébként ajánlom figyelmedbe ezt a szabályt is: "(5) Ha a forgalom sűrűsége folytán a forgalmi sávokban összefüggő járműoszlopok alakultak ki, forgalmi sávot változtatni csak abban az esetben szabad, ha a vezető bekanyarodásra vagy megállásra kíván felkészülni."

Probléma az, hogy te vagy itt az, aki leszar mindenki mást, nem érdekel téged, hogy mennyi a max sebességhatár, hogy azt más betartja-e vagy sem, hogy ki tud sorolni előled vagy sem (gondolom, ha nem tud, akkor jól a seggébe is mászol, egy takarodjon-már-a-130-al-tötymörgő-nyomorék-az-utamból felkiáltással), lényeg, hogy te száguldozhass.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Feltűnt, de ettől még te ne játssz rendőrt és ne legyél önjelölt igazságszolgáltató, hogy te jól beállsz a belső sávba 130-ra szegezett tempomattal, és eszed ágában sincs kimenni.
A kreszt meg hagyjuk, mert a legjobb lenne az egészet kihajítani, és újraírni, mert a 70-es évek óta nagy része teljesen elavult, bármennyire is javítgatják.
--
"Sose a gép a hülye."

Úgy látom bemerevedtek az álláspontok :) Ha valaki a belső sávban megy 130-al a saját órája szerint, az lehet hogy az én autóm műszerfala szerint 128-al megy. A valóságban meg inkább 125. Ami önmagában nem para... de minden relatív.
Ami a para, az az, hogy megyek mondjuk 130-al és kijön három méterrel előttem 90-el egy kamion mögül, kanyarodok-majd-indexelek jelzéssel, mert nehogy már tovább keljen várni; és akkor sem odalép neki, hogy gyorsan befejezze, hanem komótosan 110-zel, mert akkor a kocsija optimálisan fogyaszt.
Szóval szerintem ez a két véglet. Ha mindenki kicsit előzékenyebb lenne: aki ki akar jönni, azt beengedjük, mert akkor szívesebben kihúzódik legközelebb. Aki bemegy a belső sávba, az meg ott kicsit megerőlteti magát és próbálja figyelembe venni, hogy valakinek fontos az hogy 5 másodperccel hamarabb érjen oda.
A 130-nak tényleg nem sok értelme van, mert 100 fölött amúgy is gyorsan konvergál a túlélési esélyed 0-hoz. Viszont két megfigyelésem van: általában klasztereződnek a lassú járművek az autópályán: repesztesz a belső sávban és egyszer csak van előtted 5-6 autó, ami egy 110-es blokkot képez a végén/közepén 1cm kövtávot tartó fénykürtözővel; na én ilyenkor szépen kihúzódok a 90-es plecsnis 110-el menő kamion mögé és várok úgy 10 percet, mert ha ezek összeütköznek, akkor nem ment meg a szabályos 2 másodperces kövtáv.
A másik, ha belső sávban halad 130-al egy autó és meg akarod előzni, akkor hiába tartasz mögötte értelmes féktávot és mutatsz jó példát és húzódsz ki mindig, ahol lehet; ő stabilan megy bent. Előbb utóbb jön valaki, aki letolja és azután mehetsz (ha szerencséd van, akkor nem akar az 130-as autó még előtted visszamenni, mert volt rá példa, hogy a minta szabályos vezető úgy berántotta az agresszív jármű után a belső sávba index nélkül, hogy öröm volt satu fékezni...).

Alapvetően nem az általad írtak jelentik a problémát, illetve a vita alapját. Az egész vita azon alakult ki, hogy például én is írtam, hogy ha a belső sávban 140-145-el megyek a tömött külső sáv miatt, akkor is még levillognak. Ez egy másik autón is 130+-ot fog jelenteni. Ha én ezzel a tempóval megyek el a 110-es beállt külső sáv mellett, akkor ne nekem kelljen már befurakodnom a lassú sávba (elég akkor eljátszani ezt, ha le akarok menni a pályáról). Azzal soha nem volt bajom, ha jelez a mögöttem levő (egy vagy két villantás) és megvárja, hogy furakodás nélkül ki tudjak menni a külsőbe (ha normális a mögöttem jövő, akkor én is szívesebben gyorsítok, hogy elengedjem), de az ilyen nem is zavar igazán, a többség meg is szokta köszönni. Az viszont igen, ha két másodpercenként villog és 2 centire bemászik a seggembe, amikor látja, hogy a másik sáv tele van. A vita pedig ezek miatt a parasztok miatt alakult ki.

Ha nem úgy állnának az ilyenek hozzá, hogy ha 2 másodperc alatt nem húznak ki előlük, akkor már világvége van és már csak azért is le kell tolni az útról, függetlenül attól, hogy az előtte levő is +10-15%-al megy, akkor nem is lenne baj és ez a vita sem alakult volna ki. Bele sem merek gondolni, hogy az ilyen milyen ideges lenne, ha lelassulnék 100-110-re, hogy kisoroljak. Szerintem a két autó már szinte összeérne.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Alapvetően miért is baj, ha valaki beül egy sávba 130-al? Ezzel senkit nem tart fel a kresz szerint. Ja, hogy te inkább hasítanál 160-180-al. Ebben az esetben menj a hungaroringre, vagy németországba, mindkét helyen lehet padlózni a gázpedált.

De tudod nem is ezzel van a gond. Hanem azzal a farokkal, aki a 140-el előtte haladót is le akarja tolni a tömött külső sávba és 140-nél tart (jó esetben) 4-5 méteres követési távolságot és villog mint egy idióta. Na az ilyentől örökre elvenném a jogsit. Utána meg lehet nyomni tömegközlekedéssel a 130 helyett 80-al és órákkal korábban el lehet indulni.

Viszont a legfontosabb: a kresz nem ajánlás, hanem illene kötelező jelleggel betartani. Autóval pedig 4 számot kell megjegyezni: 50, 90, 110, 130. Kötelező minimum sehol nincs, kivéve ahol ezt külön táblával és általában felfestéssel is jelzik.

"Ugyanez városba, amikor belső és külső sávba is megy két autó, egymás mellett 50-nel. Amikor akár lehetne 60-nal vagy 7-nel is menni."

Az ugye megvan, hogy mindkét autó szabályos az 50-el, aki meg 60-70-el akar menni, az nem?

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

A morális csörtét ignorálva, akadályozod a forgalmat. Ami nem a te tempódban halad.

"(...) kresz nem ajánlás, hanem illene kötelező jelleggel betartani."

Akkor menj ki a külsőbe. Ne akadályozd a forgalmat. Szabálysértés, bár szerintem a rendszerváltás óta nem büntettek meg senkit miatta... (kivéve kamionosok)
A forgalom ugyanis nem te vagy, hanem az összes autós.

Bökkenő az, hogy ha halad a külső sáv 110-el, a belsőben meg valaki halad 130-al és te belemászol a seggébe, mert haladnál 160-al, akkor itt még mindig te vagy az, aki szabályt sértesz és rákényszeríted egy fékezésre és sávváltásra a többieket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"A morális csörtét ignorálva, akadályozod a forgalmat. Ami nem a te tempódban halad."

Mit jelent a forgalom akadályozása, ha a megengedett legnagyobb sebességgel megyek? Ha lakott területen 50-el megyek, te meg 60-al mennél, akkor legfeljebb te érzed úgy, hogy akadályozok bárkit is. A nagybetűs szerint viszont én szabályosan közlekedek, te meg nem. Szóval igen, ha városban a 3 sávon 3 autó összeáll és csak 50-el megy mindegyik egymás mellett, az teljesen szabályos és ezért nem büntethetők, kivéve ahol tábla engedi a nagyobb sebességet. Ezért amelyik rendőr ezt megbüntetné, az sz..rjon sünt és tanulmányozza a kreszt sz..rás közben.

"Akkor menj ki a külsőbe. Ne akadályozd a forgalmat. Szabálysértés, bár szerintem a rendszerváltás óta nem büntettek meg senkit miatta... (kivéve kamionosok)
A forgalom ugyanis nem te vagy, hanem az összes autós."

Ha nem tudok kimenni pályán a külsőbe, mert az csak 110-el halad tömött sorban, én meg megyek 130-al a belső sávban, akkor szintén nem tartok fel senkit, kivéve ha jön hátulról egy megkülönböztető jelzéses jármű. Az, hogy te 160-al haladnál, pont nem érdekel. Ha még a seggembe is jössz, akkor meg egyenesen veszélyes vagy a kötelező követési távolság be nem tartása miatt. Ki is valójában a szabálytalan?

Egyébként már most leszögezem: 140-145 körül szoktam menni, ha pályán megyek. Aki még ekkora tempónál is villog és pattog, azt nagy ívben le fogom sz..rni és szándékosan belassítok 130-ra előtte, mert szabályosan megtehetem ezt. Kimenni meg akkor fogok külsőbe, ha ehhez nem kell 130 alá lassítanom és mást sem veszélyeztetek (egyébként a kresz is ezt írja, akkor kell csak kihúznom a külsőbe, ha az is 130-al halad (tehát párhuzamosan két azonos sebességű jármű nem haladhat, ekkor ki kell húzni), vagy éppen üres és így sávot válthatok, nem kell mást lassításra kényszerítenem).

Szóval hallgatlak: Mesélj nekem arról, hogy ebben hol van szabálysértés? Azt leszámítva, hogy 130 helyett 140-145-el megyek, ami valóban az, igaz büntetési határ alatt van.

Egyébként meg vitatkozhatunk ezen, csak nem sok értelme van. Közlekedj te is 50-el lakott területen és 130-al pályán és egyből nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Ezen felül a fénykürtöd kapcsolója sem fog elhasználódni egy előtted 140-el közlekedő letvillogása miatt. A kocsid is jobban szereti, szóval ez egy igazi win-win helyzet.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Németországban pl. azért működik az unlimited az autópályán, mert senki nem játssza ezt, hogy márpedig fix 130-cal megy a belső sávban. Ha látja, hogy jönnek mögötte, akkor amint lehetősége van rá, kimegy a külső sávba, akár egy kicsit gyorsítva is.
Szerencsére már itthon is kezd működni néha. Engem is el szoktak engedni, én is el szoktam engedni a mögöttem 210-zel jövő bmw-t, és nem kell ebből presztízskérdést, péniszkérdést csinálni, vagy önkéntes polgárőrt játszani. Ha ő menni akar, akkor menjen.
--
"Sose a gép a hülye."

Félreértesz. Nem azt mondom, hogy beállok a belső sávba, mint a beton és nem húzódok le, ha tudok. Azt mondom, hogy csak azért nem fogok a tömött külső sávba betolakodni (és emiatt lassítani), hogy paraszt barátunk menni tudjon.
Azért a kettő között van egy kis különbség.

Te is csak akkor fogsz lehúzódni, ha tudsz hova és két kamion között nem fogsz magadnak helyet csinálni erővel. Vagy ha mégis, akkor lelked rajta, de én nem fogok. Ha meg emiatt villog, akkor megy a bünti 130 és eheti a kefe.

Németországot meg pont nem jó felhozni, mert ott a sebességkorlát hiánya miatt tényleg feltartod a mögötted levőt. Itthon meg ha stabil 130-al mész, akkor az égvilágon senkit nem tartasz fel. Az, hogy parasztunk úgy érzi, az egyéni szoc. problem.

De hogy megértsd: Ha valaki egyet (vagy esetleg kettőt) villant, hogy menne, azzal nincs bajom és el is engedem, ha tudom(!), de aki folyamatosan villog, nos ő így járt. Azt értsd meg végre, hogy ezzel csak a bunkó parasztok szívnak, aki haladna, az nem. Nem célom feltartani senkit, de közlekedjünk már szabályos keretek között. Hiába villog, ha nem lehet kimenni, akkor nem lehet kimenni, erővel meg nem fogok.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

"Mit jelent a forgalom akadályozása, ha a megengedett legnagyobb sebességgel megyek?"

Kicsivel fentebb linkeltem paragrafust is. Annyit, hogy nálad gyorsabban haladó tőled nem tud haladni.

"Ha nem tudok kimenni pályán a külsőbe, mert az csak 110-el halad tömött sorban, én meg megyek 130-al a belső sávban, akkor szintén nem tartok fel senkit,"

KRESZ nem ismerete vol. 9000... ilyenkor nem kell kimenned.

"mert szabályosan megtehetem ezt"

Nem, veszélyhelyzetet teremtesz.

"egyébként a kresz is ezt írja, akkor kell csak kihúznom a külsőbe, ha az is 130-al halad"

KRESZ nem ismerete vol. 9001... kurvára nem.

"Ezen felül a fénykürtöd kapcsolója sem fog elhasználódni egy előtted 140-el közlekedő letvillogása miatt."

Én nem villogtatok. Ingerli az embereket.

""Mit jelent a forgalom akadályozása, ha a megengedett legnagyobb sebességgel megyek?"

Kicsivel fentebb linkeltem paragrafust is. Annyit, hogy nálad gyorsabban haladó tőled nem tud haladni."

Mégegyszer megkérdezem: Mit jelent a forgalom akadályozása maximális sebesség mellett?

A megkülönböztető jelzésű járművek más kategória.

Adott az autópálya. Mindenkinek(kivéve azokat a kategóriákat, ahol ennél is kisebb) 130 km/h a megengedett maximális sebesség (a 130 a lehető legmagasabb érték, autó utánfutó nélkül, 3500 kg össztömeget meg nem haladó jármű, motor, stb). Ez alapján tehát egyáltalán nem értelmezhető a nálam gyorsabban haladó, mivel a KRESZ megtiltja, hogy gyorsabban menjen. Vedd úgy, hogy 130-nál már a padlólemez szabályoz be.

A nálam gyorsabban haladó két esetben értelmezett: A maximálisan megengedett sebességgel közlekedek, de az én járműkategóriám maximális sebessége alacsonyabb, mint a mögöttem jövőnek, illetve akkor, ha nem a megengedett maximális sebességgel megyek.

Előbbire példa: Utánfutót húzok pályán, utóbbira pedig példa az, ha 110-el vánszorgok a 130 helyett.

Tudod az a paragrafus nem a gyorshajtó személyautókra vonatkozik, hanem a szabályosan közlekedőkre. Egy utánfutót 80-al húzó autós tényleg feltart egy 130-al haladni kívánó, utánfutót nem húzó autóst. Viszont egy 130-al haladó autósnál gyorsabb jármű (a megkülönböztető jelzést használókat leszámítva) a KRESZ szerint nem létezik a pályán, ugyanis az összes pályán közlekedő járműkombinációból ez a legnagyobb megengedett sebesség, kivéve a megkülönböztető jelzést használók. Ha pedig nincs olyan, aki 130-nál gyorsabban mehet, akkor az én 130-as tempómnál gyorsabb járművet nem is tarthatok fel, mivel olyan járműkategória jelenleg még nem létezik, amelyik ennél gyorsabban mehet.

""mert szabályosan megtehetem ezt"

Nem, veszélyhelyzetet teremtesz."

Mivel teremtek veszélyhelyzetet????

Azzal, hogy 130 helyett 130-al megyek?

Veszélyhelyzetet te teremtesz azzal, hogy 160-al a seggembe állsz.
Most úgy őszintén: melyik autós a szabálytalan? Az, amelyik a maximálisan megengedett sebességgel megy, vagy az, amelyik maximális+30-al belerongyol az előtte levőbe?

""egyébként a kresz is ezt írja, akkor kell csak kihúznom a külsőbe, ha az is 130-al halad"

KRESZ nem ismerete vol. 9001... kurvára nem."

Márpedig de.

"36.§ (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.
(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat."

"a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza"

A személygépkocsi a leggyorsabban haladó jármű a maga 130 km/h-jával (megkülönböztető jelzést használókat leszámítva). Tehát, hogy magamat ismételjem, ennél gyorsabb jármű nem lehet a pályán, így (by definition) nem is akadályozhatok senkit. Gyorshajtó Józsika pedig nem számít gyorsabban haladó járműnek, ő csak egy szimpla szabálytalankodó.

Viszont, hogy neked is igazad legyen egy hajszálnyit:
Ha nem az egymástól 200 méterre levő 110-el vánszorgó kocsikat előzöd, hanem van kényelmesen hely, akkor illik kimászni a külső sávba.

Szóval szerintem próbáld meg végig gondolni, hogy a "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet" mit is tartalmaz.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Én ilyenkor elkezdek mutogatni jobbra fele, h álljunk le egy kútnál megbeszélni. De sajna egynek sincs elég vér a tökében ezt megcsinálni.Naja, kapna két fülest tőlem, és mehetne sírva panaszkodni, akihez akar.
BTW megengedett +10%-ot szoktam tartani, ha sietek. Ha meg nem, akkor elég bőven a 100-110, mert amennnyit nyer az ember az időn, azt elbukja a gyakoribb tankoláson.

Ez azért autó függő. Esetemben 100-110 körül durva fogyasztása van a kocsinak (8L körül, néha felette), 135-140 körül pedig 6,8-6,9L. Mindezt feltekert klímával természetesen. Szóval nekem érdemesebb a +10%-os tartományban menni, vagy belassulni 85-90-re. Német barátaink kissé elkalibrálták az optimális fogyasztási görbét :).

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Csak azért mert nem 90 és 130-nál van a fogyasztási optimum, hanem alatta egy kicsivel (84-85) és felette egy kicsivel (135, de inkább 140-nél).

Szóval vagy lassabban kell egy hajszállal mennem, vagy gyorsabban (egyébként nem szokott érdekelni), erre írtam, hogy némileg rosszul lőtték be (és/vagy lassan 20 év alatt elmászott).

Egyébként meg +1 a kérdésre.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Az összes fogyasztást befolyásoló paraméter közül a turbó megléte - meg nem léte az ami lefelé faraghat magasabb fordulatszámon a fogyasztáson. Minden más esetben a magasabb sebességnél, magasabb szekér fogyasztása.
Ami befolyásolhatja még az a motorvezérlődben a look-up table és szenzoraidnak és a gyújtásodnak az állapota. Érdemes lenne egy diagnosztikai/tuning céghez elvinni.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Meg tudom erősíteni, hogy baromira függ a sebességtől a fogyasztás, és nem törvényszerű az, hogy alacsony fordulaton kevesebbet fogyaszt, és alacsonyabb sebesség->kevesebb fogyasztás. Mert nem optimális a motornak.
A városban a 30-40-el folyás jelentősebb nagyobb fogyasztás, mint mondjuk 60. Ugyanígy a 90-100, mint mondjuk a 110. A 30-cal folyás olyan 11L, az annyi, mint pálya 150 tempomat. De a városi 64 tempomat pl. 6.4L, csak ezt nehéz tartani.
Opel. :)
--
"Sose a gép a hülye."

30-40 között, 3-asban pörgeted a motort ugyanazon a fordulatszámon, mint 5-ösben 150nél. A markáns különbség, hogy a városban a motrod városi üzemmódban jár, ahol dúsra van hangolva a keveréked, hogy harapjon mikor egyik sávból a másikba ugorsz.
150-nél utazva a vezérlőegység elszegényíti a keveréket. Hogy ez mikor és hogyan történik, az erősen függ a gyártótól és a vezérlőegységtől.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

https://pasteboard.co/HRqSgd6.jpg
Kb. ez a minimum, amit még elvisel. De a hangján hallatszódik, hogy nem kényelmes a motornak, szóval ez még inkább 2. De ha ez alá megy, akkor már rángat meg le is dobja az automata 2-be. És az én órám pontos, szóval ha valaki "50-nel megy", akkor kb. ezt látom, mivel az átlag órák 8-12 km/h-t csalnak.
--
"Sose a gép a hülye."

Nálad jól láthatóan másképpen van kalibrálva a motor. 60-110-140(?) az optimális sebességek.
Nálam ez 55-85-140 körül van. Utóbbi érték pont a motor nyomatékgörbéjének a csúcsa.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Ha nem tervezném, hogy 1-2 éven belül megszabadulok tőle, akkor el is vinném. Egyébként a neten talált fogyasztási görbék alapján körülbelül gyári értékeken van a motor, a minimális eltérés pedig pont jól jön (pályán +10% az optimális sebesség). Ha az új tulajnak nem lesz jó, akkor vigye és nézesse meg.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

"Az ugye megvan, hogy mindkét autó szabályos az 50-el"

Csak az nem, hogy egymás mellett halad. Kivéve, ha tömött sorokban, tele van a jobb oldali sáv, mert akkor nem is tudsz besorolni oda és a kresz is mentesít az alol.

Egyébként sok autós azt nem érti meg, hogy ezek a sebességhatárok nem azért vannak, mert egyébként nem lehetne egy falun keresztülhaladni 110-el, hanem azért, mert jó eséllyel esélytelen lesz reagálni egy váratlan eseményre olyan tempó mellett. Mint ahogy az autópályán is azért van sebességlimit, meg követési távolság, hogy ha reagálni kell, akkor még legyen rá ideje az embernek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Lakott területen pont nem baj a párhuzamos közlekedés. Lakott területen kívül többsávos esetében pedig nem szabad, kivéve ha... A kivétel már elhangzott egy párszor.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Csakúgy mint a gyalogosok esetén pirosnál illetve sárgán való áthaladáskor. Kerékpárosoknak és motorosoknak szintén zenész. Zebra esetén kiváltképp. Mp3 agydugasszal 2x. Amennyiben a sávok között kóvályog és amennyiben sávot vált 2 másodpercenként lévén konkrétan a vonalon halad folyamatosan, 1 méteres követési távolság mellett. Illetve mivel őket nem lehet azonosítani az alkoholos festéklövedéket illetve a sós puskás picsán lövést javaslom. :-P

Visszatérve az autópályára... A belső sávban a maximális sebességgel haladókat (gyk előzést hajt végre) féktávon belül agresszíven veszélyeztetőket is illetve a "jobban tudom én a krökszöt, meg úgy is ingyé' van a gázolaj, 170-nel jobbra tartok" agybarmokat is szűrjük már. Ezen felül ha 2 másodperc akkor mérjük azt a szentséges 90 métert és ha villog is menjen a csekk. Mert ugye ha szabályosan a belsőben 90 méterrel követed a szabályosan ugyanannyival haladót akkor nyilvánvalóan beéred és feltart. Jahh bocs nem...az másik fizika????? :-))))))))) A jobbra tartást érdekes mindig a krónikus gyorshajtók erőltetik és mindig másokra de arról sosem szól a fáma hogy őket ki és hogyan tartja fel és miben? Ja a gyorshajtásban... Ja bocs én kérek ez esetben elnézést :-)))) Én azt mondom ha valaki kiszámíthatóan nem tart jobbra az szabálytalan eddig oké büntessük... DE ha valakit azért zavar ez mert hátulról 150-170-nel jön (gyorsan hajt), villog (elvakít ami igenis kimeríti a zavarást), 1-2 méterre megközelíti (ez már viszont veszélyeztetés, illetve a követési távolság be nem tartása) 3 sávon át természetesen index nélkül (ez ugye ismételten 2 kröksz szabály megsértése). Majd a megelőzött járművet jobb esetben 1-2 méterrel lehagyva úgymond jobbra tartás címszóval 3 sávon át cikk-cakkban halad az életveszélyes. Most direkte kihagytam azokat akik ilyenkor ráhúzzák a kormányt bevágnak a másik elé és satut nyomnak, illetve a jobbról előzőket. Én inkább a jobbra nem tartást választom a 2 delikvens közül. Sajnos az a baj hogy idehaza mindenki "elöl" szeret menni hogy ne zavarják a kilátásban. Onnantól hogy ez megvan hogy-hogy sem nem számít a jobbra tartás nem számít hogy lassabb mint mi. Csakhogy ez nem ilyen műfaj. :-) 11 évet ingáztam naponta Bp-re az M7-esen és rendszámokat, autótípusokat (igen sok közöttük a családi egyterű) és cégneveket tudok mondani akik így viselkednek... Nem a jobbra nem tartók a veszélyesek hanem a másik oldal... Ahogy szoktam mondani "az igazság bajnokai".

Problémás kereszteződésnél próbáljuk kerülni a hisztit és az hogy bent ragadsz nem csak rajtad múlik. 1. Lehetsz ismeretlen és egy zárt autót követsz és az satuféket tol 70-ről... Jártam így kb 10x... 2. Te megállsz korrektül kivárod majd elindulsz de a melletted levő sávban beragadt is észreveszi és bevág eléd... ergo ki ragad bent? Aki jóhiszeműen kivárt... Kit üvöltenek le? Őt... Jártam így kb 200x.

"de a melletted levő sávban beragadt is észreveszi és bevág eléd"

Ja, hát annak is kijár a faszkorbács meg egy kis fizika továbbképzés. Hiába vág be, a következő útszakaszon ugyanannyi autó fér el majd.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

https://itcafe.hu/dl/upc/2018-12/377312_kepkivagas041.png
Ez a véleményem, és azóta sem változott.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Kiegészíteném: Sztrádán fél méterrel jöttél mögém, miközben láthattad, hogy nem tudok hova menni, illetve előzésből visszatérve fél méterre az orromtól vágtál be elém, pedig lett volna még helyed menni előre: Automatikus csekknyomtatás, és a főtéren 5 korbácsütés. Plusz hozol egy esernyőt amit felnyomok a seggedbe és kinyitok miközben az egészet videóra vesszük, és kirakjuk valami fizetős BDSM pornó sitera, a bevételek meg mehetnek kórházfelújításra.
Fellebbezni lehet, de ha kinyitod a szád, oda is esernyő kerül. Az az enyhén használt, amit az egyel előtted lévő delikvens hozott.

Huhh... Egy jó irodalmár az apró stilisztikai jegyekből (erősen nyomott vesszők, türelmetlen vonalvezetés, stb) asszem képes megállapítani, hogy a fenti soraim az őszinte dühből és a rejtett pszichopata énemből fakadnak.
Általában két gyerek is velünk a kocsiban, és a feleségemet is szeretem, valamint, momentán én sem szeretnék még meghalni, szóval időnként húúú, de utána lőnék az ilyen f4szkalapnak! Most érdemes szólni a hatóságoknak, hogy nekem sose adjanak fegyverviselési engedélyt, mert... bakker, élnék vele.

Na, megyek switch portot tekergetni, az monoton meditatív meló, legalább lehiggadok.

Rövid felvetés mindenkinek, aki kamera párti: nagyon sok helyen amikor panelprogramok idején bekamerázták a lakóépületeket látható volt, hogy ugyan kevesebb lett ott a bűnözés, ahol lett kamera, de összesen a számuk nem csökkent, csak oda mentek, ahol nincs kamera. Több éves távlatban lehet csökkent, erre nincs rálátásom, de szerintem ez "tüneti kezelés", nem megoldás. Emellett örülnék, ha lenne kamera felvétel pl. egy autólopásról, de nem szeretném, hogy legyen felvétel arról, hogy privát ügyeiket intéző emberek mikor hol vannak, a tárolás és hozzáférés kérdése szerintem emberileg szabályozhatatlan, ezért [nem].

+1 sajnos.
Edesapamat jopar eve harman korulalltak egy bankautomatanal es kessel meggyoztek, hogy adja at a penzt. Ez egy kameratol legvonalban korulbelul 5 meterre volt. A rendorseg szerint a kepe nem volt hasznalhato, az elkovetok sosem lettek meg.
(Viszont tudom, hogy az uj kamerak mar FHD-k, talan az er is valamit.)

--
http://blog.htmm.hu/

Ismerős üzletében történő lopás után, miután a átadtuk a rendőrségnek a több különböző szögből (egyik kevesebb mint 1 méterről, FullHD) kiváló minőségben készült felvételt + a tippet kb. merre lakik az illető, sikerült lezárniuk a nyomozást azzal, hogy nem tudták beazonosítani a tettest.

--

Ilyet sajnos hallottam már én is. Egyetemről egyik évfolyamtársam barátnőjének a bicóját ellopták, volt felvétel, ahogy sétál ki, rendőrség is ismerte az illetőt, aztán valahogy mégiscsak lezáródott "bizonyíték hiányában" (vagy valami más teljesen nevetséges indokkal) az ügy.

Tolvajkergetőket persze szét kellett verni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A bűnözést nem lehet megszüntetni, de minimalizálni lehet és terelni lehet. Ha a kamerarendszerrel kiszoríthatóak a bűnözők azokról a területekről, ahol a lakosság 90%-a mozog, akkor javulni fog a közbiztonság érzete. A 90-es években bekamerázták a székesfehérvári vasútállomást mire megszűnt az éjszakai strichelés, zsebelés, markecolás. A bűnözői csoport átment a buszpályaudvarra. Azt is bekamerázták és a diszpécser közvetlen kapcsolatban volt a rendőrökkel, erre onnan átmentek a plázához. 10 év alatt eljutottak oda, hogy az eredeti 20-25 fős csapatból maradt 3-4 fő és a tevékenységi területük, egy nagyon szűk bekamerázatlan területre szűkült. Ehhez nem csak a kamerák kellettek, hanem az is, hogy a rendőrök ismerjék és zaklassák ezeket az embereket, és legyen rendőri jelenlét.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Rövid felvetés mindenkinek, aki kamera párti: nagyon sok helyen amikor panelprogramok idején bekamerázták a lakóépületeket látható volt, hogy ugyan kevesebb lett ott a bűnözés, ahol lett kamera, de összesen a számuk nem csökkent, csak oda mentek, ahol nincs kamera."

egy így megy, de a felvetés arról szól, ha jól vettem le, hogy mindenhol van kamera, így a nem bekamerázott rész úgymond a Mo-n kívüli terület. ott meg oldják meg ők.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ha elvi szinten mindenhol van kamera, elhagyott gyártelepen, kis falu utolsó háza sarkán is, akkor oké, amit mondasz, de amint kimarad egy közepesen elhagyott gyártelep, oda simán üzletet építenek a dealer-ek, és nem biztos, hogy jó az, ha a drogtanyák a legközelebbi kórháztól nem 5-15 percre vannak, hanem mondjuk 30-60 percre. Persze erre is rá lehet vágni, hogy hát az vessen magára. (Nem azt mondom, hogy te ezt mondod, csak ismerem a téma falait, aminek neki szokták egymást csapkodni emberek.)

igazad van, de ez egy elméleti kérdés, ahol azt feltételezik, hogy mindenhol van kamera.

de ha maradunk a példádnál, akkor már az elkövetési terület csökkent a telepített kameráknak köszönhetően, ami előrelépés, illetve a területről ki és belépő emberek is már figyelhetőek a környező kamerákkal.

(persze a realitás a készenléti melletti hős utcai lakótelep. de mintha oda is akarnának kamerákat tenni, de ez egy halovány emlék.)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A problemas helyeken legyen kamera. Viszont legyen nagyon szigoruan szabalyozva, hogy ki hogyan fer hozza. A kozlekedesi kamerak kepehez lehetoleg senki se ferjen alapbol hozza, AI dontse el, hogy volt-e szabalysertes (zarovonal atlepesnel, gyorshajtasnal ez azert eleg trivialis lehet).
A megorzesi ido legyen kelloen rovid (egy hettol egy honapig) es az ugymenet legyen ugy megszervezve, hogy ez alatt a hatosagok/birosagok eljussanak oda, hogy kikerjek a felveteleket.
Mivel ezek a (szerintem) szukseges feltetelek jelenleg nem teljesulnek igy nemre szavaztam.

--
http://blog.htmm.hu/

Ez szebb lenne, ha a rendszer lefényképezi a a szabálysértést, kiküldi a büntit (értesítés: e-mail, SMS, aki nem adott meg elérhetőséget annak maradna a posta és a csekk felár ellenében).
Ha netán tévedett a rendszer, akkor van lehetőség fellebbezni és akkor lássa csak hús vér ember és döntse el,hogy az szabálysértés vagy tévedés.
Ha nem tévedett a rendszer,akkor online fizetéssel kiegyenlíthető legyen a büntetés (papír alapnál postai csekk).
Kevesebb ember hatékonyabb munkavégzés, kevesebb irodista, modernebb, élhetőbb rendszer (Példa: Gyorshajtottam SMS jön azonnal, e-mailben jönnek a részletek, e-mailben link a fellebbezéshez vagy a befizetéshez)

Egy apró gondolatébresztő adalék: Belegondoltatok már abba, hogy a tudtotok nélkül, napi 24 órában követik a mozgásotokat nem csak az állam, de magáncégek is? Nem hinnéd? Pedig ott van a digitális billog a zsebetekben.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ne zavard őket tényekkel!

Egyre több bűnöző ellen vall egyébként az általa viselt okos eszköz. Reméljük, hogy egyre több tróger vesz magának Apple Watch és társait és hordja éjjel-nappal, megkönnyítve ezzel a rendőrség munkáját. Annyira jók ezek az eszközök, hogy nyomkövetőt sem kell rájuk szerelni:

iPhone health data provides crucial evidence to convict murderer

Ezért is figyeljünk arra, ha éjjel kinyírjuk az asszonyt, akkor legalább előtte vegyük le a nyomkövetőt.

--
trey @ gépház

Ja, nemrég valami komolyabb hiszti volt ilyenből a USÁban, mert feltörték a fitbitet(? - nem emlékszem már), és a sok titkos amerikai bázison levő, fitneszkarkötő-viselő katona alapján belőtték, hol vannak a támaszpontok.
Kinézték, hol csoportosul sok adat, miközben az a semmi közepén van, és tádá...

ha mindenki egyenlo banasmodban reszesulne, tehat nem lenne mentelmi jog es a kocsog zsernyakok minden megkulonbozteto jelzes nelkul sem kezdenenek a belso savban lehagyni autouton autopalyatempoban miutan beengedtem oket a felhajtonal, akkor es csak is akkor elgondolkoznek ezen a kerdesen.

> a kocsog zsernyakok minden megkulonbozteto jelzes nelkul sem kezdenenek a belso savban lehagyni autouton autopalyatempoban miutan beengedtem oket a felhajtonal

Mármint most tényleg az a legfőbb probléma, hogy a rendőr 20kmph-val átlépte a sebességhatárt, és megelőzött (ráadásul a jó sávban, a sebességet leszámítva szabályosan)? Persze te biztos mindig betartod a sebességhatárt, ugye? ;)

(Amúgy kis adalék a témához, a megkülönböztető jelzés használata nem olyan egyszerű, hogy megnyomjuk az ON gombot, és lehet padlózni a gázt.)

Jogos észrevétel. A rendszernek nem szabad diszkriminatívnak lennie! A mentelmi jog sehol sem mentesít büntény alól talán csak itthon. Értsd "gyorshajtottam, bünti, bocsi ,de nekem mentelmi jogom van, nem fizetek". Szerintem bárhol a világon ha bizonyított a szabálysértés, bűncselekmény, akkor a mentelmi joga azonnal bukta az illetőnek.

"Parliamentary immunity, also known as legislative immunity, is a system in which members of the parliament or legislature are granted partial immunity from prosecution. Before prosecuting, it is necessary that the immunity be removed, usually by a superior court of justice or by the parliament itself. This reduces the possibility of pressing a member of the parliament to change his or her vote by fear of prosecution. "

Itt Hajdú-Vihar megyében van egy olyan elfogadott szokás, hogy bizonyos időszakokban a mentő/rendőr/tűzoltó, csak ott zajol és fényel ahol muszáj. Ahol tud haladni, mert a távolban sincs senki ott halk marad fénnyel, ha sötétedés után van és bekanyarodik az utolsó üres utcába, ott meg nem fog befényelni az összes ablakon... Persze napközben meg általában megy a teljes buli rendesen...
Érdekes szokás, ellentmond a Kresznek, de a lakosok, és az autósok is tolerálják.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Specifikálni kellene a kérdésbeli "Magyarország" fogalmat.

Ha tényleg minden közterület be lenne kamerázva, annak nem örülnék. Ne kövessék a mozgásomat csak úgy akárkik.

Az utak, kereszteződések kamerázása viszont jó lenne, főleg, ha használható módon elérhető lenne a kép, így pl. a balesetek után egyszerűbb, egyértelműbb lenne a megítélés.

Annak viszont nem örülnék, ha a házamból kilépve már egyből kamerázva lennék. OK, csökkenne a házam környékén a bűnözési kedv, de az amúgy se magas, és azt alacsonyan tartani nemcsak kamerával lehetne. De ha pl. kifigyelhetnék a mozgásomat, akkor ahhoz nemcsak a rendőrség juthatna hozzá a hollétemhez, így intelligensebb bűnözők jobban ki tudnák választani pl. azt az időt, amikor az otthonom üres, stb.

"De ha pl. kifigyelhetnék a mozgásomat, akkor ahhoz nemcsak a rendőrség juthatna hozzá a hollétemhez, így intelligensebb bűnözők jobban ki tudnák választani pl. azt az időt, amikor az otthonom üres, stb."

azok a bűnözők, akiket pont ugyanúgy venne a kamera, tehát nagyobb esély lenne elkapni őket. értem a problémád, de a megoldás a másik oldalt is "gyengíti".

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A kamarák átjátszására rengeteg lehetőség van. Ha folytatjuk ezt a gondolatmenetet, akkor a high-tech bűnöző:

1) Behatol a kamera-rendszerbe, figyeli, melyik ház és mikor a védtelenebb. Ez nem látszik a kamerán, mert csak a hálón lóg. Közel se kell jönnie, csak a beöréskor.

2) A betöréskor pontosan tudja, merre ne forduljon arccal, így egy csuklya, vagy ha nagyon high-tech, akkor pár IR-LED a feje körül a legtöbb utcai kamerát már átveri.

OK, ha tényleg garantált lenne, hogy a rendőrségen kívül más nem jut a képekhez, akkor a biztonság növekedése felé billenne a mérleg, de én nem úgy látom a nagyvilág helyzetét, hogy az ilyen rendszerekbe ne hatolnának be könnyedén, akik akarnak.

De ez csak egy példa volt, miért nem örülnék a mindenütt kamerázásnak. Szerintem ahol lehet, ott az általános és teljes körű megfigyelésen kívüli többi eszközt kell bevetni a bűnmegelőzésre, bűnfelderítésre. Vannak jól bevált régi módszerek is. Kényelmes megoldás a mindenhol kamerázás. És épp azért, mert a kényelem miatt szerelik fel mindenhova a kamerákat, már nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra meg az adathozzáférés rugalmasságára.

Szerintem.

a példában említett high-tech bűnöző az akár most is felpakol egy kamerát a házaddal szemben és környékére és pont a leírtakat fogja tenni. a high-tech bűnöző már most sem hülye. a kamerái képét viszont rajta kívül senki nem látja, csak szembesülsz, hogy az eredeti picassoknak lába kélt. ez jobb?

azt vettem le, hogy nem mindig kell az arc, persze úgy egyértelműbb, sokszor a módszer, a mozgás, vagy a ruházat is segít a beazonosításban.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Sőt, ha látom, hogy be van kamerázva, akkor rablás előtt hajfestékkel, színes kontaklencsével, vagy sminkelésben jártas akárkivel úgy elváltoztatom az arcomat, hogy rablás után arcot mosva nyugodt szívvel járkálhassak a körözési plakátok alatt, mert mindenkire jobban hasonlít mint rám.

Bakker, szakmát tévesztettem. Van valahol OKJ-s képzés betöréses rablásból? Tuti jó lennék benne. Vagy ha nem, akkor taníthatnám. :-)

Sőt! Most jut asz eszembe! Gumi álarc csináló gép kell mint a Lehetetlen Küldetésben (a magyar filmcím fordítások időnként elég pocsékok, mi?) és akkor felhúznám a kedvenc ellenségem képét a fejemre, oszt mehetek biciklit lopni.
A TEK meg mehet kicsi a rakást játszani vele amikor az hazaérkezik este, és rohadtul nem számít rá, hogy hatan ugranak a nyakába.

Muhaha! Egy gonosz zseni veszett el bennem. Bár, ha jobban belegondolok, ezt már pár tucat filmben megcsinálták, szóval mégse vagyok olyan eredeti. Francba.

De fenntartom, hogy a rendőrséget durván meg lehetne vezetni a kamera által homályosan* látott "bizonyítékokkal".

* yep, scanner darkly is cool

Ha normálisan oldanák meg és nem az épp aktuálisan hatalmon lévő diktatúra egyik fegyvere lenne, akkor még pozitív hatása is lenne, viszont akkor is normálisan kellene szabályozni a hozzáféréseket, hogy mikor, ki, milyen ügyben kaphat hozzáférést, illetve a visszaélések elkerülése.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A magánházak bekamerázását tudom támogatni úgy is, hogy belássa a közterületeket is. Annyit szigorítanék a jogszabályokon, hogy a felvételt úgy tárolja mindenki, hogy a bejelentett kameratulajdonos felelős a felvételek megőrzéséért úgy, hogy csakis a hatóságok tekinthetik meg azt és nagyon szigorúan büntetném, aki kiadja bárki másnak.
haszna a kutyamérgezések, betörések, betörés előkészület (figyelők) felderítésére, nem beszélve arról, ha a közterületen történnek erőszakos bűncselekmények, hogy mekkora segítség lehet. Amikor politikailag aktív voltam, engem akkor sem érdekelt senki kamerája és most sem. Amíg nem követek el jogsértést, addig nem is ér hátrány a magánházaknál elhelyezett kamerák okán, amik figyelik a közterületet.

"Mert értek a kutyákhoz."

vagy:

a sajat tulajdonodban levo ingatlan 5meteres korzeteben kamerazhatnal.

Azaz a hazad elotti jardat es az utbol vagy egy metert. Szerintem ennyi "jarna" a magantulajdonod megfigyelesehez.

Nyilvan amikor atmasznak a keritesen, akkor azt kozteruletrol inditjak, szoval amikor te kamerazhatsz, akkor mar a keritesed tetejen tuljutott....

A gond itt inkabb abbol van, hogyha valaki tobb hazat birtokol es kb. egy utcat meg tud figyelni kamerakkal, es ezt megosztja magaval. De erre is lehetne megoldas.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az egyik társasházban, ahol albérlőként laktam, kifestették 7 év után a liftet. Mivel panel és parasztok lakják ( nem te nem vagy az) másnapra teljesen össze lett karcolva.
Raktak be 1-1 kamerát és újra kifestették. Nem karmolták össze, és nem volt benne semmilyen trágár szöveg.

Van akit visszatart a kamera. Nem tudom, hogy működött-e a kamera. Zavart, de a parasztok ellen ez kell.

Az új társasház, ahol lakom van kamera az utcán és az aulában. A liftben nincs, nincs is összekarcolva, de az ára magas volt, kevés benne a paraszt.
Egyszer a ház falán meg volt repedve egy márványlap. Kamerát visszanézték a rendőrök, mikor feljelentést tettek, egy áruszállító nekitoltatott. Felhívták, igen ő volt, és szólni akart, meg intézkedni. EZ 2 hétre rá történt.
Ha tényleg rendőr, vagy rendőr jelenlétében lehet visszanézni, akkor nem érdekel. Ha valaki ezt lesegeti, hogy ki mikor hova megy, az zavar.

Lehetőleg olyan minőségű képet csináljon, hogy az elkövető ne mondhassa azt, hogy "ez nem én vagyok, csak hasonlít rám".

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Amerre ez a világ megy, nem tűnik jó ötletnek. És még csak nem is Magyarországra gondolok, hanem a nyugatra. Ha teleleszünk kamerákkal és kapunk a nyakunkba egy sorosista kormányt - mint a franciák Macront -, akkor nekünk annyi.

Nyugaton a Kalergi-tervet hajtják végre a lakosságon, ami lényegében a fehérek genocídiuma. Aki szót emel ellene - és még közönséget is talál hozzá - , azt elkussoltatják. Ennyi a történet röviden.

Ha ennyire nem érted, akkor bevezető szintű anyagra volna szükséged, olyat hirtelen nem tudok, de talán Black Pigeon Speaks - Merkel ACCELERATES the Kalergi Plan in Europe - jó lehet: https://www.youtube.com/watch?v=MBn1xi-hHpg

Bocs, de ez nettó faszság. Kalergi egy páneurópai uniót vizionált, ami a nemzetek eltörlését célozta meg a migráció segítségével.

A mostani válság, sokkal inkább egy elcseszett politikai és gazdasági manőverezés eredménye, melynek erősen mi is részese voltunk. Német gazdaság egyik legnagyobb problémája (ahogy az amerikainak), hogy nem tud hatékonyan versenyezni Kínával. Európában nincs megfelelően képzett, olcsó munkaerő és a csicska, rabszolgák keleten (Mo., Szlovákia, Lengyelo.) is egyre többet akarnak.
Merkel arra számított, hogy működni fog a Schengeni rendszer, a menekültek megállnak Görögországban és kivárják, míg kiválogatják és szétosztják őket az EUs tagországok között. Értelemszerűen a Németországba a magasan képzetteknek lett volna helye, a többieket megnyertük volna mi. Mikor ez összeomlott hála a Görögök töketlenkedésének és tömegesen elindultak a menekültek észak felé, jött a B-terv, miszerint az útvonalba eső következő Schengeni országnak kellett volna megfogni a menekülteket. Itt viszont az ütött vissza, hogy hülyének néztek minket. Nagyon hamar világossá vált, ha itt fogjuk a menekülteket, akkor a nyakunkon maradnak. Plusz, politikailag is szar lett volna, mert az összes liberális világ minket alázhatott volna az embertelen bánásmód miatt. Ehelyett, jött a Kelet-Németeknél már bevett módszer: "Ha menni akarnak, menjenek!"
A vége, hogy Merkel a maga által kifőzött szart a saját nyakába kapta. A kvótázási kísérletek ennek voltak az utózöngéi.
A magyarországi déli határ lezárása, nagyjából az eredeti elképzelésnek megfelelő helyzetet teremtett, plusz elvette az eredeti migrációs kedvet.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mercel, Macron, Orbán, Kurz, Conte, whatewer, mind addig kiskirályok, míg létezik a nemzeti európa. Egyikőjüknek sem érdeke egy egységes összeurópa, mert elveszítenék a hatalmukat, tönkremenne a gazdaságuk, elszegényednének. Nekik nagyon jó ez az európa, ahol kapnak piacot, rabszolgát, visszacsepegtetnek egy kevés pénzt, miközben szarráh ízzák magukat a polgáraik. Jah, nem a cégeik hízzák szarrá magukat.
Gondolj bele. Egységes európában, egységes bérezés, egységes adózás lenne. Nem lehetne túlárazott, silány kamutermékek eladásával adót csalni a buta Kelet-Európaiaktól. Nem lenne olcsó fogászat, mellfelvarrás, szombat esti bebaszás. Rendes, egységes béreket kéne fizetni. Felfejleszteni a Kelet-Európai infrastruktúrát. Ez nagyon nem kóser buli...

A keselyű kapitalisták (Soros és tsai) nem érdekeltek egy egységes Európában, nekik sokkal jobb ha célzottan tudnak egy-egy kicsi államot bedönteni. Egy nagy állam nehezebben ingatható meg.(Lásd: Oroszországgal szembeni közel 10 éve menő szankciók.) Nekik sokkal nagyobb üzlet a lokálisan bedönteni kormányzatokat és ezen kurva sok pénzt keresni. Ehhez meg is vannak az eszközeik (Orbán, CEU, NGO-k, zöld és szabadságjogi szervezetek, stb).

A gazdaság és a politika nem fekete és fehér, nincsenek mindenható szervezetek, nagy összeesküvések. Egymással konkuráló, együttműködő, egymást eláruló, kisegítő, országok, gazdasági érdekcsoportok vannak. Vannak közöttük, kicsik és nagyok, hogy épp ki nyer, azt az épp pillanatnyi viszonyok határozzák meg.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mert az. Semmi nem igaz belőle.

1. A nyugati gyarmatokkal rendelkező demokratikus országok évszázadok óta migrációs célpontok nem csak a gyarmatokrol és erre igeny is volt, van.

2. Magyarországról menekul aki tud és nincs más lehetősége.

3. Az ember nem zsak homok, nem lehet betelepiteni csak ja fizetsz neki, mondjuk a letelepedesi kotveny komoly kamataival. Az elmúlt 20 évben tobb mint 1 millió áthaladobol csak par tizezer akart itt matadni. Okkal.

4. Miert jönnének ide? Megtanulni a vilag legnehezebb nyelvét és utána ciganykent élni mert itt az olyan vidam dolog? Vagy nagyvarostol távol barhol ami nem az osztrak hatar mellett vsn?

Orban itt nitt fel. Csak azert tudja mit vehet meg el a magyaroktol, semmi masert. A kozmunkas apropenz kevesebb mint amennyit a menekultek kapnak egy taborban. Miert is jonne vagy maradna? Eddig is baromsag volt, ezutan is az lesz.

Papir, ceruza es kis elemi matek. Ennyi kell es kijon hogy atvertek.

Pont azt állítottam, hogy nyugaton igazán észveszejtő a bevándorlás és a nemzetek kihalásának üteme.

De nálunk is megy ez a folyamat, csak sokkal lassabban mint nyugaton. Nálunk is elég hamar a kisebbségek kerülnek többségbe, ha mi magyarok nem csinálunk sokkal több gyereket! Ez is csak elemi matek.

Ránézve a demográfiai számokra ez szerintem vitathatatlan, de ha neked van olyan forrásod, ami szerint például a németek vagy a franciák többségben maradnak az országukban 2100-ig, akkor hajrá, mutasd meg őket! De ha bármely fehér nezmzetre mutatsz ilyen számokat, az már valami volna!

A gazdasági kérdésekben részben igazságod van, de erre is létezik a Soros terv és még publikálta is: a migráció finanszírozására hitelt kellene felvenniük a nyugati országoknak. Megjelent sokhelyen: vegyünk fel hitelt, abból adjunk rendes fejpénzt a migránsoknak. Aztán mikor már jó sokan vannak, akkor elkezdik behajtani a hitelt. Win-Win.

Pont azt állítottam, hogy nyugaton igazán észveszejtő a bevándorlás és a nemzetek kihalásának üteme.

Nem értem miről beszélsz. Ez egy baromság. Nem hal ki senki sehol csak a színe változik, de ez az ő választásuk volt hogy birodalmon belülre húztak távoli területeket.
Magyarországon a magyarság kulturális és nem genetikai.

De nálunk is megy ez a folyamat, csak sokkal lassabban mint nyugaton. Nálunk is elég hamar a kisebbségek kerülnek többségbe, ha mi magyarok nem csinálunk sokkal több gyereket! Ez is csak elemi matek.

Ki a magyar? Aki állampolgár/aki annak vallja magát.

Ránézve a demográfiai számokra ez szerintem vitathatatlan, de ha neked van olyan forrásod, ami szerint például a németek vagy a franciák többségben maradnak az országukban 2100-ig, akkor hajrá, mutasd meg őket! De ha bármely fehér nezmzetre mutatsz ilyen számokat, az már valami volna!

Nagyon nem érdekel. Kérdezz meg erről egy fekete franciát akinek a nagyszülei is ott születtek agy Barack Obamát, hogy ő most egy nigger vagy amerikai. A cigányság jelentős része Magyarországon él és élt is, őshonos nemzetiség. Ők most mik akkor?

A gazdasági kérdésekben részben igazságod van, de erre is létezik a Soros terv és még publikálta is: a migráció finanszírozására hitelt kellene felvenniük a nyugati országoknak. Megjelent sokhelyen: vegyünk fel hitelt, abból adjunk rendes fejpénzt a migránsoknak. Aztán mikor már jó sokan vannak, akkor elkezdik behajtani a hitelt. Win-Win.

Ez megint egy totális baromság. Soros terv eddig sem volt és nem is lehetett. Egy sok éves nyilatkozatot adtak el a magyaroknak hatalmas és fölösleges kampányban hogy létezik és az emebrek azt sem kérdezték, hogy hol a terv.
Hogy hitel? A jelen kormányzat mindennél több hitelt vett fel, úgy hogy a 3000 milliárd magyar magánnyugdíj vagyon is eltűnt mert nem csökkent az államadósság mint ahogy állították.
Soros vagy soros terv. Az csak terv maradhat mert Magyarország "jogállam" mármint amikor nem egy fideszes udvarba tartozó korrupciós ügyről van szó vagy egy miniszter vagyonáról. Nos a lényeg, hogy egy öregember bármit tervezhet, a magyar törvények mindegyikét be kell tartania Magyarországon, neki és minden szervezetének, ahogyan tették is mert semmit nem találtak egyetlen Gyurcsány vagy soros szerverezetnél. Amit a törvények engednek azt lehet tenni, amit nem arra vannak a szakszolgálatok és BV intézetek. Ilyen egyszerű... lenne ha minden törvény mindenkire érvényesítve lenne.

Te miért utálod a másik nemzet szülöttét? Van gyermeked esetleg? Szerinted ott ahol elüldözik az embert az nem fogja a gyermekének is meg a családjának is a jobb életet keresni. Mindenkinek egy élete van hülye az aki nem a legjobbat akarja a családjának. És csak vedd példának saját magad, mekkora elhatározás kellene, hogy összepakold a családod és esetleg hozz egy akkora áldozatot, hogy egy másik kultúra kellős közepében telepedj le. Hidd el, ha nekik ott jó lenne nem jönnének el, de gondold el mennyire érezhetik kilátástalannak a helyzetüket. És nem azt mondom, hogy illegalisan vonuljanak, meg költsék a nyugati emberek pénzét, mert ezt én sem preferálom, de ha a jobb életben reményében egy másik országba költözik, igenis alkalmazkodjon azok kultúrájához, mert csak így fogják őt/őket ott elfogadni. Ezzel azt akarom mondani, nem szabad elítéli olyan embert akinek a tetteit nem ismered pusztán amiatt, mert egy másik kultúra szülötte, a tettei már inkább meghatározzák az utálat mértékét. És szerintem vannak úgy páran, akik magyarnak mondott honfitársainkat tettei alapján Musk teslajába kivánnák, mintsem a bársonyszékbe pöffeszkedni, és hazudni több millió honfitársunk szemébe.

"2. Magyarországról menekul aki tud és nincs más lehetősége."

Fura, de nem akarok innen menekülni. Sőt, olyat is ismerek, aki Az Nagy Németországból jött haza inkább, mert itt jobb. Sőt, még te is ismered.

"4. Miert jönnének ide? Megtanulni a vilag legnehezebb nyelvét"

Igazából nem annyira nehéz, csupán máshogy építkezik, mint a legtöbb nyelv Európában.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ismerem. Többet is ismerek akik nyugatról vagy az amazon-tól jöttek vissza és én sem akarok elmenni és nem vagyok kényszerítve, de százezrek rá voltak és vannak. Mi azért vagyunk itt mert lehetünk itt is egy nyugati szerű fizetésen és életmódon ott ahol születtünk azon a nyelven és kultúrán ami az anyanyelvünk és kultúránk. Neki nem tudom miért nem jött be de ismerek olyanokat akiknek nagyon bejött, köztük a nővéremnek is. Nem az jött be, hogy minden jobb mert nem, de tervezhet a hónap végére is egy mozit vagy egyebet, nyaralni tud tengerparton minden évben, ingatlant és autót tarthat fenn vásárlás után. Nem nekünk lényeges a nyugat és a nyugati élet hanem mindenki másnak akik az átlag alatti keresetből tengődnek már ha van keresetük. Itt az IT-ben nagy a faszaság, bárki bárhonnan bárhova tud dolgozni hasonló áron így a cégeknek is könnyebb magasabb szintű tevékenységeket ide helyezni nagy számban.

Egyetlen kormánypropaganda által reklámozott nagyon déli vagy keleti sem fog idejönni és nem is akar idejönni, akkor sem ha valakinek az alapítványa segítí őket az egyszerű életben maradásban. Ez eddig is kamu volt és ezután is az lesz mert eddig sem volt igaz. A nagy geci által Brüsszelben a esőként támogatott és elfogadott közös elosztásban befogadott ~1300 személy 99%-a az első héten lelépett innen vagyis minden kamu, kivéve a letelepedési kötvényprogram 30000 embere 50 milliárdért.

Idejön egy szír és X év múlva cigány lehet ha megtanul rendesen magyarul amivel már elmehet jó esetben a románnál alacsonyabb minimálbérért?

'A kozmunkas apropenz kevesebb mint amennyit a menekultek kapnak egy taborban.'

Mondjuk pont ezért tüntet 3 hete a francia alsó középosztály Párizsban!
Hogy az ő kemény munkájukból idegen élősködőket segélyeznek.
de Gaulle megjósolta ezt már 62-ben:

"Viszont ez csak egy feltétellel lehetséges: hogy ők a lakosság egy csekély
hányadát képezzék.
Ha ez nem így lenne, azt jelentené, hogy Franciaország már nem lehetne Franciaország.
Azok, akik az integrációt propagálják, kolibri eszük van, még ha nagy tudósoknak is hiszik magukat.
Próbáljátok integrálni az olajat az ecettel, öntsétek össze egy üvegbe, aztán rázzátok jól össze és mégis egy idő elteltével ismét szétválnak.
Az arabok, azok arabok, a franciák pedig franciák.
Valóban azt hiszitek, hogy Franciaország népessége magába tudna szívni tízmillió muzulmánt, akik holnap már húszan lesznek és holnapután negyvenen?
Ha most megvalósítjuk Algéria Franciaországhoz való integrációját, ha Algéria minden arabja és berbere franciának fog számítani, hogyan fogjuk tudni megakadályozni őket abban, hogy ne jöjjenek a kontinentális Franciaországba, ahol sokkal magasabb az életszínvonal? Szülőfalum mostani neve Colombey -A-Két-Templomnál, hamarosan Colombey -A-Két-Mecsetnél lenne…”

Ettől függetlenül ez Karma, büntetés azért, amiért kizsákmányolták a gyarmataikat.

Elhalgattatják, esetleg lecsukják, pénzbüntetésre ítélik!

Egy 70 !!!!!!!! éves svéd nőt kihallgatott a rendőrség, és eljárást indított ellene, mivel „muzulmánellenes” kommentet tett közzé a Facebookon. A hölgy „bűne” az volt, hogy egy, a mohamedánoknak a nőkkel kapcsolatos viselkedését taglaló cikkhez az alábbi megjegyzést fűzte: „Ez még Svédország, vagy már átadtuk az országot az átkozott muszlim élősködőknek”?
A hölgy elismerte ugyan, hogy szebben is megformálhatta volna mondanivalóját, azonban, mint kihallgatóinak elmondta, mérhetetlenül fölháborodott, miután elolvasott egy cikket arról, miként bánnak a nőkkel az iszlám országokban. „Sok muzulmán érkezik hozzánk. (Bejegyzésemben) arra utaltam, hogy ők (a muszlimok) elnyomják a nőket.
- Megj: A magyar turbófeministák ilyenkor persze sunyítanak!, - csak a Én félek ettől” – magyarázkodott a rendőrségen, hozzátéve, hogy „felbosszantották” őt a témával kapcsolatos újságcikkek szalagcímei. Az ügy a bíróság elé került, amely arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem egy puszta kérdésfelvetésről, vagy akár vélemény megfogalmazásáról van szó. A hölgy hozzászólása "gyűlölet-bűncselekménynek" tekintendő – szólt a verdikt, melynek nyomán a 70 éves nőt elmarasztalták, és pénzbüntetésre ítélték.
Orwelli 'demokrácia'

Akkor Trump mégis okos. Jól látja a kínai gazdasági terjeszkedés veszélyét.
Az Apple kifogására a vámok emelése miatt, azt válaszolta hogy otthon kell gyártani.

"hatékonyan versenyezni Kínával."

Ők Kínában gyártanak, mégis olyan "hatékonyan" versenyeznek, hogy 450E Ft-ért adják a ¬70E Ft-os önköltségű telefonokat.
Ha Kína helyett otthon gyártanának nyugaton sokmindent, akkor se lehetne túl drága, mert el is kell adni.

Á, megint egy konteó.

Hogy másoknak ne kelljen elolvasni a a sok idióta körítés szart, Kalergi találta ki a páneurópai eszmét.
Hogy ez mi?

A szervezet célja a keresztény Európa egysége, ami mentes a "nihilizmustól, ateizmustól és erkölcstelen konzumizmustól". "A kiemelt nemzeti érzületű emberek konfliktushoz, az háborúhoz, az pedig káoszhoz vezetnek."

-- Nemzetközi Páneurópa Unió (wikipedia)

Ja hogy a segítsd felebarátaid az keresztény érték? erről a konteóképzőben nem szóltak... szomi

Szóval ezt gecire mellélőtted 'tesa.

Ja, a wikipédián fenn van, hogy mi a céljuk, akkor az csakis úgy lehet.

A Kalergi terv lényege - minden általam ismert forrás szerint -, hogy az európai nemzeteket színes bevándorlókkal keverik, hogy ezáltal megszűnjenek nemzetnek lenni, és így létre lehessen hozni a globalizált európát.

Akár van ilyen terv, akár nincs, akkor is ez történik, ez tény. A jelenlegi trendek szerint _az összes_ fehér nemzet kisebbségbe fog kerülni a saját országában, a legtöbb még ebben az évszázadban. Ráadásul a jelenlegi nyugati propaganda csak gyorsítja a folyamatot, minden családellenes, és bevándorlópárti. Ha a nemzetek nem állnak ellen, akkor a trendek még a mai projekcióhoz képest is gyorsulni fognak.

Nem az a lényeg, hogy szerintem vagy szerinted mit alkotott Kalergi, hanem a lényeg az, hogy ha körülnézünk a szemünkkel akkor pontosan látjuk, hogy ez a folyamat játszódik le. És mivel a nyugati politikusok ezt teljes mellszélességgel támogatják, ezért jogos a feltételezés, hogy ebből a kottából játszanak.

Ha nem tetszik, nem kell Kalergi tervnek nevezni, attól még a folyamat ez. És az is tényszerű, hogy aki szólni próbál ellene, azt elhallgattatják.

Tudom, hogy olaj a tűzre de megkérdezném mégis mitől annyira rossz dolog a nemzetek eltűnése? Kultúra mindig is lesz, és a kultúra/nemzet fogalmak összemosását éreztem mindig is ezekben a neofasiszta írók által kiadott művekben mint az egyik legnagyobb problémát (Evola, Guénon, stb). Genetikailag és politikailag is zsákutcának tűnik nekem a homogenitás nemzetfogalommal való erőltetése. Az egységes kultúra valóban fontos, hogy bármiféle funkcionális társadalomról beszéljünk de őszintén szólva a jelenlegi kultúrámat én nem érzem radikális veszélyben sem jelenleg, sem a közeljövőben. (A lassú, tehát nem radikális átalakulása pedig szerintem egészséges folyamat.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ez is egy hozzáállás, csak nem az enyém. Számomra fontos a nemzetem és a rasszom léte is. Én nem akarom beáldozni valami ködös idealizmus oltárán.

De még ha így megmondanák ezek a politikusok, hogy ők most tulajdonképpen a nemzetet el akarják tűntetni, akkor azt mondanám korrektek.

De nem mondják, hanem mindenféle gazdasági szükségszerűségeket hazudnak, meg magas morális dolgokról papolnak, azzal verik át a szavazókat. Miközben meg a nemzetet akarják tönkretenni.

Ebben legalább egyet értünk, mármint, hogy problémás mennyire nem transzparens policyvel kampányolnak a politikai szereplők. A populizmust könnyen ráhúzzák az Orbán-féle retorikára, pedig többé kevésbé minden pártra és szereplőre jellemző. Az ideológiai háttér sokszor egyáltalán nem egyértelmű.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A rasszod léte jó, vagy rossz?

Ha te fehér (kaukázusi) vagy, és a csajod is, akkor a születendő gyereked kevésbé jó génkészlettel fog születni mintha a csajod fekete lenne, mert a nagy rasszok kereszteződésekor a gyerek génkészlete (statisztikailag) előnyösebb, jobb lesz. (Extrém példa ennek ellentettjére a beltenyészet)

Most akkor te rosszat akarsz a gyerekednek?

BTW, pár száz év múlva úgyis mindenki Kínai lesz, - legalábbis remélem. Ők talán az egyetlen őskori civilizáció, amelyik még el tudja olvasni az ősei írását. (igen, most csak provokállak, hehehe!)

Tudom, hogy olaj a tűzre de megkérdezném mégis mitől annyira rossz dolog a bálnák, védett állatfajok eltűnése?
Hal mindig is lesz, és a emlős/hal fogalmak összemosását éreztem mindig is ezekben a neoliberális ÁL-állatvédők által kiadott művekben, mint az egyik legnagyobb problémát.

Azéer, mert az ökoszisztéma részei. Kellenek, mert ha nincsenek eltűnnek a belőlük élő állatok és elszaporodnak azok amik belőlük élnek. Ráadásul az ökoszisztémák átlapolódnak, nem húzhatsz meg egy határt, hogy ez tengeri, ez szárazföldi.
Amerikában volt már szarvaskrízis a farkasok gyérítéséből.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Maximum lezabálnak mindent, helyileg kipusztul még egy pár állat meg növény faj, ami egymásra van utalva aztán elsivatagosodik minden a fenébe és aztán az emberek meg vakarhatják a fejüket, hogy most akkor kezdjék-e el egymást enni?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nemzetekről volt szó végig a szálban. Én értem, hogy okos és humoros kommentnek próbál tűnni amit írtál egyfajta görbe tükörrel, de a nemzet/faj és emlős/hal fogalmak közötti különbség nagyon durván nem ekvivalens.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Arra -is- akartam utalni, hogy miközben jogos felháborodás követ egy állatkínzást, kidobott háziállatot, a házukból kirakott emberekről alig van szó.
A nemzet pedig ennél is fontosabb, nézd meg a franciákat, hogy összefognak ha vélt sérelem éri őket.
asch-hez hasonlóan fontosnak tartom a nemzeteket, a kultúrát. Ezek értékek, persze sokaknak az Éjjel nappal Bukarest az.
Átlagnál okosabb ember is látja hogy valamilyen kevert "masszát" akarnak Europába, akiket könnyebb irányítani.
Már így is telefonos zombi a fiatalok jelentős része.
Egyébként kedvelem az állatokat, támogatom az állatvédelmet, a humánus állattenyésztést, eszek húst, de egy csirkét se tudnék levágni.

Pont ezt nem értem én se, ez a Kalergi egy Európa méretű keresztény rezervátumot akart létrehozni, kb az alapító EU országok méretében, körbe kerítés, vizesárok, aknamező, belépés csak a pápát elfogadó irányzatú keresztényeknek.
Erre ráverik hogy ki akarja irtani a "fehéreket".

Egy ilyen kamerarendszer vajon mekkora segítséget ad bizonyos embereknek egy esetleges korrupt, és központosított rendszerben??? Mikre lehetne használni a "köz" érdekében? Kíváncsi volnék mások véleményére hasonló dologgal kapcsolatban.

Amennyiben lenne rá garancia, hogy a felvételeket kizárólag biztonságot növelő célokra használják fel, rendszám / arcfelismerést csak akkor futtatnak rá, ha arra 1) szabálysértés / bűncselekmény alaposa gyanuja ezt indokolja 2)b írósági felhatalmazás született; valamint a többi felvételt záros határidő belül (max. 1 hét) megsemmisítik, úgy igen.

Megvan a haszna.
DE,
egyre több a beteg ember, aki mániákusan megfigyel. Kamerázza a szomszédját a családját wc-t, öltözőt, zuhanyzót stb.

Szóval van haszna, de a megfigyelést nagyon szigorú törvények mentén szabályoznám. A mostaninál a fotósokat érintő etikai szabályozás is szigorúbb.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Gyerekek! 2018-at írunk. Ja és Magyarországon. P-i ellenfelek megfélemlítése, totális diktatúra kiépítése, ki-hol mit hová megy, kivel van jóban, az hol lakik stb. A mesterséges intelligenciák kezdetét éljük sima arcfelismeréses rendszerek az állami büdzséhez képest filléres áron. Mire számítotok, hogy ezzel majd a bűnözőket hamarabb fülön lehet csípni, még mielőtt lopnának arra felesleges annyit költeni? Ugyan csak egy kis fantázia kell hozza. Ami állami vagy divatosabb szóval "nemzeti" az nem lehet egyszerűen a köz érdeke, csakis a hatalom kiszolgálása lehet mögötte.

Ennyire nem gondolom átpolitizáltnak a helyzetet. Inkább érzek egy beteg emberi viselkedést, valóvilágon100-on felnőtt embereket és mindenre megoldást kínáló önbecsapást. Lásd VÉDA rendszer. Csücsültek a rend éber őrei a meleg szobában és azt gondolták minden ok mert a VÉDA és egyéb kamerarendszerek majd úgy is látják, rögzítik az elkövetőket. Aztán kimentek a Váci útra éjjel trafizni és megtapasztalták hogy csak kevesen hajtanak 140 km/h alatt a lakott területen.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Igen.
Ugyanitt ládagyár részvényeket vennék készpénzért.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Nem-re klikkeltem, de önmagában a "be van kamerázva" az semmit se jelent. Amik a kérdések a közeterületre vonatkozóan:

- Jelenleg is többféle rendszer van a gépjármű forgalom okán, gondolok a VÉDA, traffipaxok, útdíj rendszerek (matricás és útdíjas), parkolás ellenőrzési, egyszerű közút figyelők (forgalomfigyelés) stb.
- Szintén többféle rendszer van fixen telepítve közterületre vagy ami rálát közterületre. Lehet ez privát kezelésben, önkormányzatiban vagy államiban, illetve talán a rendőrségit külön venném.
- Mobil egységből is van temérdek, a fenti két pont kiegészítője, de ezekkel ugye akárhol lehet "meglepetésszerűen" találkozni.

Össze akarjuk ezeket kötni esetleg? Ha igen, akkor mire akarjuk használni? Készül bármilyen automatikus feldolgozás/indexelés az adatokból? Szóval ez nem egy rövid kérdés.

Egyaltalan nem a kozlekedes ugrott be a kerdesrol; persze ott is szivesen latok mindenhol kamerat, de elsodlegesen a gyalogos lefedettseget tartom fontosnak, azaz minden telepules minden utcaja.

Aztan johetnek a lepcsohazak, pincek, meg a faszom tudja, hogy hova kellene meg kamera, de a kozbiztonsag mindenek felett.

Mivel a mobilok nagy részén van kamera, ezért lehet inkább kamera felvétel kiértékelő szolgáltatás kellene. Ha megyek a pályán és valami állat veszélyeztet és felveszem, akkor elküldhessem a rendőrségre, hogy van valaki, aki szeretne kapni néhány év felfüggesztetett a közlekedés veszélyeztetésért.

Most is be van kamerázva, csak annyira fantasztikusan működik a dolog, hogy az elkövetőket a felvételeken még a saját anyjuk sem ismerné fel. Eleve ez a passzív hozzáállás is annyira béna... Proaktív módon kellene lefülelni a bűnözőket. Csalimobil, csalilaptop, kerékpár, stb.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Jó hosszú topik, nem is olvastam végig...
Sok biztonsági kamera felvétellel találkoztam már, és tudom, hogy rengeteg esetben segítenek egy-egy bűncselekmény elkövetőjének beazonosításában, és/vagy annak bizonyításában, hogy egy bejelentett cselekmény valóban megtörtént. Ezért támogatnám a közterületi kamerás megfigyelést, de szabályoznám a felvételekhez való hozzáférést.
Például: külön szervezet kezelné a felvételeket, akihez szükség esetén a nyomozó hatóságok ügyszámmal, helyszínnel és időponttal, bírói vagy ügyészi engedély alapján fordulhatnak. Utóbbiak vizsgálnák a kérés jogszerűségét és indokoltságát (a cselekmény súlyossága indokolja-e a hozzáférést, nem túl tág-e a lekért felvételek köre, stb). Véleményem szerint így elegendő számú emberen menne keresztül minden lekérés ahhoz, hogy ha sumákolás van, előbb-utóbb boruljon a bili.

Azokat, akik arra hivatkoznak, hogy totális megfigyelés, 1984, meg majd a Zorbán jól felhasználja ezeket, és rendőri zaklatással téríti jobb belátásra nem akarom elkeseríteni, de jelzem, hogy erre már ma is megvannak az eszközök, legfeljebb tovább tart az adathalmazt összegereblyézni. A teljesség igénye nélkül: a mobilok jelzésüzenetei alapján nagyjából követhető, hogy ki, mikor, merre jár, kivel kommunikál. "Indokolt" esetben a telefonok lehallgathatók, és más kommunikációs szolgáltatók is kötelesek kérésre adatot szolgáltatni (pl. az internetszolgáltatók számára kötelező naplózni, hogy egy bizonyos IP címet, CGN esetén port tartományt adott időpontban melyik ügyfélhez rendeltek). A bankkártyás vásárlások, átutalások alapján rengeteget meg lehet tudni az emberek érdeklődési köréről, szokásairól, napirendjéről. És akkor atrról még nem is beszéltünk, hogy a közösségi média használatával mennyi érzékeny adatot tesz közzé sok ember saját magáról.

> Azokat, akik arra hivatkoznak, hogy totális megfigyelés, 1984, meg majd a Zorbán ...

Amiket felsoroltál azok csak az előző bekezdésedben megadott jogszerűség vizsgálata után érhetőek el. A most tervezett kamerarendszer hivatkozási alapja pedig a bűnmegelőzés, így nem teljesülnek ezek a felételek.

Ez a topic szerintem nem a kormányzati megfigyelőközpontról (ami nagyon nem olyan, mint amiről én írok), hanem általánosságban a közterületek bekamerázásáról szól. Zorbánt csak azért említettem, mert most épp ő a kiskirály, de tetszőlegesen helyettesíthető bármely jövőbeli miniszterelnökkel.

Persze, hát ez minden vágyam. Duplagondol.

A szavazás csak pont a leglényegesebb dolgot hagyja ki: kinek lenne jobb? A válasz attól függ :D

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

https://24.hu/belfold/2019/01/07/terfigyelo-kamerak-belugyminiszterium-…

A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat

a belügyi zsargonban Szitakötő fedőnevet viselő projektben csak a megfelelő minőségű kamerák beszerzési költsége megközelítheti a 40 milliárd forintot.

A Pintér által tervezett rendszer a korábban elterjedt típusoknál sokkal nagyobb felbontású, minimum 16 megapixeles kamerákat használ, mert csak ez a képminőség teszi lehetővé, hogy a rendszám- és az arcfelismerő programok nagy biztonsággal működjenek.

A rendszer felállása után a rendőrség és a titkosszolgálatok a hozzávetőleg 35 ezer helyen éjjel-nappal rögzített hatalmas mennyiségű adatból kérhetne le információkat bárkiről.

isztenhocta uj kinnyaban