Munka során használsz-e gumikacsát vagy gumicsirkét?

 ( pehsa | 2018. december 9., vasárnap - 11:36 )
Programozóként használok gumikacsát (Rubber Duck Debugging).
6% (21 szavazat)
"Rendszergazdaként" használok gumicsirkét (RFC 2321 - RITA).
2% (6 szavazat)
Nem használok ilyeneket.
27% (93 szavazat)
What?! Mit szívtál?
55% (187 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
10% (35 szavazat)
Összes szavazat: 342

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A gumikacsa az első lépés az alkoholmentes sör felé! Inkább beülök az ólba a laptoppal az igaziak közé!

Van egy nagyon buta kollégám. Az számít?

GTK-s szobatárs? Mmint gumikacsa helyett :)

Nem használok ilyeneket, de a barátnőm használ. (2 kacsát is)

Ez a komment azért messzire vezethet...

:D

Van, de meg mindig furcsa ahhoz beszelni, szoval inkabb kollegat szoktam alkalmazni.

Multkor gondolkoztam, hogy valami speech-to-text megoldas lehet elvenne az elet, hogy magadhoz beszelsz, igy fennhangon, artikulalva is debugolhatnal egyedul, anelkul, hogy hulyenek neznenek :)

gumino is er?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

+1 és ha nagyon ideges vagyok másra is jó...xD

Egyébként földi halandóként honnan kellene tudnom, miről van szó? Ha jól értem a szövegkörnyezetből, valami olyasmi, hogy az ember néha késztetést érez a beszédre, amikor feltalált valamit, megtalált egy részmegoldást, egy hibát.

Ha erről van szó, olykor valamit kimondok a munkahelyemen, néha kollégáknak egy-egy halk félmondatot, még ha tudom is, hogy senkit sem érdekel. Csak amikor szembe jön valami, amelyre rá lehet csodálkozni, akkor erős a késztetés, hogy az ember ezt megossza valakivel. Márpedig a hardware-es és programozó szakma - ezek sokszor átfedésben vannak egymással - bőven ontja magából a lehetőségeket.

Viszont, ha félreértettem, akkor mondjátok, miről is szól ez a szavazás.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rubber_duck_debugging

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> Egyébként földi halandóként honnan kellene tudnom, miről van szó?

rákereshettél volna pl. a szavazásban használt kifejezésekre, sokkal gyorsabb, mint megírni egy ~100 szavas kommentet, és megvárni, hogy valaki belinkelje neked

az RFC-t én sem láttam még, a google pár ezredmásodperc alatt megtalálta nekem

Miért ne lehetne kérdezni a fórumon? A válasz legalább számomra informatív, ehhez képest a trollkodás és teljesen felesleges kommentek is elférnek, nem értem, miért épp ez zavar.

Egyébként ezen segíthetne, ha a téma kiírója a peremfeltételeket is közölné, s nem úgy dobna be egy kérdést, mintha egy családban élnénk, s mindent tudnunk kellene egymás gondolatairól. Nem tartom túl természetes kommunikációnak, amikor az embernek interneten kell keresnie azért, mert a másik fél annyira nyegle paraszt, hogy nem mondja el, miről is beszél tulajdonképpen, csak elvárja másoktól, hogy azt tudják. Internet előtti időkben vagy egy tartósabb üzemzavar esetén életképtelenné válnak ezek. Bár csak jönne egy hónap globális internettelenség, addig kihalna ez az életképtelen réteg. Azt hiszem sok probléma megoldódna.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Régen küldtem be szavazást (ha egyáltalán), de nem tudsz hozzá szabad szöveget írni, csak a kérdést és a válaszokat lehet megadni. Szerintem OP nem volt paraszt, még oda is írta az iránymutatást, már amennyire a formátum megengedte.

Saját szavazását első hozzászólásban kommentelheti.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erről eszembe jut, amikor a mesteri védésem volt, akkor az egyik évfolyamtársnőm a napból kitörő plazmaívek elmozdulását modellezte Kálmán szűrő segítségével.
Kb 5 perce beszél már (összesen 15 volt a bemutatóra) amikor az egyik vizsgáztató tanár megkérdezi, hogy jó jó, de mi az a Kálmán szűrő?
Erre a másik tanár megfordítja a monitorát (egy infó laborban voltunk) s rajta a wikis cikk a Kálmán szűrőről :)

Az évfolyamtársnődnek kellett volna a fogalmakat tisztázni az elején. Néhány mondat bevezetés után kellett volna az érdemi részre térnie.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, egyetértek Veled. Többnyire ajánlott meghatározni az alapfogalmakat, mert ami nekem alapfogalom, az nem biztos, hogy a másiknak is az...

Lehet, hogy neked is gyorsabb lett volna betenni egy linket, mint leírni a kommentedet :P

Igen, de mivel előttem már más betette a linket, így butaság lett volna még egyszer beküldeni ugyanazt.

Butthurt much?

A rubber duck debugging az ITban széles körben ismert, szerintem a hupon nyugodtan lehet feltételezni, hogy a többség tudja miről van szó. Nem gond, ha te nem, kérdezni is lehet, de ez a számonkérő hangnem azért minimum vicces. A világ továbbra sem körülötted forog. Ráadásul valóban teljesen jól guglizható (az egyik RFC bakker), mire a feléig értél a kommentednek már tudhattad volna.

Egyébként kb arról van szó, hogy ha az istennek nem érted, hogy miért nem megy, akkor elmagyarázod egy gumikacsának, hogy mit csinálsz, mi történik, és minek kellene. És ettől gyarkran rájössz, hogy mit is nem vettél észre addig.

Az rfcre meg guglizz rá, arról szól, hogy hogyan lehet gumikacsával hülye hibákat elhárítani.

Engem csak az zavar, hogy lecsesznek, ha kérdezek. A fórum arra való szerintem. Már nem a lecseszésre, hanem a kérdezésre válasz reményében. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem azért csesztek le, mert kérdeztél, hanem azért, mert lecseszéssel indítottál.

+1

Az azért remélem megvan, hogy az RFC 2321 egy áprilisi tréfa?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Attól még RFC.

--
https://iotguru.live

Legalább az első mondatát el lehetne olvasni:

Status of this Memo

   This memo provides information for the Internet community.  It does
   not specify an Internet standard of any kind. [...]

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Attól még RFC... :)

--
https://iotguru.live

miért ne lenne meg?

Mert így elég szar hivatkozási alap.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

mármint mire hivatkoztam vele kapcsolatban?

Plüssmaci effektus néven van még elterjedve ez a jelenség.

Letesztel egy plüss macit, (vagy egy gumikacsát) az asztalra, és elmagyarázod neki, hogy a programod mit miért és hogyan csinál. Ahogy beszélsz hozzá, ha nem hagysz ki semmi fontosat, akkor előbb-utóbb rájössz, hogy hol van az eltérés aközött ami a fejedben, és aközött ami a forráskódban van.

Köszönöm. :) Jöttem én mér rá munkahelyen review-n arra, hogy hülyeséget csináltam, mindezt pusztán attól, hogy elkezdtem előadni, mit is csináltam, s rákényszerültem, hogy végiggondoljam az egészet. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Egyébként földi halandóként honnan kellene tudnom, miről van szó?"

Onnan, hogy fogod a kedvenc keresőmotorod és rákeresel és nem teszed a tehetetlent.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem egyszerűbb megkérdezni? Ha valaki szavazást indít róla, akkor legalább ő tudja, miről beszél.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A probléma az, hogy ő tudta és láthatóan te nem tudtál egy olyan dolgot, amit a kommentelők nagyja úgy látszik tudott VAGY képes volt utánakeresni. Tudod, "önálló munkavégzésre való képesség", általában ilyesmi kikötés is szokott lenni az álláshirdetésekben.

Meg igazából tekintve, hogy nem kellett felcsapni a Révai nagy lexikont a könyvespolc mélyéről, ugyanazon szoftveren belül elintézhetted volna a kérdezést egy internetes keresővel is jóval gyorsabban választ kapva a kérdésedre, sajnos az a következtetés marad, hogy igazából csak seggfájni akartál egyet a kommentek közt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fórumra nem dolgozni jön az ember, vagy aki igen, az minimum párttag, vagy ügynök. ;)

Továbbá a keresés eredménye esetleges, időt rabló, szemben a kérdés feltevésével. Tudniillik a kérdező nyilvánvalóan tudja, mit kérdezett, ennélfogva biztosan tud választ adni a kérdésemre. Továbbra is azt gondolom, egymás idejének pazarlása, ha valaki kivagyiságból nem írja le, amire gondol. Bocs, de kinőttem már abból, hogy bújócskázzak meg mások gondolatait próbáljam kitalálni, amikor csak annyi kellett volna, hogy leírja, amiről beszél.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A masik oldalrol viszont en sokszor erzem ugy, hogy ha nagyon a kalyhatol indulok, akkor megsertem vele a kozonseget, hogy nem feltetelezem roluk ennek az "alap" tudasnak az ismeretet. Az a baj, hogy nem tudom mi szamit alap tudasnak, ugyhogy ennek a merlegelese eleg szubjektiv.

Kollegakkal is sokszor nem ertettem szot emiatt (szakmai oldalrol kevesbe, mint business oldalrol), mert azt felteteleztem roluk hogy ugyanazt a kontextust latjak, mint en. Ez mint sokszor kiderult, nem igy van :) Szoval neked is igazad, van, hogy szepen becsomagolva ("Az alapfogalmakat tisztazando, ezen ezt, azon meg azt ertem") meg lehetne ezt oldani, persze itt megint elojon a kerdes, hogy milyen melyre is mehetsz le meg anelkul, hogy az mar serto lenne.

Szerk: bar most igy belegondolva tenyleg erdemes lehet meg a legalapabb fogalmakat is tisztazni, csak a biztonsag kedveert :)

Lehet, hogy kő alatt élek, de még nem hallottam gumikacsa használatáról programozáshoz, vagy más gondolkodós feladathoz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A rubber duck debugging elegge ismert szerintem. Nekem tetszett, hogy nevet adtak neki (mondjuk en szigoruan hardware-es kacsa nelkul alkalmazom).

Egyebkent tenyleg ugy lett volna korrekt, ha az 1. hsz-ben a kerdesfeltevo tisztazza a dolgot. Amikor regen szavazast irtam ki, meg mukodott: be kellett allitani a szavazasnal az opciokat (ha nem eleg, akkor megnovelni a mennyiseget), es utana letrejon a topic, de meg inaktiv, nem lathato. Viszont hsz-t lehet mar ra adni, ahol kifejtheto, ha valami nem tiszta. (a szavazos oldalsavban sajnos nem latszik, de legalabb modosithato a szavazat, ha ez valtoztat az ertelmezesen)
Ez ugyanolyan hupos szokas, mint hogy az utolso opcio valami semleges (nem valaszolok/nem erdekel).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

+1 Aki kérdez, az adja meg a kontextust, ne kelljen kitalálni.

Az, hogy a google kiadja, az sem érv, mert lehet, hogy csak neked adja ki. Az én guglim nem a te guglid, az egyik az én hülyeségeimre van betanítva, a másik a tieidre. Ráadásul néha akkora marhaságokról van szó, hogy az ember azt hiszi, nem a megfelelő marhaságot találta meg. Amolyan Poe szindróma szerűen.

Azzal együtt, hogy a téma nem éri meg a lassan 100 posztot, azért én is hozzászóltam :-)

Van egy gumikacsam, ha ideges vagyok akkor azt nyomkodom, de debuggolasra meg sose hasznaltam. Ez most minek szamit?


I hate myself, because I'm not open-source.

Kalózverzióban van :) http://i64.tinypic.com/a2bzbl.jpg (Alestorm CD-hez járt)

Nem gumikacsát használok, hanem K-9-et a Doctor Who-ból. (Ha megnyomod a hátát, akkor még helyesel is: "Affirmative, Master!")

Az egyik exkollégám meg ilyen műnövényt használt gumikacsa helyett. :-)

Minek gumikacsa, magammal megvitatom.. az ötödik énem mindig jó tanácsokat ad.

Én gumiból készült alien arctámadót használok, bármikor képen találok vele olyan embert, akit nem szeretek. Fej fölött pörgetve, majd úgy eldobva nagyot csattan a fürdőszoba csempéjén is.
Az akció végén idegnyugtatóként elővehetek egy dorombot, hogy népi hangzást adjak ki magamból.
https://nerdist.com/aliens-facehugger-detailed-replica-prop/

trafóegyes, trafóegyes, itt a medve! nem használok gumikacsát.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jajj, bakker!
Velem van a baj, ha egyből tudom, hogy miből van? :-)

szerintem csak annyit jelent, hogy nem vagy rossz évjárat :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hoppá!
Tudod, hogy mi a vicces? Hogy pont abban az évben születtem amikor a film!
Bakker, 1978 ezek szerint egy kifejezetten príma év volt! :-)

[x] Macskáim vannak, akik profi szoftvermérnökök, ők magyarázzák nekem a kódot. :D

Ilyesmi... csak sokszor nincs benn a rohadék, amikor szükség lenne rá... :)

--
https://iotguru.live

Magammal beszélem meg, mert jó társaság, meghallgat, és van hogy jók az ötletei.
A vitáink meg csak ritkán harapódznak el a trágár személyeskedésig. :D

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

lol :D :D :D Lehet, be kéne vezetni nálunk is...
Egyelőre csak stresszlabdát használok, amikor szorongatom, akkor a főnökeim és/vagy némelyik ún. "ügyfél" fejét képzelem oda. :P :)

---
"Magic Disco Rádió, ami elvarázsol!"
192kbps Stream: http://live2.magicdiscoradio.com:4420/live.mp3
64k Stream (for Mobile): http://live2.magicdiscoradio.com:4420/live2.mp3
And also available on TuneIn: https://tunein.com/radio/Magic-Disco-Radio-s

Amikor először gumicsizmának olvastam, akkor még tudtam a választ: nem.. :D
Így már a kérdést se tudom.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Gumicsizmának akkor kell magyarázni, ha valami nem bootol.
(bocs)

Élő embereket szoktam használni rubberducking céljára

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Háááát... Az ilyesminek gumiszoba lehet a vége! :-)

---
Science for fun...

Kollégáktól kérek időnként "passzív segítségnyújtást".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

néha eszem munka közben vagy evés közben dolgozok, de a csirke vagy kacsa az nem gumiból van

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Bár ez nem az a kacsa amire gondoltal valoszinuleg, de ettol meg gumi es szeretek vele jatszani. https://ducktoolkit.com/

(x) Kollégát használok.

Otthonrol dolgozok, emailt hasznalok. Elkezdem irni a segitsegkero emailt amikor nem ertek valamit, mire a vegere erek megertem.
--
:wq

Kacsa nélkül de szoktam alkalmazni a technikát. Én lefekszem a kanapéra és nézem a plafont, majd leírom. Ez gyakorlatilag egyenlő a gumikacsával....
A technikával az a baj, hogy rászoktat a kanapéra.

Sünt :)

TLD;DR: a kérdést trollkodásnak tekintettem, aszerint is szavaztam.

+1