tp-link wifi probléma

Sziasztok!

Adott:
- egy új tp-link wifi router: 300M Wireless N Router, Model No. TL-WR841N
- három laptop: osx, win7, linux oprendszerrel.
- egy viszonylag gyors net: upc 120 Mbps.

A probléma az, hogy bármelyik oprendszer alól wifi-n keresztül próbálom elérni a routert, iszonyat lassan megy:
http://www.speedtest.net/result/1173115925.png
Ha a gépbe bedugom a kábelt, akkor a következő sebességtesztet kapom:
http://www.speedtest.net/result/1173117638.png

Tehát egyértelműen a wifi-vel van a gond.
Tegnap este elkezdtem babrálni a beállításokkal, mindent automatikusra tettem és akkor pár reboot után a wifi is megjavult (azt hittem megjavult). Ma reggelre viszont megint belassult.

beállítások jelenleg:
Channel: Auto (Current channel 4)
Mode: 11bgn mixed
Channel Width: Automatic
Max Tx Rate: 300Mbps
WDS Status: Disable
WPA-PSK/WPA2-PSK a verzió és az encryption automatikus.

Mi lehet a gond? Hogyan lehetne debuggolni, hogy mi a gond?

Hozzászólások

Az lehet a gond, hogy mások is használnak wifi-t a közeledben. Ha automatikusra teszed, akkor vagy megy, vagy nem. És amikor a szomszéd reggel bekapcsolja az övét, akkor elromlik az is, ami korábban ment. Ez egy ilyen technológia.

Még azt is kellene tudni, milyen wifi-s cuccok vannak
a gépekben.

Scanneld le az étert, hogy milyen wifi eszközök szórnak a környezetedben. Lehet, hogy valami ugyanúgy a 4-es csatornát használja mint a tied. Ha nincs a környéken akkor próbáld meg az 1,5,11-es csatornák valamelyikén.

Hello!

Azért az is megérne egy misét hogy a 120Mbit-es kapcsolat miért csak 43Mbit-et tud a valóságban.
Próbáld meg azt is hogy csak sima wpa-ra állítod be és nem wpa2-re. Nálam ez sokat számított a d-link routeremen. Tudom hogy ez sérülékenyebb hálózatot jelent de egy próbát megérhet. A másik meg az hogy érdemes megnézni a környezetedben adó összes router melyik csatornán dolgozik és ha van olyan csatorna ami még nincs használva vagy kevesebben adnak rajta akkor oda állítani a te routered is.

Üdv.

Ezzel a routerrel sohasem lesz 120 Mbit/s, mert a wlan-wan és a lan-wan közötti áteresztőképessége gyenge. 120-hoz jobb router kellene. pl. linksys e3000, dlink dir-655 vagy egy netgear wnr3500L
innen lehet csemegézni: http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/
120 Mbps fölötti áteresztőképességű routerekkel kellene próbálkozni.

köszönöm az eddigi válaszokat, hétvégén megnézem mindegyiket!
eddig volt egy fw upgrade az nem segített a helyzeten.

Nálam volt úgy, hogy régebbi laptop csak bizonyos csatornákon akart dolgozni, nem figyelve azt, hogy a környezetben milyen más routerek is sugároznak azon csatornán..
Itt egy csatorna browser, amivel megnézheted hogy mi szabad, és arra állítsd át!

"inSSIDer"

http://www.metageek.net/support/downloads/
---
Üdv: TakiTibi

fw upgrade után még annyira sem akar csatlakozni mint előtte.
az inssider-ben az volt fw upgrade után a jelenség, hogy reboot után egy pillanatra felvillant a grafikon aztán szépen lassan eltűnt.

11n/g/b mixed a beállítás és a wines gépet sikerült kideríteni, hogy az 11g/b-t tud ezért azt beállítottam arra, hogy automatikusan válasszon a g/b közül. direkt g vagy b beállítás után sem javult meg a jel eltűnés.

titkosítás jelenleg nincs.

downgrade után nem javult meg.

inssiderrel sikerült kidebuggolni, hogy a 4-es csatorna automatikus csatornaszélességgel működik. Így most 4+8-as csatornát ír és látszik folyamatosan. Titkosítás rápakolása után is jó! Ezzel a win megvan. már csak a linux és az osx kell. :)

mondjuk a vicc az, hogy a környékben lévő wifi-k pont, hogy a 6-os csatornán vannak. Úgy tűnik a szűk keresztmetszet a laptop okozza azzal, hogy a 4-es csatornát szereti. (lehet, hogy a wifi kártya leírásánál lenne erre utaló leírás, de azt sem volt egyszerű kikeresni, hogy milyen módokat támogat)

Ha a 6-os csatornán vannak, akkor az a 4-esen is zavar.
A legközelebbi hely, ahol nincs átfedés, az az 1-es, vagy a 11-estől felfele, a kettő között mindenhol össze fogsz ütközni a szomszéddal. Mindez akkor igaz, ha nem akarsz n-t használni duplaszéles csatornákkal, mert az kb. akkor megy ütközés nélkül, ha _senki_ más nem üzemeltet wifi-t a közelben.

igen a hetes hw verzióhoz valót tettem fel, de most nem az fut rajta mert visszatettem azt ami letöltési oldalon alatta van. 3.11.8 Build 100726 Rel.61867n

nincs mac filtering, az a rész default értékekkel dolgozik. igazából a titkosításon kívül minden.

7+3 még jó neki... nézem tovább

fw upgrade is segített és a megfelelő csatorna és mode választás is fontos.
11bg: a winen kb jó, linuxon szerintem szabvány szerinti a sebesség, osx-en szintén.
azért a kíváncsiság rá fog vinni, hogy a 11bgn-t is kipróbáljam. ha már van 120 akkor miért ne használjam ki amit lehet. fejlesztés miatt úgyis a macbook jelenleg a primary az meg támogatja a 11n mode-ot.

köszi a segítséget!