Tervezel-e külföldre költözni az elkövetkezendő 1-2 évben?

30 éves kor alatt vagyok és biztosan kiköltözöm.
5% (37 szavazat)
30 éves kor alatt vagyok és erősen gondolkodom rajta.
16% (113 szavazat)
30 éves kor alatt vagyok és már kint lakom.
4% (30 szavazat)
30 éves kor alatt vagyok és nem tervezek ilyesmit.
11% (80 szavazat)
30 éves kor alatt vagyok és csak az eredmény érdekel.
2% (14 szavazat)
30 éves kor felett vagyok és biztosan kiköltözöm.
2% (15 szavazat)
30 éves kor felett vagyok és erősen gondolkodom rajta.
17% (124 szavazat)
30 éves kor felett vagyok és már kint lakom.
8% (57 szavazat)
30 éves kor felett vagyok és nem tervezek ilyesmit.
21% (146 szavazat)
30 éves kor felett vagyok és csak az eredmény érdekel.
4% (27 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
10% (68 szavazat)
Összes szavazat: 711

Hozzászólások

Szakmabeli ismerőseim durván 5%-a kint lakik. Talán egyiküket kivéve mindenki haza akar jönni, mielőtt a gyerekek nagyok lesznek.

Nálunk a gyerekek, illetve az ő iskolázásuk az "akadálya" a hazaköltözésnek. Brit/nemzetközi oktatási rendszer után magyarra átváltani túlságosan nagy erőfeszítés lenne és nem érné meg. A magyar sem tartalmában, sem módszertanában nem közelíti meg a nemzetközit. Nemzetközi jellegű oktatási hátérrel jóval könnyebb lesz meg a fiúknak nemzetközi karriert befutni (kezdve azzal, hogy angolul tanulnak). És nem csak a tananyagról van szó, de a módszertanról is: arról, hogyan motíválják a gyerekeket a jobbra, hogy hívják fel a figyelmüket a lehetőségekre, hogyan kezelik az átlagostól (pozitív) irányba eltérő diákokat.
Ha nem lennének a gyerekek, én talán haza is költöznék az otthoni gazdasági és politikai helyzet ellenére, de a fiúkkal nem akarok kicseszni.
Aki külföldre költözik, az vegye nagyon erősen figyelembe, hogy ha a gyerekek ott születnek vagy nőnek fel, alig vagy nem lesz kötődésük Magyarországhoz és nekik nem "visszaköltözés" vagy "hazatérés" élményük lesz, hanem valószínüleg "költözés egy szegényebb országba, rosszabb iskolába".
Üdvözlet Kuala Lumpurból.

Hulyeseg, ettol meg lehet magyar. Akkor nem lesz magyar, ha nem foglalkozol a nevelesukkel eleget, ha eleve nem neveled oket magyarnak. Mert tudd meg: egy gyerek elsosorban a szulei peldajat koveti, ha ok magyarnak erzik magukat (akarhol is legyenek), akkor ok is magyarok lesznek. Ezert leteznek meg Szlovakiaban, Romaniaban, es egyeb helyeken magyar kozossegek, mar sokadik emberolto ota. Mert nem vesztettek el a magyarsagtudatukat, noha kulfoldon elnek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ne keverjük a szezont a fazonnal. A határon túli magyar közösségek más tészta, mint kimenni nyugat európába vagy amerikába. Ha van egy közösség, ami követi a magyar hagyományokat, de a határon túl, akkor persze lehet a gyerekeket magyarnak nevelni, viszont egy olyan közegben, ahol mindenhonnan csak a nyugati "kultúra" ömlik, ott sokkal nehezebb. Nem lehet a gyereket elszigetelni a külvilágtól, így is úgy is hatással lesz rá a környezet. Ha meg "erőltetve" nevelem magyarnak, akkor meg a saját környezetébe nem fog tudni beilleszkedni, konfliktusai lesznek.
A határon túli közösségek egyébként sokkal jobban és tisztábban őrzik a magyarságukat, mint itthon, pont azért, mert a környezetük különbözik (ez puszta antropológia, pl. ezzel a jelenséggel magyarázható az is, hogy borsodban az irodalmi magyar nyelv a "tájszólás"). Viszont ha egy egyén vagy család elhagyja a közösséget, és teljesen idegen környezetbe kerül, akkor vagy asszimilálódik, vagy ki lesz közösítve.

Nem biztos, hogy a ket veglet kozott kell ingadozni. Ha megtanitod a gyerekednek a magyar nyelvet es a magyar ertekrendet, akkor biztositod a lehetoseget annak, hogy legyen kapcsolata a gyokereihez. Az viszont onnantol az o egyeni dontese, akarja-e valojaban ezt a gyokeret. Eroltetni semmikepp se lehet, nem is szabad. De ha megteszed azt, amit mondtam, akkor a leheto legtobbet tetted azert, hogy ne vagd el a gyokereit. Ha o ugy dont, hogy inkabb a kulfoldi kozosseget tekinti gyokerenek - akkor viszont neked semmi jogod nincs ezt megkerdojelezni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

#define kornyezet

En ugy lettem vallasos, hogy a csaladbol csak a nagymamam meg a dedmamam volt az.

Szerintem a kornyezet elsosorban a csaladot jelenti - es hopp, mar meg is erkeztunk oda, amirol beszelek. A neveles es a csaladi peldamutatas a legfontosabb, ugyanis az fog legeloszor rogzulni a gyerekben, nem pedig a kozosseg (a gyerek meg az ovoda elott is tanul a csaladjatol)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ne ítélj elhamarkodottan! Hidd el, a legtöbb gyereknek nagy ajándék, hogy magyarok között nőhet föl. Aztán később menjen világot látni, de jöjjön haza ő is az unokáknak megadni a magyarok között nevelkedés lehetőségét!

Teller Ede gyakran mondogatta: "Ha én nem Ady Endre nyelvén tanultam volna meg gondolkodni, akkor belőlem csak egy közepesnél valamivel jobb fizikatanár lehetett volna"

Tegyük hozzá, hogy Teller Ede sem biológus, sem pszichiáter, sem szociológus nem volt, és gyanítom komoly kísérleteket sem végzett a témában.
Csak azért, mert hírös ember mondja, még nem kell készpénznek venni, a saját témájában is tévedhet (lásd Einstein meg az univerzális állandó), nemhogy másban...
----
India delenda est.

Hidd el, a legtöbb gyereknek nagy ajándék, hogy magyarok között nőhet föl.

Már miért hinném ezt el így bemondásra? Próbáld alátámasztani valamivel ezt az állításodat.
Én a magam környezetében azt látom, hogy az itt (Finnország) felnövő gyerekek sokkal boldogabbak, jobban megtalálják a helyüket a világban, sokkal életrevalóbbak, mint az otthon felnövők.
Szóval a személyes tapasztalatom pont az ellenkezőt mutatja, mint a te állításod, úgyhogy ha szeretnéd, hogy higgyek neked kérlek érvelj.

Csaba

A magyar észjárás a mi szakmánkban kifejezetten előny. Sokféle nációval volt már szerencsém együtt dolgozni, és az a véleményem alakult ki, hogy a magyarok elég jók. Magam sem tudom eldönteni, hogy ez mennyire szubjektív vélemény, de van pár objektív tapasztalat, ami segít ezt eldönteni. Pl. ha a többi nemzetet nézzük, akkor jónak tartom még az oroszokat és a lengyeleket. (A mi szakmánkban.) Tehát mások anyanyelve is lehet befolyással a szakmai rátermettségre.
A másik objektív dolog lehet, hogy már nem egy nagy cégről hallottam, ahol a magyarországi fejlesztő központnak jobb híre volt, mint a más országbelieknek.
Persze mindez csak a mi szakmánkra igaz. Könnyen lehet, hogy a művészvilágban pl. hátrány a logikus magyar észjárás.

Szereny velemenyem szerint pedig az ember mint faj sikeres tulelesenek egy szukseges feltetele, hogy vegre tullepjen ezen az archaikus nemzet dogman, mivel a mai fejlettsegi szintunkon mar semmi mas celt nem szolgal, mint a megosztast es az elnyomast. De ez a tema mar erosen nem ide a hupra tartozik.

Bar nem vagyok biologus (par kozeli baratom az, akikkel sokat diskuralunk ilyesmirol), de abban szinte biztos vagyok, hogy az emberi faj tulelesenek semmi koze sem a nemzetallamisaghoz sem a neoliberalista globalizmushoz akarmi is legyen az.
Egyszeruen a jelen fejlettsegi szintunkon kepesek vagyunk tulnepesiteni es ezaltal tulterhelni a bolygot, viszont meg keptelenek vagyunk ezt fenntarthatoan es egymassal kooperalva veghezvinni, es szereny velemenyem szerint ennek a kooperalasnak lenne az egyik feltetele a faj tortenelmi alapokon valo felosztasanak tulhaladasa.
Ha komolyan erdekelnek ezek a temak, akkor ajanlom, hogy a tomegeknek szolo sekelyes es erzelemkelto hirforrasok helyett melyedj el inkabb populaciobiologiaban, komplex rendszerek onszervezodeseben es hasonlo temakban.

A "haza akar jonni"-bol gondolom, hogy az altalad ismert parok mindket fele magyar. Ahol nem igy van (pl nalam nem), ott azert ez nem egy egyszeru kerdes.

En amugy soha nem tudok mit valaszolni erre a "hazakoltozol-e valaha" kerdesre, de egyre inkabb afele tendalok, hogy nem, mert egyszeruen nincs olyan objektiv indok, ami miatt ez logikus lepes lenne. Cserebe relative sokat jarok haza, tartom a kapcsolatot minden otthoni barattal es ennyi nekem tokeletesen eleg.

Terv szerint diploma után megpróbálom külföldön. Nem csak a pénz motivál. Nem szeretem az állandó változást, viszont néha szükségem van rá, de akkor legyen nagy. Pl.: egy másik ország, másik kultúra. Egyedül a barátaim hiányoznának...

Nem az szamit hogy hol, hanem az hogy mit.

miért van 3 "csak az eredmény érdekel" opció?
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..." - Douglas Adams

30 éves kor felett vagyok és már kint lakom.

Informatikus mérnök vagyok és azok az ismerőseim akik még nem élnek külföldön azok is gondolkoznak a kiköltözésen.
Nem tudok olyanról aki kint él és hazamenne.

(ez kb. annyira objektív mint az ellenkező irányú vélemények :D )

magyarországon is arra panaszkodnak a külföldiek, hogy nem tudnak tartalmas baráti kapcsolatokat kialakítani. és valahol ez természetes. én is nehezen tudom elképzelni mondjuk, hogy valahogy egy külföldi új ember beépüljön a baráti körömbe, nem mert bármi baj lenne vele, csak valahogy ezek nagyon finom, nem egyszerű, lassan kialakuló dolgok.

Bár nem tervezem, de lassan már itthon sincs vesztenivalóm, úgyhogy mindegy hol tengődöm.
Viszont ha tényleg kimegyek valahova, teljesen kizárt dolognak tartom a magyarok társaságát keresni.
Honvágy? Ilyeneket sosem éreztem. Barátok? Talán még többet is találkoznék velük mint így, lassan már csak neten ismerem őket. Kb. fele már, maradék fele még nincs kint, de akar menni.
Ezen kívül -a lehetőségekhez mérten- be kell, és be is akarok illeszkedni oda ahova esetleg megyek. Ebbe nem fér bele a rendes, de inkább félsimlis magyar társaság 'úgymond segítsége. Tovább is van..
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Szokták volt mondani, hogy embert a barátjáról ismerni meg... Nem akarok olyan emberről tudni sem, aki nemzetiségi alapon gyárt előítéleteket, és főleg nem a saját fajtájáról. Úgyhogy jó szívvel támogatom az esetleges elhatározásod...
---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Nyilvan embere es orszaga valogatja, de szerintem alapvetoen mindenki mindenhol ki tud valamilyen kapcsolatot alakitani. Ez pl. egy olyan szomszedos orszagban vagyok, amelyrol az a magyar sztereotipia, hogy utaljak a magyarokat. Marhasag, a mi korosztalyunk (harmincasok) kifejezetten kedvel bennunket, a masodik munkanapom ota mindenhova hivnak inni, enni, szuletesnapokra. Egyutt jarunk moziba, munka utan lecsuszik egy sor, satobbi. Ugyhogy nekem rendkivul pozitiv tapasztalataim vannak.

--
L

Az én feleségem brazil, és most Londonban élünk. Járt egy üzleti angol nyelvtanfolyamra, hogy csiszolja a tudását, és ott összebarátkozott egy szlovák lánnyal. Viszont amikor kiderült, hogy magyar a férje, akkor az a csaj közölte, hogy ő és a teljes családja utálja a magyarokat, mert a magyarok azt képzelik, hogy Szlovákia Magyarország része kellene legyen. És ezután már nem akart barátkozni vele.

Persze abban is biztos vagyok, hogy nem minden szlovák gondolkozik így.

G

Egyszer volt a HVG-ben egy bekescsabai szlovak novel (itt szuletett, beszel rendben magyarul, csak a nemzetisege szlovak) riport es hat eleg erdekes dolgkat mondott a bator magyar ifjakrol: a tizeneves alt. iskolas lanyarol leteptek a sporttaskat, mert szlovak cimer volt rajta es hasonlok. Szoval hulyek mindket oldalon vannak.
--
http://www.micros~1

Buta a szavazás elrendezése, nem rendezettek az opciók.
Amúgy 30 alatt vagyok, és eljátszottam már a gondolattal, ilyen miért nincs? Nem gondolkodom rajta erősen, viszont utánanéztem már néhány dolognak, tervezgetés volt.
----
India delenda est.

30 éves kor felett vagyok és már kint lakom-ra szavaztam, mert Magyarorszag nekem kulfoldnek szamit :-)

Eszembe jutott egy "kellemetlen" emlék. Nagy külsős cégtől jöttek páran és említették hogy az egyikőjük holland, így-meg-úgy hívják, majd bemutatják nekem. Megérkeztek és én meg nekiálltam angolul köszönni meg beszélgetést kezdeményezni. Ekkor természetes magyarsággal megszólalt a srác, amiből nem lehetett megmondani hogy valójában külföldi.

Hiányolom azt a pontot, hogy "30 éves kor felett vagyok és már visszajöttem külföldről."
Merthogy ilyen is van...

Szerintem van. Pár év külföldön és az ember rájön, hogy nem biztos, hogy megéri újra kimenni. Persze a nagy(obb) pénz csábító, meg a vándorcigány költözhetnék is bennem él valahol mélyen, de tudom, hogy kinn meg megint hazavágynék. Ergo nem megyek.

Szóval ez egy olyan tudathasadásos állapot ami eléggé befolyásolja azt, hogy mit tervezzek kimenés ügyben.

Nem akarom azt mondani, de a legtobb ismeros itthon is vandorcigany modjara alberletbol alberletbe koltozik. Ugyhogy ettol nem nagyon ter el az, hogy ezt kulfoldon csinalod, vagy itthon. Picit masok a koltsegek, de ennyi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ott a pont, de mondjuk en a koltozes anyagi vonzatara gondoltam. Mivel sok a cucc ha az ember kimegy a hataron tulra, igy valamivel dragabb az ut (hacsak nem tudsz autos ismerost ravenni, hogy kikoltoztessen). De egyebkent igen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem számítva a rövidebb külföldi tartózkodásokat, én kettőször költöztem messzebbre. Az első alkalommal kettő bőröndbe beraktam, amire szükségem volt, vagyis az elsőbe a biciklit, a másodikba a többit. :) A többit Mo-n hagytam, a nagyszülőknél a sufniban.

A másodiknál az új munkhahely fizette a költözési költséget, szerencsére, mert itt már több cucc (és bicikli :) volt és tengerentúlra kellett küldeni/vinni őket. De még ha nekem kellett volna fizetni, akkor is kijött volna egy havi fizetésből.

Egyébként a legnagyobb költség az tipikusan az albi kauciója, és azt még az első fizetés előtt kell fizetni, esetünkben CHF 7000 ill. USD 4500 volt. A jó dolog, hogy a munkahellyel általában meg lehet beszélni, hogy adjanak neked kölcsön ennyit, aztán a fizetésedből levonják majd egy fél év alatt. Néhány ismerősünk így csinálta.

30 éves kor felett vagyok és hazajöttem

Én is hazaköltöztem 35 évesen. Kb. egy évet voltam Magyarországon, és annyira tetszett, hogy amikor annak a projektnek vége volt, akkor Budapesten kerestem új helyet. Aztán úgy alakult, hogy a cég, ami felvett alkalmazottnak, kiküldött Londonba. Így csak egy évet voltam Magyarországon.
Most éppen úgy gondolom, hogy szívesen hazaköltöznék 3-4 év múlva, de nem biztos, hogy 2-3 év múlva is így fogom gondolni éppen.

G

Egyetem utolsó évében jöttem ki először, maradtam is négy és fél évet. Először tanulmányok, aztán munka. Aztán otthon, Magyarországon dolgoztam kb. 3 évet, és megint kijöttünk. Ez már lassan 5 éve volt. A közeljövőben nem tervezünk hazaköltözni, és egyre több itt a magyar ismerős.

Ha pontosan 11 evvel ezelott kerdezted volna: "30 éves kor alatt vagyok és nem tervezek ilyesmit."
Ha 10 evvel es 10 honappal ezelott: "30 éves kor alatt vagyok és már kint lakom."
Ilyen gyorsan megy ez, nem kell sokat tervezgetni ;)

Ja, jelenleg: "30 éves kor felett vagyok és már kint lakom."

erdekes lenne arrol is egy szavazas, hogy ki melyik orszagba...

A'rpi

En 3 eve jottem ki, kb 5 masik kollegaval egyidoben, eredeti terv szerint 2 evre.
Egyik csalad hazament azota, mert nem tudtak beilleszkedni, rossz volt a gyerek ovodaja, sok volt a torok a kornyekukon (Nemetorszag), stb. es allitolag otthon nagyon klassz fizetest kapott az uj helyen. Szerintem nagyban fugg attol, hogy az ember melyik videket fogja ki, itt nalunk Frankfurt kornyeken 4-5 km-en belul tok mas videkek vannak, a tok gazdagtol a tok torokig...
Mi gyerkoceink 2 es 5 evesek, a nagyobb jar csak oviba, nagyon szereti. Ez meg ovodatol es gyerektol fugg... pici meg otthon van, o mar itt szuletett.

Amikor folmerul a felesegemben, hogy jojjunk haza, mindig azt mondom neki, hogy oke, de akkor en maradok a gyerekekkel otthon es o keres maganak munkat, hogy eltartson... Ezzel vege is szokott lenni a gondolatmenetnek... :-)

En ket es fel eve, es 6 honapra.
A gyerekek 2,5 es 5. A csalad csak majd 1 eve van kint. Meguntam az ingazast (heti ket repules), meg nem art ha megtanuljak a nyelvet, igy ravettem az anyjukat, hogy mondjon fel otthon es koltozzenek ki.

Szinten Frankfurt kornyeke, de mi nem akartunk varosba menni, igy kicsit tavolabb (40-50 kili Fra-tol) koltoztunk falura. Van ovoda es bolcsode, mind a ket gyerek imadja. Munkahely kb 35-40 perc autoval, az A3-as ezen szakasza pont nem szokott dugos lenni, a 66-oson meg nem kellem mennem.

Mar amikor kijott a csalad akkor is egy 2013-as idopontot jeloltunk be, mint hazamenetel. Aztan majd eldol. Egyelore tanuljanak nyelvet, mert artani nem fog, ha 6 evesen egybol ket nyelvet beszelnek.
De az is lehet, hogy egy harmadik orszagba megyunk, ez a jovo titka. En barhol jol tudom erezni magam. Annak ellenere, hogy az elmult harom hetben csak 2* nem esett az eso:) es a homero tegnap ota mutat 25 fok folott:)

Ahogy látom, viszonylag egyedül vagyok az álláspontommal, úgyhogy beírom: 30 év alatti vagyok, és soha nem akarok elköltözni a hazámból.
Azt viszont jó látni, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki szeretne gyereket nevelni (esetleg már van neki). Meglepő.

Egyelore az "erosen gondolkodom" fazisban vagyok, csak nem akarok ugy kimenni, hogy nincs biztos melo. Most lenne egy melo Brnoban, a piros kalaposoknal, de sikerult egy viszonylag jo helyet talalni itthon, igy egyelore elhalasztom egy par evvel ezt a kerdest.
Foleg azert necces, mert a csalad az maradna... illetoleg jobb lenne valami angol nyelvu orszag (celszeruen anglia vagy USA), mert nem biztos, hogy fun ket nyelvet egyszerre fejleszteni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Egyenlore szo felenk van.Legalabbis engem az iskolaban nem javitottak ki erte.
Nem tervezem elfelejteni,meg orokre se tervezek ide mivel kulfoldon mindig kulfoldi leszel.Legalabbis en igy erzem.Kiprobalom magam itt de most jelenleg eleg eros honvagyam van legyen akarmilyen is a helyzet otthon.Nem erzed ezt mig el nem jossz.Legalabbis nalam igy van.

Olyan szavazás sem ártana ami ennek a fordítottja, Tervezel e hazaköltözni címmel :))

Hallottál valamit? Én nem tudtam erről a röghöz kötés dologról. Egyáltalán, hogy létezhet ilyen az EU-ban, hogy tilthatják meg, hogy más országba menjenek a hallgatók? Újra ellenőrzik a határokat is? Lövik azokat, akik ki akarnak szökni, vagy csak a kutyákkal kergettetik meg őket?

Szerintem is jogos. Természetesen csak a jövő egyetemistáit tekintve, akikkel a beiratkozáskor kötnek majd egy ilyen szerződést. Mondjuk azon nem kell majd csodálkozni, ha netán a tehetős és/vagy tehetséges diákok ezután már nem a magyar egyetemeket céloznák majd meg, hiszen máshol is lehet tanulni (ingyen is akár), ahol nincs ez a "röghöz kötés". Ez minden bizonnyal növeli majd az otthon maradóknak a színvonalat.

Csak az illusztráció kedvéért: tagja vagyok egy egyetemi bizottságnak, ami pont arról szól, hogy hogyan kell a tehetséges EUs diákokat meggyőzni arról, hogy a mi egyetemünket válasszák. Merthogy az EU-ban megjelent az új trend, hogy az agyelszívás már az egyetemistáknál megkezdődik. (Apropó, aki bioinformatika MSc-re vágyik, az jöjjön hozzánk tanulni! -> Tamperei Egyetem. Tandíj nincs, a környezet cool, a program nagyon jó, a degree kompetitív. És nincs röghöz kötési szerződés se!)

Csaba

Aki elvégzi itt az egyetemet és kimegy, az majd a kinti keresetéből elég könnyen kifizeti. Aki meg itthon marad, az meg nem fizet. Szerintem nem ördögtől való dolog ez. És úgy tudom, hogy csak a magyar(országi) diákoknak szól, külföldiek, akik itt tanulnak azoknak nem, de ebben nem vagyok biztos. Szóval kinti diákokat nem érint hátrányosan.

Csak hát sok kádári szellemben nevelkedett embernek elég nehéz elmagyarázni, hogy semmi sincs ingyen.

Amúgy meg szerintem ez a jelenlegi rendszer szar. Szerintem úgy kéne, hogy csak az első félév lenne ingyenes, a többi fizetős lenne, de az állami pénz is menne ösztöndijjra, így aki jól tanul, az röhögve kifizetni a tandíjjat és még zsebpénze is lenne. Így aki jól tanul, neki "ingyenes", a nem oda illő hallgatók meg fizetnek, ha kell nekik az a diploma. Szerintem emelné a színvonalat. Mert ahogy körbenézek magam körül, elférne...
---------------------------
Oszt jónapot!

Nos a szerződésben nincs benne, hogy ki lehet fizetni egyben a tételt, és akkor semmis. Mondom, a szövegezése még mindig ismeretlen. Egyébként meg miért is fizessen valamiért 2x az ember?
Érdekes, hogy a külföldi diákokat is támogassa az állam, és rajtuk nem veri le, de az állampolgárain meg igen. Érdekes dolog ez azért.

Nos, nagyon korlátoltak a történelmi ismereteid, ugyanis Kádár idejében sem volt ingyen semmi sem. Megfizetted adó címszó alatt. Megkockáztatom, hogy a mai adóterhek még magasabbak mint anno. Egyszer már kifizették a szülök adó formájában a felsőoktatási keretet, most még egyszer ki kellesz? Hó' van a zsé'? :) Persze az adóterhek továbbra sem változnak? Hát azért álljon már meg a menet...

Külföldi diák (szerintem) rengeteg pénzt hagy itt. Eszik, iszik, szállás, stb. Szerintem ha nem érné meg, akkor nem támogatnák őket. Bár kitudja...

Azzal a mondattal arra akartam célozni, hogy vannak emberek, akik szerint ami az államtől jön, az ingyen jön.

Nem ez a szakterületem, de szerintem ez azért van, mert egy átlagkeresetből nem lehetne finanszírozni egy diákot (legalábbis amíg csecsemő korától el nem kezdi az egyetemet, ez idő alatt befizetett szülőnek az adója) és ezt meg hitelezi az állam. De nálam jártasabb ember csak leírja, hogy ez hogyan van.
---------------------------
Oszt jónapot!

Egy magyar diák is pontosan ugyan ezt csinálja, eszik, iszik, szállás, buli stb. És egyenlőre sokkal többen vannak, mint a külföldi diákok.

Semmi sem ingyenes.

Nos ha jól emlékszem, egyszer mintha számolgattam volna valamely topikban valami ilyesmit. A lényeg, hogy 2 szülő esettén még realtime adózással is lazán kijön. (Számold ki hogy átlag 200e keresetnél két szülő esetén mennyi az adó...)
De ne is ebből induljunk ki, hanem pl. az Osztrákokból, vagy más értelmesebb államból. Ott hogyan csinálják? Nekik megéri?
Jó lenne, ha az oktatásra beszedett adókat az oktatásra fordítanák.

Mivel te másodéves hallgató vagy, így szerintem nem igazán releváns a véleményed, nem érint téged. Sőt nem fizettél még szerintem annyira adót sem. Így könnyű véleményt nyilvánítani. Neked nincs vesztenivalód, sőt még piaci előnyt is jelent számodra az, hogy a későbbi fiatalabb konkurencia időben korlátoltan dolgozhat csak külföldön. Te meg röhögsz a markodba.

A másik dolog az, hogy nagyon nem jogos, de ez ügyben már futottam pár kört más topikokban, javaslom lapozd fel.

A harmadik dolog pedig az, hogy a többség egyszer már leszavazta ezt, egy népszavazás keretében.

Tudom, hogy mit sem számít, de nem azért írom, mert engem ez előnyben részesít, hanem mert jó ötletnek tartom. Ha kellene, akár én is aláírnám utólag a szerződést, és akkor is ez lenne a véleményem.

Arra a topikra tudsz adni linket? Érdekelne a többiek véleménye róla.

Ha az lenne népszavazáson, hogy legyen ingyen sör, akkor azt is megszavaznák. Az emberek alapjába véve hülyék, és arról is véleményt mondanak, amihez nem értenek. Dehát ez a demokrácia...
---------------------------
Oszt jónapot!

Én nem értelek téged, hogy miért vagy önmagad ellensége....

Hirtelen ennyit lelek:
link
link
link
link

Azért annyira nem hibbantak még meg, de ez nagyon bonyolult dolog.
De sajnos ez a példa pont azt bizonyítsa, hogy ez nagyon nem demokrácia, mivel ott elvileg a többség akarata érvényesülne.

Nice try:)
De felesleges próbálkozás a hangulat fokozására, ugyanis szerintem nem tudod, hogyan működik az adórendszer.
Amúgy is onnan indultunk ez alakalommal, hogy fentebb egy kolléga állítása szerint majdnem mindegyik külföldi munkás visszatér előbb-utóbb, így meg szerintem még jobban is jár az állam, mert hazahozzák a vagyonukat is, ami jóval több mintha itt dolgoztak volna. Így ebből a szemszögből is feleslegesen tapsolják el az adófizetők pénzét ilyen korlátozási kísérletekre.

Nos pont itt van a probléma, hogy mi van, ha valaki felszámolja időközben az itteni vagyonát, és teljesen kiköltözik. Akkor a TEK-el vagy az INTERPOL-al fogják köröztetni a későbbiekben? Jogilag, hogy fogják érvényesíttetni a szerződésben foglaltakat? Ez egy nonszensz az elképzelés amit megszavaztak látatlanban. És erre fordítanak időt és bizony jó sok adóforintot abszolút feleslegesen. Ugye érzed, hogy miért felháborító? (Meg azért is amit már elrizsáztam más topikokban).

Nem emberekről beszélek, hanem arról, hogy ez az egész működésképtelen, így vagy úgy. És ez sok forintba kerül a dolgozó embereknek.
Természetesen nem fognak hazahurcolni, de ha diploma nélkül mész ki, akkor csak mosogatni fogsz tudni, ha nincs szakmád. Persze még mindig jobban meg lehet ebből élni egyenlőre ott mint itt.
Ha meg van szakmád, akkor azt megint csak az adófizetők pénzéből szerezted, amiről érdekes módon egy szó sem esik.
Külföldi egyetemen meg nem olyan egyszerű tanulni, ugyanis pengének kell lenni az adott ország idegennyelvéből. Ezt pedig csak jó módú emberek engedhetik meg maguknak.

Ami viszont borzolja az idegeimet az az, hogy minek fizettem én többlet adót, ha a gyerekeim egyetemi éveit ismét fizetnem kellesz? Ja persze, az új station hamarosan épülni kezd....

Te vetteted fel, hogy mi van ha diploma nélkül megy ki, én csak vázoltam a lehetőségeket. Egyébként hogy megválaszoljam, egyes statisztikák szerint sokkal több szakmunkás, vagy segédmunkás szivárog ki, mint diplomás.
De javaslom próbálj egy évig itthon mosogatásból élni, és próbáld meg kint is.

Ui: Inkább előszór kint próbáld meg, mert nem biztos, hogy fordítva nem fogsz éhen halni.

"Nem emberekről beszélek, hanem arról, hogy ez az egész működésképtelen, így vagy úgy. És ez sok forintba kerül a dolgozó embereknek." Ehhez a gondolatsorhoz még annyit fűznék hozzá, hogy inkább azon gondolkodnának, hogyan tudnák a fizetéseket olyan szintre emelni, hogy ne érje meg külföldre menni dolgozni.

Ne terelj.

Szóval akkor kimehet, agyon se lövik érte a határon, el se kezdik TEK-esk üldözni országon-világon keresztül, pusztán annyit kell tennie, ha már az állam megfinanszírozta neki a tanulmányait, hogy VAGY ledolgozza itthon a szerződésében szereplő időtartamot, ahogy ez a cégeknél is szokás hasonló esetben, VAGY pedig visszafizeti a kinti magasabb keresetéből a taníttatásának költségét? Jól értem?

Itt csak egy valaki próbál a kérdésekkel terelgetni és az nem én vagyok. De úgy tűnik, hogy még át sem jött, amit leírtam.

Nem az állam finanszírozza, hanem az adófizetők, még konkrétabban a szülök. Akiknek leléptek a pénzével. Ami szerintem felháborító.
Nincs még meg a szerződés szövege, így még akár lehet benne plusz megkötés is azon kívül, amit eddig nyilvánosságra hoztak. És az sincs benne, hogy egy összegben vissza is lehet fizetni (külföldi munka esetén).
Egyébként miért fizetné vissza? Jelenleg nem ismerek olyan jogi lehetőséget, hogy ha tartósan kiköltözik a delikvens, akkor valamilyen módon behajtható legyen rajta. (De szívesen érdekelne, egy nemzetközi jogban jártas fórumtárs véleménye is)
Amit eddig nyilvánosságra hoztak, abból egyértelműen látható, hogy a rendszer úgy ahogy van működésképtelen. És ez a működésképtelen rendszer, sokba került az adófizetőknek, teljesen feleslegesen, mert az elvándorlás problémáját nem fogja megoldani.
A céggel kötött tanulmányi szerződések úgy néznek ki, hogy a cég finanszírozza a tanulmányaidat, amíg nekik dolgozol. (általában 1,5x időtartam tapasztalatom szerint) Ez tanulmányi szerződés. Régebben is volt ilyen. Amit most kötsz abban csak kötelezettség van, munkalehetőség nincs.
Miért nem köt ilyen szerződést a szakmunkásokkal is az állam, hiszen ők is kivándorolnak. Talán az ő tanitatásuk nem kerül pénzbe? Pedig többen vannak a diplomásoknál. Ugye érzed, hogy mennyire igazságtalan a rendszer.

"Nem az állam finanszírozza, hanem az adófizetők, még konkrétabban a szülök."

Amit a szülők finanszíroznak az a költségtérítés. A másiknak benne is van a nevében, hogy ki fizeti: államilag támogatott képzés.

De még mindig nem látom hol lenne itt bárki is _röghöz kötve_. Látok egy megváltozott támogatási modellt, amivel vagy él valaki, vagy nem. Számtalan lehetőség közül választva. És látok hisztit. Nagyon sok hisztit.

Az államnak mióta van jövedelme? Ő csak azt osztja jobb esetben újra amit beszed az adófizetőktől (cég/magánszemély stb.). Az államilag finanszírozott képzés is igazából költségtérítéses, amit elvileg tanulmányi eredmény alapján töltenek fel (mivel ez a társadalmi igény, és az egyetemeké is). Míg pl. költésesen akkor végzel el egy egyetemet, amikor akarsz.

Nos a "röghöz kötés" ebben az estben azt jelenti, hogy megpróbálják korlátozni a munkalávalói szabadságjogodat úgy, hogy még munkát sem ajánlanak neked. És ezt megpróbálják úgy elhinteni, mintha ez egy bevett szerződési forma lenne a cégek részéről. Seems legit.

Hát úgy tűnik neked a számtalan lehetőség vagy él vele, vagy nemet jelent:)

Én meg azt látom, hogy az adók nem változtak, sőt nőttek, az állam megkísérel egy újabb eddigi állami szolgáltatást költségessé tenni, úgy hogy az erre beszedett adókat zsebre vágja.

Szeptember 1-én kezdek Karib-tengeri óceánjárón, mint pincér. Pár év meló, világlátás, gyűjtögetés, és rögtön lesz pénzem hangtechnikus sulira:)

12 éves vagyok és mi ez itt.

viccet félretéve: ha valaha lesz is lehetőségem ilyesmire, az országot elhagyni kizárólag kikapcsolódás céljából leszek hajlandó.

a fogyasztói társadalom átka vagy nem tudom, mi a fene ez, hogy ha sz_r az ország, akkor véletlen se azon vagyunk, hogy jobb legyen, hanem otthagyjuk, mint "eb a Szaharát".

de aki így áll hozzá, az menjen is, meg sok sikert. aztán aki ittmarad, talán majd megpróbál tenni valamit.

mert olyan szakmában dolgoztok, ahol félelmetesen sok dologra lehettek befolyással, ezt a felelősséget magatokra vállalni nagyon szép feladat lenne... szerintem. főleg, hogy sokan akár neten is dolgozhatnátok akárhová akárkinek... bár ez további "morálos kérdéseket" vet fel és ha jól sejtem, bürokráciával kapcsolatos bonyodalmakat von maga után.

nekem ket egyszeru kerdesem lenne csak:
- normalis, hogy egy 4-5 millios, uj autot az emberek nagyonnagy szazaleka csak hitelre tud elhozni, mert egyszeruen nem tud ennyi nelkulozheto tartalekot kepezni a normalis fizetesebol?
- normalis, hogy egy lakasra 20-25 eves hitelt vesznek fel, amig oregkoraig kell visszafizetnie?

Szerinted ez máshol máshogyan van?

Én most Angliában élek. Itt az emberek 25 éves hitelt vesznek fel a lakásra, aki tud, de az emberek nagy része nem tud, így a fizetésének a feléért lakást bérel.
Vagy említhetem a kollégámat is, aki azért vett fel a házára jelzáloghitelt, hogy a lányának a középiskolai tanulmányait finanszírozza.

Nem, szerintem se jó ez így.

De ne keltsük már azt a képet, hogy Magyarországon rossz, máshol meg jó, mert ez így, ebben a formában nem igaz.

svajcban max a netto fizud harmadaert berelsz lakast (ez az aranyszabaly), de ha nagyon akarsz venni egyet, a bankban lehet hitelt kapni (nemreg jatszottam a mortgage szamolojukkal), valami nevetseges kamatokra.

az iskolai kepzes ingyenes a gimiig, egyetemen meg kemeny 650 frank/felev volt, amikor neztem.
(persze lehet jaratni a gyereket private schoolba, de akkor meg ne sirjon mar, nem fogott senki fegyvert a fejehez, hogy erre hitelt vegyen fel).

Svájcban nagyon sok az elvonás méga a Magyar viszonyokhoz képest is. A svájciak évente 1 hónapot katonai szolgálatban töltenek az alapkiképzés után, igaz erre az időre kapják a fizetésüket is. Úgy emlékszem a svájci gárdisták - ők a vatikánt örzik - pár évet lehúznak, aztán szabadok végleg. Ők viszont a szolgálat előtt és alatt nem köthetnek házasságot. :D

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Igen van ahol máshogy van, NagyZ már mondott is egy jó példát.

Pont Anglia az egyik negatív példa. De azért annyira nem rossz a helyzet a kollégáim beszámolója alapján.

A középiskola azért nem szokta megterhelni annyira az ottani szülőket tudtommal (hacsak nem valami puccos magánsuli). Igaz hogy a színvonal a béka se**e alatt van, így nemhiába van szükségük képzett munkaerőre a kelet EU-ból. Az egyetem viszont veszett drága (de akkor már a hallgató adósodik el diákhitel címszó alatt).

Igen szerintem sem jó Angliai oktatási rendszer, de úgy tűnik, hogy mi is ebbe az irányba akarunk elmenni.

Anglián kívül vannak sokkal élhetőbb országok is sokkal közelebb.

homor bekapcs:
A helyzet az, hogy kétkezi munkából összekuporgatott pénzből nem tudom, hogyan fogod elhagyni az országot nyaralás céljából :) Idővel majd szerintem rájössz miről beszélek. (Ellentétben a nyugati kollégáddal)

Nos az ember előbb vagy utóbb elfárad (jobb esetben), ha megpróbál szembemenni az árral. És ilyenkor célszerű keresni egy olyan folyót, ami arra megy, amerre az ember is szeretne menni. Tudod, ha azt hiszed, hogy demokrácia van, és hogy közös összefogással, a manapság oly divatos hazafisággal (meg egyéb jól csengő szavakkal), esetleg a 4 évente esedékes x-eléssel, tudsz változtatni a dolgokon, akkor megnyugtatlak, hogy tévedsz.

Nos félelmetesen sok dologra nem lehetsz befolyással még a saját szakmádon belül sem. Ugyanis a főnők mondja meg itt is, hogy mit és mivel csinálsz. Hiába tudod, hogy egy másik módszerrel, vagy termékkel jobb és olcsóbb lenne. A főnők az főnők, és neki akkor is igaza van, ha nagyot téved. Persze a felelősséget azt te viseled :)
humor kikapcs

Szerintem lehet javítani az országon. Legalább két módon:
-Olyan vállalkozást alapítva, ami embereknek ad munkát, lehetőleg valami magas szellemi részvétellel (kutatás, fejlesztés, nem csak összeszerelni mások által tervezett cuccot), lehetőleg exportra.
-Civil szervezetekben aktív részvétellel

Lehet, hogy van más módszer is, nekem ez a kettő jutott most eszembe.

Bemenni a munkába, reggeltől estig dolgozni és tisztességesen adózni utána, az sokat nem javít az ország sorsán, de még mindig sokkal jobb, mint mondjuk adót csalva dolgozni vagy segélyből élni.

Szerintem.

De ehhez az kellene, hogy a kormanyzat elkezdje vegre tamogatni a munkahelyteremtest. Mert ami most itt megy, az ennek az ellenkezoje. Kiuldozzuk a multikat, ellehetetlenitjuk a hazai cegeket, marad a nagy semmi. Ezen kellene nagyon sokat valtoztatni, de ehhez felfogasbeli valtozas kell, az meg nem jon magatol. El kell ernunk a godor aljat sajnos hozza.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én ezzel nem értek egyet.

Ha a kormányzatra vársz, akkor soha nem lesz semmi.

Szerintem alapvetően hibás hozzáállás, hogy majd a kormány teremt 1 millió új munkahelyet. Úgy gondolom, hogy ha egy vállalkozó teremt munkahelyet, az várhatóan rentábilis lesz. Ha a kormány teremt, az vagy állami munkahely és csak viszi a pénzt, vagy valami olyan munkahely, ami a támogatás nélkül nem lenne életképes.

Ha én vállalkozást kezdenék, akkor nekem elég lenne az, hogy a kormány ne tegyen keresztbe valami hülyeséggel, mást nem várnék el.

"Ha én vállalkozást kezdenék, akkor nekem elég lenne az, hogy a kormány ne tegyen keresztbe valami hülyeséggel, mást nem várnék el."

PONTOSAN ezt jelenti az, hogy az állam munkahelyet teremt. Nincs közvetlen ráhatása a munkahelyekre a közszférán kívül, de nagyon sokféleképpen tudja befolyásolni. Vagy szerinted mire gondoltak a választási kampányban, nyitnak állami gyárakat? Bizony, hogy a kormányzattól függ sokminden, ettől függetlenül persze nem kell rájuk várni, mert befolyásolni nem tudod.
----
India delenda est.

Pont ezért értelmetlen az egész a kormányprogramokban.

A kormány teremt munkahelyeket: államigazgatásban, közmunkában, oktatásban, egészségügyben.

Illetve a kormány javíthat feltételeken és a magánszférában úgy döntenek, hogy pl. ezért vagy azért jobban megéri, ha új embert vesznek fel. Ezt már nem a kormány teremtette szerintem.

Az, hogy változatlan környezetben valaki úgy dönt, hogy új embert vesz fel, mert mondjuk egy új ügyfélnek el tudott adni egy terméket, vagy valaki más úgy dönt, hogy a brilliáns új ötletéből megpróbál üzletet csinálni, és holnap vállalkozást indít, azt nem a kormány teremtette.

Szerintem.

Élőszőr is nem lehet minden ember cégvezető, valakinek dolgozni is kell, különben mindenki éhen hal.
Ebből kifolyólag nem alapíthat mindenki vállalkozást. Ha netalántán ma Magyarországon valaki vállalkozást alapít, akkor tuti, hogy a minimálbér közelében fog fizetni az alkalmazottaknak. Egy jó mérnők erre pedig megemeli a kalapját és inkább kimegy dolgozni ha teheti. Mellesleg ha megnézed, ma Magyarországon a kis- és közepes váltakozások profilját, akkor hamar szembeötlik, hogy semmi szükségük a kutatásra és fejlesztésre, ugyanis nem ez a munkaprofiljuk. Egészen másra vannak berendezkedve.

Sajnos ma mindenkit támogatnak, csak a dolgozó embert nem.

A kormánynak meg igen is az lenne a feladata, hogy a választóik akaratát képviseljék, beleavatkozzanak bizonyos piaci tendenciákba, stb. különben miért is ülnek a parlamentben?

Sokat gondolkoztam rajta, de persze a lotto 5-oson is.
Megis egy veletlennek koszonhetoen kerultem ki, kulonbozo okonal fogva engem talaltak meg egy kulfoldi projecttel kapcsolatban, en meg nem tiltakoztam hevesen. A fonokom kifejezetten rosszzul vette volna, ha nemet merek mondani. Igy a ceg kulfoldre kolcsonadott.
Megjegyzem, hogy en otthon is jol ereztem magam. Csak a sok hoborges, meg fikazas zavart kicsit. Persze, ha az ember nem olvas index-et, facebookot, beszmac-et, meg nem nez tv-t, akkor elkerulheto:)
Lehet, hogy itt is van fikazas, csak nem ertem:)

Hai,

Mivel nem olyan regen koltoztem, gondoltam hozza szolok en is. A szavazatom a 30 alatt (bar nem sokkal) es mar elkoltoztem volt. Remek dolgom volt otthon, remek kereset nyugatrol, optimalizalt adozas, mint hal a vizben.

De sikerult munkat kapnom egy feltorekvo internetes cegnel nehany szazmillio userrel es a kihivas persze. Nem konnyu elkoltozni azt kell mondjam. Viszonylag varatlanul ert, es hirtelen mindent ott hagyni elegge "komplikalt". De ugyan, 1x elunk es a legroszabb esetben is, jo viszonyban valtam el minden korabbi munkaltatomtol, nem lenne gond visszamenni. Tehat gondoltam, miert ne. Dublin lett a vegallomas egyenlore, es azt kell mondjam, az idojarast es a kajakat szokni kell. Az elet minosege sokkal magasabb. Az elet egyaltalan nem konyebb mint otthon. A taxi a repterre nem 4e hanem 9e, egy finom vacsora 2fore egy kozepes etteremben nem 3-8, hanem 12-20e. Arrol nem is beszelve, hogy az szja 40% es ezen felul fizeted a tb-t (azaz a ceged joesetben) + nyugdijat. Szoval tomoren, nem konyebb, mindossze a minoseg jobb. Viszont, amit sokan elfelejtenek, hogy expertkent (es itt nem nehany microsoft/redhat certrol van szo), sokszorosat keresed az atlag keresetnek, pont mint otthon. Csakhogy, az otthon egy "normalis" eletre eleg, nyugatabbra pedig egy nagyszeru, kellemes es kenyelmes felsokozep eletre. 2auto, 2nyaralas evente, szep nagy haziko jokornyeken stb, mint a filmekben:) Most pl a bekoltozes viszonylag sokba kerult, ezert nem sokat tudok megtakaritasra felretenni, de 2-3x repulok haza havonta aszonyt latogatni, meg veletlenul sem probalok semmin sem sporolni es a legkisebb anyagi problemam sincs. Es ha meg is valami varatlan jonne, a hitelkeret a kartyamon sem csak 500e.

Azt kell mondjam konzekvencia kent, hogy
- koltozz, ha otthon 300e netto alatt keresel, mert akkor jobb lesz kint
- ha nem felsz par nehez honaptol amig alkalmazkodsz
- ha gyereket tervezel (iskola, egeszsegugy, etelek minosege etc jobb nyugaton)
- szeretnel vegre kiszakadni a folyamatos hisztibol amit otthon kapsz minden letezo csatornan

Ne koltozz ha:
- nem beszeled tenyleg jol a nyelvet, mert szar melod lesz, es ott az eleted semmiben sem fog kulonbozni
- nem tudsz/nem akarsz kicsit sem alkalmazkodni egy masik kulturahoz
- a baratok fontosabbak mint a sajat joleted
- 2-3 hetnel gyakrabban latogatod a "csaladot", mert altalaban azt nem akarjak az emberek "ott hagyni". De rendszerint ez csak kifogas es altalaban a "csalad" havonta 1 latogatast jelent, 1-2orara.

Ez ugy erosen es szigoruan maganvelemeny es egyenlore, alig par honap tapasztalat van mogotte. Viszont, nem erzem ugy, hogy vissza koltoznek magyarorszagra. Egyszeruen jobb itt, jobb mashol, boldogabb vagyok es kiegyensulyozottabb.

Es majd elfelejtettem a legeslegfontosabbat: Nem kell orokre koltozni. De erdemes koltozni. A tapasztalat amit szerzel egy masik kulturaban, a rengeteg ember es tortenet amiket megismersz... Felbecsulhetetlen ertek, kiszakadni kicsit a vilagbol ahol eddig eltel es darabokra zuzni vagy epp megerositeni a sztereotipiakat, megtanulni alkalmazkodni, helyzeteket felismerni, uj modszereket megismerni..

Valamint pont en szoktam altalaban fekete/feherben, vegleteken nezni a dolgokat, de csak a magyar emberek annyira helyhezkotottek es maradiak, hogy a koltozesnek valami hihetetlenul komoly dolognak kell lennie. Nem kell _mindenened_ kihozni par evre, mindig hazamehetsz a szulokhoz stb. A kulfoldi ismeroseim kb 80% azok kozul akik ide koltozek, vilagot latnak, tapasztalatot szereznek. Kiprobaljak az eletet mashol, vagy epp karriert epitenek. Egyaltalan nem gondoljak ugy, hogy itt a veg, kesz itt fognak meghalni, es en sem :)

drk

Magyarorszagra nezve eleg siralmas kepet fest itt is az orszagba maradok aranya...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu