Szerinted mi az elvárható minimum egy telefon biztonsági frissítés követésére?

 ( traktor | 2018. október 30., kedd - 7:56 )
1 év
1% (2 szavazat)
2 év
13% (46 szavazat)
3 év
34% (121 szavazat)
4 év
17% (61 szavazat)
5 év
24% (85 szavazat)
6-10 év
3% (11 szavazat)
10+ év
3% (12 szavazat)
Nincs ilyen minimum vagy kisebb mint egy év
2% (8 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
3% (12 szavazat)
Összes szavazat: 358

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

200EUR-nként +1 év...

~+1

Definiáljuk ezt egy picit :)
Két év minimum és utána minden 200€ plusz egy a megjelenéskori árral számolva.
Ami onnantól ketyeg h abbahagyták a készülék gyártását, nem a megjelenéstől!

És a követés lejáratáról illetve annak lehetséges következményeiről a lejáratkor illetve az eszköz leírásában is értesíteni kell a felhasználót.

A 200 EUR-t lehet sokallnam, de amugy vevo lennek egy subscription-re ami tovabbi biztonsagi frissiteseket biztosit, esetleg meg kiterjesztett garanciat is.
--
:wq

Ha egyszer lefejlesztették a frissítést, akkor nem kerül már semmibe mindenkinek odaadni, szerintem a biztonsági frissítéseket nem extra feature-ként kell árulni... Lefejleszteni kerül sok pénzbe, azt viszont pár ember subscriptione nem fedezi.

en az eredeti valaszt ugy ertettem, hogy a telefon ara.
szerintem arrol volt szo, hogy 200 EUR erteku keszulek => 2ev
400 => 3ev
... etc

ameddig garanciát is adnak rá.
(2 évre nyomtam)

--
zrubi.hu

Garancia időtartama + 2 év.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Semmi keppen. A security-val az a baj, hogy ma az mar nem csak a tulajdonos problemaja (bar nyilvan ot erinti leginkabb). Lattunk mar IoT eszkozokbol botnetet, ott is ugyanez a probelma...
Masreszt a biztonsagi problemakat azert sem jo a garanciahoz hasonlitani, mert nem arrol van szo, hogy az eszkoz nem birta tovabb es tonkrement, hanem egy design hianyossagra derult feny, vagyis olyan hibara ami mar a telefon kiadasakor is jelen volt (vagy valamelyik update-tel erkezett, de ez most lenyegtelen).

En 5 evet ixeltem. Mindannyiunk erdekeben.

> a biztonsagi problemakat azert sem jo a garanciahoz hasonlitani, mert nem arrol van szo, hogy az eszkoz nem birta tovabb es tonkrement, hanem egy design hianyossagra derult feny, vagyis olyan hibara ami mar a telefon kiadasakor is jelen volt

+1, ez az a kulcsmondat, amit én is akartam írni. Én épp ezért még 5 évnél is többet írtam. Lényegében ameddig életben vannak példányok, addig lehetővé kéne tenni a biztonsági frissítést.

3 évre koppintottam, de annyi megjegyzéssel, hogy a vásárlás időpontjától (de 200€-onként +1 év is tetszik, hasonló megjegyzéssel). Ezt egyébként az iPhone-om, kb. hozza is.
--
https://naszta.hu

Nekem a vesszoparipam a biztonsági frissítések, igy 3 ev. En általában 2 évente cserélek készüléket, de tudom ,hogy sok ember ezt nem engedheti meg magának.

---
Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

nem csak a "megengedheti", nalam inkabb ez affele lazadas a fogyasztoi tarsadalom ellen :) (a legutobbi cserenel 4 evig tudtam huzni)

Ha az iphone-okat nézed, akkor 4-5 év támogatás és nemcsak security, hanem teljes OS upgrade jön általában. A sok anti-almás ezt hajlamos elfelejteni és jönnek a mindenféle főzött ROM-okkal, hogy majd pedig milyen jó.

Szerintem az Androidos gyártók saját magukat kergették csapdába a teljesen töredezett sw és hw háttérrel, mert valszin valóban komoly ráfordítás igényel a temérdek készüléktípusra végigvinni 1-1 update-et.

Ez az egész egy másik problémára is rávilágít. Ha 1-2 évente cserélgetik a népek az elektronikus kütyüket, azzal elég vad mennyiségű ehulladék is keletkezik, hogy a gyártással járó problémákról ne is beszéljünk.

Kár, hogy a statisztikák nem támasztják alá azt, amit írsz:

iPhone Users Most Likely to Upgrade Every Two Years

Maximum csóróisztában. Ezzel szemben az amerikaiak többsége pontosan akkor cseréli, amikor a hűségideje lejárt (2 év).

--
trey @ gépház

Ez szépen hangzik, de a vége felé OS update annyira lelassítja a régi készüléket, hogy nem érdemes frissíteni. Most büntették meg őket az olaszok emiatt.

Pedig valójában lehetne. Nekem az 5 éves készülékemre még karbantartják az OS-t, igaz, közösségi módon (LineageOS). A szép az egészben az, hogy az újabb OS-ekkel a készülékem nem lassult le. Szóval lehet ezt jól is csinálni, de sem az almának, sem a samsungnak (és még sok más gyártónak) nem sikerül.

Hát bakker, igencsak jelentős a különbség, rossz videót linkeltél. Attól, mert a csávó végig azt mantrázza, hogy nem is olyan sok ez, még nem lesz igaz. De a kognitív disszonancia tüneteiről már beszéltünk korábban.

Nézd, mindenképpen becsülendő, hogy 5 év után még mindig van támogatott OS a régi készülékre, és az a véleményem, hogy az android világnak példát kellene vennie erről. És bizony azt is rohadt nehéz megoldani, hogy az újabb - sokkal terjedelmesebb és erőforrás-igényesebb szoftverek szépen fussanak a régi vason. De nem lehetetlen, csak ez a gyártóknak nem érdekük, amíg a vásárlók az asztal csapkodása helyett inkább lenyelik a békát.

Nem az OS update lasstja le a régi készülékeket, hanem az alkalmazások méretnövekedése. Az olaszok pedig a battery-gate miatt büntették meg őket. Csak hogy pontosabbak legyünk.

Pl. fórumozók szerint az iOS 10 nagyjából hasonló teljesítményt nyújt a régebbi cuccokon, mint ugyanazokon az iOS 12. A 11 ebből a szempontból rosszabb volt. Jó, ez nem öt év, hanem kettő.

Pontosabban a throttling (szándékos lassítás) miatt, ami összefügg az akkuval.

--
trey @ gépház

Ööö...
Izé.
Én mondjuk örülnék a 4+ év környékének. Jellemzően 22 hónapos hűségciklus után cserélem a fő készülékem. Mivel két telefonnal rohangálok, a jelenlegi elsődleges megy ilyenkor másodlagos készüléknek, így egy telefonnak nálam két 22 hónapos hűségciklust kell kibírnia. Ami készülék kipottyan a ciklusból, az meg el van ajándékozva a családban.
És azért annyira nem rossz, hogy a 2016Q1-ben kiadott Samsung Galaxy S7 2018 Okt. 1 biztonsági szinten van.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"És azért annyira nem rossz, hogy a 2016Q1-ben kiadott Samsung Galaxy S7 2018 Okt. 1 biztonsági szinten van."

Még a galaxy S6(edge) is kapott nemrég frissítést (talán nyár végén), pedig az már több, mint 3 éves. Ja és 3 fő verziót kapott ezidő alatt (5.x, 6.x, 7).

ha az iPhone 5s-t veszem alapul akkor szerintem 5 év! és ha lehet gyártó által, ne innen-onnan kelljen leszenvedni mindenféle összetákolt fosadék romokat

5 év. Nem kell 6csillió különböző modell.

Szerintem a security updateknek és a sok modellnek kevés a relevanciája. Például a samsung azért f.sik a világra fél évente 85 készüléket, mert azt akarják hogy bármilyen pénztárcájú ember őket válassza.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Az elvárható minimum a vásárláskor kiadott tájékoztatás, hogy meddig tart a támogatás, amely ígérvény számonkérhető a gyártón. Onnantól kezdve mindenki maga dönt, hogy gagyi, de olcsó, vagy támogatott, de drágább eszközt vásárol.

Nem értek egyet. Sok ember felelőtlen, venné az olcsó, nem támogatott szemetet, ezen spórolna először. Aztán lóg a több milliárd sebezhető eszköz a neten, botnetbe kapcsolva. Ez igazából közérdek, hogy minden gyártó biztosítson egy minimális ideig biztonsági frissítéseket. A 2 évre szavaztam, igaz én elvárnék sokkal hosszabb támogatási időt is (főleg a 100k HUF feletti készülékeknél, nem csak telefonnál, de táblagépnél is), de a szavazás a minimumról szólt. Egyetértek a Google-lel, ez a 2 év egy olyan reális minimum, ami valamennyire védi a fogyasztókat is, meg a gyártók sem rokkannak bele. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek eddig kell támogatnia a készüléket, hanem ez egy reális elvi minimum.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

5 év. Hogy kevesebb szemetet gyártsanak.

+1

Gátat kellene már szabni ennek az ámokfutásnak, amit a gyártók művelnek. Szerintem már az sokat segítene, ha kötelező lenne valami platform-kompatibilitási réteget használni (BIOS szerűség), illetve a linux kernel és a zárt driverek viszonya is jobb lenne. Ez esetben nagyon könnyű lenne OS-t portolni bármilyen készülékre, így a gyártók a szoftverrel nem tudnák kikényszeríteni a frissítést. Arról nem is beszélve, hogy nem csak android meg ios létezik a világon.

Könnyen gátat tudsz szabni: nem veszed meg az új telefont és kész. A platform-kompatibilitási réteg nem érdeke egyik gyártónak sem, ők nem az IBM, hogy eljátsszák azt, amit a PC-vel csináltak.

Én pont ezt csinálom, LineageOS szupportált készüléket veszek kizárólag, és igyekszem erre biztatni mindenkit. Végelgyengülésig szoktam használni a telefonjaimat :)
A platform-kompatibilitás megoldása pedig nem a gyártók érdeke, hanem a felhasználóké ill. a bolygónké. Globális kormányzat hiányában globális cégekre viszont nehéz hatni...

+1

Mellesleg nem keresek új telefont, 2 évente megveszem kb. alsó közép telefont ami épp tetszik, régit eladom, ami megint valakinek a hasznára van, nem otthon ül a polcon. Jelenlegi valószínűleg 2 évnél tovább marad, mert vízálló, és nem látom, hogy 30-40e Ft-os kategóriában lesz majd 1,5-2 év múlva vízálló. Kamera nem érdekel, szoftver verzió nem érdekel (biztonsági frissítés érdekelne, de főverzió nem), root-olás és nyitott bootloader akkor érdekelne, ha hivatalos lenne, nem sufni kategóriás.

Aranyos ahogy azt hiszed hogy az átlagember (aki mozgatja a piacot) foglalkozik olyasmikkel mint a security update. Hidd el nekem hogy 10 telefon userből talán 1 hallott már róla, a maradék 9 meg, aki a piacot mozgatja, nem tudja hogy eszik vagy isszák, és nem is érdekli. Más okokból vásárol újat (karcoss / lassú / gyenge akksi / a csajomnak is új van / unatkozom / van rá elég pénzem / stb)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"5 év. Hogy kevesebb szemetet gyártsanak."

Ezt hogy érted? Amíg van támogatás, addig ne jöjjön új típus? Akkor most ha bemennék az iBoltba, akkor iPhone 5s lenne még mindig a csúcs modell amit megvehetnék? :)

Szerintem úgy gondolja, hogy jelenleg akinek fontos, hogy ne legyen lyukas az oprendszere, annak elég sűrűn kell cserélgetnie. Ha 5 évig volna biztonsági frissítés, akkor 5 évig nyugodtan lehetne használni, a user úgy gondolhatja, hogy minden tőle telhetőt megtett a személyes adatai biztonságáért.

Nem tudom hányan cserélnek emiatt készüléket sűrűbben mint egyébként cserélnének, de nyilván valamivel kevesebb szemét keletkezne.

Sziasztok!

Lenne egy nagyon alapvető, és talán buta kérdésem ezzel kapcsolatosan.
Röviden: lehet-e egy "nyílt" telefonon saját naprakész Android romot készíteni?
Hosszan: Előző hírben olvastam trey hozzászólását, melyben írta, hogy pl a One+ telefonok gyárilag nyitott bootloaderrel jönnek.
Az Android elvileg free és opensource.
Szóval lehet-e olyat csinálni, hogy letöltöm a legfrissebb android rom-ot, kicsit megreszelem, és ráteszem a "nyitott" telefonra?
Mennyire működőképes ez az elképzelés?
Mennyit kell vele görcsölni, hogy ez így működjön?
Például nekem van egy asus telefonom, 3gb rammal, 4 magos procival, és a gyártó szerint 6-os androidnál több nem fog rá mennyi, mert csak.
Kérdem, ha már garancia úgy sincs rajta, nem lehet valahogy rákarcolni egy újabb kiherélt romot?
Vagy az is jó lenne, ami van rajta, de az asus dolgoktól mentesítve :)
Bocsi ha bődületes badarságokat kérdeztem, de ha lenne lehetőség ilyenre, én elhobbizgatnék vele, hogy működjön.

"Röviden: lehet-e egy "nyílt" telefonon saját naprakész Android romot készíteni?"

Számtalan ember foglalkozik ilyennel. A kezdőoldalad: https://xda-developers.com

--
trey @ gépház

Igen, találtam is pár leírást, de gyorsan elvették a kedvemet.
Amúgy nyilván nem next-next-finish a dolog :)

Bármilyen furcsának is tűnik, a linux kernel az egyik probléma. Mivel a driverek nem kerülnek bele az upstream linux forrásba, (licenszelés, zárt forrás, kódminőség, stb), ezért az újabb kernelhez a gyártónak dolgoznia kell(ene). Az is probléma, hogy az ARM világnak nincs közös BIOS-a vagy ilyesmije (legalábbis a mobilok világában), így minden egyes eszközhöz egyedileg kell "illeszteni" az OS-t.
Custom ROM portolása ezért is nehézkes. Az sokat segít, ha a gyártó kiadja az általa módosított linux kernelt, amit amúgy köteles lenne a GPLv3 miatt, csak hát nem mindig teszik meg.
Ha bele akarod vágni a fejszédet, akkor az XDA fórumokat érdemes olvasgatni ebben a témában.

Azt viszont ismét leírom, hogy az EU-ban a root-olás és az OS lecserélése NEM JÁR garanciavesztéssel!

Arra buzdítok mindenkit, hogy csak olyan készüléket vegyen, amire van alternatív open-source android support (pl. LineagOS).

Köszönöm!
Erre voltam kíváncsi! :D
Azt sejtettem, hogy a linux kernel is közrejátszik, bár én arra gondoltam, hogy pl honnan tudom, hogy az adott telefonhoz milyen kernel komponensekre van szükség.
De így már teljesen világos, köszi.

Most egy picit továbbgondoltam két dolgot együtt:

#1: Azt viszont ismét leírom, hogy az EU-ban a root-olás és az OS lecserélése NEM JÁR garanciavesztéssel!
#2: kötelességek és jogok

Kötelességed befizetni pl. a vám-ot, ha eu-n kívülről rendelsz.
Cserébe az EU leveri neked a szállítón/ gyártón, ha GPLv3-at sért, vagy épp a root/OS-csere miatt nem akar garanciát adni rá?

Mit kapok azért, mert befizetem a VÁM-ot és ÁFÁ-t? Vagy ez csak védelmi pénz?

Kapsz egy tarballt ami magába nem jó semmire.

Első androidos telefonom ZTE Blade volt. Hónapokig nyaggatták a ZTE-t, hogy ugyan már hol van a kernel forráskódja. Mikor már elegen összegyűltek és némi jogi fenyegetőzés is szóba jött, méltóztattak a forrást összezippelve kitenni egy domain név nélküli FTP szerverre kb 10kbit sávszéllel. De ott volt, és pár óra múlva már a github volt a forrás új lakhelye. Onnantól pár héten belül kijött az első forrásból buildelt ROM is rá, ill. lett egészen hamar CyanogenMod support is.
Nem lesz jó semmire?

Ha nem akar garanciát adni rá, akkor azonnal kérni kell a panaszkönyvet illetve a fogyasztóvédelmet bevonni. Esetleg megmutatni nekik a paragrafust (bocs, de most lusta vagyok kikeresni), és mindjárt nem lesz akkora szájuk.

Leveri neked? Álomvilágban élsz? Leverés akkor lesz, ha nekiállsz. És ez nem csak erre az esetre igaz, hanem mindenre. Ez a törvény nem azért létezik, mert a jóságos EU, látván szegény emberek szenvedését, megkönyörült rajtuk. Hanem azért, mert pár ember úgy gondolta, hogy nem hagyja megszívatni magát, és kiharcolta.

Jól gondolod és sokan is foglalkoznak a témával. Röviden és tömören, kell neked egy telefon amin nyitott a bootloader, van rá twrp vagy más értelmes recovery tool (ha nincs neked kell ráhegeszteni), majd fogod az AOSP forrást, beszerzed a telefon SoC / radio / egyéb hardvereihez tartozó driver blobokat, valahogy összetákolod, lebuildeled, valahogy felvarázsolod, és örülsz neki. Amit az előbb írtam elég komoly szaktudást és felkészültséget igényel, de ha szeretsz "kütyüzni" akkor neked való terület. Pár évre lekötöd magad :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azt érdemes figyelembe venni, hogy nem a vásárlástól számított X évről van szó, hanem a megjelenéstől.

Security: 5 ev is keves
Feature-ok es nem security related bugfixek: utolso forgalmazasi datumhoz kepest a garancia idotartama

Security-rol szolt a kerdes, igy termeszetesen 5 evet ikszeltem.

Ha 5 év is kevés, akkor miért 5 évet ikszeltél, és nem 6-10 vagy 10+?

Mert beneztem, de most atutottem a szavazatot

Én örülnék, ha tovább lenne, de az elvárható minimum szerintem két év.

A vásárlók nagy része két évente cseréli a telefonját. A gyártók természetesen erre optimalizálnak.
Szép lenne, ha az öregebb telefonokra is jönne a biztonsági frissítés, de szerintem nem az elvárható _minimum_. Ez már inkább extra.

Viszont ha az ember megvesz egy új telefont 2 éves hűséggel, akkor legalább addig tessék frissíteni, amíg az ember nem tudja bukta nélkül cserélni.

Ez persze azt is jelenti, hogy a 2 évet nem a modell bejelentésétől, hanem a gyártás végétől számolnám (ami sok esetben modell kezdete +3 évet jelent).

A Google Policy korrekt, amikortól már nem kapható a Google-nél. Szerintem az utolsó legálisan eladott készülék eladásától lenne korrekt. A legjobb az lenne, ha egyértelműen elérhető lenne mikor lesz egy telefon EOL.

Az elvárható minimum, hogy vagy a gyártó adjon rá 10+ év garanciát, hogy az ismert sebezhetőségeket javítsa, vagy adja ki a driverek forráskódját, hogy a rendszert karban lehessen tartani FOSS módszerekkel. (Azt meg sem említem, hogy saját buildelt oprendszer telepítését nem akadályozhatja a gyártó.)

Az a baj, hogy ha ezt nem teszi meg, azzal a készülék javításához való jogát sérti a vásárlónak. És ez a jog sokkal tovább él (legalábbis kellene, hogy éljen, nem vagyok jogász), mint a garancia. 20+ éves autókhoz is lehet új alkatrészt venni, 10+ évesekhez minden van. A szoftvernek is ehhez hasonlóan kellene működni.

Azt nem várhatjuk el, hogy a közösség régi vasra is adjon ki frissítéseket, de a lehetőség legyen meg rá.

Valójában ez a probléma is a szabad/zárt szoftverek problémakörére vezethető vissza. Ha van driver, és egy saját buildet könnyen fel lehet tenni, akkor lesz valaki aki karbantartja a népszerűbb készülékeket. És ez már kánaán lenne a mostani helyzethez képest.

+1
sőtt! Rengeteg!

+1

+∞

A 10+ év garanciának örülnék, de nem elvárható a gyártóktól. Az viszont jó ötlet, hogy a 2 éves frissítési kötelezettség lejárta után a driverek forráskódjának közzétételére kötelezni őket, ami semmilyen teherrel nem járna nekik, az opensource közösség meg csinálhatna buildeket. Olyan jó nem lenne, mint a 10+ év, de a mostani semminél sokkal jobb lenne.

A PC szoftverek előállítóit is csak úgy engedném szoftvert forgalomba hozni, hogy előre letétbe helyezik a forráskódot, meg a kijövő patcheknél is erre kötelezném, és a forráskód megnyílna, publikálódna 5 év után (az azért nem elég, ha a gyártó teszi közzé a határidő után, mert a cég nem tenne ennek eleget utólag, és akkor már nehezebb betartatni, illetve fennáll a veszély, hogy addigra a cég is megszűnik). Van egy csomó régi jó szoftver és játék, amit azért nem használ senki, mert nem megy újabb rendszereken, átportolni nem tudják forráskód hiányában. Már a jogtulajdonos sem értékesíti, nincs belőle pénze, de a forráskódon rajta ül feleslegesen. Anno meg beletettek a szoftverbe rengeteg munkát, ami így idővel nem tud hasznosulni. Így a később patchelés és portolás is megoldódna. Ez is pocsékolás, ami ellen hajbazer elfelejt hőbörögni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Lájk. A vicc az, hogy ha így lenne, akkor én eleve 5+ éves mobilokra utaznék, lenne egy értékugrás a nyitással, mert ezekben már minden nyílt forrású volna :-).

Érthetetlen módon a laptopokra még nem vezették be az update lejárati időt, a használt laptopok eladásából hogyan lesz profit a cégeknek?

Bár a Google már dolgozik az ügyön: Chromebook Pixel (2015) Auto Update Expiration date: Jun 2020

Három a magyar igazság!

Ma már ne igyál többet!

--
Debian GNU/Linux

Az adott típus értékesítésének befejezése + 2 év.
--
"Sose a gép a hülye."